11580
Europa Universalis III
-
kissssss #6780 én sem emlékszem már pontosan milyen bónuszokat takar a szerencse de azt biztosan tudom hogy kereskedésben 5 vagy 10%+ kap még a teljes esélyre a szerencsés ország. -
Brave89 #6779 hát, a lucky nation sztem ilyeneket takar, hogy jó képességű uralkodókat kap, az elején jó hivatalnokok vannak alapértelmezettként, kevesebb negatív event stb. Igazából pontosan én sem tudom, hogy mit takar:O -
Brave89 #6778 Ez igaz. Csak azt akartam mondani, hogy nem az orosz hadi fölény okozta napóleon vesztét. -
kissssss #6777 ez "alucky nations" bónuszok pont arra jók hogy pl:franica ország ne essen szét már az első 100 évben e nélkül nagyobb a valószínűsége hogy burgundia anglia és aragónia bedarálja ugyan ez a hejzet a többi szerencsés országnál is oszmánok moszkva stb stb. -
JLH Fans #6776 Azért az a túlerő nem volt olyan nagy, ráadásul Eylau a porosz hadjárat UTÁN volt már, szóval olyan sok porosz ott már nem volt:)
És igen, döntetlen lett a vége.
Azért hogy az 1814 -es hadjárat az oroszok nélkül is sikerült volna, arra ne vegyél mérget, Napóleon 60 ezer katonával is sok bravúrgyőzelmet aratott a 300 ezer szövetséges ellen, 4hónapig elhúzva az 1-2 hetesre tervezett hadjáratot, a kb 120-150 ezer orosz nélkül ez alakulhatott volna éppenséggel másképp is:) -
Brave89 #6775 Csupán felvetette korábban valaki, hogy elég idegesítőek az ilyenek, én meg helyeseltem és én is kifejtettem ezzel kapcsolatban a véleményemet.És nem, nem én fogom eldönteni, révén hogy nem én vagyok az admin, de igazából nem is írtam, hogy megtiltom hogy bárki is írjon ilyet, csak leszögeztem, hogy sztem a kutya nem olvassa és idegesítő is. -
JLH Fans #6774 Az akkor jó, a franciákat meg ne kíméld, szerintem Milánóval legfontosabb elején legyengíteni őket, szal jól tolod.
Én áldom a szerencsém, hogy a már kb 50 éve fennálló csodás -200 as viszonyunk ellenére ők még nem estek nekem, mert szarban lenne a haza.
Angliát meg Kasztilliát könnyű kibekkelni, csak a flottára kell figyelni, hogy eldugja az ember:D
Amúgy most, hogy történelmi mélységekben (25:D) jár az infamy, végre hadat üzenhettem én is a Timurid Kánságnak, és reményeim szerint sikerül tőle elvenni a nála levő 3-4 kisázsiai provinciát.
Egyébként nálam is volt egy olyan, hogy 45k val megvertem a 40k seregét éppenhogy, majd még 3X, de közben országa belsejébe menekült, 20k ra olvadtam, az ő serege meg 4k ra, de ez 42 ezredet takart:D
És mire odaértem, hogy legyőzőm, 1X töltődött és pici morált is kapott, és lett belőle 12k, mondom anyádat:D Szerencsére aztán ennek ellenére ebben a csatában végül megsemmisült végleg:) -
McCartman #6773 Szerintem inkább ne te dönts el mire használhatja az ember a fórumot , a témán belül maradva.
Lehetnek akik csak olvasgatni járnak fel ide és szívesen követik figyelemmel mások játékát te pedig nem fogsz belehalni abba a 2 másodpercbe amíg tovább tovább scrollozol.
