11580
Europa Universalis III
-
Lysandus #6420 Nem kell feladni. Azt pedig ne hagyd figyelmen kívül, hogy hasonló problémái más uralkodóknak is voltak. A Fuggereknek például keményen betett az, amikor a spanyolok államcsődöt jelentettek, méghozzá egymás után háromszor. Tehát ha így nézed, akkor más országoknál is megvolt az, hogy a bányák jövedelmét elsősorban nem a király fölözte le, illetve, hogy a királynak alig volt saját jövedelme - lásd Földnélküli János, Anglia királya. Vagy hogy a bárók saját érdekeiket követik.
Teljesen pontos nyilván nem lehet egy szimuláció, de azért lehet modellezni. A kereskedelmi és termelő (production) technológiák fejlődése a játékban például számomra éppen azt modellezi, hogy a bevételek egyre nagyobb része összpontosul a központi kormányzat kezében, legyen az király, vagy valamilyen más adminisztráció.
Másrészt a játék éppen arról szól, hogy a játékos irányíthat egy országot, szuverén döntéseket hozva. Innentől kezdve sok vizet nem zavar, ha megmerényelik a királyt, hiszen a játékos irányít. Neki pedig nem szükségszerűen kell elkövetnie azokat a hibákat, amelyeket a történelmi személyiségeknek. Sőt, éppen az a cél, hogy ne kövesse el.
Magyarország azért ilyen gyenge induló feltételeket kapott, hogy ezekből lehessen származtatni jelenlegi nem éppen fényes helyzetét. Holott egyáltalán nem biztos, hogy az úgynevezett szükségszerűség mozgatja a történelmet, egyéni hibák, rossz döntések folyománya is lehet. Szóval szerintem bátran lehet magyar modot csinálni. -
JLH Fans #6419 Sajnos reconqest csak DW ben van, szóval ez a része kiesett:(
És Kasztilliát hogyan állitsam meg, ha nyom egy DOW-t ?:P
A WW kb 60 évig probléma volt, de most már pár éve nullán van.
Ja, és hogy válaszoljak vkinek a tegnapi felvetésére: tényleg minnél tovább tart az ember egy területet, annál többért lehet eladni, pl a pápai államtól elfoglalt provinciákat első 1-2 évben 100 dukátért is unlikelynak írta, most 360ért very likely, ez már meggondolandó komolyan:)
De szerintem tartom még 8-10 évig, és majd nagylelkűen rásózok a sok területből egyet egy ezresért:) -
pecaboy #6418 Kivétel, ha valamilyen okból kifolyólag 0% infamyval szerezhetsz területet vagy vazallust, mert ez esetben nyilván nincs infamy bünti (pl. reconquest). -
pecaboy #6417 Nem. Azt jelenti, hogy amíg lejjebb nem megy, ne foglalj provinciákat, ne annektálj országokat és ne csinálj kényszerrel vazallusokat. Azaz: ne hódíts erővel. Csak ezekért jár ugyanis infamy. De attól még szabadíthatsz fel államokat, "kérhetsz" pénzt, tönkretehetsz seregeket, gyűjtheted a presztízst stb.
Ha a WW lenne a probléma, akkor valóban, kerülnöd kellene a háborúzást, hacsak nem vagy egyértelmű fölényben, beleértve természetesen az ellen potenciális szövetségeseit is. (Ha az ellenfél nem blokádol ÉS egyik sereged sem "morzsolódik" egyik tartományban sem ÉS nem vesztesz nagyobb csatát ÉS nem vesztesz területet sem, akkor nem nő a WW, sőt, csökken, akár háborúban is.) -
JLH Fans #6416 Ja, az előző Kasztilliával kapcsolatos kérdésem mellé feltennék még egyet :
Ugye a 28.3/29 es infamym azt jelenti, hogy most vagy 20 évig maradjak békében és nyugiban 0 as WW el is, illetve ha háború törne ki és győzök is elégedjek meg a status quoval és összetett kézzel menjek térdre, imához, ha sikerült egybentartani a birodalmat addig?:):( -
Brave89 #6415 Igen, ez egy római kori város volt. Gazdag észak itáliai város volt, amíg a hunok el nem pusztították.
http://www.youtube.com/watch?v=6_jHItKFz-4 -
reywind #6414 Bárhogy gondolom, sajna nem lehet olyan valósághű Magyarországot kialakítani, semmilyen módon, semmilyen moddal, semmi esély sincs, hogy nagy és erős legyen.
