Fizika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

zeli
köszi a segítséget, lenne még 1-2 kérdésem mert még mindig nem teljesen tiszta.
03*(m*g*sin(30)-a - ezt meg tudnád mondani hogy jött ki ?
megszerkesztettem egy láthatóbb ábrán, nekem az jött ki, hogy a lejtõre merõlegesen van ugye a K, és az F erõ komponense, ami nálam F*sin(30), és van egy, ami velük ellentétes, ez pedig nálam m*g*cos(30). (remélem ezeket jól határoztam meg). A K nagyságában nem vagyok biztos. Mert ha K = az m*g*cos(30)-al, akkor a test mozog ebben az irányban, felfelé. Ha viszont úgy van, hogy K + F*sin(30) = m*g*cos(30), akkor ugye nyugalomban van. Ebben most nem vagyok biztos, és ezen múlik a nyomóerõ nagysága, az pedig kell a súrlódáshoz.
Ezt le tudná vki írni részletesebben, mi történik a lejtõre merõlegesen?

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Az elsõ kérdésedre. Igen a 2 komponens összeadódik és ha kivonod belõle a surlódást és osztod m-mel akkor megkapod a gyorsulást, na szerintem annyi átvágás van benne, hogy a surlódási erõd az 03*(m*g*sin(30)-a húzóerõ lejtõre merõleges komponense, és ha az m*g*sin(30) az nagyobb muint a húzóerõ merõleges komponense akkor nem fog felemelkedni.

Jah és ezzel megvolt a 2. kérdés is 😄
zeli

Ezzel a feladattal kapcsolatban lenne kérdésem. Ugyebár 4 erõ hat a testre: az F erõ, ami az ábrán van, az m*g, egy kényszererõ, ami merõleges a lejtõre, és a súrlódási erõ. Én úgy oldanám meg a feladatot, hogy az m*g-t, és az F-et a lejtõvel párhuzamos, és merõleges komponensekre bontanám. A kérdésem az lenne: Ha komponensekre bontottam, akkor a pozitív irányba mutató F, és az m*g erõknek a lejtõvel párhuzamos komponensei összegzõdnek (és ebbõl értelemszerûen kivonódik a súrlódási erõ) ? A másik pedig, hogy a test függõleges irányban mozog-e egyátalán ? (vagy pedig kiegyenlítik egymást a K, az m*g, és az F lejtõre merõleges komponense ?)

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

ZilogR
ááá..., az csak az aláhúzott 1-esem 😉

#1282: Nincs mit! Az egyenletesen változó sebességû mozgásokat mindig így érdemes megoldani!

(De pl. ezt már nem így csinálnám, hanem "energia megmaradással": milyen magasra emelkedik az az állandó tömegû, 200kg-os lövedék, amit 720km/h kezdõsebességgel lõttek felfelé és az útja során a sebességétõl függetlenül 20N súrlódásból származó erõ fékezi?)

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

nonicks
kösz!

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

qetuol
mijaza fordított kereszt az 5-=os mellett? sátánfia 😄

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Szegény fa, mit át nem képes élni... 😄
ZilogR
nem is marad sok egy ilyen lövedékbõl... 😛

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

51K g? Az kemény...
ZilogR
qetuol helyes összefüggést adott, de a jó öreg menetábra (sebesség az idõ függvényében) itt is sokat segít és szemléletes is:

qetuol
a gyorsulást kifejezed a képletbõl, az idõ meg t=v/a

nonicks
és hogy kapom meg hogy mennyi idõ alatt állt meg és azt hogy mennyi volt a gyorsulása?(lassulása?)

nonicks
és az a akkor deltaV/deltaT de akkor ezt hogyan kapom meg?

qetuol
na most akkor itt a 600m/s az V vagy Vo? Vo
és akkor a 36cm az az s? igen
és akkor itt v=o -s képlettel kell számolni? nem, mert a képletben nincs is v 😊

vo = gyök (2*a*s)

nonicks
ja és ha teljesen máshogy kell csinálni valaki dobhatna rá nekem egy képletet köszönöm!😄

nonicks
Egy 600m/s sebességû lövedék 36 cm mélyen fúródott be a fába.Mekkora volt a gyorsulása, és mennyi idõ alatt állt meg ,ha egyenletesen változó mozgást végzet?
na most akkor itt a 600m/s az V vagy Vo?
és akkor a 36cm az az s?
és akkor itt v=o -s képlettel kell számolni?

