11580
Europa Universalis III
  • Brave89
    a legjobb megoldás az lenne, ha national descisions lenne, feltételekhez kötve (legyen centralizált az ország, mondjuk -4, vagy -5); legyen innovatív az ország, mondjuk minimum -2 és legyen az uralkodó administrative skillje legalább 6-os. Ha ez megvan, belehessen nyomni. Benyomod, feljön egy event, vagy alapból a descision negatív hatásaként ezek a lentebb említett debuffok.
  • Brave89
    diplomatic skill diplo skill * 0.1 = 8-as diplo skillnél 0.8-el csökken az infamy évente.
  • Brave89
    Itt arról van szó, hogy kurvára nem volt a történelemben külön álló Erdély 1526 (vagy 41') előtt. Ha gyengíteni akarják mo-t, tessék, tegyék, de ne történelem hamisítással, mert EZ AZ! Ennyi erővel meg is lehetne fordítani a dolgot, ha egy ország gye4nge akkor csapjunk hozzá egy másikat. Ha a játék olyan lenne, hogy mondjuk az oszmánok gyengék lennének a történelemben eljátszott szerepükhöz képest, akkor sebaj, csapjuk hozzájuk Perzsiát vagy mi?
  • JLH Fans
    Hát, ilyesmikre én azt mondom az ellenséges ország vezetőjének, hogy szépöcsém, akarni sokmindent lehet
  • Andorjan
    Az 1 dolog. Csak engem spec nagyon zavar, h 1 békében szabadon akarnak velem engedtetni magyarlakta területet. Számomra rontja a játékélményt
  • Brave89
    Egy kis felvilágosítás:
    "Mátyás trónra kerülésekor a kincstár éves bevétele nem sokkal haladhatta meg a 110-120 ezer forintot. Harminckét éves uralkodása alatt Mátyásnak sikerült elérni, hogy ez a szám a sokszorosára emelkedjen. Az ismert adókivetések átlagát véve alapul illetve a cseh és osztrák tartományok nélkül ez az összeg évi 628 000 forint körül lehetett, a leggazdagabb években 900 000 aranyforintra tehető. Ez még így is jóval szerényebb volt, mint a kor nyugati nagyhatalmaié (Velence 1 000 000, az Oszmán Birodalom 1 800 000, a Francia Királyság 4 000 700 forintnyi éves jövedelemmel rendelkezett)."

Forrás Wikipedia. Nos, ez az egyik legcentralizáltabb ciklus, ami a játékban szerepel és a magyar történelemhez kapcsolódik. + Itt a bevételek azért ilyen "magasak" mert Mátyás kurva sűrűn szedett hadi adót ("raise war tax" a játékban).
    Ezenkívül: Magyarországnak nem az adottságaival volt a probléma, hanem az állam berendezkedéssel és az elmaradott társadalommal. Tehát inkább az centralisation- decentralisation és egyéb csúszkákat kő' módosítani.

