11580
Europa Universalis III
  • JLH Fans
    Az oké, de a játék inditási évét még mindig nem mondtad, az a legfontosabb pedig:)

Közben az Úr 1458. évében lőn rend a Balkánon, Bosznia és Szerbia is a vazallusom, az egykor dicső Ottomán Birodalom pedig, nos..
    KETTŐ területük maradt, mint nekem volt kezdéskor:)
    Kisázsia nagyrészét visszahódítottuk, a maradékon meg vazallus államok (mint Konya Duladir meg tökömtudja mi) jöttek létre, mármint eleddig a török vazallusai voltak, most már az enyémek.

Ja, a presztízsem most PLUSZ 98, amivel világelső vagyok immáron. Most egy 7-8 békés év jön, picit integrájuk az újonnan szerzett területeket a birodalomba. Merre induljak el szerintetek utána?
  • kissssss
    nehézségi szint hard / ai agresszivitás szintén hard. tegnap este meg Portugália és Kasztília figyelmeztetett hogy ne háborúzzak, én meg csak lestem hogy WTF? rossz fiú pontom kb 5.4 volt (gondolom nem tetszett nekik hogy gyorsan szerzek területeket :-D)

Brave89 köszi a segítséget bár én eléggé másmilyen hatásokat vártam ettől a kulturális egységtől.
  • Brave89
    Ebben mondjuk egyet értünk. Mondjuk én nem rühellem, de ha olyan állammal vagyok, hogy HRE tag, akkor már császár akarok lenni, aztán azon veszem észre magam, hogy ahelyett, hogy mondjuk Ausztriával keletre orientálódnék Hun meg cseho. irányában, inkább azzal pepecselek, hogy növeljem az authority-m és ezáltal minél gyorsabban hozzam a reformokat, ami által minél közelebb kerülök ahhoz, hogy renováljam a birodalmat. Ami hogyha bekövetkezik, kibaszott unalmassá és egysíkúvá válik a gém.
  • Brave89
    Hát, szerintem az nem lenne túl történelem hű. Itt a technológiák nem konkrét technológiát jelentenek, csupán "kor állapotot". Az eu 2-ben pl ki is írták hogy mittom én a land 10 az késő középkor 15-től reneszánsz stb. Szerintem nem lenne ez jó, sőt, csak rontana.Olyat viszont lehetne, hogy olyan egyezmény, ami által bónuszt kapok a tech fejlesztésre. Ezzel viszont az a probléma, hogy az ilyen tudományos kooperációk 20. századi dolgok. Különben meg van 1 olyan rendszer a játékban, hogy neighbour bónusz. Ha fejlett államokkal vagy közre fogva, te is gyorsan fejlődsz:)
  • JLH Fans
    Nemtom, nekem ilyen téren kedvezőbb tapasztalataim vannak, vígan adogatom el 1-200 dukátért a tartományokat:)

Egyébként az a tapasztalatom, hogy minél tovább tartod, (1-2 év is rengeteget jelent) annálkönyebb eladni normális áron, persze elsősorban annak, akinek core ja van rá.

