11580
Europa Universalis III
  • Brave89
    Poroszország Vs franciaország megint más tészta. Ne keverjük bele. Mind kettő fejlettebb nyugati állam. Poroszország fejlett államisággal,közigazgatással és európa legmodernebb hadseregével rendelkezett, Franciaország pedig az egyik legelső nemzet állam révén, szintén jelentős gazdasági és társadalmi potenciállal bírt. Svédország vs Oroszország pedig az orosz fejletlenség, széttagoltság és elmaradottság miatt maradt alúl svédországhal szemben, amely fejlettebb volt Oroszországnál. Mo vs Török o. terén a populációt adó alapként és a hadsereg vonatkozásában hoztam fel(és mert azért mégis a korszakban a legjobban egy ország területe és népessége tükrözte az adott állam katonai erejét, mivel ekkoriban, főleg a kelet Európában az extenzív fejlődés volt mérvadó, nem pedig a minőségi), ugyan is a török államszervezet jobban kitudta használni a nagyobb populációt mint a magyar feudális decentralizált államszervezet. A lényeg: a török birodalom fölényben volt mind gazdasági mind hadsereg terén. A magyar államnak nem volt sok esélye.
  • tttttom
    Figyelem kedves játékos társaim. :)

Szeretnék nektek mutatni egy AAR-t amely a Keleti dicsőség címet fogja viselni. :)

Khm...Na akkor lássunk is hozzá.

Volt egyszer egy nagy hatalmas birodalom melyet egykoron Kelet-Római Birodalomnak később márpedig Bizánci Birodalomnak hívtak. Az Úr 1399-dik esztendejében járunk Konstantinápolyban. Ekkoron II. Mánuel császár uralkodott a dicsfényét vesztett birodalom megmaradt területein. A birodalom területe pár elvágott kis falucskából, Mórea városának környékéből és Konstantinápolyból és annak kis falakon túli környékéből állt. Mánuel császár sokat álmodozott arról, hogy a régi birodalom dicsőségét vissza kellene állítani.

Egy nap 1399. November 4-ik éjjelén arról álmodott, hogy jár fel-alá a palotában és néz ki a négy égtáj felé ki az ablakokon. Az ablakokból kibámulva először az északi ablakokon egy kígyót lát mely sziszeg és a palota irányába nézz. A fenevad a vörös színt és a sárga kifli holdat benne egy csillaggal viselte. Mely lassan közeledett a palota felé. Eközben kettő további kis kígyó jelent meg a nagy vörös negyed holdas csillagot viselő kígyó mellett. Mánuel először megijedt, hogy a kígyó őt akarja becserkészni a palotával együtt. A másik két kis kígyó egy bosnyák zászlót és egy szerb zászlót vitt a szájában melyek megálltak a palota előtt a nagy kígyóval együtt és sziszegtek együttesen tovább. Mánuel odaordított a kígyókhoz:

-Mánuel:-Ti kígyók sose fogtok engem és a népemet legyőzni!...

A nagy kígyó kitátotta száját és II. Mánuel császárt bekapta. Manuel felébredt álmából és felkiáltott.

-Manuel:-Wááá...Mi az ördög volt ez? Téveszme vagyon ez vagy pedig jóslat?

Az őrök azonnal megjelentek Manuel császár előtt a szobájában és kérdezték miért ordítozott ki álmából. A császár először ijedt volt végül megnyugodott, hogy csak álom volt. Manuel megparancsolta a 4 őrnek, hogy menjenek ki a szobájából és őrizék őt tovább...Másnap elment Manuel az őrségével egy Konstatinápolyi jóshoz kinek neve Rhodoszi Pürrhosz volt.
  • Brave89
    "Szerintem pedig a történtek magyarázása és értelmezése MELLETT a lehetséges scenariokon való elgondolkozás, és rengeteg igen érdekesszemély életének a tanulmányozása is, elvégre ezek segitségével igenis nyerhetnénk ( az ország vezetői elsősorban, de azért mi is)
    esetleg némi útmutatást és segitséget, hogy a múlt hibáit ne kövessük el lehetőleg még egyszer."
    Nem ellenőrizhető, csak fiktív tanulságok levonására szolgál, nem adat, nem tény. A tudomány alapja a bizonyíthatóság. Minden ami ezen túl van az szórakoztatás.
  • JLH Fans
    Ja és félre ne érts, attól még, hogy vitatok bizonyos dolgokat, nem mondom, hogy semmiben sincs igazad, sőt:)
    De lassan amúgy már áttérünk a káoszelmélet és a pillangó-hatás megvitatására, amik....megintcsak megérnének pár topikot, de nem ezt:)
  • JLH Fans
    Ebben sajnos maximálisan igazad van.Tán még Szapolyainak volt egyedül tapasztalata ebben, de ő meg csapnivaló hadvezér volt:(
  • JLH Fans
    "Hát, lehet, hogy szerinted a történelemnek az ÉRTELME (már ha mindenképpen kell neki találni) az, hogy azon agyaljunk, hogy mi lett volna ha, de szerintem, ha mindenképpen értelmet akarsz neki adni, akkor az a megtörténtek magyarázása és értelmezése, nem pedig azon való fantáziálás,hogy mi lehetett volna "