Korábban pedig nem arról volt szó, hogy Magyarországgal "könnyű" játszani, hanem arról, hogy nem olyan gyászosan szar a helyzet, mint egyesek beállították. Reálishoz közelien van beállítva a játék, de néhol vannak benne hülyeségek (pl kevés jó képességű vezető, ami helyel közzel igaz, de nem ennyire, mert igenis voltak tehetséges emberek Magyarországon az állam alkalmazásában, stb.)
  • McCartman
    igen a diplo skillje gondolom , de ez így elég reménytelenül hangzik.:D
  • Andorjan
    A több választási lehetőség tényleg jó ötlet és az ellensúlyozás is pontosabb így. Amit jelenleg még nemtok, hogy hogyan lehet decisiont írni. Végülis eventtel is meg lehet csinálni, csak kell bele rakni 1 olyan opciót mindenféle hatás nélkül h "később", úgyis be tom állítani, h évente feljöjjön amíg rá nem nyomok, bár ez elég idegesítő lenne meg "sufnituning" :D..
    Köszönöm!
  • Brave89
    az arany bánya jövedelem külön income. A bevételeknél megnézheted (ahol vannak a csúszkák is) Tax income, production income, trade income, tariffs és gold income. Egy arany bánya bevétele a lakosságtól függ egyedül. Minél nagyobb, annál többen bányásszák, vagy én nem tom hogy hogy gondolták ezt a fejlesztők. Gondolom úgy voltak vele, hogyn em írnak erre 1 külön mechanizmust, hogy minden más területen a lakosságtól függ a termelés, az aranybányáktól meg a bánya mérettől, inkábbl eszarták és alkalmazták az előbbit. Átlagosan olyan 6-8 gold + jövedelem havonta, amit a csuszkákon el költhetsz.
  • JLH Fans
    Az uralkodó vmelyik képessége is csökkenti, 0.1es szorzóval évente :P
  • JLH Fans
    Úgyis azzal kezdem (meg szerintem mindenki) hogy diploannexeli Erdélyt, nem?:)
  • Brave89
    Hja, vmi ilyesmire gondoltam én is. Bár ezt a lázadó sereget sztem annyira nem kell erőltetni. Mondjuk lehet olyan kihatása a dolognak, hogy a fuggerek megpróbálják a király ellen hangolni a nemességet, de ezzel az a probléma, hogy a korban nem volt ekkora hatalma a pénz világnak, főleg a nemességre nézve. Szóval ez a revolistik cuccot nem kell, max 1 nagyon minimális mértékben mondjuk +1 vagy 2.
  • Brave89
    hja igen, meg rakhatsz bele - stability-t is:) Ezt ki is felejtettem.
  • Brave89
    szerintem meg pakold meg jól debuffal az event után a játékost. A lázadó sereget ki is nyomhatod, mivel nem hiszem, hogy a történelemben 1 területen konkrétan azért fellázadt volna a lakosság, mert az egyik kiszipolyozót a másik váltja. Ha meg a fuggerekről van szó, egyrészt nem hiszem, hogy zsoldosokat állítottak volna - tehát kvázi lázadókat az adott területen - hanem inkább gazdasági szankciókkal próbálták volna térdre kényszeríteni az országot. Nem hiába nem voltak a 14. század után az arany bányák magyar kézben:)Nem voltak az uralkodók sem annyira hülyék, bármennyire is nem értettek a kormányzáshoz. A késő középkorban az uralkodók igencsak függtek a kölcsönöktől és sokszor az államcsődöt elkerülendő, fizetés helyett bizonyos jogokat adtak. Ausztria pl sok vám jogot adott nekik, bizonyos területek bizonyos bevételeinek jogát, monopóliumokat stb. Ha ezeket megvonták volna a későbbiekben, valószínűleg beis jelenthetik az államcsődöt. Ugyan ez a helyzet Magyarországon is. Ha olyan event jön be, hogy államosítod a bányákat, akkor szerintem legyen több választási lehetőség.Egyik, hogyha erővel államosítod: rohadt nagy debuff a gazdaságra, presztízs nagyon nagy -, és növelheted is az infamy-t jócskán. A másik: pénzért veszed meg: legyen mondjuk 1000-1500 gold, és ne eventnek tedd meg, hanem döntésnek (National Descisions). Így talán némiképp reális a helyzet. További probléma, hogy Magyarországon a bányák azért voltak jelentősek, és "bőségesek" (mert egyébként annyira nem voltak itt nagy aranybánya hegyek), mivel Európában másutt is nagyon kevés helyen bányásztak aranyat. Magyarország volt az egyik legnagyobb arany exportőr, ez igaz, de nem azért, mert itt rohadt sok arany volt, hanem azért, mert másutt egyáltalán nem volt, vagy alig. Mondhatni kb arra elég, hogy egy országot ellásson valutával. Ez megváltozott, mikor Amerikát gyarmatosították és tonna számra jöttbe az arany. A magyarországi aranybányák jelentősége is ezáltal csökkent.
  • McCartman
    ezt nem én írtam , Bizánci játékom több mint egy éve lehetett , még In Nomine alatt.