Az aranybányák nem elérhetőek, mert amint átvenné az összes aranybányát a fuggerektől az uralkodót vélhetően megölnék egy eventtel. Ha nem sikerülne megölni, akkor, mivel az ország gazdag aranyban (és ebből igen jelentős a bevétele) biztos, hogy a többi ország megpróbálna betámadni bármilyen módszerrel, hogy azokat a bizonyos tartományokat megszerezze.
A bárók nagy része idegen, csak a saját érdekeit tartja szem előtt, a királynak alig vannak saját birtokai, a birtokok nagy rése a bárók és a papok kezében vannak. Ebből bevétele alig.
A többi adót pedig úgy kerülik ahogy tudják. Az ország peremén sok az idegen nemzetiségű, ezek vagy egy összegben fizetnek valamennyit városonként (jó esetben is csak megközelítőleg harmada annyit, mint a magyarok) vagy nem fizetnek semmit. A megmaradt töredék adórovó kiírások szerint ezeken a területeken vagy alig élnek (ilyen arányok vannak, hogy az ország közepén egy vármegyében 10000 volt a bevétel Árva megyében meg 500) vagy vélhetően nem fizetnek adót.
A báróktól a földet nem nagyon lehet tisztességes módon visszavenni, szvsz tombol a korrupció, mint most.
Semmilyen módon nem látom értelmét létrehozni bármilyen ilyen modot, mert az nem lenne hiteles. Azt meg tehetem (ahogy meg is tettem), hogy megrajzolom a domborzatot, folyókat és provinciákat, de bármi mást csinálnék az nem hiteles, ahogy a jelenlegi sem hiteles, mert ekkora bevétele biztosan nem volt az országnak, ráadásul Pozsonynál 8 arany bevétel?!
Felejtsétek el az erős Magyarországot, a jelenlegi is csalás. -
reywind #6413 Éreztem én eztetet.
Ez a fórum erősen elkanyarodóban van.
Én arra az időszakra gondoltam, amikor Magyarországnak hívták és nem osztrák-Magyar megszálló anarchiának.
De sebaj. További jó játékot.
-
JLH Fans #6412 Illetve bevallom férfiasan DW ban nem toltam Bizánccal még, csak HTT ben és In Nomineben, de biztosan tudom, hogy normálon is az elejeén 2 provinciával 4-5 ezres manpower limited van, de még 5-6 területtel is csak 8-9k, amit maxos nyomtatással sem lehet 4-5k val jobban átlépni, na most nem hiszem, hogy ezt a DW ban ilyen drasztikusan megváltoztatták volna, hogy 26 ezres sereget lehet hirtelen 6 ezres helyett az elején, de ha igen, akkor javítsatok ki nyugodtan, és megkövetem Ttttomot:P -
JLH Fans #6411 Az már nem gyenge viszont, ahogy látom sokkal jobb startot vettél mint én, viszont a legkeményebb dió még neked is visszavan.
Egyébként az a jó ebben a játékban, hogy az ember egy pillanatra se lehet nyugodt, ugye nekem hatalmas birodalmam van már 1470 ben, mert a lassú kezdést és pechsorozatot hatalmas mázli és óriási expanzió követte, ámde most kaptam kettő figyelmeztetést is, egyiket Timurid Empiretől, másikat Kasztilliától.
Namost az elsőnek olyan 80 ezres serege van, míg Kasztilliának 55 ezres sereg, valamint 45 karakk, és 8-8 as land meg naval tech.
Nekem pedig 35 ezres sereg, 18 cog és 10 galley 2 karakk, valamint 5-5 ös land és naval tech,márpedig a warningot mindig hadüzi követi egy idő után, szal most mihez kezdjek szerinted?:)
Ekkora túlerőt képtelenség megállítani, de még csak lassítani is.Ér valamit szerintetek, ha benyomok villámgyorsan 5-6 ajándékot Kasztilliának? Háborús kimerültség amúgy évente az uralkodód katonai skillje * 0.1 el csökken alapból, és van még rá pár bónusz néha. -
JLH Fans #6410 Jah igen, és még 4 terület sem tud fenntartani 7-8 ezresnél nagyobb sereget, szal 26 ezres sereget te az elején legfeljebb VERY EASY fokozaton tudhattál csinálni, ami meg valóban igazán "dicső" és hősi" teljesítmény :D:) -
JLH Fans #6409 "Újra kezdtem a hadjáratom Bizánccal. :)
Ezúttal csítek nélkül. :)
Az induló időpont 1408 januárja volt. "
Vagyis mégsem cheatek nélkül, 1408 ban 5 ezer katonát, 7 hajót, meg aszem 4 területet kapsz.
