3993
Fizika 2006
-
Albertus #1946 Kedves Anaid!
Az általad leírt jelenséget akkor értheted meg a legjobban, ha fogsz egy tucat iránytűt és szorosan egymás mellé rögzíted őket, majd egy különálló iránytűvel közelítesz a csoporthoz.
A csoportban lévő iránytűk szimbolizálják a mágneses doméneket. Ha szabadon körbefordulhatnak, akkor a mozgásuk éppen olyan mint pl. a ferritekben lévő domének mozgása.
Ha pedig az egyes iránytűkben, rugalmas támaszokat szúrva, szimuláljuk az állandó mágnesek szerkezetét, akkor azt látjuk, hogy a külső mágneses forrás ugyan nem tudja körbe-forgatni a csoportban lévő iránytűket, de részben- kis mértékben- módosítani képes a domének irányultságát.
Ha pedig a csoportból, egyesével kiemelgetünk egy-egy iránytűt, akkor
figyelve a maradék mozgását, azt látjuk, hogy mindig követi a változást a maradék domének mozgása.
Miután a diszlokációk, a hőmozgás a külső terek megváltozása, mind-mind együttesen meghatározza az egyensúlyi helyzeteket.,
És ezek sebességei az új egyensúlyi helyzetek létrejöttének sebességét,
így megesik, hogy egy-egy mágnes elvételét vagy hozzáadását követően csak később jelenik meg.
Valószínűnek látom azt, hogy egy ilyen jelenséggel találkoztál, amikor az átbillenés létrejöttéhez több hatás együttesen hatva, csak a ráhelyezést késleltetve követő felugrást, elugrást tapasztaltál.
-
#1945 Példa egy szubjektív megfigyelésen alapuló elméletre
Látjátok? Még egy fizikusnak (egyetemi hallgatónak) sem jutott eszébe, hogy megpróbáljon méréseket végezni a helyszínen, hamár látott ilyen jelenséget és ráadásul módjában is állt volna műszerekkel megtenni ezt.
Na ez a fajta leírás hitelesebb??? -
Albertus #1944 Polarka, © Qetanolit ,.. látom egy kicsit nem jövök és egymásnak estek.
1eb vagy 2ebb .. ugyan már! Béke van.
OKé, kicsit félreérthetően írtam NorBearnak szóló válaszomban.
Viszont ez még senkit sem jogosított fel a sértő támadásra.
© Qetanolit! Köszönöm, hogy védtél, de az elvakultak ellen nincs sik értelme. A kollégáim között is gyakorta megesik, hogy több jelenséget összekevernek a hasonló tartalom vagy a hasonló hangzás miatt.
Polarka!
Minden szinuszos amplitúdó változást a körmozgásból vezetünk le.
A különbségek az időfüggésekben vannak.
Feleslegesen vitáztok akkor, amikor egyiketek egyik, a másikotok a másik oldalról ír.
-
polarka #1943 "A kör és rezgőmozgás közötti kapcsolatból levezetett képlet..." original from #1846
A "szinuszos lengés" nálatok mióta azonos a körmozgással!?
1ébként azon kommentek már régen le vannak zárva. NorBear kielégülten távozott az akcióból, Albertus fogalomzavarral, pontatlanul segíteni próbált, de legalább a gyorsuláson kívül nem mondott nagy marhaságot. Mindenki happy lehetne már.
De ahogy látom #1940-ben is még lusta voltál végiggondolni, amit leírsz és még mindig nem látod, h miről szól a levezetés, amire NorBear hivatkozott. Előkapod a könyved, h belenézzél és végiggondold vagy arra vársz, h rajzoljunk neked? -
#1942 "Az igazság megtudásához objektív, reprodukálható jelenségre van szükség."
Nem. Az igazság mások előtti bizonyításához van rá szükség nem a megtudásához.
