1768
Blender
-
#528 irigylem, akik ilyet tudnak csinálni. Meg még ilyenebbeket. -
#527 Ja, a mélységélesség direkt lett ilyen kicsi. Ezt is teszteltem. -
#526 Túl kicsi a mélységélesség. Olyan, mintha valami makett lenne. Amúgy nagyon szép. -
Kész a fű. Még nem tökéletes de haladok. -
#524 Köcce! Lesz még fejlesztve, jön alá fű majd aztán kapu meg vonalak, megpróbálok egy focipályát összehozni. -
#523 Hé Jeff ! Tök jó a lasztid. -
#522 ctrl + j az összevonás -
#521 Ha megnyomod az N-t akkor elő jön jobb oldalon egy kis menü, ott a dimensions nál tudod állítani.
Egy kicsit lehetne felhasználóbarátabb is a blender kezelőfelülete -
#520 Ez tényleg működik, most már csak azt kéne megtalálni, hogy a bevel mélységet és az offszet mértékét mivel állíthatom az Extrude mellett. Mert az nincs benne a W-helyi menüben.
Jut is eszembe! Miért nincsenek menük, amiben minden menüpont és effekt megtalálhatók? Gondolok itt arra, ami a W megnyomására előjön. Nincs egy Edit menü vagy hasonlók, benne a gyorsbillentyűkkel? Azt se bánom, ha nincs billentyű, csak menüpont legyen. -
#519 Jaja ez is működik sőt még egyszerűbb is -
#518 Hello! Kijelölöd azokat amiket extrudálni szeretnél, nyomsz egy ctrl+p-t ott object. Utána W és ot extrude size. -
#517 Nem mondtam, hogy Joinnal nem csinálja meg; megcsinálja, csak az a baj, hogy utána az összes path elveszíti a színét, a textúráját, amit magával hozott: minden egyenszürke lesz, és _utána_ már nem lehet külön objektumként kezelni az egyes alakzatokat; ha megnyomom a P-t annyit csinál, hogy szerteszét szabdalja a görbét alkotó szegmensek mentén kismillió meg egy darabra, amelyekkel önmagában nincs mit kezdeni.
Ismétlem: Join művelet után bármit csinálok (Edit módban kijelölgetem a betű szegmenseit), majd megváltoztat(nám) a színét, lám, az egész cuccnak változik a színe. Ugyanez történik, ha a Bevelt vagy az Extrude értékét megváltoztatom. Mindegyiknek változik. Ez a bajom vele.
Nem vagyok türelmetlen, jó néhány igen bonyolult programot megtanultam már kezelni, de ettől a falnak megyek, hogy sehogy sem akar működni, holott a látott videókban sem jobbklikkelték végig az összes alkotórészt, majd egyesítették. Lópikulát. Katt az importált logóra, és az Extrude paranccsal _az egészet_ megpufizták.
Ha mondjuk 5 betűből áll a szöveg, akkor még elmegy, hogy az összes paramétert egyesével állítgatom be (kerestem olyat is, hogy a megformázott objektum stílusát lehet-e menteni majd rákopizni a másikra… nem találtam ilyet…), de ha rajzolok egy címert, ami 50 rétegből, rétegenként 250 objektumból áll, akkor kissé macerás lenne a művelet.
Na, ez az, amit nem értek én sehogy se. Az meg nem megoldás, hogy „nem foglalkozom vele, mert idegesít”. Annál inkább nem hagy nyugton valami, ha nem boldogulok vele. Lefogadom, hogy pl ma éjjel aludni se fogok, csak ezt fogom macerálni.
Amúgy nagyon köszi az eddigi válaszaidat, de nagyon úgy tűnik, hogy elbeszélünk egymás mellett, nem értjük meg egymást. Javaslom, mutasd már be egy videón, hogy hogy megy ez a művelet neked, mert nekem sehogy sem, ha fejre állok akkor se, és megesz a fene a kíváncsiságtól. -
#516 Videóban nem azt csináltad amit írtam az 514es hszben. Miután kijelölöd mindet nyomj "Ctrl+J"-t aztán edit mode....
Nekem tökéletesen működött... de ha ennyire felidegesít akkor lehet, hogy jobb ha nem is foglalkozol vele. Viszont azt 1 programtól se várd, hogy pár óra alatt a mestere leszel. -
#515 Na, még egy utolsó próbálkozás, aztán ha most sem sikerül megoldani, én hanyagolom egy életre a Blendert. Majd keresek kezesebb programot.
