Holdra szállás- mi az igazság?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A GUM-ból 30 kopek /db áron annyit hozhattál amennyit akarsz..
A legcsúcsabb 1969-es technológia, egy lapkára szerelt 3-14 db
tranyó és néhány ellenállás.. Én speciel OC és MP, ill. P tranyókból készítettem flip-flop tárolókat, textilbakelit nyákon.. Akármilyen furcsa, ez volt az akkori "csúcs"-technológia.. Nixie és izzószálas
kijelzõkkel..
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
És az USA-ban éltél és a NASA-nál dolgoztál? Mert ha nem akkor nem valószínû, hogy a legcsúcsabb technológiát használtad 😊
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Na végre, ezen is túl vagyunk.
"Saját tapasztalatom nincs a korból, mert még nem is éltem, csak az hogy ezek a dolgok(ûrutazás) nagyon érdekelnek, és elég régóta foglalkozom ilyesmikkel.
"
Én pedig éltem és az akkori csúcstechnológia felhasználásával
mai értelemben kezdetleges "zsebszámológépnél" is kevesebbet tudó
"számítógépeket" készítettem.
Kerámia lapkára szerelt, ma hibrideknek nevezett "IC"-kkel,
nagy nehéz ládákba..
Így saját tapasztalatom és nem az olvasottak alapján alakult ki
a véleményem 1969-rõl.
Megjegyzem, hogy én magam is, lélegzet visszafojtva, áhitattal vártam és néztem a TV-ben a holdraszállást..
Hittem benne, mert akartam hinni benne.
Csak évekkel késõbb merültek fel a kérdések, hogy:"tényleg! ha ez így,
akkor hogyan lehetett volna úgy???"
És megismétlem: Szerintem is jártak a holdon. De picit sem veszem
biztosra, hogy 1969-ben..
De magának a holdraszállásnak a tényét tagadni nagyon nehéz. Még senkinek sem sikerült semmilyen igazán jó bizonyítékot v érvet felhozni.
Gracie Barra
Amennyiben kiderül, h a NASA ezzel a dologgal kapcsolatban nem a teljes igazat mondja, akkor esetleg guríthat más kérdésben is..
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Aztán meg az orbiterrel is játszogatok, amihez van egy nagyszerû apollo addon, ahol amit lehet tökéletesen leszimulálnak, még az eredeti fedélzeti számítógép mûködését is, sebességével együtt(bár még nem minden funkció használható, de fejlesztik folyamatosan). Na azt már használtam(nem könnyû, nagyon buta gép az), eljutottam apolloval a holdig és vissza(sajnos az LM számítógép leszálló autopilótás rásegítése még nincs kész, csak az emelkedés), és tényleg elég az a buta gép minderre, mondjuk mivel már ismertem az apollo-s próbálkozás elõtt is az ûrbéli manõvereket, amelyek viszonylag egyszerûek, nem is kételkedtem benne, hogy egy olyan gép képes volt e rájuk.
Amúgy nálad a fogyasztástól meg a nagyságtól függ az hogy mi számítógép? Mert akkor gondolom szted egy notebook sem számítógép, mert kicsi a fogyasztása, és a mérete is...
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Nem a belekötés a célom.. Bár a lentebb becsatolt linkekrõl Te magad is láthatnád, hogy mirõl beszélek..
De az a gyanúm, hogy túl felületesen nézed a "dokumentumokat", és
saját tapasztalatod nincs abból a korból..
Ezért is fontos lenne, hogy jobban megismerd..
Igen, a fedélzeten ezek a kis kb 30 kg-os modulok voltak..
Az 5000 kezdetleges IC-s számítógép képét a pdf-bõl lentebb beillesztettem.. Így látható, hogy a AGC bisztosan nem volt a
nixie csöves-nyomógombos valamiben benne..
Nekem az az érzésem az eddig elolvasottak alapján, hogy az egész,
egy hihetõnek feltüntetett díszlet.
Hogy miért??
Az AGC 5000 kezdetleges IC-je volt 1969 csúcstechnikája. És mint látható
az AGC-IV képén, ezek szobányi ládákban fértek el..
