Holdra szállás- mi az igazság?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Pontosan errõl beszélek, specializáció a kucsszó. Az mp3 lejátszó csak egy dolgot tud, de azt nagyon hatékonyan. A PC ennek ellentéte.
Gracie Barra
A változókat, pályát, a földön papíron/szuperszámítógéppel számolták ki.
És telibetaláltad, mert egy mai egyszerû számológép teljesítménye, pont egyenlõ az AGC teljesítményével 😊
Amúgy a "nagyszámítógépet magukkal kellett volna vinniük" gondolkodással nekem nem lehetne pár centis nagyon apró mp3 lejátszóm, mer a számítógép ami ugyanerre képes sokkal nagyobb 😄
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Gracie Barra
Egy ilyen számítógép nagyon specializált. Igazából alig néhány funkcióra van szükség (néhány pályaszámítás), ráadásul azoknak a nagy részét sem kell real-time számítani, sok minden elõfeldolgozva kerül be a számítógépbe.
És mindenki tudja, hogy egy ennyire végletekig specializált számítógép mennyivel gyorsabb. Elég, ha a GPU-kra gondolunk, az pl csak kicsit van specializálva, mégis 4ed akkora órajelbõl több10x gyorsabb a CPU-nál.
Egy mai egyszerû számológép teljesítmánye bõven elegendõ lenne az akkori holdutazáshpz.
Gracie Barra
Galilei úr elméletének, míg a kameraman James Irwin (LM pilóta)volt. Ja és ez volt az elsõ holdautós expedició.
John Mauchly és J. Presper Eckert alkotta az elsõ digitális elektronikus számítógépet, Neumann János az elektronikus digitális számítógép alapelveit alkotta meg (ezt általános iskolában, számítástechnika órán is tanítják).
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
2-2 csõ helyfoglalása 2 liter volt.
Így könnyen kiszámíthatod, hogy 1956-ban a világ legkisebb számítógépe"
Gondolod, hogy pár évvel a tranzisztor felfedezése után a legkisebb számítógépet elektroncsövekbõl akarják felépíteni amikor ott a sokkal jobb alternatíva? Valamit durván félrenéztél.
Úgy gondolom Cifuval nem érdemes vitatkozni a haditechnikáról, mert valószínûleg nálad sokkal többet tud az ilyesmikrõl, és szerintem is teljesen igaza van, hogy az akkori rakétákban volt egy primitív, de digitális számítógép, teljesen reális, elképzelhetõ, nem is tudom mással mivel irányítanák.
Itt van egy kis leírás az apollo számítógépérõl http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Guidance_Computer.
Mellesleg elmondom, hogy nem igazán kell nagy számítási teljesítmény egy elõre megtervezett hold utazáshoz, pályára álláshoz, egy légiharc rakéta irányításához mégkevesebb...
Ami a kilövés elõt 1-2 héttel nincs meg az már nem is leszz fennt, kiée ha valam,i nagyon kis dolog, mert plusz súlyt sem vihetnek magukkal...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
2.: Vezesd már le nekem annak a bizonyos "szervónak" a mûködését a Sparrow-ban légyszives, mert nagyon kiváncsi vagyok rá.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A legérdektelenebb, amiben épp tényekkel és fotókkal cáfolom meg az agymenésed?😊 Hát tényleg kellemetlen lehet olyat olvasnod, ami nem erõsíti meg a fantazmagóriáid... Kényelmes átsikalni felette.
Te ennyire fiatal vagy, hogy csak a netrõl és a tv-rõl tudsz? Képzeld vannak más források is. Egyébként pedig az olvasás és utánajárás az elsõ lépcsõ. Aztán szépen megtanulod, hogy milyen fizikai, matematikai és egyéb problémákat kellett megoldani. Végül te is kiszámolod, lemodellezed amit meg tudsz tenni földi körülmények között, és rájössz, hogy a moonhoaxerek mûveletlen, általános iskolás fizikatudással sem rendelkezõ 'alakok'.
