11580
Europa Universalis III
  • SirHiggins
    Halihó,lenne egy kis problémám: minden működött EU3-al, felraktam a Divine Wind-et, és a betöltés előtt 'Create Vertex Declaration Failed!(ProvinceVertexDecl)' hibaüzivel kilép ill lefagy. Másnak is van hasonló? Megoldása is van esetleg?:) Köszi előre is.
  • Brave89
    sztem az arra vonatkozik, hogy ne az ő területén:)
  • Norbi930523
    Mindig érdekes (legalábbis számomra), hogy két különböző (játék)stílus milyen eredményeket produkál, kíváncsian várom a további beszámolókat :)

JLH, csak nyugalom, fizetni is kell mindenért :)
  • Karcsi9104
    plusz a többi
  • Karcsi9104
    Normalon megyek, a több tízezres veszteség úgy jött össze, hogy az összes kb. 85 ezer katonámból volt, amivel egyszerre megtámadtam őket a sivatagban. A terrain meg miegymás miatt az elején a 32 ezres seregemből naponta több, mint ezer ember veszett oda.
  • rexortom
    never start a land war with russia
    nem olvastad a tippet ?:D
  • Brave89
    én nem tudok kiigazodni ezen a gépen. moszkvának 23-as a land tech-je, nekem kb 30-as és én még csatát nem nyertem ellenük, pedig otthoni terepen csatázok. Ált mindenkit meg tudok verni, de őket nem. Kb ugyan akkora méretű seregekkel toljuk, jó vezetőim vannak. Be bugolt a gém vagy mi a picsa?
  • JLH Fans
    Teljesen igazad van, én is utálom a HRE,t mint a szart, mi több, igazából nem is akartam Olaszország felé menni, az összes ottani hóditásom a "Pistike kezdte azzal, hogy visszaütött" eredménye:D

Vagyis megtámadtak, és ha már egyszer győztem, akkor muszáj volt jól megbüntetni mindig az aggresszorokat:P
  • JLH Fans
    Jól állsz, nem rossz, nyugtass meg, hogy ugye nemcsak a nehézség van normálon, hanem nem csalsz a kereskedőkkel, diplomatákkal, misszionáriuskkal, stb sem ugye?
    (Mármint nem ingyen van a kiküldésük, igaz?)
    Egyébként Mo al szvsz ez a leghelyesebb, mármint le kell tojni nagy ívben a HRE-t:)
  • JLH Fans
    Több tizezres veszteség?:D
    Te is very easyn nyomod, mint itt szinte majdnem mindenki, rajtam kívül 3-4 embert kivéve?:(
  • Karcsi9104
    kép

kép2
  • Karcsi9104
    jobb képek:

és

• Karcsi9104
    Jó látni egy magyar játékot a sok Bizánc után. =)
    Én is kezdtem egyet Magyarországgal (kis módosítással: nincs Erdély, csak core Erdélyben; aranybányák eltűntek nyugati szomszédainktól és az országba beraktam egyet, ne legyünk túl mohók; népességet kicsit megnöveltem, hogy ne 50000-en lakjanak az országban, hanem 1,4-1,5-ször annyian) minden alapbeállításon van, tehát normálon játszom

1399-ben kezdtem és rögtön ment a szövetség felajánlása nyugatra, amiből összejött Olaszország felett egy Savoy-Svájc-Ausztria-Magyarország szövetség. Mivel beléptem a HRE-be, nem mentem neki az olaszoknak, a védelmi vonal fenntartása elég volt, nehogy Velence megpróbálja megszerezni Dalmáciát.
    A Svájci szövetség nem tartott sokáig, mivel a Savoy-Francia háborúk során ellentétes oldalakon álltunk. Később Savoy-t inheriteltem, majd északon vazallusommá tettem a Teuton Rendet. Mazóviát perszonálunióba kényszerítettem, majd őt is inheritáltam.

