11580
Europa Universalis III
  • Hegi90
    Igen, pont ez az, hogy Akvíleát nem tudod elfoglalni, amíg nem gyűröd le a cseheket. De ha legyűröd a cseheket, és nem foglalod el Akvíleát, akkor később az osztrákok ellen nem lesz semmi esélyed. Ergo: Akvíleát kell betámadni és úgy kicsalogatni a cseheket. Ekkor a csehek átveszik a vezetést a háborúban Akvíleától, és tőlük kell majd békét kérned. Berusholsz a területeire, bekebelezel néhányat, és békét kész. Második alkalommal ugyanez, csak ekkor már hagysz egy ~4 ezres sereget délen, amivel bekebelezed Akvíleát.
  • JLH Fans
    Nem, egyszerűen kötöttem vele egy royal marriaget, mivel ez volt az első küldetésem, és nem láttam akkor, hogy ez miért olyan rossz nekem:)
    Ami meg az előzőt illeti: leírtam világosan, hogy értem, és miért ne működne ugyanúgy szerencsés kezdés esetén nálam is, egyszerűen csak nem a csehekkel akarom kezdeni, az Akvárium projekt meg nem jött össze.
  • JLH Fans
    Oké, igaz. Mondjuk utána is kell szerencse, meg visszatöltögetés szerintem, mert én pl semmire se mentem volna, ha 1-2 ezresével leteszem a területeire a seregem, mert csak úgy fosta a 2-3-4 ezres seregeket a háttérből, másrészt meg ugye a főserege van hogy gyorsabban elfoglal téged, mivel mák kérdése, hogy elsőre bejön-e neki a roham vhol, vagy mondjuk csak 6.ra.
    Amúgy a csehek engem nem nagyon tudnak érdekelni, igazából Akváriumra pályázom, az meg összejöhetett volna úgyis (ha visszatöltöm lehet összejön de nem szretek visszatöltögetni ha nem nagyon muszáj) ahogy próbáltam, hogy hadat üzenek az egyik csicska szövetségesének, és hadbalép az oldalán.
    Szóval szerintem megpróbálom így elsőre a lengyel vonalat, majd kiderül mi lesz belőle.
  • Hegi90
    De amúgy még most sem értem, hogy mit akarsz bizonyítani. A taktika működik, leírtam én is feketén fehéren, hogy mit kell tenni és hogyan. Ha neked nem megy, akkor ez van.
  • Hegi90
    Claim throne-t nem nyomhat, csak ha nincs Heir. Tehát balszerencsés kezdés?
  • JLH Fans
    Nem váltott küldetést, egyszerűen claim throne+ DOW-t nyomott rám, ahhoz minek is kellene küldetés?
  • Hegi90
    6 év alatt ritkán szokott Ausztria küldetést váltani...
  • Hegi90
    bazdki az egész megvolt 6 év alatt, kb 30-45 percnyi játék. Azt már az elején látod, hogy hogy vannak a szövik, szóval ha rossz a kezdés simán újrakezded. A cseh haderővel egyszer SEM kerültem ütközetbe, ez az alapja az egész taktikának.

Egyébként azt a képet amit ott látsz, csak faszvillogtatásként raktam be ide, nyilván a következő tíz évben halál lett volna a játék. Ehelyett hagytam az annektálást és inkább vazallussá tettem, visszaadtam neki pár birtokot, Akvíleát pedig kiléptettem a birodalomból, mielőtt Ausztria bemérgesedik. Eredmény: BB pont közelít a 0-hoz, a stability pedig hamar visszamegy a helyére egy ilyen kis országban, főleg ha szorgalmasan ápoljuk a Cultural traditiont, így megvéve a legjobb advisorokat. A következő lépés innentől már Velence, vagy Ukrajna felszabadítása.
  • Razzia96
    Nah megyek folytatom a Teutonomat
  • JLH Fans
    Legalábbis nálam a csehek és a lengyelek az elejétől kezdve szövetségesek meg puszipajtások, a lengyelek elleni háborút is úgy hoztam össze pl 1 vs 1 ben, hogy nem neki, hanem a vazallusának, Moldovának üzentem hadat.
    Az osztrákok pedig imádják azt csinálni, hogy egyszercsak kitalálják, hogy kell nekik márpedig a magyar trón, és claim throne, majd DOW-t játszanak veled, gondolom a cseh háború közben ha megjátsszák ezt,akkor ezesetben pl nálad is rövid úton game over lett volna az eredmény:)
  • JLH Fans
    Nem vitatom, hogy nagy kínszenvedések árán valószinűleg le lehet nyomni a cseh 2* akkora haderőt is, de egyrészt ehhez szerencse is kell, másrészt pedig az is, hogy ne legyenek erős szövetségesei.
    Márpedig nálam vannak, és ha valaki egymaga elbír mondjuk Cseh+Lengyelországgal vagy Csehország+Ausztriával egyszerre, akkor megeszem a kalapom:)

