Europa Universalis 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Volt egy buktám, szal olyan 100 provincia felett nem szabad westernize-ba váltani mert a -3 stability miatt rengeteg lázadás (provinciák váltak ki) miatt szétestem.
De ez csak álomvilág 😊 a "valóság" DW-ben van.
Így egész amerikát tudtam kolonizálni..
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
a nemzeti bank idea helyet én inkább a +10% esély a kereskedõnek ideát ajánlanám a figyelmedbe, de a grand army idea is jó választás.
Te milyen ideát is választol elõszõr magyarokkal?
Az university nem semmisül meg, a kutatásnál ha ráviszed a govermentre a kurzort akkor mutatja is hogy +5 Pisa 😊 stb.
Én ezt a 3 tanácsadót alkalmazom (divine wind elõtt az elsõbõl hármat 😄) :
- diplomata a mínusz infamy-hez
- master of mint a mínusz inflációhoz
- meg van egy olyan, aki military traditiont ad, így kisebb sereg nagyobbat üt, bár ennél nehéz erõset "venni", mert military tradition is kell hozzá
Az elején tényleg a government kutatás a legjobb ötlet, amíg az elsõ national ideát nem adja.
Krajinát és Görzöt mellesleg én is megszereztem 😊 1460 körül járok, mindenfele van vazallusom, perszonálunió Portugáliával, nemsoká lesz saját trade centerem is 😊 Gyakorlatilag egész Ausztria a vazallusom (feldarabolva: Ausztria, Stájerország, Karintia, Tirol), pár tartományt meg egyszerûen elfoglaltam nyugat felé, vagy mert aranytermelõ, vagy mert adott rá core-t a gép. Krakkóra is kaptam core-t, ami nem tetszett, mert Lengyelország fõvárosa, így hiába háborúzok vele, amíg nem annektálom, nem szerezhetem meg 😞 Linz-re is kaptam, de a 2 tartományos Ausztriát ugye vazallusommá tettem (mondjuk ez nem probléma, késõbb diploannektálom úgyis). Elvileg már évtizedek óta császár lennék, 7-bõl 6-an rám szavaznak, de a maradék egy az a jelenlegi császár Csehország, és csak nem akar fûbe harapni a királyuk 😞 Na majd egyszer.
A Divine Windben az építkezést nem is a pénz, inkább a magiszterek viszonylag adott száma korlátozza. (Ebben is segítenek némileg a vazallusok.) Minden épület 1 magiszter, és elég ritkán lehet kapni õket, szóval nagy birodalmaknál érdemes meggondolni, mit hova építesz. Mondjuk Magyarország méretû állammal ez még nem gond, de HRE, ottománok, Ming, stb. az már érdekes lehet.
Szövetségkötési ajánlat 1: Ausztiának, 2: Lengyelországnak, 3: Csehországnak(velük nem szeretnék háborúzni fõleg emiatt, meg komoly segítséget tudnak nyújtani),
4: Pápai államnak(ezzel amúgy is 200 jóviszonyt szeretnék, mellesleg hátha hadba lép valamilyen University-s olasz állammal, mert az cedézem izibe), 5: Svájcnak(nincs semmilye szal vele se szeretnék háborúzni viszont hátha háborúba keveredik Milánóval)
Max kutatást a govermentre, majd nation idea: infláció csökkentõ... ez lehet nem jó ötlet.. de így szoktam.
Minnél elõbb megszerezni Krain,Görz aranybányás provinciákat, illetve olyan provinciát ahol van university.
Eddig én az empire-államformára gyúrtam,elég necces volt mindig a 30 provonciát összekaparni 😊 de most kipróbálom a westernize ötletet.
Alapkoncepció: minden szövetséges háborúba belépés, minnél több vazallus létrehozása. HRE-hez úgy viszonyulni ahogy pecaboy írta.
Sokat segítettetek😊Engem csak az iritál a technológia nyugatósításában h utána csak negatív hatása lesz(-50% stabilitás növelés v mi)...
Más lemaradásom amúgy nincs.Sokat építkeztem.Euróbpában éépítkezés terén nagyon jól állok.
Engem igazából amiu még nagyon irritál ,hogy magyarországnak nem nyugati a hadserege.
Nem lehetne valahogy Gradiban MO-t áttenni nyugatninak???:S
- Szerintem országunk nem lett erõsebb a DW-ben, de mind1, meg lehet erõsödni. Legjobban még mindig azt sajnálom, hogy Erdély nem a miénk alapból, meg azt, hogy Mátyás hódításait nem pontosan ábrázolja a játék (mondjuk Grand Campaignnál ez mindegy). Ez azért is lenne nehéz, mert ugye Bécs is a miénk volt, itt meg fõvárost nem lehet külön elfoglalni.
