11580
Europa Universalis III
  • McCartman
    nem , a lilával jelölt részek I. (Nagy) Jusztiniánusz által elfoglalt területek , a Bizánci Birodalom legnagyobb kiterjedése idején.
  • Alal
    jogos, mea culpa... :)
  • I.C.ram
    Nem.

Lila: Nyugat-Római Bir. Zöld meg a Kelet-Római Bir. vagy Bizánc.
  • Solten
    Lemaradtál, Cartman Bizánccal küldi...
  • Alal
    ez inkább az oszmán, nem? :S
  • Solten
    Feléleszted a Római-birodalmat?
  • McCartman

találtam egy képet..:) távlati tervek?..
  • Solten
    Havasalföld, Moldova, Egyiptom...
  • Solten
  • I.C.ram
    Én a Fekete-tengert felé terjeszkedtem, mert arra felé van pár Görög, illetve Örmény terület. Örmányországot annektáltam, és a Krím-félsziget is. Utóbbin még talán Core-od is van.
  • McCartman
    .. és a Bizánci Birodalom kezdi visszanyerni régvolt fényét ..
    -> link
    és most szerintetek merre?
  • Botond #2129
    Na,Németország event bugos. Az összes német területre branderburgi coret tesz, nem germanyset, és közben brandenburg el is tűnik a térképről, mert ugye németország lesz belőle, viszont még a németország területeimen sem lesz német core csakahol már az átalakulás pillanatában volt brandenburgi core. Szóval ez így bugos. :s
  • McCartman
    amennyi a supply limit..
    én vigan elvagyok a 100as presztizzsel , gondolom a sok területszerzés miatt duzzadt fel ennyire.
  • grendics
    kicsit meggyult a bajom a war exhaustionnal. jelenleg 12esen áll és olyan 10% legalább rádob a rebelriskre, szal nemsok idom marad másra. egyébként volt már pár furcsa dolog a királyom meghalt csata közben és a 12ezres sereg igy mind1 szálig eltunt az ellenség 7ezres seregétol akit ilyen 4-4-4-4es emberkék vezetnek. hiába fejlodok rendesen nagyon más mint a magna mundiba. ott 1600ra már voltak olyan katonák h 4ezren megtörtek egy 8-10ezres rebel sereget is de itt van 300 veszteséguk és arrébb mennek.
    prestiget nagyon nehéz szerezni, de konnyu elveszteni. ha leadok egy kuldetést az -5 és a maximumom eddig 20korul volt. a create a proper army kuldetésnél mekkora seregre gondol mert azota csináltam 30ezer embert demég nem hozott ki semmit
  • Botond #2126
    9es naval tech a blokád.
  • McCartman
    hát, én eddig elég jol boldogulok Bizánccal.
  • Solten
    Úgy tűnik az In Nomine is peccsekkel vagy MM Platinummal lesz játszható..
  • I.C.ram
    Azt, hogy hiába én voltam gyakorlatilag a legfejletteb ország, a nyugat nagyon durván elhúzott mellettem technikailag, pedig iszonyat pénzeket ölök a fejlesztésekbe. Vért izzadva sikerült nyugatiasodnom, de nem sokat változott a dolog.
  • McCartman
    mit untál meg rajta?:) több kihivas volt benne , mint a spanyolokkal..
    amugy a manual szerint ha folyamatos a járőrözés akkor kisebb a kalozok felbukkanasanak az eselye.
  • I.C.ram
    Azt meguntam, és abbahagytam :)

Most a spanyolokkal nyomom, de agyamra megy ez a szar túlzásba vitt kalózkodás, meg valásváltás.

Az összes gyarmatom kalóz blokádalatt van, és hiába írtom ki őket, két perc múlva újra ott vannak a köcösgök. Egyszerűen nem lehet ellenük mit tenni. Ezt nagyon elbaszták a készítők...

