11580
Europa Universalis III
-
tttttom #6460 Ugye nem probléma, ha kicsit ilyen elbeszélősen írom le az AAR-em? :) -
McCartman #6459 hát ja , ez bizony ilyen. -
Brave89 #6458 Mint írtam, csak nagyon ritka esetben (összesen 2x) használom ezt a kettőt, akkor is a játék faszsága miatt az egyiket, másikat meg azért, mert így is szopóka az építkezés, ha még figyelmetlenségből elszarok legalább 5 magisztert. Erre allergiás vagyok, mert elég idegesítő ez a pötyögjük egyesével az épületeket és nem azért írom be, mert hogy "nehéz" a játék. -
McCartman #6457 A figyelmetlenségnek bizony ára van , ez benne a kihívás.:)
Mindegyik játékban kerülöm a cheateket , ebben meg szvsz különösen nagy bullshit +stab / magistrate / építkezések beiktatása , mikor amúgyis viszonylag könnyű a játékmenet.
Dehát mindenki úgy játszik , ahogy szeretne , lényeg , hogy örömet okozzon neki.:) -
Brave89 #6456 akkor éri meg rakni, hogyha egy nagy market területen belül vagy, és annak lehetőleg a szélén, vagy ha két nagy market terület határán.Ilyenkor létrehozod a COT-ot, és mind a kettőből csippent le egy jó darabot, ami jól jövedelmez. Előnyös, ha nagy az országod, mert az Új COT-ban így sok prov lesz és jövedelmezőbb is lesz. Európa közepén max early gameben érné meg, de ott úgy sincs rá pénzed + általában valamelyik liga tagja vagy. A későbbiek során elaprózódnak a piacok. -
Noreszka5 #6455 Akkor most csináljak vagy ne?:) -
Noreszka5 #6454 Easy-n nyomom egyelőre, amíg ki nem tapasztalom a játékot, 2350 dukátom van jelenleg. -
JLH Fans #6453 Engem meglepne, ha erre csak úgy el tudnál baszni 500 dukátot, normális nehézségi szinten szvsz no way. -
Noreszka5 #6452 Bajorokkal csata nélküli white peace ismét, kezdem megszeretni őket:) (de attól még nagy köcsögök:D), a brandenburgiak meg egyedül maradtak és + 3 területet és 300 dukátot fizettek a szabadságukért. Most küzdhetek néhány lázadóval de egyébként minden okés, presztízs: 9. Ha elmúlt a nacionalisták veszélye nem tudom hogy merre forduljak Nyugat-> Ausztria vagy Kelet-> törökök?...
...és újabb kérdésem lenne ha nem gond:) : Van elég pénzem hogy létre tudjak hozni kereskedelmi központot megéri-e? és ha igen hová?(ország középső területei gondolom vagy aranybányákhoz...?) -
tttttom #6451 Folyt. köv.
1416 Jan. 23-tól folytatom, ahol abbahagytam.
A császár másnap kihirdeti a "Koszorú-tervet". Ez pontosan azt jeleneti, hogy az Akháj fejedelemség mellett még a kis szigeti két királyságot Kordut és Naxost is a birodalomhoz csatolja.
Az Akháj fejedelemségben is próbálkoztam az Athénban bevált módszerrel. Vérontás nélkül megszerezni a területet és a várost. Még mielőtt a terv ki lett volna hirdetve a Pápai állam meg a Tuszkán királyság hadat üzent Athén felszabadítása címén egy nappal korábban még mielőtt sikerült volna a csapataimat Athénból áthozni.
A császár vakon bízva a terv sikerében pár lovast kiküldött, hogy öltözzenek be az Akháj fejedelemség katonáinak. A terv nem sikerült, mert 8 lovast útközben elkapták és rá egy napra a fejüket visszaküldték egy ezüst tálcán. Az egyik fejre rá volt szögelve egy papirusz tekercs. A tekercsen ez a szöveg állt.
-"Ha egy katonát is küldesz a területünkre -kis- császárom akkor a te és további embereid fejeit is így küldjük vissza."
