3993
Fizika 2006
  • forrai
    "már mindenki látja mi vagy..."
    Hát igen, hiszen én valamit már letettem az asztalra: előbb újrafelfedeztem, azután meg újat is felfedeztem... Hajjaj, bátyuska Ivanuska és a nagynénuska....

De te se veszítsd el a reményt! Mert ha te is igyekszel, téged is fognak tisztelni. A kreativitás ugyanis kicsit megtanulható.
    Előbb majd bemagolod, amit mások felfedeztek, és ha gyakorolsz, később meg is értheted már. Amitől pedig már csak egy lépés az út valaminek az újrafelfedezéséig. És onnan kezdve egész életedbe mondhatod, hogy már csak egy lépés választ el attól, hogy valamit felfedezz! De pont mert előtte mindent bemagoltál, azt az egy lépést (hogy pld. a tömeg az gyorsulásvektor- forrás és nyelő egyszerre), soha se leszel képes megtenni! Met ez a kis változtatás az agytekervényen valójában nagyon nehéz! Mert ahhoz az kell, hogy elejétől végig újragondolj, és újrafelfedezz mindent, ahogy én.

Azonban így is van még reményed! Dícsérhetsz mindent, ami elavult, de még elfogadott, és nyelvet nyújthatsz mindenre, ami hasznos, vagy új, de még nem elfogadott!
    Ebben nagyon kitünhetsz, és mint a hetedik uwu, kiváló adottságaid vannak rá.
    De én mégse ezt kivánnám neked. Próbálnál normálisan a kérdéseimre válaszolni? Akkor kialakulhatna egy érdekes beszélgetés, ami valahová elvezet.

ig.

pedig
  • 7th uwu
    Beégtél, és még csak nem is szégyelled magad, eszedbe se jut, hogy veled talán valami nincs rendben. Nem kell itt beszélni, már mindenki látja mi vagy...
  • forrai
    Egyébként valójában nem válaszolni, hanem jó kérdést feltenni a nehezebb, és a fontosabb.
    Ilynt tett fel Fermat is (Nagy Fermat sejtés), amit ő megválaszolt, de a mai napig senki sem megértette, se nem megválaszolta.
    Én is tudok olyan kérdést feltenni , amire más nem gondol, és igen gyakran meg is válaszolom.
    Itt van mindjárt a fizika is.
    "Mi a tehetetlenség?"
    Kérlek, válaszolj már!
    Többszáz éve ezt az egyszerű kérdést senki nem tette fel, és nem válaszolta meg: állitom. Mindig csak úgy tették fel. "Mit csinál (okoz) a tehetetlenség?"

Kérlek, cáfold meg, válaszold meg.
  • forrai
    Miből gondolod, hogy mindenkinek ez úgy megy, mint neked?
    Nekem az volt a szándékom, hogy másokkal együtt levezetem, és megmutatom, hogy ez a második kozmikus sebesség. Itt a fizika" topikban egyébként is példákkal, érdekes dolgokkal próbálkoztam, hogy valami együttműködés alakuljon ki. Ott van pld. a tenyérszívás.

Egyébként azt ettem (levest, tudósok nélkül), direkt elmentem oda. Erre jó volt, hogy emlékeztettél.
    Tőled viszont leharvad a billentyűzeten még az f is.
    Unalmas vagy, és semmire se válaszolsz, amit kérdezek tőled. Igazi troll.

• 7th uwu
    Szökési sebességből csak egy van, ami a második kozmikus sebesség
    Tudod az az aminek nem ismerted fel az ellentettjét a nagy kételkedés közepette, és azt hitted most valami nagyon nehezet fogsz kérdezni
  • forrai
    Bocsi, de mit látsz? Néha olyan pontatlanul fogalmazol. Ne hidd, hogyha megtakaritasz egy mondatot, az dicsőség!