"Az, hogy te hiszel mindennek amit belédtömnek a te bajod."
Hát ezt vicces pont a te szádból (tolladból) hallani.😊) Szánalmas.
Figyi, javaslok valamit. Ahelyett, hogy ezredszerre is ezt a hülyeséget hajtogatnád, mondjál már végre valami konkrétumot! Egy bizonyos életkor és intelligencia felett az emberek általában megértik, hogy nem attól válik igazzá valami, mert sokszor ismétlik (kivétel a politikusok, te az vagy?)
"A Holdkomp prototípus a felszállás ELÕTTI (!) napon sem mûködött rendesen és földbecsapódott."
Tényleg? És ugyan hol próbálták ki a holdkomp prototípusát? ÚJRA leírom: amirõl te beszélsz, az egy földi SZIMULÁTOR volt, amely megpróbálta SZIMULÁLNI a holdi körülményeket. Nézd csak, errõl van szó: http://en.wikipedia.org/wiki/LLRV
Ez pedig az igazi holdkomp: http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Lunar_Module
Erõsítsenek meg a többiek, de szerintem nem ugyanaz a két berendezés... Persze lehet csak rossz a szemem.
Az a baleset, pedig nem egy nappal a holdraszállás elõtt, hanem 1968 májusában, több, mint egy évvel az Apollo 11 útja elõtt történt. Meddig akarod még égetni magad a téves adatokhoz való ragaszkodásossal?
Egyébként pedig elõtte a VALÓDI holdkompot az Apollo 10 küldetés során kipróbálták, néhány km-re megközelítették vele a Hold felszínét, épp csak hogy nem szálltak le. Jah, és visszajöttek élve, minden mûködött.
Így persze könnyû nekem, arról vitázni, hogy mi volt akkoriban és mi nem..
Neked pedig azért jó, mert megélhetsz olyan fejlõdést, amit én már nem..
Minden relatív..
Nem értek hozzá, és nagyon nem is érdekel hogy most szervó e vagy számgép, csak gondoltam ha már ekkora vita tárgya, rákeresek.
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
Végül is elért az üzeneted...
A Ti 7400-ás tokja 4 nand kapujából 2 bitet lehetett összerakni..
4*1024*8= 32768 bithez 16 384 tok kellett volna.. Ez 16/panel esetén
1024 db 0,150 kg ~ önmagában 150 kg
a 74 KB rom az akkori diódás 64 bites tokokkal
74*1024*8/64= 9572 tok--- 600 panel --- újabb 88 kg..
És még ez csak az akkori memória... Se cpu, se smmi vezeték...
Jaaa majd elfelejtem és se gyártás!
Mert csak évekkel késõbb (7400- 1970-1974) táján kezdték gyártani..
De ügyes vagy, jó a cikk...
Azért én azt javaslom, ne a netre hagyatkozz, itt minden féle butasággal is találkozhatsz..
Menj be a legközelebbi könyvtárba.. A könyveket 1969-1980 között
még lektorálták...
Itt nem arról van szó hogy vmit megépítenek, tesztelnek, majd miután minden mûködik kilövik az ûrbe. Ez lenne a normális.. De megint leírom hogy pl. A Holdkomp prototípus a felszállás ELÕTTI (!) napon sem mûködött rendesen és földbecsapódott.
Tehát gyakorlatilag az ismeretlenbe vágtak bele nem mûködõ gépekkel!
Errõl a toll-kalapács kisérletrõl van videó?
Miután általában hatan próbáltok egyszerre támadni LEHET hogy a te post-od felett elsiklottam, mert a sok szánalmas válasz között a tied volt a legérdektelenebb, sry.
Szia!
Volt egy fazon: Neumann János.
Érdemes a nevét megjegyezned, mert a világ elsõ számítógépét õ alkotta.
