Fizika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Annan tûnik ammenyibben feltételezed, hogy a rendszer adiabatikus és reverzibilis, vagyis izentropikus. 😊

Gimis nyelven ez azt jelenti, hogy 100%-osan hõszigetelt. Ezen felül feltételezed azt is, hogy ennek ellenére a belefe pupmált hõ 100%-a hasznosul.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

thomasthomas
Jah, és persze a lábos nem volt lefedve, ez kimaradt.

thomasthomas
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, amit szeretném, ha még ma választ kapnék, mert holnap délelõtt vizsgázok ebbõl - is -:
Egy 250g tömegû alumínium lábosban 0,5 kg 20 fokos vizet teszünk fel melegedni. Mekkora hõmennyiség szükséges ahhoz, hogy a víz teljes elforralása után a lábos 300 fokra melegedjen?
Ezenkívül adott a víz forráshõje, és az alumínium illetve a víz fajhõje.

Én így kezdtem el, melybõl ki is jött egy konstans érték:
http://i44.tinypic.com/fdy3rn.jpg
Jó-e ez így?

Elõre is köszönöm a válaszotokat.

szia, példatárra nincs szükségem, szerintem a korábbi érettségi feladatok jók lesznek, de azért köszönöm. Én inkább könyvböl tanulnám az alapoktol. 😄

kaszan, bár a videot nem néztem meg, de gondolom valami "mozgó" alkar penge akar lenni.
Itt egy oldal ami ezzel foglalkozik.

http://sinza.forumotion.com/index.htm?sid=1ce095391f27b9ba55a37d4f57099d8d

De vigyázz, mert könnyen elvesztheted pár újadat.

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

KaszaN
Na mindegy mégjobban körülnézek a neten. Azért kösz.

Windows7Ultimate,4GBRAM,IntelCore2QuadQ6600,AtiAsusEAH57501GB

Molnibalage
Bocs, de ilyenhez akkor sem adnék segítséget, ha tudnám hogyan kell. Tökéletes lenne egy ilyen? Nem sértésnek szánom, de nagyon fura mögöttes tartalom érzõdik ki ebbõl számomra...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

KaszaN
Ezért mondtam, hogy nem azért kell mert bennevan a játékba, ki is emeltem. Csak nekem tökéletes lenne egy ilyen. És már csináltam hasonlókat, de elekadok annál, hogy a penge kihúzódik és beakat. de vissza csak akkor megy ha benyomok egy pöcköt és visszanyomom.

Molnibalage
Javaslom akkor egy felkészítõ tanár igénybevételét is. Én soha nem könyvbõl tanultam a fiziákát. Jó tanárom volt és emelett annyi fizika példát igyekeztem megoldani, amennyit csak tudtam. Talán még megvan valahol a régi fizika példatáram. Ha van rá igényed, akkor pár példát szkennelhetek belõle, próbaképpen. És 2001-ben érettségiztem központiból.

Nem tudom, hogy most mi a szint, csak azért tenném, hogy lásd, kb. mirõl van szó.

Sziasztok! Jövere szeretnék érettségizni fizikábol, kémiábol, és biologiábol. Bioszt és fizikát emelt szinten szeretném. A probléma az, hogy elég sokáig más terveim voltak a jövöre nézve, de most már ezek a területek érdekelnek. És a tudásom a reál tantárgyak területén szinte nulla. Szerintetek melyek a legjobb tankönyvek?
Bioszbol ezt néztem (2 kötetes)
http://www.libri.hu/konyv/biologia-i-kotet.html

Elöre is köszönöm a segitséget.

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

nonicks
nem hiszem hogy itt bárki tud ilyenbe segíteni
(meg amúgy is mi a sz@rnak neked ez?
lehet hogy Assassin Creed ilyen jó meg olyan jó játék
de ha szerencsétlen vagy és a kés valahogy(mivel gondolom én nem értesz ehhez a szerkezethez) kipattan és a kézfejed pont felette van...hát...)

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

KaszaN
Hi
Nemtudtam hot tegyem még fel a kérdést de a fizikához is közevan. Kellene egy kis segítség! Ezt a kést akarom megcsinálni, de nemtudom hogy mûködhet, vannak elképzeléseim, de kell a segítség. Látni lehet, a videón, hogy egy zsinórt meghúzva olyan erõvel húzódik ki a penge, hogy egy citromot is átszúr. Ha a madzagot mégegyszer meghúzza visszamegy. Ez fontos lenne...és nem azért mert egy játékban is bennevan. De nagyon érdekel és megakarom csinálni. Köszi.