A császár berendelte az Athéni katonai vezetőket a hajdani athéni palotába amit most katonai kaszárnyának és tanácsteremként használnak. A terembe összesen 3 ember jött még be a császáron kívül. A császár felháborodásának adott hangot, hogy történhetett ez, hogy az Athéni módszer nem müködőtt. Az egyik katonai vezető szerint lehet áruló volt/van a katonák között aki kiszórja az információkat. "Vagy a vezetőség körében valaki inkább az olasz pélót szopkodja."-Mondja erre kicsit mérges, de nevető hangon a császár. A császár elrendeli minden olasz származású kereskedő, katona és pap megkeresését és a császár színe előtti átkutatását, hogy információkat találjanak...Összesen 31 kereskedőt, 8 katonát és 3 olasz papot hoznak láncra verve a császár elébe. A jelenlévők megijedve és kissé kábultan hallgatják a császár vádjait velük szemben. A császár elrendeli az összes olasz ember kihallgatását és addigi tömlöcbe vetését a jelenlévőkkel együtt. Eltelik majdnem a nap és a császár majdnem megfeledkezik a Koszorú-tervről amikor eszébe jut, hogy, ha a békés vér nélküli módszer nem müködött akkor ideje a fegyverek szavával érvényre juttatni akaratát.
Másnap 13.000 görög katona indul Akháia városa ellen akiknek a császár megparancsolta ne kíméljenek senkit aki rájuk támad és ne nézzék, hogy asszony, öreg vagy gyerek. Az ostrom kezdeteként a várost bekerítik és vissza fordítanak minden olyan szekeret mely árukat szállít be vagy ki a városból. Megkezdődik a 3 hétig tartó "raktár alamizsna ideje..."
Ez alatt az Albán autonóm zónában elismerik az albán népet és annak létét a Bizánci birodalmon belül...Elrendelik Bizánci Albánia számára, hogy állítson fel egy 4.000 fős harccsoportot amelyik beolvad a bizánci haderőbe, de a csoport vezetői és katonái között albánok lehetnek csak benne. Meg még emellé elrendelik, hogy Albánia tartson fenn még egy 1.000 fős helyőrséget önköltségen.
Gazdasági események:-Az ostrom megkezdése előtt a császár elrendeli kereskedelmi standok kijelölését és azok megépítését Makedónia, Larissza és Janina tartományokban. A fővárosban meg felépítenek néhány fegyver raktárat. Albániában meg egy kikötő építését rendelik el. A bizánci haderő számára elrendelik a Bizánci Flotta tovább építését 4 Carrack formájában.
Az olasz államok levelet küldtek a császár számára, hogy álljon le Akháia népének éheztetésével különben keresztes hadjáratot indítanak a Bizánci Birodalom ellen. Ezen a császár nagyot nevetett és így kommentálta...
"Hahahaha...Ez aztán jó. Rendben küldjék csak a hitetlen kutyáikat." A császári palotában lévők is nagyot kacagtak ezen. A császár válaszként a kommentjét írta rá a levélre és vissza küldette egy futárral...
Eltelik a 3 hét és Akháia népe kiküld 4 követet tárgyalni a megadásról a bizánci katonai vezetőkkel. A követek közül 2-t a városba visszaküldtek a másik 2-t meg beküldték a parancsnok sátrába...A követeket meghallgatták és a bizánci parancsnok feltételeit melyek a következők voltak:
- Akháia népe esküdjön fel a császárra.
- A város lakossága csak a görög megnevezést használhatja és nem az akhájt.
- A királyuk mondjon le és ismerje el a bizánci uralmat cserébe megtarthatja a vagyonát és a földjeit.
A követek hosszas mérlegelés után megmondták a parancsnoknak, hogy ezt nehéz lesz teljesíteni, de megpróbálják a vezetőséget erről meggyőzni. A parancsnok külön garantálta, ha elfogadják a feltételeket senkit sem fognak letartóztatni vagy kivégezni a városban...A parancsnok 1 nap határidőt adott a feltételek teljesítésére. Az 1 nap letelt, de senki nem jött ki a városból. A parancsnok mérgében és szégyenében elrendelte az ostromgépek bevetését és, hogy törekedjenek arra, hogy fegyverezzék le az embereket, de aki mindenáron ellenáll azt öljék le.
