Fizika
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
El tudnád magyarázni ezt a részét a mateknak érthetõen, szájbarágósan, mondjuk az alapoktól kezdve? 😄
tehát a kert sugarának és a kötélhossz aránya 1.1587284730181...
és ez már valóban reális. és remélem jó is...
itt van még az, aki kérdezte a feladatot?
Ha valaki vágja a part. int.-et, az könnyedén megoldja.
Nem tud valaki olyan weboldalt, amelyik példákkal, szájbarágósan ismerteti a deriválást, integrálást?
ahol p a kötélhossz és a kör sugarának aránya. egzaktul nem hiszem h kifejezed p-t. numerikusan kéne megoldani, nekem voyage200 -zal p-re ez jött ki:
0.6871503731698 ,ami elég reális eredmény
Gondolom ugyanúgy csináltad, ha neked is ez jött ki, ezért nem írtam le, hogyan csináltam.
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Nem tudom, nem voltam teljesen biztos benne. + egy ~19 méter hosszú kamiont egy icipicit irreálisnak tartottam.
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Feladat:
másodszor, a foton inerciarendszerében te fénysebességgel haladsz. természetesen nem érzed h mindenhol lennél a világegyetemben, mert nem a világegytemhez képest mész c-vel, hanem csak a fotonhoz.
A matek - Lorentz transzformáció - mellette van viszont.
Einstein nem fejti ki részletesen, hogyan található meg a kérdéses A és B pont a pályatesten, csak utal
arra, hogy a 8. pont alapján ez elvileg lehetséges. A tényleges keresztülvitel a következõ lehet. Egy, a
töltésen levõ megfigyelõ merõlegesen a sínekre állítja a távcsövét. Kezében stopperóra. Az órát abban
a pillanatban állítja meg, mikor A' pont képe áthalad a távesõ fonálkeresztjének függõleges szálán. A
vonat menetirányával szemben hosszú sor hasonló megfigyelõ helyezkedik el, akik akkor állítják meg
órájukat, mikor B' pont halad át fonálkeresztjükön. Most meg kell keresni azt a megfigyelõt, aki az
elsõvel egyezõ t idõben stoppolt. A kettõnek távolsága nem más, mint az A', B' pontok egyidejû
lenyomata a töltésen, vagyis az A'B' távolság mérõszáma a töltésrõl mérve. Ez az ún. mozgási távolság,
mert a távolság mozgott a mérõeszközhöz képest. A vonaton megejtett távolságmérés adja a nyugalmi
mérõszámot. Világos, hogy a mozgási és nyugalmi mérõszám különbözõ lehet, hiszen a két mérés
különbözõképpen történt
A könyvbõl idézem:
"Válasszuk a vasúti töltés hosszirányában v sebességgel gördülõ vonaton
két helyet, (pl. az 1. és 100. kocsi közepét), és állapítsuk meg a távolságukat. Azt
már tudjuk, hogy távolság méréséhez legelõször olyan vonatkoztató testre van
szükségünk, amelyhez viszonyítva a távolságot felmérjük. Legegyszerûbb, ha
maga a vonat a vonatkoztató test. A vonatban utazó megfigyelõ úgy méri meg a
távolságot, hogy mérõrúdját egyenes vonalban, pl. a kocsi padozatán rendre
annyiszor rakja fel, amíg egyik pontból a másikig jut. Az a szám, amely
megmondja, hányszor rakta fel a rudat, lesz a keresett távolság.
Egészen másképpen áll a dolog azonban, ha ezt a távolságot a
pályatestrõl kell lemérnünk. Erre a következõ módszert használjuk: jelöljük
A'-vel és B'-vel a vonatnak azt a két pontját, amelyeknek távolságáról van szó.
Ez a két pont v sebességgel mozog a pályatest hosszában. Elsõsorban keressük a
pályatesten azt az A, illetve B pontot, amelyek mellett az A' és B' pontok egy
bizonyos t idõpillanatban - a pályatestrõl nézve - éppen elhaladnak. A vasúti
töltésen ez a két pont (ti. A és 😎 a 8. fejezetben közölt idõdefiníció nyomán
meghatározható.15 Ezután az A és B pontok távolsága is megmérhetõ a
mérõrúdnak a töltés hosszában történõ egymásutáni lefektetésével"
Nagy kérdés, hogy a többi ellentmondást miért hagyta látszódni?
http://www.lilli.hu/news/news/60/teller-ede-relativitaselmelet.html
Érinti az ikerparadoxont is. Azt mondja ha közel fénysebességgel indulna el az Androméda galaxisba majd vissza jönne onnan a földön eltelne vmivel több mint 4 millió év. Ez kicselezhetõ ha nem gyorsuló mozgást végzünk hanem egyenletest. Vagyis mondjuk rögtön majdnem c-vel indulunk és tartjuk is ezt a sebességet. Akkor a specrel miatt egyszer az ûrhajó nevezi ki magát álló pontnak és hozzá képest rohan felé a galaxis és fordítva a galaxis nevezi ki magát álló pontnak.