- A csehek nagyon erõsek az EU3 minden verziójában. Pl. még 1500 elõtt meg lehet velük alapítani a Német-római Császárságot. Elég könnyû velük játszani.
- A hódítással kapcsolatban néhány ötlet. Ne legyél a HRE tagja, azaz a fõvárosod/fõprovinciád ne legyen a tagja. Így nem kapsz folyamatos infamyt a birtokolt nem-core HRE tartományok után, de mivel szomszédos vagy a HRE-vel, császár még lehetsz. (Sajna én ezt el***tam, játék elején minden tartományomat a HRE részévé tettem, úgyhogy most az a terv, hogy én alapítom meg a Császárságot.) Csak olyan tartományt foglalj el, amin vagy core-od van, vagy nagyon sokat ér (pl. az aranytermelõk). Ez azért is fontos, mert minél több tartományod van, annál lassabban fejlõdsz technológiában, azaz sok nem-core ill. értéktelen tartománnyal nem nagyon fogsz fejlõdni, inkább csak seregbõl csinálhatsz nagyobbat. Annyi vazallusod legyen, amennyit csak tudsz "szerezni", mert nemcsak az adójuk felét adják neked, illetve sereggel támogatnak, hanem a DW-ben a fele force limitjükkel megnövelik a tiédet (anélkül, hogy az övéjük csökkenne). Ráadásul minden vazallusod növeli a sphere of influence-edet, ami a DW-ben plusz diplomácia értékkel jár, tehát gyakorlatilag minél több vazallusod van, annál gyorsabban tudsz békésen újakat szerezni. Perszonálunió az elvileg egy fokkal gyengébb dolog, mert õk csak a saját seregükkel támogatnak, semmi más bónuszt nem adnak, viszont egyrészt idõvel megszerezheted minden kontinentális tartományukat saját core-odként (asszem inheritnek hívják, kb. olyasmi, mint az annektálás, csak core-t kapsz rájuk), másrészt egy erõs minor partner, mondjuk Fr. o., Anglia, Kasztília stb. igen hasznos hadügyi támogató, fõleg tengeren
- Technológiáról a lényeget már elmondtam: minél gazdagabbak a tartományaid átlagban, annál gyorsabban fejlõdsz. Westernizálj, amint tudsz, én a csúszkákat eleve ennek megfelelõen állítom. A legjobb, ha a centralizáltságot kezded el nyomni balra az elsõ pár évtizedben, mivel a decentralizáltságnak csak hátránya van, a centralizáltságnak meg csak elõnye. Az tudtommal nem gond, ha sok vazallusod van, mert az õ területük nem viszi feljebb a technológiai szintlépés határát. A törökök, arabok stb. a játékot eleve magasabb technológiai szinttel kezdik, de ez elég gyorsan elkopik, szóval ne aggódj emiatt, játék közepén nemigen lesznek már sehol se
- Mihelyst van csomó vazallusod, minor PU-d és gold vagy jól adózó core tartományod, minimális infamy mellett, jó sok kereskedõd mindenfelé, saját trade center, megvan a westernize és technológiában elsõ vagy, kezdhetsz világot hódítani (World Conquest, WC) Innentõl már igazából nem lesz más ellenfeled, csak az infamy (alkalmazz egy 6 csillagos diplomatát), esetleg az infláció (amit mindig vigyél minimumra azzal, hogy maxon fejleszted a technológiát, illetve alkalmazol 6 csillagos master of mintet + esetleg olyan National Ideát, ami szintén csökkenti – de az inflációval csak akkor lehet gond, ha sok pénzre hajtasz). Ha az electorok (választófejedelmek) közül a nagyrészük vazallusod vagy cimborád, és jól bánsz a szimpla tagokkal is, megalakíthatod a HRE-t is, ezzel még könnyebb lesz a világuralom.