(Megjegyzem, hogy a hetvenes években is még így nézett ki az IBM-360
a 16 kilobytes-os - ferritgyûrûs memóriás számítógép, ami én programozni tanultam.. Légkondícionált szoba, hatalmas ládákkal)
Szóval akármi is volt a fedélzeten, azt semmiképpen sem nevezhetjük számítógépnek.. Még akkor sem ha csak 70 W fogyasztással rendelkezett..
A kérdésedre a válasz, a kerámialapkás hibridek, amiket akkor IC-nek
neveztek még a nagyon hõérzékeny ötvözött Ge substrattal, aranytõs
(szó szerint aranyozott acéltûs!) bázisréteggel készültek..
"De vajon 69-ben volt-e pályakorrekciós modul a fedélzeten???
(Amit nagyképûen számítógépnek neveztek..)"
Mirõl beszélsz? Mit jelent nálad hogy "pályakorrekciós modul"? Leírtam már milyen feladatokat kellett végezni a számítógépnek nem érted vagy el sem olvastad?
Nos ez ok, de mibõl voltak ezek a bizonyos IC-k? Siliciumból, vagy Germániumból??? Ez itt a kérdés..
És az a viszonylag kis doboz ami elõtt ott van a num keypad?? Az most melyik???
A skylab program apollói nem is apollók voltak, hanem csak ami kimaradt a holdprogramból "a maradékot" használták fel..
Ne add le ennyire! Érvelj! A kulcs 1969.. Mit tudott a technika
akkor???
Leszálhattak-e a holdra 69-ben vagy csak késõbb?? Ezek a kérdések..
Azt tudjuk, hogy 70-71 -ben már voltak primitív Si alapú procik..
Ezzel forth nyelven írt programokat futtattak.. A navigáció, stb..
azon mûküdött..
De vajon 69-ben volt-e pályakorrekciós modul a fedélzeten???
(Amit nagyképûen számítógépnek neveztek..)
A becsatolt linkek pdf-jeiben a kapcsolások még Ge-tranzisztoros,
ferritmemóriás modulokról írnak..
Így azok nem lehettek a fedélzeten a súlyuk miatt, akkor mi volt 69-ben a nyomógombok mögött..??
Ne add fel! Sokat tanulhat mindenki ezekbõl!
De az idézetedben ez le is van írva, nemtudom elolvastad-e, de úgy látszik nem.
És miért újítanának be egy számítógépet, ha megjelenik egy új, fõleg hogy a meglévõ funkcióinak nagy része is fölösleges, mert az egész dolog is csak a fölösleg értelmes felhasználásáról szól? A vadászgépeknél meg hasonlóknál mikor újítanak? 10-20 évente kb. Pedig közben van pár új fejlesztés...
Gracie Barra
Igen! Ge-tranyós rádiók..KH és Rh sávra..
Egy tény mindenképpen megjegyzendõ: az IC és Si félvezetõ technika
fejlõdése, hatalmnas lendületet kapott az Apolló-programtól..
Feszített ütemben fejlesztették az egyes technológiákat.
Így a holdutazás három éve alatt kifejlesztették mindazt amit elötte
évtizedek alatt sem voltak képesek..
Érdekes, több helyen ilyeneket írnak:
"Az Apolló-programmal mûszaki eszközöket tekintve szoros kapcsolatban álló Skylab-ûrállomásprogram (1973-74) és a Szojuz-Apolló közös kísérleti repülés (1975) után az amerikai ûrrepülésekben hosszabb szünet következett, míg a szovjetek éppen ezalatt léptek elõre a tartósan lakott ûrállomások kifejlesztésében és kipróbálásában, valamint az ûrrepülések nemzetközivé tételében (1978-tól)."
De lehet, hogy tévednek?? Szerinted ?
Bár nem szabad összekeverni azt a számítógépet (PLC õs) amely I/o portjain keresztül mûködtette az Apollót, és a fedélzeti Computert, ami a lent említett számításokra készült.
Mostmár csak az a kérdés,h milyen alkatrészek voltak beépítve az említett gépekbe?
Ha már 1954-ben tömegesen gyártották a tranzisztoros zsebrádiókat..
bõven tartott.."