Szerintem pedig a történtek magyarázása és értelmezése MELLETT a lehetséges scenariokon való elgondolkozás, és rengeteg igen érdekesszemély életének a tanulmányozása is, elvégre ezek segitségével igenis nyerhetnénk ( az ország vezetői elsősorban, de azért mi is)
    esetleg némi útmutatást és segitséget, hogy a múlt hibáit ne kövessük el lehetőleg még egyszer.

"Nem versenyezhet egy 3-4 milliós középhatalom egy több 10 milliós népességű jobban szervezett, központosított monarchiával, amelyik sokkal militánsabb társadalommal"

Magyarország is elég militáns volt, az előző 4-500 évben sokkal több háborús év volt, mintsem békés, és de, igenis lehetséges a dolog.
    Poroszország vs Franciország és Svédország vs Oroszország viszonylatban pl SOKKAL durvább volt a második fél fölénye.

Egyébként meg miért is zárod ki, hogy Lajos halála után ismét normális képességű uralkodóink lettek volna?
    Mellesleg a Török Birodalom minden általad tekintett tényezőben messze felülmúlta a Habsburg Birodalom erejét is, és láss csodát....:)
    Szóval tartom, a török hódoltság NAGYON NEM volt szükségszerűen bekövetkező dolog:)

A török hódoltságot követő történelmi események (Trianont meg sokmindent is beleértve) már annál inkább.
  • Brave89
    Hát, nekem még sosem sikerült örökölnöm. Elhiszem, hogy nem sűrűn fordul elő, mikor 1 uralkodó ház kihal, node ennél azért sűrűbben, mint a játékban:) Remélem későbbiekben ezt is rendezik. Vagy legyen x % esély az AI-ba programozva, hogy ha házasságot köt ausztria burgundiával vagy Mo-val vagy Cseho-val, akkor nagyobb esély legyen arra, hogy az a ház kihal és ausztria örököl. A victoria 1-ben is voltak ilyen irányított AI-s dolgok(meg a kettőben is), pl az oroszok mindig támadták a törököket stb.
  • Brave89
    A történelem összetett dolog, van hogy 1-1 személy is mélyebb hatást tesz rá, de nem ez a mérvadó. Különben nem azt írtam, hogy Tomori nem tehetséges, hanem hogy nem nagyon van tapasztalat ekkoriban magyar részről a több tízezres kontingensű seregek vezetésében, amik abszolút heterogének minden tekintetből.
  • pecaboy
    Nyilván.
  • pecaboy
    passz...
  • JLH Fans
    Ugye ez nem csak Divine WIndben van így?:P
  • Brave89
    Az, hogy egyszer sikerült egy társadalomnak kitermelnie egy a kornak megfelelő hadvezért, nem jelenti azt, hogy ez örök érvényű dolog.
  • Brave89
    Utólag végig tekinteni a történelem egykor végig folyt menetén, könnyű megnevezni azokat a pontokat, ahol ha máshogy alakul a dolog, akkor nem következik be, a most már megismert okozat. De ha megváltoztatsz egy okot, nem tudhatod hogy mi az okozata, és most is csak azért merészkednek sokan efféle kijelentésre, mivel ismerik a korábbi oknak az okozatát. Nem azt mondom, hogy nem lehet arról vitázni, hogy mi lett volna ha, csak azt, hogy nem sok értelme van. Regényt lehet írni belőle, meg klassz filmet, de ez a tudomány keretein kívül van. Különben meg vannak mélyebb okok is, mint az, hogy bizonyos uralkodóknak milyen képességeik vannak, mert egy ország, sőt a történelem kimenetelét erre alapozni, elég szegényes érv és indok. De ebbe ne menjünk bele, mert ez történelem filozófia. A lényeg: korántsem biztos, hogyha Mohácsot túléljük, elkerüljük a török függést. Magyarország több száz éve hadakozott már akkor a törökkel és az is szerencse, hogy eddig helyt