Hogyan is válik egy jelenség labor körülmények között reprodukálhatóvá? Az egyéni szubjektív megfigyelésekből kikövetkeztetni igyekszenek, hogy a helyszíneken mit mérjenek, ha van rá lehetőség, ill. ha hajlandóak helyszínen méréseket végezni. Amegfigyelések és esetleges mérések alapján megalkotnak pár elméletet és igyekeznek ezen elméletek alapján laborban reprodukálni egy jelenséget. Legyszerűsítve nagyjából igaz? A tudománynak egyszerűen szüksége van egyéni szubjektív megfigyelésekre, azok minnél részletsebben és pontosabban történő leírására ahhoz, hogy elérje a az eredményt, hogy reprodukálható legyen egy jelenség. A fizikában is. Ugye nem az veritek le rajtam, hogy manapság a fizika ott tart, hogy megpróbálja elméletileg kitalálni, hogyan is lenne reprodukálható a gv? Nézd, az hogy ki hiszi el, hogy valóban a volt nálunk az oka eseményeknek az is szubjektívizmus. Az, hogy hiába próbálkoztam, hogy para jelenségekkel foglalkozó intézménnyel vegyem fel a kapclatot az is egy dolog. De ha figyelmesen elolvasta bárki is a leírásaimat sok olyan dolog van bennük, amiket nem olvashattam más ilyen beszámolókban, mert egyzerűen nem találtam ilyen részletes leírást sehol. Ha pedig összevetjük pár elmélettel úymond "illik is a képbe" pedig nem vagyok fizika-zseni. Sztem pont az lenne a lényeg, hogy a szubjektív megfigyelésből megpróbálja a fizika tudománya úgy megismerni az adott jelenséget, hogy a reprodukálásához használható elméletet sikerüljön megalkotnia. El vagyok tájolva?
-
Qetanolit #1941 Na még én is elrontom.. :) van még két eset. A ± forszírozott lengés, amikor a gyorsulást okozó hatás fázisa siet, illetve az ellentettje, amikor például az elmozduló tömegközéppont csökkenti az elmozdulás időegység alatti nagyságát, ezzel a gyorsulást. -
Qetanolit #1940 "ugyanis nem szinus(alfa)=út, ahogy te mondod, hanem szinus(idő)=út. nem, ebből nem az következik, h szinus(1)=út/idő= sebesség , hanem koszinusz(idő)=út/idő= sebesség. "Majdnem!
Két fajta szinuszos lengő mozgás van. Az egyiknél alfa1-ről alfa2-re t idő alatt elfordul a kerék, ezzel y1=sin(alfa1) kitérésről y2=sin(alfa2) kitérésre mozdul el az m tömeg azaz
elmozdulás=út=(y2-y1) és ezzel Yv=(y2-y1)/t sebesség van.
A másik szintén szinuszos mozgásnál rugók közé tett test van. Ebben az esetben az erőhatás a holtpontokon a legnagyobb, mert ott a legnagyobb a tömegre ható erő, Albertus ezt fejtegette, kicsit összekeverődő módon.
Az első esetben a maximális dy/dt értéket a cos(alfa)((ill. úgy is kifejezhető, hogy az dalfa/dt nyomán cos(t))) a második esetben pedig a sin(alfa) (ill. sin(t)) adja.
-
Qetanolit #1939 A 1846#-ban "a rezgőmozgás és a körmozgás(szinuszos lengés) összefüggéséről"- volt szó.
"Szívesen bunkókám, sztem csomagolj meleg holmit is. Azt mondják ilyenkor hideg van a Banamákon."
"Jelen esetben, ha jól tudom matematikai ingáról volt szó,"
hát, nem.
Na tudorka, mellé lőttél. Kár, hogy elbunkóskodtad
-
#1938 Ja, nem hozzáadjuk, összevetjük.... -
#1937 Ha ezt a jelenet hozzáadjuk az iránytűs próbálkozásaimmal, nem lehet a fizika törvényei alapján, hogy egy természeti jelenség a föld mágnesességét adott területen megváltoztatja (akár idélegesen is) és a föld megváltozott mágnesessége ilyesmit produkáljon? Miután meg múló hatásról van szó többször nem fordul elő?