Ezután nekirontottam az oszmánoknak. Mindig akkor támadtam meg őket, mikorra a velenceiek és nápoly már lenullázták a balkáni seregeit. Mivel a Mamelukokkal szövetségben voltak, nem ők vezették a háborút, így először felszabadítottam és egy-egy provinciáját holy war-ral elszedtem, majd vazallusommá tettem Boszniát és Szerbiát. A Mamelukokkal és Marokkóval (oszmán szövetségesek voltak), nehezen lehetett white peace-t kötni, beletelt egy-két évbe mindig. Öt-hat ilyen háború után (miközben Litvániával szövetséget kötöttem, aki 1430 körülre felmorszolta az Arany Hordát) az Oszmán-Török Birodalom megszűnt létezni, és Bizáncot is szerencsés módon bekebeleztem trónutódlással. Ekkor viszont már nem tudtam mit kezdeni, az egyesült Mameluk-Jalarydis-i seregek bár nem győztek le azonnal, több tízezres veszteséget okoztak, arra nem tudtam tovább terjeszkedni. Eközben kisebb háborúk során Mecklenburgot, Saxonyt, Saxe-Launeburgot és a Pápai Államot vazallusommá tettem.

1450 körül szövetségre léptem Kasztíliával, így párszor elverhettem Aragóniát némi presztízsért és aranyért. Azután pihentem egy kicsit, hogy csökkenjen az infamym.

1464-ben perszonáluniót hoztam létre Montenegróval (obscure documents cb-vel) és annektáltam a Pápai Államot, aminek hatására Riga átalakult Papal State-té. Rögtön ezután indítottam egy infamy-csökkentés előtt egy utolsó rohamot. Trebizondot obscure documents-cel unióba kényszerítettem és Grúziát vazallusommá tettem. A háború végére elkészült a Szerbiai követség és kedves szövetségesem, Litvánia, háborúba hívott Ryazan ellen. Elfogadtam a felkérést, hogy vazallusommá tegyem Finnországot.

Ám itt taktikai hibát követtem el. Nem én vezettem a háborút, mégis békét kötöttem, majd szövetségre léptem a finnekkel, így jött a hír, hogy Litvánia ellen átvettem a háború vezetését és 2-vel csökkent a stability. Szerencsére gyorsan lezártam a dolgot white peace-szel (pedig ők álltak jobban), és ismét szövetséget kötöttem a litvánokkal.( Akiknek a jelenlegi gyenge királynőmet, I. Oginski Hedviget (3/3/3) =( )

1473. októbere van. Most megy az infamy-csökkentés és készülök Ming esetleges Litvánia elleni támadására. Várom azt is, hogy területeim a birodalmam részévé váljanak, hogy nyugodt szívvel nyomulhassak tovább. Jelenleg 1000+ a bevételem a Ledger szerint, 0,6 az inflációm, 24,4/33 az infamy-m, 92 a presztízsem, 100 a legitimacy-m, +2 a stabilitásom.
    Katonailag második vagyok Ming után (szárazföldön) 97k katona, 106k forcelimit.
    Vízen viszont nagyon sebezhető vagyok 8 hajóm van és 13 a forcelimit.

1472. január 27-én itt van a világ:

és Magyarország és vazallusai, uniójának tagjai:

folyt köv...
  • JLH Fans
    Emberek, ez a Velence egy kincsesbánya:)
    Eleve ugye 600 ezer lakója van, (ez sztem majdnem annyi amennyien összesen laknak a birodalomban) COT ja, és 1maga vagy 20 ezret dobott a sereglimiten, dől a lé, végre ereszkedésnek indult az eddig stabil 30% os infláció.

Pisa és Siena 2 jelentéktelen tartoményocska elveszett köszönhetően a "végre" bekövetkező ismétlődő nyugati támadásoknak, azonban kárpótoltuk magunkat a mamelukok ellen, immár Alexandriától Aleppóig a part összes területe a bizánci szászárnak hódol, és flottabázist szereztünk a Vörös tengeren is, valamint Aquiela is vazallus:P

Már csak az infamyt kellene vhogy újra 35 alá verni...
  • tttttom
    Wáó. Magyarokkal így haladsz. :D

Csak így tovább.
  • kissssss
    lol most megnéztem jobban a képet... francia Ázsia meg hanza kisázsia

