11580
Europa Universalis III
-
Brave89 #6660 évente. -
Brave89 #6659 Ha nincs tanácsadód, sem épületed, sem national bankod, akkor csak a centralisation-decentralisation értékből kaphatsz inflation reduction értéket. Ergó ha nagyon centralizált az államod(-3;-4;), akkor totális kiadás esetén olyan -0.6;-0.8 értékkel tudod redukálni az inflációt. Ekkora értékben tudod mozgatni a bevétel fele a csuszkát, centralizált állam esetén(megjegyzem, ez nem túl sok, de ha leveszed a land manitance-t és amúgy sem kell angy hadsereget fenntartanod, azért így lehet spórolni). -
Brave89 #6658 A HRE-s eventel az a gond, hogy az adja a liberation CB-t. Úgy kellene megoldani, hogyha 1 állam elfoglal egy másikat a HRE-n belül, akkor a császár automatikusan kapjon Liberation CB-t és ne kelljen hozzá ez az idióta event (mint régen HTTT-ben) -
Brave89 #6657 Hát, ez az országtól függ. Ha nagy az országod jó bevétellel és nem nagyon kell igénybe venni a hadsereget, ergo nem nagy méretű, akkor igen. A lényeg igazából azon van, hogy milyen arányban vannak a területeid és azok jövedelmezősége azzal a minimum hadsereg létszámmal, amit fenn kell tartanod, a védekezésre. pl Angliával szerintem lehetséges, ha felhagysz a kontinensen való terjeszkedéssel. Akkor nem kell nagy sereget fenntartani, és a többiek sem fognak (nagyon) basztatni, vagy ha megteszik, akkor flottád legyen nagy, ami amúgy sem kerül sokba (mármint a fenntartása, a megépítése sokba kerül:)). Ne engedd hogy partra szálljanak. Így még jövedelmező is a háború, révén hogy nincs attrition és semmi, ami növelné a war exhaustidet, viszont kivethetsz hadi adókat, és ha az uralkodód nem teljesen balhere(szal jó skill értékkel rendelkezik), akkor nem is nagyon fog növekedni (max 0.1-3-al, ami lópikula). -
Brave89 #6656 Ha 1399-ben kezdesz, akkor egyszerű: szövetkezz a francőzökkel és igyekezz meg is tartani ezt a szövetséget, amikor pedig háborúzik Angliával, részben elvonja az erejét, és akkor megtámadhatod, igyekezz az angoloktól vagy területet szerezni, vagy vazallus államokat létrehozni az ország testéből, hogy ezzel is gyengítsd. Ha később kezdesz, akkor is az a javaslatom, hogy erős szövetségeseket próbálj keresni, akik háború idején valóban tevőleg is tudnak ártani az angoloknak, s ezáltal segíteni téged (talán a spanyolok?) -
Petiii94 #6655 ttttom nincs kedved Multiba játszani??? Ha nem akarsz egymás ellen lehetnén szövetségesek is:D Bizánc-Magyarország aztán segítenénk egymást:)
Nekem mindegy ,hogy ki csak játszon velem mert egyedül már unom:( -
tttttom #6654 Folyt köv.
1440 közepe...
A Bizánci Birodalom lassan eléri régi határát melyet az előző császár II. Manuel nem láthatott. De fia Ioaness viszont véghez vitte amit apja önmaga és utódai számára jelölt ki Isteni sugallatra. Ioaness másnap kimegy a palotából és önmagában járva fel-alá a palota udvarában gondolkodik a jövővel kapcsolatban, hogy gyermeke képes lesz e átvenni a helyét amikor ő eltávozik...Milyen törvényeket hozzon mely egyaránt jó magának a birodalom minden polgárának és a mindenható számára...A császár gondolkodása közben megzavarja az egyik szolga, hogy jöjjön a térkép terembe, mert a katonai vezetők véleményt kérnének tőle az ő tervükről. Ioaness elgondolkodót gyorsan, hogy most ki irányítja az államot. Ő maga mint császár vagy egy csapat nemes kik tábornokosdit játszanak...Végül 10 perc múlva bemegy a térkép terembe, hogy megnézze mire kíváncsiak a katonai vezetők a császár véleményéből...
A császár ránéz a térképre és látja, hogy a térkép nem egy darabból, hanem sok kisebb terület térképéből áll össze. A tábornokok mutatnak egy térképet császárnak egy elfeledett görög földről Krétáról...