Emellett én nem küldöm a tudósokat a levesbe, amit enni szoktam! Ennél gusztustalanabbat elképzelni se tudnék- egy nagyszakállú, parókás tudóst a levesemben! Egy adag marhafartő, velőscsonttal- az egészen más! (Tudok is egy jó helyett, ha érdekel, megküldöm a cimét.)

Szóval tisztelem mind őket, csak szólok nekik, hogy tudjanak még valamiről.

Ami a szökési sebességet illeti, valóban érdekes volt, hogy a második szökési sebességet kapom az integrálás végén. Azért ne mondd, hogy ezt tanítják! Ha az ember feltesz egy kérdést, és megoldja, akkor nem az a lényeg, hogy azt más már előbb megoldotta, hanem hogy neki is sikerült. Ezt az örömöt akartam, hogy más is megérezhesse, és te ezt gúnyolod ki. Pedig éppen te mondod: az újrafelfedezés az út a felfedezéshez. Dicső mondásod, amelyet rögtön megcáfolsz.
    Na, látom már, veled is csak olyan, mint minden uwuval eddig.
  • 7th uwu
    Azt látom...
    Azért ideje volt rájönni mi mindent jelent az a szökési sebesség és egyéb alapfogalmak, miután lenézően elküldted a levesbe a világ összes tudósát a fenenagy tehetségeddel.
  • forrai
    Tudod, a kis zavart gyermeteg agyammal én csakugyan úgy látom, hogy a tudomány szuper logikusan halad egy megalapozás nélküli, sőt, bizonyos tekintetben "megvezetett" úton, anélkül hogy oldalirányba is kitekintene.
    Vitathatatlan sikerei alapján pedig úgy gondolja, hogy azok igazolják ezt az eljárását.
    Ezért gondolom én meg úgy, hogy már szólni kéne valakinek, aki ilyesmibe még csak gyerek, de azért elég jól lát már, és meg meri ezt tenni.
    Én pedig ilyesmiben szerencsére még pont csak gyerek vagyok.
  • forrai
    Abban igazad van, hogy az újrafelfedezés vezet a kreativitás megnyilatkozásához egy új felfedezésben. Az újrafelfedezést pedig már korán elkezdtem. Itt az ideje hát az újnak. De a mi a problémád a leirtakkal? Például azzal, hogy a tömeg az forrás és nyelő egyidejüleg? Ahogy én is: forrok is, meg nyelek is.
    Látom, tanult, művelt és mértéktartó is vagy, így szívesen levelezek veled, és tudok normálisan is.
  • forrai
    Ez csalás! Te nem lehetsz a valódi "uwu"!
    Egyébként tömeges előfordulásotok miatt (te a 7. vagy?) utána néztem a neten, hogy mi az, hogy uwu. És nem is csalódtam! Találtam egy német pop-grupet, egy sri-lankai egyetemet, és a Cambridge Unemployed Workers Union-t.
    Még nem tudom, téged melyikhez soroljalak, egyelőre drukkolok a pop grupeért.
    Nem az a baj, hogy én nem tudok a második kozmikus sebességről, mert tudok. Az a baj, , hogy senkit se érdekel ("...Ilyen bután rákérdezni..."- jáj, ez fájt!). Téged se, mert akkor feleltél volna a feltett kérdéseimre. Ugyebár, én kérdezni is méltóztattam, és válasz helyett szenteltvízet kaptam. Oké, lenyelem.
    Én is műveletlen fajankó vagyok, mert megtévesztem magam.

Mindent mindenkinek megbocsátok. Ebben Leonardo a példaképem.

A vége a dolgozatodnak egész normális. A probléma csak az, hogy jó lenne, ha még néhány évemre futná.
    Tudós meg csak gyerekkoromban akartam lenni. Most már megelékszem azzal, ha a valóságot megismerhetem. És az is nagy öröm.
  • 7th uwu
    Nem is olyan régen, az érettségire készülő emberek még tudták mi az a szökési sebesség.