Harmadrészt mint mondtam, (nem tudom azóta folytattad-e az állást) -3 as stabilizáció+ horribilis BB pontok és inflációért cserében nem is vagyok benne biztos, hogy megéri hosszútávon:)
  • JLH Fans
    Persze hogy nem érdekelte, Bulgária kb 100 évvel előtte már orosz érdekszféra volt, Sztálin ragaszkodott hozzá.
    Churcill nem véletlen tervezett szinte végig partraszállást a Balkánon, mikor Roosevelt ellenkezése miatt a terv végleg megbukott, találkozott 1944 októberében külön Sztálinnal, ahol megegyeztek a későbbi befolyási övezetekről.
    Igy sikerült az angoloknak pl megmenteni Görögországot és Finnországot, ill kiharcolni Jugiszláviában is egy bizonyos befolyást, és még Mo. on is egy minimálisat.Cserébe Bulgáiát, Lengyelországot és Csehszlovákiát teljesen feladták.
    Merthogy Finnországot se szabad elfelejteni szerintem, ugyanis ől Bulgária ellentéte voltak ilyen szempontból.
    Már 1939-40 ben harcoltak az oroszok ellen, majd 1941 június 22 én ők is egyből hadat üzentek, ráadásul az oroszok szinte teljesen megszállták őket, és mégis, se területet nem vesztettek +ban a 40 ben elvesztetten túl, se megszállás alatt nem maradtak, és még a rájuk kiszabott jóvátétel is viszonylag minimális volt ( pl a ránk kirótt horribilis 300 millió dollárhoz képest)
  • Hegi90
    nem neked, jobb alsó sarokban ki van írva, hogy kinek válaszoltam...
  • Razzia96
    Ha nekem szól akkor igen :) mivel az elején csomó mindenki küld szövit de ahogy ausztruával hadbalépek egyből fel bontják a szerződést
  • Hegi90
    szövi nélkül csináltam meg azt amit ott látsz, szóval nem olyan nagy hülyeség az a taktika ;)
  • Razzia96
    Szerintem mivelhogy fel szabadul Bosznia és Szerbia ezért logikus lenne be kebelezned őket. Persze nem én játszok szóval nem tudom hogy mi történik :) ( Mellesleg én ha Magyarországgal játszok mindig úgy csinálom hogy egyből fel nyomom a stabilom 3-asra(asztán ha már 3 mas egy ideig csak pénztveretek) és csinálok kb 20 ezres sereget vagy 25 ahogy a helyzet kívánja :) asztán vagy Ausztria támad meg engem vagy én őt és szépen lassan be kebelezem egy kb úgy 10 évet vesz igénybe :)
    Ez nekem mindig be válik, majd küldök egy képet róla
  • Kikinator30
    szerintem nyugatra okosan terjeszkedni /ha HRE tag vagy/ csak inherittel lehet, PU aztán reménykedsz, hogy örökölj... Ugy vettem érszre, hogy a töled kissebb államokat jó esélyel megöröklöd.

bár én ugy tudom, hogy harc nélkül is örökölhetsz, ha benyujtod igényed a trónra.
  • JLH Fans
    Nos ami a Tiszáig Roműniának ígért dolgot illeti:
    Egyrészt ígértek fűt-fát minden államnak az antanthatalmak, aztán erről később valahogy elfeledkeztek, lásd pl az olaszokat, akiknek egész Dalmáciát meg még sokminden egyebet, aztán meg....

De ami ennél sokkal fontosabb: Románia 1918 márcusában különbékét kötött (vagyis kapitulált) , aláírta a bukaresti békét, ezzel érvényét vesztette a korábban megkötött titkos paktum.