Ha én vagyok a nyugvó pont akkor a galaxis ér el hozzám mondjuk 5 perc alatt ha meg a galaxis az akkor én érek el hozzá 5 perc alatt.
Így 5 perc telt el számomra is és a galaxis számára is.
Ami szerintem nem mûködik. Ez csak úgy lenne lehetséges ha a fénysebesség többszörösével haladnék. Ami ha a saját szemszögemböl nézem igaz. Mert 5 perc alatt teszek meg 2 millió fényévet. A saját rendszeremben.
Életben is kipróbálható példa. Haverom rám világít egy zseblámpával. A lámpa fényét alkotó fotonok szemszögébõl - ha kinevezik magukat állónak - akkor én haladok feléjük fénysebességgel. A saját szemszögembõl ha én vagyok az álló pont akkor a foton repül felém fénysebességgel. De én nem haladok fénysebességgel a foton felé hiába nevezi ki magát nyugalomban lévõnek. Mert azt csak érezném ha egyszerre lennénk mindenhol a világegyetemben.
A másik dolog. Ha így mérnénk meg a fénysebességét nem nullát kellene kapnunk? Hisz a fény szempontjából a mérõmûszer fénysebességgel halad felé és fordítva. Akkor mind a két szereplõ számára nuku távolság ergó nuku idõ így ha kiszámolom a sebességet az 0.
Akkor úgy fogalmazok, hogy a fénysebességgel haladó részecskék számára a világegyetem összes pontja egyetlen egy pontra van tõlük. Vagy... nincs különbség számára, hogy a Jupiterre kell elmennie vagy az Androméda galaxisba netalántán az univerzum peremére. Ami nincs de...
Azzal meg én is tisztában vagyok, hogy nyugalmi tömeggel rendelkezõ "dolog" nem érheti el a fénysebességet.
különbenis te, mint tömeggel rendelkezõ test soha nem fogod elérni a fénysebességet, de ha megközelítenéd, akkor a kívülállók az látnák h számodra megáll az idõ (nem öregszel), te pedig szintén azt látnád h a kívülállók (akikhez képest fénysebességgel mész) nem =oregszenek, plusz a távolságok összezsugorodnának.
Ha a foton nem végtelenül elgörbült térben halad - ami logikus is azt hiszem 😊 - akkor még is hogy lehet elképzelni a dolgot? Az ok, hogy ha matematikailag levezetem akkor azt kapom, hogy nincs idõ és nincs távolság. De biztos, hogy van valami analógia rá. Mint a térre ami olyan mint egy gumiszõnyeg. Ezt le lehet írni biztos nagyon "csúnya" egyenletekkel amit pár év elõképzettség nélkül nem lehet felfogni.
link
"Akkor a hosszúsági kontrakció az eltérõ inercia rendszerekben mért eredmények magyarázatára szolgál?Akkor az idõdilatáció sem más mint az eltérõ inercia rendszerekben mért eltérésekre adott magyarázat? Mely csak az események megértését szolgálja?"
igen, így is mondhatjuk
"De a foton számára pl nem is létezik az idõ és a távolság fogalma. Akkor egy végtelenül elgörbült téridõben halad? "
nem
Lenne egy két kérdésem amire remélem kaphatok itt választ.
Pontosan mi az idõdilatáció és a hosszósági kontrakció? Az utóbbiról emlékszem, hogy olvastam Einstein egy gondolat kísérletét ahol két ember halad eltérõ sebességgel és megmérnek valamit - pontosan nem emlékszem mit - és eltérõ vagy ugyan azt az eredményt kapják erre sem emlékszem pontosan de arra igen, hogy ennek az oka az, hogy a mérõrudaik összemennek. Pontosan a Lorentz transzformációnak megfelelõen.
