11580
Europa Universalis III
-
tttttom #6540 Hát a kövi részben megtudod mi lett az ország sorsa...Vagyis Bulgáriáé. :D -
#6539 Ugy nezem a balkani ottoman reszek is csatlakoznak majd hozzad a lazadas miatt, vagy felszabadul Bulgaria. -
JLH Fans #6538 Na talán most:
-
#6537 imageshack-os kepet nem enged a forummotor. -
JLH Fans #6536 Divine Wind? Milyen évben vagy? Akkor legalább te igazán mondhatnál véleményt a belinkelt birodalmamról, ill hogy szerinted mit tegyek az infláció ellen? Neked nincsenek/voltak ilyen problémaid hogy magas infamy+infláció?
Mi, hardon Bizáncot játszók legalább tartsunk össze:P
Igaz, én csak In nomine 3.2 ben tolom, de akkor is:) (A HTT amúgy sztem könyebb vmivel, a DW meg nem fut el rendesen gépen, szal azért) -
Petiii94 #6535 Hardon játszom Bizáncal:Jelenleg egész kis ázsia és Balkáni core-ok enyémek.Ami óriási baj az az ,hogy rengeteg tech-kel elvagyok maradva nyugattól.A Westernizációt megcsináltam ,de ez se nagyon segít.Ami nagyon érdekes az én Bizáncomban az az ,hogy volt egy vesztes háborúm velence ellen még az elején amiben felvettem a nyugati katolikus vallást:D És végülis tök jó mert politikailag egy csúcsszuper döntés volt ,ami nekem előszőr érvágásnak tűnt:)
Ha valaki látta az István a királyt az tudja :Rómába vezet minden út vagy pusztulásba...Hát ez Hardon igaz is az ortodox államokkal...Ahogy megvolt a vallásváltozásom lásss csodát: Kasztíliai szövettség és amikor újra oszmán támadás érte a Birodalmat már Franciaországtól kezdve az egész nyugat tömködte a zsebeimet ,hogy harcoljak a pogányok ellen:D
Kasztília is nyomta folyamatosan a tehermentesítő támadásokat és a Pápa is kegyeibefogadott és keresztesháborúval segítette a megtért görög népet:D -
tttttom #6534 Off:Hoppá Rhodosz szigete valahogy átpártolt hozzám magától. :D -
tttttom #6533 Folyt köv.
-Az átmeneti béke és a rendezés kora-
Ioaness császár egyik térképészeti tanácsadója Herakliumi Horusztász javaslatot terjesztett levélen keresztül a császár felé, hogy ideje lenne az 1400-as térképeket frissíteni, hgy pontosan megállapítsák mekkora terület is tartozik Bizánchoz...A császár elfogadta a javaslatot és a kincstárból adott 50 dukátot. Horusztász és 10 fős csapata elindultak összeírni görög hon szerte, hogy melyik település hol, merre és kinek a fennhatósága alá tartozik...Eltelt 2 hónap és a térkép elkészült...
A császárt a térképész bekérette kíséretével együtt a térkép palotatermébe. Ioaness császár és 12 fős kísérete elképedve nézte, hogy a Bizánci birodalom mekkora kiterjedésűvé vált az elmúlt 15 évben. A császár csak ennyit reagált a térképre, hogy "Ez szép és jó. De még mindig nem vagyunk elég közel ahhoz a célunkhoz amit atyám és a drága Jóisten kimért számunkra. Tovább kell küzdenünk, hogy elérjük a végső célt. A régi birodalom teljes területi és népi visszaállítását..."
Folyt köv. -
JLH Fans #6532 Hogy lehet amúgy úgy linkelni, hogy be is tegye rendesen?
(Bár jobb klikk és tulajdonságokkal megjeleníti így is, akit érdekel:) -
JLH Fans #6531 És ehhez mit szóltok? Megmondom őszintén, én büszke vok rá:
-
McCartman #6530 a jelenlegi küldetések is elég bénák.
a múltkori amit léptettem , szokásos választófejedelem meggyőzése.
