11580
Europa Universalis III
  • Andorjan
    növekszik az, csak lassan ;) Türelem, az, hogy ilyen problémába ütköztél, arra enged következtetni, hogy
    a. csak katonát csinálsz - ezt nem érdemes, mert egyrészt jobb, ha a pénzed egy részét építésre költöd, ezen kívül ha átléped a force limitet, nagyon drága lesz a fenntartás
    b. háborúzol és oda kell a sok katona - ez esetben vegyél zsolodosokat, és próbálj meg kiharcolni 1 white peacet
  • Methylisocloro
    Sziasztok, magyarokkal vagyok és nem nő a népességem, miért? Igy nem tudok katonákat besorozni :(
  • Razzia96
    Kulturális térkép és ott ami Latin az mind olasz terület
  • nik1995
    melyek számítanak olasz területnek mert kaptam egy olyan küldit hogy üzzem ki ausztriát itáliábol de én ugy hászem hogy minden olasz területet elvettem tőle
  • Razzia96
    Akkor te már biztos über pro vagy
  • geo91
    genoa-val nagyobb poén lett volna pedig :D
  • kissssss
    gongjaid vannak a pénzel? azt meg hogy? Milánó az egyik leggazdagabb ország a játékban! valamit rosszul csinálsz.

mikor utoljára játszottam Milánóval én is létre akartam hozni az olasz nemzetet de helyette a HRE egyessítetem.

irtó könnyű Milánóval játszani.
  • Razzia96
    Genoa helyett inkább Milánóval kezdtem 1 et :) Nem bántam meg mivel annyi egyeteme van hogy alapból megy a kormányzati tech és nem is kell bele ölnöm semmi pénzt :9 Lassan enyém Az egész Itáliai félsziget
    A pénzemből egész szűkösen jövök ki szóval a második ötlet biztos a Nemzeti Bank lesz
  • pecaboy
    Értem, OK :)
  • Lysandus
    Akkor félreérthető voltam: a háborúban foglaltam el, a békében elhozni nem tudtam. Tehát az Angol szigetet (Anglia, Skócia, Wales) totál megszálltam - innen volt a 82 százalékos warscore - de az ír és itáliai brit területeket már nem tudtam elfoglalni az osztrák DoW miatt. (Egyszerűen nem tudok annyi felé figyelni.)

De a békében így is 99 százaléknyi zsákmányt szereztem, hat tartományt, (két CoT, egy egyetem, három fegyver manufaktúra, de nem London) és kettévágtam az angol szigetet, a későbbi könnyebb emészthetőség érdekében.
  • pecaboy
    Akkor nem értem. Hogy tudtad elfoglalni Londont, ha vannak még angol területek?
  • Lysandus
    Még nem. De szerintem át fogja. :-) Bár nem hiszem, hogy maradt 1000 aranya, persze a gép szokott csalni.

Pontosan úgy van ahogy írtad, -15 százalékpont bünti a compete chance-ből a külföldi CoT-okban, minden nem core saját CoT után. Egyet még be lehet vállalni, talán kettőt is sok pozitív bónusszal (államforma, református vallás, ideák, tanácsadók, stb.) de három már nagyon húzós.
  • Lysandus
    A fővárosba küldve a kémet "infiltriate administration" és látod az egész területét, hol vannak a csapatai, stb, mintha szövetséges lenne. Nagyon hasznos, minden háború elején nyomok egyet. Egy hátránya van: a flottáit csak a kikötőben látod, ha kifutnak már elveszted szem elől a hajóit.
  • pecaboy
    Anglia átrakta a fővárosát?
  • pecaboy
    Így van. Gyengébbek kedvéért: minden saját nemcore COT-ért 15%-os büntit kapsz külföldi COT-khoz. Három nemcore COT pl. már -45% külföldre, ami nem gyenge.
  • Lysandus
    Persze, ezért csökkent a compete chancem 1 százalékra 80-90-ről, amikor 0-ról 90 fölé ugrott az infamy-m.