A HRE-t amúgy rühellem, nem is nagyon szeretek olyan néppel lenni, ahol van esélyem császárnak lenni, vagy HRE-s területem van, akkor már inkább a Németországot próbálnám létrehozni, ugye HTT ben már lehet:)
  • Brave89
    nekem már volt ilyen. Osztrákokkal picsáztam a franciákat és svédország küldött havonta 33 goldot. Mondjuk nem tudom, hogy ez neki miért volt jó, mert a középkor végén (1450 körül) sztem pont leszarták a svédek, hogy mi történik Itáliában.
  • JLH Fans
    Egy eszembe is jutott még, pl lehetne itt is tech trade, pl naval 7 et cserélek land 7 re, nah de befejezem, nem álmodozom:P
  • Brave89
    Ezek valóban problémák. Engem mondjuk a sell province-s kidolgozatlansága idegesít. Oké, nincs sok pénze a cél államnak, ezért szaré-hugyé lehet csak eladni (itt nem tom miért nem lehetett megcsinálni, hogy ha nicns pénze, akkor -ba megy és kölcsönt vesz fel a köv hónapban, mint amikor eventekben pénzt vonnak le és -ba mész). De hogy mikor 0 goldért adom a területet is immpossible, ráadásul nem az, hogy ellenséges hatalomnak, hanem baráti államnak, no ez verte ki a biztosítékot. Mondhatnátok, hogy miért vagyok olyan hülye, hogy ingyen osztogatok provokat. Nos hát azért, mert amikor mondjuk Ausztriával játszom, és az atom értelmes "szolgáltassuk vissza a császárnak a területet vagy -5 prestige + -1 stability" event jóvoltával egy állam odaadja nekem mondjuk Észtföldet -amiből mondjuk még vazallust sem tudok csinálni- és csak fellázadnak a területen, aminek következtében mondjuk az oroszoké lesz a terület amit nem akarok. Nos ilyenkor tanácsosabb egy szövetségesnek elsózni (pl az általad létrehozott livóniai rendnek), de nem lehet, mert olyan hülye, hogy ingyen sem fogadja el.
  • JLH Fans
    Hehe egyre gondoltunk:)
    Rengeteget zúztam (multiplayerben is) a CIV 4 el és abból is főleg a Beyond The Sworddal, abban pl tökjó a diplomácia.

Namost a DW ben lehet picit jobb, de azért ott sem az igazi még, HTT ig meg nagyon gagyi, pedig nem sokba kerülne megcsinálni, mert pl a kémrendszer a civ 4 hez hasonlóan szerintem nagyon jó lett.
  • pecaboy
    Bizony lehetne még sorolni... Az első kettőben teljesen igazad van, a harmadik legalább részben benne van a játékban. Ugyanis az AI is támogathatja a háborúdat. Nekem ilyen mondjuk egyszer se volt :) de a hivatalos fórumon írtak már róla.

Át kellene venni a Civ sorozat diplomáciájából a jó dolgokat és berakni a játékba :) Nem lenne gyenge.
  • pecaboy
    Meg a történelemben is pont emiatt akartak sokan sokszor fenntartani bizonyos status quót.
  • pecaboy
    "A nevető harmadik" esete, gyakran előfordul, mert az AI se hülye :)
  • JLH Fans
    Nyilván jobb géppel nekem sem lenne problémám, és csak ezért lehet nem is veszek pár giga ramot, mert mi van, ha a videokártya miatt lassú pl?

Meg egyébként is, ami az alapproblémám: szvsz óriási pofátlanság sima kiegészitő esetén rendszerkövetelményt növelni, nem is kicsit.
    Úgyhogy lehet emiatt mégsem fogok DW al gamelni, majd EU 4, addigra úgy is igen tápos masinát veszek:)
  • JLH Fans
    Egyébként nagyon hiányolom a játékból, hogy miért csak eladni lehet provinciát, vásárolni miért nem?

Vagy miért nincs olyan opció benne, hogy mondjuk követelhetsz akkor is vmit, (pl adó) ha békében vagytok? És ha elfogadja, akkor ezáltal Truce jön létre, és ugyanugy nem támadhatod meg 5 évig, csak óriási büntivel.

Vaaaaagy... war subsides alatt miért csak te tudsz pénzt adni vkinek meghatározott ideig, te miért nem tudsz kérni?

Biztos lehetne még sorolni, és nemtom ti hogy vagytok ezzel, de nekem ez a 3 opció nagyon hiányzik:(:(:(
  • Brave89
    most nézem csak, nem tom honnan jött ez a level:D
  • Brave89
    Hát, nekem ilyen problémám nem volt. Mondjuk a gépem sem kimondottan szar.
  • JLH Fans
    Végül én kegyes voltam, mégiscsak magyarokról van szó:)
    Szal csak Raguzát és Zárát csatoltam közvetlen a birodalomhoz, Erdélyt, Wallachiát és Croatiat pedig függetlenné tettem, szal maradt Szapolyai barátunknak és a magyaroknak 3 területe, ott legózhat kedvére:)

