Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ahhoz elõtte kell pár dolog. Amire te gondolsz, az ugyanis a játék fogalmai szerint a perszonálunió. Pl. a lengyel trónt akarod, akkor megvárod, míg gyenge lesz a lengyel uralkodó legitimitása, vagy amíg régenstanács nem vezeti, utána (vagy akár elõtte) királyi házasság és claim throne. Utána megtámadod, és kiköveteled a perszonáluniót. Hátránya annyi, hogy minden ország, ahova beházasodtál, csúnyábban fog rád nézni. Kémmel is meg lehet csinálni, nem tudom, ilyenkor van-e relation csökkenés a többieknél.
Hát ,mi épp most tanuljuk töribõl ,hogy MAgyarországnak voltak a legnagyobb aranybányái Euróbában.Ezt véleményem szerint meg lehetne oldani egy eventel.Úgy h 1500 körül bejönne egy üzenet ,hogy magyarroszági aranybánya éhség vagy valami és 20 vévente csökkenne az arany termelõ provinciák bevétele ,aztán meg végül átálna valamilyen más termelésre.
Erdély kérdése tényleg hülyeség mert Erdély rég nem volt külön állam 1399-ben sem.
MAgyarroszágot sajnos jogtalanúl állítják ,be gyengébbnek mint valójában😞 Nakam ez kicsit fáj ,hogy a világ lekezel minket...
DE ez van akitõl félnek azzal ezt teszik 😛
Kéne csinálni egy magyar csapattal egy kieget 😊
hali, ha a Magyar királysággal elfoglalnám a Jagello birodalom régióit akkor megalapíthatom a Jagello birodalmat?
Archeregnum helyesebben..."Fõkirályság"😊) Ezt nem én találtam ki..ez volt a neve a pápai bullákban is😊))
Ez azért nem jelentett gondot nekik Burgundiánál, amit logikusan erõssé tettek a kezdésnél, mivel az is volt...hogy száz év mulva már nem létezett, az nem zavarta õket...😊 Én azt látom, hogy Magyarhont nem tudják hova tenni...nem hiszik el, hogy Archiregnumnak hivták...és gazdagabb volt, mint a két császárt leszámítva mindenki😊))
Hát egen...az elmúlt 60 év itt is visszaköszön😊)
Fabio Capello
hát ha nincs, majd foglal magának 😄

Gondolom úgy értette, hogy Novgoroddal minden hajó sok, mert nincs tengerpartja.<#nevetes1> Így igazi impossible missiont kapott.
A flottám nagyon tré😄
asszem 26 csónakom van .10 kenu meg 16 olyan amirõl lövöldözni lehet asszem galleon,de nem hAZNÁLOM habár a spanyolokat és a svédeket egyszer elvertem vele XD
100.000 fõs szárazföldi modern seregem van.azt használom😊
Úgy épülnewk fõl ,hogy 4 25.000 fõs seregbõl amik 20.000gyalogos(nagyon szeretem a gyalogságot😄erõltetett ostrom stb😄 nagyszerûek)
4000lovas(csak azért tartom h ostromoknál ne nyirják ki a ledemoralizálódott seregem 1 k embedrrel.és 1000 ágyú😊
Most 1610 van charge infantrim van meg latin caracolle lovasságom Chamberlain demi canonnal asszem😄
Gyaramtosítani nem aakrok.Rühellem.DE majd ázsiában kicsit akarok majd az a malájok közt meg egyéb ilyen népek közt rendetlenkedni😄
De legalább én emperor vagyok, pár reform már meg is van, így a presztízst gyorsan visszaszerzem, szóval ami küldetés nem tetszik, azt törlöm.
8 hajó az nem is sok. 8-10 hajót simán fent lehet tartani 2 limittel is, ha lehúzod a navy maintenance-t, én is így csinálom. Csak nem ártott volna csapatszállítót gyártanom hadiladikok helyett, mert az a 8 hajóm tengeri csatában nem oszt, nem szoroz, a cogokkal viszont legalább gyorsan lehet sereget szállítani ide-oda.

Kb. 1530-ban járok, a fél játékot végigharcoltam, de tengeri csatám még egyszer nem volt 😊
LSSAHPAUL
Nekem novgorodot adta csak küldetésnek (8 hajót kellett volna építsek.. a limitem:2 ) 😄 kb 15 éveig néztem (sajnáltam a -5 preszízs pontot a feladásra) és vártam hátha megcsinálom 😊

