11580
Europa Universalis III
  • kamaszaki
    Sziasztok!
    Lenne egy kis problémám.Újra fel akartam installálni az Eu-t az IN-vel együtt, de ezt írja ki állandóan: Europa Univesalis 3 In Nomine 1.0 is already installed.Többször uninstalláltam, de mindig ezt írja
    Mi lehet a megoldás?
  • Lysandus
    Bazz!

Mit tudok csinálni, ha perszonálunióba kerülök egy másik országgal, és nem én vezetem azt? Éppen arra készültem, hogy nekimegyek az osztrákoknak, amikor meghalt a királyom és velük kerültem perszuonálunióba. Ráadásul az eredeti osztrák király már megpurcant, de utána megkaptam a fiát is. Minden lehetőséget megragadok, hogy rontsam a viszont, de nem történik semmi. Hogy lehet ebből a szituból kiszabadulni?

2: A IN-ben hogy lehet core-á tenni egy tartományt, ami nem az enyém? Azon kívül hogy elfoglalom. Fabricate claims-t nem látok a kémeknél. MOst az a missiönöm, hogy Raguzát kell core-á tennem, de az bosnyák megszállás alatt van, a bosnyákok meg osztrák szövik, akikkel perszonálunió van. Ráadásul mivel nem én vezetem a perszonáluniót hadat sem tudok üzenni senkinek. Help, akahom mondani az idehen kihály akcentushával: hilfe, hilfe! :-)
  • Kodlovag
    Az sajnos nemigen fog menni.

Bővebben a probléma az, hogy diploannektáltam az angolokat, és mivel 58 területük volt, ezért ennyivel emelkedett meg a reputációm. Minden szomszédom az összes szövetségesükkel betámadott. Katonailag nincs probléma, laposra verem őket (a gép nagyon béna stratéga), csak időbe kerül. Közben folyamatosan növekszik a war exhaustion. Mire egy háborút befejeznék, valaki megint hadat üzen, nem tudok rövid békeidőszakokat sem biztosítani. Hamarosan olyan magas lesz a war exhaustion, hogy sorban jönnek majd a lázadások. Viszont azt vettem észre, hogy a franciák, akik a hit védelmezői, nekik csak ötöd olyan gyorsan emelkedik a war exhaustion, mint nekem. Ezért szeretnék én lenni a hit védelmezője.

A baj az, hogy a franciák nagyhatalom, még úgy is, hogy már ötször elvertem őket. Mostanra csak két szomszédjuk maradt, én és vazallus szövetségesem Burgundia, aki egyébként protestáns. Legutóbb, mikor a franciák betámadtak, Burgundia csatlakozott hozzám a háborúban, én meg támogattam, ahol lehetett, és direkt húztam a háborút, hogy Burgundia különbékét köthessen a franciákkal, és akkor a franciák elveszítenék a hit védelmezője címet. De a szerencsétlenek csak egy white peaceig jutottak. És mint szövetségeseim, ugye vereségeik miatt még a war score-omat is lefelé húzták. Öt szövetségesem van, de mintha nem is lennének (Portugália, Provance, Burgundia, Auvergne, Kongó). Másrészt ha nem volnának a szövetségeseim, még ők is betámadnának. Így meg mellettem "harcolnak".

A túlélési taktikám jelenleg az, hogy aki megtámad, azt leütöm. Ha egy területes ország, vagy pogány (Aztékok), akkor annektálom. Ha több területes ország, akkor először elfoglalok annyi tartományt, hogy jól védhető legyen a területem, aztán mikor legközelebb betámad, akkor visszavonatom az igényét a területeimre és vazallussá teszem. Úgy vettem észre, ha nincs casus beli, akkor nem nagyon ugrálnak. Ha még ezután sikerül velük szövetséget is kötni (vazallussal könnyebb), akkor többé már nem támadnak meg. A lényeg, hogy minimálisra csökkentsem azon országok számát, amelyik betámadhat, akkor előbb utóbb lesz békés időszak is, bármilyen magas a repum, és végre csökkenhet a war exhaustion.