Viszont baj van....Nálatok volt ilyen már?:(
    A Töröknek hadat üzent Anglia, Franciaország, Kasztillia, Aragornia, meg még ki tudja ki a jóisten, és amig én lenulláztam az európai seregét (idő kellett ugye mig magyar és olasz területről hazatért mindenki) ők sorra elfoglalták az összes török területet Kisázsiában, béke még nincs, de ilyenkor mit kellene tennem?:(
  • Brave89
    ott a pont.
  • Brave89
    8. Sabotage Reputation = szabotálni a hírnevét/reputációját. Ez kb annyit tesz, hogy az ellenfélnek van 1 kis infamy-je az enemy-nek, tehát alapból nem nagyon kedvelt személy, és elkezdünk róla hazugságokat terjeszteni, hogy így még jobban feltornásszuk az infamyjét. Bevallom én nem szoktam használni, mert rohadt drága és nagyon kis %-ban jön be.

9. counterfeit currency = Pénz hamisítás. Annyit tesz, hogy kisebb nemesfém tartalmú váltókkal árasztjuk el az enemy országát, ami által ugye növelhetjük vele az ellenfél inflációját.

10. Assassinate Advisor = tanácsadó meggyilkolása. Az ellenfél 3 tanácsadója közül az egyiket megöli. Kis %-ban jön be és nem éri meg az árát. Maximum játék elején lehet jelentősége, amikor kicsit a cultur tradition minden államnál és lassan jönnek a magiszterek és az enemy-nek van egy jó tanácsadója, ami mondjuk jól csökkenti az infamy-t, vagy valami. Akkor jó ötlet megölni, mert nem fogja tudni pótolni hasonlóan jó kaliberű tanácsadóval. Bevallom én még az életben nem használtam

És ennyi, a következő fővárosi kémopciók ugyan azok sorban, mint amiket a nem fővárosi kém opcióknál leírtam.
    Összességében: a kémkedés pénzes dolog, tehát a játék elején nem nagyon gyakori tényező, bár ügyes játékos szépen ki tudja használni, mert sok hasznos dolgot lehet vele elérni. Momentán én leginkább ellenséges elszigetelt területek fellázítására használom (ami mondjuk elég költséges) de hatásos, főleg ha ezzel te nyersz területet:)

Remélem ezzel eleget tetem a "Valaki leírná a kémkedéssel kapcsolatos tapasztalatait és opcióit mert 0 az angol tudásom és nem bírtam eddig rájönni a dolgokra, ezért nem is használom egyáltalán..." kérésnek:)
  • McCartman
    utána jött volna Euróba rabigába hajtása , de beleuntam mert ekkora hátérrel sétagalopp lett volna már.
  • Brave89
    6. Infiltrate Administration = szószerint is és szabadfordításban is: Beszivárogni az adminisztrációba. Szintén egy nagyon hasznos opció, amit én igen nagy rendszerességgel szeretek használni. Nagy százalékkal is jön be, és olcsó is. Arról van szó, hogy a kémeid szépen beszivárognak a kormányzatba, vagy a kulcs hivatali pozíciókba, ami által láthatóvá válik az ellenfél területe, mintha szövetségesed lenne, és így megtudod kuksolni, hogy hol mennyi hadserege van, hogy van lázadás stb. Háborúk elején (főleg mikor japánnal voltam vettem hasznát) nagyon jó, mert látod a csapatmozgásokat, és ha pl az az ellenfél máshol van le kötve, megtudod nézni, hogy milyen messzire vannak a csapatai. Japánnal ez azért volt előnyös, mert láttam hogy mekkora flottával épp hol tart.