Az ostrom megindult a falakon nem voltak védők. A védőkkel a behatolók a város belsőbb részein küzdöttek meg, de a legtöbbet időben lefegyverezték. A fanatikusok és a királyi testőrség összesen 478 főt alkottak akik megküzdöttek a bizánci behatolókkal szemben. összesen 94 bizánci vesztette életét. A fanatikusok közül mindet leölték még a királyt is aki nem akarta letenni a fegyvert. A várost kisebb vérontások árán, de bevették és hozzácsatolták a birodalomhoz. Az olaszok csak blöfföltek amikor megfenyegették a császárt, hogyha Korfu vagy Naxos földjére lépnek akkor nézzenek szembe a következményekkel...Hosszú velencei-bizánci tárgyalások után csak Naxost sikerült hozzá csatolni a birodalomhoz. Korfut meg bekebelezte a Velencei fertő.
A háború után a császár elrendelte újabb gazdasági és katonai épületek építését a tartományokban...
Folyt. köv.
1420-ban járom. :P -
Noreszka5 #6450 Újabb háborúba keveredtem:D megtámadok egy kis országot (asszem Messen) a bajorok megint jönnek + Türingia + Brandenburg, Türingiát gyorsan lerendeztem és 1 tartomány + vazallusként elfogadta a békét, a bajorok megint háborúznak a Teutoniakkal szóval velük se lesz probléma, csak Brandenburgot kéne túl élni, Messen pedig ostrom alatt. -
Noreszka5 #6449 Köszi, a küldit már lemondtam de sebaj:)
Templomokat akkor elkezdem építgetni, pénz most úgy is van rá. -
kissssss #6448 Bizánccal nem hozhatod létre a jeruzsálemi királyságot ahhoz nyugati kereszténynek kellene lenned (értsd:nem lehetsz ortodox,protestáns,református) -
tttttom #6447 Na közben folytatom Bizánc felemelését. :P Hamarosan jelentkezem. -
Brave89 #6446 hja, és ha protestáns vagy, akkor eleve baszhatod. -
Brave89 #6445 1. mindenhova
2. Az az értelme, hogy olcsóbb lesz a stability (tehát ha lemegy 1 stability, akkor gyorsabban tudod vissza szerezni)
3. Azt hiszem arra az eventre gondolsz, hogy a trieri VÁLASZTÓ támogasson téged a császári jelölésben. Gyanítom valami HRE-s állammal vagy. Nos, ennek több módja van. 200 relation trierrel, ha teheted, köss vele ally-t, mert az is +50 pont, legyen nagy presztízsed, nagy legitimacy-d, ne legyen infamy-d, uralkodód diplomatic skillje is befojásolja stb. -
JLH Fans #6444 Lassan nálam 1480 van, szerencsére Kasztillia jól elháborúzgat a mohamadán népekkel, és -200 ról már a kapcsolatot is felhoztam -80 ra:)
A Timuridok meg jól elvannak Grúziával, mindig picit besegitek oda, igy sosem sikerül elfoglalnia rendesen:D
Közben beindítottam az első nagy karakképitési programot, olyan 30 at felhúzok, aztán sok szeretettel várjuk Kasztilliát:)
Iszonyat, milyen lassan (évente 0.5) el esik az infamym, igy bele fog telni még vagy 15 évbe,mire valamirevaló hóditó háborút indithatok újra. -
tttttom #6443 Számomra nekem minden apróság dicsőségnek számít ebben a térben(gamer)...A valóéletben már kicsit másabb nálam a mérce a dicsőséget illetően.(nem vagyok egy hú, de nagy emberke...) -
JLH Fans #6442 Akkor ahogy múltkor én, most te értettél félre, nem állitottam, hogy nincs nehézség benne magyarokkal, sőt:) -
Noreszka5 #6441 Valaki válaszol a templomos kérdésemre? -