A sikeres ellenállás példájára sokan felhozták a törököket, én is részben velük akartam példálozni, de a történet azért nem ilyen egyszerű, mert míg az antant a perifériát leszarta, nálunk biztosan közbeavatkoztak volna a franciák, ha átlépjük a belgrádi konvencióban megszabott vonalat.

DE: ha NAGYON nem muszáj, nem akartak beavatkozni, (a Tanácsköztársaság alatt sem tették pedig nyakonvágtuk a szlovávokat)mivel a délen levő haderejük jórészét (egy részét Ogyessza ellen aztán be is vetették)tartogatták a szovjetek elleni intervencióra.

Tehát: a a Bácska, a Bánát, és Dél-Erdély elveszettnek volt tekinthető első pillanattól kezdve, viszont Erdély fele, a Partium,a Felvidék, és Kárpátalja és Burgenland jórésze valószinűleg menthető lett volna, erre az esély egészen 1919 márciusig megvolt, addigra a zéró ellenállás miatt elfoglaltál a kijelölt határokata szerb-román-szlovák csapatok, és a konferencia is döntött a trianoni határokról.
  • Pityuládé
    Mert katonákat kell odaküldened.
  • JLH Fans
    Olvastam ezt a postod, még írtam is rá kommentet, szóval remekül mutat meg minden, de lehet, hogy hosszútávon játszhatatlan a dolog amit csináltál. Ha nem, akkor persze nyert ügyed van.

Az oldalon írt stratégia meg szerintem hülyeség,egyrészt nem kalkulálja bele a szövetségeseket (amik mint írtam ha Ausztria vagy Csehország ellen mész téged mindig cserbenhagynak neki meg mindig segítenek) másrészt pedig (lehet a hard fokozat miatt, lehet azért mert pechem van) nálam nem ilyen csonthülyén játszik a gép, ahogy írják.
    De mind1 is igazából, ha úgy játszana, akkor sem lehetne 15 ezerrel 45-50 ezret megverni:)

Meg tényleg, nem nagyon szeretnék 110 es infamyt az elején, mire megyek aztán később a jó indulással? Semmire....
  • Hegi90
    ezzel a stratégiával próbálkozz szerintem.
    Nekem ennyire vált be.
  • JLH Fans
    Land tech 4 helyett természetesen a gov 4 lesz meg és az uj national idea amivel nagyobb seregem lehet:P
  • JLH Fans
    No kezdtem egy gamet kishazánkkal, persze hardon, ahogy illik:)
    (Így amúgy komoly 15 a limit BB-t tekintve, amit ha átlépek jaj nekem:P)
    Nem is annyira könnyű elkezdeni....

Az elején persze boldog-boldogtalan szövetkezne velem, csak ipp célpont nincsen....Vannak a csehek, akik bitorolják a császári címet, ergo kb 3* erősebbek, szóval kilőve.
    Aztán Ausztria, ez oké lenne, de ők is erősebbek+iszonyú jó szövetségesei vannak (bevallom elsőként velük próbálkoztam, de new game lett az eredmény, mivel neki minden szövetségese segített, engem meg mindenki cserbenhagyott és 1 vs 1 be se leányálom, de úgy meg...) ráadásul minden küldetést arra kaptam az elején, hogy legyek jóban velük. (aztán amikor meg megvolt a szuper viszony, akkor megkaptam hogy attack Austria hát jó k. anyád:D)
    Maradtak a lengyelek, na velük sikerült is harcolni 1 az 1 be végre, csakhogy a 15 ezres seregemmel az istennek se sikerült lenyonmni az ő 18 ezresét, amikor ő betőr hozzám megverem, de visszavonult sahát területre, ahol ha utánamegyek, ő vert meg....white peace...