De ott vannak a sorozatos vallásváltások. kb 20 misszionáriusom dolgozik folyamatosan, hogyy vissza térítse az elpártolt területeket, és sokkal gyorsabban pártolnak el, mint ahogy visszatéríteném őket. Ez a másik ami rohadtul nem tetszik. Elmegy a kedvem az egész játéktól, mert minden energiám ezekre a szarságokra megy.

tököm tele van már.
  • marxell
    hát, mondjuk úgy, hogy kicsit szánalmas nép. a nyaláshoz nagyon értenek(lásd a franciáknál), meg a hazugságok kitalálásához(a nagy római birodalom tagja,de egyébként maximum a nagy oláh cigány birodalomban voltak.) most meg ők cigányozzák a magyar népet. hát gratula az ilyen nemzeteknek, büszkék lehetnek magukra.
  • McCartman
    I.C.ram hogy állsz Bizánccal? mutathatnál pár képet..
  • grendics
    azthiszem félreértettük egymást. én azt mondtam h mo regionális nagyhatalom volt nem azt h gyenge.
    nem értem romániával mi a bajotok: 1862-ben jött létre mint nemzetállam szal joval jobb helyzetben vannak(e tekintetben) mint a szlovákok...
  • McCartman
    azt meg tudod mondani h hanyas naval techtol lehet blokádolni?
    milyen penzt? a gyarmatokrol szarmazot? ez megjelenik külön a bejövő (income) jövedelmeknél?
  • I.C.ram
    Ki kell fejleszteni egy adott naval techet és csak utána lehet. Nekem működik, és rendsesen szívja is a pénzt az ellenséges kikötőkből.
  • Botond #2115
    Van külön gomb a hajóknál, hogy blokádoljanak.
  • McCartman
    no, hogy a játékrol is legyen kicsit szo.. :)
    nálatok működik a blokád mint olyan? (INben)
    nálam nem jelenik meg a war scoreban , sőt a 'blokád jele' sem jelenik meg az ellenseges kikoto körül..
  • Botond #2113
    Te meg csak a tőmondatokat érted. :D
  • DeenQa
    te jó ég, te hülye vagy! Muhi után MO lakossága nem volt vmi nagy!!!
  • Botond #2111
    gyengébbek kedvéért

Medieval Hungary (895 – 1526) rész arról szól, hogy lényegiben aki szembe jött az meg lett nyomva. :) A regionális hatalom ezt jelenti,és az erőterünk erősen kiterjedt volt. Ahogy az utóbbi időben egyértelműen német függésben vagyunk annak ellenére, hogy nem vagyunk része No-nak,de még csak nem is szólnak bele formálisan a dolgainkba a valóságban mégis, lásd audi és a különadó. Én ennyire utaltam, ha vki ebből azt értette ki, hogy 3 tenger mosta partjainkat, az tanuljon meg olvasni és szöveget értelmezni. :) Részemről ennyit a témáról. :D
  • Solten
    "A nemzeti büszkeséghez nincs szükség arra h kisebb-nagyobb csúsztatásokkal meghamisítsuk a történelmet, azt inkább hagyjuk meg a Románia és Szlovákia szintű történelmi múlttal rendelkező államoknak"

• Botond #2109
    Önszántából állított ki az elvártnál nagyobb sereget, de a földbirtokért cserébe mindenkinek kellett kiállítani seregeket, mohácsnál is azon ment el többek között a csata, hogy az erdélyi vajda nem ért oda az ő seregeivel. Feudalizmusban a földbirtokért cserébe biztosítani kellett dolgokat, így például sereget, mégha az kisebb birtokosok esetén annyit jelentett, hogy én meg a három fiam lóra azt megyünk a királyért. Hunyadi erőn felül teljesített ez tény.
  • Lorgem
    - Hunyadi János ÖNSZÁNTÁBÓL állított ki többé-kevésbé ÁLLANDÓ sereget a törökök ellen. A feudalizmus viszont arról szól h (általában) a nemesek semmi terhet nem viseltek, és nagynéha kegyeskedtek harcolni (ami egyébként a kötelességük, éppen azért nemesek).
    - Egyébként nem gondolom h jelentéktelen állam voltunk Mohács előtt, sőt...! A nemzeti büszkeséghez nincs szükség arra h kisebb-nagyobb csúsztatásokkal meghamisítsuk a történelmet, azt inkább hagyjuk meg a Románia és Szlovákia szintű történelmi múlttal rendelkező államoknak :P
    - Abban egyetértek h szabad országban élünk. Mindenki azt gondol amit szabad :D
  • Botond #2107
    Mindenki a saját birtokairól állított ki seregeket, pont erről szólt a feudalizmus. :D Ezért írtam, hogy ha ezt akarjuk szimbolizálni akkor vármegyénként szét kellett volna aprózni az országot, nem csak a legnagyobb birtokot kellett volna lenyesni. Meg Erdély külön, de a horvátok nem? Pedig horvát bán is volt, és sem a vajda sem a bán nemvolt örökletes tisztség, szóval nem tekinthető külön uralkodónak, a nélkül meg a középkorban nem nagyon volt városállamnál komolyabb állam.