LEHETSÉGES? -
#1936 A fizika törvényeit figyelembe véve mi okozhatta?
1. tábla deformáció (ismerve a játékot nem tartom lehetőségnek)
2. a mágnesek ellenkező pólusúvá mágnesezték be a fémet (na ezt kifejthetnéd bővebben, hogy is lehetséges? Kíváncsi lenék rá.)
3. képzelgés
Ezek voltak az álltalad említett lehetőségek? -
#1935 De lehet, hogy neked van igazad, végül is az emberiség csekély százaléka lát gv-t élete során, még kevesebben halnak meg dokumentáltan ilyen okból, az meg hadd ne írjam, hányan élték túl a vele való közvetlen találkozást, ugyan kinek fontos, hadd hulljon a pechese...
Bocs a szarkazmusért. -
#1934 Jé azt hittem egy kivétellel itt privát a privát. Mellesleg őszintén írtam és igaz is. Ennek ellenére nem azért írok megint, hogy kilelkizzem magam, tök jól rendbe tudom tenni a lelkivilágomat magamtól is, hanem azért mert megértettem olyasmiket, csak nemigen mertem beszélni róla, amiket titokzatosnak, megfejtetlennek tart a tudomány, pedig nem is annyira titokzatosak. Asszem ez fontos dolog. -
#1933 Na ez a jelenség igazán reprodukálható lenne laborkörülmények között nem? Kell hozzá egy ilyen játék. Meg lehet próálni hajlítgatni a táblát, vagy gerjeszteni külső mágneses mezőt, nézzük mi történik...mittom én. Azt az okot meg lehet találni mitő, hogy az adott helyen mi okozott ilyen változást, ha arról van szó, bizonyítani már más tészta. -
#1932 "No kezdődik a lelkizés. Nem kaptad meg a neked tetsző választ a szubjktív élményed igazolására a "célcsoporttól" és most személyes frusztrációidat ("dipim nincs,jelenleg nincs munkám") akarod a fórum közösségén leverni?"
Már nem flusztrál. Az esélytelenek nyugalmával viselem a sorsom. Szerinted mennyi esélyem van elvált három gyerekes 38 éves nőként, ráadásul a lakóhelyemen azt beszélik skizorén vagyok???? Nulla. Beletörődtem mást nemigen tehetek. De ha egyéni hülyeségként tüntetnek fel olyasmit, ami igenis megtörténhet(tett) arra nem fogok bólintani.
Mondd már meg nekem, amiket a gv-ről írtam, pl. az utolsó hsz-eimből mi volt a fizika törvényei alapján totális hülyeség????
A szubjektív dologról meg annyit, amit az előbb is leírtam: vannak más lehetséges magyarázatok is és ne rajtam verjék le,ha pár itt író embernek ezek nem jutottak eszébe.
Te leírtad, ami kapásból eszedbe jutott, kihagytál pár lehetőséget, mert nem jutott eszedbe. Sztem ennyi. Ettől sem butább, sem okosabb nem lettél. Minek kellett itt pár embernek presztiskérdést csinálni abból, hogy de igenis nekem van igazam, akkoris ha nem csak ez az egyetlen megoldási lehetőség eláztatni másokat stb.? Nem értem, de nem akarom leverni senkin. A célzás nem talált. Az pedig, hogy egy ember beismerje tévedhetett is ( még csak a lehetőségét is) ego, nem tudás kérdése.
Ehhez a régifajta játékhoz tartozó fémtábla meglehetősen merev. Előfordult már olyan, hogy "pattanva visszaigazodott a helyére" ettől nem ugráltak fel a mágnesek (pontosabban nem mind és nem ilyen magaságba) Nem tudott annyira deformálódni, hogy akkora erővel fellökje az összes mágnest. Ha ismered a szabályait azt is tudod, hogy a kezdő feliratot úgy szokás feltenni rá, hogy a három szó minál távolabb kerüljön egymástól, hogy fel lehessen őket használni. Ahhoz, hogy az összes ilyen magasságba felpattanjon bizonyos elrendezésben keett volna elhelyezve legyenek a táblán, hogy ugyanakkora erő mindet függőlegesen egyforma magasságba fellökje. Nem? -
#1931 "A válaszok közül kihagytál egy lényeges lehetőséget: külső mágneses tér megváltozása."