Nem kell a tömeg. Ahhoz hogy megcsússzon kell m*10*0.3=3m N erõ a gyorsításhoz pedig m*a tehát ha m*a=3m ---> a=3 m/s^2.
Molnibalage
Lehet, hogy nem is kell. Írd fel az egyenleteket és lehet, hogy szépen kiesik a tömeg. Mondjuk méret sincs megadva.

nonicks
Egy teherautó rakfelületén egy hordó van.A tapadási súrlódási tényezõ 0,3 a hordó és a rakfelület között.Legfeljebb mekkora gyorsulással indulhat a teherautó, hogy a hordó ne csússzon meg.
m=hordó súlya(?)
μ=0,3
a=?
na ezt hogy kellene elkezdeni ha nincsen a hordónak a súlya megadva?

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

ZilogR
Csak szemezgetek:

3.) A testek lendülete a tömegük és sebességük szorzata. A lendület megváltozása ennek a szorzatnak a megváltozását jelenti. Mivel a tömeg állandó (feldobott testrõl beszélünk, legyen állandó), akkor itt a sebesség megváltozásának vektorát kérdezik, h milyen irányú. Ez pedig a gravitációs gyorsulás vektora, azaz LEFELÉ mutat. (Vannak, persze, akik ebbe bele fognak kötni 😉 , de középiskola elsõben ez lefelé mutat... 😉 😛 Sõt, még így egyetem után is, ez nekem jobban tetszik.)

9.) Persze egy mezõ az nem test (Bár az anyag egy formája, mint azt tanítják), így mondhatjuk, h a mezõkkel kölcsönhatásba kerülõ testek mozgásállapotát nem egy másik test változtatja meg, hanem egy mezõ. Persze ebbe is bele lehet kötni, hogy mi az adott mezõ forrása, de ezt nem érzem kritikus kérdésnek a témával kapcsolatban. Pl.: Egy asztallap alatt elhelyezett mágnes közelében az asztallapon átgurított vasgolyó egyenletes mozgását a mágneses mezõ megzavarja (eltéríti a pályájáról), ezért én erre azt mondom, h a mágneses mezõ az ok, ami miatt ez megtörtént. (Ha valaki beleköt az elõzõ mondatbeli "mi az adott mezõ forrása és a mágneses mezõ példámba, arra ezer átkot küldök 😄 😉 )

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

De mivel ez igaz vagy hamis feladatokból van kiragadva, ezért egy hamis választ adva le van rendezve.

Nézd meg hogy mit írt, én csak olvastam.
De ha neked nehezedre esik szívesen bemásolom amit én láttam:

Traki0407-
6.)Egy gyerek kiskocsit húz egyenletesen vízszintes talajon. A gyerek nagyobb erõt fejt ki a kiskocsira mint a kocsi a gyerekre.

gothmog
hogy szól a kiskocsis kérdés?

A tömege szerintem nem változik jelentõsen mivel az a test által elfoglalt térrészben levé anyagmennyiséget jelenti.
Súly mint erõ nyilván változik, itt a Földön is az eltérõ földrajzi helyeken.
A kiskocsis kérdésnél a két test ugyan akkora erõt fejt ki a másikra.

Molnibalage
Akkor meg nem értem, hogy mire a kincstári optimizmus. A fizikát nem muszájból tanulod. Neked ez az elsõ. Ezzel kelsz, ezzel fekszel és az ilyen alapdolgokat úgy kellene vágni, hogy ezt neked kellene másnak magyarázni. Nem baj, sosem késõ tanulni. Volt tanárom mondta, hogy a vizsga az utolsó hely, ahol lehet tanulni. Igaza volt. 😊

Közép suliba vagyok még csak elsõs😄
Molnibalage
Hát igen. Úgy érzem, hogy bajok vannak a mûszaki oktatással. Hogy ilyen súlyos ismerethiánnyal bekerülhet az egyetemre valaki, az már eleve durva. Az, hogy bent is maradhat, az méginkább.

gothmog

Molnibalage
Melyik részét nem érted, hogy a tömeg állandó a newtoni fizikában?

Molnibalage
Ezt ugye nem mondod komolyan? Ezeket a kérdéseket nekem gimi 3. év végén kenni-vágni kellett.

Nyugtass meg, hogy legalább nem BME gépész. Ha ezek nem mennek magadtól, akkor ott valami gond van. Nem kicsit, nagyon...