+200as viszonyom volt vele , egy szövetségben voltunk , házasság és még mindig magára szavazott inkább.
na mondom bameg. cancel , -5 prestige
mostani: Terület foglalás Ausztriától 25% infamy büntiért cserébe.
a gond ezzel az , hogy így is pont a határán vagyok annak , hogy nekem ugorjon a fél világ , ugyhogy a 25% is túl sok.
de 20 év múlva már legalább el tudnék foglalni egy tartományt.:D -
McCartman #6529 ilyen missionnal még nem találkoztam , uralkodom meg nincs is jelenleg.:D -
pecaboy #6528 Vagy másik taktika: odarakod a sajátodat egy másik ország viszonylag gyenge cot-je mellé, a határ közelébe, mert akkor "elszívja" a másik cot provinciáit, és az a végén összeomlik, a tied meg megmarad :)
Mondjuk ilyenkor valszeg egyszerűbb szimplán elfoglalni. -
pecaboy #6527 Lényeg, hogy minél távolabb legyen a többi cot-tól, és a közelében lévő cot-k jó pénzesek legyenek, mert azokból fog "szakítani". Szóval egy kis vagy közepes országba általában nem éri meg 2 vagy több cot-t csinálni. -
Noreszka5 #6526 Már késő:S létrehoztam a Kárpátokban, de bejött mert tényleg jó nagy részeket leszakítottam, nem egy Velence az igaz, de hoz pénzt azért:)...Majd akkor csinálok tengerpartra is egyet:D -
JLH Fans #6525 Ugyan, az uralkodó diplo skillje meg 1-2 mission majd lecsökkenti gyorsan:) -
McCartman #6524 ja , a kezdéskor váró 15ezres lázadó sereget és a nrcs.-tól kapott folyamatos stability hiteket el is felejtettem. -
#6523 Nem, franko de par screenshot feldobna az egeszet. -
McCartman #6522 Gondoltam , ha már mindenki Bizánccal nyomul akkor kezdek egy játékot én is , csak épp a másik oldalról fogok hozzá a (Nyugat)Római birodalom feltámasztásához.
Így a választott , Milánó.
Legszembetűnőbb változás a környéken Svájc , eddig csak 2 tartományból állt , új kiegben feldarabolták vagy 6-7 részre.
A szövetségesek Bohémia / Magyarország rögtön belerángattak valami távoli csörtébe , amit aztán a bőrömön érezhettem nemsoká Velence-Ausztria-Pápai Állam hadbelépésével.
A Pápai Államot és Velencét is sikerült térdre kényszeríteni , de az érdekeim másodlagosnak bizonyultak a tárgyalóasztal mellett , így egy kis hadisarc bezsebelése után kiugrottam a háborúból.
Ami szimpatikus volt , hogy mind a magyarok , csehek de még a nem szövetséges , ám velem egy oldalon harcoló Burgundiak is küldtek egy kis hadi segélyt a háború alatt.
Ott álltam tehát harcedzett sereggel , de elcsatolt tartományok nélkül.
Míg nem egy szemfüles CB folytán , csak sikerült konfliktust provokálnom a félszigeten , a kiszemelt áldozat a Nápolyi Királyság.
A szövetséges Aragóniát egy elhúzódó adok-kapok után sikerült különbékére kényszeríteni , Nápoly és a vele perszonálunióban lévő Provence azonban már nem kerülhette el a kapitulációt.
Elcsatolva a Nápolyi Királyság majd egésze beleértve az előtte megszerzett Pápai tartományokat.
És itt állok most , infamy az egekben (~28 környéke) és évi egy tizeddel!! csökken.
Ráadásul az uralkodó halálával a nyakamba kaptam a régens tanácsot is .
280 év alatt le is csökenne az infamym , igaz a játék is szép lassan véget érne. -
tttttom #6521 Folyt köv...
II. Manuel császár eltávozta után a trónt egy új ember a felnőtt korát elért Ioaness császár vette fel...Amikor elvette hatalmát megesküdözött, hogy leszámol végleg még életében a birodalom ellenségeivel. Ez alatt ő az olaszokat és a törököket értette...Helyzete kissé ingatag volt főleg a fővárosban, mert apja tanácsadói még nem tudták eldönteni, hogy mennyire tehetséges a fiú az uralkodáshoz...De nagyon hamar kiderült, hogy a hadsereghez és a gazdasághoz nagyon ért, de a diplomáciához már nem annyira.
