Holdra szállás- mi az igazság?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Így alakult.
Szomorú. Köszi a kimerítõ összefoglalót.
Tehát a NASA vezetõi a haladás helyett a jól beváltat akarták..Grat innét is.

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

[NST]Cifu
Ez nem ennyire egyszerû. A NASA vezetésében az 1990-es években komoly hátszele volt a valódi technikai fejlõdést támogató programoknak az emberes ûrutazáshoz (ekkor Goldin volt a NASA vezetõje, 2001-ig). A mérnökök tényleg vad és innovatív megoldásokkal hozakodtak elõ. Ekkor döntöttek végül a Venture Star program megvalósítása mellett. A Venture Star egy automata ûrhajó, nincs alaphangon személyzete, egy fokozattal éri el a világûrt (tehát nincs eldobhajtó, leválasztható gyorsítórakéta vagy üzemanyagtartály). A Venture Star hogy ezt a célt elérje, roppant könnyûnek kellett lennie. Jött a kompozit üzemanyagtartály, az Aerospike hajtómû. Az Aerospike hajtómû bevált, a kompozit üzemanyag tartály nem (elõször a strapabíróságával voltak gondok, késõbb a súlyával). Az üzemanyag tartály problémái miatt a technológiai demonstrátor X-33-as ezért alu tartályt kapott volna, ami elérte az elõírányzott tömeget. A váltás miatt viszont már nem volt népszerû a Venture Star, az új fõnök, O'Keefe nem szerette az ilyen látványos, innovatív, de rizikós befektetéseket. O'Keefe a NASA-tól jött, bürokrata volt, akinek az volt a feladata, hogy a terebélyes és nehézkessé váló NASA-t karcsúsítja, hatékonyabbá tegye. Nem volt sem mérnöki, sem tudományos háttere, és a szakmai tanácsadói nem osztották a rizikós megoldások életképességét. O'Keefe alatt a Venture Star feltámadásának a lehetõsége elsorvadt.

Egymás mellett az X-33, a Venture Star és az STS rendszer

Új megoldást kerestek az STS kiváltására, a kulcsszó az olcsóság, és a kész rendszerek alkalmazása minél nagyobb mértékben (angolban: off-the-shelf, kb. fiókból kivehetõ). Ez annyit tett, hogy a jelenlegi Titan / Atlas hordozórakéták orrára kell egy kis méretû, olcsó ûrhajó. Ez lett az OSP, Orbital Space Plane program. A NASA ki is hozott négy kocepciót, három ûrrepülõ, és egy Apollo CM szerû csonkagúla ûrhajót... Itt kezdõdött a visszafejlõdésre utaló jelek megjelenése.

A négy NASA koncepció, bal oldalt alul a csonkagúla alakú opció

O'Keefe 2005-ben ment, jött helyette Griffin, aki rendelkezett némi szakmai háttérrel, de mélyen elítélte az ûrrepülõgépet. Szerinte kockázatos, és a balesetek is azt bizonyítják, hogy életképtelen koncepció. Griffin annyira híve volt a visszakanyarodás az Apollo rendszerhez elvnek, hogy az OSP-bõl született CEV (Crew Exploration Vehicle) programra beérkezett, ûrrepülõ alapú terveket rövid úton kidobta, és kvázi közölték a tenderezõ cégekkel, hogy nekik nem ûrrepülõgép, hanem egy Apollo kapszula kell, csak legyen nagyob, hogy 6 ember beleférjen.

A Lockheed Martin CEV terve, 2005-bebn, ûrrepülõgép-alakú - ílyen nem érdekelte a NASA-t...

A vége az lett, hogy a Lockheed Martin megnyerte a CEV tendert, aminek a végére a három pályázó (Boeing, United Space Alliance és Lockheed) egyaránt ugyanolyan, Apollo-szerû ajánlatott nyújtott be.

A végeredmény: az Orion-ûrhajó.

Az Orion megszületett...

És ez csak az ûrhajó. Az indító ûrrakéták terén sem jobb a helyzet. Az Oriont az ûrbe juttató ARES I. például nem más, mint az STS program SBR-je (Solid Booster Rocket), vagyis gyorsítórakétája. Erre eddig több, mint két milliárd dollárt költöttek (csak a fejlesztésre!). A nehezebb eszközökhöz szánt ARES V. rakétahajtómûvére például 1,2 milliárdot adtak 2007-ben - ez csak a rakétahajtómû! Az Orion-ok darabára várhatóan eléri a két milliárd dollárt. Viszonyítás képpen az elsõ Venture Star 2000-es árakon cirka 10 milliárdból készen lett volna - 2007-re.