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

Magyarországgal kapcsolatban az a gond, hogy ha az általunk felvetett dolgokat beleraknák a játékba (aranybányák, Erdély), az idõ elõrehaladtával elveszne a történelemhûség és még egy AI irányította Mo. is irreálisan erõssé nõne, nem omlana össze 1526-ra. A történelemhûség érdekében a korábban leírtakon kívül csomó eventet kéne berakni a játékba, pl. tartományurak folyamatos lázadása nagy erõkkel, király elszórja a pénzt, Fekete Sereg szétszéled és káoszt okoz, ésatöbbi. Külön ilyen magyarországi eventeket meg ne nagyon várjunk a készítõktõl ugyebár 😊

A másik, amit viszont igazán orvosolhatnának, hogy nem lehet fõvárost elfoglalni, pedig ezt nem lenne nehéz berakni a játékba. Hogy foglalja így el Mátyás Bécset, és hogy kerül így Buda török kézre? 😞
Látom, neked is tetszett az angol misszió 😊)
Jogos, ráadásul ugye ott van még az a probléma is, hogy Erdély+Bánát valamiért már 1541 elõtt is külön életet él, ennek szintén nincs semmilyen alapja.

A küldetésekrõl: a készítõk sajnos nem igazították õket az újabb kiegészítõkhöz, ezért sok esetben produkálnak furcsa eredményt. Magyarországgal játszva adott már olyan küldit is, hogy "naval race versus England", na mondom, menj te a ... 😄
Játszottam én Magyarhonnal, minden átírás nélkül. De amikor negyedszer adta azt a missziót, hogy javítsak Ausztriával a kapcsolaton a Balkán miatt és minden hódításra annyival buzdított, hogy "különben nem vesznek komolyan minket"...végül meg 3 core-os tengerparti tartományomtól azt kérte, ugyanmár Anglia esküdt ellenségem (ami persze nem volt igaz😊), épitsek már több hajót...közben a limitem ugy max. 8 hajóra terjedt...
Akkor otthagytam a francba...😊))
Nekem a magyar kampánnyal csak annyi a bajom, hogy a kiindulási alap végletesen el lett szúrva...Hiába írta le minden korabeli forrás, hogy az Újvilág felfedezése elõtt a legnagyobb aranybányák Magyarországon voltak, a készítõk simán áttették Ausztriába😊))Szal nincs az a mappa-kurkászás, hogy egy magyar kampányt reális alapokról indítsunk. Én ezt eccerüen a hülyeségüknek tudom be...mert megfigyelhetõ, hogy az igazán élvezetes játékot a nyugati államokra tervezték😊 Ott csodálatos missziók és döntések várnak a játékosra...ám kelet felé haladva egyre laposabb, unalmasabb és izzadtságszagúbb lesz az univerzalitás...😊
Van ebben annyi igazuk, hogy nem lehet minden országot azonos szinten kidolgozni...De akkor miért nem tartották meg az EU1 rendjét, miszerint csak néhány országot lehet választani?😊
LSSAHPAUL
csak is akkor szabad zsoldosokat felvenni a életveszély van, szal pl afrikai gyarmaton harcolsz, és pl vízen nem tudsz, vagy csak túl késõn erõsítést küldeni.. Azért nem szabad mert nem töltõdik fel havan vesztesége!! illetve ha fejleszted majd a hadsereget ez marad ócska 😊
Pl magyarokkal én úgy kezdek hogy azonnal minden provincián gyártok 1 gyalogost, köv évben pedig a 300 feletti manpoweres provinciákon lovast. Gyalogos azért kell hogyha szórít az idõ (pl szövetségesed a fõnök a háborúban akkor nem kéne megvárni hogy õ kössön békét 😊 szal erõltetett ostromokat kell csinálni)

Az egy másik dolog sztem... Illegális tartományt a gépi AI el tud kérni, te nem. Viszont mikor a játékos van császárral, idõközönként, látszólag teljesen maguktól vándorolnak tartományok a császárhoz, kérés, figyelmeztetés stb. nélkül, miközben másoknak simán évtizedekig van nem-core HRE tartományuk. Azt tudom még elképzelni, hogy bizonyos országok ilyenkor kilépnek a császárságból, errõl nem kapok üzenetet, és a nem-core HRE tartományok ilyenkor automatikusan a császárhoz kerülnek (mert ilyen szabály is van tudtommal).
Rámész a provinciádra és hire mercenaries. De nem éri meg 😊
a másik oldalát ismerem ennek a dolognak, egyszer feljött egy olyan ablak (meg párszor, amikor elfeledkeztem róla), hogy a német császár kéri tõlem a német birodalmi területet, két választás, átadom vagy -1 stabilitás...ezután birodalmi területet úgy hozok el, hogy van elég magiszterem a béke elfogadása után azonnal leválasztani a birodalomról...na, császárként te ennek a másik oldalát látod

meggyõzõdésem, hogy rossz viszony is kell hozzá
amit még észrevettem vagy csak nálam volt így,hogy háború alatt nem kéri el...

most pl mamelukokkal vagyok (igaz annyit beszéltek a magyarokról, hogy azokkal elkezdem), itt a franciák elfoglalták pl. savoyát, össze is mérgesedtek az osztrákokkal, a békékben területrõl szó sem volt, de szépen lassan átvándorolt 2 vagy 3 tartomány már franciából osztrákba /osztrák a császár/

dimmu8814
Elég hülye kérdés,de nagyon régen játszottam a játékkal ,na azt szeretném kérdezni ,hogy tudok zsoldoskat felfogadni?