állt. Nem versenyezhet egy 3-4 milliós középhatalom egy több 10 milliós népességű jobban szervezett, központosított monarchiával, amelyik sokkal militánsabb társadalommal, az évszázados hódítások révén professzionálisabb állandó hadsereggel, magasabb szintű hadi kultúrával rendelkező országgal. Nem lehet elintézni annyival a történelmet, hogy volt 1 balfasz II. Lali, meg egy az átlagon felül bíró képességekkel rendelkező Szulejmán, de ha lali kicsit okosabb, szuli meg picit hülyébb akkor máshogy alakulnak a dolgok...a török birodalom még vagy 500 évig fennállt, pedig mint te is mondottan, ezek után már nem sok kiemelkedő képességű uralkodóval rendelkeztek, tehát nem az uralkodó személye a döntő, bár a feudális körülmények között sokkal mérvadóbb, ez tény, de ilyen szinten már nem olyan döntő súlyú.
  • pecaboy
    (vagy ez csak mítosz?)
  • pecaboy
    Hunyadi viszont 2-3x fölényben lévő török seregeket is elvert.
  • Brave89
    Hát, lehet, hogy szerinted a történelemnek az ÉRTELME (már ha mindenképpen kell neki találni) az, hogy azon agyaljunk, hogy mi lett volna ha, de szerintem, ha mindenképpen értelmet akarsz neki adni, akkor az a megtörténtek magyarázása és értelmezése, nem pedig azon való fantáziálás, hogy mi lehetett volna. Ez fikció,fantázia, és a szépirodalom műfajába tartozik nem pedig a történelemTUDOMÁNYéba. Különben meg pár ezres seregeket koordinálni nem ugyan az, mint egy abszolút heterogén, több nemzetiségű, és a vezetésben is megosztott (mivel ugye számos földesúri sereg összetételéből álló magyar seregről van szó - plusz a sereg nem kis részét kitevő egyéb nemzetiségű seregekről, de ezt most hagyjuk- ahol konkrétan a magyar főurak,főpapok, tehát a magyar részről kiállított hadsereget küldők színe java is jelen volt, akik nem értettek a hadviseléshez), nem tudott összefogni. De nem is tudhatott, mivel Magyarországon nemvolt meg az a közeg, ami kitermelte volna magából a nagyobb kontingensű hadseregek irányítására képes hadvezéreket. Mondhatni Magyarországon addig ad-hoc időben ad-hoc létrehozott kisebb nagyobb kontingenseket vetettek be amikor a szükség hozta, nem volt meg a tudatosság a kellő számítás, ezért nem is termelődhetett ki Magyarországon olyan hadvezér, aki a török birodalmi fősereget (kb 3x akkora haderő, sokkal képzettebb, hivatásos katonákból álló hadsereg, kb dupla vagy tripla akkora professzionális tüzérséggel) elverhetett volna. Az is eredmény történelmi távlatokból nézve, hogy Magyarország addig ellentudott állni a török nyomásnak.
  • pecaboy
    Már írtam... Katt egy látható provinciájára, ott van a revoltrisk, rajtahagyod az egeret, tooltip.
  • JLH Fans
    Noob kérdés 2.0

Végignéztem összes statisztikát, és nem találom....:(

Hol a fenébe lehet megnézni a többi nép WAR WEARINESS ét?
    Fontos lenne:)
  • Noreszka5
    ...de ahogy magamat ismerem meg fogom próbálni:D
  • pecaboy
  • Noreszka5
    Merni merek én is, csak nincs sok értelme, 20 éven belül elfoglalnak az tuit:D Magyarországgal egy normális békét nem tudok kötni nem hogy Bizánccal birodalmat...:)
  • tttttom
    Merek a bizánciakkal feltámasztani egy letűnt birodalmat mely ismét a kezébe veszi a hajdani Kelet-Római Birodalom dicsőségét. :)
  • tttttom
    Én igen. :P
  • JLH Fans
    Gyávák vagytok nah, senki sem mer Bizánccal campaignt kezdeni :P