egy 2 csillagos tanácsadóval is csak egy TIZEDDEL csökken évente az infamym.
    úgy látom legujabb kiegben mar nem hasznalhátsz több tanácsadót ugyanarra a területre , ez szopás.
    igy most komolyan 280 évet kellene várnom , hogy 0ra csökkenjen?
  • Andorjan
    "0: Nem tudom, bár jómagam NAGYON nem értek egyet ország törlésével, merthogy minek? Ilyen alapon a románok játszanak úgy, hogy Mo-ot törlik?
    Nemá." Hát, még amit töriórán tanítottak, az alapján sem értem, hogy Transylvania törlése miért = románellenességgel (a románokkal nincs bajom, csak a nyugati határukkal). Transylvania az nekem Erdély, Erdélyi Fejedelemség, viszont nagyon nincs nálam rendeben az, hogy 1399-ben különálló ország (még ha vazullus is), ezért. Az emlegetett országszakadást meg lehet máshogy is oldani, majd OTT lesz értelme ennek.

Köszönöm az észrevételeket!
  • Brave89
    hát ezt a bejegyzést most így nem nagyon értettem mivel hogy elég idegesítő ha valaki nem használ központozást mert így elég nehéz megérteni amit mondani akar főleg ha nem tudom hogy mivel kapcsolatban mondja és a szóismétlések is sokszor zavaróak és értelmetlenné teszik a szöveget úgyhogy ha lehet írd be újra normálisabban megfogalmazva mert ez így egy kicsit érthetetlen volt számomra:)
  • Brave89
    én is ilyen párti vagyok. Ez sokszor hátrányomra szolgál, mert inkább ezzel pöcsölök a fontosabb dolgok helyett.
  • JLH Fans
    0: Nem tudom, bár jómagam NAGYON nem értek egyet ország törlésével, merthogy minek? Ilyen alapon a románok játszanak úgy, hogy Mo-ot törlik?
    Nemá.

1: A haviba egészen biztosan számít, hogy az évibe is számit-e , azt passzolom.

2: SZerintem a 20% az jó, viszont a büntetéseknek tényleg nagyobbaknak kellene lenniük.

3: 1500-1520 ra tenném.

4+: Én is azt írtam, valóban, hogy nagyon nem értek egyet az erőviszonyokba való belenyúlással, ha aranybánya kell, foglalok egyet Ausztriától, aztán csocsi. Ha valaki annyira élvezkedni akar, nyugodtan írja át egész Európa területét Magyaországra, aztán hajrá:)
    Nagyjából ugyanannyi értelme van annak is, ha 2X erősebbé tesszük magunkat, mint valóságban:)

(Vagy annak is,ha mondjuk easyn meg very easyn játszunk mint itt sokan, de mindez persze csak az én magánvéleményem, engem természetesen nem zavar sem ez, sem ha vki átirja Mo ot, ahogy sokan írtátok, mindenki azzal a verzióval és moddal és olyan nehézségi fokon játsszon, ahogy jólesik, csak a lényeg, hogy aztán ne gondolja, hogy bármiféle kihivás volt benne )
  • Brave89
    kapsz 1 buffot, ami most pontosan nem tudom, hogy mit tartalmaz, de kb olyanokat hogy jobban nő a presztízsed meg ilyenek. Mint mikor Rómát elfoglalod. Sztem nem nagy cucc.
  • Andorjan
    Minél nagyobb a terület, ami a CoT-odon keresztül kereskedik, annál nagyobb az értéke, annál nagyobb bevétel.
  • Andorjan
    Igaz, tetszik a felvetés, csak akkor azt kell átírnom, hogy ne a kezdőévben jöjjön fel az event, mert akkor bizony örökös nélkül van Zsigmond. Prov. decisiont kellene inkább írni erre, az event inkább a kikapcsolást kellene, hogy szolgálja. Azt viszont még nem találtam meg, hogy olyat hogyan kell. Ha valaki esetleg tud róla, megköszönném :)
  • JLH Fans
    Ehh látom senki se tud válaszolni az Alexandria kontra Jeruzsálem+ Mekkás kérdésemre:(:(:(