A stílusről nem is beszélve. -
Brave89 #6772 Ha jól tom Eylau lényegében döntetlen volt. Kb annyi történt hogy az orosz PLUSZ porosz seregek túl erőben voltak, Napóleon pedig inkább halogatott (meg lovas rohamokkal feltartotta az oroszokat) amíg meg nem jött az erősítés, majd aztán a patt helyzetben az oroszok vissza vonultak. Tehát itt nem győztek az oroszok (de a franciák sem)
A másik, igen, 1814-ben megszállták francia országot, de az lényegében 1814-ben már az oroszok nélkül is ment volna. A lényeg itt a sokszoros túl erő, Napóleon "népszerűtlensége" saját népe körében (ekkorra már) és a háborús kimerültség. -
McCartman #6771 ebben jól meg van oldva , volt rá példa , hogy elvesztettem a 2. esetleg 3. kört mert túlságosan eltávolódtam a határtól és nem jött elegendő utánpótlás. -
McCartman #6770 Volt a franciáknak egy 'conquer' CBjük ellenem , nem tudtam úgy háborúba bocsátkozni , hogy ne támadtak volna hátba ők is. (mondjuk ezek javarésze amúgy is védekező háború volt kiátkozásom okán)
Nagy fejfájások közepette tudtam csak elkerülni a totális összeomlást sokszor , konkrétan az összes frontot feladva kellett felvonulnom a 45-50ks serege ellen minden létező egységet felvonultatva és volt , hogy még így is csak egy hajszálon múlt.
A seregei tönkreverése után pedig mindig bele kellett mennem a status quoba , mert még nyakamon volt a többi hiéna.
De ezeknek az időknek vége , édes a bosszú.
A kiátkozás megszünésével végre több időt szentelhettem szeretett franciáimnak , ennek eredményeképp az utóbbi 2 háborúban 5-6 miniállamot szakítottam le az országukból.
Guyenne 7 provinciával jött létre , ő még gondot okozhatott volna ha magára talál ezt megelőzendő perszonálúnióba kényszerítettem.
Asszem adtam egy pofont a történelmi hűségnek , így mindjárt az elején.
Meglátjuk mire mennek a lucky nations bónuszokkal. -
JLH Fans #6769 Azért nem, de sokkal reálisabb, hogy 3-4-5 ször meg kell verni a teljes megsemmisitéshez, minthogy nyersz egy csatát, lemegy 0 ra a morálra, utána meg 1000 ember kivégzi a 100 ezret, ez orbitális faszság. -
pecaboy #6768 Na igen, de ott meg pingpongozhatsz éveken keresztül az ellen seregeit hajkurászva :( Megvered, ide megy, medvered, oda megy... Épp ezért vezették be az újításokat. -
JLH Fans #6767 Eylaut vitatják a történészek, de egy biztos, az a francia-orosz csata nem francia győzelemmel végződött, és Oroszországban is voltak olyan ütközetek, amiket megnyertek az oroszok, persze ezek már Moszkva feladása után történtek.
És de bizony, 1814 ben döntően meg kellett verni Napóleont ( az oroszok akkor bevették Párizst is) ahhoz, hogy kapituláljon, szóval azokon a okokon kívül, amiket leírtál és teljesen igazak, ezek (oroszok és mások elleni vereségek) szintén szerepet játszottak a kapitulációban, ahogy a végén pl a tábornokai árulása is, anélkül valszeg sikerült volna a cárral az akkor 2 éves fia utódlását a Bourbonok helyett. -
JLH Fans #6766 Igazad lehet, ugye mostanában még én is sok, különböző okkal indítok háborút, de egyiket sem hóditási céllal .
És igen, a 30 éves háborút lezáró Vesztfáliai béke is kompromisszumok tömkelegéből áll, a spanyol örökösödési háborút lezáró békék is, a 7 éves háborút lezáró, valamint az 1815 ös, napóleoni kort lezáró bécsi béke dettó.