"KICSIT" könyebb, mint 1399 ben, amikor 2 ezer katona, 2 hajó, 2 területtel indulsz, szóval szerintem kezdd akkor, ha úgymond cheat nélkül akarod Bizánccal kezdeni:)
-
Trantorius #6408 Gyarmatosítani hogy kell? Előbb sereget kell küldeni oda majd a gyarmatosítókat vagy nem kell sereg, vagy hogy van ez? -
Trantorius #6407 A háborús kimerültség milyen gyorsan csökken és mitől függ a mértéke? -
Trantorius #6406 Kezdtem egyet én is:P
DW-be, Normál fokozaton, 1399-től, kemény volt az eleje de feljöttem mint a talajvíz. Enyém Horvátország,görög tartományok. Vazallusom Bosznia és Szerbia.
Ezt eddig mind szövetséges nélkül csináltam, egyedül mentem neki a velenceieknek és szövetségeseiknek,a 3szoros túlerőben lévő magyaroknak és az ugyan csak nem gyenge törököknek. Kemény csaták voltak, voltak nagy szopások és az ez alatt a 25 év alatt max ha 3-4 évben volt béke mivel minden háború nagyon lassan folyt le, mivel szépen apránként kellett bedarálom az ellent, lépésről lépésre...
Képet majd este... -
tttttom #6405 Ez itt nekem a jelenlegi állásom. :P
Egy világ térkép. :P
Hát igen éskicsiny országom mely rálépett a vilá...khm...a régi Bizánci fény útjára.
-
tttttom #6404 Újra kezdtem a hadjáratom Bizánccal. :)
Ezúttal csítek nélkül. :)
Az induló időpont 1408 januárja volt.
Első fontos adatok:
-5.000 fős sereg melyet 26.000 fősre dúzasztottam. :) 13.000 lovas és 13.000 gyalogos várta utasításaim a barakkokban. :)
-Elsődleges célom: Görög lakta területek egyesítésére való törekvés akár kém-hadsereg használata árán is. :)
-Területeim csak Makedóniára, Larriszára, Konstantinápolyra és Moreára terjedtek ki. :)
Első de idáig leghosszabb háborúm. :)
Nápolyi-Bizánci háború: A háború hihetetlenül véres volt. Kb. 30-40-50.000 olasz vére folyt el a csatamezőkön. Göröghon fiai is hatalmas vérveszteségek árán, de megszerezték Janinát és Albániát. :) Az egész öldöklés 7 évig tartott. A görög szárazföldön az olasz a tengeren fitogtatta erőfölényét. :) A császár elrendelte a görög városok és falvak utolsó emberig való védését.
Főbb események: Sokszor kb. 4-5-szőr próbálták a hajdani Kelet-Római fővárost megostromolni, de sikertelenül. Mindig időbe megérkezett a felmentő sereg(8.000 fő)mely végig pusztított az olaszok között. Moreát egyszer sikerült az ellenségnek bevennie, de a Moreai asszonyok és férfiak hősies ellenállása következtében az olaszok nem tudták megvetni a lábukat. Az Athéni és Akháj fejedelemségtől kierőszakoltam katonai nyomás által a szabad átkelést az országaikon, hogy Moreát felmenthessem. :) A török kutyák is engedték, hogy göröghon fiai végig masírozzanak a hitetlenek földjén. Vajon milyen érdekből engedtek mégis nekünk egy náluk gyengébb haderővel és gazdasággal rendelkező államnak? :)
A béketárgyalásokat Korfu szigetén Velencei félgyarmaton tartották...A Nápolyi és a Velencei követ követelte, hogy vonuljanak vissza dicsőséges csapataim kik hatalmas véráldozatok árán, de megszerezték a két kitűzött területet. A görög és a két olasz királyság követe nap mint nap vitáztak arról, hogy kié legyen a két föld terület. Végül mégis engedtek a császári követelésemnek. :) Lehet, hogy az olasz lakosság nyomására vagy önszántukból az számomra teljesen mindegy volt. A szerződés aláírását követően kimentem a palotából és mutattam egy "kabbe a faszom" a két olasz követnek kik elképedve és megdermedve álltak tovább a teremben miután távoztam. :P
Rá 3 hónapra kiötlöttem egy tervet, hogy a Pelepenészoszi-félsziget északi és fölötte lévő hajdani görög fővárost jobb lenne Bizánci uralom alá vonni. :) Jelen esetben jól előkészítettem a terepet, mert egy 13.000 fős sereget állomásoztattam a határon nem messze az Athéni Fejedelemségtől. De még mielőtt háborút indítottam ellenük elrendeltem, hogy pár lovas öltözzön be az Athéni Fejedelemség katonáinak és szépen beszéljenek a lakosokkal és a helyőrség vezetőségével, hogy jobb lenne elkerülni a vérontást és békés módon megkérni őket, hogy csatlakozzanak a Bizánci dicsőséghez.
