11580
Europa Universalis III
-
tttttom #6580 Én egyedül csak ezt a pénzes csítet használom...Az infláció kinyomását...Azon kívül másik fajta csítet nem nyomok... -
Brave89 #6579 Jó, szerintem kisebb könnyítés lenne, ha azt nyomnád ki, hogy ne kelljen háborúzni a területekért, hanem ingyen odaadják. Ha "csak" ennyit nyomsz ki, akkor az egész un realisztikussá válik. Dobhatod ki az egészet és mehetsz warcraftozni. -
tttttom #6578 Én nem tudom, de én szeretek feszíteni a hatalmas hadseregemmel, hogy féljenek a szomszédok. :) :D -
Brave89 #6577 Hát, ha folyton háborúzol, úgy nem is:)Egyébként mint mondottam, a játék későbbi szakaszában már 500 gold nem ugyan az, mint a korai szakaszban. 1700-ban nem ugyan olyan összeszedni 500g-t, mint 1399-ben. Ha semmi teches fejlődés nincs, nem építessz semmit, már csak azért is nő a bevételed, mert nő a lakosság:) -
Brave89 #6576 Nem kell 100 éven át egyhelyben topogni. Én a békeidőt felhasználom arra, hogy amíg az infamy-m csökken, megcsappantom a seregem, hogy a felszabadult tőkét befektessem (pl. constable; workship vagy mi a rák stb.) amikkel jelentősen növelhetem a bevételeim. Az elfoglalt területeket hasznosítani próbálom, nem csak extenzíven terjeszkedni:) Ez is legalább akkora bevételt jelent, mint elfoglalni egy országot és még stabilabb államalakulatot is jelent, mivell nempróbálok feltétlen új bevételekhez úgy jutni, hogy inkább hódítok, és túlnövekszik az országom (hja, egyként DW-ben van overextension is, ha túl sok a nem core provod, akkor kurva nagy debuffot kapsz, +10 revolistik, +50% stability költség), hanem inkább kihasználom az adott területeket, így nagyobb hadsereg sem kell az új területek megvédésére. -
McCartman #6575 a gond a jogtalanul birtokolt birodalmi területekkel volt.
csahogy DWben már nem léptethetsz ki province decisionnal területet HREből (illetve egyáltalán nem) amíg te magad is tag vagy.
így hát HREből ki , 3 területem bánta, de magtartottam őket vazallusként.
Az egy tized infamy redukcio mindjart felugrott 6 tizedre.
Az 1 magister /terület húzós ár érte , de valamit valamiért. -
JLH Fans #6574 Természetesen, igaz , egyelőre nem DW ot, csak In Nomine meg HTT, de tudod mit?
Felteszem, és játszom inkább azt, leviszek minden grafikai izét minimumra, úgy elvileg mennie kell kisebb szaggatással:)
Számomra kihivás és élvezet úgy megnyerni a dolgot, hogy bizony az elején nem tudsz 4-5 ezresnél nagyobb sereget csinálni,a csúszkát ha minimumra tolod, akkor minuszban van, és épphogy az évvégi bevétellel tudsz nulla körül lenni, kémkedésre vagy kereskedők küldésére nem is gondolhatsz, nemhogy COT épitésre:)
Eddgi verziókban ment, most már kiváncsivá tettél, DW ben is meg tudom-e tenni mindezt Bizánccal:) a HARD marad emellett természetesen, elsőre is. -
tttttom #6573 Hiába tettem könnyűre a játékot mégis kihívásos, de ez csak az én véleményem...Az, hogy az AI segghülye arról már azért nem tehetek... -
Brave89 #6572 Szerinted az ellenreformáció nem került pénzbe az államnak?Szerintem te misszionáriusokon most az él a fejedben, hogy azok a kedves emberek, akik önként elmennek a kanári szigetekre a 10.000 éve ugyan úgy élő bennszülöttek közé lakni meg prédikálni. A játékban nem ezt tünteti fel a misszionáriusok küldése, hanem azt, hogy az állam igenis erőszakos térítést támogatja az adott területeken, pl katolikus templomok építése, díszítése, katolikus szónokok fizetése, taníttatása, megvesztegetés stb. -
tttttom #6571 Pedig az a poén, hogy 11-es volt a land techje az ellenek mint nekem lásd (nálam) Bizánci-Magyar háború...15.000 főt küldtem rá a magyarok 5.000 fős általam fosnak gondolt hadára és mégis a seregem kétharmada oda lett. A magyaroké meg 60%-os veszteség árán, de megfutamitotta a kurva seregem... -
McCartman #6570 akkor vmit nagyon rosszul csinálsz.. -