Egyébként végülis nem hoztam létre Szíriát, beértem 2 tartománnyal (Szíria létrehozása+ Alexandria 110 győzelmi pont lett volna) Alexandria+ Aleppo (igy is 29.6/30 az infamy:D), most végre van egy hazai földön levő COT om, miért is lesz ez amúgy olyan jó nekem?:)
  • Andorjan
    tttttom: base tax-nál nem láttam %-os módosítót, csak a trade income-nál meg a local tax modifiernél (asszem). Ez a kettő viszont nem tudom, miért változna azzal, ha az aranybányák állami kézbe kerülnek. Még nem írtam át a prov nyersanyagát aranyra, de nem értem, hogy az arany milyen és mitől függő bevételt ad, mert ugye trade value az nulla, a base tax meg nem tűnik úgy, mint aki az arany miatt más mint másutt. Ezt valaki elmesélhetné :)
    Korábban (pl. reywind által) leírt okokból kifolyólag szerintem indokolt egy erősebb felkelés ilyen döntés után, mint 2-3K.
    lexlutor: A stability drop nagyon jó ötlet, köszönöm!
    Tehát akkor most amiben a segítségeteket kérem:
    0. Ország végleges törléséhez mik a teendők, hogy később ne legyen belőle crash?
    1. Aranybányás tartomány bevétele hova számít? (havi, vagy évi jövedelembe)
    2. Az event hatására mekkora növekedés legyen melyik fajta bevételben?
    3. Csinálnék egy eventet a bányák kimerülésére, ha ez szerintetek indokolt. Melyik évben lenne ennek helye?
    4. Nem csinált véletlenül valaki több provinciás Magyarországot? (mert úgy rémlik) Ha igen, lenne szíves elküldeni nekem a file-okat?
    Valaki írta, hogy Magyarországgal így is könnyebb, mint lennie kellene. Azzal hogy a fentiek szerint módosítom a játékot, nyilván még könnyebbé és valószínűleg valótlanabbá teszi, mert nem tudom, hogy a környező országok mennyire felelnek meg a valóságnak. Egy ilyen játékban szerintem majdnem fontosabb az, hogy az országok ereje egymáshoz képest korhű legyen, ezt azonban csak úgy lehetne elérni, ha végigülném a lengyel, az osztrák, a török, az angol, a francia stb. történelemórákat, de talán még akkor sem rendelkeznék annyi információval róluk, mint Magyarországról.
    Szóval vagy nem csinálok semmit, mert nem tudom, hogy a játékbéli állapotok a viszonyítási rendszeren belül mennyire helyesek, tehát már 1 plusz prov. is felborítaná az egészet, vagy megelégedek azzal, hogy megpróbálom Magyarországot a valóshoz (nem a játék esetlegesen helyes viszonyítási rendszeréhez) igazítani. Utóbbi egyszerűbb, ha csalás is, emellett az első lépése egy hosszú útnak, amelynek a végén talán Valóban korhű lehet a játék (bár ehhez egy nemzetközi csapat kellene, de mind1..)
  • Petiii94
    Szerintem pénz veszteséget és legitimiás veszteséget is okozhatna meg presztizs veszteséget.+ Infamyt. Meg valahogy azt kéne ábrázolnod ,h a fuggerek ki akarják nyirni a királyt. Meg elég dúrva lázadást 5 évre mondjuk +10% revolt risk.Ez talán mutatná a helyzet súlyosságát:D
  • lexlutor