1972 Decemberében repült a 17-es, az utolsó, és ezzel véget is ért az apollo program.
Nézz csak körül, hogy mennyi infót vitattunk meg ma délelött..
Önmagában ebbõl is rengeteget lehetett tanulni az itt járóknak..
A leírás szerint ez tudta a 4-5000 IC-bõl felépített CPU + ferrites memóriák, stb... aminek ebbe bele kellett férnie:
http://klabs.org/images/apollo/agc/agc_dsky_small.jpg
Na oké, de akkor ebbe mi volt benne??? Mert a szép öntvény házat látom..
a 20x30 cm-es kezelõlapot a nixiecsöves kijelzõkkel szintén..
De a két nagy 30-40 kg öntvényben mi volt benne, ha a leírásban
említett alkatrészek szekrény méretben fértek el???
PC-t rejtett a két öntvény??
erre az egyméterszer-félméteres öntvényblokkra gondolod, hogy fedélzeti számítógép 1969-bõl??
ENIAC volt az elsõ mai értelemben vett btöltött programú számítógép..
A lenti gép 31 mikrosec (0,031 sec) alatt végzett el egy osztéást
azaz uyg 30-at másodpercenként.. Majd kb 1 másodperc alatt odaért
a sashoz ez az infó.. onnan a válasz megint 1 sec.. számolás válasz
tehát a harmadik végére oda az eredmény.. Közben a komp közel 8 000 métert tett meg.. Azaz 8000 méter plussz-minusszal ért holdat..
Ez ugye vicc..???
A blokk-IV mérete a falra helyezett panelokból láthatóan egy mai laptop
méretével egyezett..
Csak akkor még ferrites NOR-os változatban az elöbb csatolt képen látható mérettel rendelkezett..
Bár a link ahányszor említi a technikai adatokat annyiszor mást és mást.. Ez az alkatrészek számától a kapuk számán át mindenre igaz..
http://klabs.org/images/apollo/agc/memory_logic_small.jpg
http://klabs.org/images/apollo/agc/agc_dsky_small.jpg
A linken írja milyen gépet vitt magával az Apollo, ha jól emléxem a képen a Block II-es változat van, amit 1966-ban készítettek, és az az egész gép hiánytalanul. Ha jólemléxem, élesben Block IV-s gépet vittek magukkal, ami fejlettebb, javított volt. És mégegyszer elmondom, NEM kellett nagy számítási teljesítmény a manõverek elvégzéséhez, mivel szinte mindent a földön lévõ számítógépekkel/papíron számoltak ki.
ma 10:55 | privát | válasz erre | #658
Nesze: http://klabs.org/history/history_docs/mit_docs/agc.htm
Tehát szajkózom? Jól idéztem a linked? Ez a MIT által készített
AGC leírása ??
és így nézett ki a gép 1969-ben a Te linkedrõl..sajnos nem fér a képre
a teljes gép, de az elötte ücsörgõ kezelõrõl látszik, hogy ezt bajosan
építették ûrhajóra..
Megnézted, Te is ?? Az R-416 Apolló Guidance Computer -t ??
Na ha igen akkor látod, hogy ez az AGC ferrit gyûrûs memóriákbol,
26 inches textilbakelites panelokból állt ..
Csak a csatlakozósávok rögzítõelemei több kilót nyomnak..
A doboz amibe belefért több köbméteres volt..a súlya.. sokkal több mint amit a példálózásban számítottam..
Ha igen akkor tudod, hogy a filmben szereplõ 8-16 A akku kapacitás
a létfenntartáshoz is éppencsak, hogy elegendõ volt..
Egy dramatizált Hollywoodi film nem éppen ideális technikai információforrás.
