11580
Europa Universalis III
  • Jeszy
    Sziasztok! lenne egy olyan kérdésem hogy az osztrákokkal vagyok és vezetek egy perszonál úniót a magyarokkal, de a magyarok is vezetnek eggyet a csehekkel és most mind a három országnak ugyan az a királya. Az lenne a kérésem hogy hogyan tudnám megörökölni a magyar és a cseh trónt.???
  • Alal
    1. megnyitod a papal controlleres kis címerkét, és akkor kiírja, hogy ki a PC, kik a választók. Egérmutató a nagycímer fölé, és előbb-utobb kiírja, hogy mi mindenre jó (ugyan ez a helyzet a HRE esetében is)
    2. Csak bizonyos mennyiségű egységet tud egy-egy provincia élelemmel ellátni, ezt mutatja a supply limit. Kikerülni azzal lehet, hogy kevesebb egységet állomásoztatsz ott.
    3. Azt mutatja, hogy mennyire épp a hajó. Ha nullára ér, akkor a víz alól próbálhatod kiszedni őket. Csökken ez a vízen töltött időtől, attól, hogy milyen vízen vagy, és befolyásolja az admirális képessége is.
    4. Játékstílus és országa válogatja. Én nem nagyon szoktam variálni vele.
  • PanzerRommel
    Köszi mindkettőtöknek és lenne még néhány amatőr kérdésem:
    1.: Ha én vagy a Papal Controller az nekem mire jó, mit lehet kezdeni vele és hogyan.
    2.: ahogy átmegyek a hadsereggel egy másik provinciára előfordul hogy ezerrel is lemegy a létszám. Lehet ez ellen tenni valamit
    3.: A flottánál a hajók melletti százalék mit jelent
    4.: Milyen államformára érdemes váltani

