3993
Fizika 2006
-
NorBear #1786 Köszönöm szépen a segítséget :)
Igen a Google és a youtube valóban hasznos e téren de azért gondoltam kikérem azon emberkék véleményét is akik sokkal jártasabbak a témában mint én ;)
Jó szórakozást hozzá, ha esetleg beindul a flame, ne törődj az olyan hozzászólásokkal, akik lehúznának!
Kedves vagy hogy ezt írod :)
Csak most csatlakoztam a topichoz de máris belebotlottam egy rendes emberbe... -
#1785 Rajzold le, Bernoullit írd fel a folyadék felszíne és a cső kifolyási pont közé és rögtön kiderül! Amúgy természetesen igen, ki fog folyni! Este hozom neked a megoldást, ha addig nem postol ide senki...! -
#1784 Keress egy könyvtárat, ahol a Scientific American magyarul megjelent számai (1985-1992 között volt magyar kiadás) hozzáférhetőek és a Műkedvelő Tudomány c. rovatban fogsz erről találni ezt-azt, hogy hogyan lehet házilag gázlézereket építeni. (A magyar címe az újságnak "Tudomány" volt és azért kellett megszűnnie, mert a sok paraszt nem volt hajlandó az addig 90Ft-os lap helyett 128Ft-ot fizetni. Ennyit erről...)
Amúgy meg Google, próbaképpen rákerestem és rengeteg találatot kapsz. Youtube is javasolt!
Jó szórakozást hozzá, ha esetleg beindul a flame, ne törődj az olyan hozzászólásokkal, akik lehúznának! -
#1783 Sziasztok!
Munkarátsakkal nem tudunk dűlőre jutni. A közlekedő edényekről vitatkozunk. Ki lehet-e szivni egy csővel a folyadékot a holdon (legyen most tökéletes vákum) egy tartályból úgy mint a földön. Szóval, hogy ha elég alacsonyan tartod a cső végét akkor az folyik tovább magától. Én a légnyomás hiányában a nemre szavazok. Valamiért úgy érzem, hogy csak annyi fog kifolyni amit már a tartályon kivül a csőben van. A másik része meg vissza a tartályba (vegyük úgy hogy a cső legmagasabb pontja a tartály szájánál van). Vélemény? -
NorBear #1782 Szeretnék építeni egy lézert.Melyik típus a legkönnyebben kivitelezhető amelyet még házilag is meg lehet építeni?
-
#1781 1. lendületmegmaradásból megállapítod a kocsik sebességét
2. ezt felhasználva megállapítod a kocsik kinetikus energiáját
3. ez az energia egyenlő lesz a rugó energiájával összenyomott állapotban
4. ebből megvan a rugó összenyomása
p.s. feltéve, h a rugóállandó adott -
stony95 #1780 hali
Lenne egy házim, amit nem tudom hogy kell megcsinálni
Tud valaki segíteni?:
Két kocsi tömege 0,6kg és 0,3kg. A kezdetben nyugvó kocsikat egy közéjük helyezett összenyomott rugó úgy löki szét, hogy az egymáshoz viszonyított sebességük 3m/s lesz. Hány cm-re van a rugó összenyomva?
A megoldás 4,74cm. De nem tudom hogy lehet megoldani. -
#1779 privát ment
-
stamas01 #1778 Hello mindenki.
AZ a helyzet hogy kaptam egy házidolgozatot amit neten kell megcsinálni. minden feladatot csak egyszer próbálhatok megoldani aztán vagy jó vagy nem. Ha van itt valaki aki nagyon ért a fizikához, azon belül az optika témeköréhez és megadná msn-címét és élsebe segítene nekem kitölteni a feladatsort(megmondani az eredményt:D) annak nagyon hálás lennék. -
lally #1777 Talányosan ugyan, de:
-azt az 1829-es Poncelet-integrált, elnevezték egyesek:
Elemi_munkának!
