Europa Universalis 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
Sajnos ez a törökök meg a tatárok ellen nem véd meg...
gratulálok szintet léptél, és bónuszként +15% nõt a túlélõ képességed.<#taps>#taps><#beka2>#beka2><#taps>#taps>
túl vagyok a vizsgaidõszakon (jobban mondva túléltem), szóval most egy csomó idõm van, így tegnap neki is ugrottam Magyarországgal.
Nos, korábban azt állítottam, hogy Magyarországgal könnyû. Ez számomra igaz is volt, mert azokban a játékaimban elõfordult 1-1 csít (hogy miért, az most teljesen mindegy, elhatároztam, hogy többet nem), de azt nem gondoltam volna, hogy annyival könnyebb lesz tõle a játék. Hát tévedtem, mert rájöttem, hogy azok nélkül irtó láma vagyok, mert:
Az aranyhordát képtelen vagyok visszaverni összesen 30K-val
Ha sikerül is kihúznom egy darabig úgy-ahogy, akkor betámad egyszerre Lengyelország, Ausztria és Bohémia, +csatlósok, aminek az a következménye, hogy ezernégyszázhuszonakárhányra eléggé csonka az ország.
Többször is megpróbáltam, de ha Bohémiával kötök szövetséget, akkor Ausztria + Lengyelország nyomja le Bohémiát, vagy ha nem, akkor egy idõ után Bohémia mindenképpen betámad. Aztán meg ha a sógor lesz a császár, akkor meg leshetem a cseh szövetséget"
Ezt tegnap írtam, de mikor idáig eljutottam, inkább elmentettem a szöveget, és kezdtem egy új játékot.
Az volt a gond, hogy a fent leírt okok miatt nem tudtam milyen ez az infláció, ezért igyekeztem úgy állítgatni a csúszkát, hogy ne növekedjen. Emiatt volt kb ÉVI 10-20 aranyam. Az új játékomban hagytam, hadd menjen, szereztem pár vazullust és tádámm 17rõl viszonylag gyorsan csökken szép bevétel mellett 1450-ben.
Közben találtam egy (szerintem) bugot:
Vazullussá tettem Moldaviát, aztán természetesen szövetség és most õ választ el az aranyhordától. Azóta ötévente jön az event, hogy a horda betámadott, de meg sem jelenik a háborút jelzõ pajzs, máris béke van, meg Moldaviával is ugyanígy van.
Legújabb patch fent van, amúgy. Ez szerintetek is bug? Mert nem tudok rá logikus magyarázatot.
Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.
A játék vége felé, komoly ellenfél híján és az erõs nyugati gyalogságom miatt én már csak gyalogokat gyártok, mert így egy rohamra beveszek akármilyen erõdöt (az ellenfeleknek max. 2. szintû erõdei vannak a játékomban 😛 ).
Tüzérséget én inkább csak a második vonalban használnék (ha lenne rá szükségem): a fõ seregek tüzérség nélkül és az összes lovassággal üldözik az ellent, betartva a max. 50% lovasság szabályát; a második vonal tüzérsége és gyalogsága meg elbánik a hátramaradt erõdökkel, azaz elfoglalja a tartományokat, rohammal vagy anélkül.
Very early game: 10k CAV
Early game: 4k CAV, 6k INF
Early mid game: 4k CAV, 10k INF
Mid game: 2k CAV, 10k INF, 10k ART and 4k CAV, 16k INF
Late mid game: 2k CAV, 12k INF, 12k ART and 4k CAV, 20k INF
Early late game: 2k CAV, 15k INF, 15k ART
Late game: 2k CAV, 18k INF, 18k ART
Very late game: 2k CAV, 25k INF, 25k ART and 4k CAV, 50k ART
Igazából akárhogy próbálkozom, bármilyen összeállítással hihetetlen menyniséget vesztek. Kipróbáltam 2k CAV, 18k INF, 18k ART seregkombinációt egy 25ezres ellen. Gyarkolatilag elvesztettem a teljes seregem (36ezret), míg õ a 25k-ból 2500at bukott 😄
Egyszerûen nevetséges (ekkor a war exhasutionja már 14 volt, míg nekem 1.25..)
