Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Solten
Tortenelmi jatekban Szlovakia?? <#rolleyes> Koszovo-t ne rakjak mar bele? <#alien>

Saor Alba

Én nem. Elég nekem Magyarországgal a havi 3 lázadás, ha még dupla core-osok lennének a provik akkor meg....
Sziasztok ha valaki szeretne multiba játszani eu3 complete editionnal irjon
[email protected]
vicen kivül én szivesen támogatnám az ötletet hogy minden területen legalább 2 fajta core legyen ^^
Nekem nem hiányzik...
De Izrael azért jól nézne ki, nem?
éppen elég a mostani hülyék által irányított verzió(slota,ficó,stb) több nem kell.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Nem. Kiválóan megvagyok nélküle is.
Elküldjem sms-ben a .txt-jét? 😉

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Nektek nem hiányzik szlovákia a játékbol ?😄
Benyomtam ám MO-ra a két aranybányát... (mellesleg Ausztriában nem voltak arany bányák csak ezüstök aranybánya Europában gyakorlatilag csak Magyarországon volt és az egyik a 19. század közepéig mûködött (Felvidék) a másik ma is (Erdély)) 😊
Meg vas lelõhely is van rendesen...
esetleg el tudnád küldeni nekem? érdekelne 😊

A magam részérõl kicsit átszabtam a játékban Magyarországot (nincs külön Erdély, több provincia, más értékek, stb). Akár telepítõt (így kompatibilis lenne a többi moddal) vagy mod-ot is csinálhatnék belõle...
Éppen ez a gond.
Az uralkodo a régens, örökös pedig nincs (no hier).
Ja és nincs royal marriage, vagyis nem lesz personal unio.
Azon gondolkodom, hogy valószínüleg a 15 év letelte után (amibõl még van hátra kb 5) lesz új uralkodó.
A kultúra panel azért jó, mert áttekintheted, hogy milyen nemzetiségek vannak az országodban, így könnyebben el tudod helyezni a National focust és ezek után a Settlement Policy sem jelenthet gondot. Nem mindegyik nemzetiség különbözõ színû. A színek azok a kultúra csoportokat mutatják meg.
Nem, nincs olyan, hogy "forever". Ha rámész sz országod címerére, ott pedig arra a menüpontra, aminek egy korona a jele, ott láthatod az uralkodót egy nagyobb négyzetben. Az alatt van egy kisebb négyzet, ami pedig az örökös nevét mutatja. A játékban eredetileg 15 évtõl számítanak felnõttnek, bár az eléggé bizarr, hogy 15 évesen már van 3 éves gyereke 😄
idövel valaki magához veszi a tront vagy kös sok royal mariget és akokr kapsz egy tronörököst egy másik országtol de a personal uniot kockáztatod
Egy kis segítséget kérnék: Divine Wind, Regency és a trónörökös meghalt. Ilyenkor történik majd valami, vagy forever Regency?
Lázadás 0-nál nem lesz, mert nem léphetek hadba (nem is akarok) és stabil az ország.
Nekem akkor volt kifagyos gondom amikor laptorol toltam haverral lanon mindig kifagytam 5 évente kb de az asztaligépeken gond nélkül fut eddig
Már bocs, de nekem is ez a gondom egy jó ideje (legalábbis ha opronyeczo #5444-ben "fagyás" alatt azt értette, hogy ki is lép a játékból), pedig a legnagyobb mentésem is 15 mega, ami azt hiszem eu-ban nem számít nagynak (aztán lehet, hogy tévedek, ez esetben javítsatok ki: 1450-ben járok, a mentés pedig 13 mega és hónapváltásnál - nincs autosave- kilép).

Nekem az tesztik ebben a játékban hogy a diplomácia nem a total war szintjén van hogy mindenki "ellenség" én már néha csak azért háboruzok hogy a szövetségesemet segitsem vagy a hitem terjeszem esetleg a kis rokonaimat bohémok és lengyeleket támogassam. Itt vannak barátok és riválisok de ezeke folyamatosan változnak 😊
LSSAHPAUL
Vazallusság javalt ha:
- más a vallás (ha nagyon más pl iszlám vs katólikus akkor pláne)
- távol van (relative kinek mi, de ha lázadás lesz (mert lesz) akkor számoljál azzal hogy bizony ide jönni kellesz nem is egyszer
- sziget (ha netalántán egy erõssebb hajós nemzettel háborúzol akkor elég visítós lesz megvédeni, még a lázadók is megszivatnak mert nem tudod leütni õket és pár év és pá a provinciának)
- infamy szempontból ez elõnyösebb (pl ha nincs bonuszod annex-re akkor 4 infamy/provincia az egy 4 provinciás országnál 16 infamy ellenben ha vazzalussá teszed akkor csak 3.)
- ha HRE tag és nincs lehetõséged azonnal béke kötés után az összest kiléptetni (1 hónap csúszás már gáz) akkor duplán vazallus javalt mert még rád fog szavazni, sok ilyen és te leszel a császár.