Nem hagytam ki. Olvasd el figyelmesen a leírásom, belefér a mágneses mező megváltozása is.
"Nem lelkizek, de nem csak én vagyok pontatlan..."
Ha nem lelkiznél:
1. nem írtál volna lelkizős privát üzenetet
2. nem jönnél a fizika topikban az sg.hu célcsoportjával
"Mint már sok alkalommal említettem az igazat szeretném tudni, nem arra vagyok kíváncsi, hogy más szerint kinek van igaza."
Az igazság megtudásához objektív, reprodukálható jelenségre van szükség. Ha ez nincs meg, a legvalószínűbb lehetőségek kerülnek terítékre. -
#1930 A válaszok közül kihagytál egy lényeges lehetőséget: külső mágneses tér megváltozása.
Ez is belefér.
Nem lelkizek, de nem csak én vagyok pontatlan...
A mágnesektől és fémtáblától független külső mágneses tér megváltozását figyelmen kívül hagyni valóban nem objektív dolog.
"Maximum felsoroljuk a legvalószínűbb lehetőségeket" - már amelyik eszetekbe jut. Nem taktikázom. Őszinte agyok - ritka madár.:)
Ha vetted volna a fáradtságot és elolvasod más topicban mit írtam az elmúlt napokban rájöhettél volna, hogy nem szellemes magyarázatokat igyekszem ráerőltetni természeti jelenségek okozta dolgokra, hanem igyekszem megérteni őket.
Mint már sok alkalommal említettem az igazat szeretném tudni, nem arra vagyok kíváncsi, hogy más szerint kinek van igaza.
Ja, mellesleg az a véleményem, hogy a gv-kkel kapcsolatban Turner professzornak volt és van igaza, bár nem tudta bizonyítani. -
#1929 ""A fémlemez nem mozdult. A hajlás kizárható."
Ha a fémlemez nem eléggé merev (és mondjuk körben van egy pereme is), akkor függőleges irányban "behorpadhat", deformálódhat, ami elegendő rugónként való működéshez.
"Amikor ez történt nem tett senki a táblára új márneseket. A már a táblán levő mágnesek pattantak fel. Mind."
Még egy lehetőség: az utcán elment egy teherautó, vagy enyhe földrengés (esetleg a gyerekek dübörögtek végig a placcon) volt.
"Ja, még mielőtt bárki más erre célozna: nem képzelődtem."
Pedig ez is belefér a pakliba. Egyéni, szubjektív, reprodukálatlan tapasztalás.
De még egyszer kedves Anaid: egyéni, szubjektív, reprodukálatlan tapasztalataidra ne várj biztos objektív magyarázatot. Maximum felsoroljuk a legvalószínűbb lehetőségeket (az áltudományos, ezoterikus, összeesküvés-elméleteket hanyagolva).
"Ó, elnézést, csak most olvastam ki -egy portál szerint- az SG "célcsoportja"."
No kezdődik a lelkizés. Nem kaptad meg a neked tetsző választ a szubjktív élményed igazolására a "célcsoporttól" és most személyes frusztrációidat ("dipim nincs,jelenleg nincs munkám") akarod a fórum közösségén leverni? Jaj drága Anaid ez nem jó taktika. -
#1928 Ó, én kérek elnézést a könyvtáros szakma nem szellemi szakma?
De ha érdekelnek a szellemek beszélhetünk erről is. Sokmindenről lehet velem beszélni. Ha téged az érdekel velem dumcsizhatsz róluk. Ha meg az időjárás arról is. Ha a csillagképek arról is, ha az idegrendszer arról is, ha túra, arról is....stb.