:-DDD de ahogy látom a franciák seggét épp most rúgják szét az oroszok meg Barbant, érdekesen alakul nálad is a történelem.
  • kissssss
    ja hogy így érted(különböző cb-k) szoktam én ezeket is használni ne félj, de például a border fiction-t hanyagolni szoktam.
  • kissssss
    jól haladsz de azzal a legitimitással kezdj nagyon gyorsan valamit mert rá nézni is rossz
  • Brave89
    nem csalásról beszélek, csak pl foglald el velencét küldetés, foglald el dél itáliát, majd fél itália a szövetségesed, fel lázítgatod a provinciákat, aztán hívnak téged segítségként, te meg bekebelezed őket, és 0 infamy, border fiction event, imperialism cb stb...vannak itt lehetőségek.
  • Norbi930523
    Nos, egy kis beszámoló:
    Egy kicsit régebben már kezdtem egy "karriert" a magyarokkal, HRE tagságban és császári pozícióban gondolkodva, de amint meglett ez a megtisztelő cím, hamar rá kellett jönnöm, az infamy nem az ember legjobb barátja :) (Unlawful Imperial Territory, és a vele járó problémák). Szóval egy kis kasztíliai és angliai kitérő után, jóval több tapasztalattal a tarsolyomban visszatértem kis hazánkba, ezúttal messziről kerülve a HRE-t, és mint utólag úgy tűnik, helyes döntésnek bizonyult. Jelen pillanatban így állok:

Minden nehézségi szintet befolyásoló cucc alapbeállításon (azaz normalon) van. A csehek ellen többnyire a "lepattanókat" szedtem össze, tehát megvártam, míg valami nagyobb nemzet lenullázza a seregüket, én pedig akkor kapcsolódtam be a buliba :) Az osztrákokkal eleinte szövetségben voltam, de a franciák szétszedték őket Stájerországra és Tirolra, Break Alliance, és támadás :) A helyzetet azért segítette, hogy kaptam core-t Görzre és Grazra is. Előtte még persze megszereztem 1-2 provinciát Aquileiatól, ami azért kicsit fellendítette a gazdaságot, plusz Erdély és Moldávia. A lengyelek, Velence (1-1 tartomány), és a Teuton/Német Lovagrend (2 tartomány) vazallusom. És akkor egy kis általános összefoglaló:

Kis hazánk államformája Administrative Monarchy. Feudal Monarchyról azért változtattam meg, mert a Menpower meg a Land Forcelimit már elég nagy volt, ez a +10-10% nem sokat változtatott. Így viszont + 1 magisztrátust kapok, a Centralization vs. Decentralization -5-ös értéke miatt még +1 magisztrátus, plusz egyéb értékek, így összesen 2,80 magisztrátus évente, így elég jól tudok építkezni. A csúszkákat illetően még az Innovative vs. Narrowminded +5-ös értéke a kirívó.

Gazdaság: Az infláció már szerintem az 1500-as évek eleje óta 0, de nem is ment feljebb sosem 1,5-nél. Az ország bevételei jók, vagyis inkább kitűnőek: Spanyolországnak a legnagyobb, 4354 arany, aztán nekünk 3837, majd egy elég nagy szakadék, a franciáknak és az angoloknak 2400 körül mozog. Van egy COT is az országban, 800 arany környékén mozog az értéke (ezzel ismét 2. a rangsorban), ebben is a spanyolok vezetnek (1400+ arany). Év végén, +3-as stabilitásnál kb. 830 aranyat kapok. Tehát összességében elmondható, az ország gazdaságilag elég stabil lábakon áll.

Hadsereg: 120 ezer fő (ESP: 200K, FRA: 175K, GBR: 140K, a többi nemzetnek kevesebb, és mivel a spanyolok és franciák szövetségesek, nagyjából bárkit leverünk, mint vak a poharat :D )
    Az elején, miután láttam, hogy ha azonos pénzt ölök minden technology fejlesztésébe, elég szépen le fogok maradni, így a Westernizationig mindent a Land Tech. fejelesztésére fordítottam, így sikerült megvédeni a hazánkat, meg hát terjeszkedni ugye :) Egyébként utána is tapasztaltam, hogy a hajózgatni nem nagyon fogok, így a Naval Tech-re szánt pénzt gyorsan át is csoportosítottam a Land Tech-re, így most 33 az értéke, az országok között Lorraine-é a legnagyobb, 36-tal, szomszédos/rivális országoké 31.