Plasztaikosz kapitány és 12 lovasa teljesítette a feladatot 85%-ban. A helyőrség parancsnoka és további 4 befolyásos Athéni nemes köztük a király öccse is felesküdöttek a császárnak és megígérték, hogy ők és a vezetőségük alatt álló csapatok nemfognak ellenállni a bevonuló Bizánci katonáknak. A király nem tudott semmit a tervről szerencsére aki igazából a pénzen, a nőkön és az alkoholon kívül semmit sem szeretetet...Az Athéni uralkodó család amúgy sem teljesen görög, hanem egy olasz(Velencei)-görög családból állt. A terveket kb. 4 nap alatt véghez vittük. A hadüzenet napján küldtem egy titkos levelet az Athéni vezetőség parancsnokának, hogy ameddig nem kapja meg a jelet (egy görögtűz lövedék fellövése a hadüzenet napjának éjjelén.) addig ne csináljon semmit és ne nyissa ki a kapukat a város körül. Másnap amikor a csapataim felvonultak Athén falai mentén. Megálltak és üdvözölték görög testvéreiket akik a falakról elképedve néztek le, hogy kik azok teljes páncélban és fegyverzetben. Az Athéni védők zöme nem tudott a tervről csak a fontosabb fejesek meg a lakosság körében is. A helyőrség parancsnok kijő a kapun kíséretével és mindent a terv szerint hajt végre.(Lefegyverzik az őröket, a fegyverraktárak őrzését bizánci katonák veszik át, a lakosokat kihívják az utcára és egy hatalmas menetet tartanak a város külső és belső kerületében közbe énekelve a minden görögök himnuszát.) Az egyik hadvezér ki vezette a bizánci csapatokat (Thomas Toaloigos) az Athéni helyőrség parancsnokkal karöltve elindultak 50 katona kíséretében, hogy a királlyal aláírassanak egy szerződést mely kimondja:
-Athén beintegrálódását a Bizánci birodalomba.
-Megszakít minden kapcsolatot az olasz gyökerű Velencével és szövetségeseivel.
-Az Athéni uralkodó lemond uralkodói címéről és cserébe vagyonát megtarthatja 300 hold földjével együtt Athén körül.
-Az Athéni haderő beolvad a bizánciba és felesküdik a császárra...stb.
Amikor Thomas és a helyőrség parancsnok megérkezik a királyi palotába 50 fős kíséretükkel...A király részeg volt és pont paráználkodáson kapták az egyik szolgálólánnyal...Az uralkodó leordibálta Thomast(engem :D) és a helyőrség parancsnokot, hogy mit keresnek itt a palotában. A parancsnok megpróbálta meggyőzni a királyt, hogy írja alá ezen papírokat melyet a császár küldött neki, hogy írja alá. A király végig olvasgatta tüzetesen mit is takar a szerződés. Oszt utána csak annyit csinált h leköpte és levizelte a papírköteget...Thomas, a helyőrség parancsnok és a palotában tartózkodó emberek elképedve nézték mit csinál az uralkodójuk...Közben szidja a császárt és a görögöket...Ez kissé felnyomta Thomasban a pumpát ki fogta magát és lekevert 3-at a királynak, hogy vegye már észre miket beszél. Az uralkodó a 3 sallertől se tért nyugovóra kardot rántott és majdnem levágta Thomas bal kezét csuklóstól. A vágástól csak a helyőrség parancsnok gyors kard csörtetése akadályozta meg...Az uralkodót 3 bizánci katona lefogta és megkötözte oszt tömlöcbe vetették. Athén elfoglalása kisebb kihágásokkal ugyan, de végbement. :)
És kb. itt tartok: 1416 Január 22. :P
Folyt köv. -
kissssss #6403 "Timurid kánság" ez lesz a veszted meglásd. -
JLH Fans #6402 1470: A Bizánci Birodalom első fénykora
Balkán: A core provinciák bizánci kézen, északra miniállamok, amik többnyire vazallusok, illetve egy ellenséges, ámde tönkretett, megcsonkított és gyengített Magyarország.