Már csak azért is, mert nekem akkor sem csinálja azt, amit mondasz, sőt, még úgy sem, ahogy a YouTube videókon látom. Bár legtöbbje német nyelvű, így kenhetem a hajamra. Rém egyszerű dolgot szeretnék: egy több objektumból álló méretezhető pathot (mondjuk egy szöveget, ami különálló betűkből áll) extrudálni. Meg lehet csinálni egyszerre, vagy csak egyesével szöcskézve? Mert már nyugtatót kellett bevegyek és a gyomorgörcs kerget az idegtől!... -
#514 Jelölj ki mindent shift el nyomj egy "Ctrl+J"-t aztán edit mode és örül mert lehet extrudálni kedvedre aztán ha akarod az egyes darabokat "P" vel leválaszthatod -
#513 azért mert nem edit mode ban nyomtad nyomj egy "esc" et és visszajön minden -
#512 Na, most nyomtam egy P-t, és eltűnt minden. Még a kurzorom is!... -
#511 "P" vel lehet szét szeparálni őket -
#510 Az addig oké, azt csinálom, de mindig az utoljára kijelölt lesz az aktív, és csak arra van hatással az effekt. Próbáltam már csoportosítani, akkor sem csinálja. Aztán összekapcsoltam a görbéket a Join paranccsal, akkor már egyszerre csinálja, de utólag nem lehet az elemeket szétszedni, hogy külön színezhessem-textúrázhassam. -
#509 kijelölsz 1-et aztán a Shift lenyomva tartásával az összes többit -
#508 Valaki segítsen már, az összes hajam kitéptem már!...
Csinálok egy szöveget Illustratorban, legörbézem és kiexportálom, mint SVG-t.
Az SVG-t beimportálom Blenderbe, és amikor a B eszközzel kijelölöm az egészet, akkor nem aktív az a menü, amivel extrudálni lehetne. Ha csak egyet jelölök ki, akkor azt az egyet megcsinálja, de őrület, hogy egyesével kell az összes betűn elvégezni az összes beállítást, főként annak a fényében, hogy a youtube-videókon ilyen probléma nincsen.
VIDEÓ a jelenségről -
#507 Csináltam egy labdát
-
#506 De a szövegekkel már cumi van, mert a betűket csak egyesével hajlandó extrudálni, hiába exportálom groupba, ő külön objektumként kezeli mindet. Most keresgélek a youtube-on, hátha van erre is valami videó, mert az mégiscsak hajmeresztő, hogy egyesével kelljen megcsinálni… -
#505 Gratula
:) blenderben ez a jó rengeteg tutorial van hozzá érdemes a neten nézelődni. -
#504 Köszi a biztatást! Közben egy YouTube videóból ellestem, amire szükségem volt. A kulcsszó az volt, hogy "blender 2d to 3d". Így csináltam ezt:
– sry, ez életem első 3D-s "modellje" (tudom, ez nem igazi modell, de nagyjából ilyesmire kellene [egyelőre])
Úgy látom, el fogok még ezzel piszmogni egy darabig, de köszi a segítséget!
-
#503 ha jól értem akkor neked van egy bezier curv-öd és abból akarsz csinálni valamit. Ha ez a helyzet akkor object modeban alt+c utána mesh from curve opció. Ha nem lenne zárt a forma akkor előbb tedd azzá "F" el tudsz pontokat összekapcsolni asszem és ha ez sikerül akkor az összes pontot kijelölve szintén "F" betű ezután jöhet az extrude (E) -
#502 nem kell doktori -
#501 Ezzel szórakozok már órák óta, de az Extrude csak mozgatja, mintha csak a G-t használnám. Ha csak néhány pontot jelölök ki, akkor lehet az Extrude-val vagy a G-vel hajtogatni, mint egy papírszalvétát, de 3. dimenziója sehogy sem akar neki lenni. Úgy látszik, síknak veszi az alakzatot (aminthogy az is) és ezt nem tudom én térbelivé tenni.
Nem akarok olyan modellmágus lenni, mint itt sokan, csak szükség lenne időnként egy-egy vektoros logó 3d-vé tételéhez. Ilyet tud 2 kattra az Illustrator is, csak:
• rondán renderel;
• nem lehet a fényeket rendesen szabályozni;
• a „modell” nem vet árnyékot semmire, még saját belső oldalaira sem.