Végére pedig egy viccesnek ható kördiagram, a kapcsolataim a többi nemzettel:

Tehát több mint a fél világ utál :D Az a 6 ország, akivel jó a kapcsolatom, az a 3 vazallus, a 2 szövetséges (FRA és ESP) valamint a Pápai Állam. :)

Még annyi, hogy a szomszédos 1 tartományos német államok (Ulm, Frankfurt, Ansbach, Mainz, Saxony) töretlenül küldözgeti a kémeit országunk területére, hogy lázadást szítsanak több kevesebb sikerrel, de ez igazából arra jó csak, hogy békeidőben ne unatkozzak :D
    Egyébként az első képen látszik, hogy elég magas az infamy a limithez képest (20,0/24,7), cserébe viszont a legitimacy kellően alacsony, így most egy hosszabb szünet következik, legalábbis hódító háborúkban mindenképp :)
  • kissssss
    tudom én azt hogy vannak kiskapuk a játékban, csak én már nem nagyon használom ki ezeket, mert már így is csak nehezen tud megfogni a gép.
  • Brave89
    ha ügyesen csinálod, meg lehet oldani kisebb infamyvel is. Nállam most enyém egész itália, és kb csak Milánóért kellett sok infamy-vel fizetnem, révén hogy azt integráltam (perszónál únió), de a többi országnál mindig kihasználtam az adott helyzeteket és a legtöbb esetben 0 infamy, vagy csak 2 infamy/terület volt:)
  • kissssss
    "Olaszországi birtokaim cseppet nagyobbak"

őszintén szólva én ballisztikus ívben szarok az olasz területekre, tudom tudom tudom gazdag területek de nekem nincs kedvem elcseszni egy rakat magisztert pénzt meg hadsereget arra a néhány területre, meg még belefolyni az nrcs dolgaiba ahhh... inkább terjeszkedem kelet felé(egyiptom,india hmm nyammmi), Rómát is majd később hódítom meg valószínűleg akkor mikor -3 lesz a stabilitásom és ennek köszönhetően 80 alá fog csökkenni a legitimitásom.

már egyszer leírtam :) de akkor leírom újra.

httt. hard minden és a kereskedőkön kívül minden pénzbe kerül, infláció pedig még mindig nullán van én nem szoktam magam túlköltekezni sosem szedek be havonta pénzt.

"hanem Szíria:)"

ö is rajta van az étlapomon de majd csak később fogom el fogyasztani előtte túl akarok jutni a hadsereg modernizáción ez fontosabb.

és természetesen a koment megírásakor is egy tonna büntivel bombáz a gép(a nép fél a valózásoktól -1 stabilitás, a kurv...ád)
  • JLH Fans
    1500: Méltóképp ünnepeltük meg a birodalom fennállásának 100 éves évfordulóját: Kivédtük a támadásokat, mi több, immár Róma és Milánó és még 1 tartomány kivételével ÖSSZEFÜGGŐEN birtokuljuk EGÉSZ ITÁLIÁT is.
    (Igen, Velencét is)

Az már más kérdés, hogy hiába nem én voltam a támadó fél, az infamyt begyűjtöttem igy is a sok annex miatt, amit mondjuk nem értek, de sosebaj. A következő évek kritikusak lesznek, ugyanis 35.97 az infamy vagyis: "We are worse, than dishonourable scum" :D
    Viszont eltelt már vagy 1 év, és a 4 nagy háborúm lezárása óta még senki sem támadott.

