Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hát mindenestre nagyon bosszantanak. A haderõ limit az mitõl függ? Ha leviszem a military maintance-t minimumra, akkor ilyen 12000nél megáll a manpowerem. De ha csinálok 12000 katonát és várok egy kis idõt, akkor megint csak felmegy 12000-re, honnan látom hogy mennyit tudok maximum toborozni?

Amugy egy hülye kérdés: Magyarországgal lehet világuralmora törni a játékban ? 😄
Azért felkelések lehetnek, fõleg a vallási fanatikusok bekavarhatnak, vazallust elengedni én csak akkor szoktam, ha infamyt akarok NAGYON csökkenteni, és MOST AZONNAL kell vmi baromi jó terület, amire lehetõség is van elvenni, de infamy miatt nem menne.
De igazából tökmind1, Magyarország területe a játékban sajnos totálisan értéktelen.

Caoladder: Az ilyen felkelésekkel max azt tudod csinálni, hogy levered folyamatosan, nem olyan nagy dolog ez, én is megoldottam vhogy a Bizáncos 200+ tartományos birodalomban, pedig ott volt hogy 20-25 helyen volt felkelés egyszerre, de igazából a felkelések csak bosszantóak, meg játékidõt hosszabítóak, annyira nem zavarnak nagy vizet.
Persze, ha már 300 ezer felett van a haderõ limited, akkor 50 ezret is beáldozok simán, 2 hónap alatt csinalok annyi katonát, ha kell, márpedig Bizánccal 1600 as évek elejétõl már Indiában jártam bõven és közte minden az enyém volt (meg még kismillió értékes terület😄)
Alapból nyilván a játék elején én sem mernék ilyesmit megcsinálni😊
Mit lehet csinálni az ilyen "ausrian patriots" és társai típusú felkelésekkel ? Tele vagyok velük teljesnen 5-10 ezer közötti felkelések vannak +3-as stability mellett folyamatosan.. Halálba visznek és azt írja hogy még 20 évig nationalism áll fenn, szóval addig megmarad ez az 5-10%os revolt risk...
én is hanyagolom a játékot már jóideje , talán egyszer még rávisz a lélek , hogy folytassam.😊
Ír miniállamok ellen bejöhet , sok más esély nincs.
Banyek, tehát 20K sereget feláldoztál az uralkodóért? jobban mondva az uralkodó haláláért?<#nevetes1> Nem semmi. Az enyémnek végül is sikerült végleg leszokni a cigirõl, de most jött a "strong"-gal fémjelzett 3-3-3-as turbános (inherit sehol semmi). Ha eddig úgy-ahogy tudtam tartani a technológiai fejlõdést európával, akkor most végleg visszatérek az õskorba.

Közben alakul nálam a dolog, a csehek csehül állnak, amióta betámadtam õket , azóta csak keresik magukat, elvettem tõlük 3 tartományt, Burgundia is egyet ( megigényelte mint emperor<#kocsog>) aztán persze tõlem is kértek egyet, nekem pedig többet ért az 1 stabilitás, mint Szudéta. Viszont a burgundok infamyja még így is 10 alatt van, szóval biztonságban lesznek még nagyon sokáig.

Más: elgondolkoztam, és kiváncsi lettem, hogy vajon mi lenne, ha a jelenleg vazallus Mo.-t szabadon engedném, és szövetségesként számítanék rá. Az államvallás már náluk is iszlám, tehát elméletileg nincs okuk az európai nemzetek felé húzni diplomáciailag. és gondolom reformáció sem lesz, az iszlám vallást senki sem reformálta meg<#heureka>. Vagy menne minden a régi kerékvágásban, és szép lassan kereszténnyé válnának? Logikus lenne, de kiváncsiságból kipróbálom mi fog velük történni. Lassan az Ottomán birodalom körülöleli a Kárpát-medencét, és a DoF jelenleg Anglia akik vajmi keveset tudnának segíteni Árpád népének, ha elfajulnak a dolgok. 😊 Mondjuk nem számítok meglepetésre, eddigi tapasztalataim szerint ekkora változtatást nem lehet elérni egy népnél sem, de hátha.
(Sajnos?) Egyelõre sehogy, mert nyaralni voltam 1 hétig , pár napja is csak laptopról tudtam írni pár sort.
Da ma hazaértem, és belevetem magam újra, múlt héten elvittem 1409 ig, éppen az elsõ háborúmat fogom meginditani komoly 4 ezer zsoldossal 2 ír miniállam ellen😊