Te követtél el hibát, ha ítélkeztél fölöttem mielőtt megismertél volna, nem én. Nem célom, hogy ezen hibádat én korrigáljam. -
#1927 ne keverd a szellemi foglalkozást a szellemekkel való foglalkozással :D -
#1926 "Célcsoport
18-39 éves férfi
diplomával rendelkező vagy egyetemi hallgató
szellemi foglalkoztatású
versenyszférában dolgozó"
Ó, elnézést, csak most olvastam ki -egy portál szerint- az SG "célcsoportja".
Na bumm: korhatár stimmel, férfi nem vagyok, dipim nincs, a szellemi foglalkozás stimmel, de jelenleg nincs munkám.
Írhatok?:):):)
-
#1925 A flusztráció levezetésére inkább vágj földhöz tányérokat. Lesz sok kicsi tányérkád? Nem tetszik? -
#1924 mondd azt neki, h kísértetek, vagy vmilyen ezoterikus energiagömbmezőaura volt. abba majd nem köt bele. -
#1923 Mi ebben az off?
A para csak addig para, míg meg nem találja az ember a megfelelő fizikai indoklást, onnantól már nem para. Vagy teljesen el vagyok tájolva?
Mióta para a mágnesesség? -
Koppixer #1922 Ez azt bizonyítja, h te vagy a vasorrú bába... vagy egy ufó szállt el éppen feletted. Esetleg lehet, h álmodtad az egészet. Vagy paranormális jelenség - de akkor meg ne offoljál! :)) -
#1921 Ja, még mielőtt bárki más erre célozna: nem képzelődtem. A két gyermekem, akiket figyeltem miközben játszottak egyszerre, ahogy visszapotyogtak a betűk felkapták a fejüket és csodálkozva rám néztek, de nem szóltak semmit. (az emberek spontán reakciói igazán érdekesek) -
#1920 A fémlemez nem mozdult. A hajlás kizárható.
Amikor ez történt nem tett senki a táblára új márneseket. A már a táblán levő mágnesek pattantak fel. Mind. -
#1919 Még egyszer elmondom: az általad megadott információk alapján a legvalószínűbb, hogy a betűkön levő apró mágnesek tették mágnesessé a fémlemezt. Lehet, hogy olyan mágneseket tettél a fémtáblára, hogy a mágnesessé vált fémlemez, és az újonnan felhelyezendő betűnek egyezőek lettek a pólusaik így azok taszítják egymást.
Egy másik lehetőség a fémlemez hajlékonyságában keresendő - úgy viselkedik a fémlemez mint egy rugó. -
#1918 nagyon, nagyon, de nagyon mellette vagy a dolgoknak.
ugyanis nem szinus(alfa)=út, ahogy te mondod, hanem szinus(idő)=út. nem, ebből nem az következik, h szinus(1)=út/idő= sebesség , hanem koszinusz(idő)=út/idő= sebesség.
ha ezen fennakadsz, akkor valszeg egy max. 15 éves buzgómócsing vagy, vagy pedig egy troll, én az utóbbira tippelek, eltaláltam? erősen tendálsz afelé, hogy kapj egy banánt a seggedbe. -
#1917 Igen azokat az apró mágneseket, amiken betűk vannak.
Tuti játszottál már ilyen játékkal.
Bocsánat pontatlanul fogalmaztam, kapkodtam.
Szal:Tegyük le a földre a Játék a betűkkel fémtábláját, helyezzük rá azokat a betűket, amikből kiíródik a játék a betűkkel felirat, aztán normál esetben (legalábbis nálunk azelőtt és azóta is) nem történik semmi furcsa. De egyszer előfordult, hogy a betűk amik mágnesek az említett magasságban felpattogzódtak (mind) és visszapottyantak. Kérdés mitől?
Van kérdésed?
A válaszom meg arra vonatkozott, hogy nem tettünk alá erős mágnest, sőt a közelében sem volt ilyesmi.