Előre is kösz Szép nyarat mindenkinek
  • Alal
    rakd fel a NA-t, nekem az az eredetihez képest nagyon pörög :)
  • pinnacle
    videókártya
  • Pali88
    Sziasztok! Kérdés: mitől van hogy iszonyatosan lassú a játék, sőt már a menüben is? Elvileg a szgépem jó hozzá és mégis akadozik, szar. Paraméterek: P4 2.6GHz 768Mega Ram, és Geforce FX5200. Windows XP SP2...egyszerűen nem értem. Plz help!
  • grendics
    bevétel növelés hatékonyan áldozatok nélkül kb lehetetlen national ideák is asszem a max 10% ami egy 560es évi bevételnél csak +5 szal gagyi még. a játék elején a merchant csak akkor értelmes ha van saját cotod vagy tudsz trade agreementet kötni egy cotos néppel(de csak vele) ez mmg2-ben nem egyszeru...
    a kutatás lapon az inflationt szoktam állítani és ha maxon van akkor 5-6 év alatt mindenhova felépitheted a workshopot. temple és courthouse nem nagyon kell csak ha már van rendes bevételed. viszont az inflationt levinni 2 national idea tudja meg egy épület 1750tol(kb) szal bele kell huzni rendesen de olyan 50 év alatt simán megvan. a katonák morálját levinni sztem nem éri meg mert ha hátbatámadnak kell legalább 3-4 honap amig feltoltodnek morállal és addig egy komolyabb elenfél már elhoditja 2-3 megyédet is.
    flottát nem érdemes tartani, max ha kolonizáló néppel vagy, mert az ellenség flottáját a szövetségesek flottája általában kiuti(célszeru ang+sp+port ally) vagy a blocade amugy se nagycucc 1-2 évig megvagy nélküle hameg nem ott a war taxes másik szigetrol jött népnek pedig gagyi az AI-je és max kiad 4ezres sereget huuuu...(IN-ben nem tudom hogy milyen ez)
    térités nem egyszeru mmg2-ben általában 50%nál se adja be gyakran. amikor törökkel voltam 30%felett mindenkit téritettem és száz év alatt mindenki iszlámmá vált. amugy is kétszer kell megcsinálni mert jobb esetben indigenous vallás lesz rosszabban pedig csak egy conversion eventet kapsz.
    reformácioval nem kell torodni eleinte, ha viszont minden teruleted átávlt(megtörtént velem amikor spanyolokkal voltam...) akkor célszeru átkonvertálni egyébként meg kell várni az ellenreformáciot és ott karddal visszaváltoztatni katolikusra. általában 1600 korul ritkán vagyok +stabban igy 2 megye és -3 onnan meg nem számit a -1 stab...
    ennyit a tanácsokrol remélem segitenek
  • Kodlovag
    Növelni a bevételeket? Csak úgy hiphopp? Nem lehet hirtelen drasztikus változásokat kikényszeríteni. Ez nem olyan, hogy elállítasz egy csúszkát, és akkor kétszer annyi bevételed lesz. Ez inkább egy folyamat. Ha bemész az egyik területedhez, akkor kiírja, hogy mennyi az adó és a termelés. Ha például az egeret az adósor fölé húzod, akkor ad egy listát arról, mi befolyásolja jelenleg az adóbevételed. Találhatsz néhány piros sort, ami csökkenti. Próbáld őket kiküszöbölni. Például negatívan befolyásol az államvallástól eltérő vallás: térítsd meg őket. Javítsd a stabilitást. Építs épületeket, amik növelik az adóbevételt: workshop, manufactory.
    Nézd meg a hadsereg fület. Alul van két csúszka, a szárazföldi erő és a flotta fenntartására. Ezt húzd minimumra. Ez nem bevétel, de kevesebbet költesz. Ennek persze meglesz a maga negatív hatása a hadseregre, de békeidőben nem érdekes.
    Még amivel a leggyorsabban befolyásolhatod a bevételt, ha küldesz kereskedőket. Bármely tartományra kattintva (máséra is) a tartományablak jobb oldalán egy gombra kiírja, hogy melyik központon keresztül kereskedik. Kattints a gombra, és akkor megnyitja az adott kereskedelmi központot. Ott lesz egy kör alakú send merchant gomb, rajta egy kereskedőfejjel. Azt megnyomva (feltéve hogy van kereskedőd, akit elküldhetsz és nincs ellened érvényben embargó) küldhetsz egy kereskedőt abba a központba. Vagy rögtön többet. Ki van írva, mennyibe kerül, és mennyi esélye van megalapítani az üzletét. Ha a központban nincs szabad hely, akkor is küldhetsz kereskedőt, de akkor először ki kell szorítania valaki másét, ez csökkenti az esélyeit. Néha (vagy gyakran) a te kereskedőidet is kiszorítják.
  • PanzerRommel
    Milliószor kösz
    csak még annyit, hogy konkrétan(melyik menüpont pontosan)hol lehet növelni a bevételeket(összeadtam a provinciák adóit és nem stimmel a könyvelés) és küldeni a merchantokat
    Még egyszer millió kösz
  • koj
    Sziasztok! Nekem is lenne egy kérdésem! Portugáliával játszom és az összes bíborost meggyőztem hogy Pápa legyen az ország, és lett is.
    De hogy lehet ilyen keresztes háborút kirobbantani? Amokor más ország volt a pápa akkor annál a menüben amikor befolyásolni lehet ott van fennt vmi jel. Sztem az a háború? De hogy állítsam be?
  • Kodlovag
    1. A fegyverszünet 5 év elteltével jár le.