Nálad Granadával mihelyzet? Közben olvasgattam vissza, majd asztal alá kerültem a röhögéstõl, hogy egyesek milyen alávaló módo akarják megpurcantani szegény "csodás" képességû uralkodójukat😛😊
Anno nekem Bizánccal kb 20.próbálkozásra ugyan, de sikerült (ill lehet szerencsém volt és pont akkor halt meg a lényeg hogy megszabadultam tõle😄) és rögtön utána meg is kaptam a legjobb uralkodóm (7-7-8) aki uralkodott vagy 30 évig😊
ÉS ha nem DW-vel játszom (complete edition) ? 😊
Nem tette Grúziát diplovazallussá, de voltam olyan jófej hogy visszatöltöttem, akkor már egyáltalán nem azt írta 0%-ra hogy: "They woud accept it" 😊

BB +0.2/year azt kész 😊)
na ezt most jól megfogalmaztad megint :-DD

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Én Emperor és kúriakontroller vagyok (talán egy kardinális nem az enyém), és lehetnék DoF is, csak nem akarok 😛
lehetséges mind a 2 címet birtokolni és még a kúria irányítója is lehetsz mindenek tetejébe, az már egy egészen más kérdés hogy menyi erõforrást kell beleinvesztálni hogy mind a 3 cím egyszerre legyen meg :-DDDDD

"plusz az infamyt is csökkenti -0,2-vel"

Úgy értem, hogy az infamyCSÖKKENÉST csökkenti 0,2-vel 😛
Szerintem lehet egyszerre mindkettõ is. Én az egyesített HRE-vel bármikor lehetnék DoF, de így is olyan erõsek a csapataim, hogy kár lenne a production meg trade technology mínuszokért😊
"A törökökkel játszom"

értem, bocsi de<#buck> már nem nagyon tartom fejbe hogy ki milyen országgal kiegészítõvel és annak milyen verziójával játszik, elõre is bocsánat mindenkitõl de már egy kicsit fárasztó <#csodalk> megjegyezni ennyi mindent.<#zavart1>

igen, idáig én is hanyagoltam, túl sok hátulütõje van. De egye fene, egyszer kipróbálom, aztán meglátjuk. Köszönöm.

(közben megnéztem a játékom és módosítanám magam, Burgundia "csak" emperor, mostanra más lett a Def. of faith. Nem vagyok biztos abban hogy lehetséges-e egy nemzetnek mindkét címet birtokolnia, ezért is furcsálltam amit írtam elõzõleg - tévesen.)
"Magistrates -0.2/year "

én e miatt sosem szoktam használni az enact settlement policy-t, minden egyes magisztere szükségem van. :-D

Itt van mindenféle módosító:
Wiki:Asszimiláció
Halika
a zászlócska mutatja

Ha DW-vel játszol, bal felsõ sarok sorában, a vörös zászló mellett.

Nem lehet, h Grúziát diplo-vazallussá tetted?
Ahogy kissssss írta, a promote cultural unity az nem segít terjeszteni a kultúrát, csak a többi ország core-jait tünteti el onnan. És igen, a pár ezer fõs lakosságú (tehát elsõsorban a kolonizált) területeken 1 magiszterért cserébe saját kultúrájúvá teheted a területet. Egyébként pedig elég random terjed a kultúra, és csak nagyon lassan. Számít az, hogy mekkora a lakossága, mert egy 999.999 lakosú tartomány valszeg 500 év alatt sem asszimilálódik. Meg az is számít, hogy a saját kultúrájú területeddel határos-e.

És van még egy olyan, elég drága lehetõség, hogy "enact settlement policy", ez 3 magiszterbe meg 2 kolonistába kerül, plusz az infamyt is csökkenti -0,2-vel, és csak a national focusodban és a vele határos tartományokban tudod meglépni. Ha véghezvitted a területen ezt a decisiont, akkor átlag 50 év alatt saját kultúrát kap a tartomány, de itt is számít a lakosság. Szóval ez a settlement policy igen durva beavatkozást jelent a tartomány dolgaiba.

