Fizika
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
biztos nem.
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
Mindig azt hallom, hogyha fénysebességgel mennénk visszautaznánk az idõben mert a régebbi fénysugarakat érjük utol és azokat látjuk, de szerintem ez csak a menetiránynak ellentétes irányból érkezõ fotonokkal van így és oldalirányból jövõknél és a szembõl jövõknél nincs változás. Lehet, hogy hülyeséget írok, de kíváncsi lennék rá, hogy is van ez.
két részre bontotta a jobb fél mozgását:
1. elforog a TKP-ja körül és
2. lefelé zuhan
van ez így, h vmi beugrik pár nap alatt, csak elõre nem tom, h mikor😊
Alább láthattok egy példát és a megoldást is rá. Nem értem a megoldást, és hálás lennék, ha lenne vki oly kedves és elmagyarázná nekem. Bekarikáztam pirossal, h melyik részénél akadtam el. Tudom, h az 1/12 a rúd közepénél levõ tengelyre való számoláshoz kellhet, de akkor sem értem, h jelen esetben miért ezzel kell számolni.

(Ezek gimis példák?)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
óránként, ha hatásfoka 50% ? A benzin fûtõértéke 43 MJ/kg. 16,7 kg
2. Mekkora az elvi hatásfoka annak a gõzturbinának, mely 500 oC – os
gõzt használ és 100 oC – os gõzt bocsát ki? 51,7 %
3. Mennyi belsõ égésû motor elvi a hatásfoka ha az égés
hõmérséklete 800 oC, a kipufogógázok hõmérséklete 200 oC ?
68,7%
4. A benzin égéshõje 47, a gázolajé 46 MJ/kg. Miért fogyaszt mégis
kevesebbet a diesel motor mint a benzines?
5. Hulladékégetõben óránként 20 t hulladékot égetnek el, melynek
fûtõértéke 11 MJ/kg. Hány MW-os az erõmû, ha a hatásfok 20%.
12,22 MJ
6. Gázmotor teljesítménye 200 kW, mennyi metánt (fûtõértéke 32,7
MJ/m3 ) fogyaszt óránként, ha hatásfoka 40 % ? 22 m3
7. Hulladéklerakón naponta 600 m3 70% tisztaságú metán képzõdik,
fûtõértéke 32,7 MJ/m3 . Mekkora teljesítményû gázmotort érdemes
beszerezni ennek hasznosítására? 159 kW
8. Villanymotor hatásfoka 0,9, összes felvett árama 3 A, üzemi
feszültsége 400 V. Mekkora a teljesítménye? 1,08 kW
(valaki ezeket megtudná csinálni nekem?
Ha vmi nem világos (fõleg a 2. lap lehet kérdéses, de nem akartam magyarázni, h hogyan kell kiszerkeszteni a nyomatéki ábra parabola íveit...)
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Holics László szerkesztette (2db) piros könyv pedig: (Elrettentõ a) Fizka 1-2.
Csak azoknak jó, akik mindezt már profin tudják. -de, nekik meg már MINEK is?!
Elõbb voltak a mûszaki-grebaszok, S csak azok felmerülése után született meg a: Fizika, mint megoldási (tan-)tárgy.
-ilyen pl.: Hõtan; Áramlástan; Alakítástechnológia; ...; Anyagvizsgálat; ...; megmiegymás!
-sõt, még a tiszta_elektróban is rengeteg gépészeti-elem is megtalálható; hogy csak 1_piti példát említsek a PC-világából: Az alkatrészek beforrasztása a NYÁK-ba; Ezen alkatrészek rezgését követõ törések, öregedések ....
A fizikát összefoglaló (legjobb!) könyv:
Dr.Szalay Béla, FIZIKA (Mûszaki Könyvkiadó 1966.)
-akkor, még tényleg lektorálták is a kiadványokat.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Amúgy érdekes. Csak 9.-ben van "alapóra" ? Nekem, gimnáziumban 3 év fizika van, el se tudom képzelni mit lehet 1 év alatt megtanulni. (nekem most heti négy van, mert azt vettem fel fakultációnak)
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Még egy utolsó kérdés.