7. Sow discontent = Elégedetlenséget kelteni (szó szerint: elégedetlenség (magját) elvetni). Kb annyit tesz, hogy a népet a kormány ellen hangolják. Ez háború idején tud hasznos lenni (bár békeidőben sem rossz.) növeli az ellenfél háborús kimerültségét, ha nem +3-as a stability-je, akkor növeli a stability költségét stb.

folyt köv
  • pecaboy
    Nem a kérdés ostoba, hanem a játék :) Muszáj kiküldened tengerre.
  • pecaboy
    Lehet. Vagy a japán daimyo-kra vonatkozik és/vagy a kínai szövetségi rendszerre vagy mire.
  • Trantorius
    Ostoba kérdés lesz de a kikötőben flottába betudom "ültetni" AZ EGYSÉGEIMET, VAGY MINDENKÉPP KI KELL KÜLDENEM A FLOTTÁT A TENGERRE AHHOZ?(Caps Lock, sry)
  • Brave89
    nem az angol tudásommal van a baj, és nem arra vonatkozott ez, amire te gondolsz, mert az az egyel följebbi sorban van:)
    A kérdéses sor: Haver fewer unions than 1. Szó szerint Kevesebb uniót birtokolni mint 1. Ez vonatkozhat a cél országra és vonatkozhat rád is. Lehet arra vonatkozik, hogy egy több perszonál uniót magában foglaló dinasztiát nem lehet ilyennel megkérdőjeleztetni.
  • Brave89
    3. Incite Against Merchants = agitálni/felbujtani/akadályoztatni a munkájukat a kereskedők ellen, most szabad fordításban sztem kb ennyit jelent; szó szerint pedig: felbújtatni a kereskedők ellen (ami lássuk be, elég hülyén hangzik). Ez az ellenség kereskedelmi hatékonyságát csökkenti (kevesebb bevétel, kisebb verseny hatékonyság--> kisebb eséllyel ver ki más kereskedőket egy marketen, őt nagyobb eséllyel verik ki onnan stb.)

4. Weaken Rival league = gyengíteni a rivális kereskedelmi szövetségeket, ligákat. Ez csak akkor fontos, ha merchant republic (kereskedői köztársaság) az államformád. Pontosan én sem tudom, hogy milyen játékbeli értékeket változtat meg, révén hogy még nem voltam ilyen állammal:) A leírás szerint, a kereskedő ligák versenyeznek egymással a piacokért, de néha hatásosabb "sötétebb taktikát alkalmazni az ellenfél diszkreditálására".

5. Tarnish reputation = Befeketíteni valakit, szabad fordításban (szó szerint: elhomályosítani a reputációját/hírnevét). Itt nem a reputation értéket növeli, vagy rak rá debuffot, pusztán a prestige-t csökkenti változó módon (kb 9-10-el alkalmanként) Jól jön császár választásnál, ha kevéssel vezet az ellenfél, akár meg lehet nyirbálni a presztizsét, és máris rád szavaznak a választók.

folyt. köv
  • Trantorius
    Köszönöm a válaszokat, eddig nem használtam a kémkedést, nagy erőt hagytam figyelmen kívül, bele kell tanulnom mert hasznosak ezek az akciók!
  • pecaboy
    Nem gond ;)
  • pecaboy
    "nem igazán tudom én sem hogy mit jelent, de szerintem azt, hogy ha neked már van 1 perszonáluniós országod, akkor ilyen sunyi módon nem követelhetsz még egyet."

Biztos nem ezt jelenti, mert én szereztem már több PU-t is ezzel a módszerrel. (Sunyi vagyok, tudom :)) Sztem arra vonatkozik, hogy nem lehetsz egy perszonálunió "kisebbik" tagja. (Ha leírod angolul a szöveget, megpróbálom lefordítani.)
  • Brave89
    egész nap suliban voltam + kondi, és kissé fáradt vok:D
  • Brave89
    igazad van:)Elnéztem.
  • Brave89
    2. Spy ring infiltration = Kémhálózat kiépítése (szó szerint "kém gyűrű beszivárogtatása". Nos, ezzel érdemes kezdeni a kémkedést. Ok: A kémkedés 2 érték alapján működik. Egyik: van egy bizonyos % a kémkedés sikerére (ezt kiírja akkor, amikor egy kém opcióra rámész, hogy x %-ban fog sikerülni) és van egy x % arra is, hogy az illető ország rájön, hogy te küldted a kémet (ez az előző érték alatt van.) Ha rájön az ország, akkor romlik a viszony köztetek, rosszabb esetben pedig az enemy ország CB-t is kap a megtámadásodra. Nos, ezt a két értéket két dolog befolyásolja: A kémek hatékonysága és a kémek védelmi képessége (ami alatt értsd: az adott ország kémelhárítása). Ez utóbbi két értéket megtalálod: A kémküldéseknél, ahol fel vannak sorolva ezek az opciók, ott alul írja őket: Our Eff (saját hatékonyságod); our def (saját kémelhárításod hatékonysága) their eff és their def pedig a kiszemelt ország kémeinek hatékonysága és kémhálózat hatékonysága. És itt jön a képbe a "Spy ring infiltration" opció lényege. Ez ugyan is csökkenti a kiszemelt ország kémeinek védekező képességét. Tehát ha mondjuk 25%-on van, akkor lecsökkenti 5%-ra, ami kihat a siker %-ra és lelepleződés %-ra, a pontos arányokat nem ismerem, hogy milyen arányban hat ez rá,de maradjunk annyiban: jócskán.