Aki komolyabban foglakozik fizikával annak ismerős számnak kellene hogy legyen a föld tömege és a hozzá tartozó szökési sebesség. Ilyen bután rákérdezni erre az alapvető mennyiségre lesújtó bizonyítvány.

A kemény kritikán túl is futja azért valamire. Elismerésre méltó a tudásvágyad. De a "tudatos létezés" azon szakaszában ahol tanyázol célszerű tanulásra fordítani az energiát. Nem túl elegáns a tudásnak egy megrekedt szintjéről játszani a tanult embert. Egy tökéletesen műveletlen fajankót megtéveszthet a szöveged, de mások előtt inkább szánalmas. Nem szeretném hogy így maradj, csak ezért hozlak most ilyen kellemetlen helyzetbe, ezt kérlek bocsásd meg nekem.

Ha rám hallgatnál és tovább haladnál az úton amire rátoppantál, pár év tanulás után elkezdenél "felfedezni" dolgokat, amikről kis utánajárással kiderül, hogy mások már rég megtették. Ha így lenne azt jelenti jó úton jársz. Ez a rész nagyon hosszú, és kicsit terhes is az az érzés, hogy semmi újat nem tud az ember nyújtani, de egyszer csak megtörik a jég, és olyat fogsz kitalálni amit senki más. Ez nagyon sokára lesz, ha lesz egyáltalán; majd akkor lesz rá jogod, hogy kritizáld a többi tudóst, mert akkor már te is tudósnak fogsz számítani.
  • forrai
    Bocsi, ha nem te vagy uwu, aki volt itt, vagy van is? Mert akkor az 1730-as hozzászólás nem rád vonatkozott.
    Ugyanis azt hittem, hogy új névvel ugyanaz a szószátyár, semmitmondó nick jelent meg.
    De hát a nicked, sőt a stilusod is kicsit azért hasonló reá.
    Ha lennél szíves tárgyszerű lenni, akkor szívesen leveleznék veked is, de így mindketten csak vesztegetjük a szellemi energiánkat.
  • forrai
    Ha ez a válaszod az én tárgyszerű 1729-es üzenetemre, akkor én kiegészíteném a te három pontodat még eggyel:
    4. Semmitmondás
  • polarka
    Sztem arról, h nem érti mire céloztál az #1728-ban.
  • 7th uwu
    Nem értem miről beszélsz.
  • 7th uwu
    Azt hogy a következő sorrendet kell betartani, ha szeretnél valami hasznosat is csinálni az életben. (teleírni a fórumot lózungokkal nem az)
    1. tanulás
    2. gondolkozás
    3. kételkedés
    Nagy divat manapság a 3. ponttal kezdeni...
  • forrai
    Ne haragudj, de így talányosabb vagy még az uwu de la naturálisnál is!
    Olyan, mint a Turandotból a Kalaf nagyherceg áriája.
    "Nevem nem mondom senkinek
    Hangom nem hallja senki meg..."
  • forrai
    Még egy kérdés! Jobbnál jobbak ezek már- úgy néz ki, hogy végre belejöttem!!!
    Szóval, ha valóban egy párhuzamos univerzum világmindenségben élünk, ahol a mi univerzumunk is egy zárt "egyed", akkor annak is van tömegvonzása, kifelé, de befelé is. Valamely zárt, homogén gömb közepén azonban a vonzás nulla, kifelé meg nő! A maximumot a felületén éri el.
    A mi univerzumunk felületén könnyű kiszámolni a folytonos képlettel a gravitációs gyorsulást:

a= 4(PI)/3*G*(ró)* r
    itt (ró)=~E-26 kg/m3 közelített érték.
    r=13,7Mrd fényév =~E+26 m (mások mondják!)

Ebből az univeruzumunk határán a gravitációs gyorsulás:

a(univ)~ ~E-10 m/s^2.
    Ebből adódna homogén tömegeloszlása esetén, hogy benne a lokális erőtér, amely a közép felé irányul, a sugárral lineárisan csökken...:

a(lok)= a(univ *r/r(univ)

Vagyis a közepén nulla, máshol meg a kettő között.
    Persze ez egy csillag, vagy galaxis közelében nem érvényes.