Igen változik a a tömege a kisebb gravitáció miatt!!
Hát megnyugtatlak gépésznek tanulok és igen csak muszájból tanulom mert félévkor csak fizikából voltam hármas többi mind 5 ös meg 4 es
gothmog
Megpróbállak rávezetni.
-a Holdon kisebb a gravitácoó
-nem a kiskocsi húzza a gyereket, tehát... ?

Azért nyugtass meg, hogy a fizikát csak muszájból tanulod, és valójában óvónõ-könyvtáros szakra készülsz.

Tehát akkor?
Igaz?
gothmog
De.

gothmog
Na ja. Tulképpen az összes kérdésre megfelelõ és kielégítõ válasz az hogy "Az attól függ."
😊

A 6-os kérdésre nem tudjátok a választ?
Molnibalage
A tömeg állandó, a súly nem. A tömeg és gyorsulás határozza meg a gyorsítázhoz szükséges erõt. Tudod, Newton törvény. 😊

F = m*a

A test súlya az az erõ, amivel adott gravitáció mellett alá kell támasztani, akkora erõvel kell tartani, hogy ne essen le. Pusztán formalizum váltással.

G = m*g

Sziasztok!

lenne még itt valami

Változik-e a holdjáró tömege és súlya a Holdon a Földön mért értékéhez képest?
Molnibalage
A legtöbb kérdés értelmet nyer középiskolás szinten bevett egyszerûsítésekkel. Viszont, ha nem írták oda, akkor szárnyal a fantázia. 😊

gothmog
De akkor írják bele kérdésbe hogy az erõ eredõ is lehet, különben nem ér. 😊

Molnibalage
A 8-as kapcsán és az erõ alatt eredõt is értettem, és így lehet kettõs a dolog. 😊

gothmog
A 8-as mindenképpen hamis. A közegellenállás az már egy második, a testre ható erõ. Bár az alapkérdés csak állandó irányú és nagyságú erõrõl beszél, azt nem írja hány darab ilyen erõrõl van szó. Ilyen esetben a szövegezésbõl én egy erõre következtetnék. Szóval szerintem több azonos nagyságú erõt feltételezni túlkomplikálás. A 8-as hamis.
A 9-es, hát ez már fogósabb. A lebegõ ping-pong labda nem jó példa, mert az a levegõt felgyorsító eszköz hatására lebeg, nem a levegõ hatására. Most hirtelen nem tudok olyan kölcsönhatást mondani, amihez nincs szükség másik testre.
Jó. Mondjuk van egy tartály rajta egy szeleppel ellátott csõvel, benne egy nagyon instabil gyúlékony gázkeverékkel. A kísérleti elrendezésünk olyan, hogy valamilyen ionizált gázból származó foton gyújtja be (egy ilyen foton áll a legközelebb ahhoz, hogy ne legyen köze "testekhez") szóval az elegy elég, a nyomás megnõ, kinyitjuk a szelepet, a ping-pong labda lebeg. Szerintem ez is túlkomplikálás. Ill. ha a gáz nem test, akkor a Nap sem test? Elég jó közelítéssel tiszta hidrogénbõl van.
Szóval borotválja meg Occam a kérdést (illetve amit rápakoltunk), és akkor a 9-es igaz.
Ja, és az 1.-nél a huzal lebillen. Kipróbáltam. 😊 tömeg és erõkar.

Molnibalage
Középiskola hanyadik osztályában kérdezik ezeket?

1. Szerintem nem, hiszen a súlypont helyzete változik az erõkarok hossza miatt. Ezt a kísérletet el is tudod végezni. Szívószál, cérna és gombostû kell hozzá

2. Melyiknek nagyobb a sûrûsége? Ha azonos a térfogat, akkor szerinted melyik a nehezebb?

3. Ez így pontatlan kérdés. A feldobás pillanatában? A feldobás után?

4. Mert a víz közegellenállása jóval nagyobb, mint a levegõé, plusz a víz gyakorlatilag öszenyomhatatlan.

5. Az ilyen kérdések terén kicsit zavarba jövök, mert nekem mindig homályos, hogy mi mit ért szabadesés és súlytalanság alatt. Szerintem hamis. A lendület m * v ugyebár. Vegyünk egy mûholdat. Tömege van? Igen. Sebessége van? Igen.

7. Igaznak tûnik.

8. Ez lehet igaz és hamis is. Ha az erõvel megegyezõ közegellenállás van, akkor ez igaz. Ha nincs közegellenállás, akkor a test gyorsul.

9. Ez sem feltétlen igaz. Pl. mikor levegõsugár tart egy pinponglabdát, akkor a levegõt azt testnek tekintjük vagy nem? Én nem. Szerintem ez hamis.