Pedig az kihívás a javából :)

1430-1440: COLLAPSE OF THE OTTOMAN EMPIRE

Rövid leszek: A cím picit fellengzős, mivel bár az egész Balkánt elfoglaltam, és a seregeit meg a flottáját is tönkrevertem, még Kisázsia meghóditása sem lett volna reménytelen, ám mivel a war weariness elérte a maxos 19% ot, akkora lázadáshalmaz tört ki, hogy MUSZÁJ volt békét kötni nagyon gyorsan.

Ugyan csak 4 tartományt kaptam meg, vagyis a fél Balkánt, és az infláció már 25% os, végre elindultunk az Első Galaktikus Bi, pardon a dicsőséges régi Bizánci Birodalom visszaállitása felé:)
  • Noreszka5
    És csendben maradni és nem beleszólni is:D
  • JLH Fans
    Nem véletlen, hogy Szolimán nem akart meghódítani igazán minket, és a történelem ésa örülmények legszerencsétlenebb összjátéka kellett, hogy úgy alakuljanak a dolgok, ahogy, mivel a törökök akciórádusza nem igazán terjedt tovább Mo.nál, és az se véletlen, hogy a magyar megszállás masszivan ráfizetéses volt nekik mindvégig.

A nézetet, amit az imént közzétettem, elég sok neves történész vallja, és mivel Szolimán után vagy 100 évig nem volt értelmes uralkodójuk, jómagam is azt a nézetet osztom, hogy csak Szulejmán uralkodását kellett volna kihúzni, később már nem lett volna a török olyan veszélyes, hogy meghódithasson minket.

Persze vitatni lehet a dolgot, meg érvelni is mellette, valamint ellene is :)
  • JLH Fans
    Ilyen alapon NINCS ÉRTELME történelemmel foglalkozni, és bizony a legkiválóbb történészek könyveiből sem maradhat ki valamilyen fokon az arról való lamentálás, hogy bizonyos időszakokban milyen alternatívák lettek volna lehetségesek , ami esetleg más irányt adhatott volna a további történetnek:)

És igen, kb 25-26 ezres sereget állitottunk ki a mohácsi síkon, , amiből nyugodtan lehetett volna 42 ezres is, hiszen Szapolyainak pl 14ezres serege a kismillió totálisan ellentmondó parancs miattSZeged Citynél, Frangepáné meg Fehérváron dekkolt, senki se tiltotta volna meg , hogy egyesítsük őket.

Tomorival kapcsolatban NAGYON NINCS igazad, más korban közepes hadvezér lett volna, ez igaz, de a korának legjobbja volt, éppenséggel pl 1523 ban Szávademeter mellett 5-6ezres sereggel egy 12 ezres török sereget (Ferhád a fővezér el is esett) silányított tönkre, 800 magyar mellett 7.000 török maradt a csatamezőn, mivel a visszavonulás útját naszádosokkal elvágtuk.
  • Noreszka5
    Oh yeah:D Adjunk neki legyünk 8-adikak:D:P
  • JLH Fans
    Mohács RENGETEG dolgon múlott, hogy miken pontosan, az ha egy misét nem is, de egy vastag könyvet bizony megérne, nemhogy egy hozzászólást.

A magyar elit egy dolog (mondjuk ha ezt számbaveszem, meg az akkori és a mostani társadalmi állapotokat is ,akkor jelenleg sem vagyok túl bizakodó, és szerintem ahogy az az ország, igy a mostani Mo is megérett a pusztulásra, de ez megint más téma) de azért a király szerepe sem volt mind1, nagyon nem, kezdve azzal, hogy pl 1521 ben még 60 ezres sereget sikerült összekaparni mégha későn is Belgrád felmentésére, s abból bizony egy valamirevaló uralkodó nem azt hozta volna ki, amit.