Mert a Naprendszer gravitációja már a Föld távolságában is nagyságrendekkel kisebb ennél, a Naprendszer határán pedig még sokkal kisebb! Ami azt jelenthetné, hogy az univerzum homogén tömeg eloszlása esetén mi nagyon a középpontjához közel kellene, hogy legyünk, ahol az univerzum felületi gyorsulása már nem érzékelhető (bár lehet, hogy az téríti el a Pioneer ürszondákat...)! Sajnos, ez érvényes szerintem a Big Bambára is, e tekintetben nincsen ok a különbségre.
    Viszont akkor mivel magyarázható, hogy minden galaxis még ott lenne a középpontban? Semmivel.

Akkor viszont az univerzumunk, akár Big Bang, akár nem, nem lehetne homogén! Mert olyan a tömegeloszlása, hogy mindjárt a falához (eseményhorizonthoz) közel, nagyságrendileg csökken a gyorsulása is! Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a tömege ott öszpontosul (ez is sötét tömeg? Már vagy a tizedik fajtáját vizsgálom...). Vagyis univerzumunk tömege ezek szerint csakis az eseményhorizontjában öszpontosulhat. Amely felé marha nagy sebességgel igyekszünk? Hogy le ne maradjunk, amikor majd "visszaolvad" a szülőuniverzumba?
    Egyre érdekesebb.
    Kiváncsi vagyok, mit tudtok felhozni az érvelésem ellen?
  • 7th uwu
    Érettségi?
  • 7th uwu
    A galériámban meg lehet nézni.
  • 7th uwu
  • forrai
    Mindenesetre ebből az is következhet- hogy a tér kiterjedésének energia egyenértéke van.
    Az energia pedig tőkével egyenértékű. Akkor pedig a tér is! (Ezt csak hangosan gondolom).
  • forrai
    Az igazság az, hogyha eltekintünk a relatív ztömegnövekedéstől, akkor a végtelenből tartó zuhanás sem lehet végtelen sebességű, csak véges, de a fénysebességnél azért nagyobb is adódhatna. És a relatív tömegnövekedés is csak szélsőséges esetben okozna újabb sebesség, és tömegnövekedést.
    Azonban szélsőséges esetet figyelembe véve felmerülhet a kérdés: nem lehet ez egy önerősítő folyamat is? Nő a tömeg, nő a sebesség, mindkettőé, azután ütköznek is?
    Kapásból azt mondom: ilyen nem lehetséges, hogy előbb lesz stabil forintunk, mint ez megtörténik!
    De belül nem vagyok bizonyos...
  • forrai
    De ahogy nő a tömege, és meghaladja a tejútét, akkor már az is gyorsul ő feléje, ezáltal megnő a tömege? Hogy a végén azonos, növekvő tömeggel és sebességgel gyorsuljanak egymás felé? Közel végtelenné válik a tömegük, pusztán mert messze voltak? Ilyen sokat ér a tér? És még mindig nem érik el a fénysebességet?
    Feladom! Ez több, mint amennyit a konyharenoválásban tönkrement idegeim tolerálhatnak! Megyek inkább, csempét furni, az előbb eltörik, mint én...
  • forrai
    15 éve még jártál fizika órára? Hányszor buktál akkor meg! Mert én sokkal idősebbnek gondoltalak!
  • forrai
    Bocsi, de akkor ugyan legyen véges távolság, de jó nagy! Olyan mint egy méretes lópikula. Mondjuk 10 fényév. Onnan elkezd zuhanni egy miniatom a Tejútra. Azt kellene kiszámítanunk.
    (Egyébként jó a humorod, mindig is éreztem!)
    Tényleg, ha valami a Földre negyven napig esik, honnan indul, és milyen sebességgel érkezik? Mert az, hogy a relatív tömege megnő, semmit se csökkent a tejút gravitációján, az ugyanúgy gyorsítólag hat reá. Szerintem ez már egy idevaló kérdés, és tényleg nem tudom még a választ.
    (Nahát, hogy ez már előbb rádjött, bocsi, de izé, hogy már előttem rájöttél!)
  • dronkZero
    Végtelen távolságban pontosan 1/(végtelen)^2 gravitációs erő hat rá, ami gyorsítja. Azért lássuk be, hogy ez nem túl nagy. Ha neked más jön ki, mint nulla, akkor elbasztad. Ami egyébként nem lep meg, azon csodálkoztam volna, ha valamit jól ki tudsz számolni.