Ami ezt megtörte (első vh egyik oka is lett, a francia revansvágy) az a német győzelem utáni 1871 es versailles béke, igen súlyos feltételeket szabtak ki a franciákra akkor. -
Brave89 #6765 nincs bajom az olyan hozzászólásokkal,amik valami érdekes információt, valami újat tartalmaznak. Csupán az olyanokkal, amik kurva hosszan képekkel illusztrálva írják le hogy hogy játszanak,ami szerintem a kutyát nem érdekli. Inkább zavaró. -
JLH Fans #6764 In Nomine 3.2 ben még nem, ezért is szeretem, sokkal tovább kell üldözni egy sereget a megsemisitéshez, és közben ők ugye töltődhetnek is, te pedig morzsolódhatsz az ország belsejében, főleg ha kisebb is még a haderőd, lehet mondjuk a 3. vagy 4.csatát már elveszted, ez szerinem SOKKAL reaálisabb, mint HTT ben, DW ben nemtom hogy van:) -
JLH Fans #6763 Hát én csak pár soros beszámolókat szoktam írni, de annak egy része is enginehez kapcsolódik, illetve érdekesség, de ha gáz, akkor hanyagolom őket én is:) -
Brave89 #6762 ennyire balfasz nem vagyok:) Fullos morálú sereg volt. -
Brave89 #6761 Nem, nem tette. Napóleon azért kapott ki 1813-14-ben, mivel az addigi nagyhatalmakat most már nem egyenként verte meg, hanem azok összehangoltan cselekedtek (ami új volt a korábbiakhoz képest. Jó kötöttek szövetségeket, de nem voltak olyan összhangban, mint akkor). Ezenkívül Oroszországban több százezer embert vesztett, ami nagy presztízs veszteség, ami ahhoz vezetett, hogy az uralma alatt álló területeket már nem tudta olyannyira összefogni, ezenkívül gazdaságilag totál ki volt már merülve. Egyszóval: Nem azért bukott el, mert az oroszok megverték, hanem mert az orosz tél végzett a seregével és mert már kb negyed évszázada háborúztak és a népeknek elege volt már ebből. -
Brave89 #6760 ez fura, pedig a dw-ben új grafikus motort is adtak a játék alá, szal nyugodtan kijavíthatták volna ha akarták volna. -
Brave89 #6759 Igen megesett, és szerintem ez nem érthetetlen. Ez sokkal reálisabb, mintha területet követelne tőled. A status quo-t nem csak úgy lehet fenntartani, hogy a nagyobbtól veszel el területet, hanem úgy, hogy a nagyobbat folyton baszogatod. A történelem folyamán sokszor volt olyan, hogy az egyik ország totál szarrá verte a másikat, még sem követelt tőle olyan súlyos feltételeket. A vea victis elve csak a következő háborúhoz szolgáltat casus bellit és nem pedig békét hoz. Ennek az elvnek a fölborulása (hogy mivel van elég erőm rákényszeríteni a másikra egy megalázó békét, ezért megteszem) eredményezte a II. világháborút és ennek az elvnek az elkerülése hozott vagy 30 évig békét európára 1815 után, mivel nem törekedtek a vesztesek totális megalázására, holott megtehették volna. -
Brave89 #6758 Ez sok mindentől függ. Egyrészt a kirobbant háború céljától, másrészt, lehet hogy történt valami az adott ország belpolitikájában, ami békére kényszeríti (pl leesik a stabilitása, magas a war exhaustidje és vannak rajtad kívül más ellenfelei, ami miatt érdemes inkább békében lenni és helyre hozni a stability-t, mert különben ha így támadják hátba akkor lehal. Ezenkívül sokszor nem konkrét céllal támadnak meg országok, hanem pusztán azért, hogy lekössék a figyelmed, gyengítsenek stb. A nagy megsemmisítő háborúk ideálja csak a 18. században jelenik meg. Szerintem pl reális az, hogy engem kb 5 évente megtámad moszkva, csak azért, hogy lekösse a hadseregemet, és addig sem tudok hódítani. Majd békét kötök velük és egy másik szövetségi rendszer támad meg. Sokszor a történelemben a franciák is pusztán azért támadták meg az osztrákokat, hogy lekössék őket. -
Brave89 #6757 személy szerint te írod 5000 oldalon keresztül, hogy hogy játszol, ami nem hiszem hogy nagyon sok embert érdekelne. -
Brave89 #6756 Mélységesen egyetértek. Engem már sokszor rohadtul zavar, hogy át kell tekerni 1 kb 2 A4-es oldalnyi szarságot, hogy értelmes kommentet tudjak olvasni. Öcsém írjál 1 fiktív történelmi regényt azt jó van. A görcsöt nem érdekli (főleg nem 500 oldalon keresztül) hogy hogy játszol. Ha van valami érdekes élményed, vagy sztorid, írd le, de ne azt, hogy hogy játszol 1 átlagos gémet. Szerintem ide inkább olyan sztorikat kéne rakni, amik érdekesek, mert valami szokatlan, vagy ritka dolog történt a játékhoz képest. -
pecaboy #6755 ("This is Spartaaaa!" -
pecaboy #6754 Nem lehet, hogy a morálra nem figyeltél? Egy 0 morálú félmilliós sereget nemnulla morálú egyezres sereg azonnal kivégez :P -
pecaboy #6753 Magas lehet(ett) a war wearinesse, illetve más ország(ok)kal is harcol(t). -
JLH Fans #6752 De, feltette, pl 1813-14 ben:)
Viszont a 6748 as hsz omban feltett kérdésemmel kapcsolatban ha tudsz segíteni, megköszönném, csak hogy tudjam, megéri-e szenvednem a DW el. -
Brave89 #6751 sztem Bonaparte sosem tette fel azt a kérdést, hogy miért nem tudja ELVERNI az oroszokat SAJÁT TERÜLETÉN. 1. az oroszok nem nagyon verték meg őt normális csatában, 2. nem azt írtam hogy Oroszország közepén nem tudom megverni a ruszkikat, hanem hogy hazai pályán kb azonos a 2 sereg, van jó tábornokom is és kb 10 tech előnyben vagyok.