Brave89 #6569 Ember, amióta létezik pénz, pénz romlás is van. A régebbi korokban ugye a pénz értékét a nemes fém tartalom adta, ezt nevezték al marco pénzverésnek (mikor a pénz értékét annak anyaga és nem névértéke adta). A kamara haszna nevű feudális bevétel kb azt jelentette, hogy az évenként kiadott új pénzeket egyre kevesebb nemesfém tartalommal verték, így a király spórolt a nemesfémmel és elvileg ugyan annyi mennyiségű pénzt bocsátott ki, mint az előző évben, csak szarabb minőségben. Ezt nevezik inflációnak. Az árpád kor végére olyan szinten elinflálódott az addigi fizető eszköz (rég tanultam numizmatikát, már nem tudom a pontos pénznemeket, hogy mit használtak), hogy Karcsi robcsinak muszáj volt új, értékálló arany forintot behozni. Ez a későbbiekben szintén nagyon elinflálódott és a későbbiekben szintén új fizető eszközt vezettek be, ami szintén elinflálódott kb a 17-8. századra, aztán megint újat és ez így ment amíg meg nem jelent a papírpénz, és az azt fedező pénzügyi rendszer. Magyarországon az első kísérletek a 18. század végére tehetőek, a 19. század elején is nyomtak papírpénzt, de megbízhatatlansága miatt nem volt népszerű. Kb a 19. század közepén jelent meg a megbízható, név értékkel bíró papírpénz. Úgyhogy hidd el, igenis lényeges (hanem az egyik leglényegesebb) dolog, az infláció. -
McCartman #6568 DWben játszom és eszembe sincs bármin is változtatni.
azért elég lehangoló , hogy itt szinte mindenki belepiszkált a játékba.
valaki az inflációt kapcsolta ki (WTF) , mások nem fizetnek semmiért , megint mások random építkezéseket meg + stability pontokat osztogatnak maguknak.
nem szeretitek a kihívást vagy máshogy nem megy?
viccesek vagytok..
Az AI így is hamar kiismerhető és nem méltó ellenfele az embernek.
játszik még itt valaki rajtam kívül modoltatlan játékkal , aki akkor sem nyúl bele ha elbambult vagy szarul áll a szénája? -
tttttom #6567 Pont a Paradox Interactive tud ilyen jó komplex játékokat csinálni. :)
Csak mint mondtam szeretem a kihívást csak nem úgy, hogy szarrá szopassam saját magam...Nem tudom, hogy ti, hogy vagytok vele, de nekem még az eu3-ban sosem volt olyan háborúm ahol nem függött cérnaszálon a birodalom jövője. Pl.: Hiába voltam kurva jó parancsnokkal 3x-szor akkora sereggel mint az ellenfél mégis elpicsázott... -
JLH Fans #6566 Hát mondjuk a realisztikus játék ott kezdődne, hogy felviszed normalra a nehézség fokozatot:P
Mindjárt nem tudnál 30 ezres sereget csinalni az elején, hanem 5-6 ezreset csak, mert csődbe mennél fenntartás miatt:) -
tttttom #6565 Persze azért kihívásos így is a játék h verí ízi huszárkodom...Hiába játszom már lassan 8 éve stratégiákkal ez az egy játék ami nekem így komolyabb fejtörést tudott/tud okozni amúgy. :) A hoi 2 és a rulers of nations geopolit6ical simulator 2 mellett természetesen. -
tttttom #6564 Én szeretek realisztikusan játszani...Csak annyit nyomtam ki, hogy infláció...A kémek ért meg a misszionáriusok ért szoktam fizetni...Csak az inflációt szoktam kinyomni, mert agyfaszt kapok az inflációtól... -
Brave89 #6563 Már hogy a viharba ne került volna pénzbe. Ezt te sem gondolhatod komolyan. -
Brave89 #6562 LOL. A játék egyik lényeges elem az infláció. Ennyi erővel kikapcsolhatnád az ellenfelet is, mert úgy könnyebb játszani. Az infláció a gazdaság egyik meghatározó motívuma (és persze a fejlődésé is). Anélkül lehet agyatlanok módjára önteni a kincstárba a zsét és szarrá verni mindenkit. -
tttttom #6561 A másik 10%-ot meg az építkezések és a fejlesztések viszik el... -
tttttom #6560 Én mint írtam az AAR-ben is a pénzem 80-90% csak a hadseregre megy el. -
JLH Fans #6559 Normális beállitások alatt min normal nehézségi szintet, inflációt, illetve hogy fizetni kell a kémekért, a kereskedőskért, a misszionáriusokért és a gyarmatositókértat értem. -
JLH Fans #6558 Szerintem ha normalis beállitásokkal játszik az ember, akkor NO WAY, hogy 100 éven belül össze tudjon szedni csak úgy 500 felesleges goldot.