A császár gondolkozik, de nem tudja mit mondjon Krétával kapcsolatban, mert nem rendelkezett sok információval a szigetről semmilyen tekintetben sem. Csak annyit reagált a kérdésekre, hogy "Ha ez a sziget hozzánk tartózott akkor dolgozzanak ki egy részletes tervet a meghódításával kapcsolatban..."
A császár véletlen rápillant egy másik kisebb térképre is mely Ciprust a császár egyik volt kedvenc helyét ábrázolta. onnan ugrott be neki, hogy a tábornokok azon dolgoznak mekkora erőt lehetne alkalmazni, hogy elfoglalják e 2 Velencei rabigában szenvedő szigetet.
A császár gyors esze járásának köszönhetően rájött, hogy jobb ha végig gondolja kétszeresen is, hogy mit hova tesz papíron és szavakban, mert az elmúlt 5 évben Velence titkos paktumok egész sorát kötötte Bizánc lehetséges/lehendő ellenségeivel. A császár az egyik lehetséges ellenségnek a tőle Szilisztiával határos területen a Lengyel-Litván uniót gondolta potenciális ellenfélnek, mert katonai és gazdasági ereje vetekszik Bizánccal. A másik szomszédos állammal a Magyar Királysággal törekedett a jó viszonyra. Ami egyelőre sikeres. Északon nem nagyon lehet potenciális ellensége Bizáncnak. Inkább a keleti arab hordáktól és a hajdani Nyugat-Római birodalom romjain lévő államoktól kell komolyabban tartania a császárnak és a birodalomnak...
Pillantása egy állam néven ragad meg mely Antalya tartományt tartja önmagában egy török kereskedő ki pénzét uralkodás vásárlásra használja. A terület török lakta jellege ellenére a görögök is szép számmal megtalálhatóak itt. A császár kiadta a parancsot Antalya meghódítására mindenáron...
Amikor a hadüzenet megindult Antalya városát a 15.000 fős 4. Görög Hadsereg körbezárta és elkezdték a szokásos módszert. Azon szekereket megállítják/visszafordítják melyek élelmet vagy más értékes portékát visznek be vagy ki a városból...Ez a korszak 4 hétig tartott. A lakosság erőszakossága miatt az Antalyai szultán a népharag elől menekülve félelmében inkább lenyelt sok-sok pénzérmét, hogy megfullassza önmagát...A városban végül vérontás nélkül mentek be és egy hatalmas győzelmi menetet tartottak a városban. Menet közben az Új bizánci himnuszt énekelték...A területet szokásos recept szerint beintegrálták a birodalomba és annak vezetőit a császárnak való felesküdésre kötelezték...
A háború után 1 héttel felkelés tört ki a Fekete-Tenger északi részén fekvő Genova által irányított Kaffa nevű tartományban, hol az olaszok a görögöket kijjebb akarták rudalni otthonaikból és olaszokat betelepíteni a helyükre. A görögök népharagja utolérte a Genovai bérenc vezetést és komoly vérfürdőt rendeztek...A vérfürdő után a felkelés vezetői tárgyalást kezdeményeztek a Bizánci császárral, hogy szeretnének csatlakozni a régi hazához...Ioaness császár nagy nehezen, de végül elfogadta a csatlakozási kérelmet a birodalomhoz. Mivel a császár a Genovaiakban a Velenceiek ellentétét látta és ki kívánta használni, de hát mivel így hozta a sors a Genovai udvar Bizáncot vádolta a felkelés megszervezése és pénzelése mögött...Így a kigondolt terv, hogy a két olasz kereskedő államot egymás ellen fordítsa végleg kudarcba fulladt...
3 nappal később a császár ránézz a térképre és félig meddig öröm és félig meddig szomorúság van az arcán a térkép láttán. Öröm azért, mert büszke magára, családjára, a népre és, hogy a mindenható Isten őrá bízta e szent feladatot.Szomorúság azért borította el orcáját, mert fél, hogy ezek az eredmények valamikor a távoli jövőben összeomolhatnak...
Folyt köv. -
Andorjan #6653 Új prov létrehozásánál nem kell figyelni arra, hogy a tengeri területek elé tedd be az új területet, és aztán ebből kifolyólag az utána lévő összeset átnevezni? Nem próbáltam még, csak itt ez a guide ezt írja...