2. A finanszírozási fülnél találod a technológiafejlesztést is. Kétfajta bevételed van, az egyiket hó végén, a másikat év végén kapod. Az év végi megy egyenesen a pénztárba, a hó végi bevétel pedig fejlesztésre. A hó végi bevétel egy részét is teheted a pénztárba, de akkor kevesebb jut fejlesztésre + infláció is lesz.
    A technológia fejlesztés sebessége több faktortól függ:
    - a havi bevételeket mind rá kell költeni. Növeld a bevételeid. ADÓ: Bizonyos épületek növelik a beszedett adót, javítsd a stabilitást, a területek vallása egyezzen meg az államvallással. Válassz olyan policy-ket és national ideát, ami national tax modifier bónuszt ad. Ezek mind növelik az adóbevételeidet. TERMELÉS: Minden terület egy adott árut termel, melynek piaci értékét a program határozza meg. A havi bevételbe a piaci érték/12*production_efficiency megy. Javítsd a production efficiencyt: pl koncentrálj a production tech fejlesztésére, vagy állítsd be úgy a policy-ket és national ideákat, hogy production efficiency bónuszt kapj. KERESKEDELEM: Minden területed a termelt értékét elviszi az egyik kereskedelmi központba, ebből minden központnak lesz egy értéke. Küldj kereskedőket a központokba. Ha sikerül megalapítani az üzletüket, akkor az adott központ értékének egy részét (az ott lévő kereskedőid arányában) te fogod megkapni. Ez a termelésben leírtakkal azonosan megy a havi bevételbe. Javítsd a trade efficiencyt és állítsd be úgy a policy-ket és national ideákat, hogy... Már tudod
    - Továbbá vegyél fel tanácsadókat, akik hozzátesznek egy adott technológiai fejlesztéshez. Az uralkodó képességei is hozzáadnak a tech fejlesztéshez, de az uralkodót nem tudod befolyásolni.
    - A másik nagyon fontos faktor a fejlesztésnél, hogy mennyibe kerül az adott technológia. Erre pont a múltkor kaptam egy jó linket: http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Research_cost Az egyértelműen legfontosabb faktor, hogy mennyi területed van. Kevés terület = alacsonyabb fejlesztési költség, sok terület = magas fejlesztési költség, de nem a terület számával arányosan magasabb. A föntiek alapján az erős tech fejlesztéshez szerintem két jó taktika van. 1; Kevés (<3), de gazdag tartomány, ami átlagon felüli adó és termelés bevételt hoz, megtámogatva komoly kereskedelmi aktivitással, +kevés terület esetén a tanácsadók és a király még jelentős szerepet visznek a fejlesztésben. És szép lassan terjeszkedni. Működő taktika (lásd Velence, Pápai Állam...), veszélye, hogy a nagyhatalmakhoz képest katonaiag gyenge vagy. 2; Expanzív politika, legyen nagyon sok területed. Mivel a fejlesztési költség nem nő arányosan a területek számával, de az adó és termelés bevételed igen, ezért sok átlagos területtel is komoly pénzeket lehet nyomni a fejlesztésbe, erős kereskedelemmel megtámogatva lefejlődhetsz bárkit. Nehézsége, hogy a másoktól elfoglalt sok, idegen kultúrájú és vallású terület nehézzé teheti a stabilitás fenntartását.
    - Ha technológiailag nagyon lemaradtál a szomszédokhoz képest, akkor van egy neighboor bonus, ami hozzáadódik a fejlesztéhez. Egyfajta felzárkóztatás.
    - Ha nem európai nemzet vagy (különböző tech groupok vannak), akkor büntetést kapsz a technológiai fejlesztésre, és minden technológia többe kerül. Ez ellen semmit nem tehetsz. Illetve lehet valahogy nyugatosodni...

3: Kereskedőket lást föntebb. Még annyit, hogy az üzlet megalapításának esélye (compete chance), valamint a bennmaradás esélye, azaz mások ne szorítsanak ki erősen függ a presztízsedtől és a reputációdtól. Ha valaki embargót vezet be ellened, az ő általa kontrollált kereskedelmi központba nem tudsz kereskedőt küldeni. Köthetsz trade agreementet, akkor a kereskedőitek nem versenyeznek egymás ellen.
  • PanzerRommel
    Sziasztok

Még csak most kezdtem játszani, úgyhogy eléggé amatőr kérdéseim vannak:
    1.:Mikor jár le a fegyverszüneti egyezmény(truce) egy adott országgal
    2.:Hogy lehet gyorsítani a production techet, goverment techet stb. és hol írja ki ezeket
    3.:Hogy működnek a merchantok