Köszi a választ, ez alapján már az összeset ki tudtam számolni.
thomasthomas
Egy kis segítség a feladat elkezdéséhez:

Sziasztok!
Lenne egy feladat, amit nem tudok megoldani, jó lenne ha valaki tudna segíteni!:
Egy testet 60°- os szögben ferdén elhajítunk, 25m/s kezdõsebességgel.
a.)Mikor ér a pálya tetõpontjára?
b.)Milyen magasan van a tetõpont?
c.)Milyen távol ér újra az elindítás magasságába?
d.)Mikor ér újra az elindítás magasságába?

Ja, és a szögfüggvényeket még nem tanultuk, szóval anélkül kellene a megoldás!
Elõre is köszi.
Ennek az egyik oka az lehet, hogy a különféle átmérõ/falvastagság/anyag viszonyú edények a melegítés közben különbözõ mértékben deformálódnak.
( Nekem például van olyan fazekam, amelyiken észre sem vesszük és van olyan is amelyiken, ha forr a benne lévõ pl. leves, akkor már billeg a fedõ. Az a fedõ amelyik hidegen tökéletesen illeszkedik rá.)

Mit jelent az áramlások rezonanciája?

Amikor melegíted a folyadékot, akkor általában alul teszed és ezzel feláramlást okozol.
Az áramlásnak pedig anyag és hõmérséklet függvényében felfelé áramlás közben hullámoznak, ez a hullámzási frekvencia hat az egész edényre vibrálásként megjelenve.
(A függõleges hullámokat megfigyelheted, mert a buborékok szépen követik a hullámokat.)

Így amikor a folyadék feláramlási frekvenciája azonos a billegési frekvenciával, létrejön a rezonancia.

qetuol
youtube? 😄
az edény ide oda billegése, amit a benne levõ folyadék áramlása okoz.

Az egyezés oké, de mijaza "áramlások gerjesztett rezgõmozgás"? 😄

Más ibriknél nem, vagy csak minimális mértékben tapasztaltam. Ez az egy nagyon durván rezgõ edényem van 😄

Hova tudok videot feltölteni? (.mov)
qetuol
azt jelenti, hogy az edény sajátrezgésének a frekvenciája (vagyis ha melegítés nélkül billeg) megegyezik az áramlások gerjesztett rezgõmozgás frekvenciájával, így rezonancia jön létre.
egyébként javaslom a következõt (ha érdekel és van rá idõd):
próbáld ki más edényekkel is és különbözõ vízmennyiségekkel. esetleg más folyadékkal (tej?).

ZilogR
otthon forralok majd! 😛
amúgy videót ide, pls! 😄

Amúgy nem is kicsit kezd vibrálni, szinte kilötyög belõle a cucc.
Nem teljesen 😊 Van neki úgy fél-egy mm-es eltérése (sztem az edény görbe kicsit, a rezsó egyenes).
Mit jelent az, hogy az "áramlások rezonanciája"?

A kavarós hangnál én is erre tippeltem, hogy a cukor feloldódása közben megváltozik a kotyvalék összetétele 😊
qetuol
az edény tud billegni, ha billegeted (melegítés nélkül)? másképp fogalmazva stabil e?

A mikrós példa.. A mikróban nem egyenletes a melegítés, és a túlhûlés mintájára, néha túlmelegedés is bekövetkezik. Amikor megkavarod, akkor átbillented.. Ez ad egy hangot.
A "kavarási" hang magassága pedig a hõmérséklettõl és a kémiai anyagok koncentrációjától függ.
Ahogy kevered a hõmérséklet homogenizálódik és a cukor oldódik. Ez a két hatás együtt okozza a hangmagasság változást.

Nálunk az egyik vízcsap szelepe sípol a vízhõmérsékletnek megfelelõ magasságú hanggal.
Így ha forró a víz, akkor szinte visít.. mintha azt jelezné, hogy nehogy leforrázzuk magunkat. Hideg víz esetében mély a hangja.