FTW Transkona Logistik GmbH

...meg így lehet némileg nyugat, a HRE felé terjeszkedni Magyarországgal, persze csak ha Mo. az Emperor. Én pl. megkaptam Isztriát (kis tartomány a horvát tengerparton), nem volt rajta core, így folyamatosan kaptam a -0,25 infamy büntetést. Erre eladtam az egyprovinciás, szövetségesek nélküli, HRE-n kívüli Boszniának. Megtámadtam õket, Isztriát visszakértem, core-t kaptam rá, pluszban vazallussá tettem a bosnyákokat 😊

Apropó, Isztria: mitõl van az, hogy minden popup vagy jelzés nélkül mindenféle tartományokat kapok császárként a HRE-ben (core nélkül)? Ez elég meglepõ volt kezdetben, utána folyamatosan figyeltem az infamy éves várható változását, hogy lássam, van-e új tartományom. Ha volt, azt eladtam valamelyik másik HRE országnak (ami még jobb, HRE-n kívülinek, mint Isztriát Boszniának) vagy vazallusként elengedtem (utóbbi csökkenti az infamyt, szintén nagyon jó dolog, ráadásul vazallusként megmarad a terület), mert core nélkül folyamatosan kaptam volna rá a mínusz infamyt. Szóval mitõl kap az emperor új tartományokat háború, diplomácia stb. nélkül, és ezt miért nem írja ki a játék?

Azért is kérdem, mert a gép által irányított császárok országai ezért omlanak össze a Divine Windben gyakorlatilag kivétel nélkül. Összeszednek egy rakat tartományt, kapják mindegyikre az éves -0,25 infamyt, aztán jön a limit átlépése után a dishonourable scum, vég nélküli háborúk, lázadások, majd összeomlás. Egyetlen gépi császár sem képes évtizedekig erõs maradni, ami elég kiábrándító. Az én játékomban pont így jártak a csehek is, amit ki is használtam, és mikor már jól legyengültek, hátbatámadtam õket 😊 Szegény gépi császárok nem képesek eladni a nemcore tartományaikat.
Hmm, mégse mûködik 😞 Az új tartományt csak akkor lehet berakni a HRE-be, ha saját core van rajta. Na mindegy, azért Casus Belli szerzésre HRE-n kívüliekkel szemben így is jó az ötlet.
Egy tipp gyors core szerzésre HREmperoroknak 😊

Add el azt a tartományodat, amelyiken nincs core-od ÉS a HRE-be tartozik, egy olyan országnak, akivel szívesen háborúznál ÉS nincs a HRE-ben! Akár nulla pénzért is, de pénzmániások akár pénzt is kérhetnek érte, néha kapnak is 😊) Utána megkapod az Imperial Ban CB-t erre az országra, letámadod, visszaveszed az addig nemcore tartományodat és core-t kapsz rá 😊 A lényeg, h egyszerre csak egy ilyen provinciára kapsz core-t, tehát ne vegyél el tõle több olyat, ami a HRE része. Egyetlen hátrány az infamy, de az a 0,4 infamy megér egy szinte azonnali core-t szerintem 😊) Arról nem is beszélve, hogy ez sokáig folytatható: eladod a nemcore-t a nem-HRE országnak, háború, visszaszerzed tõle, plusz még EGY olyan tartományt is elszedsz, ami az övé. Utána utóbbi tartományt egy magiszterrel beteszel a HRE-be, eladod, háború, visszaszerzed ezt plusz még egy saját tartományát ésatöbbi ésatöbbi 😊) A HRE erõsödése és egy core tartomány cserébe némi háborúért (ami plusz elõnyt is jelenthet), 1 magiszterért és 0,4 infamy-ért 😉
Nekem is lenne kérdésem SoI és vazallus témában. Aki a vazallusom, az egyben a sphere of influence-emben is van? Nekem úgy tûnik, hogy nincs... Nem kapom meg értük a bónuszokat sem (plusz diplomácia, plusz magiszter). És ha egy országot elõbb a SoI-mbe rakok és utána lesz vazallusom, akkor törlõdik a SoI? Ha valaki háborúzik a SoI-mbe tartozó országgal és én nem védem meg (amiért nem jár rep büntetés), törlõdik a SoI, vagy csak akkor, ha megszûnik/vazallus lesz az ország?
Szerintem csak az alap játékhoz van magyarosítás, a többinél nem mûködik rendesen. Érdemesebb angol nyelvûvel játszani.
dimmu8814
Sziasztok! Tudna valaki adni magyarosítást a játékhoz??azt nagyon megköszönném,régebben megvolt cdn magyarul de nem találom a cd-t:S