Birkóztam körülbelül 3 óra hosszán át a kockaarton lévő mézeskalács-emberke tutoriallal, de nekem az sem működik. Térbeli test helyett lapos lábakat-kezeket, meg egy üres dobozra emlékeztető testet kaptam. Ha pedig a hátsó pontokat is kijelölöm mozgatás előtt, akkor nem engedi bármilyen irányba mozgatni, csak lefelé vagy oldalirányba. Nem számoltam, de cirka 30× futottam neki újra meg újra, miközben nekem csak annyi kéne, hogy lefektetek egy vektoros shape-et, és megextrudálom, esetleg valami textúrát, színeket, fényeket hozzáadni, hadd csillogjon. Nem hittem, hogy egy ilyen művelethez 6 év egyetem, + doktori kell… :((( -
#500 Így hirtelen azt mondanám, hogy Edit mode-->kijelölöd a pontokat ("A" betűvel mindent kijelöl) aztán "E" betű és az egér felfelé való mozgatásával (nem kell klikkelni)megnöveled a vastagságát vagy beírsz egy kívánt értéket. -
#499 Hogy kell Blenderben egy beimportált vektoros shape-nek harmadik dimenziót (vastagságot) és éleket (bevel) adni??? -
#498 -
#497 Azt javaslom, ne kapkodjuk el. -
#496 Jaja én is gyakorlópályán vagyok kicsit fejleszteni akarom a textúrázó képességem. Tájakat akarok csinálni meg 1-2 dolgot ami eszembe jut. A játékot meg majd fojtatjuk szép lassan ha meglesz a megfelelő terep amit majd mostanában remélhetőleg elkészítek aztán szép lassan lehet hozzáadni a tárgyakat és ha már nincs mit nézni akkor lehet gondolkodni a programozáson. Egyelőre első a terep. -
#495 Bizony fő a gyakorlás. Gondoltam rá hogy egy komplett fürdőszobát készítek vagy egy nappalit konyhát , de ott azzal kell számoljak hogy lehet a gépem nem bírja majd és félbe kell hagyjam mert annyira fogja a memóriát az a sok elem. Viszont egy fürdőszobának egy részletét azt talán még megengedi és egyik lakberendező újságból kinézek egy fürdőt és elkészintem :) egy elemre egy napot hagyok vagy kettőt maximum. Nem cicomázom túl. Esetleg már most van egy jó ötletem azzal kapcsolatban mit lehetne elkészíteni ami nem komplett kompozíció mint a fürdő. Biztos nem bírom ki, és teszek majd róla képet. A játékkal kapcsolatban nem tudom mikor lesz programozónk, a programozásba meg bele kell merülni és én fáradtan már aligha merülök el, inkább befelé figyelek ha haza értem.
Ha mi készítjük a motort ami a legjobb a lehető legegyszerűbb programot kéne meg írni legelőszőr a blenderhez. Először az is jó ha megvan a pálya meg a verdák. Szerintem a verdák így is túl részletesek. Nem hinném hogy blenderben képes volnék leprogramozni egy NFS RUN minőségű autós szimulációt. A régi gta felülnézetes verziója egész jó meg az autóverseny is jó ötlet . Viszont ha egy egyedi ötletünk volna és nem baj ha olyan egyszerű hogyha az ötlet meg fergeteg nagy. Na mindegy én ameddig most csöndesebben vagyunk és nem lesz még pár társunk addig gyakorló pályára tettem magam.Itt amúgy is mindig találkozunk Jeff úr. Gondolkozok az autóversenyzős dolgon kívül is. A legjobbakat. -
#494 Mostanában talán több időm lesz én is készítgetek valamit. -
#493 -
#492 Sokszor néztem játék készítők munkáit, és rájöttem hogy sok különbség van: a között ha képet renderelsz, és mindent megcsinálsz rajta, vagy ha egy virtuális térben szeretnéd majd viszontlátni ahol a tér egy részét tölti ki egy egy felismerhető tárgy. Mert ott az a fontos hogy amennyire lehet felismerhető maradjon , viszont geometriailag a lehető legkevesebb vertextből álljon vagy akinek jobban tetszik poligonban számolja , de a lényegen nem változtat. Én részemről jobban kedvelem az egyszerűbbet. Se a kártyám nem bírja se pedig a tudományom nem engedi hogy olyat alkossak, de én elégedett vagyok bőven még így is. Rájöttem hogy a gép akkor eszik ha sok a poligaon és magas felbontású textúrát használok. EZ a kettő amitől tartózkodni kell egyszerre. Illetve finomabb lehetőség az mikor vagy csak a textúra magas és a poligon szám alacsony vagy fordítva a poligon alacsony és a textúra felbontás magas. Illetve az optimálisnál alacsonyabb megoldás az mikor a lehető legkisebb a poligon száma a tárgynak és a használt textúra mérete is alacsony. Az ideális az mikor van elegendő időnk hogy mindkettő lehetőségből ki kísérletezzük , hogy amire fogjuk használni arra mekkora textúra felbontás az ami elegendő(és nem lövünk túl a célon felesleges memóriát megtakarítva) és a poligon számból is az épp elegendő számot hosszuk ki mikor még felismerhető az alakzat a képzelő erőnknek meg az előbb említett textúra ad segítséget. Én ezt gondolom. Üdv. -
#491 Tudom hogy ezeregy hibája van de most csak az volt a cél hogy felismerje bárki mi ez. Ezért nincs közeg és már untam is kissé hogy igazítgassam jobbra balra. -
#490 -
YMan #489 jobban jártok ha az unityt tanuljátok meg ...