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Modding_the_map :
"Renumber all the province files to take into account your new provinces. Because EU3 requires that all land provinces come before all sea provinces, you can't just place your new provinces at the end of the list. I named my new provinces 1250 and 1251 (the numbers of the first 2 sea provinces) and then moved the previous 1250 and 1251 to the end, renaming them 1742 and 1743."
Pityuládé #5777
"Tökmindegy, hogy itt hová biggyesztjük be a provinciát?"
reywind #5782
"Nem árt, ha sorrendben van."
Tehát ha Pécs (153) mellé be szeretném rakni mondjuk Kaposvárt (csak mondtam valamit tőle keletre), akkor az 152-es sorszámot kapjon? Mert akkor utána az összes többi prov számát át kéne írnom, nem? Ez az átszámozás excel-es file-oknál (.csv) ugye nem nehéz, de .txt-nél elég macerás. Vagy az a "sorrend" mire vonatkozott? -
tttttom #6652 Folyt köv.
1439 Szeptember 7.
Ioaness császár Szeptember 7-e előtt 1 héttel kidolgozott egy tervet tábornokai segítségével amelynek a Vasököl hadművelet nevet adták. Ez pontosan azt takarta, hogy kis csapatok szivárogjanak be a Szerb Királyság területeire békeidőben és állomásozzanak a stratégiailag fontos területeken. Összesen 6.000 görög diverzáns ment be a Szerb Királyság területére. A szerb határőröket kik, ha megpróbáltak jelezni a királyi hadaknak megölték vagy foglyul ejtették őket. Miután jöttek a hírnökök másnap, hogy az akció első felvonása sikeres lett a császár elrendelte a terv kettes fázisát. Ez pontosan azt takarta, hogy további 18.000 katona (15.000 fő Konstantinápolyban és további 3.000 fő Edirnében) induljon meg a határ mentére és a hadüzenet pillanatában azonnal rontson neki a határ menti erősségeknek és esetleges csapatoknak. A tervezett hadüzenet kijelentése előtt még volt 2 nap amíg a csapatok felkészültek minden lehetséges forgatókönyvre...Amikor eljött 7-e a császár a távolba kürt hang segítségével indította meg a határon várakozó kettő sereget. A Konstantinápolyból indult 2. Görög Hadsereg, az 1. Ortodox-Türk Hadsereggel egy helyről indulva és az Albán Segédhadtest Edirnéből indult meg. A hadüzenetet követően a Bolgár tartományok felügyeletét végző szerb(bolgár) sereg kerülte az ütközetet...A másik szerb királyi haderő meg egyenesen belement a nyugati diverzáns csapatokba kik hősies kitartásuk árán, de megfutamították a szerb kutyákat. A csata Koszovóban történt ahol 12.000 szerb katona küzdött a csupán 4.000 fős elit kiképzést kapott 1. Görög Hadsereggel. A veszteségek görög részről 1.232 fő volt. A szerbeké meg 6.043 fő. Ez volt a Bizánci birodalom történetében a döntő csata mely végleg térdre kényszerítette a szerbeket...
A hadjárat elején...
A bolgár erősségek összesen 2-3 hónapig tartották magukat végül megadták magukat véráldozat nélkül. A császár látva, hogy a szerbeket szolgáló bolgár sereg nem akart harcra kelni a Bizánci hadakkal hálája jeléül az erősségek parancsnokainak és a bolgár népnek megígérte, hogy amint a területeket megkapják a szerbektől. A régóta beígért nyelvi, kulturális autonómiát és birodalmi állampolgárságot megkapják...
A hadjárat után...
A területek átvétele után a bolgár vezetőket összehívták a Konstantinápolyi palotában, hogy letehessék hűségi eskűjüket a császár és a Jóisten színe előtt...
Folyt köv. -
Andorjan #6651 Köszönöm a biztatást (ti tudtátok, hogy rövid "i"? :O), Igazából nem gondoltam saját modra, azért csinálom mod-ként, hogy biztos ne vágjam tönkre a játékot, mert nincs kedvem minden file-ról bizt. másolatot csinálni, csak összekeverne.