De nekem végülis tökmind1, ha szerintetek, egy súlytalan jelentéktelen kis államocska votl Mo. Mohácsot megelőzően, akkor gondoljátok ezt. Szabad országban élünk, mindenki gondol, amit akar. :)
  • Lorgem
    Visszanéztem erre a fórumra annak apropján hogy feltettem az In Nomine kiegészítőt amivel végre élvezhető lett a játék, erre látom ezt az erőszaktevést a történelmen.
    - Soha nem "mosta 3 tenger partjainkat", mivel Lengyelországgal perszonálunióban voltunk és akkor éppen amúgy sem volt tengerük, Havasalföld meg csak hűbéres állam volt, nem pedig a királyságunk szerves része.
    - a tatárok annyira "hazahúztak" h Sztálin telepítette ki őket a Krímből jóval később :P
    - Mohácshoz jó sok dolog vezetett, de közvetlenül az h leszarták a Zsigmond által megálmodott végvárrendszert, így a príma, masszív seregek megállítására épített erődök a törökök ölébe hullottak (mellesleg Bizánc is a hülyeség miatt esett el)
    - Mo. sosem volt szövetségi köztársaság (bár talán Trianont épp így lehetett volna megelőzni), és a játékban Erdély különállása a Hunyadi-birtokokat szimbolizálja, mivel a kormányzó a saját birtokairól állított ki jelentős sereget az egész ország védelmére.
  • Botond #2105
    Ez nem off volt. Ez csak egy sima levezetése volt annak, hogy miért is van külön erdély a játékban,amikor nem is volt külön a valóságban. :) Máshogy nem tudták szimulálni a magyaros széthúzást és kivagyiságot. :)
  • Solten
    Na jól van Tesók ne offoljunk már vazzeg.. Történelemórázzatok a suliban...

• Botond #2103
    Ja, igen és kijev. A tatárok visszajöttek aztán ám. És jól le lettek nyomva. A mai ukrajna területén. Ott fogadtuk és vertük laposra őket, aztn húzhattak haza. :) Persze gimiben csak muhit reklámozták. :) Szóval az államalapítástól mohácsig itt az általam körbeírt környéken nagyon sok mindent nem lehetett csinálni ami nem nyerte el a mi osztatlan tetszésünk.
  • Botond #2102
    Énnem is írtam ilyet. Csak hogy ez volt az a körzet, ahol "lokális" hatalom voltunk Mohács előtt. Bizáncot konkrétan többször megsarcoltunk. Márpedig aki sarcot fizet, arra lehet mondani, hogy az érdekszféránk része. Olvasd el mondjuk a druszám legendáját. Legutóbb az volt benne, hogy a buzogányáva ütötte be a bizánci kaput. :) Ugyanígy a kalandozások során spanyolországig elcsaptunk, a habsburgok is egy magyar király jóindulatának köszönhetik a felemelkedésüket, valamint mohácshoz is az vezetett, hogy előtte többször letaroltuk a balkánt, így egy fokkal se gondoltak ott minket jobbnak a töröknél, ezért egyedül maradtunk, megmérettünk és lenyomtak minket mint a bélyeget, és a lokális hatalom megbukott. Olvass történelem könyveket, ott ez mind le van ám írva.
  • Solten
    Botond szerintem már EU3-ban gondolkodik...