Melyik, vagy melyek az az ágazatok a fizikának, amelyek a gépekkel meg ilyesmikkel foglalkozik?
Nekünk is 4 évig volt, de csak heti 2 (én szakközépbe jártam, nem gimibe)
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Természetesen nem ezt akartam mondani vele semmiképpen sem. Egyébként amit mutattál könyvet, az már biztosan nincsen használatban. Lehet hogy egy más borítójú könyv váltotta fel, de nekem az egyátalán nem ismerõs (a felsõbb évesektõl)...most hogy így mondod, lehet ki fogom venni a könyvtárból amit mutattál feladatgyûjteményt, miután végeztem a mostanival. (Persze abból most csak a Hõtan kellett nekem, egyenáram, váltakozó áram majd késõbb.)
A megoldások külön kötet, tényleg, most már beugrott...
De ezek csak feladatgyûjtemények, nem tankönyvek. De jók. A gimnáziumi a trükkösebb.
Használatban vannak ezek még?
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Meg ha jól veszem ki, azért akad ott a suliban jó fizikatanár is... (Az idõsebb, szakkörös).
Szépen bemutattad egyébként a tanárképzés problémáit... Régen hivatás, hozzáértés, odafigyelés, ma meg seggfejség, szarokbele, meg kontraszelekció. Ma már csak az megy tanárnak, aki minden máshoz hülye. Vagy _nagyon_ elhivatott. (De a te tanárodnál nyilvánvalóan nem ez a helyzet.)
Szar tanárokról én is tudnék mesélni, volt egy fizikatanárunk, hát szegény nem nagyon vágta ezt a fizika témát. Sima óra volt, én meg emelt fizikára jártam, és a sima óra újat nem mondott. Ellenállások soros és párhuzamos kapcsolásáról volt szó. Levezettem a füzetbe magamnak olyan 5 perc alatt, aztán haverral elkezdtünk dumálni, az órát leszartuk, nem érdekelt, mit magyaráz a többieknek.
Úgy fél óra múlva felnézek, hogy mégis mi történik az órán, tanárnõ éppen egy képletet keretez be nagy boldogan (miután teleírta levezetéssel a táblát), hogy az a vége. Hát nagyon nem stimmel. Nézegettem egy darabig, aztán szóltam neki, hogy a második sorban elkúrt egy lépést, és onnantól meg csak reszelte a fingot vagy 10 lépésen keresztül...
Na õ is csak egy félévig volt tanár az iskolánkban... Szal van ilyen. Ne az ilyenektõl várjátok a segítséget!
Uh, a Dér-Radnai-Soós nagyon ismerõs, de asszem az egy másik. Volt egy szakközépiskolai feladatgyûjtemény, ez zöld volt, meg volt egy külsõre tökugyanolyan, csak sárga meg gimnáziumi. És asszem az egész középiskolai 4 évet felölelte. Megoldás is volt a végén, külön fejezetben, ha jól emlékszem. (Ehh, de rohadt rég volt már...)
"A suli fizikatanáraitól kérj feladatokat, ha az órai anyagot kevésnek érzed. Õk fognak tudni neked könyveket, feladatgyûjteményeket adni vagy ajánlani, vagy ha elég elszánt vagy, akkor OKTV-re felkészíteni."
Én elég jó fizikás vagyok, de ha megkérdezné valaki tõlem hogy kitõl tudok ilyen jól, semmi esetben sem a tanáromat mondanám (10.es vagyok.) Egyzserûen hihetetlen, hogy egyes tanárok mire nem képesek: Az óra 35 percében feleltet (Ráadásul olyanokra ad 4est 5öst, melyre egyébként 1est kellene adnia, a felelõnek fogalma sincs az anyagról, csak amit óra elõtt megjegyzett, egy-két képletet, melybõl a változók jelentésérõl fogalma nincsen.) (Na persze olyan fizikalecke, melybe csak 1-két képlet lenne ráadásul a levezetést már nem is mondom.