Brave89 #6440 én csak akkor szoktam nagy ritkán beírni 1 magistrate-t, mikor háborúzom, és elfelejtem nyomogatni az építkezést, hol ottl enne pénzem, és több éven keresztül 5-ön áll a magistrate. A figyelmetlenségemet később úgy kompenzálom, hogy benyomok 5 építést, aztán beírok 1 magistrate-t, aztán megint 5 épület. Nálam kb itt meg is áll a csít. Illetve nem, mert még akkor szoktam beírni 1 stability-t, ha HRE-ben játszom és bejön a -1 stablis -5 presztízses event, hogy adjam vissza a területet, mivel ezt kikúrt nagy baromságnak tartom. -
JLH Fans #6439 Én sem vagyok olyan hülye, hogy normal alatt kezdjek gamet, nem akarom halálra unni magamat, életem legelső gamet is megnyertem úgy SIMÁN, EU 2 és 3 ban is, kis kézikönyv olvasgatás, és ennyi:)
De persze mindenki úgy játszik, amihez kedve van, csak épp ilyen fokozaton játssza (vagy mondjuk Kasztilliával) finoman szólva sem nagy dicsőség elérni valamit:) -
Brave89 #6438 Én nem is ezt vitattam. Szerintem is reális hogy lassabban fejlődtünk,és elmaradottak voltunk. Csak azt hittem, azt állítod, hogy a magyarokkal nincs nehézség, holott van, ez:) -
JLH Fans #6437 Előzőhez visszatérve elfoglaltam az összes területet, ami kellhet, de csak azt ajanlja fel, hogy Release Syria (persze még nem menne bele ebbe, mert ehhez olyan 60% ra meg kellene vernem) -
tttttom #6436 És úgy csítek nélkül, hogy már nem konzolozom(cash, colonist, magister stb. csít nélkül.) -
tttttom #6435 Ja mondjuk én very easyn játszom...Nem vagyok olyan hülye, hogy magamat szívassam... -
Brave89 #6434 Mondjuk sztem félreértettelek. Most látom hogy arról beszélsz, hogy realisztikus a játék és nem arról, hogy könnyű vele a géming:) -
Noreszka5 #6433 Ok, akkor lemondom, de egyébként hogyan lehetne elérni? Ehhez a vallási ügyekhez egyáltalán nem értek:D -
Brave89 #6432 Igen, de én nem is ezt mondtam, hanem hogy nem olyan "könnyű":) -
JLH Fans #6431 5 presztizs az lószar szerintem, ennek kba dupláját kapom, amikor nyerek egy tisztességes csatát, épp most csaptam meg pl vagy 25k mamelukot :)
Én is lemondtam most legutolsót, az ált benne, hogy Kisázsia egész területét téritsem ortodoxra:D Anyád:D Biztosan kiadok majd rá vagy 2.000 presztizst, főleg hogy még meg sincs Kisázsia:)
Apropó, Bizánccal nem lehet létrehozni a Jeruzsálemi Királyságot? Mi kellene hozzá? -
Noreszka5 #6430 Néhány kérdés felmerült bennem: tudok templomokat építeni, hová célszerű és mi az értelme? (keretem bőven van rá...)
Hogyan érhetem el és hogyan kell azt csinálni hogy egy nemzet támogasson engem mint bíboros vagy ki...mert most ez a küldetésem hogy Trier támogasson, ha lemondom -5 presztízs (így is mínuszba vagyok nem szeretnék tovább süllyedni)
Előre is köszi a válaszokat. -
JLH Fans #6429 Oké, de csak ha foglalnak tőled valamit, márpedig a Birodalom még nem vesztett eddig soha területet (kopp-kopp) csak eladott néha:) -
JLH Fans #6428 Miért, a valóságban tán nem fejlődött lasabban? Vagy indult JÓVAL alacsonyabb szintről, mintsem Ausztria vagy Csehország?
Na ugye...Még Mátyás idejében is ha szigorúan a gazdasági fejlettséget nézzük, akkor bizony elmaradtunk tőlük.
Katonailag viszont erősebb, és az egységei is, szóval szerintem ez pont így van jól.