Ezek a hatások érvényesülnek, amíg a decisiont vissza nem vonod vagy nem asszimilálódik a tartomány (Wikibõl másolva, HTTT, de hasonló Divine Windben is sztem):

Colonist -0.5/year
Magistrates -0.2/year
RR +8
BB +0.2/year
Growth +10%
Egy újabb nagyon buta kérdéssel fordulnék hozzátok: az infamy-t hol tudom megnézni?

A másik, hogy újabb érdekes bugot találtam. Georgiát 0 warscore-al vazallussá tettem 😄
Hali.
Elküldtem smot neked mailben az 5.1-es patch is már magyar!

hogy boldogulsz Rigával JLH Fans?
A törökökkel játszom. Vazallusaim: Magyaro., Georgia, Bulgária, Wallachia, Bosznia, Szerbia, Tunézia, Tripoli, Urbino, Granada, PU-ban vagyok Najd-dal, Hedjazzal, Algériával és a mamelukokkal. (akit nem soroltam fel, az bizony inkább ellenség mint barát, mert a diplomácia sajnos nem az erõsségem) Vazallusokkal, szövetségesekkel együtt összesen 170ezer katonát tudunk mozgósítani. Kipróbáltam Szicília ellen hogy mennyi bakát vagyunk képesek összehívni egy kártyapartira. 😊)) Elégnek kell lennie a lentebb említett közép-európaiak ellen, mert ennél jobb esélyem nem lesz ellenük. Viszont így is elég sok a kérdõjel, mert mint írtam a seregeim harcértéke nem túl acélos, és akkor még finom voltam és nõies. No mindegy, próba-cseresznye.

Burgundiával kapcsolatban igazad van, a holland és észak-itáliai területekkel olyan erõssé vált, hogy csak lesek. 1 az 1 ellen simán ledarál bárkit (emperor + deffender of the faith). talán a franciák még elég combosak ellenük, de inkább lepacsiznak egymással. Egy inherit köztük pedig bizonyosan a játékom végét jelentené.

És akkor ha jól sejtem, nem kell attól félnem hogy a török kultúra el fog terjedni Európában. 😊 Kár érte. Köszönöm a válaszokat amiket az elmúlt napokban kaptam, most megpróbálom az elméletet gyakorlatban hasznosítani. 😊
"cseh-lengyel-litván trió felé fordulok, nagyon a nyakamra nõttek,"

inkább nyald a seggüket már Csehország is elég ahhoz hogy bealázza Magyarországot, nem hogy még hárman.

amúgy képen lényegtelen hogy császár e Csehország vagy nem mindig nagy serege van(men at arms-al meg fõleg!)

Burgundiától meg tartsd távol magad ha véghez viszi a területszerzõ küldetéseket akkor már sem Anglia sem Franciaország nem képes megállítani. (azok a holland területek hihetetlenül értékesek)

"milyen stratégiával lehet a leghatékonyabban a saját kultúrát elterjeszteni az eltérõvel rendelkezõ tartományokban?"

nos ehhez kell egy kis szerencse is de van ilyen erõltetett kolonizálás/népesség növelés lehetõség ez azoknál a provinciáknál aktiválhatod ahol kevesen laknak (kb 1000 és 10000 közöz) most nem ugrik be a neve de ha majd játszatsz akkor kezdj egy új próba játékot és nézd végig a teuton rend provinciáit fõleg az északi területeket.

a promote cultural unity meg arra jó hogy eltüntesd az azonos kulturális csoportba tartózó ország igényét a provinciáról, tehát ha franciákkal annektálod berryt és a provinciánál aktiválod a pcu-t akkor eltûnik berry és az összes többi ország igénye is.

más pluszt ezenkívül nem ad sajnos.