Sokkal egyszerűbb COT ot foglalni:) -
JLH Fans #6557 Persze, a lázadókhoz bőségesen elég lenne 20 ezer katona is, csakhogy nem akarok 300 éven át egyhelyben ülni a seggemen, szeretném Japánig elvinni a birodalmat, +bizánci tóvá tenni a földközi tengert:)
Amúgy meg a frissen kapott pénzzel már elértem, hogy most először 0 ra tudtam a nyomtatás csúszkát húzni, szal évente 0.3 al csökken az infláció a tanácsadók és nemzeti bank miatt.
Ja, az infamy meg magas, de a határt nem léptem át, valamint a fenntartott 50 ezres (igen, bővitettem mégis) haderő és 50 hajónak szerintem jelentős szerepe van abban, hogy nem nagyon támadgatnak be:) -
Brave89 #6556 megtudod semmisíteni a létrehozott cotokat. Le dúrod és építesz újat a tengerparton. A későbbiekben 500 gold nem annyit fog jelenteni, mint a játék elején, gyorsabban össze lehet szedni. -
Brave89 #6555 Később majd tudsz építeni embassy-t, ami ajánlatos, mert -0.4-el csökkenti az infamy-t:O -
JLH Fans #6554 Játszom majd azzal is, de akkor sem fogok sem very easyn játszani, sem pedig cheatelni azért hogy nyerjek, és 100% biztos vagyok benne, hogy ott is legkésőbb 2. vagy 3. játékomban legnehezebb beállitásokkal és hardon is szép nagy birodalmam lesz akár Bizánccal, akár Magyarországgal, és legalább megküzdök érte, mig csittel (márpedig a nulla pénz kereskedőkért, misszináriusokért és gyarmatositókért meg nulla infláció és ilyesmik bizony azok) elérve ugyanezt nem lenne benne nekem egy cseppnyi játékélmény sem:) -
Brave89 #6553 Római birodalommal gondok lehetnek: Észak Itália, kelet és dél francia ország a HRE tagja, ergo ha elfoglalod a területeket úgy, hogy nem coreok, akkor nem hogy .01-el fog csökkenni az infamy-d, hanem 0.25-el fog nőni provinciánként. Magyarán ügyelj arra, hogy léptesd ki a területeid a HRE-ből (vagy olyat foglalj, ami nem HRE tag) ezzel viszont az a gond, hogy sok magiszterbe kerül, amiből így is hiány van. -
Petiii94 #6552 Egyébként nem győztél meg. -
Petiii94 #6551 Szerintem nem cheat:)
Tudom írtad már az okokat ,de majd ha már DW-vel játszol megérted ,hogy miért kell ennyi könnyítés :) -
Brave89 #6550 Hát, akkor nem kell akkora hadsereg:)Ha meg kell, akkor nem "gazdaságos" a birodalmad, olyan szempontból, hogy többe kerül fenntartani (a katonák miatt) mint amennyit jövedelmez. Ha egy tömbben álló országod van akkor kevesebb katonkával is lezúzhatod a lázadókat, hogyha amint mondtam, a lényegesebb hatalmak nem basztatnak, amit nem értek átlag 25-30-as infamy-nél:O -
JLH Fans #6549 Nem rád mondtam, hanem az előtted szólóra és még néhány emberre, de lényegtelen igazából:)
Hoztam középkori példákat is, sőt, előtte valót is, Kínában már használtak papirpénzt jóval az európai könyvnyomtatás elterjedése előtt, és bizony aztán lett is belőle nem gyenge infláció, de az egyre kevesebb aranytartalmú (vagyis gyengébb) pénz bizony Európában sem volt ismeretlen, finoman szólva se, főleg háborús időkben.