    Véleményem szerint teljesen mindegy mekkora lázadósereget raksz be ebben az esetben, mert nem lesz visszatartóereje a nyereséghez képest. Ha inkább stability büntetést adnál egyrészt jóval elgondolkodtatobb a játékosnak h meglépje-e, mivel hatása is jóval hosszabban érvényesül, másrészt az okozott elégedtelnséget is szerintem jóval jobban jeleníti meg.
  • tttttom
    Szerintem olyan +20%-ot adhatna az államosításos evented. :P Szerintem 2-3.000 fősnél ne legyen nagyobb az a butyúta lázadósereg.
  • Andorjan
    Hehe sikerült eventet írnom :D
    Az a neve, hogy aranybányák államosítása. Csak Próbaként (!) csináltam szóval találomra beraktam hatásnak egy lázadás-értéket, aminek következtében a játék elején 10K-s lázadósereg szimbolizálja az érdekeltek elégedetlenségét, (easyn 4K-val kezdesz, szal így könnyű leverni, de ez csak 1 prov aranybányájának államosítása). A dolog másik hatása base tax növekedés lett az érintett prov-ban. Szerintetek milyen és mekkora bevétel-növekedés származzon belőle, ill mekkora lázadósereg ellensúlyozza?
    (jópárszor ki kellett lépni és újra be, mire összejött, hogy a szöveg is elfogadható legyen :D)
  • tttttom
    Ja meg még 800 terrás vidikarit ami már mindent szimulál. :D A körülötted lévő világot is. :D
  • tttttom
    Hát erre van egy megoldás. :D 2 terra RAM, 164 magos proci benne 300 Ghz-el. :D Ja meg 200000000000 terrás vinyó. :D
    Az ára összsen kb. ft-ba mérve 47633473242738467624329Ft
  • Andorjan
    "Transylvaniaország", természetesen :)
    Ne cseszegessen senki azzal 1 békében, hogy engedjem szabadon Transylvaniaországot
  • rexortom
    Jut eszembe a fog of wart nem lehet kikapcsolni vagy leveni ezt a füst effektet mivel nagyon szagat töle a játék és szerintem jobb volt régen amikor szimplán fekete volt vagy sötétebb a képernyö pls jo lenne valami megoldás rá mert sokat levesz tényleg :S
  • rexortom
    Én annektálni szoktam miért melyik ország nem nyerte el a tetszésed ? :)
  • Andorjan
    Ha kell valakinek az a common/buildings.txt file, amiben csak az a változás, hogy az épületekhez, nem kell magistrate, szívesen elküldöm. (DW)
    Egy kis segítségre lenne szükségem:
    Mik a teendők, ha véglegesen törölni szeretnék egy országot a játékból?
    Biztos, hogy már írtátok, de az régen volt, és nem biztos, hogy egyben.
  • tttttom
    Én, ha építkezem akkor mindenhova mindent építek. :D Szeretem, ha a birodalmam mindenhol szinte egy szinten van. :)
  • rexortom
    épitkezésre vivisszatérve én személy szerint csak oda épitek ahol a nyersanyag pl cloth vagy iron értékesebb és a manufaktirás megyéket preferálom mivel ott a 10%os bonusz ugye többet ad sztzm a készitök is erre gondolhatak a magistraus huzással a grovement épületeket meg egyedül a fövárosban huzom fel templom pl nem tudom de én arra gondoltam ott jön jol a kém elháritás és a revolt risk csökkentés tamplom a magasabb népségü provinciáknál kell mivel ott fontos a stabilitás mivel ott a lázadok izmosak tudnak lenni de segitsetek ha tévedek valamibe pls
  • tttttom
    1421-ben járok igazából csak nem vettem észre az elírást...