Kisázsia: immár bizánci 90% ban, néhány 1 régiós államocskával, és 1régiós oszmán állammal, természetesen nem szándékozom félmunkát végezni, szóval rövidesen ők múlt idő lesznek:)
Olaszország: Dél és Közép Itália szilárdan a birodalmunk kezében, Rómát kivéve, északon egy szintén megcsonkolt és legyengített Milánó, valamint pár kegyelemért kömyörgő (de hiába:D) egykor dicső állam, max 2 régiósak, mint pl Velence, Genova, meg ilyesmik.
Végre normális, 6 os értékekkel bíró uralkodók, csökkenő, de még mindig magas WW, 30% on beragadó (de legalább nem növekvő) infláció.
KOntra: igen nagy és növekvő technológiai lemaradás, és iszonyatosan erős (egyelőre lövetem sincs hogyan lehetne megtörni, illetve mi lesz ha megtámad) Timurid kánság:( -
rexortom #6401 én rákerestem az egy romai város volt legpompásabb fürdökkel amit a hunok pusztitottak el a nép szétszorodott. Ma Szlovénia van a helyén de nem tudom aqua és köztük menyi a közös -
McCartman #6400 Aquahoz nem hiszem , hogy sok köze lenne.:) -
pecaboy #6399 Valami vizes, az biztos, de "Gugli iz máj frend", úgyhogy...
Aquila az sas, gondolom ebből ered az Aquileia (akkor mégse víz?). -
Petiii94 #6398 Nah kiváncsi vagyok tudod-e mit jelent latinul :)Ha te annyira tudsz:)
Én is Bizáncolok Hard/Normal on és most volt első sikerem török ellen...Nem tudom miért ment bele a békébe...Pedig csak Balkáni területeit szálltam meg meg magyarország a vazallusait...És rajtam kívül csak goldenhordeval háborúzott... -
pecaboy #6397 Aquileia! :D
Milyen középkori uralkodó vagy te, tanulj már meg normálisan latinul
Másik kedvencem a Vijayanagar :) (magyarul Vidzsajanagar) -
Noreszka5 #6396 © McCartman ma 17:14 | privát | válasz erre | #6382
Jelenleg Magyarokkal játszok, Bizánc még várat, Csehországot bekebeleztem (rossz döntés volt), feltétel nélküli békét próbálok a bajorokkal kötni Aqui...(:D) aranybányáit meg próbálom megszerezni... -
McCartman #6395 erről olvastam énis régebben , hogy nem tapasztalható lényegi különbség , marmint low-normal között , highon hajlamos elszállni az AI.
én maradok default értéknél , nem hiába alakították így a fejlesztők.:) -
pecaboy #6394 Oks, de akkor készülj fel érdekes nevekre :) Mint ahogy volt ez a "Branabus" a Barnabás helyett, ugyebár. -
JLH Fans #6393 Pont ezért teszek be azokat is, evvel is nehezebb lesz a game, mivel mi kevés jót kapunk. -
pecaboy #6392 Non-historical vezetőket írtam, mert amúgy nem tudsz tábornokokat/admirálisokat csinálni, és országunk sztem amúgy se kapna valami sokat (ismerve a programozók hatalmas tudását országunk tekintetében :D ). A történelem is többé-kevésbé máshogy fog alakulni, mint a valóságban, szóval a történelmi királyok sem olyan fontosak. -
kissssss #6391 Bizánc sosem könnyű egy kis szerencse mindig kell hozzá. -
JLH Fans #6390 Meggyőztél, én is hasonlót fogok tolni HTT 4.1 vagy In Nomine 3.2 ben (sztem mind1 )Bizánc után. Mármint HRE nélküli Mo, alacsony aggreszió, hard fokozat, historical leaders+ lucky nations:) -
pecaboy #6389 Jav.: "aggressiveness", két g-vel -
pecaboy #6388 A hivatalos fórumon amúgy javasolják az alacsony AI agressivenesst (mindegy, milyen nehézségen - aki ismeri a játékot és szeretne jókora kihívást, nyilván hardon). Közepes meg pláne magas agressivenessnél irreális lesz az AI blobosodás (utána pedig az összeomlás), nagyon gyorsan változnak a határok, 50 évente (vagy még gyakrabban) buknak el és születnek újjá országok, az egykori miniállamok brutális szörnyek lesznek ésatöbbi.