folyt köv
  • pecaboy
    Szép összefoglalás, csak kicsit javítok bele :)

3. Support revolt (és nem level)
    8. Fund pretender: nem "találni, mert az a "find", hanem (pénzügyileg) támogatni trónkövetelőt
  • Brave89
    Nos, most pedig kitérnék, a fővárosban végrehajtható Kém akciókra.

1. Fabricate Claims = Igényt "fabrikálni" (azért ezt a szót használom, mert ez tényleg fabrikálás. A középkorban és újkorban gyakori volt a jognak az a fajta erőltetett csűrés csavarása, ami minden szót kiforgatva azt eredményezi, hogy egy adott uralkodó, vagy a megbízó igényt tarthatott valamire. Nem kevésbé gyakori módszer a - mamár így neveznénk- szimpla okirat hamisítás). Ez talán a legfontosabb opció. Ez egy cassus bellit ad, egy adott országgal szemben, ha teljesülnek a következő feltételek (tehát csak ilyenkor nem szürke ez az opció): Monarchia legyen,
    keresztény (vagy azonos vallású, tehát itt a nagyobb vallási irányzatok a lényegek, nem az hogy protestáns,katolikus, vagy épp szunnita vagy sííta),
    ne legyen olyatén perszonálunióba, hogy egy másik ország uralkodója az aktuális uralkodó (tehát momentán perszónál unióban van egy másik országgal és a cél országod az "alárendelt");
    kevesebb legyen az unió száma mint egy (ez most pontosan nem igazán tudom én sem hogy mit jelent, de szerintem azt, hogy ha neked már van 1 perszonáluniós országod, akkor ilyen sunyi módon nem követelhetsz még egyet.);
    és végül: az alábbiak közül az egyiknek legalább igaznak kell lennie:
    Az adott országban 50% alattinak kell lennie a legitimációnak vagy legyen az országban regency council úgy, hogy a következő uralkodó legitimációja 33% alatt van.(tehát ha van utód, csak kicsi, akkor weak legitimacy-val kell rendelkeznie)

Ha ezek teljesülnek, akkor rá tudod nyomni az enemy állam fővárosában 100 goldért ezt a kémkedési opciót egy kémért. Ilyenkor kapsz 1 CB-t, amit kb 1 évig használhatsz el. Ha hadat üzensz, 90%-osra kell megverned az ellenfelet.
    Folytatása következik, mert kicsit hosszú lett ez az első opció:)
  • Brave89
    No kérem. Két opció van. Az egyik, ha a fővárosára kattintasz, és ott próbálsz kémkedni, vagy ha egyéb más provinciára. Először kezdem az utóbbival, mert ez rövidebb. Opciónként haladok sorba.

(1.) Comission Privateer = Kalózokat megbízni. Ez csak tengerparti területeken van. Egyszerű a képlet: Benyomod, kalózok jelennek meg, blokád alá veszik a kikötőt. Békeidőben: bevétel kiesés, háborúban növeli a war exhaustidot és a blockade efficency-t

2. Bribe defenders = szószerint azt jelenti, hogy védők megvesztegetése. Ez ostromnál lehet hasznos, ezáltal könnyebben feladják a várat.Ezt akkor szoktam használni, ha az ellenfél provinciájában lázadást (vagy alapból van lázadás) szítok és azt akarom, hogy elfoglalják a lázadók a provinciát, mert mondjuk akkor x idő múlva hozzám pártol az adott provincia, vagy függetlenedik, vagy ha vallási lázadók, akkor megváltozik a provincia vallása stb.