Nem is oly véletlenül született meg tehát egy; "Budó: Kisérleti fizika",
és a gépészeti-mechanika
Pattantyús-vonalában, pedig a: "Munkatétel" címszava.) -
lally #1776 Gondolom, nem is a képletekkel volt a gubancod:
www.puskas.hu/diak_erettsegi/anyagok/Fizika_2007/temak/05_munka_energia_telj/temakor.htm
Lassan, elhanyagolható sebességgel emelte fel azt a testet a gyakvezéred ? -
#1775 elméletileg a munkavégzés 0, de nem is kell mozgatni a tárgyat, ha vmit a levegőben tartasz, akkor is fáradsz, pedig nem is mozdítottál el semmit.
szóval a dolog nyitja az, hogy ha valami tárgyat tartasz, akkor az izmaid megfeszülnek, majd elernyednek, azaz munkavégzés történik. ezt te észre sem veszed, csak ha már sokáig tartasz valamit, akkor kezd el remegni a karod, mert ezek az izommozgások lelassulnak. -
Cyberdevil #1774 Most akkor én írtam hülyeséget vagy a diszkrét matek gyakvezetőm adott hülye feladatot? -
lally #1773 (Bocs, de a diszkrét_matekostól, mit is várhatsz ?
-szerintük, vagy Itt van az valami, vagy éppen Ott ?
A Kvantumos szerint pedig már; Se itt, se ott. -mert, nem volt az a valami sem lebetonozva!)
-tompaszögnél, még cikibb volt a szitu,
ezért azt az eredeti skalárszorzatos def-ót
általánosították már korábban egy picikét:
"Az F erőnek valamely görbe AB szakaszán végzett munkája, az erő út szerinti integrálja"
-majd ehhez a def-hez is még, felsoroltak egynéhány egyéb megállapodást.-is. -
cucma #1772 szerintem a bezárt szög nem 90fok :) -
Cyberdevil #1771 Sziasztok! Az egyik gyakvezetőm feladott egy érdekes feladatot, miszerint: Megemelünk egy nehezebb tárgyat, és azt arrébb visszük, de mivel az erő és az elmozdulás vektor által bezárt szög 90 fok, annak a cosinusa 0, így a képlet szerint 0 a végzett munka. A kérdés pedig: akkor miért fáradunk? ezen agyalok egy ideje de nem jöttem rá olyan megoldásra ami helytálló lenne, bocsi ha vmi hülyeséget írtam a fizikai részben, rég volt már fizikám(diszkrét matekon adták fel a feladatot) Mit gondoltok? -
Jenc #1770 köszi... Ez elkeserítő... :) -
Koppixer #1769 fősulin is tiltják :) -
Jenc #1768 Persze. Én most vagyok 11.-es szakközépbe és használhatjuk. Jövőre meg emelt szintű érettségizek matekból meg fizikából, és a tanáraim nagyon is nyomják az orrom alá a függvénytáblát!
Cucma: tök jó h én nem egyetemre megyek hanem fősulira! :)
Máté94: próbálkozz be vele, hátha engedik. Én az elektró tanárnőmnek az agyát próbálom fűzni h csináltam képletgyűjteményt h azt engedje már használni. Elméletileg engedniük kellene, mert az érettségi követelményeket kell biztosítaniuk. -
#1767 10. az.
De holnap bepróbálkozok vele. :) -
cucma #1766 ha egy mód van rá, akkor ne szokjatok rá a függvénytáblára. az egyetemen egyenesen tiltják. -
#1765 9.-be függvény tábla? -
#1764 Még nem igazán... :D -
Jenc #1763 figy, akkor semmi gond! függvény táblát lehet használni! :)
Onnan meg kinézed a képleteket. :) -
#1762 Középsuli :)
Átnézegettem a feladatokat, valahogy értem is. Ha nem értem, majd rájövök vagy nem. :)
Köszönöm. -
lally #1761 (Nem csak azt írtad el!)
A "g"; a Földünk középpontja felé mutató, Gravitációs_Gyorsulás_Vektor.