Ha én kezdek egy új játékot (valszeg non-HRE Magyarországgal - és NEM Bizánccal! ), akkor tuti alacsony aggr.-t állítok be, non-historical vezetőkkel, historical lucky nations-szel. Azon még gondolkodom, hogy normal vagy hard lesz-e a játék, avagy mennyire akarom magam szivatni ) -
JLH Fans #6387 Hát nekem sem volt kispálya ez az 1399 es start ráadásul nehéz fokozaton, kb 1430 ig, egyetlen tartományt se sikerült elvennem a törököktől ugye....
Viszont: Az Úr 1460 valahanyadik évében:
DARÁLÓ ÜZEMMÓDBA kapcsolt a bizánci hadigépezet:)
Picikét továbbnyomultunk Kisázsiában, egy egy tartományos fosszart annektáltunk, és a törököket immáron egyetlen tartományra redukáltuk, az előrenyomulás itt ugyan elakadt, mivel saját szövetségesem (Grúzia) blokkolja, mivel 2-3 tartományt anno ő is lehasított az ottománokból.
Ámde az előrenyomuláson való gondolkodás közben Nápoly, Milánó és Genova és még pár kisebb állam hadat üzent, minekkövetkeztében aztán a meglévő 4 olasz provinciát "kicsit" kibővitettem:)
Konkrétan mienk Szicília, Málta, Dél Olaszország, Rómáig bezárólag vagy 10-12 tartomány, viszont Milánó kemény dió:
Alig vártam ellenállást, ehhez képest 25 ezres sereggel támadt a 23 ezresemre, kb 5 ezren maradtunk életben a döntő csata megnyerése után.
Milánó amúgy vagy 6 olaszállamocskát egyesített, konkrétan övé kb egész Észak -Olaszország, ráadásul a kritikus infamy határon mozgok, és mostmár TÉNYLEG szeretnék egyszer rendesen WW-t csökkenteni, meg infléciót, szal egyelőre beérjük azzal, hogy feldaraboljuk vagy 7-8 miniállamra:) -
McCartman #6386 snassz lesz már lassan Bizánccal tolni , kár volt megszólalnom. -
Petiii94 #6385 Én is játszom Bizáncal :) Annyira belém Beszéltétek:D
Én is elég jó Bizáncokat csináltam már normal nehézségen de azt még Htt-vel.
Most DW-vel próbálkozom.Hard neehézségen normal agresivvel:D Nem állok túl jól...Remélem lesz még jobb is:)
tttom beszámolói nagyon jók:) Van tehetséged:P De én Manuelt sokkal vallásosabbnak ábrázolnám ,de ez az én álláspontom.Úgy gondolom mai napig ,ha egy vezető ennyire RADIKÁLIS változást akar mint a mi Manuelünk ,akkor az csak hívő Manuel lehet:D -
McCartman #6384 mindenkinek meghoztam a kedvét mikor rákérdeztem tegnap?
most tettem fel a játékot , lehet én is nekifutok. -
Brave89 #6383 én is most kezdtem el bizáncozni. Egész jól haladok vele. -
McCartman #6382 hanyan is jatszatok akkor Bizanccal most?:) -
kissssss #6381 ahh ember minek nézel te engem? :-DD természetesen a játék legelejétől mint mindig, minél tovább tudok játszani egy országgal annál jobb.
"Merre induljak el szerintetek utána?" Szíria Jeruzsálem és utána Egyiptom ettől délre van egy rakat kolonizálható terület igaz nem túl értékesek de egy kis erő ráfordításhall szépen gyarapodó gyarmatot lehet létrehozni abból az egy tucat tartományból és ha még flottát is építesz a vörös tengeren akkor már mehetsz is gyarmatokat szerezni indáiban(ha jól emlékszem Bizánc is megkapja a kelet indiai kereskedés bónuszt ha elfoglal egy indiai területet) érdemes megpróbálni.
persze lehet egyszerűbben is csinálni csak el kell foglalni a mai Irak területét és aztán a perzsa öblöt is lehet használni ki induló pontként.