De emlittettem volt már az 1526 os hadjáratot magát, meg az akkori magyar "diplomáciát" is:(
  • pecaboy
    Én a Divine Windben magyarokkal (HRE nélkül), Brandenburggal(->Poroszország->Németország), Moszkvával(->Oroszország), illetve valami primitív néppel (mondjuk aztékok), esetleg a lengyelekkel kezdenék játékot. Mindegyik teljesen más kihívás.
  • pecaboy
  • pecaboy
    Nem mondtam, hogy egyből sikerülni fog. Lehet, hogy a játék végére sem inheritálod. De esély van rá, sokkal nagyobb, mint hogy egy royal marriage-es országgal perszonálunióba kerülj. Légy türelemmel.

"Paranccsal" inheritálni meg sajna nem lehet, max. integrálni, ami egy nagyobb célországnál renegeteg infamyt jelent. Nekem az lesz a taktikám a world conquesthez, hogy amelyik országot nem inheritáltam, azt a legvégén integrálom. Akkor már úgyis mindegy lesz, mennyi az infamym.

Még annyi ötletem van, amit én is megpróbálok majd megcsinálni és írtam korábban is: ha minden PU megvan, átmegyek noble republicba. Ott 8 évenként van uralkodócsere, így 8 évente van esély az inheritre, ráadásul mivel republic, jobb uralkodókat is ad, mint egy monarchia. Csak azt nem tudom, hogy meglévő perszonáluniókkal át lehet-e váltani erre az államformát.
  • geo91
    httt van fent és kezdenék egy új játékot, de nem tudom kikkel.
    melyik országot ajánlanátok, mikor és miért?
  • geo91
  • farferi
    az szép
  • Solten
  • kissssss
    népszerű témák

1. Valóvilág 4
    2. Internetes Fogadások, Tippmix
    3. Autómodellek
    4. FORMA1
    5. Képek, videók (humoros, aranyos, stb.)
    6. World of Tanks
    7. Real Madrid Fan Club
    8. Forca BARCA
    9. Europa Universalis 3 LOL???????????
    10. IL-2 Sturmovik

gyerekek ilyen is rég volt már
  • Brave89
    "Ja, és csak Szolimán uralkodását kellett volna kihúzni, utána már sosem lett volna elég erős a török, hogy támadjon."
    Ez egész egyszerűen nem igaz. A töröknek ebben az időben jó államszervezete és jól szervezett hadserege volt. Nem utolsó dolog persze egy jó uralkodó sem, főleg hogy a törököknek már egyhuzamban ez volt kb 3-4. De a későbbiekben is vezettek a törökök győztes hadjáratokat. A probléma a későbbiekben az volt, hogy a birodalom elérte terjeszkedési korlátait. Hatalmas terjedelműre nőtt.
  • Brave89
    Utóirat: a történelem nem ismeri a "mi lett volna ha..."-t. Utólag mindenki okos. Különben nem kell ilyen végletekig belemenni. Ha II. Lali nem hal meg, akkor a török évenkénti adó fejében meghagyta volna az országot, mint vazallus. Ez annál is inkább így van, mert a csata után 1 ideig várta Szulejmán a követeket, de mivel még a magyarok sem tudták, hogy mi lett a királlyal, így a káosz teljes volt. Valamikor szeptember végén találták meg ak irály holttestét. (erre már nem emlékszem pontosan)
    BTW: 40k sereg?? Irreális értékekkel pls hagyjunk fel. Olyan 25k-s volt a sereg és az is nagyon szervezetlen, rendezetlen és egyáltalán nem volt egységes. Ezenkívül megosztott volt a vezetés a csatát illetően is. Jó része jó katolikusként eszetlenül neki rontott volna a töröknek (mint tették is). Nem volt egységes koncepció a csata kivitelét illetően, az egész egy septiben összeállított, szervezetlen, a hadvezetéshez alig értő (Tomorit, és 1-2 embert kivéve, bár Tomori sem volt egy tipikus életvitel szerű hadvezér, kalocsai érsek volt), tarka barka bagázs. Esély sem nagyon volt a győzelemre.
  • Brave89
    nem arról van szó hogy mi a törvényszerű, hanem arról, hogy MEGTÖRTÉNT és mivel ez egy történelmi játék, valamelyest törekszik a történelemhűségre és olyan állapotok teremtésére, amely a történelem menetét követi. Mohács pedig nem feltétlen II. Lalin múlott, hanem a degenerált Magyar elit vakságán.