Mint lehetõség, a az aranyhorda megtámadása újfent ugrott, Muscowy megszállta a hozzám közel esõ horda területeket. Szibéria felé pedig nem indulok el, csúnya vége lenne. De késõbbre félrerakom a tanácsaidat, hát van még mit tanulnom a játékról. 😊 Addig a cseh-lengyel-litván trió felé fordulok, nagyon a nyakamra nõttek, összterületük nagyobb mint az enyém, viszont Bohémia jelenleg nem emperor (helyettük a burgundok, nem tudom örüljek-e). Nem szabad elszalasztani egy ilyen lehetõséget. 😊))

az uralkodó meg marad sajnos, hamarabb változtatnám az államformát bármilyen köztársaságra mint hogy lázadókat hagyjak garázdálkodni a birodalomban. Olyankor sosem úszom meg külsõ támadás nélkül. Azért poén hogy amikor nem akartam elveszíteni az uralkodót, de muszáj volt jó hadvezérre, akkor az elsõ csatában lefõtt neki a kávé. Így szokott ez lenni. 😊 Még egy utolsó kérdésem lenne, utána már nem fárasztom ilyen intenzíven a fórumot;
milyen stratégiával lehet a leghatékonyabban a saját kultúrát elterjeszteni az eltérõvel rendelkezõ tartományokban? Elég változatos infókat olvastam errõl, és nem igazán haladok egyrõl a kettõre. Egy újonnan foglalt provinciát azonnal saját vallásúra alakítom, és amint lehetséges, "promote cultural unity"-t nyomok. remélem jól írtam. És ennél a pontnál megáll a tudományom, nem tudom mit tehetnék még. Illetve ott van még a national focus, de mint halottnak a csók. 😊
Jó napot harcostársak!

Egy kérdéssel fordulok hozzátok, esetleg valaki tudna linkelni/küldeni egy mûködõ képes magyarosítást a Divine Wind-hez, nem kell, hogy full magyar legyen nekem már egy részleges magyarosítás is segítene 😊

Sajna magyar eredeti játékom nem díjazta a kiegészítõk telepítését, így eme új kiegészítõvel próbálkozok.

Elõre is köszönöm a segítséget
Bayarder voltam

UI: [email protected] , ha esetleg valaki tud küldeni pár file ami tartalmaz némi magyar szöveget és a játékot se rontja el 😊
Hát lehetséges, hogy valami bug lehetett akkor.. Ugyanis a teljes török birodalmat tettem vazallussá (bizáncot beleértve) és még mindig csodálkozom hogyan engedhette 78nál... 😄

Köszi a választ a scorch-al kapcsolatban, igazából lehet hogy "csalás" de nálam nem támadtak a csehek 1400-ban.. Aztán kipróbáltam még egyszer és még egyszer stb... és mindig megtámadott, de esélytelen vagyok ellenük a saját területem felégetésével is, 40k-val jön, Ausztria még 20k-val...
Szóval inkább folytattam az elsõ utat 😊
Verd meg a Horda legfõbb seregeit, ha közel vannak, aztán vonulj vissza. Ha nincsenek közel, várd meg õket. A határodhoz közel esõ területeket értelemszerûen kolonizáld és védd meg a visszavonuló/visszavonult seregeiddel. Csak akkora sereggel nyomulj, amekkora pont elég a biztos gyõzelemhez. Sok esetben 15-20 ezres seregek is elegendõek, és ha egymás mellett vannak, tudnak segíteni egymásnak csata esetén. Ugyanezen okból tarts 15-20k fõ tartalékot a mögöttes tartományokban, amelyeket már kolonizáltál.

Azt is vedd figyelembe, hogy ha elkezdesz ostromolni egy tartományt és letelik az adott hónap, az ostrom idejére plusz valahány supplyt (5-re emléxem) kapsz a tartományra (de csak amíg ostromlod). Tehát ha január 27-én kezdted el ostromolni, február 1-re már megkapod a bónuszt.

"Uralkodóölésre" sajna nekem sincs tippem, az ezer fõs kamikáze dolgot próbáltam én is tucatszor, nekem se jött be. Tartok tõle, a Mariana-árok aljáról is vissza fog úszni a trónra... Viszont amivel meg lehet próbálkozni: hagyod egy trónkövetelõ lázadó seregnek, hogy foglalja el a fõvárosod. Ez nem tudom pontosan, milyen mínuszokkal jár, de biztos nem kevéssel (legitimacy, stability - ezek biztos csökkennek), viszont lesz egy új uralkodód. Azt mondjuk nem tudom, hogy ilyenkor a PU-s országok fellázadnak-e ellened.
a török nép vazalussá tételérõl írt sorokat meg se láttam. <#nevetes1>