A filmben is látott energiaprobléma abból adódott, hogy az Apollo CM (Command Module) energiaellátásáért felelõs három üzemanyagcella a robbanás után hasznavehetettlenné vált (ezek a mûszaki modulban (SM - Service Module) voltak, ahol a robbanás történt), ezért küzdöttek annyit, mivel a CM saját akkumulátoraira hagyatkozhattak csak, amelyek ráadásul a robbanás után egy ideig maguk vitték a mûködõ fedélzeti rendszereket (az akkuk eredetileg csak akkor látják el energiával a CM-et, amikor az a visszatéréskor levállik az SM-rõl). A személyzet ezután kikapcsolta a CM rendszereit, hogy a visszatéréshez még elég energia maradjon az aksikban (ehhez már ekkor kevés volt bennük), ezért átszálltak az LM (Lunar Module)-be, és annak fedélzeti rendszerinek nagy részét (mint a fûtés) kikapcsolták, hogy minél több energiát spóroljanak meg, részben azért, mert a fedélzeti rendszerek mûködését eredetileg csak 45 órára tervezték (az energiaellátást is), miközben a személyzet 90 órát töltött benne, részben pedig azért, hogy az LM üzemanyagcelláival fel tudják valamennyire tölteni a CM akkujait.
Egyébként pár adat az Apollo energiarendszerérõl:
CSM:
Fõ energiaforrás (SM): 3db H2/O üzemanyagcella, 28V (27-31V), 3x562-1410W (Max. 3x2300W) teljesítmény
Kiegészítõ energiaforrás (CM): 3db 28V-os, 40 Amperórás akkumulátor, max. leadott teljesítmény 3x1160W
LM:
Fõ energiaforrás: 3db H2/O üzemanyagcella, 28V fesz, 3x1100W teljesítmény
Kiegészítõ energiaforrás: 28V-os, 40 amperórás akkumulátorok, 5db a leszállóegységben, két darab a felszállóegységben (az LM modul Holdraszálláskor 4000W-nyi energiát igényelt, ehhez az üzemanyagcellák mellett az aksikra is szükség volt).
A megjelölt linked nem írja, hogy az Apolló-11 milyen kiépítettségû
gépet vitt magával.
Az Apolló-programban alkalmazott géprõl ír.. Ami 1974-ben még
bõven tartott.. Amikor már létezett az I8080 sõt megkezdték 1973 végén
az Intel 8085 (elsõ PC-k processzorának az I8086-nak az elõdje) is már
gyártásba került..
Így különösen érthetetlen lett volna 4100 db NOR kapuból összedrótozott cpu-t 4 k ramot, 32 k rom-ot tartalmazó ládákat
a hajóra préselni..
4 ill. 6 NOR kapu van egy-egy tokban. Egy-egy tok fogyasztása
ugyan csak 100-150 mW, de 4100/4 azaz 1025- tok önmagában
100-150 W-os fogyasztásával az akkor alkalmazott 24 V-os
fedélzeti akkumlátorokból 4-6 A evett volna... A ram 4096*8/2=16384
tokjának ~16 000 W összfogyasztását 60-100 A áram igénye mellett..
Ha tényleg érdekelne a téma, egyszerû Google kereséssel fellelhetõ a válasz:
Computers aboard the Apollo spacecraft
A CM-ben és az LM-ben is egy-egy 29,5kg-os számítógép foglalt helyet, az I/O feladatokra egy további, majdnem 8kg-os modul szolgált. A számítógép 70W energiát igényelt mûködéséhez. A leírás szerint primitív IC-ket használtak az Apollo számítógépeiben, egy modul három tranzisztort és négy ellenállást tartalmazott, és a számítógép csaknem 5000 ilyen modulból épült fel. A számítógép fejlesztésének ez a szakasza 1962-64 volt egyébként.
NOR kapukra.. A NAND-ok után azok voltak az elsõk, amiket kapukból összeállított számítógépek építésére használtak fel..
Nos, akkor már ki is tudod számolni, hogy 1969-ben a
4100 NOR kapu+ 4096*16 bit ram és 32768 byte rom mennyi helyet
foglalt el, a panellel, a dobozzal mennyi volt a tömege, és
hány kilowatt energiát igényelt..
És végül: ez a sok kilowatt hány ampert vett fel a 24 V-os
fedélzeti akkuról??
És akkor tényleg elértünk a végére.. Hiszen az általad említet
kerámialapkás hibridek a 60-as évek elején arról voltak híresek, hogy
kb 4x6 cm-es 1-2 mm vastag kerámialapocskára ragasztottak néhány tranzisztort.. Ezek voltank az "õs" IC-k..