És a bevétel is teljesen reaális, könyörgöm, ne az egyszem Mátyásból induljatok ki, aki évente 5X kb rendkivüli hadiadóztatott, ő a kivétel volt, nem pedig a szabály:)
-
Noreszka5 #6427 Helyzetjelentés (büszkélkedek kicsit:D): A bajorok sorra nyerték ellenem a csatákat, de hála a jó Istennek (és a Teuton rendnek aki sose támogat a háborúban) a Teuton rend(remélem jól írom) hadat üzent a bajoroknak az erdélyiek közben lefoglalták Aquileiát (letudtam írni:D) a csiki-csuki játékkal és a kisebb bajor csapatokat amik itt maradtak sikeresen visszavertem, majd mentem segíteni az erdélyieknek és Aqui három tartományt és egy kisebb összeget (úgy 100 dukátot) felajánlott béke gyanánt természetesen elfogadtam, épp indultam volna a bajorok ellen mikor a Teuton renddel white peace-t kötöttek, én is egyből felajánlottam nekik ezt és el is fogadták (mákom volt).
Nem értem hogy egy harmad akkora országnak mint a bajoroknak (akik most a császárok), hogy lehetnek ilyen erősek, kétszer akkora túlerővel se tudtam a csapataikat megverni, ez érdekes nem?
De várnak még izgalmak miután levertem a lázadásokat a cseh területeken valahogyan kaptam egy casus bellit Messen vagyki ellen amit ki is használok, de ez majd csak holnap derül ki milyen eredményességű lesz.
(Remélem nem gond ha élménybeszámolókat írkálok, ha zavar szóljatok) -
Lysandus #6426 De gyengébb. Kisebb bevétel, kisebb manpower, mint valójában. De engem nem zavar, mindig átírom ezeket, meg a tech groupe-ot. -
Brave89 #6425 szerintem sem. Kezdetben legalábbis biztos nem. A probléma a fejlődéssel van. Sokkal lassabban fejlődik mint a szomszédos Ausztria, vagy Csehország. -
Brave89 #6424 Már nem azért, de reconquest volt már HTTT-ben is. Biztos, hogy nem DW-ben láttam először. -
JLH Fans #6423 Kövezzetek meg nyugodtan, de szvsz Magyarország egyáltalán nem kapott olyan rossz induló feltételeket, oké, tudom Erdély, meg aranybányák és a többi, de ezzel együtt szvsz bőven egy játszható és egy jó közepes erejű ország, nem gyengébb, mint amilyen valójában is volt akkoriban. -
JLH Fans #6422 Ahhoz 4-5X vissza kellene töltenem, és cheatelni pedig nem fogok.
Nemrég volt olyan eventem, hogy egyik választás -1 stabilitás meg +3% infláció, a másikra nem emlékszem, de vmi még roszabb, előtte volt lementve fél perce, akkor sem töltöttem vissza:)
Úgy nem igazi a játék szerintem, könnyen verhetném magam nagy birodalomra, csak épp nem lenne reaális. 2 ilyen visszatöltésem volt csak a 70 év alatt, abból egyik legelején még, amikor első megmozdulásként húztam a csúszkát 1 el a centralizáció felé, erre babaszott 10 ezer felkelőt a fővárosba, amikor 2 ezres seregem van ott, és 4 ezer a manpower limitem:) -
Lysandus #6421 Ha HttT-vel játszol, akkor tudod csökkenteni az inflációt, mert 30 százalékba előbb-utóbb belerokkansz. A csúszkáknál ugye minden elmozdítási lehetőségnél kiír három 33 százalékos valószínűséggel bekövetkező opciót. Tehát valamelyik megtörténik, ha állítod a csúszkát. Valamelyik lehetőség valamelyik csúszka balra mozdításánál a "better administration". Na ez kell neked! Az egyszerre és drasztikusan lecsökkenti a pénzromlást. Nekem 8 százalékról levitte nullára. Nem tudom, hogy a harminc százalékot leviszi-e, de szerintem ha felezi az sem rossz!