BPesten mért értéke, kereken: = 9,81m/sec^2 (-még jobban kerekítve; g=10m/sec^2)
-A kis_"a"_gyorsulás pedig: az "általános irányban" vett gyorsulás jele.-szintén vektor.
Így tehát, csak ezt az Egy_képletet kell "bemagolnod":
s = v0 * t (+-) (g/2) * t^2
-
Jenc #1760 utat még kiszámolhatsz: [vt'2-v0'2]/2*a vagy: [(vt+v0)/2]*t
Középsuliba jársz v. általánosba lesz ez a tz? -
Jenc #1759 hát az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgásnál van. Ezt a képletet akkor használod ha az utat akarod kiszámolni. A gyorsuláshoz számított utat. Mert ugye a v0= a kezdeti sebesség, az a (gravitációs gyorsulásnál g) a gyorsulás. a v=v0+a*t a pillanatnyi sebesség! -
#1758 Igen, nem jutott eszembe ez a ^-jel :)
a helyett g. Értem, szabadesésnél vettük ezt.
Most már csak arra kellene rájönnöm, hogy miért ezeket kell használnom, egyes feladatoknál. :) -
lally #1757 Néhány jelet, véletlenűl (?) elírtál!
pl.: "+a/2* "t^2
Világosabb lesz a szitu, ha "a" helyett, időnkén "g"-re gondolsz!
-így:... (+-) (g/2 ) * t^2
-
#1756 Sziasztok!
Fizika tz-re készülök, és azt szeretném megkérdezni, hogy a négyzetes úttörvény, ami s=V0*t+a/2+t2(négyzet), ezt én egy feladatból, honnan tudom,hogy ezzel kell dolgoznom?
Van még egy másik képlet, amit nem értek: v=V0+a*t
Ha még lesz kérdésem, írok.
Köszönöm!:) -
#1755 olvastam már 14.edikén az üzeneteted, és küldtem is rá választ hogy köszönöm ,de hogy aztán végül miért nem küldte el(sg bug, vagy net csatlakozási hiba)
de köszönöm még 1-szer! -
forrai #1754 Szia nonicks
A fizikában válaszoltam egy kérdésedre. Bizonyára már nem aktuális, de azért megemlítem... -
#1753 Nem vettem észre a választ, köszi! -
forrai #1752 A Fizika és a csillagászat rovatban 7th uwu jól válaszolt. -
#1751 Hello!
Tudna valaki olyan könyvet ajánlani, ami érdekes is, de benne van sokminden, ami a középszintű érettségin követelmény?
Remélem érthető, mire gondolok.
Köszönöm! -
forrai #1750 Majdnem jó, csak a bétás tagból vond ki az alfást, mert amennyit a tartály tágul, az nem folyik ki, benne marad (gondolom).
ΔV=β*Vo*ΔT-α*Vo*ΔT
Legtöbbször a hőmérsékletkülönbséget Kelvinnel jelölném
ΔT=15K. A hőmérséklet az jó Celziusznak is.
De nem tudom, hogy nektek hogy tanítják? Csak ne lepődj meg, ha valahol úgy látod. -
#1749 β(folyadék)=0,001 1/°C
α(tartály)=0,0000117 1/°C
Vo= 20l
T1=5°C
T2=20°C
ΔT=15°C
hogyha azt akarom kiszámolni, hogy hőmérséklet emelkedés hatására mennyi fog kifolyni a tartályból akkor ΔV=α*Vo*ΔT+β*Vo*ΔT képletet kell használnom?(nekem így 0,030351 L jött ki helyes-e ez az eredmény?) -
forrai #1748
Ki kellene lépni az egymás gyalázás eszkalációjából, de hogyan? Bennem megvan a jószándék. -
forrai #1747 Sajnos, a menetközi javításokat a sietségemben nem mindig törlöm ki a végén. Átkozott aggkori szenilitás! Hogy lehet javítani?