- Az infamyt mindig tartsd 0 környékén, ez elsõsorban azért fontos, mert így más ország trade centereiben is tudnak tevékenykedni a kereskedõid. Ha a center birtokosával (pl. Velence) rossz viszonyban vagy, illetve ha viszonylag sok az infamyd, a kereskedõidnek úgy lecsökkennek az esélyei, hogy többe kerül a használatuk, mint amennyi hasznot hoznak. Saját COT esetében viszont nincs ilyen gond Ha megvan az 500 pénz, húzz fel egyet Budán, jó kis hasznot hoz (elvégre ott is volt egyszer kutyavásár 😄 )
Egyelõre ennyi, remélem, segítettem!
nemtudja véletlenül valaki, hogyan kell a fel nem fedezett területeket colonizálni a Victoria 2-ben
elõre is köszi
igazából semmi konkrétat nem írtál le hogy hogyan állsz gazdaságilag éppen ezért én csak a fejlõdési csoportot tudom neked biztosra mondani hogy ezért maradsz le, de hogy még a törökök is leköröztek 3 szinttel ebbõl arra következtetek hogy jó pár hibát elkövettél így csak azt tudom tanácsolni hogy centralizáld az országot nyiss a szabad kereskedelem felé minél több kereskedõd van a különbözõ kereskedelmi központokban annál több pénz megy a fejlesztésekre NEM nem a kincstáradba fog menni a pénz, ja és a szûklátókörûség helyett a szabadgondolkodást válaszd és végül a magisztereket sem felejtsd el mindképpen minden egyes tartományban vidd véghez a land reformokat.
(nem tudok nyomulni az értékes nyugati területek felé)
de ne akarj nyugat felé terjeszkedni hidd el csak szopni fogsz vele, persze ha valamelyik tartományra kapsz core üzenetet akkor csapj le rá.
most hirtelenjébe ennyit tudok tanácsolni.
Nagyon tetszik élvezem.Bajom nekem csak azzal volt ,hogy mikor Magyar honnal játszom,nem tudok terjeszkedni.Most nem az a baj mindt a HTT-ben.Mert ott az volt a terjeszkedés akadálya ,hogy Magyarország méltatlanúl gyenge országgá lett téve.15k ember eltartásába majd bele pusztult az ország és az építkezésekre pénz sewm maradt.És a nyugati országog kényükre-kedvükre szabdalták szét.A valóságban pedig közel sem így volt.Meghatározó szerepünk volt.Ausztriától és a csehektõl is jóval erõssebb országunk volt.EZt már jobban vissza adja e az új verzió.Magyarország jóval erõsebb ezeknél az országoknál,szóval közép Európában nincs elenfele.A baj csak az ,hogy a hódítást rendesen bekorlátozta a német-római birodalom imfamy tolása.És ííígy nem tudok nyomulni az értékes nyugati területek felé.A balkánon meg nincs értelme hódítani mert minden terület ilyen 3-4 ducatot ,hoz.Ezzel szemben egy osztrák tartomány minimum 15-20 de az alpoki osztrák bányák termelése 70-80 ducat.SZóval nem mindegy...DE az Imperial imfamy miatt magyarorszáág egy tartománnyal nagyobb csak nálam mint a valóságban volt.Grazzal.Mert azt megkaptam core-ba valamikor és igy nem jön imfamy.
A még ettõl is nagyobb bajom az az ,ohgy 3-4 tech szintel levagyok maradva anyugatiaktól de kb. 3mmal még a törököktõl is.ÉS nem tudom ,hogy történhjetett...NAgyon rossz....DE csalni nem akarok...
De kösz a tippet! 😄
Egy kérdés: hogy lehet elérni, hogy valamely ország támogasson a szavazatával a Német-Római Birodalom császárválasztásánál? Egy csomószor bedob ilyen küldetést, az adott országnak széjjel nyalom a seggét, de semmi. 200-as viszonynál sem.
mondjuk az angol vs. franci háborúban a franciknak áll a zászló, az angol flottafölény elõbb vagy utóbb, de úgyis elkopik (emberi játékos ellen), de az angolok ügyesen gyarmatosítanak (igaz az francikat sohasem láttam gyarmatosítani, mert vagy velük voltam vagy szétszedtem õket addigra)...
Ryokouval kellene mindenkit lenyomni...hehe, még ötletem sincs, hogy hogyan lehet ezt kivitelezni...
Az AI nem ellenfél, hanem segiti, hogy élvezd a gémet😊 Amugy, minden játéknál igy kéne lennie😊 Sok hibája van neki...azok egy részét javítgatom ki magamnál.)
A francia kampánnyal az a baj, hogy kikerülhetetlenek az angolok...Ezek ketten olyanok, mint egy érme két fele😊 Muszáj elfoglalni a másikat...onnantól kezdve pedig Nyugat-Európát egységesíteni köll😊))
Onnantól meg már nem szimpi a dolog...ezért a franciákat és angolokat nem használom😊))
az összes játékban így játszom, mert ez a célravezetõ...az AI akkor erõs ha hagyod, hogy azt tegye amit akar...
különben meg minden a sereg körül forog
Olvassátok sokat az EU3 fórumot a paradoxplazán. Szinte minden kérdésre
kimerítõ válaszokat fogtok kapni.