Inkább foglalás javalt ha:
(elõzõek ellentéte 😊 na jó azon kivül:
- ha úgy gondolod hogy 50 évig(CORE-lesz) tartani tudod a provinciát akkor utána ha szabadon engeded (vazzalus lesz a drágám) akkor nagyon sokat nyersz vele mert Infamy-csökkentõ vazallust kell csinálni belõle, szal megállás nélkül vazallussá teszed 5 év (tüzszünet letellik) mulva megtámadod és vissza szerzed majd rögtön megint vazallus.
- ha van rajta fontos dolog (university,aranybánya, COT,stb)
- közvetlen szomszédos terület (saját-kultúra terjedés nagy valószinüsége)
- vízpart (ha nincs sok vízpartod akkor igencsak drága mulatság lesz egy normális hajóflotta felállítása (8 szállítóhajó)

Utsó kérdésedre: Kurvára nem tudod magadhoz csatolni mert nem akarja hiába 200-as a viszony. Még erdély is vakaródzik pedig egy a kultúra, szal ezt felejtds el 😊

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

LSSAHPAUL
Ezért ez nagyon durva kérdés volt :p. Sajátgép megkeresed a file-t jobb gomb átnevetés. Ha totalcommandered van akkor egy "hosszú" bal gomb a file-ra.

Nem értem a Kultúra panelt, mire jó, mit kell vele kezdeni😛

Szerintetek lényegében jobban megéri az országokat Vazallussá tenni mint annektálni vagy elfoglalni tõle területeket? Nekem úgy tûnik így lényegesen kevesebb infamy-ból megúszom a dolgokat és 10 év után úgyis magamhoz tudom csatolni. Errõl jut eszembe, ha 10 éve Vazallusom és 200as a kapcsolat, akkor 100% hogy hozzám csatolódik?
Ha egyszerre 2 országnál tellik le a 10 év akkor egymás után magamhoz csatolhatom vagy csak 10 évenként egyet csatolhatok magamhoz?
lssahpaul, tudnál még segíteni abban, hogy hogyan lehet a txt fájl kiterjesztését megváltoztatni, mert nem találom ezt a .vba kiterjesztést
nagyon megköszönném,mert nem tudok addig játszani
köszi
Hogy érted, hogy nem érted? 😄
A játékban az ország irányításánál az utolsó két fület nem nagyon értem, az mi és hogy mûködik? Az egyik a Kultúra a másik meg egy összehajtott tekercs, nem emlékszem a nevére.
kisss köszönöm a válaszodat, sokat segítettél!
LSSAHPAUL
shift+F12 majd "kivágtam" a lényeget.

Amúgy ezt a mapot Photoshoppal csináltad, miután megnyomtad játék közben az F12-t(?), vagy valami mást kell ehhez megnyomni?
Geee.. Az úgy szerintem unalmas, hogy rögtön nagyként kezdünk. Ha olyan 4-5 provinciás területtel éred el az "Imperial Admiinistration"-t (30 provincia) akkor sokkal jobb érzés ha végignézel az országodon. Persze, ízlések és pofonok.
LSSAHPAUL
Jah a keresztes háborúkat nyomatni kell 😊 kapsz még fasza bonuszt is, a végén meg rahedli provinciát.. egyébként most utólag gondolkodok hogy nem kellett volna államok felszabadítását kérjem a töröktõl mert 1 provincia csak 1 infamy viszont ha én engedem el akkor többet kapok vissza(infamy) illetve nem csak szövetséges lesz hanem vazallus is ami qrvára nem mind1.

Mondjuk ugy, hogy a keresztes háborukban nyertem mindezt😊
Most azt játszom, hogy kedvem van teljesen uj országokat menedzselni...
Benyulva a mappákba...létrehoztam Dauphine országot...mint lehetõség létezett és tetszik a zászlója😊)) Odacsaptam Lyonnaist és Provence-ot, de nem álltam ám meg...
Minek a sok háború...legyünk egybõl nagyfiuk...hozzáraktam Savoyát, és Genovát is😊)) Ez utóbbi durva, elismerem, de igy szép az élet...
Az már semmi, hogy Languedocot is, de a frank király megkapta Anjout.
ILYEN indulásból rögtön olyan tényezõ lettem, hogy félnek tõlem, mint a tüztõl.
Pedig csak 12 tartományom van, abbol egy korzika...kettõ meg a világ végén van ukrajnában😊))

De nekem tetszik ez az ország😊
LSSAHPAUL
Nem vagy le 😊 csak neked is 1 gigás az auto-mentésed, próbáld ki hogy félnapra otthagyod és meglátod hogy nem fagyott le 😄, nézd meg a mentéseket ha van köztük ami több mint 20 mega akkor kb 20 hsz-el visszább van rá több megoldás is.