Persze ha sikerül kihoznom belőle valami hasznosnak tűnő "mod"-ot, szívesen megosztom :) Ehhez azonban mindenképpen jól jönne az emlegetett több-tartományos Magyarország :) -
McCartman #6650 Lehetséges. -
Petiii94 #6649 Adorján várjuk a mododat:)Nagyon sokat teszel értünk:)
Majd bepótolod:)Sikerül a vizsga :) -
Andorjan #6648 Igen, erre rájöttem, a kérdésem igazából az, hogy lehetséges-e pozitív "balance" és nem változó infláció elérése havi szinten (éves szinten nyilván, mert ugye év elején kapsz 1 nagyobb összeget). Bár most kezdek rájönni hogy hülye kérdés volt -
kissssss #6647 ajjaj :-DDDD -
kissssss #6646 hagyd rajta a kurzort a treasury csúszkán és ki fog írni egy zöld számot a toltip, ez az szám évenként vagy havonta nem emlékszem de csökkenti az inflációt, minél jobban növeled a havi bevételt a treasury csúszkán annál jobban fog csökkenni ez a zöldell jelölt szám ha át megy pirosba akkor nőni fog az infláció. -
Andorjan #6645 Decision készítés: pipa
Event készítés: pipa
Utolsó olyan hét elcs*szése, amin még nyugodtan, mindenféle zavaró hatástól mentesen tudtam volna készülni a vizsgaidőszakra: pipa...
Na szóval akár neki is lehetne állni a finomítgatásoknak. -
Andorjan #6644 Azt tudom, hogy a zsoldtól nem nő az infláció, viszont attól ugye igen, ha a treasury csúszkát bizonyos értéknél jobban elmozdítom jobbra. Erre meg azért lenne szükség, hogy a balance az ne - legyen.
"csak év végén alig fogsz kapni egy két dukátot" -ezt nem egészen értem -
kissssss #6643 "Lehetséges az, hogy tanácsadó meg extra épület nélkül, support limiten belül lévő sereggel plusszban legyél havi szinten ÉS ne növekedjen az infláció?"
őőő lehetséges(gazdag tartományok mellet biztos) csak év végén alig fogsz kapni egy két dukátot, ha fizetsz zsoldot a katonáknak attól nem fog nőni az infláció már ha jól értelmezem amit kérdezel. -
Andorjan #6642 Lehetséges az, hogy tanácsadó meg extra épület nélkül, support limiten belül lévő sereggel plusszban legyél havi szinten ÉS ne növekedjen az infláció?
Közben sikerült decisiont is csinálnom, csak még sz*pok vele, mert csak nem akar úgy működni, ahogy én akarom. Nem tudtok valami guide-ról, ami leírja, hogy mi a különbség ebben a scriptelésben a "potential", a "trigger", meg az "allow" között? Sokat segítene :D
Azt a hre-s eventet nem nehéz sztem kiszedni a játékból. Ha külön modot csinálsz, amiben csak azt akarod kivenni, elég 1 (esetleg 2) fájlt módosítani (ill. lemásolni és ott módosítani - nem tudom, ki mennyire jártas a játék moddolásában, én alig, ezért részletezem), és tuti, hogy a rendes játékot sem vágod vele tönkre.
Soktartományos Magyarországos fájlokat nagyon szívesen fogadnék :) -
Petiii94 #6641 Játszunk Multipba és segítek neked:) -
rexortom #6640 Skociával szeretném elkezdeni de az angolok mindig elkennek van valami taktikátok vagy ötletetek hogy kezdjek hozzá és mire fejleszek ? -
Petiii94 #6639 Légyszi töltsétek fel a Corvin mod-ot:) Aki csinálja annak írom:) -
Petiii94 #6638 Ténxleg nem akar velem senki MP-zni???? ::( Miért nem???:( -
pecaboy #6637 Pedig mindezek ellenére sztem az eddigi legjobb verzió. A császári unlawful eventet én is utálom, sztem ki fogják javítani. -
Noreszka5 #6636 Bakker, tényleg sokat írtatok,nemcsoda hogy 4. a fórum:), nem győzöm vissza olvasni (sőt van amit nem is olvasok:D). -
Brave89 #6635 én igazából csak egy eventet kritizáltam:D A többi változtatás szerintem előnyére vált a játéknak. Egyetlen egy event van, ami elég jelentős változtatásokat, értelmetlen, de jelentős változtatásokat idéz elő. -