Ez a játék nem arról szól, hogy: "elfoglalom a világot". Jókat vigyorogtam a belinkelt képeken, amin szinte az egész földet befoglaltátok. Nyugodtan rakjátok a nehézségi szintet legalább normálra,
meg ne szkripteljétek szét,úgy elég lesz túlélni is....
Ez egy politikai, gazdasági, kultúrális, kereskedelmi történelem szimulátor. Komolyan meg kell fontolni hogy milyen államformát, vallást,
nemzeti ideákat választasz, a DW-ben már az építkezésre is figyelned kell, nem akarok nagyképûnek látszani, de ahogy ti játszotok, több értelme volna talán a Total war-ral, vagy a Civilization- nal kezdeni,
ott meg lehet hódítani a világot is...
Mellesleg ha casus beli-t akarsz egy területre, országra küldj kémet,vagy kössél király házasságot, bár a DW-ben kissé megbonyolították ezeket is 😊...
az imperalism casus beli csak birodalmi érdekszférára(adott ország empire területeire) vonatkozik, a holy war casus beli, pedig csak bizonyos iszlám,vagy keresztény tartományokra.
Hogy miért ez a célom? Hmm...én igy élvezem a játékot...😊))
50év amíg core lesz egy tartomány "magától" és 0,25 infamyt ad évente a jogtalan tartomány...ez 50év alatt 12,5 infamy tartományonként...kib@szott sok, ezért is hagytam abba burgundival a játékot...
normális, mészárlósat lényegében 3országgal tudsz játszani: anglia, kasztília, francihon...ezek mind nagyok, nyugati típusúak és van bõven lehetõség a birodalomépítésre a környéken, ezek közül is inkább a franciák a legjobbak, mert az összes nagyot eléred ha kell és a békés módszerrel is hatalmasra lehet nõni...
nézegettem most a beállítások leírását, azért elég durva bónuszokat kap a gép...én meg csak máluszt...vicc
kíváncsi vagyok ha beraknám magamnak is ezeket a bónokat mi történne...hehe
a most kijött Divane Wind kapcsán vettem elõ megint a játékot az In Nomine után, így van pár újdonság számomra benne. Van viszont egy elég bosszantó is, amit nem értek pedig már a paradox fórumot is olvasgattam, remélem itt valaki el tudja majd magyarázni.
Great campaign kezdés és Austriára esett a választásom. Az elsõ mission egyike: Our claims on northern italy, azaz szerezzem meg Lombardiát és Manutát és core-t kapok rájuk. ez így már magában vicces küldetés lenne hiszen Lombardia Milánó fõvárosa és van vagy 7 tartománya. de sebaj essünk neki.
elsõ körben miután tönkrevertem Pisát és Siénát felszabadítom az uralma alól és elveszem tõle Bresciat és Veronát. Ami magában 8 infamy pontot jelent. Ami ugye nem tesz jót azirányú törekvésemnek h én legyek az emperor, de 5-10 év és csak elkopik majd.. aztán jön a meglepetés az infamy részletezésénél.. Unlawful imperial territory, azaz az elöbbi 5-10 év felment vagy 100 évre.
próbáltam kisilabizálni a forumokból ez miért is van és azt találtam, amennyiben nem core hre területrõl van szó, akkor ez az unlawful imperial territory büntetés sújtja az emperort. persze csak ha jól értem, mivel én a jatékban nem vagyok az. innentõl kezdve vagy bugos vagy én nem értem igazából a dolgot.
Amennyiben mégis normálisan mûködik, abban ez esetben ezt a mission-t mégis h lehet teljesíteni?
Köszi!
csak az alapjátékot fordították le eddig.(tudomásom szerint)
Az összes eu3 részben így kell, sajnos a Divine Wind-ben elég soxor hibás (nincs lefordítva) így szerintem jobb az angol és amit nem értesz szótár 😄
Billentyûzeten +,- gomb, vagy egérrel katt a + - gombra.
Lenne két kérdésem:
Honnan lehet az In nominehoz és a Heir to the throne részekhez magyarosítást letölteni?
Hogyan lehet az idõ múlását gyorsítani? Mert fél óra kell egy évhez és így nagyon sokáig tart a játék.
Elõre is köszönöm a segítséget!