Végezetül itt a térkép. A helyzet ugyanaz, mint #2179 -ben írtam, csak azóta egész Amerika az enyém, ami nem, az meg a vazallusaimé/szövetségeseimé. Jelenleg egyébként 479 ezres hadseregem van, csak nagyon szétszórva a világban, ezért folyamatosan növelem, elsősorban a francia és a török határok mellett. Hihetetlen, hogy a törököknek pl az utolsó háborúban ha nem gyilkoltam le 60k katonáját, akkor egyet se. Eltelt egy fél év, és ugyanaz a százezer katona áll a határaim mellett. (És sosem látom, hogy bárhol katonákat gyártana, valószínűleg majdnem csak zsoldosai vannak.) Franciákra dettó ugyanez igaz. Mondjuk ők a kettővel ezelőtti háborúban eléggé megrokkantak, még nem heverték ki teljesen. De az egyezmény lejártával lelkesen azonnal betámadnak. Újra és újra.

• Botond #2217
    Más vallásúnak kell felpofoznia. :)
  • Kodlovag
    Egy kérdésem lenne: Franciaország a játékomban a hit védelmezője, én meg magamnak szeretném ezt a címet. Az van odaírva, hogy addig övé, amíg meg nem verik egy háborúban. Már többször legyőztem, de még mindig az övé. Teljesen el kéne pusztítanom? Vazallussá tennem?
  • Geri 12
    Igazad van megnéztem az automatikus mentéstől.Pont a leggazdagabb tartományai voltak elfoglalva.A békét amúgy nem hibáztam el.
  • Botond #2214
    42-43 körül van a legmagasabb land tech az én országomat nem számítva. :) Picit egyhangú lesz ez az utolsó pár év. :)
  • Botond #2213

Na sajátkezűleg bugfixeltem a Németország eventet, hogy ne Brandenburg coreok legyenek, hanem Németországosak. Picit übertáp ez az event. :) És még van 50 év. Oroszok már egyszer megtámadtak,de a 34es land techjük mellett szépen ledózeroltam őket, csak azért nem foglaltam el durván sok területüket, mert nem akartam agyongyengíteni őket, így is nagy küzdésben vannak a törökökkel. Még van vagy 4 tagországa a Német-Római Birodalomnak, de sose én vagyok az emperor, és nem is tudom feloszlatni, mert mire betámadom az emperort, hogy lenyomjam és oszlassak addigra pont más lesz, ezt eljátszottuk vagy 3x,aztán feladtam. :) Éljen a N-R császár.! Most éppen francia, XVI. Lajos. :)
  • I.C.ram
    Vagy az is lehet, hogy blokád alatt tartottad a kikötőit, amiből szép pénz tud összejönni, vagy esetleg elfoglaltad megyéit, amiből szintéd tud pénz befolyni, és mivel békét kötöttél, ezért ezektől a bevételektől elestél.
  • Solten
    Val.szeg elcseszeszted a békekötést és fizettél neki. A kicstár meg negatívba ment át.
  • Geri 12
    Nem volt hadiadó. A adó a normális adó volt.
  • I.C.ram
    War Taxes?
  • Geri 12
    Bocsi hogy bele szólok a beszélgetés be csak így,de van egy problémám.Ausztriával játszottam úgy 1471-ben jártam.A bevételeim a nagy hadakozások miatt 4.2 volt általában.Kötöttem egy békét menclenburgal és a következő hónappab ez a bevétel -36.4 esett.Tudja valaki mi lehet az oka?
  • I.C.ram
    Jaja ez lesz az ok, vagy pedig dezertálnak a katonák, de erre kevés az esély, mert ez az ellenfél csak kémekkel érheti el, és általában kiszokott derülni.
  • Botond #2206
    Jól látod a problémát. :)
  • Praetor
    Uff, most gondoltam bele, hogy lehet hogy a supply limit lesz az oka. Nem vagyok még nagy spíler ebben a játékban... :)
    Dalmácia sl-je 13. Akkor gondolom ha 13 regimentnél többet viszek a területre, akkor az ellátás hiánya miatt csökken a katonaság, amit meg a manpowerből igyexik kiegyenlíteni, ezért esik ez le 0-ra. Ha oltári hülyeséget beszélek, akkor szóljatok...
  • Praetor
    Halee!

Nemtom találkozott-e valamelyikőtök ezzel a jelenséggel:
    (sima EU3 1.3-as patch-el)
    Magyarokkal startolok, Ottomannal béke minél előbb. Velencét hazavágom, majd mikorra Ausztria kifárad az északi és nyugati hadjárataiban, akkor letarolom.
    Aztán béke, és igyexem táposodni, anyagilag rendbejönni.
    Ottoman megint gyülexik a határaim közelébe, és támadni készül. 1480 körül vagyunk. 2x20 regimentet igyexem összerakni minimum, de egyszer csak elkezd csökkenni a katonáim létszáma hazai földön. Minden különösebb ok nélkül. Ráadásul folyamatosan, és nem akarja abbahagyni. Persze azzal kezdődik, hogy a Manpower leesik 0-ra. Innentől kezdve a háború már a kitörése előtt eldőlt.