Hát így alakult...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Azokat a nyavalyás lézer-prizmákat kirakhatta éppen egy távirányított leszállóegység... 😄 Más bizonyíték úgy se nincs😄

Végül is már itt többször leírtam: voltak a Holdon, csak a képeket retusálták valamiért ( biztosan olyan dolgok láthatóak ott, amit nem szántak a nagyközönségnek..)
Bár az nagyon elgondolkodtató, h a mai technológiát még évekig akarják fejlesztgetni, h ugyanolyan cuccot építsenek, amit már egyszer a '60-as években. Mert elszórták a terveket..hát igen. Ki archivál ilyen semmiségeket, mint Apolló ûrhajó terve..

Sanyix
Ez nem így van, hazugság a nasa hazudik, és csak összeesküdnek ellenünk! 😄

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Molnibalage
Valakinek esetleg még nem világos, hogy a 2x2 az négy? Vagy a 2+2 is szintén négy?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Felhoztad a topicot?
Azt hittem van valami újabb bizonyíték pro vagy kontra... 😄

Sanyix
flém?

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Molnibalage
Mondom annak aki KOMOLYAN foglalkozik lézeres távméréssel azok asszem ezzel kezdik, fõleg csillagászok. Ez náluk olyan alapmérés lehet, mint egy gépészmérnöknek egy ventilátor jelleggörbe vagy elektromotor jelleggörbe mérése. Nagyon sokan és sokoszor megmérték már. Mind a mai napig mérik, mert figyelik a Hold pályáját egyes kutatásokhoz. Bármelyik komolyabb csillagász megerõsíti neked ezt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ron Ragm

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

nem kell okoskodni, ezt én is tudtam, csak félreolvastam a post-odat.
én arra gondoltam hogy egy idõben a zászlót akarták kiszúrni a Földrõl.

A tükrök bemérésére lézerrel persze jó ötlet, de amcsikon kívûl más is megtette már?

Mert hogy õk azt állítják az egy dolog.

Én is azon a véleményen vagyok, h ( mint itt is írtam többször) voltak a Holdon, de nem úgy és nem annyiszor, mint ahogyan állítják.
Gagarin helyett is másvalaki repült, csak az a valaki olyan állapotba került, h nem szerepelhetet nyilvánosan. Aztán Gagarin elvtárs meg elõadta a nagy sztorit.
Mindkét oldalon hamisítottak 1000-rel.

Hogy miért hagyták abba a Holdutazásokat?
Megtudták azt, amire kíváncsiak voltak és kész.

Az elsõ holdutazások valójában nem a tudomány, hanem a hidegháború érdekeit szolgálták. Persze, hogy végeztek kutatásokat, de akkor a tét az volt, hogy ki lesz az elsõ.
Csak attól tartok, hogy megint másolagos lessz a tudomány, attól félve, hogy a kínaiak beleköpnek a levesbe. Mert azt a hülye is látja, hogy õk teljesen más utat járnak be. És az, hogy USA veszítsen ki van csukva, mármint szerintük. Lehet, hogy a kínaiak sokat másolnak, és lopnak, de térnyerésük egyre jobban nyílvánvaló, fõleg, ha ebben az ütemben történik.
Sõt még azt is megkockáztatom, hogy az NWO-t is / ha van ilyen?? / kívülrõl szemlélik, de úgy, hogy még abból is hasznot hajtanak.

Walk the Talk.

Nem értem mit kell ezen ennyit vacakolni. Szerinted melyik az a technikai probléma, amit nem tudtak anno megvalósítani és szükséges volt a holdraszálláshoz? Persze, nagy teljesítmény, de nem egy csoda. Attól nem hihetõ, hogy sokáig nem csinálták?: mert nem volt anyagi haszna. Ha belegondolsz azok az alapvetõ mûszaki megoldások amik ma léteznek akkor is léteztek. Kicsit úgy járt a holdutazás, mint a Concorde: szép is, jó is, tök jó hogy tudunk ilyet, de még nem lehetett megfelelõen kihasználni. De itt az újabb holdverseny. Bár lassan indul.
Molnibalage
Lézerrel lehet ellenõrizi te technkiai zseni NEM FOTÓVAL te marha. Magáról a Holdról nem verõdne vissza a lézer, de a tükörrõl igen. Vagy mirõl verõdik vissza a sokak által használt távolságméréskor (mérési gyakorlat) te címeres ökör????