Uralkodása első hónapja után neki látott egy új terv kidolgozásához a török birodalom vesztébe rohanásának előkészítéséhez. Mi alatt a tervet elég részletesen kigondolta a Török Birodalom it add Isten bomlásnak indult. Anatólia földjén hatalmas felkelés sorozat indult meg, melyet a török nem tudott megtörni és csak a saját kardjába dőlt. Egyedül csak a Bolgár területeket, Edirnét és Bythynia és Bursa tartományokat tudta megtartani...Az új császár elérkezettnek látta az időt, hogy egy 10.000 fős keresztes haderőt küldjön Makedónia tartományba Thomas Toaloigos(én:D)vezetésével. Mögötte egy 3.000 fős albán segédhadtesttel...A császár ezalatt kémeket küldött a bolgárok lakta területekre, hogy keressenek kapcsolatot a Szabad Bolgár Mozgalommal és annak vezetőivel. Egy Greisztosz nevű kém kapcsolatba lépett a SZBM vezetőivel akik megígérték, ha segítenek nekik a szabadságharcban örömmel csatlakoznak a birodalomhoz a török birodalom ellenében...2 hétig tartó tárgyalássorozat után az SZBM általános népfelkelést hirdetett. Összesen 15-20.000 bolgár hazafi csatlakozott Bulgária szerte a felkeléshez. A felkelés kirobbanása mögött a török a bizánciakra gyanakodott ezért hadat üzent nekünk. A bolgárok legyőzték a 9.000 fős török-bolgár hadtestet 3 hét leforgása alatt. A fővárosban tartózkodó másik 8.000 fős sereg megindult Bythinia tartomány elfoglalására...A tartomány 2 hónap fanatikus védekezés után komoly véráldozatok árán megadták magukat...A törökkel békét kötött a császár Bythinia tartomány átadásának fejében...A bolgárok csalódottak voltak, mert a beígért bizánci segítség elmaradt vagy túl kevésnek gondolták...A bolgárok megosztottak voltak egymás között, hogy most csatlakozzanak a birodalomhoz vagy inkább saját királyságot alakítsanak...(1427 tavasza.)
Folyt köv. :) -
lexlutor #6520 Nem kutakodtam nagyon mélyen de az in nomine kiegészítőben ezeket a bonuszokat adja a meghódítása:
Judea and Mekka, giving you 2 Prestige/year and 1 missionary/year.
Ez kidásonként eltérhet. -
pecaboy #6519 National focus a környékre, és "promote cultural unity" decision minden Transylvania-core provinciára. -
JLH Fans #6518 Dehogy lépem túl a manpower limitet, lehetne vagy 60 ezres seregem:)
Amúgy miért gond, hogy egy terület messze van? A flottám ottvan kb hamarabb, mint a sereg a szomszédos tartományba hogy odaérne.
És igen, természetesen békeidőben a sereg 50% os maintanceen van, lejebb szvsz nem érdemes húzni a lázadások miatt.
Amúgy meg az a baj (hogy a nők vagy csúnyák vagy szépek és buták:D) hogy eszük ágában sincs megtámadni a nyugatiaknak, akkora béke van már jópár éve, hogy ihajj csuhaj,és jódarabig az infamy miatt még az is lesz. Jó uralkodó: hát ilyen minden szökőévben szokott Bizáncban előfordulni sajnos, egy 6-6-5 ösnek már örülnöm kell, mint majom a farkának:) -
pecaboy #6517 A lázadók száma tudtommal a provincia összes (vagy csak adó?) bevételétől függ. Az meg, hogy milyen csapatok, az attól függ, milyen csapatot tudsz ott építeni egyébként. -
pecaboy #6516 Hozzátenném, hogy lehetőleg tengerpartra kell építeni. Magyarokkal játszva pl. Raguza elfoglalása és core-osodása után az ideális hely. -
Brave89 #6515 A másik: Ha nincs érintkező felület, a háborúban nincs war exhaustid növekedés, így ha megtámadnak a nyugatiak, akkor az neked jó, mert kivethetsz hadi adót, ami jó esetben nem növeli az exhaustidot, mert ha jó az uralkodód, akkor kb kiegyenlíti, vagy legalábbis nagyon picit növeli. Így jól megszedheted magad 1 "háború" alatt. -
Brave89 #6514 Hát, sztem a gond itt az, hogy olyan területeket is elfoglaltál, amik értékesek ugyan, de messze vannak, nehezen védhetők és nagy infamy-t generálnak és más nagyhatalmak érdekszférájában van. A helyedben inkább mondjuk Magyarország fele terjeszkednék, vagy ha megvan, akkor jöhetnek a kevésbé értékes keleti területek, ahol nagyon nincs ellenfelem. Ha nyugaton nem lettél volna ennyire agresszív, talán kevésbé basztatnának a nyugatiak, vagy ha basztatnak is, kevesebb az érintkező felület, aminek az a lényege, hogy nem kell akkora hadsereg békeidőben, több pénz stb. A másik: lehet hülye kérdés, de leszoktad húzni békében a land manitance-t? Sztem sokat számít bevételeknél, főleg ha túlléped a land limitet. -
JLH Fans #6513 Egész szép birodalom alatt értendő:
Balkánon a core provinciák+ Kisázsia core provinciák 90% a + teljes égei szigetvilág+ Málta+ Szicilia+ Dél és közép Olaszország (olyan 10 provincia 5 egyetemmel) +Alexandria +Aleppo, szerintem ez nem rossz, vagy igen?