Lassan be is fejezem az elsõ komolyabb játékomat de újabb akadályba ütköztem. 1730-ban vagyok és az oroszok a célpont, de egyszerûen képtelen vagyok legyõzni õket, mert szimplán ledarálnak, annak ellenére, hogy
-44es Landen vagyok, õk 40en. 1:0 ide
-Mivel õk jönnek az én területemre a bazi nagy seregeikkel nekik nõ az attrition én ott Poltavában jól elvagyok akár 50000es sereggel is attritioon nélkül. Szóval pár perccel a háború kezdés után war exhasution 2 vs 9. 2:0 ide.
-én védekezem, nekem van bónuszom. 3:0 ide
-nagyobb seregem van, kb 150000 áll csak a határokon és mögöttük még sok. Összesen 300k (nekik 200k) 4:0 ide
-HRE vagyok, Papal controller vagyok, prestige 80, infamy: 0
és:
-egyszer már lehúztam õket miután rendesen háborúba kerültek skandináviával, 8 terület az enyém lett, gyakorolatilag elfolgaltam minden városukat (ez csak azért is 😄 )
Gyakrolatilag belém jönnek egy 35000es sereggel az én Poltavámban nyugodtan pihengetõ 50000-es drágáimba és én vesztek 30-40 ezret, õk meg 8-9et mondjuk. Érthetetlen számomra, pár megnyert (na de milyen áron..) casta után összesen vesztenek õk mondjuk 25ezret míg én 150et és így a határon ácsingózó teljes seregemnek annyi.
A kérdésem egyszerû: miért? 😊
köszi elõre is 😊
WTF?!
,,Kezdtem egyet Brunei-el és elég jól állok vele. Szeretném folytatni a victoria 2-vel, de az 1836-ban kezdõdik, az eu3 ugye 15 évvel korábban fejezõdik be. Ezt a converter átugorja vagy át kell állítani az eu3-nál?
És ha át kell állítani akkor azt hol kell, mert sehol sem találom?"
Ráadásul mivel a gép csítel mint állat, a többi fõvároson kívüli területét 10-15 év elteltével egyre jobb pénzért (a pápai állmnak én 3 területét is anno 3-400 dukátokért adtam el darabját de próbálkoztam máshol is, ha eredeti területrõl van szó, akkor a gép mindig adna 100-500 at érte egy idõ után. (ne kérdezéétek, honnan van/lesz annyi pénze😄)
De az alapkoncepció az volt, hogy erõszakkal elfoglalni õket macerás, mert nincs ellenük semmilyen casus bellim az azonos vallás miatt, és így az infamyt nagyon csúnyán megnöveli, illetve alsóhangon 4-5 háború kellene a teljes annektáláshoz, mert elég nagy méretû jószág ez az Egyiptom. És mit ne mondjak, egyelõre még hiszek abban hogy ha mindent jól csinálok sikerülhet a world domination, és ehhez kicsit útban vannak a mamelukok. 😊
Ja, és mivel egy háború nem lenne elég, sõt akár 30-40 évig is elhúzódhat a dolog (vegyük figyelembe, hogy nem vagyok veterán játékos), addig meg nem szeretnék plusz egy nagy ellenséget az eddig békés határszélen. A perszonálunió pedig nagyon nem jött be. Még a 4 régiós Najd is röhög rajtam, 40 év alatt meg se fontolták a békés egyesülést. Mit várok akkor a több tucatnyi régiós Egyiptomtól... 😊
Na mindegy, egy másik fronton a lengyelek a vazallusaim lettek, északon most a porosz-cseh-litván szövetségnek állok a tyúkszemén. Európában egy percig sincs béke, nem érek rá egyiptomra. 😊
Van ott kb 2értékes terület Kairo meg Alexandria és csók, ill Aleppo meg Damascus meg Jerusalem vagy mi még haszálható, de a többi csak hátráltat, nagy foshalmaz az egész, minek az neked?
Ha meg annyira kell, tényleg rég lerohanhattad volna õket, és még pénzt ölsz beléjük, mikor a golyót se biztos hogy érdemes pazarolni rájuk😛
Ha mondjuk a francia trónról lenne szó az más, na de Egyiptom...