FTW Transkona Logistik GmbH

Én Magyarországgal tarolok mostanában, Divine Windben. Minden normál beállításon van, kivéve lucky nations, ami historicalon, hogy erõsebbek legyenek pl. az angolok, franciák, törökök stb. Csak egyszer töltöttem vissza "csalásszerûen", a többi csak próbálgatás volt, hogy pl. hogyan is mûködik a claim throne illetve ad-e core-t az inherit. 1504 van most, kb. harmad Európa a vazallusom vagy minor PU-m, létrehoztam a Nagyonnagy-Magyarországot 😄 , már vagy két-három évtized óta én vagyok a császár, nemsoká westernizálok, korábban 100%-ra lenyomtam a franciákat is, most indulok az angolok által szétvert törökök ellen ésatöbbi ésatöbbi 😊 Technológiában a nyugatiakhoz képest le vagyok maradva, de pl. a törököket már megelõztem. Protestánsok már beindultak és létrejött Poroszország is. Ha valakit érdekel, képet rakok fel, ha rájövök, hogy is kell 😄
LSSAHPAUL
korrekt game! A vízen mekkora erõd van? Kolonizációs projekt? 😊

Fúúúú basszus kicsit hosszú lett:S
Szijasztok.Elkezdtem újból Magyarországgal játszani.
1399:
Szövettséget kötötttem Csehekkel,Osztrákokkal,Svájcal és a Pápai állammal.
Ezután:
Megtámadtam Ragusát.A háborúba belépett szövettségesekén Havasalföld és Aquilea.Havasalföldet vazallusommá tettem a másik kettõre annexió várt😊
Ezután óriási Vazallusszerzõ háborúsorozat kezdõdöt.Vazallusom lett Moldva,Montenegró,Albánia és Kasztília háborúi után Oszmánok elengedték Boszniát és Szerbiát ,de én reflexbõl Vazallussá tettem õket😛
A törökök háborús kimerültségük miatt elveszítették az egész balkánt.Ezért az útódállamokat szintén vazallussá tettem😊
Aztán hosszú hosszú béke idõ kezdõdõtt.Ment lefele az imfamym,építkeztem és szívtam mivel a csehek folyamatosan háborúztak Európában és én mindig mentem velük.Ez alatt is Vazallusokat szereztem nyugaton.(Armagnac,Hamburg,Ferrara,Frankfurt,meg egy dánia alatti német állam aminek nem jut eszembe a neve.
Aztán megelégeltem h a csehek folyton háborúznak így amikor volt ey két nyugis pillanat elhagytam a szövettséget.Magányos farkaskén elég sjó célpontnak nézett mindenki.Így a hanza megtámadta Hamburgot és másik kis német államomat.Véres háború kezdõdött.A Hanza gyalogsága szétverte északi hûbéreseimet és márCShországban járt ezért kénytelen voltam megadni neki magam.Mivel elárúltam a cseheket és egy két más szövimet -80 körül volt a preztisem és a hadseregem hasznavehetetlen volt.Ezután a csúfos vereség után óriási gazdasági reformokat kezdtem el.Mivel szorgosan állítgattam a csúszkákat meg lett a Western Infulences Decisionom.Jól lement a Stabilitásom.És ha ez nem elég még egy litván támadás is jött keletrõl amit a lengyelek örömmel támogattak.Nem tudom ,hogy de sikerült õket elvernem.Ukrajnát felszabadítattam velük.(mondjuk a tatárok betámadták õket lehet az is rásegített a gyõzelmemre😊
Ezután a csehekkel kezdtem háborút miwel a hírnevük túl volt a megengedetten elég jó CB volt ez nekem.NAgyon elvertem szegényeket.Utánam az osztrákok is végigmentek rajtuk ,de már csak távoli Provinciákat tudtak elhozni mert én vittem minden közelemben lévõt.Aztán rohamtempóban megindult a reformáció.Mivel tudtam h vallást akarok váltani hagytam a református lázadókat kicsit szaladálni.Közben átváltottam az államformát Noble REpublicra ,mert sehogy nem akart összejönni egy 7 Adminisztrációs king.DE kellett a sereg reformhoz.
Aztán a lázadókkal vallást is váltottam ,mert úgy csak 3 stabilitás volt.
-3ra leesett a Stabilitásom ,óriási lázadások kezdõdtek országszerte.Nagyon égett a lábam alatt a talaj.
1563 volt az az év amikor ez történ és még rá is kellett húznom.Ahogy -2re felment a stabilitás megkellett támadnom osztrákokat mert volt core-om nálluk ,ami 1 éven belül lejárt volna.Meg küldim is ellenük küldött.Belépett Brandemburg is.És Castilia.Ami ekkor nagyon jól esett ,hogy nekem össz vissz 20k emberem volt.Ez semmire nem lett volna elég.Pénzem nagyon elfogyott.Képezni lehetetlen lett volna.AMi rontotta a helyzetet ,hogy a csehek is szent háborúra indultak ellenem(õk továbbra is katolikusok voltak😄)
Az osztákokat gyorsan elvertem a 20k seregemmel mert õk tele voltak lázadókkal és csak 8 k seregük volt.A svájciak is beléptek a háborúba de végül is kieggyeztek egy kinyilvánítom ,hogy vesztettem el😄
Így már csak fõleg a németekre kellett koncentrálnom.És itt csalódtam kellemesen.A Balkánról ömlöttek a Bulgár,szerb és egyébb szláv katonák.
Hosszú és véres harcok árán de sikerült egy kis pénz fejébe békét kérnem a németektõl.DE nekem megérte ,mert a háború alatt végleg meggyengítettem az Osztákokat és bekebeleztem CSeheket.😊
Ezután befejeztem a seregreformot,erõsítgettem a gazdaságot és a WESTERNIZÁCIÓ MIATT utolértem Kasztíliát fejlettségben😊
Aztán a megalakuló oroszországgal szövettségre léptem és most ütöm a megmaradt osztráák területeket.Nekem izgi volt a játék köszi a Westernizációs ötletet😊
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Westernisation