Ó, akkor innen a név.. Gondoltam, mert én is sokkal jobban szerettem a Z80 nyelvezetét, mint az I8086 sorozatét..
Még fordító progikat is írtam hozzá. Anno a TVComputeres idõszakomban 😊
(assemblert és disassemblert)
Ó, azok a régi szép idõk.

"Csak az edény gyors "billegésének" vibráló zaja jelentkezik, "

Jaaa 😊 a billegés.. Az az edény alátámasztása és a forrást megelõzõ áramlások egymásra hatása.
Eddig nem billegésrõl írtál.

Az edény egy vonal mentén "fekszik fel" és a forrás közelében az áramlások frekvenciája rezonanciába hozza edényt és ezen vonal menti billegést okoz.

ZilogR
#1254: Biza! Boldog fiatal koromban volt szerencsém Z80-on programozni jó sokat, egy Enterprise 128K-n. Imádtam 😛 De figyel otthon egy ZX-81 és vagy 2db Spectrum 48K is, ha rám jönne a viszketegség... (Az "is" már sajnos mégsem igaz, az Enterprisémet már elajándékoztam...)

#1255: Ott, ahol a buborékok keletkeznek, lehet helyi hõmérséklet-csúcs, de ha te úgy látod, hogy nem ez volt az ok, akkor lehet tovább agyalni... Asszem ma este teát iszik a kicscsalád 😛

Kipróbáltam a dolgot, megtöröltem az edény alját, és vártam 2 további percet, hogy biztosan elpárologjon az összes víz a fõzõlapról. Ahogy visszatettem az edényt, szinte azonnal újra vibrálni kezdett, tehát biztosan nem a kettõ közé szorult víz az oka.

Ezt az üregképzõdéses bulit (kavitációt) nem ismertem, illetve nem tudtam eddig hogy így nevezik. De ennyivel máris okosabb lettem 😊 Viszont valószínûleg errõl sincs szó, a forrásközeli állapot sztem max olyan 80 Celsiust jelenthet (nincs olyan hõmérõm amivel megmérhetném pontosan). Nincsenek apró bubik amiktõl tejszerû lenne az edényben lévõ víz, sõt, teljesen átlátszó, tehát olyan hõfokon van, ahol a kis gõzbuborékképzõdés még nem jelenik meg. Az edény alja szélének egy kis (kábé 2-3 cm hosszú) ívében viszont fejlõdik néhány buborék, de ezek kábé a mák és a bors mérete között változnak, és pár tizedmásodperc után pedig eltûnnek. Nincs a forrásközeli zúgás hangja sem, se sistergés ami a fõzõlapon lévõ víz párolgását jelezné. Csak az edény gyors "billegésének" vibráló zaja jelentkezik, és az imént említett pár apró buborék "morcogása".

késõbb (max. 1-2 nap) teszek fel róla videot is.

Addig pedig itt egy másik dolog amire figyelmes lettem:
Melegítek magamnak egy bögre tejet a mikroban, még épp iható forróságúra. Kiveszem, majd elkezdem kavarni, kiad egy bizonyos hangot, ahogy a kiskanállal a bögre falát "karistolom". Ezután beleteszek egy kiskanálnyi cukrot, és tovább kavarom. A hangja ezután folyamatosan elkezd mélyülni. Ennek mi lehet az oka? 😊
Ha már itt vagy, hagy kérdezzelek:
A Zilog procik kedvelõjét tisztelhetjük benned?

Lehetséges. A számomra a leírása a rezsólapos "ugrándozás"-ra utalt.
A kavitáció kezdetén erõs a zúgás, de ugrándozást csak a fûtéscsövekben szokott okozni.

ZilogR
szerintem õ arra gondol, mikor a forrás megindulása elõtt szinte az egész víztömeg "tejszerû" átlátszatlan lesz a hirtelen kiváló rengeteg apró buboréktól. Ez igen nagy zajjal és sok esetben az edény "mozgolódásával" jár. Én is igen sokszor láttam már. További hevítés után ez megszûnik és a víz sokkal csendesebb, nagy buborékos forrásba megy át.