Pedig természetesen továbbra is legnehezebb beállitások (mindenért fizetni kell, lucky nations történelmi vezetők, hard fokozat infláció, stb) mellett játszom:) Igaz, "csak" In Nomine 3.2 őt, de akkor is:)
  • JLH Fans
    Majdnem teljesen ugyanúgy állok én is, Olaszországi birtokaim cseppet nagyobbak, és nekem nem Észak Afrika van meg, hanem Szíria:)

Jah és nálam is 1497, durva....:D
    Milyen verzión, fokozaton és beállitásokon tolod?
    És mennyi az infláció és az infamy?
  • Pityuládé
    Nem tudja valaki, hogy honnan tudom leszedni az 5.1-es patch-t?
  • tttttom
    Nem rossz.
  • kissssss
  • kissssss
  • kissssss

észak Afrikában Portugália majdnem Egyiptomig jutott ezt nem hagyhattam mert Tunéziától judeáig minden észak afrikai tartományt magamnak akarok, szerencsére a mamelukok visszaverték a Portugál hódítást és felszabadították Tunéziát én meg garantáltam Tunézia függetlenségét ez jól jött mert később a Portugálok betámadták Tunéziát én pedig 6 infamyért elszedtem 2 tartományt Portugáliától és később Tunéziát is betámadtam cursade cb-vel és meg hódítottam, nem sokára újra tudom állítani a nemzeti fókuszt nos ez megy észak afrikára bevezetem a provinciákra vonatkozó törvényeket és felépítek egy rakat workshop-ot.

a császárnőm elég tehetséges szerencsére szóval már csak azt a nyüves stabilitást kéne +3 fel tornáznom de a gép állandóan bombáz engem egy tonna negatív hatással ahhh, igaz most hogy vissza emlékezek jeruzsálemi játékom során jóval többet szenvedtem a nyugatiasodásal mint most.
  • tttttom
    Ja hát van pár nem core tartim is...Úgy jött össze az infamy...
  • tttttom
    Folyt köv.

1461-1469(A birodalom arca.)

1461-ben amikor az épületek építése befejeződött Demeitrosz(Nem Konstantinusz, mert elnéztem ő volt az örökös csak össze fingta magát 10 évesen. :D) császár körbejárta az általa építettet épületeket szerte a birodalomban...

Másnap bement a térkép terembe, hogy leellenőrizze melyik területet lehet visszahódítani amely görögök lakta volt. A választás Ciprusra a hajdani keresztes lovag bázisra esett. Melyet jelenleg is egy zsarnokoskodó frank király II. Jéan irányított...Aki másról sosem volt ismeretes csak arról, hogy egész nap csak bólogatott, ha szóltak hozzá és nem igazán vetette meg a piát se...

A hadműveletet melyet a császár és tábornokai kidolgoztak a "Tercius" fedőnevet adták. Ez pontosabban azt takarja, hogy amikor a 14.000 fős 4. Görög Hadsereg partra száll Cipruson. Elsőként elfoglalja a partszakaszon található kikötőket, hogy megakadályozzák a Ciprusi hajóforgalom be-ki menetét. A terv második fázisa meg az volt, hogy a fontosabb kisebb falvakat és városokat elfoglalva egyre szorosabbra fűzik a gyűrűt a főváros Nicosia körül. A helyi görög lakosságnak fel se tűnt, hogy Bizánci katonák menetelnek keresztül a falvakon és városokon ezért nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a bevonulásoknak. Csak akkor vették észre a Bizánci jelenlétet amikor már a Ciprusi zászlót lehúzták a középületekről és helyette ráhúzták a Bizánci lobogót. A lakosság csak olyan "mindegy ki irányít minket nekünk úgyis szar lesz..." formában reagálta le a bizánci jelenlétet. A bizánci katonák elképedtek ezen, hogy a lakosok nem vettek nagy jelentőséget a bevonulásoknak. Még attól se tűnt el a közömbösség a lakosok körében miután a parancsnok ki a sereget vezette beszédet tartott az embereknek, hogy mi lesz itt, ha segítenek a király ellen. Végül a terv kettes fázisa sikeresen és vérontás nélkül ment végbe. Egyedül csak egy csata volt a sziget keleti részén a hajdani keresztesek és a 4. görög haderő katonái között. A ciprusi haderő katonái mind elestek. Senki sem esett fogságba, mert attól tartottak, hogy halálra kínozzák őket. Ami pedig nem is volt igaz. A parancsnok is meglepődött amikor a legtöbb sebesült is önkezével vetett véget életével akiket eszméletlenül találtak és elakartak látni...Végül már csak egy dolog választotta el magát Ciprust, hogy vissza csússzon a Bizánci birodalom karjaiba. Maga a főváros volt az egyetlen pont. A fővárost körbe vették végül tárgyalást kezdeményeztek a királlyal. A király II. Jéan hallani sem akart a megadásról és nem fogadott több követet az által, hogy a 8-ik tárgyalásnál megelégelte a tárgyalás formáját és mérgében kardot rántott és levágta az éppen ülő követ fejét. Melyet kidobatott a vár tornyából a parancsnok szeme láttára odakintről...