LSSAHPAUL
Jah az pech..

miért fagy le a játék a hónapfordulóknál????????????
De szerintem jelenleg õ a császár 😛
Na ez vicces...

A házikészítésû modomban Bulgáriával Koszovónak a segítségére siettem, mert a jugoszlávok megtámadták õket. Könnyûszerrel feloszlattam az egészet. És itt jön a vicc. Felszabadítottam Szerbiát, de utána egybõl megtámadtam, mert "Reconquest" Casus Bellim volt. Felszabadítottam Boszniát és ugyanaz mint a szerbekkel. Infamy -0 prestige +5(?).
rájötem kb 5 évente gyülik ösze 6 infamy és évente vagy 2-3 évente kapok uj területet szoval tarthato hogy 10 nél már felszabaditok valakit söt 0-án van az infamim mert folyamatosan tolom fel a autorityt mert be akkarom vezetni a reformokat én vagyok a hre-ben az isten mivel megálitottam a franciákat is egy ügyes diplamatikai spanyol magyar német angol vs francia brandenburg háboruval ^^
LSSAHPAUL
pl most anektáltam az egyik infamy-csökkentõ vazallusomat de elõtte szöviben volt Nápollyal és Provence-vel. Pont most mentettem el az állást mert bf1942 meccsünk lesz, szal ezekbõl nemsokára vazallus lesz 😊 hát így.
Ha valakivel háborúzok akkor csak ritka esetben kérek provinciát: van rajta valami fasza dolog pl university vagy trade-center, illetve ha HRE provincia akkor van annyi magistratusom hogy béke után nyomban kiléptessem õket. A török provinciákat 1-infamyért kaptam (szent háború), azért fogadtam el, ekkor lépet be marokko meg stb arab államok, de nem én szálltam meg õket hanem a vazallusaim.. ugyanis mikor háborúba lépek az összes vazallusomat megkérem hogy lépjen be a háborúba és ugye a vazallus által foglalt provinciák olyanok mintha én foglaltam volna.

hogy szereztél ennyi (és ilyen messzi) vazallus államot?
LSSAHPAUL

1460, Bordó magyarország, sötétbordó a vazzalus államok. például horvátország most pont vazallus, de mindjárt támadom és anexálom, utána egybõl megint vazallus lesz és kapok -8 infamyt. Semmi csalás, ritkán töltök vissza.

LSSAHPAUL
c.) És a legjobb: egy magistratus segítségével kilépteted a provinciát a HRE-bõl. Ehez szükséges hogy a császárral 0 alatti viszonyod legyen.. tudom nem öröm de muszáj ezt az utat járni, saját bõrömön tapasztaltam :p

Azokat a területeket amiket csak úgy megkaptál, azoknak az a hátránya ugye, hogy "Unlawful Imperial Territories".
Két dolog lehetséges:
a, Eladod azokat a területeket
b, Vazallusként felszabadítod õket (ajánlott)
A b, lehetõség viszont csak akkor mûködik, ha az egész országot birtoklod, vagy ha az az ország már nem létezik, és a birtokoölt területeden van coreja.
sziasztok lehet már beszéltetek rola én most a magyarokkal játszik csalás nélkül ottomnokat szétvertem litvánok az uj orosz ország de szétesöbe valahára engem meg megválasztotak HRE-nek csakhogy az elözö kettöt azé váltoták le mert az uj kieg miat velment 100 fölé az infamijuk mivel folyamatosan adják a nem core területeket tudnátok adni pár tippet mivel kerülhetem ell hogy jol is kijöjjek a dologbol de ne legyen 100 majd nekem az infamym ?
Pl. ahogy kissssss (#5428) írta:
"centralizáció és decentralizáció
a kettõ közül csak és kizárólag a centralizációt válaszd több adó több magiszter..."

(de ha nem zavar, hogy csalás, akkor shift+0 -> magistrate ->enter - bár nyilván nem erre voltál kíváncsi)

Sziasztok újra!

Már kérdeztem, de senki sem reflektált rá, úgyhogy felteszem újra. Hogy lehet a magisztrátusok számát növelni?
Kiváló útmutató!
megint kidobál...
ezúttal 1449 április-május váltáskor.
Továbbra is várom a jvaslatokat 😊