Egyébként a brit szigeteket sikeresen lerohanta a Krík Szabad Állam hadserege 45 ezer katonával. A flottáját úgy kerültem meg, hogy felfedeztem egy új hajózási útvonalat Észak-Amerika és Európa között. Az AI jobbára a Kanári Szigetek Dél-Amerika, vagy az Azori Szigetek Bermuda vonalat használja. Azt használtam én is, de a kétszer akkora angol flotta blokkolta az utat. Ezért felfedeztem a tengert Új Foundland és Észak-Anglia között, azon furikáztam az angol szigetekre 3 fordulóban 45 ezer elszánt indián harcost. Esélye se volt. Ráadásul közben a szállító flottáját is sikerült elfogni. Érdekes volt látni, hogy amint kifut a wargalleonokkal megerősített csapatszállító flotta, a britek egyből megpróbáltak utána eredni a 82 big shipükkel, de amint a számukra felderítetlen területre értek volna, kénytelenek voltak visszafordulni. Ez felvet egy érdekes kérdést: honnan tudta, hogy hol vannak a hajóim? A kémek persze arra is jók, hogy infiltriate administrationt akciót hajtsanak végre (én minden háború kitörésekor azonnal nyomok egyet az ellenfél fővárosára), de az enemy flottát csak akkor látja ebben az esetben is ember, ha kikötőben van. Ha kifut akkor már nem.

Lényeg a lényeg: elfoglaltam Angliát, Londonnal együtt, 82 százalékos warscore mellett sikerült 99 százalékos békét kicsikarni (ilyet még nem is láttam HttT-ben, csak IN-ben). Voltak még angol területek Itáliában és Írországban, de békét kellett kötnöm, mert a köcsög osztrákok betámadtak. Így rájuk tudok koncentrálni, és nekik még flottájuk sincs. Illetve van valami, de már nem sokáig. :-)

Az angoloktól elhoztam hat tartományt az ország közepén (a két CoT-jüket, egy egyetemet és három fegyver manufaktúrát), úgyhogy nem panaszkodhatom. Infamy 100 fölött, stabilitás -1, lázongás hegyek, de még így is 500 fölött van az éves bevételem, max kiképzek még néhány katonát. Uff, én beszéltem! :-)
  • pecaboy
    Egy biztos: ha elindultál az egyik irányba, haladj tovább azon az úton, azaz maxold ki. A full merkantilista és a full free trade is sokkal jobb bónuszokat ad, mintha középtájt állnál. Ez egyébként a többi csúszkára is igaz általában.
  • pecaboy
    A fabricate claimhoz asszem a következők kellenek a célországban:
    - azonos vallás
    - monarchia jellegű államforma (tehát örökölhető legyen az ország)
    - vagy 50 alatti legitimacy, vagy nincs erős örököse

És kb. ennyi. Csak a fővárosában lehet "fabrikálni", tehát oda kell küldeni a kémet.
  • Hegi90
    EU3 Wiki-n meg még ezt találtam:

"(EU3 v1.3, NA & IN) Owning a non-core CoT: -15% competitiveness in foreign CoTs for each such CoT"
    Lübeck pedig még nem core...

és -1% compete chance minden infamy-ért.
  • kissssss
    az infamy-d minél nagyobb annál kisebb lesz a kereskedőid esélye(ezt mindig szem előtt kell tartani mikor területet akarsz szerezni) e mellet a stabilitás is hatással van a kereskedésre + a kereskedők számát is befolyásolja a stabilitás, és természetesen a mínuszban lévő presztízs is csökkenti a kereskedést.

a freetrade arra jó hogy minden cot-ba bejuss aránylag jó eséjel, a merkantilizmus pedig a saját cot-jaidba garantál biztos helyett(viszont a külföldi cot-okba nem fogsz túl sokszor bejutni)

maradj továbbra is a freetarde mellet és próbáld meg a stabilitás/infamy/presztízs trión javítani.