Ez amúgy nem az első, mert már az előzőt is ezért voltam kénytelen kikukázni. Ez vmi bug? És mit lehet ellene tenni?
  • grendics
    amig várakozom az mmp-re addig gondoltam megnézem a stabil 1.26os mmg2-t a törökökkel.
    1700elott járok és már enyém az arab félsziget, a memelukok keleti teruletei(most pu-ban vagyok velük). diploannexxel elfoglaltam crimeát, golden hordet, qara koyonlout és timurid empiret. keleti határaim a suni határai, erre törekszem nyugaton is a mahgreb országokkal meg az indonéz szigetvilág sunni államjait akarom. jelenleg két ultimatumom is aktiv szoval nemigen ugrálok. austria 20évente betámad de a 9es erodjeimen nem tud sohasem átjutni és a franciák akik warnolták oket elfoglalják vlandareent és bresigaut szal mindig tudok beloluk pénzt kisajtolni. technikailag vagyok kicsit lemaradva viszont a stabilitásom jo. ált +2/+3. sokszor kapok eventet amiben olyat tudok választani ami a stabilitásom javitja. téritést nemrég kezdtem meg de shiite megye márcsak olyan 4-5van az egész játékan. golden horde teruleteit eladtam russiának 5-ért(xD) mert nem akartam veluk háboruzni. crimea orosz coreos teruleteit pedig a lengyeleknek h ok erosodjenek és tartsák fel oket. láttam 1x h russia meghoditotta litvániát és lengyelorszgot 100%ig de gondolom a lengyelek nem fogadtak el békét igy 1.5év után white peace lett... rhodes bezavar néha de elfoglalni sohasem tudtam csak vazallusság tenni és olyankor nem kalozkodik ellenem. emlitettem a 9es megyéimet a balkánnál és silistria egy regency war alatt elfoglalták a lázadok énpedig rohammal sem tudtam bevenni igy bulgaria lett, aki elfogadott olyan békét h vazallus és a bulgáriai coreját is feladta. ost kb itt járok, ha meghoditom afrikát johetnek az oroszok is a sunni megyékkel, aztán gondolom a játéknak is vége lesz, ha nem betámadom a világot...
  • grendics
    a játék végéig ottmarad. csináld ujra a romai birodalmat anglia fro és a spanyolok meghoditasaval. magyarokat meg szabaditsd ki
  • McCartman
    és most szerintetek merre?
  • McCartman
    az a 'permanent terra icnognita' a játék végéig ott marad az Arab-félsziget területén?
    mi az ott? vmi sivatag?:)
  • McCartman
  • McCartman
  • McCartman

és ahol véget ér:

• McCartman
    Bizánci Birodalom
    Nagy Sándor után szabadon:) :
    ahol kezdődik.. :

és ahol véget ér..
  • McCartman
  • McCartman
    Afrika provincia:) :
  • Botond #2193
    Hogyne lenne. Megnézed, hogy a havi kutatási összegek hogy állnak össze akkor van olyan, hogy szomszédi bónusz. EGy szomszédos állam minél jobban elhúzott vmi techben annál több bónuszt kapsz. Ez mondjuk reális is, mert a felfedezések a környező országokba átszivárogtak lassan a valóságban is.
  • Alal
    tudtommal ekkora befolyása nincsen... bizonyos szinten a környező országok alapján kapsz még extra fejlesztést (a csuszkáknál mutatja is), ha le vagy maradva, gondolom náluk ugyanez a helyzet
  • I.C.ram
    Van valami összefüggés azzal, hogy hogyan fejlődnek a többiek, és hogy én milyen fejlettségi szinten vagyok?