Egyébként ezt a poént kb 15 éve egy fizikaórán már elsütöttem (Medárd napja volt, az adta az apropót), hogy ha valami negyven napig esik, akkor bőven túllépi a fénysebességet, meg is állapítottuk, hogy a Medárd-nap nagyon veszélyes egy valami.
  • forrai
    Tényleg, mi a fenének nem zuhan a Tejútrendszerre a világmindenség világából, vagy mindenségéből valami végre ránk, a fényét több nagyságrenddel meghaladó sebességgel? Vagy akáre a mi univerzumunk egy távoli szegletéből?
    Én már nagyon kezdek félni attól is. Brrr. Egyetlen termonukleoid felgyorsulva onnan nagy kalajmakát okozhatna!
    Akár a Big -Bangot is előidézhetné! Kezdek tisztelettel nézni a nukleonokra, mert a családjukra is! :-)
  • forrai
    Te jó ég, még a kozmikus sebességet is magadról nevezed el! Nem semmi.
    Végül is a földhöz~11 km/s, a naphoz 620 km/s sebességgel érkezne. Na és, a tejútrendszerhez? Hát arra meg mennyi jönne ki? Csak nagyságrendileg: nem inkább nem írom le, mert jócskán meghaladná a fény sebességét.
    Hogy az univerzumra a végtelenből zuhanóról ne is beszéljek. Lehet, hogy nincs is végtelen? Nem, ez a kérdés olyan filozófiai mélységekbe visz, amihez szintén nem értek, de mélyebben nem, mint máshoz! És ezen nem segíthet más, csak donk~Zéró, a relativitás nagy tudója!
    Segits tehát, te hát nekem, ne haggyj kétségek között!

De ha más is tud segíteni, az se haggyjon a kétségek között.

Egyáltalán: sűrű társadalmi összefoggást igényelnék most ahhoz, hogy ne maradjak kétséágek között a világmindenség mindensége végtelensége miatt.
  • dronkZero
    Igen, ismert, és "nulla" néven.
  • forrai
    Ja, és ismert e ez a sebesség, és milyen néven?
  • forrai
    Kitaláltam egy szerintem érdekes kérdést.
    Hiszen azt tudjuk, hogy ha valami egyenesen zuhan, a Földtől nem nagy távolságra indulva, akkor légellenállás nélkül a sebessége:

v=(2gh)^0,5

Igen ám, de a g=9,81 m/s^2 gyorsulás a Föld felszinétől kifelé távolodva szintén csökken, mégpedig négyzetesen! Mondjuk tehát azt meg, hogyha valami a végtelenből zuhanna egyenesen a Földre, mennyi lenne a végsebessége?
    És ha a Napra zuhanna a végtelenből?
    Egyáltán- véges e az így elérhető sebesség?
    Én osztottam, szoroztam, integráltam stb. Már tudom az eredményt.
    Vagy tévedtem? Ki tudja megmondani?
  • forrai
    A kitöréssel átlós oldalon pedig szintén gödör tátong! Ott szerintem maga a kitörés gyakorolt szívó hatást!
    A dolog egyébként kezd meglehetősen világossá válni. Olvastam egy rövid közleményt egy ismert tudományos publicista tollából, aki a gát kialakítását bírálta.
    De várjuk meg a hivatalos közleményt, amelyre több okból is kiváncsi lennék, úgy tíz-tizenöt év múlva...
  • Bnum
    És az is látszik, hogy 100 helyen szivárog.
  • forrai
    A képek alapján úgy látom. hogy a tározóban a vörösiszap szintje méteres nagyságrendben csökkent.
  • forrai
    Kivételesen kerülöm most az elmeosztást, mert túl kevés az információm ahhoz, hogy olyasmiről nyilatkozzak, ami tévesen valakiknek ártatlanul a kárára lehetne. (a matematika az más, azt nyugodtan szapulhatom...)
    Persze van formálódó véleményem azért...Ami viszont, ha igaznak bizonyulna, el kellene mondanom, hogy máshol meg ne ismétlődhessen.
    Úgyhogy alkalom szerint lehet, hogy írnék még róla.
    Egyébként a panelben nem hiszem, hogy salakbetont alkalmaztak tömegesen. Jártam házgyárakban, ahol a panelt jó minőségű betonból készítették, gőzölési technológiával, úgyhogy nem is vállalkoztam lyukat furni az éppen folyamatban lévő konyha felújításokon. Mert baromi kemény.
    Egyébként, itt a Franzstadtban sincs panelfóbiám, mert mi egy utolsó szériás panellakásban lakunk, ahol 27 m2-es szoba is van, elviselhető, 2,65 belmagassággal, és normális szomszédokkal, jól érezzük magunkat. Kivéve a távfűtést, és egyes társasházi problémákat, amelyek azonban máshol is sajnos így vannak, pedig lehetnének jobban is.
    Ugyanakkor jártam új építésű tégla házakban, monstre 36-50 m2 garzonokban, ahol a tányérok szinte csak lapjával rakhatók be a szűk konyhaszekrénybe. Hasonlóakból rengeteg épült, horribilis pénzért. Az ott lakóknak lehetne inkább lehetne fóbiájuk.
  • dronkZero
    Kurvára nem nagy csoda ez. A salakbeton idővel elveszíti a szilárdságát.

Akinek salakbeton panelban van ingatlanja, az sztem kezdjen el tőle megszabadulni, lassan lesznek botrányok azokkal kapcsolatban is.

Amíg építettük a szocializmust, nagy divat volt ez a salakbeton téma, mert ugye a panelba telepítés az csak "ideiglenes" megoldás volt, amíg eljön a világkommunizmus. Arra meg elégnek tűnt az 50 év élettartam.
    Na, az most kezd lejárni, itt az első problémás eset.
  • forrai
    Én is azt gondolom, hogy nagyon is fizikus oldala van a dolognak, de azzal inkább a gumiszoba foglalkozzon. Az a hozzászólásom másról szólt, nem a fizikáról...meg akartam emlékezni róla, minthogy máshol nem látok ilyen topikot?
  • gothmog
    Ugyan nézd már meg hogy ki mondja, hogy a szakadás [URL=http://galeria.index.hu/belfold/2010/10/06/az_atszakadt_vorosiszap_tarozo/?current_image_num=2&image_size=l]"ellentmond a fizika törvényeinek"[/URL]!
    Az első becslések alapján 10 milliárd forintnyi kár és (az eltűntekkel együtt) 10 elveszett emberélet az amiért -lévén ipari katasztrófa- a MAL Rt.-nek kell majd felelni. Még szép, hogy próbálnak minden áron mosakodni.
    Főleg ha fény derül még pár dologra.
  • forrai
    Sajnos, szomorú aktualitása van most a fizikának, ha azt irják, hogy a vörösiszap- zagytározó szétomlása ellentmond a "fizika törvényeinek"
    Mint hogy más, ilyen témájú topikot hiába kerestem, most ebben jelzem részvétemet, kifejezem együtérzésemet, és más módon is próbálok segíteni, továbbá megpróbálom megérteni, hogy mi történhetett?