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

hali, a divine windben a magyarokkal játszom,a kérdésem hogy, hogy tudok nyugatiasodni? Mert néha látom egyes értékeknél hogy a nyugatiasodás levon 1-1 értéket, de konkrétan hogy lehet folyamatosan nyugatiasodni?
(amikor ellened lép fel, mert a másik szövije azt kéri, akkor kiderül, hogy kígyót melengettél...)

csak ennyi kellet ezzel bizonyítottad hogy rossz tapasztalataid vannak a diplomácia terén <#rolleyes> a játék nyilván tart egy megbízhatósági pontrendszert ha pl a franciák többször utasították vissza a háborúba hívást mint Kasztília akkor magától értetõdik hogy ki mellé fog állni az adott szövetséges e mellet még szerepet játszik a kulturális csoportba tartozás és a + vagy - viszony is és még az ellenséges ország(ok) gazdasági teljesítménye és hadsereg mérete (meg még kismillió dolog).

de ha nekem nem hiszel akkor próbáld ki gyakorlatban.

(egyrészt semmi sem garantálja, hogy biztosan tiéd lesz a trón)

mond már meg nekem mit lehet biztosra venni ebben a játékban ?? (megsúgom neked semmit sem)<#nevetes1>

látom nem figyelsz <#szomoru1> elõzõ írásomban leírtam hogy mikkel lehet növelni az esélyét egy esetleges öröklésnek de a perszonálunió is már kvázi olyan mintha egyesült volna a 2 fél.

én a mostani játékomban Bavariaval már eddig 2 ország területét örököltem meg Münstert és mecklenburgot kb 150 jó viszonnyal és 35 presztízzsel.
(Münster egy lázadás miatt feudális monarchiára váltott, és mellékesen legnehezebb szinten kezdtem a játékot mégis össze jött)

Ibériát azért látod gyengébbek mert a segghülye gép nem védi az anyaországot se Kasztília se Aragónia esetén de a Portugáloknál is ugyan ez a helyzet ez azért van mert ezek az országok elõbb fognak nekiállni gyarmatosítani mint a franciák vagy angolok márpedig a gyarmatok védésére hadsereg kell nemcsak az indiánok ellen hanem a többi gyarmatosító nemzet ellen is, a franciák kicsit késõbb szabadulnak ki a játszótérre éppen ezért ha kitör egy háború õk helyzeti elõnyben lesznek az Ibériai ellenségekkel szemben.

morálról

(de amint az alapmorál emelkedik, már nem ér annyit...) a technológiai fejlesztések mellet fixen megmarad a + military drill és pont ez az ami nagyobb esélyt ad a gyõzelemre továbbá a gép nemcsak a létszámot veszi figyelembe hanem elvileg a terep minõséget is éppen ezért ennek függvényében kell össze állítani a hadsereget, hegyvidéki terepen tüzérség és sok gyalogos kell sztyepéken meg jóformán elég a lovasság is, tehát ezt is vedd figyelembe a létszám és a morál mellet.

nincs is szebb látvány mikor 10000 gyalogossal legyõzöl 25000 lovast a kemény hegyvidéki terepen, jó tudom azért az adott tábornok értékei is sokat számítanak.

