1768
Blender
  • Jeffjohnson
    okés jó ötlet ugorjunk neki meglátjuk mi lesz belőle
  • Jeffjohnson
    Blender game enginehez tudni kell programozni jelenleg vagy 3Drad vagy Unity lesz az engine. Egyébként blenderben nem nehéz megtanulni modellezni. A probléma azzal van, hogy az emberek ne adják fel 1 hónap múlva.
  • Jim Morrison
    Sok sikert, én drukkolok ! :D
  • Norbi779
    Én segítenék ha tudnák blenderben modellezni. Vagy ha akarjátok akkor más programban amelyben tudok modellezni lemodellezem ami kell, és blenderbe áttkonvertálom. De ti tudjátok :)
  • fuszhi
    bizony ám :) csak kicsit többen volnánk jobb lenne.
  • commissioner
    Autós játékot akartok csinálni a game engine-nel?
  • fuszhi
    Durva, sok türelemre lesz szükségünk. Esetleg készítenénk egy kis pályát egy nagyobb volumenű helyett. Egy nyolcas alakú pálya is megtenné első körben. Vagy valami ilyesmi.
    Viszont az még mindig kétséges, hogyan mondjuk meg a számítógépnek: hol, és ki ért célba? Nem "gáz", idővel lesz aki csatlakozik és a lehetőségeink is bővülnek majd. Csak valamilyen alapjáraton mindig foglalkoznunk kell vele.
    Valami ilyesmire gondoltam csak egy hegybe vájva :
  • Jeffjohnson
    Hát kb. sehol :) pedig neki kellene állni komolyan különben semmi sem lesz belőle. Kb. ketten maradtunk.
  • fuszhi
    Köszi jeff úr. Amúgy most hogy állunk a, tudod?
  • Jeffjohnson
  • fuszhi
    A kedvenc bögrém :
  • fuszhi
    Itt a kedvenc üdítőm csak az a baj hogy elégedetlen vagyok vele mert , ... mindegy hagyjuk egész jó lett azt kész Íme:
  • fuszhi
  • fuszhi
    Ja amúgy meg hogyha leakad és kidobna egy üzenettel, semmi baj.
    Mielőtt bármit is tennél nyugodtan ments egyet. Hidd el onnan folytathatod ahol elmentetted. Kivan ez találva.
  • fuszhi
    Szerintem perspektivikus nézetben nem szoktak szerkesztgetni, meg órákat nézelődni. Nem szoktak irreális szerkesztési parancsokat megadni egy objektum esetében. Meg hát, az is egy öreg hiba, - és kezdők követik el - hogy nem mentenek időközökként. Mindent tud a blender amit tudnia kell.
    Azt hiszem ha valaki másik 3d szerkesztővel sem tud szerkeszteni normálisan ,akkor ezzel se fog és fordítva se. Nem a program hibája ha valaki nem érti, nincs meg a tapasztalata, mit, mire érdemes használni. Nincs olyan hogy jobb vagy rosszabb. A blender mellet szól hogy legálisan használhatod, és ahhoz képest simán tudja amit kell. Amúgy meg az ilyen dolgokhoz gép teljesítmény is kell. Ha nem hiszed hogy mit tud a blender ajánlom figyelmedbe a következő videót : http://www.blenderguru.com/videos/introduction-to-smoke-simulation

http://www.youtube.com/watch?v=w8Ec0c2P_ik&list=UUOKHwx1VCdgnxwbjyb9Iu1g&index=106&feature=plcp

és blenderrel készült nem tudom mi baj a blenderrel ;) :)))
    Gondolom álltálban az emberekkel van a baj, azzal ahogyan gondolkoznak dolgokkal kapcsolatban. Szép napot.
  • Jeffjohnson
    Nekem nagyon ritkán szokott kifagyni. Azért ez sok mindentől függ és azt mondani, hogy alkalmatlan pedig erős túlzás.
  • gothmog
    Talán kezdd itt!, nekem legalábbis óriási segítség volt ez a leírás, a 3DS MAXos beidegződések után.
    Aztán pedig google a barátod.
  • YMan
    "ő és akár profi célokra is használható a Blender. "