Előre is kösz akárkinek
    PS.:Hajrá Europa Universalis 3
  • koj
    Amúgy In Nomine-vn fennt.
  • koj
    Heló! Az miért van hogy amikor minden hónapban szedi az adót, és az 5. hónap után megáll, és kifagy a játék. Midig akkor amikor egyik hónapban adót szed?
  • Alal
    mármint pontosan annyi és azok a national ideak lesznek aktívak, amiknek a képe megjelenik a kiválasztottak listájában. HA esetleg egy meglévő helyett vezetsz be újat, akkor az új fog érvényes lenni.
  • weine
    köszi
  • Lysandus
    Megmaradnak a régiek is.
  • weine
    sziasztok,
    ha bevezetek egy uj national ideat, akkor a regiek elvesznek es az ujonnan megszerzett lesz ervenyben vagy minden eddig megszerzett idea ervenyes marad?
  • Kodlovag
    A technológiás link nagyon jó.
    Köszi
  • Alal
    A pontos képletet nem ismerem, de a lényeg, hogy a csata bizonyos (fire&shock) fázisaban összeengedi a a megfelelő egységeket, ekkor kockadobással dönti el, hogy azt a fázist ki nyeri meg. A kockadobáshoz hozzáadódnak a vezetők megfelelő képességei, de a kijelzőn a két leader tulajdonságának különbsége jelenik meg a jobbiknál. A sebsézeseket az egységek tulajdonságai alapján számolja, az ellenfél támadó értéke és az én egységem védekező értéke alapján az én egységem sebződését, fordítva meg az ő egységének sebződését lehet kikalkulálni. A morál folyamatosan csökken sebződéskor, ha nullára jut, akkor elmenekül a banda.

a technológiára pont minap találtam ezt:
    http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Research_cost

HA valamit rosszul írtam le, akkor valaki csak kijavít :)
  • Kodlovag
    Két dolgot még mindig nem értek.
    - Mit jelent a morál, mit ér az egységek támadó és védekező értéke, mennyit számít egy adott generális (mondjuk a shock bonusza?). Összességében hogyan számítja a csatákat?

- Másik kérdés: mitől függ, hogy mennyibe kerül egy technológia? Azt látom például, hogy a stability költsége a tartományok számával emelkedik. De a többi?
  • Kodlovag
    Hosokawákkal játszok, már több, mint 80 éve. Most van hat tartományom. Az elején hosszú évekig csak arra koncentráltam, hogy ne menjek csődbe. Mire meglett a második területem, akkor kezdhettem egy kicsit elengedni magam. Küldözgettem a kereskedőket, vártam, hogy csökkenjen a repum (Csak szép lassan, mert gyatra uralkodóm volt, ráadásul jó sokáig élt.) Aztán egyszercsak hiphopp kiszorítottak az összses COTból és vissza se tudtam menni, hiába küldözgettem a kereskedőket. Valószínűleg itt követtem el a legnagyobb hibát, hogy nem erőltettem tovább a dolgot. A kieső kereskedelmi bevételek, a gyenge uralkodóm, a szegény tartományaim mind azt eredményezték, hogy menthetetlenül lemaradtam technológiában. Nekem még 2-es land tech volt, volt akinek meg már 8. A fejlesztésre a neighboorhood bonusból többet kaptam, mint az én teljes ráfordításom királyostól-tanácsadóstól-mindenestől összesen.
    De most már hat tartománnyal kezd egyre derűsebbnek látszani a világ.
  • grendics
    az NAban a historical leaders bugos volt nálam mett nem haltak meg. hunyadi jánossal még 1815-ben is lehetett irtani... szal az ott rossz volt
    énis voltam japán városkával enyém lett 6-7 tartomány de betámadott ming meg a többi kis japán szar mert magas volt a rtepum(nem birtam várni amig lemegy az annexbol származo repu...)
  • Rolika16
    Ha jól emléxem sokkal kevesebbet fogsz kapni , jobb azt kikapcsolni ...
  • Rolika16
    Még régebben játszottam egyik tartományal nevét nem tudom már... De egész japán sziget enyém lett , korea, meg Ming-Birodalomból kb fele terület is enyém lett ... de ehhez rengeteg háború kellett . Kolonizálni is tudtam már . Terra nova modal nem próbálkoztál még ? nekem jobban bejön mint pl magna mundi 2 , igaz már feltedtem IN-t,és nincs hozzá MM2 , vagy csak én nem találok...
  • Alal
    A NA-ban érdemes-e Quest for the new world national ideat választani, ha be van kapcsolva a historical leaders? Azaz hogy fogok kapni így majd felfedezőket?
  • Kodlovag
    Játszotta már valaki Magna Mundival valamelyik japán tartományt? Hogy sikerült?
  • Rolika16
    Mind1 már megcsináltam , előbb írtam,mint kerestem volna paradoxplaza forumon ... márciúsi dx kellett amúgy neki. Ja és ehhez nomine-hoz van vmi mod ? magna mundi 2 vagy vmi ?
  • lacidsz
    Lehet hogy butaságot beszélek, de ez szerintem a DirectX-edet jelenti, azt kellene frissítened. Keress rá, van júniusi verzó, töltsd le, telepítsd, és próbáld újra a játékot. Ha nem működik így sem, akkor sajnálom :(
  • Rolika16
    Újra telepítéssel se ment ez kimaradt , vagy ha ezt fájlt vki elbírná küldeni azt is megköszöném ha egyáltalán ez a baja .
  • Rolika16
    Hello