taktikádról.

a leírt taktikád ott bukhat meg hogy a franciákkal szövetségben háborút indítasz Aragónia ellen a franciák lehet hogy különbékét fognak kérni és akkor máris ugrott minimum 2 tartomány és lehet hogy közben a portugálok is betámadnak, persze te kivédheted azzal a magyarázattal hogy majd erõltetett menetben vonulsz a seregel Gironáig és Lisszabonig.
(csak hogy abból a seregbõl mi fog megmaradni az jó kérdés ugye?)

egyrészt semmi sem garantálja, hogy biztosan tiéd lesz a trón, másrészt azt sem, hogy valóban támogatni fognak a háborúban és ha kapod a coret vagy a bordert, akkor elég olcsón/ingyen hozol el tõlük tartományt és nem esetleg majd talán valamikor...nekem az elsõ uralkodóm 59 évig volt trónon kasztíliával...
egy valamit érts meg, ami a tiéd az a tiéd, ami a szövetségesedé az a szövetségesedé és esetleg a te érdekedben lép fel vele és talán úgy ahogy tõle elvárható, DE neked ugyanúgy viszonoznod kell ezt...és amikor ellened lép fel, mert a másik szövije azt kéri, akkor kiderül, hogy kígyót melengettél...

ez most a privát véleményem, de szerintem ibéria gyengébb, mint nagyfrancihon (~gallia)...katonailag és gazdaságilag is

az elején van olyan helyzet, hogy el kell venned jogtalanul tartományt, mert az infamy 0 és hiába kapod 4ért a tartományt, de mégis jobb mintha az infamycsökkenés a levesbe menne...a pápa akkor közösít ki, ha rossz a pápai állammal a kapcsolatod és kicsi befolyásod a pápánál...ha nem mész infamy limit fölé (ez tartható) és a tetejében benyalsz a pápának 2 zsák pénzzel, akkor ez sohasem fog bekövetkezni...
kasztíliával warnolom aragónt, garantálom navarrát és a francikkal szövi...így aragónt elég könnyen megtámadhatom, a portugálokat az angol-franci háborúk miatt szintén...az, hogy ez éppen pénzt jelent vagy 3 infamy szövis tartományokat az részletkérdés...franciákat ráadásul nem is kell védeni, mert bivalyok...onnantól várok az olcsó portugál, aragón terkákat közben ütöm afrikát a legnagyobb biztonságban...

a jogtalan tartományok miatt nem nõ a háborús kimerültség

azt elfogadom, hogy a +morál az elején ér annyit mint a +sereg...de amint az alapmorál emelkedik, már nem ér annyit...és ez megint teljesen privát vélemény, de az AI a sereglétszám alapján dönt, hogy megtámadjon-e vagy sem

franciák aragónia portugálok és? semmit nem számít Kasztíliával szövetségre lépsz és királyi házasságot kötsz az aragóniai királlyal innentõl kezdve euroapában senki nem fog ellenállni vagy betámadni még a csigazabáló franciák sem, és ha még a portugálokkal is királyi házasságot kötöttél akkor innentõl kezdve már csak kolonizálni kell és várni hogy megörököld mind a 2 trónt vagy perszonálunióba kerülj valamelyikkel. <#hamm>

na most el lehet dönteni melyik verzió éri meg jobban bebiztosítod magad euroapában a fenti módszerrel és magas presztízs mellet jó eséllyel megöröklöd mindkét országot így core lesz minden egyes megörökölt tartomány lázadókkal csak elvétve kell harcolni.

vagy a másik verzió jogtalanul elveszed szomszéd tartományait (nem core) nõ a hírnév megutálnak téged sõt lehet hogy a pápa még ki is közösít aztán nekiállsz kolonizálni meg szórakozni északafrikban lázadók mindenhol és közben az is lehet hogy betámad Portugália Aragónia Franciaország a jogtalanul elszedet tartományok miatt nõ a háborús kimerültség még több lázadó.... inkább nem fojtatnám.

(a miniknek is kell, mert a másik minit pontosan ezzel a +33% sereggel tudja leverni, aztán onnantól már midi lesz 😄) <#ejnye1>

csak hogy a nagy hadsereggel rendelkezõ miniállamot hülyére verem vagy verik a military drill-el rendelkezõ elit seregel mert hogy az eleségnek hamarabb fog elfogyni a morálja az is tuti biztos az elsõ gyõztes csata után meg csak követni kell a megvert sereget és jöhet a megsemmisítõ csata, el lehet dönteni hogy melyiket vesszed fel elõször ha mini állammal vagy.<#nezze>