Legalábbis az olasz területekre, meg Alexandriára sokmindent mondhatsz, csak azt nem, hogy nem fejlettek, és mégis... Már 31,4% az infláció, és évente kb 0.05% al nő. -
Brave89 #6512 Az mit jelent hogy "egész szép kis birodalmam van"? ha kevesled a bevételt, az valószínűleg azért van, mert fejletlenek/értéktelenek a területeid. Én ezért szoktam inkább várni és erősödni kisebb területen kisebb sereggel, mint meghódítani értéktelenebb területeket, amit nehéz is megtartani és nem is tejel olyan jól. Én pl figyelni szoktam arra is hogy jól védhetőek legyenek a lehető legkevesebb ember által + azért érjen is valamit a terület. Pl Bizánccal sokáig leszartam a mameluk területeket, mert azok rohadtul nem tejelnek, és inkább a törökökre összpontosítottam. Értve ez alatt, hogyha kitört egy háború mondjuk a mamelukokkal, vagy egyéb nemzettel, nem követeltem tőlük, max pénzt, hogy még infamy-t se kapjak, és maradjon meg a "jó viszony", arra az esetre, ha a z igazi ellenfelem ellen fordulok. Bár lehet hardon komplikáltabb a dolog. Normálon nem túl nehéz a dolog. Lehet nekem is ki kéne próbálnom 1x a hardot, de igazából ezeken annyira nem agyaltam, mindig csak kijelölöm az országot és play, nem tökölök a beállításokkal:) -
JLH Fans #6511 Ja, amúgy nem tudom, ti ezt hogyan szoktátok kezelni, és csak a nehéz fokozat-e az oka, vagy mi, de hiába van 1480 ban Bizánccal egész szép kis birodalmam ,(vért izzadtam érte mondjuk és igen durva kihívás volt) amire álmomban sem számitottam az elején eddigre, csak 30-40 évvel később, (bár még mindig nem enyém teljes Kisázsia amit viszont szerettem volna elfoglalni és az olasz birtokok se fognak bővülni jópár évtizedig)
de egész egyszerűen LEHETETLEN inflációt csökkenteni.
SŐt, még pár századdal növekszik is évente, mivel olyan 140 et kapok év végén, és egyszerűe NEM TUDOM még lejebb húzni 0 ra azt a kib. nyomtatás csúszkát, mert akkor anyagi csőd lenne, így is olyan -8 a havi "bevételem".
1 szó mint száz, még egy rohadt épületet nem tudtam csinálni, de a 40 ezres sereg és 40 hajó se nagyon fog bővülni mostanában, mert 50-60 dukát kiadása is (pl meghal 1 hadvezérem) olyan, mintha a fogamar húznák :( -
JLH Fans #6510 Jah, nekünk úgy 900 ezer, hogy beledöglött kb az adóztatásba az ország, nem véletlen, hogy Mátyás után és előtt a 200.000 et sem nagyon sikerült átlépni. -
JLH Fans #6509 Ebben van valami, Horvátországgal lehetne ugyanezt tenni inkább Erdély helyett, de ez már ki lett tárgyalva a topikban ugye:) -
Brave89 #6508 szerintem ezen a problémán leginkább úgy lehetne segíteni, hogy több provinciára osztjuk magyarországot. Mert az értékek alapvetően jók (a lakosság megfelel az ÁTLAG lakosságnak az adott területen; nagyjából azt a cikket termelik az adott terüelten, ami be van rakva) csak kevés provinciára leosztva vannak átlagos értékek. Ez azt eredményezi, hogy Magyarország kevésbé hű gazdasági téren a valósághoz, és egyben még is az. Több provincia, több bevétel. Ezenkívül több provinciával lehetne érzékeltetni a nyersanyagok diverzitását, tehát hogy Magyarországon nem csak búza van meg egy rakás fa, hanem van réz, vas, arany, só bár lehet, kitermelése nem olyan jelentős, mint lehetne és mint a nyugati országokban (ez inkább a rézre és a vasra áll). Apropó, inkább a sót kellene beletenni a játékba, mivel az volt a fő kereskedelmi cikke Magyarországnak. Sokkal jelentősebb mint az arany. A gond ezzel megint az, hogy a korban hol a pápa kezében volt, hol egy főúr kezében, hol pedig zálogban valamelyik bankház vagy ország tulajdonában a só monopólium. -
Andorjan #6507 Köszönöm a segítséget és az észrevételeket, amint tudok, jelentkezek a fejleményekkel :)
(és 1-2 kérdésre továbbra is várom a választ :) ) -
Andorjan #6506 Biztosan olvastam (mert az utóbbi hónapban folyamatosan olvasom a fórumot), de nem emlékszem, szóval majd este megkeresem.