Újra kedvet kaptam eu3hoz ezért feltettem hozzá NA-t ahhoz 2.2 patchet,aztán felteszem ezt az új kiegészítést nomine akár mi . Na és akkor kiírja ezt : Az alkalmazást nem sikerült elindítani , mert d3dx9_35.dll nem található . Az alkalmazás újratelepítése megoldhatja a problémát . Újra telepítést kipróbáltam NA,2.2 vel megy a játék ha nomine-t feltelepítem már nem . Valaki segítsen lécci
  • marxell
    Nem tudtok valami modot, amivel több diplomácia dolgot tudnék csinálni? Ugyértem mondjuk földek vásárlása, több békelehetőség stb.. Csak mert eléggé hiányzik ez nekem a játékból.
  • LTomi
    Egyébként eredetileg Németország létrehozása volt a célom, de nem jött az event, most 1600-ban vagyok.
  • LTomi
    Én Brandenburggal játszom már egy jó ideje, Európa 90%-a az enyém, megszereztem egész Afrikát, most Ázsiában háborúzok, meg az Arab-Félszigeten.
  • koj
    Helló! Tudtok adni tippet hogy ha pl: Angliával vagyok hogy kezdjek kormányozni, háborúzni? AZ a baj soha sincs pénz semmire. Nem tudok semmit építeni van kemény 120 aranyam átlagosan?
  • Botond #2265
    Megy, 64bitessel is,sp1el is.
  • Tetsuo
    Ez a jatek megy Vistaval esetleg? Vki probalta mar?
  • hollófernyiges
    Teny hogy a franciak eleg erosek es nem leanyalom a szomszedjuknak lenni meg akkor sem nagyon ha a lucky nation ki van kapcsolva :)
    A mostani bizanci jatekomban mindemelle (a lucky mondjuk ki volt kapcsolva, Bizanckent nem hianyzott az elejen meg egy lucky ottomansag is az arcomba)a franciak megorokoltek Kasztiliat, annektaltak Skociat, Malit meg Kongot es kolonizaltak kb fel Amerikat. Aztan valahogy bekaptak valami bizonytalan idoket, vagy negyven eve folyamatosan -3 a stabilitasuk es a hazai provinciakban is 15% a revolt risk. A gyarmataik 90%a fuggetlen lett, agresszivkodasra nem is nagyon gondolhatnak.
    Ez az allas azert is erdekes mert mire eszrevettem volna (foleg keletre meg delre terjeszkedtem) letrejott a cseh szuperbirodalom Szaszorszagtol az Uralig plusz meg nemet csaszarok is voltak. Ot nagy haboruba tellett amig leszakitottam rola Magyar- meg Lengyelorszagot, Brandenburgot meg par kicsit, most mar talan kezelhetobbek, bar az orosz teruletek 3/4e meg mindig az ovek.
  • Kodlovag
    Na de hogy pont a franciák legyenek lucky nation. Szerintem elég erősek anélkül is. Igaz, hogy az én játékomban ebből semmit nem használtak ki. Nem diploannektálták a vazallusaikat. Alig háborúztak néha. A kolonizációval sem jutottak messzire.
  • hollófernyiges
    Ezt ugy hivjak hogy lucky nation, a kiralyaik skillatlaga 8, allandoan kapnak 4 shockos tabornokot, +10%uk van kereskedelmi kompeticiora meg gyarmatositasra, stb. Azert tettek be hogy a tortenelmi nagyhatalmak megmaradjanak es a jatek kesobbi fazisaban is legyen kihivas. Amikor jatekot kezdel az opcioknak lehet beallitani milyen formaban szeretned, ha szeretned egyaltalan. Te nem lehetsz lucky nation :)