Egyébként...spanyolokról szólva...a játék kezdetén Burgundia viszi a "spanyol" vonalat ám😊)) Burgundia beállítása a gyõzhetetlen profi sereg😊 De Burgundiát, mint tudjuk...jórészt átvette Spanyolország...az ötödik Károly révén😊 Aranygyapjas-rendet, Hollandiát, mindent😊))
Furcsa módon, Carlos császár mindent a spanyol trónra hagyott, kivéve pont a német területeket és a magyar királyságot...😊))
Érdekes dolgok ezek...aki szereti a történelmet, tényleg másképp szereti ezt a játékot, mint csak területfoglalósdi...😊
Kasztíliával s majd Spanyolhonnal lényegében minden háborút meg kell nyerni...még a csatavesztés is szégyen...😊 Ez így volt a történelemben is, míg a Habsburgok be nem épültek Hispániába is...onnantól kezdve a spanyol dicsõség a kufárok kezére jutott...Ám, azt sose értettem, hogy a spanyoloknak, mint annyi más nyugati népnek mért nem lehetett saját uralkodó-háza...biztos volt ennek értelme...😊))
Ami az ideákat illeti, elsõre a military drill, aztán az Újvilág, ez nem is kérdéses...utána lehet szórakozni...😊))
az a 10 vagy 15 egész pontosan 26 ezred, nehogy már ennyi számítson a 80khoz viszonyítva, fõleg, hogy ott van francihon melletted, aragónra és a portugálokra is jó eséllyel kapsz core-t vagy éppen amikor afrikában harcolsz hátbatámadnak...

a miniknek is kell, mert a másik minit pontosan ezzel a +33% sereggel tudja leverni, aztán onnantól már midi lesz 😄

mondjuk nálam 1szint technológiai elõny sem volt, max., hogy én western vagyok

dehogynem pl: Kasztíliával teljesen fölösleges felvenni a nagy hadsereget miért? kolonizálással és az észak afrikai területek elfoglalásával így is marha nagy hadsereget lehet össze szedni az a +10 vagy 15 ezred már nem számít 80 mellet :-) viszont muscovy vagy novgorodnak nagyon is jól jön na meg a military drill.

de pl a miniálmoknak is fölösleges az elõbb említett ötleteket felvenniük mert a nagyok így is úgy is bevédik, tudnék erre példát mondani.

az egész dolog nyitja a technológiai elõny nemegyszer nyomtam már le 150ezres oszmán sereget a kis 56ezer fõs magyar seregel mert volt vagy 30 szárazföldi technológiai szintkülönbség.

az hogy te össze gyalulsz 2 kontinensre való tartományt és egyben tudod tartani csak annyit jelent hogy te gondolkozol viszont a gép csak egy elõre meghatározott parancsok szerint halad és nem tud megfelelõen reagálni egy hirtelenjében bekövetkezett -5 stabilitás csökkenésre,(kémek :-Dhehe) a nagy birodalmak nem téged fognak erõbõl lenyomni hanem õket fogják a lázadók és az egyre növekedõ háborús kimerültség(na meg a kismillió egy háború).

mindegy a lényeg az hogy tervezetek elõre és fontoljátok meg hogy mit vesztek fel ideának és ne hódítsatok össze vissza mert késõbb megisszátok a levitt annak amit fõztetek mutassak egy példát?

tesék ennek bizony bukás lesz a vége van 25 rész és nemsokára nagyon sok gondja lesz a lázadókkal.

vagy itt van egy másik videó tesék

(persze aki profi már a játékban annak úgyis mindegy mennyi lázadóval és ellenséggel kell megküzdenie a játék során :-)

Sziasztok!
Felraktam a játékot, elõször kiegészítõ nélkül, de miest új játékot akarok kezdeni, lefagy és akárhova kattintok/akármit nyomok nem tõrténik semmi. Ezután felraktam hozzá a kieget de így sem mûködik.

Tudtok segíteni?
szerintem meg nem
gondolj bele,h mi kell az elején...sereg,sereg,sereg, ezért grand army az elsõ, így tudsz területileg is fejlõdni
utánna meg a quest of the new world kell, hogy tudj kolonizálni, mert baromi jó, hogy van egy szép kis erõs országod, de amikor anglia/kasztília kimegy kolonizálni, gyarmatosítani és összeszed pár100 tartományt, akkor erõbõl lenyom, tökmindegy ki vagy, hol vagy, elõbb vagy utóbb odaér az országhatárodhoz és akkora flottát nem gyûrsz le onnantól meg csak idõ kérdése