(+ arra is figyelj hogy elegendő nagy hajód legyen a gyarmatok kereskedelmének biztosítására egy gyarmat egy nagy hajó, érdemes felvenni a grand fleet ötletet azt hiszem ez növeli meg plusz 33% a hajók fenntartási limitjét)
  • nik1995
    fpgalmam sincs hogy miért van de én ezt a következtetést vonta le hogyha terjelszkedek akkor ez lesz
  • Hegi90
    Nem, de már elkezdtem gyarmatosítani is

De ennek így mi értelme? Berendezkedek kereskedésre, és pár év múlva dobhatom a kukába az egészet, mert jól megy a szekér és ezt ki is használom? Wow.... De amúgy nem is kell olyan sok tartományra gondolni... A flamand államok Luxemburgon kívül, meg egy két szomszédos tartomány. Ezen kívül Emperorként néha el kell vennem néhány területet a tagországoktól, hogy meg legyen az erőegyensúly, de azokat is szét szoktam osztani, szóval nem igazán értem. Ami még extra terület jelenleg az kb 3 Bohémia fölötti tartomány, az Akvíleai aranybányák (ezt pl Ausztriától vettem el, mert túl erősek kezdtek lenni és azóta se tudtam senkire rábízni), 4 algériai terület, hogy legyen kicsit délebbre is majd egy core-om a colonial range miatt, meg egy rakás Amerikai rész.
  • nik1995
    nem hinném hogy az infamytol de az tény hogy ha több területed van akkor az árta kerekedésnek. a területeid mind core?
  • Hegi90
    ez így elég nonszensznek tűnik. Esetleg az infamy miatt? Emperorként magától nő...
  • nik1995
    ez elsőre nem tudom mi a válasz mármint szerintem mind2 járható út de a második az azért van mert gondolom hódítottál több területed van én is kezdtem egy játékot hollandiával és amint elkezdtem terjeszkedni egyre kevesebb helyen todtam ott tartani a kereskedőimet.
  • Hegi90
    Egy kérdés:
    Hollandiával vagyok, és 1 híján Free trade-re van állítva a sliderem. Ha 3 darab CoT-om is van (Antwerpen, Holland (saját készítésű), Lübeck), akkor milyen kereskedelmi stratégia az ajánlott? Szüntessem meg mondjuk a hollandi cotot, és maradjon a Free trade ahogy van? Vagy maradjon meg mindhárom és állítsam a slidert merkantilistábbra? Jelenlegi idea-im között van a trade efficiency-s meg a compete chance-es. Esetleg állítsam át valami másra?

Azért kérdem, mert az utóbbi időben egyre kevesebb helyre jutnak be a kereskedőim (pl. Velencében ha be is jutok, hamar ki is kerülök, nem tudok hosszabb távon bent lenni egyáltalán). Ez mitől lehet?
  • kissssss
    elfoglalt tartományért +25 jó viszony :)

még valami a pu megtartásához nem elég a 0 fölötti jó viszony, a presztízst is 0 fölött kel tartani(minél nagyobb annál jobb) értelem szerűen ha nulla vagy ez alatt van akkor szintén bomlik a pu, és természetesen a királyunk legitimitásának is zöldben kell lennie(fent jelzi is számmal és színnel ,sárga piros és zöld) máskülönben háború lesz.
  • nik1995
    én milanót ajánlon én ezen töröm magamat és már csak várnom kell hogy meglegyen itália.

persze ezt én is tudom de megtudtam oldanik másképp is burgundiával összeugrasztottam és oda adtam neki egy csomó francia területet és igy meggyengülve már elfogadott királyának de késöbb elvesztettem mert egy francia felkelésnek köszönhetően más királyt juttattak a trónra mivel ausztriával voltam lefoglalva így nem tudtam megakadájozni a puccsot de igy is szövetségbe maradtam vele. most úgy állok hogy elfoglaltam savoíat liguriát svajcot és velencét és az eredetui milánói területektől rómáig mindent tehát már csak a core ra kerll várnom hogy meglegyen itália,de ausztriával nem birok folyamatos patt helyzet van már vagy húsz éve és folyamatosan háborúzunk petig a franciák is mindig segítenek de egy területhez se tudok hozzájutni warhause az egekbe és ugy látszik hogy ez a háborusdi még sokáig fog tartani.
  • Razzia96
    Igen van
  • zorrobomber
    wikit olvasgatom(n00b alert), ott azt írják erős trade nagyhatalmat lehet belőlük csinálni(talán van CoT-je is?)
  • Razzia96
    Szerintetek jó választás lenne Genoa itália meghódításához ? :)
  • Andorjan
    kém a "fabricate claim" nevű kémakcióhoz szükséges, azaz, hogy jogalapot szerezz a trónra. Ha fölé mész, írja is, hogy mi szükséges ehhez (én ezen nem tudtam teljesen kiigazódni, mert annyi and/or feltétel van, és amikor úgy tűnt, megértem, akkor se volt jó...)