Szia!!

köszi a megoldást a kettest nem tudnád le írni valahogy úgy hogy megértsem<#circling>??

Viszont még lenne itt pár apróság

1.)Fonálon lógó huzal vízszintes helyzetben van. Megmarad-e vízszintes helyzetben, ha a huzal egyik végét felébe visszahajlítjuk?
2.)Egyenlõ térfogatú réz és ólom golyó közül melyiknek kisebb a tömege?
3.)Merre mutat egy fölfele dobott test lendületváltozásának vektora?
4.)Miért nehezebb vízben futni, mint a parton?

Igaz vagy hamis
5.)A súlytalanság állapotában lévõ testnek nincs lendülete.
6.)Egy gyerek kiskocsit húz egyenletesen vízszintes talajon. A gyerek nagyobb erõt fejt ki a kiskocsira mint a kocsi a gyerekre.
7.)Egy pontszerû testre 5N és 8N nagyságú erõ hat. A testre ható erõk eredõje legalább 3N.
8.)Egy test egyenes vonalú egyenletes mozgást végez ha állandó irányú ás nagyságú erõ hat rá.
9.)A testek sebességének változását mindig más testek hatása okozza.
gothmog
Persze. Arra próbáltam reflektálni, hogy miért nem olyan egyértelmû a viszony az einsteini és a newtoni fizika között. Ill. nagyrészt a két fogalom (megdöntötte/kibõvítette) értelmezésén múlik, hogy melyik.

dronkZero
Azért ennél jóval többet mond. A paradigmaváltást szerintem inkább az hozta, hogy megmondta, hogy mi a fény és hogy mûködik.

Ez kihatással volt az atomfizikára, a molekuláris kémiára, a biokémiára, meg lehetõvé tette egy csomó teljesen új tudományág kialakulását.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Szia!

1. Na abból hogy a kezdeti impulzusa 50 és a kezdeti sebessége 2 ebbõl ki tudod számolni hogy a test tömege 25 kg. Az impulzusváltozás 70 volt --> elosztod a tömeggel --> a sebességváltozása 2.8 --> ez 3 sec allat tehát a gyorsulása 0.9333333 m/s^2.

2. Az energiamegmaradást használva : a megnyúlás= X
Energiamegmaradás: X*25*10=0.5*300*X^2
Ezt megoldod és a hossza : X+2.5(ez volt az alap)

Bocsi a 3.ra nincs idõm, de az a lényeg h a frogatónyomatékok összegének minden pontban 0-nak kell lennie.
Sziasztok 3 példát kellene megoldanom de sajnos semmit nem értek belõle
gondoltam ti hátha megtudjátok oldani
1.)Egyenes vonalú mozgást végzõ test lendülete 3 s alatt változik 50 kgm/s-ról 120 kgm/s-ra. Mekkora a test gyorsulása, ha a kezdõsebessége 2m/s?

2.)Egy rugó eredeti hossza 2,5m,rugóállandója 300N/m.Mekkora lesz a függõleges rugó hossza, ha ráakasztunk egy 25 kg tömegû testet?

3.)Egy 300kg tömegû, 10m hosszú rúd az egyik végén a másik végétõl 2,5m-re van alátámasztva. Mekkor erõk hatnak az alátámasztási pontokra?
Inkább próbáljátok összerakni a következõ fizikai látásmódot.
Mert mintha lennének olyan információk hogy a newtoni (bár használható) és az einsteini 'fizika' RÉSZBEN hibás, hiányos. Kéne egy teljesebb, ha lehet érthetõbb leírás vagy elmélet.

qetuol
értem , értem, nem is állítottam az ellenkezõjét.....

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

gothmog
Teljesen más a megközelítése, de attól még a newtoni fizika hatókörében ugyanazokat az eredményeket adja. Érted, Einstein szerint is leesik az alma a fáról a földre, pont 1g gyorsulással.

qetuol
habár pontosította is, de ettõl függetlenül egy teljesen új elmélet...

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Dj Faustus
Azért, mert Newton tézisei általában a köznapi életben (például egy mozgó jármûbõl lövedék kirepülése) elõforduló eseteknél a mai napig használatosak, viszont vannak olyan speciális esetek (GPS), amikor már az einstein-i tézisek pontosabb eredményeket adnak és ezekre a pontosabb eredményekre szükség van.

sz4bolcs
Ha Einstein munkája csupán pontosította Newton elméletét, akkor miért beszélnek különbözõ paradigmákról?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.