A birodalom határain és belső részein béke honol. A gazdaság fejlődik egyre több piac épül, hogy a görög kereskedő versenyre kelvén lenyomja az olasz monopóliumot. Természetesen a katonai kaszárnyákban a katonák 50%-a a barakkokban a másik fele pedig otthon a családnál pihen. 3 heti váltásokban. :) A hadi zsoldnak csak a felét kapják meg, mert nincs háború és nem akarja a császár és az uralkodói réteg minden dukátját csak a katonákba beleölni. De mint ismeretes a császár egyik szemével mindig az olasz Velencét (Korfun) a másikkal a fővárostól nem messze lévő hitetlen Ottomán birodalmat figyelte, hogy vajon miben mesterkedhetnek...

A császár egy nap 1421 nyarán amikor megkezdődött volna a narancs, a dinnye és a görög szőlő termésideje. A császár kap egy levelet melyet az egyik őr vitt fel a császárhoz benne egy vészhelyzeti pecséttel melyre csak ez van ráírva, hogy bontsa ki 1 hét múlva. A császár nem tudja mit tegyen kinyissa azonnal a borítékot és tartalmát meglesvén rájönne, hogy a levél mit tartalmaz vagy hallgasson a feliratra...Végül elteszi a borítékot a fiókjába, hogy később ismét dönthessen. A császárnak a levél átvétele után kissé furcsa nyomasztó érzése támadt...

Ez alatt valahol Athén mellett...:

Egy éjjeli őrséget vállalt kiskatona ki bérét kívánja kiegészíteni egy mulatság megtartásához a családjával. Ki épp mendegél az úton kötelessége teljesítése közben amikor tőle balra egy furcsa gomolygó füstre lesz figyelmes mely eltakarja a csillagokat az égen. A fáktól nem látta, hogy a füst magától vagy esetleg szándékos tűztől származhat e. Ezért gyorsan oda szaladt a füst lehetséges általa gondolt helyére és látta, hogy 3 álruhába bújt lovas kiken csuklya volt és longobárd akcentussal terelgették egymást fáklyákat dobálva a termésre mely égett. A katona ki kiszemelte a 3 alakot gyorsan elbújt egy bokor mögé és várta, hogy megláthassa a 3 bitang orcáját. Hátha ismeri őket e valahonnan, de nem nagyon forgolódtak. Inkább a saját dolgukkal foglalkoztak. Miután végeztek nagyon gyorsan el is iszkoltak csak az egyik bitang elejtett egy jelvény darabot melyet biztos viselhetett. A kiskatona se látta hová tűnhettek el a gaztevők csak a csillogó jelvénydarabot látta amit gyorsan magához is vett. A tűzről is gondoskodott valamennyire amennyire csak tudott. A lángok úgy felcsaptak, hogy a kiskatona megijedt osztán gyorsan elszaladt a közeli faluba szólni, hogy ég a termőföld. A bitangokról a kiskatona nem tudta eldönteni, hogy a helyi olasz közösség vagy pedig az egyik északi olasz város polgárai lehettek volna e. Mindenesetre az Athéni őrség parancsnokának odaadta a jelvénydarabot mit az egyik bitang elejtett. Az őrség parancsnok Feilesztosz elküldte gyors futárral a jelvénydarabot a fővárosba a császárhoz...Nem telik el 2 nap és Athén és Morea környékén parasztfelkelések mennek végbe a termések tönkretétele végett. A Bizánci vezetést hibáztatva, hogy ők gyújtogatnak éjjelente, hogy a parasztok vagyonára valamilyen indokkal rátehessék a kezüket, mert kapzsik. A paraszt felkelések nagy részét vérbe fojtva tudták csak leverni, mert nem értettek a szép szóból. Ez komoly visszaesést idézett elő nemcsak a termelésben, hanem a városi parasztok és katonaság közti viszonyban is...Később egy nyomozás sorozat következtében fény derült arra, hogy a Velencei Titkosszolgálat volt a parasztfelkelések finanszírozása, propagálása illetve szorgalmazása mellett, hogy tönkretegyék a virágzásnak indult görög gazdaságot. A császár amikor ezt megtudta elképedt, hogy miért nem hallgatott inkább a megérzésére és nyitotta volna ki a borítékot azonnal átvétel után. A császár elrendelte egy bíróság felállítását Athénban és Moreában, hogy döntsék el kik bűnösök vagy bűnrészesek és kik ártatlanok. A parasztfelkelések során összesen 10-12.000 görög paraszt, kereskedő, katona, katonatiszt és még sok különböző iparban dolgozó ember veszett oda. Velence elérte célját. Nem kis zűrzavart okozva az országban...