Na ne viccelj. Ennyiszer leakadni, kilépni munka közben még nem láttam 3d programot mint a Blendert. Jó lenne de a pénztermelő munkára közel alkalmatlan.
  • Norbi779
    Van itt valaki aki megtanít blender-ben modellezni?
  • commissioner
    Oké, köszi! A particle system-ről és game engine-ről nem is tudtam.
    Majd belevágok, ha lesz elég időm rá.
  • Jeffjohnson
    Blender egy teljesen ingyenes program ha megnézed a hivatalos oldalon a galériát vagy akármelyik blenderrel foglalkozó oldalt akkor látni fogod, hogy igazából a tudásod és a képzelőerőd az ami határt szab. Modellezni, animálni tökéletesen lehet vele van particle system is benne tehát részecske animációt (füst,tűz,víz) is készíthetsz sőt még 1 game engine része is van. Ingyenes program létére nagyon is felveszi a versenyt a nagy nevekkel. Millió +1 tutorial van hozzá, fejlesztése már hosszú évek óta töretlen. Én csak ajánlani tudom. Ha a kezdeti nehézségeken túllendülsz akkor könnyen kezelhető és akár profi célokra is használható a Blender.
  • commissioner
    sziasztok!
    a 3ds max-hoz képest mennyivel gyengébb a Blender?
  • Jeffjohnson
    zsír
  • fuszhi
    túl fényes a hátsó nyelénél de hát ez van azóta már módosítottam rajta
  • fuszhi
    készítettem egy :
  • fuszhi
    Lehet soha nem fejezem már be, hiába szeretném mert nagyon fáradt szoktam lenni. Amúgy biztos jól tudna ki nézni.
  • Jeffjohnson
    busz szimulátor készül :)
  • fuszhi
  • Jeffjohnson
    én a helyedben a buszt már az új blenderben folytatnám. 2 dolog miatt is az egyik a Bmesh a másik az új knife tool. Mind2 1000x könnyebbé teszi a modellezést de az új inset is ilyen.
  • fuszhi
    Üdv kedves fórum társaim nem tudjátok a busz konvertáló programot honnan tudnám letölteni? előre is köszi a helyes beküldőnek a választ üdv. :)
  • fuszhi
    Rendben. Biztosan kifogom próbálni. Bízok benne egyszer elkészülök vele és elégedettséggel tölt majd el, ha sikerül berakni az Omziba OMSI.
  • Jeffjohnson
    Megjelent az új blender 2.63 szerintem minden idők legjobb fejlesztéseivel. Bmesh, normális knife tool (elképesztően jól használható), és rendes bevel. Mindenképpen rakd fel mert iszonyat jó.
  • Jeffjohnson
    Bár ezt még sohasem próbáltam de van még a file->external data->make all path relaitve
    opció ha ezt beállítod és utána mented el a munkád akkor minden elérési út relatív lesz tehát nálam is működnie kell ha elküldesz mindent úgy ahogy nálad volt.
  • Jeffjohnson
    Könyvtárszerkezet:

Project könyvtár ez a főkönyvtár ebből nyílik az összes többi
    (pl:autós project)

alkönyvtárak:
    modellek
    referencia fotók
    renderek
    textúrák

Az a lényeg, hogy mindent rendszerezz és ne szanaszét az asztalon heverjenek a letöltött képek mert egyrészt lassítják a géped másrészt meg ha sok dologba fogsz bele akkor belekeveredhetsz és nem tudod mi hova kerül.

pl:ezeken a könyvtárakon belül is érdemes nyitni még több alkönyvtárt pl a modellek könyvtárban külön könyvtár legyen az autóknak, pályáknak...stb.
    értelem szerűen legyen meg mindennek a saját kis helye.

A fontos az, hogy mindannyian ugyanazt a könyvtárszerkezetet használjuk és így könnyen el tudunk igazodni egymás munkáján.

Van egy funkció a file->external data-> pack into .blend file
    ezzel a textúrákat be tudod csomagolni a .blend fájlba és így egyszerűen el tudod küldeni amit aztán ugyanitt én az unpack into files al ki tudok csomagolni akár ezt is lehetne használni.

• Jeffjohnson
    Kicsit elfoglalt voltam én is az utóbbi időben de igyekszem én is újra belelendülni.
  • fuszhi
    Ezt készítettem ,nem nagyon írtál úr , de nem is baj mert nekem se van sok időm a meló elviszi meg a kipihenése a nagy részét a napomnak.
  • Jeffjohnson
    Okés leírom majd a tudnivalókat. Haladjuk szépen sorban a tervezésben milyen környezetben legyen(város, puszta,sivatag stb...) --->milyen a pálya nyomvonala,típusa(macskakő,aszfalt..stb)-->milyen egyéb kiegészítő tárgyak legyenek (pad,kerékvető,lámpa...stb.) nyilván ezt a pálya környezete majd befolyásolja mert mondjuk egy sivatagban nem sok ház van ---> milyen napszak legyen éééss a legnehezebb a pálya rendes bevilágítása. Szerintem textúrázást menet közben kellene végezni az egyes szakaszokban, hogy lássuk ha valamit át kell alakítani és ne a végén derüljön ki. Könyvtárszerkezetet meg a csomagolást leírom rendesen ha hazaértem.
  • fuszhi
    Szerintem kéne csinálni egy verseny pályát 8 alakban ami hol alul hol fölül megy át saját magán kétsávos köré kell egy parkhoz hasonló rész és egy lelátó , mint egy csarnok. Világítás fények. Nem kell túl bonyolítani és a terelő rámpák vagy mik hogy csak az úton lehessen autókázni mert ott is kell. Majd lerajzolom nagyjából ha lesz időm. Meg is csinálhatom meg ilyesmi , de jó volna akkor ha leírnád nálad hogy van a blenderes részleg könyvtárfa szerkezete. Konkrétan mert ha elkészítem textúrázatlan megy át hiába lesz ott a textúrás fáj. Mindegy tudod miről beszélek. Hétvégén lesz időm rá ha haza értem.
  • fuszhi
    Világos-világos úr természetesen egyet értek. Holnap hazaérek megírom mi mellett döntöttem. Addig is a legjobbakat üdv
  • Jeffjohnson
    Mit szólnál ha pályatartozékokat kezdenénk el gyártani. Minden héten csinálunk 1et legalább mindketten. Igazából majdnem minden lehet pályatartozék ház, fa, pad, lámpa...macskakő....stb... Te választasz mi az e heti téma. Csak, hogy azzal a projectel is haladjunk.