Kicsit gyanús nekem, hogy csomó ideig le voltak maradva a többiek, aztán egyszercsak feljöttek a szintemre, pedig azóta még többet áldoztam az adott techre.
  • atmosphere007
    bocs, akkor valamit összekevertem :D
  • Solten
    Nem én voltam... Azt hiszem ez az egész moddolás-téma klasszul le van írva a paradoxplaza fórumán...
  • atmosphere007
    Helló
    Történt velem egy érdekes dolog: Magyarországgal játszottam, királyom Kálmán II. Perszonálúniót vezettem Mantuával. Az érdekesség az volt, hogy Mantua is, és én is hadvezérré konvertáltuk a közös királyunkat, tehát ha én neveztem ki egy hadsereg élére Kálmánt, rögtön lekerült onnan, mert Mantua a saját hadseregének élére rakta! A porbléma úgy oldódott meg, hogy Mantua csinált egy hadvezért, és azt nevezte a serege élére, én meg Kálmánt a sajátom élére. De meg mindig nem ért véget. Kálmán meghalt, utóda László V., aki Mantuát is megörökölte. És ki van az egyik seregem élén? Kálmán II...

Valaki itt a fórumon, azt hiszem Solten volt, azt mondta, hogy csinál egy magyar modot, még tavaly decemberben. Ezzel én is próbálkoztam,de nem sikerült új tartományt létrehoznom. Hogy lehet ilyet csinálni? Előre is kösz a segítséget.
  • I.C.ram
    Kezdtem megint egy újat Milánnal. Eddig talán ez a legjobb játékom :)

Érdekes dolgok történtek:
    Oszmán birodalom már Erdélyben járt, amikor egyszercsak elfoglalták az összes területet majdnem a lázadók. Szanaszéjjel hullot az egész birodalom. Az egész kis-ázsiai rész Candar kezére jutott. Létrejött Bulgária, Albánia, Montenegro, görög kisállamok. Törököknek meg megmaradt pár görögországi területük.

Másik érdekes dolog: Franciaországot most először, apró darabokra zúzták. 1520-ra maradt 3 területe összesen. Viszont elég durván megizmosodott Burgundy emiatt. flandriai CoT-je 1300 arany összértékkel büszkélkedhet.

Én átnyergeltem a protestáns vallásra, amint lehetett. Adó bónusz, termelési bónusz nagyon megdobja a bevételeimet. Katolikus vallás meg kb csak a kolonizációra hasznos, az meg nekem esélytelen, mert baromi messze van a legközelebbi kolonizálható terület, és annyira nem is éri meg, szerintem.
    Olaszországot egyesítettem. Bedózeroltam a Velencei és a Genovai CoT, és létrehoztam Siennaban egyet. Miért pont itt? Mert ez a város volt a legkisebb városom, és felakartam hízlalni, ami a tengerparti CoT +5%jával igen könnyű :)

Miután az olasz csizma teljesen az enyém lett, elkedztem meghodítani a maradék algériai területeket, illetve Tunéziat, majd Líbiát. Most meg a Mamlukokat számolom fel, és természetesen szorgosan térítem a hitetleneket is :) Létrehoztam a második CoT-met a suezi öböl partján. Jelenleg itt tartok :) Megpróbálok kijutni Indiába, hogy az ottani értékes portékákat behozzam Európába :)

Ha ezzel megvagyok, akkor megpróbálom bekebelezni Görögországot, illetve a dalmát tengerpartot, ami jelenleg a magyarok kezében van, akik meglepően erősek most. Bár az elején segítettem nekik ausztria ellen, és megszereztek pár értékes osztrák területet. Gondolom emiatt lettek csak erősek.
  • grendics
    mmg1-ben is lehetett magas repuval tolni. osztrákokkal 1750 után mindenkit beeloztem 10techhel army traditionom max volt, szal esélyük sem volt. amugymeg a fél világ hadat üzen a legtöbb rögötn küldi a white peacet amelyik közel van az meg annál jobb mert annektálod simán és nincs -stability se
  • Kodlovag
    Alapjáték, igen. Jelenleg 20 körül van a reputációm, 28-nál még sosem volt magasabb. De az utóbbi 100 évben túl sok háborút vívtam (nem mindig én támadtam), és nem nagyon akar lemenni.
  • pinnacle
    nekem is ez a hiba volt, de miután letöröltem, majd újból felraktam akkor már jóvolt
  • Alal
    Valakinek valami ötlete van arra, hogy miért nem megy nekem a Launcher? A sima exe-t el tudom indítani, de a launcherre hibát dob ki...
  • Solten
    Jaja, mivel az mmgold-ban ha a repud az egekben, jön a framed! event.. Totál jó penaltykkal...
  • Alal
    Az alapjátékban is lehet magas repu-val menni. Az én 420-asom is ilyen... a léyneg, hogy legyél sokkal fejlettebb, mint a többiek, és akkor esélyük sincs megcsapni téged. Néha még jó is, hogy nem neked kell hadat üzenned a többieknek :)