Ron Ragm
Fú baszod, ez aztán érv. Van még ilyen?

te csak maradj szorgos hangya aki mindent elhisz amit a "fõnök" mond.

na, 2018-ban már elhiszem hogy feljutnak a Holdra, de 69-ben??
persze ha addigra nem vallják be hogy hazudtak akkor már sosem tudjuk meg az igazat, hisz elég nekik nem egy, hanem 2 zászlót vinni és ráfogni hogy ottvolt már '69 óta.

hát ez aztán bizonyíték..

fõleg hogy nem létezik olyan erõs lencse amivel le lehetne ellenõrizni hogy valóban ott vannak-e

Sanyix
2018(bár a kínaiak és az oroszok miatt lehet elõbb is), és egy javított apollo lesz, ûrsikló részegységeinek használatával.

Bár én hiszem, hogy voltak az amik a holdon, többször is, azért elég fura volt az a hír miszerint: az amerikai tudósok egy 2020-ban fellövendõ ûrhajó tervein dolgoznak, mely embereket visz a Holdra.
Az is lehet, hogy ez egy teljesen más elven mûködõ valami lesz.

Walk the Talk.

REALista
Dehogy csak a tükrök rohadt sok felszerelés is ott maradt a holdon...

A győzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!

sz4bolcs
Kár, hogy nem vittek magukkal. 😊

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Molnibalage
Ja, mi meg csak a mátrixban élünk mi? Atyaisten...
A tükör nem elég? Biztos azt is a kis marsalkók tették oda. Akkor a fotók meg nem igaziak? Te magadnál vagy?

Holdraszállás bizonyíték:egyedül azok a bizonyos tükrök, amik ott vannak.
A többi csak fotó.

Kmarha
inkább csak még egyetlen egy "bizonyítékot" sem mutattak fel az ellenkezõjérõl.

Mérlegelés: leszálás oldalon súlyos ténynek tünõ dolgok, nem leszálás oldalon találgatások és összeesküvés elméletek.

Szerintem nem nehéz igy oldalt választani.

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

REALista
Túl sok TV-t néznek...😄

A győzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!

Molnibalage
Leszrom a holdraszállás tagadókat, játszák csak hülyes kiseded játékait.
Mindenesetre én tutira nem alkalmaznék olyan ember aki ebben hisz, mert a józan esze akkor nincs az tuti..

Ron Ragm
kay thanks

Dj Faustus
http://www.sg.hu/cikkek/34665/a_hold_heliuma_lehetne_a_jovo_energiaforrasa
http://www.spacenow.org.uk/index.cfm?code=theplanets&subcode=article&recID=793

"Azért nem értelmetlen. Valami hidrogénizotóppal vagy mivel van dugig a hold, ami tökéletes fúziós nyersanyag.
Akinek több ideje van, az utánanéz és leírja nekünk, hogy pontosan hogy is van ez, mert most eléggé elnagyoltam😊 "
Szerény tudásomat meghaladja állitásod.Idõm pedig nincs keresgélésre.
Tehát Te nézz utána,ha efféle világrengetõ dolgokat állitasz.
Ellenkezõleg üres locsogás az egész,már megbocsáss.
Janez
Igen frissen reagáltál 😄 😄

Tetsuo
fúzióhoz

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tetsuo
bármelyik anyagot fel lehet használni fúzióhoz, elméletben.. jelenleg a Hidrogén bármely izotópjából adhatnál több millió tonnával bárkinek, nem tudja hasznosan felhasználni.. 😊

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Sanyix
Meg elvileg valahol a felszín alatt a közetekben oxigén is van, ami a rakéták egyik fõ hajtóanyaga. Ráadásul ezen kívül még mindíg fogalmunk sincs mi van a hold felszíne alatt mélyen, lehet hogy még tartogat pár meglepetést. Ráadásul a bolygóközi utazásokra a legjobb kiindulóhely, hiszen nincs légköre, gravitációja is kicsi. Ott legyártanak mindent és ott rakják össze az ûrhajókat, az sokkal jobb mint a földön, mert földrõl felszállás és pályára állás iszonyú sok üzemanyagot emészt fel. A marsig is a hold az elsõ lépés.