Ha láttál már ilyen játékot te is feltennéd a kérdést: mitől ugráltak, mert azoktól a kicsi mágnesektől sosem szoktak. Most nem rohanok és remélem világos miről van szó. -
#1916 "mágnes meg sehol a közelben."
"Leteszünk a földre egy fémtáblát, mint a Játék a betűkkel táblája, helyezünk rá mégneseket"
Tehát vannak a közelben mágnesek!
Ezek mágnesezhették fel a fémtáblát, és amikor rárakod a mágneses betűket taszítják a fémlapot. Legalábbis a leírt információkból ez a legvalószínűbb. -
#1915 Csak az a bibi, hogy szimplán a földre van letéve és egyszercsak ez történik....mágnes meg sehol a közelben.
Fizika, légköri jelenségek, geológia? Kinek megy?
Hol egy polihisztor?:):) -
polarka #1914 Beteszel alá egy erős mágnest pl. -
#1913 Na igen. Kérdés, hogy mi okozhat hirtelen ilyesmit. -
polarka #1912 Kérlek hagyd abba a flémelést és saját magad égetését. Mindenki látja, h még csak annyit tudsz a kinematikáról, amit általános suliban illetve a szarabb középsulikban hazudnak össze a diákoknak.
A sebesség definíciója már Newtonék óta:
ahol x és v is vektor.
Megj.: Angol nyelvterületen létezik 2 külön fogalom a velocity és a speed. Amit magyarra pl. úgy próbáltak meghonosítani, h sebesség és gyorsaság, de végül ezt hanyagolták. A speed (gyorsaság) a sebesség abszolút értéke (a vektor nagysága).
Jelen esetben, ha jól tudom matematikai ingáról volt szó, amely mozgástörvényének megoldását a kis kitérések esetén szinusszal közelíthetjük (d²φ/dt²+g/l*φ=0 egyenletet kell megoldani). Mivel a lengés elején t=0-ban szokott max. lenni a kitérés, ezért vagy +π/2 a kezdőfázis vagy koszinusszal írjuk fel (lusta ember az utóbbit szokta választani).
vagyis a fenti 1enletre megoldás a φ=φ0cos(ωt)
dφ/dt=-ωφ0sin(ωt)
β=d²φ/dt²=-ω²φ0cos(ωt)=-ω²φ
Amiből az ω-t is meg lehet határozni a kezdeti mozgás egyenlettel.
Ha esetleg az alap mozgásegyenletből nem látod, akkor talán a β-ból már kitűnik számodra, h akkor a legnagyobb, amikor a kitérés is a legnagyobb.
Szívesen bunkókám, sztem csomagolj meleg holmit is. Azt mondják ilyenkor hideg van a Banamákon. -
Qetanolit #1911 Na még egy tudorNeked nem írom le külön. Olvasd el a másik kettő leírást amiben benne van a sebesség=út/idő -
Qetanolit #1910 "mert ha belátod, h a sebesség koszinusz, akkor a gyorsulás szinusz, ami nem a nullátmenetnél maximális, hanem a 2 szélső pontnál (90 fok). ezzel szemben Albertus azt állította h 0 foknál van a maximum, te pedig, , vele egyet értettél."
Aha, még egy gyengébb.A te kedvedért külön:
Kitérés=szinus(alfa)=út tehát kitérés/idő=út/idő=szinusz(alfa)/idő=sebesség
A szinuszos sebességfüggvény derivált függvénye a gyorsulás függvény, az pedig a cosinus(alfa)Teccikérteni -
Qetanolit #1909 "Nem történt klasszikus vízbontás (mint elektrolízisnél vagy termolízisnél)" és sem fúzió sem maghasadás
Csak az oxidban kicserélte a vasra a hidrogént Ezzel hidrogént állított elő -
Qetanolit #1908 "Ha pedig a kitérés-idő függvény színuszos függvény, " akkor ez azt jelenti, hogy a kitérés=út Tehát a kitérés/idő=út/idő=SEBESSÉG
de csak a gyengébbek kedvééért a többiek ez előtt is tudták -
polarka #1907 Talán egy erős mágneses tér!?