Egyébként mint utólag kiderült, "bugról" volt szó. Kiléptem a gémből és újra indítottam a gépet (mert vmi frissítés miatt újra kellett) aztán betöltöttem újra a játékot, és érdekes mód, sosem vert meg. De az előtt én nem tudtam megverni. Lehet beakadt valami számérték a gép agyában és rosszul kalkulálta ki az értékeket, vagy én nem tudom, de elég fura volt:) -
Lysandus #6750 Régi a videókártyád, nem tud vmi pixel shader 3.0-át. Victoria 2-ben javították a dolgot, azt megint lehet régi gépeken is játszani, de a problémát a Divine Windben még nem orvosolták. Ha fogják egyáltalán... -
Pityuládé #6749 Eltudná valaki nekem részletesen magyarázni, hogy hogyan lehet új provinciákat csinálni?
MSN: [email protected]
JLH Fans #6748 Oké, nekem volt kurvasok vazallusom, ő meg totál egyedül harcolt, de akkoris... Nem tudom, meg tudtam volna-e nyerni a háborút, ha hátramegyek és feltöltődök sem, elvégre olyan simán nyert minden csatát a 3* os túlerőm ellen, hogy csak na.
Először iszonyatosan örültem, hogy ő maga üzent hadat, elvégre Tirolra valamiért kaptam core provinciát, mondom franco, bővülhet infamy növekedés nélkül végre 15 év után a birodalom, erre....De még ha sikerült volna is forditanom, tönkremegyek a WW ben, szóval iszonyatosan jól jött most 12 es WW el a béke, hát még az ilyen béke...
Veletek is megesett már hasonló, hogy bukóra állt a háború, és mégis sikerült white peacet kötni, vagy HTT ben és DW ban okosabb már a gép? -
JLH Fans #6747 1500-1515: THE SEEDS OF DISCONTENT
Nehéz idők járnak a Bizánci Birodalomra. Lázadások tizedelik a sereget és a lakosságot, valamint szűnni nem akaró külföldi támadások, amik következtében kölcsönért kellett folyamodnunk, és ráadásul újra meredek emelkedésnek indult az infláció is, a war wearinessről nem is beszélve.
Amikor már azt gondoltuk, hogy a sok szerződés miatt kis nyugi lesz, akkor még ilyen Pöcs Ödönkék is betámadtak, mint Zápor Józska, (Zaporozhie) persze egymagában, szövetséges nélkül a kb 20 vazallusom meg a 8* akkora seregem ellen, "logikus" ugye.....:(
Persze vazallus lett a hülye baromarcújából, csak épp én szívtam közben még egy kis WW-t +ban....:(
Lényeg a lényeg: ha roppant nehezen is, de sikerült egybentartani a birodalmat, és 30 közelébe verni az infamyt, már csak "extremely bad reputation" om van, ilyen is rég volt már:)
Ellenben... megvolt első háborús vereségünk, Ausztria ellen.