Az IBM a hatvanas évek végén olyan számítógépeket épített a pentagonnak, amikben már valóban voltak IC-k is, de a memória még a klasszikus ferritgyûrûs lapokból épült fel..
Szóval érdemes számolgatnod! Nagyon is érdemes..
- 1959-ben Kilby megalkotta az elsõ integrált áramkört
- 1961-ben a Fairchild gyártotta flip-flopok kereskedelmi forgalomba kerültek
- a 60-as évek elején tömeggyártásba kerültek az SSI áramkörök (ilyenek voltak az Apollo fedélzeti számítógépében is)
- a 60-as évek végén megjelentek az MSI áramkörök
- a 60-as években léteztek IC-kbõl épített számítógépek
A többi sallangra felesleges reagálnom, nem tartozik ide.
Ennek semmi köze egy esetleges zsinialitáshoz..
Kenedy kijelentette, hogy amerika az évtized vége elött embert küld a holdra.. Ez politikai kérdés volt. És mint olyant már ismerheted.
Elnökgyikosságoktól Nixon lehalgatási botrányán át sok minden
történt amirõl vagy tudunk vagy nem..
A hivatalos magyar álláspont szerint: megtörtént 1969-ben a holdra lépés.. De itt nem a hivatalos, hanem a valószínû lehetõségérõl volt szó.
Megkérdõjelezni egy tekintély kijelentését? Ez bûn lenne?
Ezt most hallom elõször.. Az egész történelem arról szól, hogy
valaki valamit kijelent és az utókor megkérdõjelezi..
Különben még kõbaltád sem lenne..
Azt tudtad, hogy szelénbõl is próbáltak tranzisztort készíteni, vagy azt, hogy a Sláger bemondó Boros Lajos álma volt egykor a P-13
orosz gyártmányú germániaum hangfrekvenciás tranzisztor megszerzése??
Na neem 1969 elött, hanem sokkal késõbb.. Mert akkor még az epitaxiális, a planár.. stb. technikák nem is léteztek..
Házifeladatként igazán ellenõrizhetnéd, hogy mikor alkották
az elsõ szilícium egykristály húzó berendezéseket..
Ugyanis, csak ezután lehetett TTL NOR IC-ket gyártani..
És akkor megtudod, hogy kinek van igaza az 1969-es számítógépekrõl..
Mindenesetre örülök, hogy személyedben egy olyan zsenit köszönthetünk e szerény fórumon, aki kétségbe vonja az MIT akkori legnagyobb koponyáinak terveit és megépített berendezéseit... Gratula.
Ha már akkor pontosan.. Az elsõ elektronikus számítógép
Atasoft Barry Computer néven 1930 -ban született 300 db elektroncsóvel.
A IBM - Pentagon 25 évi pereskedés végén sok milliárd dollárt fizetett
az ABC elektronikai megoldásainak szabadalmai illegális felhasználásáért.
A Neumann Féle ENIAC az elsõ betöltött programú számítógép volt.
1930 és 1946 között több "huzalozott programú" számítógépet
készítettek..
A tranzisztor elvét Schottky-ék (ha jól emlékszem) 1926-táján
felfedezték, de az ötvözött Ge tranzisztorok alkalmatklanok
a magas drift miatt TTL logikák készítésére..
A megjelölt linked nem írja, hogy az Apolló-11 milyen kiépítettségû
gépet vitt magával.
Az Apolló-programban alkalmazott géprõl ír.. Ami 1974-ben még
bõven tartott.. Amikor már létezett az I8080 sõt megkezdték 1973 végén
az Intel 8085 (elsõ PC-k processzorának az I8086-nak az elõdje) is már
gyártásba került..
Így különösen érthetetlen lett volna 4100 db NOR kapuból összedrótozott cpu-t 4 k ramot, 32 k rom-ot tartalmazó ládákat
a hajóra préselni..
4 ill. 6 NOR kapu van egy-egy tokban. Egy-egy tok fogyasztása
ugyan csak 100-150 mW, de 4100/4 azaz 1025- tok önmagában
100-150 W-os fogyasztásával az akkor alkalmazott 24 V-os
fedélzeti akkumlátorokból 4-6 A evett volna... A ram 4096*8/2=16384
tokjának ~16 000 W összfogyasztását 60-100 A áram igénye mellett..