"A suli fizikatanáraitól kérj feladatokat, ha az órai anyagot kevésnek érzed. Õk fognak tudni neked könyveket, feladatgyûjteményeket adni vagy ajánlani, vagy ha elég elszánt vagy, akkor OKTV-re felkészíteni."
Hát, én már nemegyszer kértem fizikából kicsit komolyabb elmélyítést a tanáromtól az adott anyagokból, na de velem aztán egyátalán nem foglalkozik (Na de mással sem). Egyedül ahol tanulok is valamit, az fizika-szakkörön van, melyet egy idõsebb tanár tart, na de az egyrészt sokkal érthetõbben magyaráz, másrészt ott már nemegyszerû feladatokat kapunk.
"Vagy volt régen a "zöld könyv" : Nem tudom, hogy ugyanaz-e, én nekem most a Dér-Radnai-Soós féle fizikakönyv van meg..(Fizikai feladatok I. II.) Igaz hogy nem egy mai könyv, de szerintem nagyon jó példák vannak benne.
A pofátlanság határa, hogy ha továbbjutok egy fizikaversenyen, akkor meg dicsekedik, hogy milyen jó tanár õ, és milyen okos diákjai vannak az iskolájában. Sajnos ez már e hónapban már megint elõfordult....Legalább annyi jószándék lenne benne, hogy tart nekünk egy felkészítõ órát, vagy akármit, na de még erre sem képes.....
"Hanem, teljesen, így mindent megtanulni."
Ez aranyos, de lehetetlen. 😊
Meg nem hinném, hogy neked most perpill differenciálegyenlet-rendszerek levezetésével kellene foglalkoznod. Majd eljön az ideje annak is, ha tényleg ezirányban akarsz továbbtanulni. De egyelõre maradj a 8.-10. osztályos szinten, egyelõre felesleges a több, illetve a matematikai alapjaid sincsenek meg hozzá, nagy valószínûséggel.
A suli fizikatanáraitól kérj feladatokat, ha az órai anyagot kevésnek érzed. Õk fognak tudni neked könyveket, feladatgyûjteményeket adni vagy ajánlani, vagy ha elég elszánt vagy, akkor OKTV-re felkészíteni.
Vagy megint csak azt mondom, sulikönyvtár, keress elõ 5-15 évvel korábbi fizikakönyveket, ha a jelenlegi könyveidet kevésnek tartod. Az tuti, hogy nekem középiskolában végig a négy éven keresztül volt fizika tantárgyam. A sulid könyvtárában még meg kell lenniük a régi fizika könyveknek.
Vagy volt régen a "zöld könyv", meg a sárga, szakközépiskolai illetve gimnáziumi feladatgyûjtemények, azok is tele vannak jóféle feladatokkal.
Ne neten akard ezt megoldani, szerintem. Nem erre való.
Holics László: Fizika 1-2
és Budo-Mátrai: Kísérleti fizika 1-2-3
Én ezeket ismerem és nagyon jók. Amugy melyik suliba jársz?
Keress egy magántanárt, vagy valakit, aki _személyesen_ korrepetál, mert ez így nem megy. Esetleg kérj könyveket a suli fizikatanárától, sulikönyvtárból, akármi. Ne légy tehetetlen!