Rosszul tudod egyébként, az államnak nem kevés pénzébe fájt a misszináriusok és a gyarmatositó expedíciók felszerelése, szóval ha freere nyomod be őket, meg a kereskedőket, az orbitális nagy cheat, van olyan bőven, mintha very easyre tennéd, jobb ha tudod, mivel misszonáriusra pl 90 év alatt még egyre sem volt pénzem, pedig nagyon kellene, de rohadt drága, kereskedőkre pedig évi 35 dukát megy el, és hodd el, tudnám annak bőven máshol is hasznát venni....
A kereskedelemnek nem voltak költségei?:D:D:D Remélem ez vicc akar lenni, ugye?:)
APropó, picikét mégis folytattam még, 1490 van, a birodalom ugyan nem lett nagyobb, de 1-2 gyakorlóháborút folytattam Észak-Afrikában, és befigyel +2 vazallus, ráadásul az egyik háborúban Mali volt az ellenség szövetségének vezetője, és eddig anyáztam, hogy sosem tudtam pénzt kérni (50 volt a max) a béke mellé, most viszont.....
800 DUKÁTot fizetett érte....:D SZeretlek Mali :P -
Petiii94 #6548 Szép a békád:)
Nem very easyn játszom! Miszionárius kereskedő kolonista ingyen vaqn mivel a kolonisták egy vasat nem kaptak azért ,hogy kimentek a gyarmatokra.Mindenkinek egyéni döntése volt és csak lehetőség volt nem kötelező.Általában a jobb élet alacsonyabb adók és egyébb dolgok miattt mentek.
Misszionáriusok általában önkéntesek voltak:)
És a papok,szerzetesek általában magukat eltartották koldulás stb...Egyébként kolonistáknál és misszionáriusoknál is van "fenntartási költség" ha benyomod freere is:) Szal attól még fizetned kell ,csak amikor elküldöd nem kér egybe egy összeget!
A kereskedők meg azért voltak ingyen mert általában saját szakállukra dolgoztak ,csak bevételük egy részét az állam kapta a monopóliumok ,vámok és hasonló dolgok miatt szóval megint nem látom értelmét ,hogy miért kéne pénzbekerülnie? Lehet ,hogy nehezebb tőle a játék ,de nem történelem hűbb és ezt ha történész vagy gondolom te is tudod:)
Luckly nationst használok ,de az inflációnak mindig nem látom értelmét mivel 2. VH-s példákkal jöttél!!!!
EZ MEG A KÖZÉP ÉS ÚJKOR!!!! -
JLH Fans #6547 Nemtom amúgy, miért nem működik nálam egyik képfeltöltésen sem, marad a sima linkelés akkor:):(
BIAZNCI BIRODALOM, HARD, 1480 -
tttttom #6546 Folyt. köv.
1433-1439:
A Bizánci Birodalomban a háborúskodás éveit a regeneráció és a béke kora vette át. A császár elrendelte a török tartományok átszervezését, hogy néhány önkéntes görög telepes család/személy ismét benépesíthesse az Anatóliai-félszigetet. A törökök egy része ezt aggódva figyelte, hogy új görög telepek jönnek létre és, hogy a császár becsaphatta őket...Miután a Wallachiai vazalluságnak híre ment a világban. A környező országok köz/magánvéleménye az volt, hogy kissé túl agresszívan terjeszkedünk. Olyan szóbeszédek is végbe mentek a környező államokban iszlám és keresztény államokban egyaránt, hogy a meghódított területeken a nem görög népességtől megvonják a jogokat, a nyelv, a kultúra és a vallás gyakorlásának jogát ami természetesen nem volt teljesen igaz...A császár csak ennyivel reagált a hírekkel kapcsolatban egy általa írt közelményben:
"Tisztelt szomszédos uralkodók!
Ha ennyire félnek tőlünk és azt gondolják rólunk, hogy mi elnyomók vagyunk akkor csak jöjjenek el a birodalmunkba és nézzenek szét nyugodtan. Lássák csak mi az igazság és mi a hazugság amit a szánalmas pénzelnyelő Velence talált csak ki, hogy keresztbe tegyen nekünk és maguknak. Ne hagyják magukat becsapni egy kis olasz vizes romhalmaz irányítói által..."