Több mint 50 éve perszonálunióban vagyok a mamelukokkal. Ezalatt 3 uralkodóm meghalt, és hiába írta mindvégig a mameluk panelen, hogy "inherited by ottomans", nem történt semmi. Mivel eltelt 50 év, megnyílt egy olyan opció, hogy "integrate" tehát hogy nyomatékosan kérjem õket hogy legyenek a birodalmam része. Ezt is megjátszottam, nem történt semmi, illetve de, 50 egységet süllyedt a viszonyunk. Hiába volt 50 évig 200-on, hiába tagadták meg háromszor az inheritet, hiába küldtem nekik hadi segélyt 10 éven keresztül, egyszerûen nem hajlanak. Szerintetek menthetõ még az ügy háború nélkül? 1526-ot írunk, keletre még 1 cm-t sem terjeszkedtem, pedig India a kitûzött cél. Újabban ismét 10 felett van folyamatosan a war exhaustion, pedig odafigyelek, tehát nem szeretnék háborút Egyiptommal. Pláne nem azok után, amennyi dukátot invesztáltam a békés egyesülés tervébe. De ezek?! 😊
Amúgy meg már olyan 200 éve nem volt 50 alatt a presztizsem akkor, de amúgy szinte mindig 75-100 között mozgott.
Én még nem láttam olyan örökösödési háborút, ahol megörökölte volna bárki is a szóban forgó államot.
Meg arra figyelj, hogy ugyanúgy arra is van esély, hogy õ örökli a te trónód, Bizáncnál is ez okozta a néhány visszatöltésembõl az egyiket, hogy a 2régiós Ukrajna és az 1 régiós Horvátország csapott össze az uralkodóm halála után , hogy melyik örökölje a 200 régiós bizánci birodalmat, azt hittem sírok a röhögéstõl 😄😄😄
Köszi elõre is!
Viszont nagyobb országnál érdemes lehet kipróbálni megfelelõ tartományfoglalásokkal a fõváros teljes elszigetelését és az összes többi terület különválasztását, így lehet, hogy a gép arrébb rakja a fõvárosát oda, ahol sok tartománya van. Persze ez korántsem biztos módszer, meg gondolom a gépi országnak is kell pénz hozzá, de tény az, hogy az AI is szokta néha változtatgatni a fõvárosait.
Ha a játékodban Portugália elég sok gyarmatot szerzett, megpróbálhatsz minden európai területet elfoglalni, kivéve a fõvárost, és hátha átrakja az Új Világba a fõvárosát. Utána elfoglalhatod Lisszabont is, és ha a többi terület nem kell, eladhatod másoknak.
Vagy egyszerûen annektálod és eladod a fölösleges területeit másnak. Vagy az, amit Andorjan írt.
Amúgy elég nagy hülyeség sztem, hogy nem lehet fõvárost elfoglalni... Logikusabb lenne, ha mondjuk 2x vagy 3x warscore-ért lehetne elfoglalni. Buda is többször került úgy idegen kézbe, hogy az ország megmaradt, ugyanígy Bécset is elfoglalta és csatolta Mátyás, satöbbi, szóval erre történelmi példák is vannak.
annektálod a portugálokat, majd a fõvárost eladod vmi gyengébb országnak. aztán portugália elengedése vazullusként, és a fõváros elfoglalása a az új tulajdonostól.
Tapasztaltam én is, hogy 1 területet nem olyan könnyû eladni akár 0 aranyért is, de valaki csak megveszi 😄
Másrészt pedig valaki írta már itt, hogy minél régebb óta tiéd a terület, annál könnyebben veszik meg.
Minden esetre sok sikert!
Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.
1. military drill
2. national bank
3. bureucracy
4. espionage (muszáj volt, mert az idea nélkül nem kaptam volna kémeket egyáltalán, pedig nagyon hasznosak)
5. patron of the arts
eddig jutottam el. 😊
a magyarok esetében szerintem nem olyan nehéz ideákat választani, a naval és az exploration típusú ideák ugye alapból kiesnek (a játék elsõ harmadában mindenképp), a maradék típusok közül így könnyebb összeállítani a megfelelõ kombinációt.