Persze a legkézenfekvőbbet a végére hagytam: Akvárium.
    De őket is lehetetlen megtámadni alapba, mivel szövetségesei mellett csehek alapban segítik.
    Kitaláltam, hogy szövetségesét támadom, de persze a rohadék gyávák nem léptek hadba mellettük...
    Szóval 1413 ban vagyok, és sikerült eddig keményen Ragusát annektálni, dicső haditett, mi?
    Ja, csináltam még egy török elleni wart is, de ez nem volt vmi nagy kihívás, mivel a velencei flotta blokkolta a Boszporuszt, és közben a bajorokkal meg Milánóval szétkaptuk a Balkánt teljesen.
    De ennek eredménye csak az lett, hogy Velence szerzett tőle 1 tartományt, Milánó némi pénzt, én meg elengedtettem vele Szerbiát+Boszniát. Ja, Erdélyt persze annektáltam:)
    Most várom 1415 öt, akkor meglesz a land tech 4, és ezzel össze tudok hozni egy 24 ezres sereget, és irány jobb híján Lengyelország, de ha esetleg vkinek van jobb ötlete, akkor ne habozzon és mondja:)
  • Kikinator30
    92 es infamy?? wauuu, Ausztria elég benga lehet az öreg kontinensen ahogy nézem. Szerintem szálj parta Europában és gyarmatosítsd a páncélos keleti isteneket :D
  • Gol000
    Többször kell oda-vissza menni a két óceán rész között.
  • Hegi90
    thx
    azt valaki meg tudná magyarázni, hogy ez miért van? Miért nem tudom felfedezni azt a szigetet?
  • geo91
    nem sokkal 1492 után, ahogy a valóságban is
  • geo91
  • Andorjan
    amúgy ki a hre? én az osztrákokra tippelek.
  • Hegi90
    A gyarmatosítások mikor szoktak általában elkezdődni?
  • Hegi90
    shift+0 -> cash
  • Andorjan
    ja, igen, azaz. És ugye azért kapod, ha jogtalanul veszel el területet, meg gonoszkodsz a kémekkel és lebuknak.
  • Razzia96
    Akkor tudom ha a hírnévről van szó :)
    Igen én az IN el tolom de magyarul
  • Andorjan
    Mint írtam, 35 körül van, de függ pl az államformától, meg asszem a csúszkák állásától. De ha fölé viszed az egeret, kiírja, h "infamy limit modifier:"
    In nomine-ban még azt hiszem nincs kirakva oda fentre (ránéztem a képedre, és gondolom akkor te azzal játszol)
    Te úgy tudod megnézni, hogy hol tartassz, hogy rámész a címerre, ott az első fül, és ott van egy olyan sor középen, ahol ezek valamelyike, vagy ilyesmi áll:
    "We have an honorable reputation"
    "We have a slightly tranished rep.."
    "We have a bad rep.."
    szóval "We"-vel kezdődik, meg fogod találni ;)
    ráviszed az egeret erre a feliratra, és ott írja, hogy pl. 11,34/32.
    In nomineban még lehet, hogy nem okoz problémákat a magas érték sem, ezt nem tudom, figyeld, ha magas, és hirtelen mindenki mérges lesz rád, akkor érdemes vigyázni vele ;)
  • Razzia96
    És mennyi a limit ? :O
  • Andorjan
    badboy/infamy/rossz hírnév
    Van egy limit (35 körül, ezt sok minden változtatja), amihez ha közelítessz, akkor sárga, ha átléped, piros az a szám a zászló mellett.
    Minél nagyobb, annál jobban romlik a viszonyod automatikusan a többi néppel, ha átléped a limitet, minden ország kap ellened csudajó cb-t, meg úgy emlékszem, a lázadás kockázatát is növeli, arról nembeszélve, h amikor átléptem, sorban hagytak ott a vazullusaim. Egyszóval csak nagyon jó helyzetben lévő országgal érdemes átlépni.
  • Razzia96
    Ám mit jelent az a piros zászló ?
  • kissssss
    most kb menyi az éves bevételed? mert az a 15000 dukát elég állatul néz ki :-D
  • Razzia96
    Szép-szép de szerintem nem lehet valami esemény dús játék max az elején :) ez akkor lenne jó kis játék ha egy másik nagy hatalommal versengenétek mint a hidegháborúban ( csak persze itt lenne csata :)))
    akkor izgalmas lenne
  • Andorjan
    a térképet elnézve sztem tőlük most nem nagyon kell tartani, amerikában nincs túl sok esélyük megvetni a lábukat. Ha jól emlékszem írta Lysandus, h techben nincs lemaradás, és vannak 3as erődök fontos helyeken, szóval nyilván kolóniát le tudnak nyúlni, de sokáig nem tudják tartani.
    De te akkor indiánokkal voltál?