52 ezres sereggel egymás után többször kikaptunk... a 24 ezrese ellen, tükösimán... Lehet, hogy "picit" jobb tábornokai vannak, meg nem mind1,hogy neki 13 as, nekem meg 7 es land techem van?:):(
Ja de a slusszpoén....DW ben is csinál még ilyeneket a gép, hogy miután elfoglal 3-4 provinciát és 52 ezres seregem 14 ezresre apasztja (igaz már ők is csak 6 ezren voltak) és
- 15% RA ÁLLOK A HÁBORÚBAN ÉS EGYSZERCSAK WHITE PEACET AJÁNL?!:D -
tttttom #6746 Engemet személy szerint érdekel, hogy ki hogyan szokott játszani. :) -
Tiramon #6745 Szerintetek érdekel valakit ez az orbitális "én hogy játszom" leírás?
Nemtom milyen pörgés kell ahhoz, hogy egy több órás játékot a user utána szépen leírja a fórumba:))) Holnap, ha ujra jáccik...má változik is a kép..funny:) -
JLH Fans #6744 Hát ez úgy van, hogy az oroszoknak minden egységéhez tartozik +1 medve is:D Egyébként ugyanezt a kérdést amit te, már 1 hiján 200 éve feltette vmi Bonaparte vagy ki a fene nevű tag:D -
tttttom #6743 1470-1490 (A birodalmi gárda és a tüske.)
A császár kidolgozott egy új tervet tábornokai segítségével mely lényege egy három lépcsős hadművelet lett volna. A művelet neve "1000 hullám" lett volna. Mely az alábbi terveket takarta volna.
- A 2. Flotta kémeket küld Krétára, hogy egy helyi elterelő felkelést hajtson végre.
- A felkelés alatt amíg a Velencei helyőrség (9.000 fő) megvan zavarodva addig a flottán tartózkodó 5. Görög Hadsereg(14.000 fő) partra száll Kréta északi partján, hogy segítse a lázadókat és elfoglalja a szigetet.
- A flotta ameddig a partraszálló műveletek tartanak blokád alá veszi Kréta legfontosabb kikötőit. A partraszállás befejezte után elindul a flotta, hogy akadályozza a Velencei hajóforgalmat...
A tervnek kettős kimenetele lett volna, mert a császár figyelmeztetést kapott a lengyel királytól egy hónappal a terv szerű hadüzenet előtt. Ha Bizánc bárkit megtámad a Lenyel Királyság azonnal végig dúlja göröghont...
Végül a katonai offenzíva elmaradt...A császár bejelentése ellenére pár fanatikus tábornok akinek kapcsolata volt a kémhálózattal 4 kémet küldött ki Krétára, hogy szervezzen meg egy népfelkelést a Velencei udvar ellenében.
A felkelést vérbe fojtották...
A császár miután megtudta, hogy pár tábornok a császári szó ellenére elrendelte egy felkelés meghirdetését felkutatta és tömlöcbe vetette a felelősöket kik miatt 3.000 görög lakos halt meg. Összesen 2 tábornokot és 11 tisztet kellett bebörtönözni hazaárulás vádjával...A császár e tette miatt kissé bizalmatlanságnak örvendett a hadsereg sorain belül. Rá két hétre a császár új tábornokokat nevezett ki a voltak élére. A bebörtönzött tiszteket és tábornokokat kiengedte a tömlöcből, de feltételül szabta a kiengedetteknek, hogy katonai szolgálatot magasabb körökben nem vállalhatnak. Emiatt kissé javult is a helyzet a császár megítélésének szempontjából...
A császár, a gazdasági kamara, a görög ortodox egyház és az új hadvezetés közös megegyezésével kidolgozott két új tervet mely azt volt hívatott szolgálni, hogy 3 új görög hadsereget kell kialakítani mely csak a császár személyének és a császár által kinevezett tábornokoknak engedelmeskedik. A másik terv a gazdasággal kapcsolatban az volt, hogy 5 évnyi bevételek 60-70%-a gazdasági fejlesztésekre menjen el.(Kereskedelmi pontok/épületek kiépítése, adószedők kinevezése és templomok építése birodalom szerte.) A tervet összesen 5 évesre tervezték és annyi idő alatt meg is valósult.
A 3 hadsereget együttes nevén Birodalmi Gárdának is nevezik. Mert összesen 60.000 főt alkotnak. A felszerelésük is a legjobb kovácsokkal lett elkészíttetve birodalom szerte...