Ez egy kavitációs jelenség (mivel a kavitáció üregképzõdést jelent és itt apró gõzbuborékok válnak ki, azaz üregek lesznek a folyadékban - lényegében fázisátalakulás történik), de ezek igencsak instabilak. Amolyan átmeneti állapotban van a "forrásra készülõ" folyadék.

A kvarkokat színekkel jelöljük. Ez nem azt jelenti, hogy mint az autóknál egy adott típust választhatunk különféle színekben..
Egy szín egy adott fajta kvark.. Adhattak volna neveket is nem színnevet, például Kázmér lehetne az egyik, a másik Samu, a Harmadik Ödön. Akkor egyértelmûbb lenne ezek szerint.

Próbáld ki!
Az edény alja és a rezsólap között addig megmarad a vízcsepp amíg el nem forr.
A rezsólapok közepén általában van egy kis mélyedés, a fûtõszál pedig körkörösen fut benne, a szélét és nem a közepét melegítve.
Tetejében a vízcseppet a rezsólaptól és az edény aljától elszigeteli egy beszorított gõzréteg.

Ezért az edényben elõbb kezd kavitálni a víz. És csak ekkorra forr fel a vízcsepp.

De legegyszerûbb, ha kipróbálod!

Töröld szárazra az edény alját és úgy tedd a rezsóra.. Nincs ugrálás.

Mártsd egy lavor vízbe és úgy tedd oda, pár perc és ugrálni kezd.

Kisgyerekként találkoztam ezzel a jelenséggel, engemet is meglepett, de hamar kiderült az oka amikor benéztem az edény alá.. és a rezsólap közepén lévõ mélyedésben még ott ugrabugrált egy nagyobb vízcsepp.

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg úgy tudják, hogy minden kvark létezhet 3 féle " színben " és mi a különbség egy adott fajta kvark 3 különbözõ színü variációi között?
Nem valószínû, az után, hogy a rezsó lapja bõ 10 perce 250 fok körül van és az edényben is közel forr a víz.
Vízcsepp van az edény és a rezsólap között.

qetuol
nem a mosógépre tetted fel? (bruhahaha)

komolyra fordítva a szót, fogalmam sincs

Egy érdekes kérdés:
Feldobok a rezsómra egy ibrikben vizet teának. elkezd melegedni, majd mikor már közel forráspontig melegedett, az ibrik elkezd "remegni", vibrálni, a víz meg lötyög benne. Ez mitõl van?
Molnibalage
A hosszú hétvégén talán ráérek. Addig írd össze, hogy mit nem értesz és esetleg küld el privátban.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

norbre

üdv emberek..
olyan valakit keresek aki áramlástan témakörben tudna nekem 1-2 óra online (msn, skype) "korrepetálást" tartani.. van pár egyszerûnek tûnõ alapkérdésem illetve némi fogalomzavar és hiányosság is talán, ezeket szeretném a helyére tenni..
ha valakit érdekelne a dolog (természetesen nem ingyen gondoltam) írjon egy privát üzenetet légyszíves, a részleteket ott megbeszéljük..
köszi elõre is 😊

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

És? Ez jó vagy rossz?

Hibáztam, elismertem. Ez természetes, nem vagyok tévedhetetlen.
Viszont rajtam kívül senki nem tudta felírni a helyes alakot.

Csak nem azt jelzed, hogy te magad vagy "a tévedhetetlen"?

qetuol
olvass vissza egy kicsit:

#1225, #1226
#1227 -ben te magad ismered be h tévedtél.

Kedves Qetuol!

a=s/t^2=(s+n)/(t+1)^2=(s+3n)/(t+2)^2

Erre mondod? Mi benne a hiba szerinted?

szigetlakó
Abszolút igazság: a tehénlepény lapjára esik.

De hány év alatt éri el a földet, ha a feneke 1250 mm- re van a legelõ legmagasabb fûszálának tetejétõl, a fûszál 0,00012 Km.

Ismerj meg mindent, amit az internetes pénzkeresés titkairól tudni kell.

Milyen gyorsulásos megoldás?

qetuol
ne, már megint kezded? azthiszem a gyorsulásos megoldásoddal leszerepeltél, nem kéne tovább rontani az imidzseden 😄