3.Support level = szószerint: Lázadás támogatása. Ez nem azt jelenti, hogyha rányomod az enemy provjára, automata lázadás lesz (bár megeshet). Általában csak ad 1 debuffot az adott provra, hogy +3-al növeli a revolt risket. Másik különbség az egyéb lázadás szítási lehetőségek közt: Ennél akármilyen jogalapon lázadhatnak (vallás,parasztok,nacionalisták,partikularisták stb.). Én ezt akkor használom, ha másmilyen lázadást keltő opció nincs. Másik különbség: ez általában olcsóbb mint a fund nationalist, vagy patriotist (sokkal).

4.Incite Natives = Őslakosok felbujtása. Itt arról van szó, hogy a gyarmatokon, ha még nincs 1000 lakosés van őslakosság, akkor fellázíthatod őket. Ez akkor előnyös, ha gyarmatosítani akarsz 1 provinciát, de valaki megelőzött. Ezt benyomod, a lázadók meg megsemmisítik, odamész, kiirtod a lázadókat és gyarmatosítasz(vigyázz!: Ha kiirtod őket, akkor ezután már ez az opció nem lesz meg, szóval akkor használd, ha utána egyből tudsz gyarmatosítani és nem előz meg egy másik hatalom).

5. Inicite troop desertion = Dezertálásra bátorítás. Ez akkor jó, ha egy területen az ellenfél sereget állomásoztad. Ezt benyomod és nő +5-el a sima és +5-el a maximum attrotition("seregmorzsolódás", minden olyan dolog, amitől egy adott területen levő sereg fogy). Ez is hasznos dolog lehet háborúban. Én ezt akkor használom, ha az enemy területén lázadást szítottam, elfoglalták a lázadók a területet, és jön egy enemy hadsereg, hogy bevegye. Rányomod a területre ezt, az ellenfél serege legyengül és a korábbi lázadó sereg ha később vissza tér, egy gyengül enemy sereget fog találni.

6.-7.Fund patriots és Fund Nationalist = Patriótákat találni a másik pedig nacionalistákat. Először is mi a közös bennük. Ez a korábbi support rebeltől abban különbözik, hogy itt egyrészről konkrét lázadást típust támogatsz, másrészt itt nem egy debuffot ad a provinciára, hanem konkrét lázadást idéz elő x lázadóval, akik mellesleg barátságosak veled szemben (tehát ha háborúban állsz az országgal, akkor mehetsz segíteni nekik, anélkül hogy le kellene verned, vagy ha mondjuk a te országod ketté vágja azt az országot, amire küldted a "fund patriots" kémkedési opciót, akkor átmasíroznak a területeden a másik ahhoz az államhoz tartozó provinciára hőbörögni.
    Másodszor, mi a különbség? A patrióták egy már meglévő államhoz csatlakoznak, míg a nacionalisták inkább függetlenednek. Ez sem teljesen korrekt meghatározás, mivel ha a patriótáknak nincs állama, akkor két dolog történhet: Ha közeledben vannak és hasonló a kultúrátok, akkor az országodhoz csatlakoznak, de ha nagyon elüt (pl más vallás más kultúra, messzebb van, akkor ők is független államot hoznak létre.) Én általában a patriótákat ajánlom, mert ők nagyobb esélyel csatlakoznak az államodhoz. Egy példa: Brandenburgal voltam és ausztria elfoglalta mecklenburgot és Aachent. Mind két államban patriótákat lázítottam fel. Mecklenburgban hozzám álltak mivel accepted culture volt, azonos vallásúak voltak és mellettem volt. Aachen katolikus volt, messzebb volt, ott független államot hoztak létre. Tehát inkább úgy javasolnám: Nacionalistákat ott támogasd, ahol azt akarod, hogy a lázadók egy új államot hozzanak létre, ne pedig egy szomszédos másik hatalmat erősítsenek, akik hasonlóak hozzájuk.