niki1995:
    Még annyi, hogy a viszony javítását ha lehet, ne ajándékkal, hanem pl. proclaim guaranteeval, meg ask for millitary accessel, meg give millitary accessel végezd (nyilván csak akkor, ha legalább likely-t ír rá, különben foghatod a fejed. Ha van már millitary access-ed, küld a katonákat, hozzá, és verd le a lázadóit, vagy üzenj hadat vmelyik középerős szomszédjának (nyilván hívd őt is háborúzni), és a betörő seregeket verd le, mert ezek is javítják a viszonyt (talán nyert csatánként +5, ostromnál meg +10 vagy több, valaki már írta itt korábban)
  • Razzia96
    aha köszi a válaszokat
    akkor tömören annyi hogy trónt kell követelni ?
  • Andorjan
    Állandóan háborúzz, békét csak addig tarts, amíg olyan dolgot kell csinálnod, amit háborúban nem lehet (pl. terület eladása, de gondolom ilyet úgyse tervezel :) )
    Ha háborúzol (és ő is, mert szövetségesed), nem küld insultot, nem romlik a viszony. Arra figyelj, hogy nyomjad a viszonyt legalább 0 fölé, mert amíg alatta van, az uralkodód halálával véget ér a pu (de ezt írja is, ha az illető országnál rámész az uralkodóra). 100 fölötti viszonynál asszem azt írja, h az uralkodó halálával megöröklöd az országot, ezt ne vedd készpénznek, ekkora országnál több uralkodó is meghal, amíg ez tényleg bekövetkezik.
    Nyilván a war exhaustion miatt érdemes olyan országgal hadban állni, akinél nem kell tartanod valós ütközettől, vagy valami gyengével, akit simán lenyomsz, aztán meg folyton elutasítod a békeüzeneteit.
  • ganges
    most ez biztos nagyon noob kérdés lesz:
    Minek kém??
  • pecaboy
    Divine Windben a PU nagyon egyszerű, legalábbis ha erősebb vagy a másiknál. Az már csak hab a tortán, hogy CB-t is ad. Figyelgeted, hogy melyik országnak gyengült meg a legitimacyja, aztán küldesz rá egy kémet :P De ezt már írtam korábban, többször is. Ha Te vagy a legerősebb, a legegyszerűbben így lehet hódítani, infamymentesen, ráadásul tök poén :)
  • Lysandus
    Van Isten! Illetve Manitu! :-) Éppen azon búslakodtam, hogy nincs egy fia CB-m se, és vágyakozva néztem Angliát (illetve most már Great Britiant), azon lamentálva, hogy micsoda felelőtlenség a XVII. század közepén még mindig 1-es szintű erődökben bízni (minden brit erőd egyes szintű, kivéve Londont, ahol hármas), amikor Great Britian hadat üzent. Alig van katonája a szigeteken, valami 10 ezer fő, csak a flottájától tartok. 82 nagy hajója van, míg nekem csak 47. Valahogy lopakodó üzemmódban partra kellene tennem a brit szigeten 2*15 ezer katonát, és egy pillanat alatt vége lenne... Meglátjuk...
  • nik1995
    valószinüleg igen d nem tudom biztosra mondani soha nem játszottam vele
  • Razzia96
    Éa In be tudok iylent csinálni ?:)
  • nik1995
    ha legyengíteném franciaországot például nekitámadok kasztilliának brandenburgnak meg ilyesmi az beválna nem mármint nem lenne gond hogy visszanomjam erővel PU ba