Az elsõ bekapcsolás: 1946 április 8-án -volt..
Ez történelem. Büszkék lehetünk rá, mert a számítógépet magyar alkotta.. Az egész mûvelt világ tiszteleg elöttünk..
Ideje lenne, neked is megtanulni!
Minek erõlködsz butasággal? Azt írod:
"AAM-N-2 Sparrow rendszeresítése: 1956"
1956-ban a világ legkisebb IAC-nevû számítõgépe 30 000 db elektroncsõbõl épült fel.
2-2 csõ helyfoglalása 2 liter volt.
Így könnyen kiszámíthatod, hogy 1956-ban a világ legkisebb számítógépe
30 000 liter tiszta térfogatú volt.. egy köbméter ezer liter...
És! Ez csak a csövek térfogata! A mûködéshez ehhez a négyszeres
"kellékek" tartoztak..
Számítógép a rakétába???? Szervó picinyem, szervó!
1956-ban az is szép csúcsteljesítmény volt!
Igazából semelyikünk sem tudhatja hogy mi az igazság..
Az, hogy te hiszel mindennek amit belédtömnek a te bajod.
Viszont a Hold-missziónál rengeteg olyan probléma volt amelyeket nem tudtak megoldani, de érdekes módon a nagy napon minden mûködött.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
de egyébbként nem csak abban a rakétában használták azt a technikát oly korán. Persze nem az átlag polgár házikójába kell elképzelni az integrált cuccost.
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ha volt benne számítógép akkor volt ( mármint a Sparrow rakétában).
Akkor pedig elmondható, h a titkos haditechnikai kutatások és alkalmazások inkább 15-20 évvel vannak elõbbre, mint a civil kutatási eredmények..
De azzal hogy szar volt a politikai élet, hogy politikusok voltak és biztos hazudtak, hogy mindenképpen nyerniük kellett ezért csalásra is képesek voltak, hogy sok probléma volt, ez mind mind bebizonyítja azt, hogy nem volt Holdraszállás.
Aaaahaaam.
Teljesen igazad van <#lama>#lama>
Mielött veritek a melletteket, már bocsánat, na és lehülyézitek a másikat, legalább annyira vegyétek a fáradságot, hogy utánanéztek a dolgoknak. Nem volt kedvem angolul szorakozni, igy csak a magyar neten töltöttem kemény fél percet, hogy megbizonyosodjak a dolog felõl.
Akkor az idézet:
"A 13 tonnás, 3500 km/h sebességgel Hold körül keringõ modul navigációját mintegy 5 ezer igen primitív integrált áramkörbõl álló -- ekkor alkalmaztak elõször integrált áramköröket --, 30 kilogramm súlyú számítógép vezérelte. Akkoriban még nem rendelkeztek szoftvert tároló merevlemezekkel, a rendszernek mindössze 74 kilobájtnyi, rögzített memóriája volt, illetve 4 kilobájtnyi "valami", amit ma RAM-nak nevezhetnénk. Egy számítógép kapott helyet a parancsnoki modulban, egy pedig a holdraszálló egységben."
Ezek után egy kis történelem, ha már korábban felvetõdött:
Elsõ genes számítógépek (számítógépek, voltak kisebbek is, és huuuhaa, már 60 elött is 😛)
Cikk az Apollo 11 számítógépérõl
De ha nem felel meg, utána lehet nézni külföldi számítógépekkel és ûtútazással foglalkozó oldalakon is, ott sem fognak mást mondani.
No, csak fél perc volt az egész. Meg még egy fél perc megirni a reagot. Mielött nekiugrasz a másiknak ennyit nem lehet megtenni, hátha mégis tévedsz?
Ezt egy úgynevezett Sevicz ( vagy Sevitz?)kapcsolással simán meg lehet csinálni, gyakorlatilag analóg módon lehet vezérelni így a rakéta röptét.
Itt semmilyen számítási feladat nem keletkezik
Az amalóg cuccok néha többet érnek, mint a szájmegyvezérelt megoldások...