Akkor a hosszúsági kontrakció az eltérõ inercia rendszerekben mért eredmények magyarázatára szolgál? Ha igen akkor pontosan hogyan is?
Az idõ dilatációra pedig olvastam a wiki szócikkét. Vagyis ha van egy ûrhajóm mely 0,9 cvel halad az is c-nek látja a fény sebességét ugyan úgy mint egy egy helyben álló ember. A cikk szerint ez csak úgy lehet, hogy a gyorsabban haladó számára az idõ lelassul.
Akkor az idõdilatáció sem más mint az eltérõ inercia rendszerekben mért eltérésekre adott magyarázat? Mely csak az események megértését szolgálja?
Pl. GPS mûholdak. Ha jól tudom minden nap szinkronizálni kell az óráikat a földihez mert különben használhatatlanok lennének a fellépõ idõkülönbség miatt.
Az idõdilatáció annál nagyobb minél nagyobb sebességgel haladok. Ahhoz, hogy nagyobb sebességgel haladjak több energia kell a bevitt energia viszont tömeggé alakul (e=mc2 végett) így annál jobban elgörbítem a téridõt és ezért halad az idõ lassabban a számomra?
De a foton számára pl nem is létezik az idõ és a távolság fogalma. Akkor egy végtelenül elgörbült téridõben halad? De az meg a fekete lyuk?
Remélem nem túl sok a kérdés. 😊
Minden választ elõre is köszönök!
Linkelt cikkek is megfelelnek akár!
Még egyszer köszönöm!
Én így gondolkodtam:
Az aktivitás a meglévõ bomlatlan atomok számával és a bomlás állandóval egyenesen arányos. Vagyis elvileg ugyanúgy lehet számolni, mintha a meglevõ magok számával számolnánk, mert a/a0 = N/N0 = 2^-(t/T).
Ebbõl log2 a/a0 = -t/T ; vagyis T = -t/log2 (a/a0).
Amire nekem most is 1/4év jött ki.
elteltével az aktivitás 6250 Bq. Mennyi a felezési ideje?
Erre nektek is 1/4év jön ki?
Hanem monnyuk az egyik ezüst másik vas.( ez csak pl)
ha pedig nem sugároznak szét a világûrbe, hanem csak egymás felé, és ideális fekete testek, amelyeknek a hõmérsékletük különbözõ kezdetben, akkor az termoegyensúly beállta után a hõmérsékletük azonos lesz és nem 0, mivel zárt rendzserrõl van szó.
Egyébként a hõsugárzás teljes mértékben merõleges a tárgy felületére, vagy eltérhet egy része tõle?
Azt szeretném kérdezni hogy ha van 2 különbözõ hõmérsékletü testem és közöttük csak hõsugárzás van és légüres térben vannak akkor beállhat közöttük a termikus egyensúly nem egyenlõ hõmérsékleten?
(Ha lehet gyosan pls 😄)
Legyen egy m és egy M tömeg között F gyorsító erõ. Mekkora gyorsulással fog távolodni m és M tömeg egymástól?
1/k = 1/M + 1/m ahol k a két tömeg alkotta virtuális tömeg
a=a(M)+a(m)=F/k k= (M*m)/(M+m)
a=F/k= F*(M+m)/(M*m)
Ellenõrzés:
a(m)=F/m a(M)=F/M a=a(M)+a(m) = F/M + F/m = F *( 1/M + 1/m)
a= F* ((M+m)/(M*m)) (stimt)
Tehát t idõ múlva v=a*t= t* F* ((M+m)/(M*m)) sebességgel távolodnak egymástól.
Szal
Z=1/((1/R)+(1/jéomegaC))+jéomegaL
Szerintem... (Ja, meg elhiszem neked, hogy jéomegával kell megszorozni a C-t meg L-et, olyan kurva rég volt ez már részemrõl, hogy fogalmam sincs, hogy mit kell kezdeni kondenzátorral meg tekerccsel, hogy megkapjuk az ellenállását)
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Van egy feladat amit holnap 15:00-ig meg kellene oldanom, de nem vagyok biztos a megoldásban.
Adott:R,L,C,U és f.
Kérdés: Mekkora az áram az A-B között
én így írtam fel, és ezt kellene ellenõrizni, vagy kijavítani:

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
hõmennyiség = fajhõ * tömeg * hõmérsékletváltozás
fajhõ>>táblázat
tömeg>>adott
héomérsékletváltozás>>kiszámolod