"A lényeg: Mo-nak a játékban lehetnének jobb gazdasági potenciállal bíró tartományai..." - leginkább ezen a "lehetne"-dolgon lovagolok (vagy lovalok? nem tudom melyik a helyes..), végül is a játéknak ez a lényege. -
Brave89 #6505 Annyira nem vagyok otthon, a magyar aranybányák történetében, de nem hinném, hogy az 1500-as évekre kimerültek volna. Lehetséges, hogy egy-két nagyobb arany bánya tellérei kifogytak, de szerintem utána is volt termelés. Ezenkívül, mivel a játékban nincs ezüst, összeadhatod az ezüst bányákat és arany bányákat, révén hogy Európában nem sok hely volt, ahol mind a kettő előfordult. Csehországban is inkább csak ezüst bányák voltak, ami Európa fő ezüstellátójává tette. -
Brave89 #6504 Jogos, mert az országnak olyan uralkodója van, akinek még van egy pár egyéb másik országa és nem nagyon van rá "ideje és ereje" hogy most itt komolyabban összefogja a gyeplőt:)Ezenkívül maygarországnak nem az adottságai voltak rosszak, hanem a társadalmi elmaradottság és az állami berendezkedés miatt volt gond. Igen, jól látod, lehet 900k-t is kisajtolni. De mint mondottam, az a hadiadóval meg minden egyéb körülmény miatt van, tehát nem átlagos bevétel. A lényeg: Mo-nak a játékban lehetnének jobb gazdasági potenciállal bíró tartományai, DE: akkor hozzá kell igazítani a csúszkákat is, oly mód, hogy az egy nagyon decenttralizált, maradi, arisztokrata, földhöz kötött jobbágyság képét adja. Korábban írtam is 1 kommentet, amiben ezt fejtettem ki konkrétabban, hogy szeritnem kb hogy lenne korhű ez. -
Brave89 #6503 Ehhez vedd hozzá, hogy ez csak két csúcs érték. Valószínű jó volt a termés, az évben végig hadi adót szedett stb. A lényeg: Velence átlagos bevétele volt 1M forint, Magyarország pedig jól megnyúzva termelt ki ennyit. -
Andorjan #6502 Ez egy nagyon jó ötlet! És még csak semmiféle decisiont se kéne írni rá, mert elég, ha az eventet feltételekhez kötöm.
Viszont akkor a játék kezdetén nem 4es decentralizációval kellene kezdeni, mint ahogy az jelenleg van, mert mire benyomhatnám, már szinte 1500-ban járnánk, amikor már lassan ki kellene (?) merülnie a bányáknak. Jogos 1399-ben a 4es decent? -
Andorjan #6501 Igen, erre a bekezdésre emlékszem a törikonyvből (ott is kb így volt), de a "jóval szerényebb" kifejezés nekem itt nagyon sántít, feltéve, hogy nincs nagyságrendi tévedés. Azért az, hogy velence, egy kereskedelmi nagyhatalom jövedelme 1 millió, nekünk meg 900K, vagy hogy a több mint 2szer nagyobb török bevétele is csak duplája a legjobb évnek, szerintem nem nevezhető nagy mértékű eltérésnek. A franciákhoz képest valóban igen szerény, de ők mégis csak egyike a kor leggazdagabb hatalmainak, és egy módosított Magyarországgal sem esnék neki a játék elején. Ha egy országból ki lehet sajtolni 100K helyett 900K-t, akkor ott valószínűleg vannak lehetőségek. (ez utóbbi mondatra helyezném a hangsúlyt)
Aztán lehet, hogy elvakult vagyok meg hasonlók, de szívesen fogadom az elleventéseket.