Más:
egész jól haladok a törökökkel, de van egy újabb szituáció, amit meg kellene oldanom valahogy. volt egy kis csetepaté a portugálokkal, amit nem is akartam, de ha már úgy alakult, kihasználnám a lehetõséget. Tehát egy háborún vagyunk túl ami a portugál területen zajlott, nekik maradt 4 tartomány, én szereztem kettõt. A legértékesebb természetesen Lisszabon, ami egyben a fõvárosuk is, COT-tal, 140ezres lakosságal, és ami a legfontosabb, tengerparttal, ami ugródeszka lehet Amerika felé. Nos Lisszabont szeretném tehát megszerezni (a többit nem), amit a következõképpen tennék, és a kérdésem egyben az lenne, hogy mûködõképes lenne-e a taktika.
1. egy második háborúban teljes portugáliát annektálnám
2. national focus lisszabonban, promote cultural unity
3. Portugália vazallussá tétele
Tehát ha így teszek, akkor Lisszabont megtarthatom, vagy visszakerül a portugálokhoz amikor lecsatolom a területeiket a sajátomról? ÉS ha az utóbbi, akkor van rá valamilyen mód, hogy csak a fõvárost szerezhessem meg? a többi csak teher lenne, illetve én is csak úgy tudnám védeni Lisszabont Kasztíliától, ha lenne egy ütközõállam Lisszabon és a spanyolok között.
Ez az elsõ komolyabb játékom, egyelõre Military Drill és National Conscripts van meg.
1550-ben vagyok, HRE császár, és a gyarmatosítás egyelõre kizárt, szóval azzal kapcsolatban inkább hanyagolom.
Vazallussá tettem 5 HRE választót majd megválasztottak 1530 körül.. Na most másik kérdés: mi történik ha elkezdem szépen sorjában benyelni a HRE választóállamokat?
De ha már gyarmatosításnál tartunk akkor elõször a Karib-tenger szigeteit kell gyarmatosítani a legtöbb 5 és 6 bassetax-al kezd, ha kész az egyik kolóniád és van 2 magisztered és egy minimum 7 adminisztrációs képességû uralkodód akkor máris nyomhatod rá a gyarmatra a több adó decision-t vagy a penal colony(i?)decision-t.
(a penal-t viszont a kolónia befejezése elõtt kell)
"hogy az északi és déli partvidékek zömét lefedjem, ezáltal elvágva más nemzetektõl a belsõ részeket."
ez egy nagyon jó taktika... csak arra ügyelj hogy az elõször felfedezett partvidéket kezd el gyarmatosítani mert a felfedezés híre elõbb vagy utóbb de a többi nemzetet is eléri és bizony nem lesznek restek el szedni az orrod elöl a saját kezûleg felfedezett területet.
Vijayanagar for Vijayanagarians! <#vigyor2>#vigyor2>
Szóval én ha kolonizálnék a spanyolokkal, akkor egy földrészre, pl. Amerikára mennék rá, és ahogy McCartman is írta, áttenném oda a fõvárost. Ezt leszámítva csak annyi pozitívuma van az általános kolonizálásnak, hogy több területed lesz. Azaz kicsivel több manpower, force limit, építhetõ hajó.
Egyébként a két nép/ország: Shawnee (ejtsd "sóní", ez vmi indián törzs lehet) és Vijayanagar, utóbbi a kedvencem 😊 Magyarul Vidzsajanagar, ilyen ország tényleg létezett.
amúgy meg ugye supply limit , attrition. (lemorzsolódás mértéke , európában gondolom nagyrészt ugyanakkora)
Csak akkora sereget állomásoztathatsz egy tartományon veszteségek nélkül amekkorát az adott prov. supply limitje megenged.
Értelemszerûen nagyobb sereggel nagyobbak a veszteségeid is.
Ki kell sakkozni és csak akkora csapattal kergetni amely még pont elég lehet a likvidálására pár területtel késõbb.
Ha nincs elég embered / friss utánpótlásod és nagy a hátországa ,/ mélyen be kellene nyomulnod az ellenséges területre akkor pedig mérlegelni kell , hogy megéri-e utánaeredni és ezzel kockára tenni az egész fõsereged vagy inkább visszavonulni erõt gyûjteni , megostromolva a közeli tartományokat és lesben várva az ellentámadást.