A közlemény kiadását követően a Velencei udvar felháborodásának adott hangot mely majdnem háborút robbantott ki az észak olasz városok és a Bizánci Birodalom között...
A birodalomban komoly gazdasági és népi egységesítési kísérletek történtek. Mármint abban a tekintetben, hogy a törökök által lakott tartományoknak kötelező évente 1.000 főt kiállítania magából katonának béke időben. Háborús időkben meg 3.000 főt és mint Bizánci-Albániában önköltségen tartson egy 1.000 fős helyőrséget minden nagyobb városban...A császár megpróbálkozik a centralizáció szorosabbra fűzésével, de ennek a törvénymódosítás tervezet nyomán a nemesség nemtetszésének add hangot és emiatt a császár elhatárolódik a tervtől átmenetileg. Megépülnek birodalom szerte a kisebb-nagyobb kereskedelmi állomások a Novgorodi Kereskedelmi Liga közreműködésével. Emiatt jelentősen megnőnek az állami és kereskedelmi bevételek birodalom szerte...
A császár és katonai tanácsadói tervet dolgoznak ki arra, ha esetleg kelet felől valami komoly iszlám vagy nemiszlám veszedelem törne rá a birodalomra... A birodalom nyugati felén flottaépítő programot hirdetnek mely még nem kezdődött el, mert nem tudják eldönteni mekkora összeget áldozzanak rá. Északon Szilisztriától délre a bolgárok egyik szeme a szerbeken a másik a bizánciakon van...A császár tervezz egy komoly horderejű haderő felállítást (20.000 főt), hogy majd a Bolgárokat elragadja és megmutassa nekik, hogy is bánnak az árulókkal...
Folyt. köv.
OFF: Boldog húsvétot. :) A birodalomépítés az én részemről is szünetel egy ideig. Majd hamarosan jelenkezem... -
JLH Fans #6545 Infláció = Pénzromlás ami bizony már a középkorban is volt:)
Sőt, már előbb is jóval, lásd pl Kína.
Hogy ez éppen belső, vagy külső eladósodottság miatt jön létre, vagy az állam van eladósodva,vagy az állampolgárok, vagy hogy az eladósodottság azért jön létre, mert kell a pénz a háborúhoz (zömmel középkor) vagy épp, mert felborul a külkermérleg mert a partner nem fizet, (pengő hiperinflációja németek nem fizettek exportért rendesen) az teljesen mindegy a végeredmény szempontjából.
Off: Pár napig húsvét miatt a birodalomépítés félbeszakad, úgyhogy jó pihenést és nagyon kellemes ünnepeket mindenkinek, hétfőn folytatódik a kaland , várhatóan bázisszerzéssel a Vörös tengeren:)
-
JLH Fans #6544 Jó, hát nyilvan ugye lehet játszani lucky nations , infláció meg ilyesmi nélkül +beállitani, hogy a misszionriusok+kereskedők ne kerüljenek pénzbe, meg very easyn, ahogy ti, csak úgy ugye az 5 éves unokahúgom is könnyedén vágigjátssza:):P -
tttttom #6543 Én is kikapcsoltam a picsába az inflációt...Szerintem is egy hülyeség. -
Petiii94 #6542 1518-ban járok. Inflációt nemhasználom mert a középkorban infláció...Ez a legnagyobb hülyeség...Csak pénzrontás volt ,de az nem infláció.Nekem bőven elég bünti a csúszkahúzogatásért a techlemaradásom...Kapom Magyarország miatt a szomszéd bónuszt de még így is kevés:( (Én Magyarországot átalakítottam;nyugati tech,aranybányák,stb...) Szal Inflációbajom nincsen infamyt figyelem ,de elég magas és óriási tech lemaradás ...Így állok (Pedig Westernizáltam:( )
Jeruzsálem vs Alexandria
Alexandria egy közel keleti COT ,de én Jeruzsálemet választanám. Ha elfogalalod az évi 1% prestige és 0.5% misszionárius ami nagyon jól jön az arabok térítésénél mivel ha jól húzogatod a csúszkákat elég innovatív gazdaságod lesz mire oda érsz ami azt jelenti ,hogy aliog lesz misszionáriusod.És amúgy is elvből is Jeruzsálem :D!!!
Alexandria ráér:) De te döntesz:)
A BIRODALMAD KÉPÉT NEM LÁTTAM!!! -
tttttom #6541 Folyt. köv.