A császár és a hadvezetés az 5 év alatt kiképzett három hadsereget keletre küldte harcolni, mert Mus tartományból jelentések érkeztek mameluk portyázó/fosztogató egységekről. Emiatt a császár elérkezettnek látta az időt, hogy visszahódítsa a szírek lakta területeket Aleppotól egészen Júdea tartományig...Mely egykoron a birodalomhoz tartozott. A 3 elit hadsereg mely a legjobban képzett volt hatalmas költségeket vett igénybe fenntartás szempontjából ezért igyekeztek a kincstári bevételeket annyira maximalizálni, hogy legalább havi 1-2 dukát jusson a birodalmi kincstárba...
1481 nyarára a 3 hadsereg megérkezett Mus tartományba. A hadüzenetet egy hét után megindították és meglepetésszerű támadással a Hammah tartomány béli helyőrséget lefegyverezték. Az iszlamisták jó része még a lefegyverzés pillanatában sem akarta letenni a fegyvert emiatt erőszakkal és láncra verve kellett őket elvinni Mus tartományba...
A Mamelukok Jihadot hirdettek a Bizánci csapatok ellen emiatt a 30.000 fős mameluk haderő megtriplázódott. Algír, marokkói, egyiptomi és szökött törökök alkották az rab csapatok zömét. A háború összesen 4 évig húzodótt el az arab fanatizmus miatt. A háború 2-ik évében majdnem volt egy pont amiben a bizánci 8. Görög Hadsereg majdnem összeomlott. És csak a felmentő sereg tudta kimenteni a megmaradt 2.312 katonát kiknek többsége sebesülten és kiábrándulva jött el a csatatérről...A 60.000 görög katona mellé még további csapatokat is vittek erősítés gyanánt, hogy megakadályozzák az arab felkeléseket. Voltak felkelések melyeket más módon nem lehetett csak vérbefojtással megszüntetni. Az erősítések által stabilizálódott a keleti front. Számtalan görög és arab halt meg a csaták és ostromok közepette...A veszteségek megszámlálhatatlanok voltak. Egyesek szerint a bizánci oldalon 50-60.000 görög halt meg. Az arabok közül meg 100-120.000 fő. Végül hatalmas veszteségek árán, de császár elrendelte a mamelukok lakta területeken a Bizánci törvények bevezetését és a helyi lakosság megtérítését. A mamelukok végül beleegyeztek a bizánci követelésekbe és ezáltal a Földközi-tenger keleti partvidéke Bizánci földdé és tengerré vált.
A háború után a Velencei titkosszolgálat keze által török nacionalisták és arab/mameluk patrióták lepték el a birodalom keleti zónáit. Összesen 20-25.000 felkelőt kellet megölni, fogságba ejteni vagy esetleg kivégezni, hogy a rend helyreálljon...A kivégzések száma összesen 156 volt kik közül 13 görög katonatiszt, 113 török katona és tiszt, 20 arab imám és még további 10 kereskedő volt a kivégzettek között. Ez a tett birodalom szerte főleg a törökök és arabok lakta területeken komoly visszhangot váltott ki és kissé zsarnokként mutatta be a császárt és a hadsereget...Ez történt az Úr 1490-es esztendelyéig.
Folyt köv. -
JLH Fans #6742 Na akkor grat:)
Amúgy igen, ha már itt tartunk, most nekem is fizetnem kell a magas infamyért....Tényleg sorra jönnek a hadüzik, emelkedik durván a WW, félek, ha így megy tovább, nem fogom tudni megfékezni a lázadásokat...
A következő 15-20 év kemény lesz nagyon, de ha túlélem valahogy akkor...:P
EGy noob kérdés, elég rég jutottam el eddig, hogy is kell monopóliumot csinálni? Vágom, hogy trade tech 7 kell hozzá, és az megvan, meg hogy 6 kereskedőt kell vmelyik COT ba eljuttatni, mégsem engedi, szóval ezt most akkor hogy?
Edit: Ja, hogy már trade tech 15 kellene.. Fuck. -
JLH Fans #6741 Csak csodálkoztam, hogy a manóban lehet 85 ezres sereged már ilyenkor, hogy csinálod akkor, hogy nem döglesz bele a fenntartásába?