Nem nehéz ez , rá fogsz érezni.😊 Onnantól pedig már minden háború egyforma.
úgyhogy még nincs minden veszve , az irány szerintem jó.😄 csak gyõzze az ember türelemmel.
Magyarokkal 4*15000-es sereggel (9inf 6 cav mindegyikben) mennék a csehek ellen, akiknek van egy db 22000es seregük. Csak Hesse támad meg közben (HRE) de õk másodlagosak most. A probléma hogy elfogyok pár hónap alatt. De nem is kicsit, rámegyek 2*15000-el a 22k-ra, megnyerem, és megyek utának és folyamatosan sokszor annyit vesztek, annak ellenére hogy szándékosan másik 15k-s sereggel is megyek utánuk akik még halál kipihentek. Pár hónap alatt lefogyok 3*3000-es seregekre, míg a csehek vígan nõnek vissza 20-25k-ra... Nem értem miért, nem Assaultoltam egyszer sem és nem tárolom a 60k-t egy helyen soha.
Jobb lenne ha megtámadnám és azt várnám hogy õ jön át a határon?
Elõre is köszi a segítséget!
Ezek után el kezdtem amerika meghódítását. Észsakom már csak swahnee(nemtom jól írom-e le a nevét) és huron maradt mire megérkeztem. swahnee kiütve, majd ezek után a közép+dél amerikai államok garantálasa következett, nehogy vmi európai nemzet megszerezze õket. A telepeseimmel arra koncentráltam ,hogy az északi és déli partvidékek zömét lefedjem, ezáltal elvágva más nemzetektõl a belsõ részeket. Célomat mostanra elértem:inka-azték-maya területek befoglalva, dél-amerikában kb. 6-7 idegen kézben lévõ terület van, északon valamivel több. Nem sokat háborúztam, keleten a megnövekedett brunei-t meg aceh-ot hódítottam meg(east-asian trade port miatt), indiában áll egy masszív viyanga..(nemtom a rendes nevét, az ottani államoknak ilyen hülye nevi vannak) bazi nagy flottával.
Európában kezdtem elõször egy portugál-brit-aragón szövetség ellen, amibõl késõbb kiestek az aragónok(különbéke), majd 3 háború alatt sikerült teljesen annektálnom a portugálokat is. A britek viszont már nem voltak valami könnyû falat, 1550-ig legalább 10-12 háborút vívtam, sokszor 1 évvel a béke után betámadott valami kis nemzetet az ír-szigeten ráadásul akárhányszor szedtem szét, mindig újra összeállt.
Most is viszonylag egyben van, egyedül Wales+Northumberland nincs uralma alatt(na meg Írország) pedig közben is vívtam 4-5 háborút.
Az egész játékban addig az a legrosszabb, hogy hiába van egy rakás gyarmatom, lassan minden sárga észak és dél amerikában, jövedelmem nincs annyi, mintha Európa felé terjeszkednék, pedig legalább annyi területem van, mint amennyi ekkorra szokott lenni. Szal legközelebb nem fogok elmenni efelé a masszívan gyarmatosító irányvonal felé...
MOndjuk az ember nem MO al van, és magyar területeet foglal el, akkor már többnyire annak számítanak.
Pl mikor elõzõ gameben már enyém volt teljes Olaszország meg pár überfranco holland és német terület és India felé kacsingattam, akkor miután elfoglaltam Mo ot, simán elengedtem a fenébe, és nem is nagyon érdekelt továbbiakban sem, éppen ki osztozkodik rajta, mivel volt csomó értékes területem, szóval minden relatív meg viszonyítás ugye😛
na azért ez nem teljesen igaz, Pozsony és Érsekújvár 8 basetax-al kezd továbbá Pécset Erdélyt és Sopront is elégé jó provinciává lehet kipofozni ha véghez viszed az összes decision-t csak jó sok magiszter kell ehhez.
(Én meg az 1 régiós 1000 es népességû észtekkel próbálkozom majd😛)
A haderõ limit attól függ, milyen népességû területeid (és mennyi) van, nyilván minél nagyobbak, annál magasabb😊