Egy mechanikus, kézi tekerésû számológép 8-12 kg vas..
Egy elektromechenikus számítógép (ABC-80/1937 sok-sok tonna)
A Naumann féle elsõ gép 1946 18 000 db elektroncsövével
tornacsarnok méretõ, IBM sorozatok: csak a mûködéséhez elengedhetetlen légkondi 40 kWh teljesítményt vett fel, épület méretû gép mellett..
És ezek már tranzisztorosak voltak!
Sõt IBM 360-430 sorozatok is, bár IC-sek voltak, épület méretûek..
A hídba kapcsolt szervó elõlépett nálad számítógéppé???
Gratulálok!
Kár, hogy tõlem kell megtudnod: köze nincs a számítógéphez...
Tisztás mechanikus alaktrészek felhaszánlásával (vagy elektromechanikusan) is lehet kezdetleges robotpilótát építeni repüõgépekbe.Már a II.Vh-ban is volt USA bombázókbam, magasság és iránytartásra volt jó. Az összes tengely körüli elmozdulást tudta stabilizálni. Hol volt akor IC? Ja és elfért egy bobázó fedélzetén, úgy hogy volt hely beépíteni MÁS fontos dolog rovására és lehetett SOROZATBAN gyártani. Nos a Holdkop 30 ÉVVEL késõbbi technika és gyakorlatilag LABORATÓRIUMI technika. A kettõ szintje között ég és föld a különbség..
Eddig is láthattuk, mi sült ki belõle. 😄
Idõ? Történelem? Ezeket most hogy keverted ide?
De ha már ide akarod keverni, akkor tessék:
AAM-N-2 Sparrow rendszeresítése: 1956
Az AAM-N-2 Sparrow orrába egy passzív (csak vételre szolgáló) radarantenna van, ez fogja fel az indító vadászgép radarjának a célról visszaverõdõ radarhullámait. A jeleket egy, a radar mögötti részben lévõ tranisztoros számítógép dolgozza fel, és a célról visszaverõdõ radarjelek iránya alapján megfelelõ mértékben kitéríti a rakéta vezérsíkjait.
A rakéták orrába épített számítógépeket 10 azaz tíz ! évvel késõbb építették be elõször...
Tudod ? Elsõ mikroprocesszor: 1974
Elsõ katonai célú felhasználás 1976
Elsõ mikropocesszoros számítógép 1979
Történelem..történelem.. Innen már mind a múlt.. De akkoriban!
Olyan áhitattal vettük kezünkbe az "elsõ"-ket, hogy azt ma le sem lehet írni..
Persze tudom, kényelmes dolog nem figyelembe venni azokat a tényeket, amelyek ellentmondanak a beteges teóriádnak. Pszichológiailag végül is hasznos is, így próbálod elkerülni a kognitív disszonanciát... Sajnállak.
EGYET, ismétlem EGYET mondj!
A célkeresztes hülyeségeddel meg óriási bakot lõttél, egyrészt színtiszta hazugságot írsz (a NASA honlapján sem retusálták ki a szálkeresztes képeket, épp ebbe a topikba másoltam is néhány ilyet pár hete/hónapja), másrészt látszik, hogy fingod sincs a fényképezésrõl.
Akkor meg minek erõlködsz? Arra ott van a kétbetûs mellékhelyiség.
Képzeld, a MER roverekkel is számos probléma adódott a földi tesztek során. Most mégis mûködnek, 10x annyi ideje, mint amennyire tervezték õket. Vagy szerinted ez is kamu?
Ti inkább arról vitatkoztok hogy megvalósítható-e a Holdraszállás nem pedig arról hogy valóban voltunk-e a Holdon. Tény hogy megvalósítható, el is hiszem nektek, de csukjátok be egy kicsit a könyveket és nézzetek körül hogy mik voltak a tapasztalatok anno.