A parancsnok fogta magát és beszüntette a tárgyalásokat. A császárnak meg elküldött egy üzenetet melyben leírta, hogy

"Császárom!

A Ciprusi király egy barbár és nem hajlandó elismerni a Bizánci trón jogos követelését. El nem ismerés jeléül úgy reagált, hogy levágta az épp beküldött követ fejét és kidobta a vártoronyból. Ezért mint véres bosszú gyanánt kérem tőled engedd meg, hogy megbosszuljam Görög fivérem halálát.

Tisztelettel Gregorin parancsnok a 4. Görög Hadseregtől."

A császár megkapta a levelet és átgondolva a választ. A parancsnoknak engedve, hogy bosszút álljon fivére halálán. De előbb megkérte, hogy a parancsnok arra is törekedjen, hogy minél kevesebb görög haljon meg.

A csata megkezdése előtt a katonák felvonultak az ostrom eszközökkel és megindították a feltörő kosokat. A kapukat betörték, de a vár falain belül nem látták színét görög védőknek akik a várost védték volna. A parancsnok elindult 30 fős kísérettel a palota felé, hogy megkeresse és megölje II. Jéan királyt. A királyi palotában még őrság sem volt. Minden csendes volt amikor a parancsnok észrevette, hogy a palotában direkte várták őket...A semmiből végül ordítások hallatszottak és kard csapások tucatjai. Összesen 100 fanatikus támadt a harmada akkora kíséretre. A fanatikusok nem voltak jól páncélozottak szóval hamar hullottak. A bológató király végül magát szúrta le félelmében ki félt a Bizánci fogságtól...Miután a lakosok előmerészkedtek a rejtekhelyeikről kitörő örömmel fogadták a hírt, hogy a zsarnok halott.

Végül a területet Bizánchoz csatolták és a "Tercius" kisebb áldozatok árán, de végbement.

A 4. Görög Hadsereg parancsnokot a császár Ciprus népe előtt a tartomány vezetőjévé nevezte ki személyes hálája jeléül...

Végül a császár szeme Szerbiára helyeződött. Amelyet a Magyar Királyság tartott megszállás alatt...

A hadüzenetet követően 10-12.000 albán-bolgár katona indult meg a magyar területre. Mert közben a Magyar Királyság beakarta olvasztani és megtéríteni a szerb népet melyet a Bizánci Ortodox pátriárka és a császár nem hagyhatott annyiban. A magyarokat nemcsak a Bizánci marok, hanem még a bohém-lengyel-osztrák seregek tépték marták ott, ahol csak érték...Emiatt a háború gyorsan (5 hónap) lezajlott mely eredménye az lett, hogy a Szerb Királyság mint a Bizánci Birodalom szövetségese felszabadult.

-Ez alatt a Bizánci birodalom keleti határán.-

Arab mameluk hordák lepték el a birodalom keleti határát melyen át is törtek, hogy elfoglalhassák a görög vérrel áztatott földet. A mameluk hordát (15-20.000 fő) 1 hónapos harc során mind leölték. Komolyabb lépések csak annyik történtek, hogy sok görög élet árán, de feldúltuk a szírek lakta mamelukokhoz hű területeket...Ebből aztán fehér béke lett...

Folyt köv. :D
  • kissssss
    28.7 ?? rossz fiú pont? ennyit hogy a frászba szedtél össze???
  • tttttom
    Folyt köv.

1443-1460 (A hús, a sör és a tüske)

A Bizánci Birodalom ebben a korban a gazdasági szférába fektette be az évi/havi bevételek 60-70%-át. A kereskedelem kiépülése által birodalom szerte elkezdett a felvirágozni a gazdaság.