kissssss #6634 1. Valóvilág 4
2. Autómodellek
3. World of Tanks
4. Europa Universalis 3 :-DDDDDD
5. Képek, videók (humoros, aranyos, stb.)
6. Internetes Fogadások, Tippmix
7. A nagy szavazó topik
8. Portal 2
9. IL-2 Sturmovik
10. A PC-s játékoknak leáldozott! Vol. 2.
jövünk fel mint a talaj víz. -
kissssss #6633 vissza olvasva a hozzászólásokat igazat kell adnom neked mert ez tényleg az a tipikus se füle se farka eset, játszottam DW de a kiegyensúlyozatlanságai és az általad is említett értelmetlen eventek miatt én inkább hanyagolom egy ideig a DW-t. -
Brave89 #6632 1. Gyanítom már más is írta.
2. Gondolom nem az én szövegem fogja meggyőzni őket.
3. Nem szeretem a külföldi fórumokat(sem oldalakat). Tudok angolul, de annyira azért nem perfektül:)Ha nagyon nincs más, akkor szoktam igénybe venni őket. -
McCartman #6631 mondom , írjál nekik. -
Brave89 #6630 A hiba alatt nem szó szerinti hibát értek, hanem azt, hogy ez az event, egy kurva nagy baromság-_-. Lehetséges, hogy akarnak kiadni 1 újabb kieget, amiben átírják ezt a részt, és akkor inkább majd azzal javítják. De ha lesz következő patch még a játékhoz, akkor remélem hogy ezt megszüntetik (és szerintem meg is fogják), vagy legalább átírják az eventet(úgy mondjuk 100%-osan). -
kissssss #6629 "játszik még itt valaki rajtam kívül modoltatlan játékkal , aki akkor sem nyúl bele ha elbambult vagy szarul áll a szénája?"
:-DDD itt vagy én majd este nyomok képet a birodalomról elég jól haladok Nápolytól Trebizonig minden az enyém infláció 0.0 (igen én nem költekezem magam túl) a lázadások viszont elérik már a 23%-ot, egyrészt épp ortodox hitre térítem a törököket másrészt pedig a nyugatiasodás első felét már teljesítettem és ha minden a terveim szerint alakul akkor a következő uralkodóval már teljesíteni is tudom a második felét, persze ehez az kell hogy ne csökkenjen le túlságosan a legitimitás és minél hamarabb pluszba vigyem a stabilitást, úgy gondolom ez menni fog mert össze spóroltam egy rakat pénzt és van elég katonám is a lázadók leverésére. -
McCartman #6628 najó , inkább játssz egy kicsit.
vagy írj egy mailt Paradoxnak mer 4-5 hónapja még nem sikerült kijavítani. -
Brave89 #6627 és kérem mi a faszom értelme volt ehhez az ultra trágya eventhez kötni a lib. CB-t?
Édes istenem...gyanítom hamar kijavítják ezt a HIBÁT. -
McCartman #6626 'Either the owner cedes the province and is awarded 5 prestige for complying or turns down the request for a -1 stability hit and the emperor gaining a Liberation CB against the owner.' -
Brave89 #6625 Nem, nem ezzel az eventel kap a császár lib cb-t. Azt automata megkapja hódítás után. Ennek az eventnek semmi köze ehhez. ez csak van, de minek? -
McCartman #6624 gondolom badboy pontok az egekben.:) -
McCartman #6623 ezzel kaphat a csaszar lib CBt.
annak , hogy a csaszarhoz kerul nincs sok ertelme , azt irtam is elobb. -
Brave89 #6622 *infamy-t adjon -
Brave89 #6621 De nincs, mivel ennek már megvan a kidolgozott formája (+0.25 infamy és reconquest CB). Ez az event tök fölösleges, de ha minden áron beakarják rakni, akkor faszom, ne stability-t vonjon le, hanem infamy-t. De maga az egész event alapvetése nem az, hogy megrója azt, akinek olyan provja van HRE-n belül ami nem őt illeti, hanem az, hogy a császárhoz kerüljenek az ilyen birtokok vissza. De ha így is lenne, ez teljesen felesleges -mert mint írtam- erre már meg vannak a megfelelő mechanizmusok a játékban: CB a császárnak (imperial liberation), +0.25 infamy provonként, ezenkívül, ha a császárhoz is kerül a terület, az ugyan úgy jogtalan, mivel azt illeti a terület, akitől elvették és nem a császárt! Tehát értelme nincs az eventnek.