8. Fund pretender = trónkövetelőket találni. Ez akkor előnyös, ha olyan kormányzatot akarsz a szomszédban, ami barátságos veled szemben. Azt nem tudom pontosan, hogy ezzel lehet e olyan lázadást szítani, hogy veled lényegében perszonál únióban lépjen az állam, de nem tartom lehetetlennek, ha az adott országgal RM-ben vagy, alacsony az országban a legitimacy, és neked van a legerősebb jogalapod az uralkodó címre az aktuális uralkodón kívül. Én ezt annyira nem szoktam használni. Inkább nyirbálom a területeit nacionalistákkal, patriótákkal, ha meg kell az országa, akkor vagy elfoglalom, vagy perszónál uniós fabricate claim, amiről később.

9. Sponsors fanatic = fanatikusok szponzorálása. Az adott területen, elsősorban a te államvallásodhoz tartozó vallásúakat lázítja (ha pl protestáns vagy, és katolikus országban szintén protestáns területre nyomod. Ha az adott terület megegyezik az enemy ország államvallásával, akkor eretnekek fognak lázadni. Ezt szintén nem szoktam használni. Egyetlen értelmét abban látom, hogy egy területen van mondjuk 3 provincia, amiből 1 protestáns és el van szigetelve az anya országtól, akkor azon az egyen fellázítod a protestánsokat, ők szépen elfoglalják a másik két területet, majd 1 idő után az is protestánssá válik. Később hadat üzensz és elfoglalod a területet. Sztem egyszerűbb téríteni, persze csak ha kapsz misszionáriust.

Ezek voltak a nem fővárosi provinciákon végrehajtható kémkedések.
    Kicsit hosszú lesz, tehát folytatása következik (egy kövi kommentben)
  • JLH Fans
    Egyébként így van ott is, szerencsére:) Amúgy el is felejtettem említeni, csoda történt, legalábbis eddigi pár játékomból EU 3 ban még nem emlékszem olyanra, hogy Ausztria szövetségesként ne hagyott volna cserben, most ottománok ellen jöttek ők is segíteni:)
  • Brave89
    Hát, azokban a verzsönökben sosem toltam keleti népekkel:). Akkor ez csak nekem újdonság:P
  • Brave89
    A hatása az, hogy amikor egy provinciánál benyomod, akkor a provinciára rákattintva a jobb alsó részénél a "core nation"s-nél eltűnik az összes egyéb opció, és csak a saját nemzeted marad. Tehát ha mondjuk az osztrákokkal bekebelezed mantua-t, akkor ha ezt elnyomod rá, akkro egy későbbi háborúban, ha szarul állsz, az ellenfeleid nem hozhatják felbéke pontként, hogy hozd létre mantua-t (és megjegyzem, te sem teheted meg vazallussá)
  • Brave89
    Nem. Az azt jelenti, hogy jogilag az aktuális országtesthez csatolják. Kicsit anakronisztikus példával élve, olyan ez, mint a III. Károly féle pragmatica sanctio, amiben kikötik azt is (a nőági örökösödés mellett és a magyar államok "különállása" mellett), hogy az egész birodalom test egyben örökölhető, tehát, nem lehet felosztani tartományokra. Itt is ilyesmi lehet a szitu. Ilyet a középkorban is hoztak uralkodok, más kérdés hogy ezt mennyire vették figyelembe. A lényeg: azona területen nem lehet korábbi különállás miatt partikularizmusra hivatkozva külön tartományként függetleníteni, mivel az az ország szerves részévé nyílváníttatik ezáltal. Ez nem ugyan az, mint azonos kultúrájú területeken kiirtani a partikularizmus ideáját - és jogalapját, mert itt ugye jogi dokumentumról van szó-, mivel itt külön nemzetiséghez tartozó területek elszakadási igényeit is negligálják ezáltal.
  • tttttom
    Én mondjuk régebben a No minébe vagy nem tudom minek nevezik most. :D Megcsináltam a történelmi Bizánci Birodalmat ami az egész hajdani római birodalom egész keleti felét lefedte. :D