1453-ban született egy új döntés a császár által arról, hogy a nemzetiségek (A bolgárok, az albánok és a törökök.) befolyását olyan arányba kell beszámolni, hogy az elősegítse a görög-bolgár, a görög-albán és a görög-török kapcsolatok baráti viszonyra való formálását. Ez a tervezet az alábbiakat takarta.

A meghódított területeken a meghódított kisebbség nyelvén íródik ki a településnevek, információk és szolgáltatások szövege.
    A meghódított területeken a hadsereg létszámát növelik, hogy az növelje a kisebbségek biztonságérzetét. Persze nem túlságosan, hogy ne azt érezzék ők a golyófogók...A döntések sikeresen befejeződtek. A nemzetiségek számára létrehozták a BBNSZ-t (Bizánci Birodalmi Nemzetiségek Szövetsége.). Mely azért jött létre, hogy a nemzetiségek problémáját rendezze. A hadseregben való nemzetiségek száma megtriplázódott emiatt a Bizánci hadsereg elérte a 108.000 főt.

A császár élete 1458-ban ért végett szívroham által 53 évesen. De még előtte 1 évvel meghódították az egyetlen török vazallus államot Adanát, mert nem fizette rendesen az évenkénti adóit és elnyomta a helyi lakosságot.

A hatalmat fia Konstantinusz vette át Konstantinápolyban. Konstantinusz első lépése az volt, hogy bizonyítsa rátermettségét az uralkodásra, hogy templomokat építettet a birodalom keleti és nyugati részein egyaránt amiből az elsők már elkészültek 1 év múlva...

Folyt. köv.
  • JLH Fans
    Na jó, aszem spiccesen nem erőltetjük a témát többet, valamiért azt olvastam elsőre, hogy egy paraszthajszálon múlt, hogy NEM sikerült elpáholni a 45k s seregét:D

Ráadásul még a végén mégis beleszaladok a visszatöltésbe, mert benéztem hogy az annex 4 infamy, nem 2, szal magamra szabadítottam én is a világháborút:D

Ahol - egyelőre viszont nem is állok olyan rosszul...
  • JLH Fans
    Ha ő nyerte a csatát, akkor azt meg hogy?:D
  • McCartman
    csak házhoz jöttek a srácok egy kis verésért.
    Egy paraszthajszálon múlt , hogy sikerült elpáholni a franciák ~45ks seregét , ami aztán pár tartománnyal odébb egyben megsemmisült.
  • JLH Fans
    England declared war on us!

50+ kedves kis carackkal be is hajózótt már Máltára...

Apu, kezdődik....:D:(
  • Andorjan
    Akkor bocs, félreértettelek :)
    Azt valószínűleg meg lehet oldani, hogy akár az összes cb-ben érvenyísthesd a reconquest-et, mert be lehet állítani, hogy pl. core provinciáért kevesebb, vagy 0 infamy járjon (nem tudom, hogy ennek hogyan lenne létjogosultsága, mert ha mondjuk cancelled loan cb-vel (nem emlékszem amúgy, hogy láttam-e már a játékban..) támadsz, akkor azért lehet, hogy jogos lenne 1 kis infamy is azért a reconquestért, de erre várok véleményeket :)
    Lehetséges, hogy az is megoldható, hogy védőként is használhasd mondjuk a reconquest cb által is adott 0 infamy-hatást, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos, majd megpróbálom.
  • Andorjan
    Hát, igen, kerestem-próbáltam, de csak nem jött össze. Mert nem találtam olyan kulcsszót (mmint amit elfogad a game utasításként), hogy "previous owner", de még csak olyat se, hogy "to anyone", mert azt legalább tudtam volna korlátozni, arra, h csak olyannak, aki hre és core van rá (ez sem teljsen jó, mert van olyan hre-tartomány, ami többeknek is core). Na szóval ehhez béna vagyok, ötleteket szívesen várok :) (azt hiszem, azt kellene megtalálni ehhez, hogy hol van leírva az emperor, mint ország, mert ez úgy hangzik alapból, hogy "secede_province = emperor", tehát csak meg kellene neki mondanom, hogy mi az, hogy previous owner, és akkor tudná..)
    Addig is akkor kiveszem a prov-átadást, meg az infamy-t is és csak prestige lesz meg cb.