van egy kis nézeteltérésem a Golden Horde-dal. Seregük még a 20 ezret sem éri ,ár el, viszont az orosz sztyeppén terül el a birodalmuk tekintélyesebbik része. Azt már olvastam itt-ott, hogy "orosz" földeken öngyilkosság háborúzni, mert a seregbõl úgy hullanak a katonák a hideg miatt, mint õsszel a legyek. Ezért eddig még nem mertem egy háború során sem komolyabban támadni õket, de most már nagyon irritálnak, és mindenki boldogabb lenne, ha õk eltûnnének. 😊 Nagyon vészes lenne a sereg amortizálódása? Hozzátartozik a dologhoz, hogy területük nem összefüggõ, van egy 2-3 tartományos mag határom mellett, és az urálon túl egy nagyobb terület, messze a határomtól, szóval emiatt hezitálok nagyon. Próbálkoztam anno Novgoroddal azon a vidéken, akkor 1 háború során a katonáim nagyon hamar tömegesen dobták fel a papucsot, de akkor még úgy gondoltam hogy a rosszul képzett egységek miatt van (Quality<Quanity). Most viszont nem tudom tanácsos-e útnak indítani 60 ezer katonát.

Más: uralkodóváltás történt, de nagy bánatomra egyik perszonálúniós partneremet sem sikerült inheritelni, hiába írta 4-bõl 3-nál. Szomorú, mert nyugatra már nem nagyon tudok terjeszkedni, az india felé vezetõ út kulcsa pedig hogy a mamelukok beadják a derekukat. :/ Nincs az az allah, amiért mégegyszer lenulláznám egyiptomot és persze magamat is egy háborúval, úgy pedig nehéz, ha nem tartják be azt a vérel írt szerzõdést, hogy lemondanak a földjeikrõl, ha uralkodóváltás történik. Sehogy se jó ez. 😊 Most megint jópofizni kellene velük gondolom amíg nincs új uralkodóm. (aki mellesleg 3-3-3-as stattal fog rendelkezni 😞 )
Vajon mi a legegyszerûbb módja hogy egy uralkodót eltegyünk lábalól? én már próbáltam azt, hogy kineveztem egy 1000 fõs hadosztály élére hogy hagy háborúzzon x ezres seregek ellen, de a sereg odalett, az uralkodó nem. Ezt eljátszottam párszor, de igen szívós muki vezeti a birodalmat, mert mindig visszatért. Most a legújabb gondolatom az, hogy kinevezem még egy hadosztály élére, beültettem a sereggel együtt egy szállítóhalyóba, kivitorláznak az atlanti-óceán közepére, aztán hagyom ott esüllyedni a hajót.<#nevetes1> Vajon képes visszatérni úgy is az uralkodóm? nehogy partra ússzon már a szerencsétlen.<#nevetes1>
Hali!

A warscore max 100% lehet; ha ebbõl nem jön ki a vazallussá tétel (márpedig nálad ugye 404 kellene), akkor nem lehet megcsinálni, mert túl nagy az ország. 100 warscore fölé sose mehetsz, és 100-nál magasabb "értékû" ajánlatot sose fogad el senki. Általában max. 4-5 tartományos országokat tehetsz vazallussá. Az alapjátékban nyilván egy sokkal kisebb Törökországot tettél vazallussá. Vegyél el tõle egy-két háborúban annyi területet, amennyit tudsz, aztán a következõ háborúban, ha már elég kicsi, annektálhatod vagy vazallussá teheted.

A "scorch the land" az a saját terület felégetése saját sereggel, amivel lecsökkented a terület supplyját, tehát a seregek (a tieid is, de fõként az ellenségé) egy ideig sokkal gyorsabban amortizálódnak, viszont az adó is rendesen visszaesik. Akkor érdemes használni, ha az ellenfél jóval erõsebb illetve ha jó nagy létszámú seregei vannak egy csoportban. Magas szintû erõddel igen hatékony, mert akkor az ellen meg se tudja ostromolni, csak brutális veszteséggel, és elesni is csak nagyon soká fog, addig pedig szépen olvad a serege. A csapatoddal odamész a területre és megjelenik az opció a bal felsõ sarok környékén, a sereg részletezése alatt.
Sziasztok,

egy ismerõsöm kölcsönadta az EUY3 complete edition-t. Ebben ugye az alapjáték van és az elsõ két kiegészítõ.
Újat kezdtem és 1420-ban a törökök felé indultam, sikerült is elfoglalnom minden megyéjüket tehát 100%on állok (ez a warscore? ). Viszont egyelõre nem tudom vazallussá tenni õket, 404-et ír mint "érték", szóval az én 100%om sehol ahhoz. 😊 Persze nem tudom hogy lehet hogy az alapjátékban 78on sikerült... Az lenne a kérdésem, hogyha elveszek annyi területet amennyit tudok (jó kis 0 Tax Income lenne onnan persze), akkor következõ körben lenne esély már vazallussá tenni õket?