Nem tudom, hogy láttad-e Tom Hanks-el azt a filmet amikor az egyik Apolló utközbeni katasztrófáját dolgozták fel..
Ha igen akkor tudod, hogy a filmben szereplõ 8-16 A akku kapacitás
a létfenntartáshoz is éppencsak, hogy elegendõ volt..
Ha a számítógép alkatrészeinek 60-100 A minimális áramigényét
is ráendgedték volna az akkukra, akkor ott fagynak meg, mint..
A többirõl már nem is szólva.. az egész ketyere hatalmas tömegérõl nem is szólva.. Gondolj csak bele: igaz, hogy egy-egy panel csak pár dekás, minden panelon 16-24 IC elfért..De csak a cpu és a ram 20 000db
tokjánák ez közel 1000 panel+rögzítõrács-kábel-stb.. több száz kiló..
A wikipediás képen látott részletekbõl Te magad is láthatod, hogy mennyire robosztus kivitelrõl lehetett volna szó..
Ezért írtam már korábban, hogy nem tartom valószínûnek az 1969-es
holdra lépést.. Kb 73-76 táján már inkább.. Bár az akkori csúcstechnika
mellett is erõsen kockázatos kalandnak tartom, de nem lehetetlennek..
Ha a fiatal korodra való utalás rosszul esett: Bocs érte..!
Nem volt bántó szándékom. Egyszerûen annyira naívan írtál csacska
dolgokat, hogy nyílvánvaló volt számomra, hogy nagyon fiatal lehetsz,
olyan aki 1969-ben biztosan nem volt a technika közelében, és
olyan valaki, aki a kamerás MMS telefon DVD és más azóta született
ketyere ismeretében, téves következtetést von le az 1969-es
technikai szinvonalról..
Régen hallottam róla, szal lehet hülyeséget mondok, de asszem talán Armstrong volt egy korábbi repülésénél a föld körül.
Gracie Barra
Mert az nem lehetett gyenge, a világ legjobb pilótái mentek a holdra.
Gracie Barra
Igazából, arra kellett a számítógép, hogy kézi vezérlés nélkül a lehetõ legpontosabban(merthogy a számítógép kicsit gyorsabban reagál a dolgokra mint az ember) végezzék a már kiszámolt manõvereket. De kézzel is meg lehetett csinálni ezeket a manõvereket, lásd apollo 13 visszatérõ pályakorrekció.
Gracie Barra
Ahhoz képest már 1954-ben tömegben gyártották a tranzisztoros zsebrádiókat. Egyébként lásd az utolsó elõtti mondatom, röviden summázva: "ha valamit nem tudsz, nem értesz hozzá, akkor nézz utána".
Az Apollo számítógéprõl pár infó:
The Apollo flight computer was the first to use integrated circuits (ICs). The Block I version used 4,100 ICs, each containing a single 3-input NOR logic gate. The later Block II version used dual 3-input NOR gates in a flat-pack; approximately 5,600 gates in all. The gates were made using resistor-transistor logic (RTL). They were interconnected by a technique called wire wrap, in which the circuits are pushed into sockets, the sockets have square posts, and wire is wrapped around the posts. The edges of the posts bite the wire with tons of pressure per square inch, causing gas-tight connections that are more reliable than soldered PC boards. The wiring was then embedded in cast epoxy plastic. The decision to use a single IC design throughout the AGC avoided problems that plagued another early IC computer design, the Minuteman II guidance computer.
Szóval elõbb nézzetek utána ('tisztelt' szkeptikusok), aztán lehet okoskodni. Bár továbbra is tartom azon állításom, hogy értelmes és intelligens ember a megfelelõ információk birtokában csak röhögni (vagy kínjában a falat kaparni) tud a moonhoaxereken.
Szóval lehetett már titkos tranzisztor alapokon mûködõ számítógép is..
Ha jól gondolom igazából azért kellett a számítógép, h az adott pálya eléréséhez kiszámítsa pontosan mennyi ideig kell és ( és pontosan mikortól) mûködtetni a hajtómûveket nem?