A császár és diplomáciai tanácsa elrendeli a Velencei áruk beszerzésének további nemengedését. A meglévő áruktól meg kell szabadulni. Elégetni vagy még útközben hajóról kidobni. Az olasz kereskedőktől megvonni a jogot, hogy kereskedést folytassanak...stb.

A Velencei udvar nem kommentálta a Bizáncban történteket. A császár megszakította a kapcsolatot Velencével és elrendelte még azt is, hogy aki Velenceinek vallja magát azt végezzék ki...Miután a császár rengeteget mérgelődött este ágynak esett, mert érezte, hogy a szívével valami nincs rendben...A császár fia átvette a hatalmat átmenetileg 23 évesen és megígérte, hogy megfogja bosszulni apja esetleges halálát...

Folyt köv.
  • Noreszka5
    Köszi, egy próbát megér:)
  • JLH Fans
    1470- 1480 : A BOLDOG BÉKEIDŐK

Méghogy nem lehet gyógyítani a daganatos betegségeket.... Birodalmunkban már a 15. században olyannyira virágzik és akkora fejlettségi szintet ért el az orvostudomány, hogy ezt az ocsmány Ottomán Empire nevezetű daganatot 50év alatt visszaszorítottuk, majd 80 év alatt teljesen kiirtottuk:)

II.Zoé királynő 1450 ben meghalt, és erős ország mellett egy halálos ágyán is hangoztatott mondatot hagyott utódaira:

Ceterum censeo Venezia esse delendam.
    És most, 30 évvel halála után, az új uralkodó, III. Zoé királynő végre talán lépéseket tehet, hogy ettől a szemünkben régóta ottlévő szálkától, az 1 régiós Velencétől megszabaduljunk...
    Nem lesz könnyű, mert iszonyú erős szövetségesei vannak, de ha kell, ezért 1-2 tartomány (pl Málta vagy Szicília) elvesztését is vállaljuk, mert Kasztilliával való háború nélkül nem lehet.

No de vissza a jelenbe, ahol amúgy nem használom ki az 50 ezres sereglimit adta lehetőségeket, csak 40 ezreset tartok, ebből 10 ezer Olaszországban, 10 ezer a fővárosban, 20 ezer pedig mindig különböző helyen, vmi hadjáratban, most éppen az egyiptomi piramisoknál állomásozik.

Apropó, kivételes jókedvünkben, amiért idáig eljutottunk, még néhány hitetlen kutyának is megkegyelmeztünk,a vallási különbségek ellenére. Az egyik boszorkányos kardforgató képességekkel és szépséggel megáldott palotánkba cipelt rabnőnek a nevét kérdezve aztán kiderült,
    hogy Mohamed Aida :D
  • JLH Fans
    Mc Cartman, a segítségedet szeretném kérni, főleg, hogy úgy tűnik csak mi ketten játszunk Bizánccal nehéz fokozaton:)

Persze más is segithet, ha tudja. Azt írtad, a játékodban neked Jeruzsálem volt a kiindulópontod és nagyon értékes hely, na de könyörgöm miért?! Itt hever a levert kegyelemért remegő mameluk horda lábaim előtt, de Sziria elszakitásán kívül max 1vagy 2 tartomány fér bele a badboy és a győzelmi pontjaimba is, Alexandria nem sokkal jobb választás?

Irtál még egy helyet, hogy Jeruzsálem meg az, tehát....miért?