A másik, hogy sokszor írták ezt a "scorch"-olást háborúban a paradox fórumain, de ennek hol kéne megjelennie?

Elõre is köszi 😊
A COT-id kapcsán sztem nézd meg a trade térképet, melyik tartomány melyik COT-ben kereskedik. Amelyik ország ellenséges viszonyban van veled, márpedig a gyaurok már csak ilyenek 😊 , annak a tartományai nem nagyon kereskednek a Te COT-iddel, mert rossz velük a viszonyod. Amelyik ország valamelyik kereskedelmi ligában van, az szintén nem fog kereskedni a te COT-dben.

COT-t nyitni szerintem ebben a szituációban felesleges, mert mindig a mellette lévõ COT-(k)bõl hasít ki magának egy "szeletet".
Bocsi, én nem fogalmaztam tisztán akkor 😊 Ezek szerint lehet nincs is 😊
Bocsánat, én értelemszerûen a Divine Wind kiegészítõ alapján mondtam mi hol van. 😊 Ez nem tudom melyik verzió (talán az EU3 alapjáték?), én a DW-en kívül nem próbáltam másikat. Igaz 1-2 napig ismerkedtem az alapjátékkal, de a DW-hez képest nagy különbségek vannak a játékmenetben. Meg nem mondom neked hol wan a discipline/war exhaustion, már ha van egyáltalán. 😊
Kezdem azt hinni hogy valami más játékkal játszom én...
http://imageshack.us/photo/my-images/59/eu31c.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/830/eu32p.jpg/

Ha az én szememet szúrja ki akkor elõre is bocsánat de én nem látok itt ilyeneket.
Bal felsõ saroknál címer menüjében;

military fülnél megtalálod a war exhaustiont az egységtípus-táblázat alatt.

leaders fülnél pedig a discipline látható az army-, illetve navy tradition között.
Hát arra emlékszem, hogy eu2ben volt az a züld vonalacska ami mutatta... De itt még nem láttam Discipline-t.. Illetve hülye kérdés, de hol találom azt az átkozott war exhaustiont ? 😄
Egyrészt level 13-on új és jobb típusú gyalogosok érhetõek el. Tehát már rögtön ott van a minõségbeli különbség a te sereged és az ellené között. Másrészt a morál és tábornok mellett a Discipline is befolyásolja (de még mennyire) a csata kimenetelét.
Rendesen nekiugrottam a paradox fórumának és a manualnak is de továbbra sem értem a következõ csatát:
http://imageshack.us/photo/my-images/851/eu3harc.jpg/

Elõször is a terrain miatt kaptam egy -1-et, a csatát hót kipihent katonákkal kezdtem, maximum morállal, elõtte jó 10 évig béke volt az országban. A csata közepén csatlakozott néhány cseh is, de nem számottevõ. Ahogy elnéztem a die is általában nekem kedvezett. Természetesen max a maintence, szóval hó elején nõtt a katonáim száma. Ami lehúzza, hogy én LT 10-en, õk 13-an vannak. Viszont náluk több lovas volt mint infantry az elején, így azt a valamilyen (pontosan nem tudom a nevét, de akkor kapja az ember ha több az infantry mint a cavalry, ilyen 50%os arányban) bónuszt õk elvileg nem kapták meg ellentétben velem. Illetve tábornok is csak az én oldalamon volt (mondjuk gyenge).

Mitõl lehetséges még hogy ilyen kimenetelek vannak?