Én 9.-es vagyok. És szeretném felvenni a fizikát 11.-ben. Sajnos nem igazán értem. De, nagyon tetszene a fizika. Csak hát 7.-8.-ban nem nagyon figyeltem a fizikára. Most meg már nem nagyon értem. De, nagyon szeretném felvenni, ezt az tárgyat. És, ha minden jól megy akkor egyetemre is ilyen szakirányt szeretnék választani. És, nagyon jó lenne,h a valaki tudna segíteni. De, úgy, hogy az elejétõl, lehetõleg magyarul, mert annyira még nem igazán értem az angolt. És, ha lehet, tehát úgy, hogy minden könyvet amit csak így feltudtok sorolni, mert mire eljutok 11.-be addigra, szinte minden lehetséges dolgot, amit kérdezhetnek tudjam. Meg, egyetemi anyagokat. Kinyomtatom, aztán elrakom, mikor majd kelleni fog. Tehát valahogy így. Hogy, 9.tõl egészen egyetemig, lehetõleg magyarul. Aztán, lehetséges, hogy megtetszik ez a fizika, és majd fizikusnak megyek el dolgozni😊 Na, de, ez messze van. Addig is, ha lehet, minden könyvet amit csak tudtok. Mert már volt oylan, hogy mondták, hogyha ezt, és ezt megtanultam, akkor majd adják a következõ könyvet, aztán, addigra kihalt a topik. Jó hosszúra írtam, remélhetõleg értitek. Tehát, mindent, amit csak lehet a fizikáról, úgymond.
Ebben szeretnék segítséget kérni.
Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni, elõre is köszönöm!
feladat
...:::Ger1:::... Never forget [MSRT]Suicid
v(átlag)= (Összes megtett út)/(Összes eltelt idõ).
na szóval akkor
Vo=4m/s
t=8sec
v=10m/s
s=?
a=?
v,átlag=??
valaki írja már le hogyan kénne neki kezdeni😄 (elõre is kösz)
Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!
G*sin(fi) és G*cos(fi)
F*sin(fi) és F*cos(fi)
(Fogsz velük még találkozni, bõven.)
Sok sikert kívánok a hasonló feladatokhoz; IS !
azért rajzoltam fordítva, mert így egyszerûbb volt, a sin-cos30fokot meg persze hogy tudom..innentõl egy egyszerû egyenlet, lényegében.
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
-3;
Nézzük akkor most meg, mely komponensek is adódnak össze irány szerint.
(Sokkal célszerûbb a súlyerõt mindig "G"-vel jelölni, mert káosz lesz a sok indextõl pl:Fsúly , és/vagy Fsúrl -ról van itt szó.)
Össz_GyorsítóErõ = G(le) + F(le) = G*sin(30) + F*cos(30)
Összenyomó_Erõ = G(ny) - F(emeli) = G*cos(30) - F*sin(30)
(-a sin és cos (30fokos) szögeket pedig illik tudni, fejbõl !)
-2;
Nézzük most meg csak a húzóerõt. Szintén a középpontban (súlypontban) hat.
(-mire leírnám, hogy "Tömeg-középpont", be is esteledik.)
Szedjük ezt is alkotóira:
Felfelé_emel = F * sin(30fok)
Lefele_húzza = F * cos(30fok); erõvel.
(-ez is "trivi" idáig, igaz?)
F1 = F*sin(30)
F2 = F*cos(30)
Fg1 = m*g*sin(30)
Fg2 = m*g*cos(30)
ezeket írtam még oda mellé. sztem az ábra az jó.
(és akkor a K az gondolom nem akkora, mint az m*g*cos(30), hanem akkora, hogy a húzóerõvel együtt kiegészíts emagát az m*g*cos(30)ra )
Szedd elõször darabokra, azaz; kezdjük csak tisztán a súllyal:
-1;
Húzz a tégla közepébõl egy föggõleges G súlyerõt. -Vektor, s lefelé mutat.
G komponensei ekkor lesznek:
Merõleges = G * cos(30fok). -ez adja majd a súrlódást, alapból.
Párhuzamos= G * sin(30fok). -ez pedig húzná saját magától lefelé.
(-eddig világos minden ?)
Tehát valami ilyesminek kéne kijönnie : a=(m*g*sin(30)+a húzõerõ lejtõbel párhuzamos komponense- S)/m
Az S pedig a súrlódási erõ. Amit fent leírtam .
A lejtõre merõlegesen az történik hogy a test mg-jének van egy lejtõre merõleges komponense a lejtõ is noymja a testet valamennyivel és mivel a test nem fog mozogni függõleges irányban, ezért a nyomóerõ az a mgcos(30)-húzóerõ lejtõre merõleges komponense 😄
A cos sin kavarásért meg bocsi.