1427 folyamán midőn a bolgár szabadságharcosok háborút folytattak a törökök ellen mégis megosztottak voltak véleményüket illetően, hogy vajon hova csatlakozzanak területileg...Bizánchoz aki ígérete ként a bolgárok számára nyelvi, kulturális autonómiát és birodalmi állampolgársági jogot osztott volna a sokat szenvedett bolgár népnek...De voltak páran akik kevesek voltak mégis majdnem sikerült az önálló Bolgár Királyság kikiáltása. Amikor is a tőlük nyugatra elterülő Szerb Királyság mely magyar támogatással a háta mögött meggyőzte a bolgárokat, hogy inkább csatlakozzanak hozzájuk a Bizánci Birodalom ellenében...A császár nagyon meghökkenve és felháborodva fogadta a bolgároktól kapott híreket miszerint ők elutasítják a Bizánchoz való csatlakozást...A császár a szerbeket és a bolgárokat egyaránt vádolta, hogy nem sikerült a terve a birodalom északabbra való kiterjesztéséhez...
1428-1432:
A Bizánci Birodalom építette tovább gazdaságát és katonai erejét mely már elérte a 48.000 főt. Ugyanez kissé megviselte az országot gazdaságilag, mert a többi projektre nem nagyon jutott komolyabb összeg ezért kissé lelassult a fejlődés. Végül is a birodalom havi bevétele 1431-ben havonta csak 1 dukáttal bővült. Az év végén kissé lejjebb vették a katonai fenntartás költségeit a felével. Ez a döntés a katonák körében kissé negatívan csapott vissza, mert a felére csökkent a katonák morálja is...1432-től a költségek 90%-át ismét a hadsereg kiadásai tették ki, mert a császár megtorló hadjáratot szervezett az áruló bolgár és sunyi szerb nép ellen. A hadjárattól végül elmaradt, mert a császár rájött, hogy a szerbek jó kapcsolatban vannak a Magyar Királysággal akik ellen úgy gondolta, hogy ő ellenük csak is vesztesként jöhet ki egy velük való harcból...Végül lesulytó haragját a meglévő török birodalom maradványai és utódállamai ellen fordította. Az Anatóliai félszigetet teljesen sikerült visszaszerezni, de ennek nagyon komoly ára volt. A görögök 40.000 katonával indultak meg Anatólia ellen melyből rengetegen meghaltak, megsérültek vagy eltűntek. Maga a császár is részt vett a hadjáratokban. Az egész háború összesen 6 hosszú évig tartott melyben maga a császár is majdnem életét vesztette, mert egy török kard majdnem a szívébe fúródott...
Miután a török államokat leigázták a megmaradt törökök kik felesküdtek a császárnak ígéretet kaptak személyesen a császártól, hogy vallásukat, kultúrájukat és nyelvüket megtarthatják. Cserébe csak két dolgot várt el tőlük a császár. Feltétel nélküli hűséget és a Bizánci törvények betartását.
Az utolsó állam mely megmaradt maga a város méretű királyság Trebizond volt mely lakosai görögök uralkodói pedig senkiházi türkök voltak...Trebizond csak egy 1.000 fős haderőt tartott fenn mely a tőlük nem messze lévő 15.000 fős Sziliciai Praktoklosz vezetett. A várostól keletre az Örmény Királyság állott mely szövetséges volt Trebizonddal, de a gyávák nem mertek kiállni a Bizánciak ellen...A háború 2 hónapjában csatlakozott Wallachia a gyönge kisromán fejedelemség melyről azt gondolta az uralkodója, hogy kicsinyke pincsikutya méretű serege képes e felvenni a versenyt Bizánci oroszlánnal. Csúfos vereséget szenvedett Szilisztriánál...Szilisztriát mint Bizánci tartományt elcsatolták tőlük és államukat vazallusi esküre kötelezték. Ami alatt a császári küldött levelében annyi állt a császár által megfogalmazott levélben, hogy:
-A román fejedelemség nem tartozik senki másnak hűséggel csak a Jóistennek és a Bizánci császárnak.
-A Wallachiai haderő köteles részt venni minden egyes Bizánci hadjáratban a haderejének 30%-al.
-A Wallachiai Fejedelemség köteles az adóbevételeinek 25%-át átküldeni a Bizánci kincstárnak...stb.
Folyt köv.