A másik: elkezdtem üldözni az országomban a svájci megmaradt 3500 hadierõt még egy másik mentésben, ezt a játékot úgyis buktam 😊 Ez még 1540-ben, akkor a palatine, würtenberg, svájc 3ast lazán persze levertem, de ott is akadtak érdekességek:
2 szinttel vannak feljebb, elvesztettek egy csatát, utánuk megyek 10k katonával (8k INF 2k CAV), a csata végén az én morálom kb félúton sem, õk feladják. Átmennek egy másik provinciába, elkezdik lõni, megtámadom õket: Vesztek 6000-et, õk vesztenek hullafáradtan 300at a 3500ból. Mert??

Szóval haladok ám, de ezek kikészítenek 😊
Na, haladtam pár évet a törökökkel. Megfogadtam pár tanácsot, sikerült háború nélkül kibekkelnem az utóbbi 4 évet, a sereget szétapróztam a tartományok között, így a war exhaustion már alulról súrolja az 5 egységet. (poén hogy volt egy olyan misszióm, hogy vissza kell pumpálni a manpowert legalább 90%-ra az ország védelmének érdekében... nos ez ugye annyit tesz hogy ne csináljak semmit pár hónapig... és ez a tétlenség -2 War Exhaustiont, sõt még presztízst is adott. 😊)) kellemes meglepetés volt.. ) Algériát is sikerült meggyõznöm egy perszonálúnióról, Dél-Görögországot elfoglaltam, és gyakorlatilag minden európai tartományom iszlám vallású. 4800 dukátom van, évente 590 csöpög a kincstárba, és itt tennék fel egy kérdést. Van most 4 kereskedlmi központom (Velence, Isztambul, Róma, Ciprus), de mind épphogy csak pöfékelnek, pár száz dukátos forgalommal. Tanácsos még több COT-ot alapítanom? gondolom ha alapítok még, akkor a jelenlegiek kevesebb hasznot termelnek az újonnan létrehozottak miatt. De hosszú távon vajon megéri? Van cash dögivel, de ha nincs értelme, akkor nem ölöm a kereskedelembe feleslegesen, úgyis hamarosan építhetek manufaktúrákat, és azok meg nem olcsóak. 😊
(közben a franciák háborúznak az angolokkal, flotta kb fifty-fifty, szárazföldi sereg 15000-120000 a franciák javára. szerintetek? magam alá piszkítok, ha a franciák átmennek a brit szigetekre :/ )
Hello
Kezdtem egyet Brunei-el és elég jól állok vele. Szeretném folytatni a victoria 2-vel, de az 1836-ban kezdõdik, az eu3 ugye 15 évvel korábban fejezõdik be. Ezt a converter átugorja vagy át kell állítani az eu3-nál?
És ha át állítani akkor azt hol kell, mert sehol sem találom?
Az infamy, azaz "hírhedtség" attól nõ, ha területket annektálsz/vazallussá teszel. Azt mutatja, hogy a többi állam mennyire tart téged veszélyesnek. Minél magasabb ez az érték,annál jobban romlik a viszonyod a világgal. Ha átléped a küszöböt(ami sokmindentõl függ), akkor mindenki kap ellened casus belli-t. Nyilván az idõ múlásával, és más módon is csökkenthetõ.

A war weariness=war exhaustion, azt jelenti, hogy mennyire merül ki a háborúban az ország. Ez fõleg a hadiadóktól nõ, illetve attól, ha seregeid olyan területeken állomásoznak,ahol nem tudják jól ellátni õket. Ennek eredményeként a betegség, hideg, éhínség,stb. miatt elkezd fogyni a sereged. Ezek mellett, egy-egy ütközet, és az ellenség által megszállt területek is növelik a WE-t. Minél nagyobb, annál nagyobb a lázadások veszélye (ami visszahat az adókra), annál több idõ egy újabb sereget toborozni. A WE fõleg békeidõben csökken.
Sztem nem feltétlenül szükséges egy "guide", hogy tudj játszani. Ebben a játékban az a legnagyszerûbb, hogy többféleképpen lehet végigjátszani. Persze, az elején 1x-2x újrakezded mire tisztába jösz azzal hogy mi merre hány méter, de onnantól kezdve szabad az út. Az, ami le van írva a wiki-n, vagy amit mi írunk itt le, nem az egyetlen út. Az, hogy mi a te utad, azt a céljaid határozzák meg, amit szintén te magadnak tûzöl ki.
Megsúgom, ha átváltasz adminisztratív monarchiára, nagy változás nem fog történni.