én is pont ettõl tartok és ezért kezdtem észak-afrika meghódításával, hogy afrika többi részét is behúzhassam és kis mázlival ez annyira elõrehaladott lesz, hogy az egész az enyém lesz és amikor amerika megjelenik a térképen, akkor a +1 colonistos techhel annak is nagyobbik részét el tudom hozni, aztán jöhet ázsia, amihez baromi jól jön, hogy észak-afrika az enyém és 1infamyért hozogatom el a tartományokat
Pl. a mostani játékomban is ugyanezt csinálom, már lassan vége a perzsáknak, onnantól india pár méterre van csak és elõbb odaérek gyalog, mint a tengeri hatalmak vizen

különben volt egy érdekes csatám ~20éve, hadat üzentem szíriának és mivel szöviben voltak yemennel, ezért õk is kaptak egy hadüzit, hogy külön tudjak alkudozni, természetesen jöttek az ottománok is ellenem, mint a hit védelmezõi
szíriát meg yement leütöttem (yemené volt a mamelukok területe is, tehát felfejlõdtek, ezért is kaptak külön hadüzit) és megjelent 110k török katona a határon, ami az annektált szíriai tartományaimra akart volna jönni...110k katona szétosztva volt persze és 3 tartományra jött, erre a 3 tartományomban lévõ seregeimet a középsõ területre irányítottam, eltelt egy nap és az ottomán a középsõre vonuló seregét leállította, erre én is leállítottam a középre menetelést és a középsõt a bal oldalira irányítottam, így a bal oldalira küldött sereget is visszavonta és ez így ment...ide-oda küldözgettük hónapokon keresztül a seregeket, de csata nem is volt
az idõ alatt én is hoztam még sereget, pont jókor, mert beért az egyik serege és akkor már nem vont vissza semmit, az összes katonáját odaküldte, így én is...aztán végülis legyõztem ezt a seregét, mert nekem is volt 120k katonám már, aztán meg is semmisítettem a teljes seregét
igazából nekem azért volt ez érdekes, mert olyan csatát én még nem is láttam, ahol 100k+ katona áll mindkét oldalon (mondjuk Victoria 2-ben volt 1milliós csatám is, de az megint más) és hogy milyen balfékül csinálta, mert amikor odaért a 110k serege, nekem ennek kb. fele volt ott és az is 1 morál alatti (a szíriai erõltetett ostrom miatt)

volt egy másik furcsaság is, harcoltak a törökök bohémiával, erõre teljesen egálban voltak, a törököknek baromi jól sikerült a hadjárat eleje, de elfogyott a manpower és megfordult a kocka, de a háború mégis 2 tartományos vereséggel zárult bohémiának és baromira nem értem ,hogy mi történt...nekem még nyert helyzetben is olyan békéket küldenek, hogy adjam oda a fél országom a másik felét meg égessem porig, itt meg a törökök már vesztésre álltak, mondjuk én nekik drukkoltam...pedig nagyon szívesen hátbatámadtam volna õket...most elõször nem tettem ilyet

Leszedet ezt! Aztán a Windows - sytem32 mappába berakod a fájlt ha jól emlékszem!

iLove oHs.

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hozzátok.Tegnap telepítettem a játékot és indításnál a következõt írja:"Az alkalmazást nem sikerült elindítani, mert d3dx9_35.dll nem található.Az alkalmazás újratelepítése megoldhatja a problémát."
Újra is telepítettem, patchet szedtem le hozzá, de így sem mûködik, lehet h a gépem nem bírja?:S (amd athlon 2400+,512mb ram, ati radeon 2400pro 512mb video kártya)
Ha van valakinek ötlete, mi lehet a gond, írjon!
Válaszotokat elõre is köszönöm!
Directx10-nél is ezt írta ki😞
földrajzi helyzetöl és országtól függ hogy milyen ideákat kell felvenni.

Köszi szépen😊
én mondjuk másodiknak a quest of the new worldöt szoktam választani, 3.-nak meg a +1 colonistot
compete chance meg nekem nem kell, ígyis tonnaszámra állnak a kereskedõk, külhonban nem is kereskedek ráadásul

az is igaz, hogy az inflációt kikapcsolom...több okból is, egyrészt visszafog engem is meg a gépet is (advisor slot kell, esetleg idea meg nem tudok pénzt halmozni pofátlanul), másrészt meg ilyen nem volt 1400-ban...esetleg az arany utáni inflációt tudnám elfogadni, annak még lenne köze a valósághoz...

LSSAHPAUL
Ha ígyse megy akkor a legújabb catalystot.

Hali! Szerintem rakd fel a legújabb directx-et.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hozzátok.Tegnap telepítettem a játékot és indításnál a következõt írja:"Az alkalmazást nem sikerült elindítani, mert d3dx9_35.dll nem található.Az alkalmazás újratelepítése megoldhatja a problémát."
Újra is telepítettem, patchet szedtem le hozzá, de így sem mûködik, lehet h a gépem nem bírja?:S (amd athlon 2400+,512mb ram, ati radeon 2400pro 512mb video kártya)
Ha van valakinek ötlete, mi lehet a gond, írjon!
Válaszotokat elõre is köszönöm!