sz4bolcs
itt, sg-n is volt errõl cikkezve

Azért nem értelmetlen. Valami hidrogénizotóppal vagy mivel van dugig a hold, ami tökéletes fúziós nyersanyag.
Akinek több ideje van, az utánanéz és leírja nekünk, hogy pontosan hogy is van ez, mert most eléggé elnagyoltam😊

Gracie Barra

Kmarha
józan ésszel is lehet érteni mi a két fajta között a különbség. 😄 De a politikára szükség van. Kell a pénz a mezõgazdaságra, nemzetbiztonságra, munkahely teremtésre, és hogy a fejeknek mindig a legujabb kocsija legyen no meg saját repülõgépe. 😊 Nagyon sok pénzt elnyel az ûrkutatatás. És ha nem láttják értelmét annak, hogy most a Holdra bázist rakjanak, akkor elhiszem nekik hogy tényleg még felesleges. Lenne elönye is persze, de az nem ér meg annyi pénzt, mint amennyibe kerülne ez az egész. Most inkább kutakodunk a Marson.. késöbb megcsáklyázunk talán egy két meteort nyersanyagért.. ezeknek több értelme van, mint egy porgolyóra bázist telepíteni. Kutatás szempontjából legalábbis, jelenlegi tudásunk alapján semmi. Majd a katonaság úgyis beleszól, és legalább ott fogják lövöldözni egymást remélem, de addig.. nehogy már a mérnõk nagyravágyása mondja meg hova kell a pénz 😊

A józan kormány minden pénzt megadhat az úrkutatóknak. De a ráksejteket vizsgálodóknak.. az egyébb orvosoknak. A mélytengeri tudósoknak, az alternativ üzemanyagót kutatóknak.. és még sorolhatnám. Nincs végtelen tõke a világon, de hát lássuk be, anélkül elképzelhetetlen lenne bármi kutató fejlesztõ munka a világon.

Szóval amig a bázist építgetõ tudosok nem szedik össze a pénzt, addig nem lesz ilyesmi a holdon, amig a politikusok úgy nem láttják, ez kell nekünk. Gyözd meg õket! 😉

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

De jó.. 😄

Olvastad-e Fred Hoyle Fekete felhõ c. novelláját?
Megértenéd, h mi a különbség 1 tudós és 1 politikus között amikor dönteni kell. Józan kormány mindent megad az igazi ûrkutatóknak, amit csak kérnek. Ez nem politikai hõstett, hanem kutatómunka.

Sanyix
ooold 😊

Mégiscsak sajtból van a Hold
Már a Demjén is megmondta.. Szóval zoomoljatok rá teljesen😄 D:

Kmarha
de elötte kiállnak az utcára egy kalappal és egy gitárral, hogy összeszedjék rá a dollár milliárdokat! 😊

Ez igaz! Ha csakis kizárólag a mérnökökön múlna ( a tervezett Holdutazás) már rég 10 bázis is lenne ott...

sz4bolcs
nézd meg, miket építenek 😊

Sanyix
Az a helyzet, hogy nem csak észtõl kerül be oda valaki... pl lehet hogy mucsaröcsöge legeldugottabb szegletében van egy okosabb ember, mégsincs semmi esélye a nasahoz kerülni. Ugye érted mire gondolok? Egyébként meg az van amit cifu írt.

[NST]Cifu
A döntéseket nem a mérnökök hozzák. A jelenlegi felvázolt jövõje emberes ûrutazásnak a NASA által pedig egyértelmûen nem mérnöki döntés.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
"nasa-nál sok az idióta"

Na ezt azért szerintem vond vissza, de gyorsan. Ha csak feleannyira lennél okos, mint az ott dolgozó mérnökök...

Sanyix
Hát meg az is gond, hogy a nasa-nál sok az idióta, akik minden új dologra aztmondják hogy nem, mert a régi bevált, és az új rizikós, vagy inkább csak kéne csinálni valamit, és nem csak elõvenni egy régi tervet. Bár ebben bennevan a fõ idióta (bokorgyuri) hozzáállása is.

Nem látogatóba mennek a holdra. hanem konkrét céllal, amihez különleges eszközök kellenek. Sétálgatni most is mehetnének, csak drága séta lenne. Kapásból holdbázist akarnak építeni, és ahhoz kell bizony sok munka.

Gracie Barra