Kiegészítõbõl nyilván a legújabb a legjobb, akárcsak a patchbõl. Ez utóbbit egyébként a check for updates segítségével beszerezheted.

@pecaboy 😄 pedig azt hittem jó vagyok matekból😄 szóval 4x5 az 20, tehát elég, ha minden techbõl csak 4-gyel jár elõtted.
Akkor tedd fel mielõbb valamelyik kiegészitõt, a sima játék az hm... szóval gagyi😊
Lehetõleg a DW et, de csak persze ha birja a géped😊
Egyébként mindegyik manualban bennevan kiemelten az infamy (badboy point) meg a war exhaustion😊
Najó, elõbbi egy limitet jelent (hirhedtség pontok kb) amit nem ajánlatos túllépni, és minél többetterjeszkedsz annál inkább nõ (hogy mennyivel és mitõl bõvebben azt megtalálod de ez lenne hivatott megakadályozni a nagyon gyors túlterjeszkedést) a war weariness meg háborús kimerültséget, ami csökkenti a bevételed, tech fejlõdésed, növeli a lázadás esélyét, stb😊

Hogy mitõl és hogyan nõ meg csökken, ahhoz még manual se kell, aszem Pecaboy pont tegnap írt itt rólaa fórumon😊
(Én pár hónapja mikor ujrakezdtem amugy ezzel kezdtem elõször, a sok 100 fórumos hozzászólás átnyálazgatásával amiket még nem olvastam és biza találtam hasznos dolgokat)

A lényeg egyébként, hogy szerintem mindent tegyél beállitásoknál normálra, és terjeszkedési irány legyen Ausztria, aztán Észak Olaszország, aztán eldöntöd akarsz egy HRE-t, vagy sem, mire odaig eljutsz már tudni fogod mi hogyan merre hány méter, mert egyedül szövetségesek nélkül ugysem fog menni😛
Azt a wikis hungary-strategy-t én is átrágtam már, de nem egészen úgy csináltam 😊 Másrészt nincsen meg semelyik kiegészítõ, a sima játékkal játszom, és "strategy guide"-ra nem kapok semmi értelmeset, olvasgattam a paradox fórumját, már több dologgal tisztában vagyok. Legtöbbször egy ilyen walkhtrough-ot kapok amiben minden egység adatai, minden király évszámokkal le van írva, de az nyilván nem igazán segít.😞
Persze még keresgélek, megnézem hogy az IN, DW manualok mennyiben segítenek..
Gugli a legjobb barátod, IN nek, HTT nek és DW nek is van letölthetõ manualja, ha új játékos az ember, érdemes azt 4-5* átnyálazni, napokig is akár meg elolvasni wikin a cuccokat, én pl bizánci játékom elõtt még tapasztalt játékosként is átrágtam ezt elõször:

http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Byzantine_strategy

Lényeg, hogyha mindent megcsinálsz, akkor még ha vki soha életében nem játszott EU al, akkor is elsõre is elboldogul már tökjól akár normal beállitásokkal is egy közepesen erõs államocskával is (pl magyarok) teljesen simán.

Leirhatnám ugyan mi az infamy és a többi, de remélem nemcsak én, hanem más sem fogja, mert ezeket mind 5perc alatt megtalálod a letölthetõ manuálban, erõltesse csak meg magát az ember picit, én legalábbis minden játékban ennek a hive vagyok😊
Tényleg reális és logikus meg valósághû lépés, sajnos.... Mert eddig hülye volt nem kihasználni az ember, hogy szinte nulla költséggel tarthatott akár sok 100 hajót is.
Hello!
1 hete játszom kb Magyarországgal de érzem, hogy egyáltalán nem használom ki a játék által adott lehetõségeket, valószínû is, hogy ezért kerültem most olyan helyzetbe amiben is vagyok 😊

Szóval a tutorialt természetesen végigcsináltam de kb nullát segített.
1. Valaki nem tud egy jó összefoglalást a neten, vagy valami jobb tutorialt? Konkrétan nem tudom mi az az infamy, War Exhaustion vagy most hogy 10-es goverment-em lett, nem tudom hogy kell/érdemes-e átváltani adminisztratív monarchiára vagy akár a westernization stb😊
2. Érdemes valamelyik patchet feltenni?

Elõre is köszi a válaszokért 😊