Blender

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Evin
Ami megnehezíti a használatát, az az egyedi felhasználói felülete. Nem igen hasonlít semmliyen rendszeréhez se(Win, Linux, 3DS, Maya, Cin4D...)
Ezzel kellene nekem is elõször megbarátkozni. Már azt is véletlenül találtam meg, hogy hol lehet nyelvet váltani.

Fordítások: http://evin.konzolozz.hu Az élet csupán álom, útban a halál felé.

zvaragabor
Heh, bárcsak mi is blendereznénk infón, de sajnos csak prezentációt készítünk(5 osztályos gimi második évf.)

Am blender mennyire bonyolultamm/könnyeb mint például a :
-3ds max
-lightwave
-rhino
-?

Chaos Anno Domini

zvaragabor
Huh, gyors volt<#vigyor5>. Köszi szépp neked is<#worship>

Chaos Anno Domini

akyyy
hát öö, nekünk ez tantárgy, vagyis grafika de ezt szoktuk benne csinálni.

de nehéz igy leírni az a baj😞 tanár monjda h nyomjuk meg ezt agombot azt a gombot, kattincsunk ide é skész a valami.

vizsgán meg totál máshogy csinálom😄

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

zvaragabor
Köszi. Angol nyelv megyeget(közel középfok), szal nem fogok belehalni, csak gondolom hátha van magyar nyelvû segédanyag, azzal könnyebb lenne csak.

Chaos Anno Domini

Evin
Mákod van, a héten én csak ilyen dolgokat kerestem, pont ezzel a céllal.
http://grafit.netpositive.hu/ (tutorial)
http://www.mindentbele.hu/ (tutorial)
http://blenderleiras.uw.hu (A Blender kézikönyv magyar fordítása)

És van egy diplomamunka is blender_dipl.pdf néven. Ezt sajnos neked kell megkeresned.

És persze ez mind magyar nyelvû.

Más: gondolkoztam rajta, hogy megcsinálom a magyar nyelvet a Blenderhez, úgyis hamarosan itt az új verzió, de sok a szöveg, és nem tudom mennyire lenne vagy nem lenne rá igény. Aki úgy gondolja, hogy fogjak bele, szóljon.

Fordítások: http://evin.konzolozz.hu Az élet csupán álom, útban a halál felé.

Boba
Blender wiki
Ezt olvasgasd at, lejebb pedig egy teljes virtualis konyv van, az abszolut alapoktol kezd. Sajna magyarnyelvut nemtudok. Megkell baratkozz az angol nyelvvel, ha ilyennel szeretnel foglalkozni. Nem olyan veszes az!

zvaragabor
Ha lehetséges, akkor magyar nyelvû tutort PLS!

Chaos Anno Domini

zvaragabor
Haho! Ha valaki jár még ide, akkor ha kérhetném tegyen be valami nagyon nagyon kezdõknek való dokumentumot vagy anyagot, de olyan kezdõ anyagot, ami a kezelõfelülettel ismerkedtet meg, megtanít kockákat pakolgatni, készíteni, szinezni, meg ilyenek. Nagyon megköszönném! Igaz még nyár végén neki akartam kezdeni, de valahogy nem bírtam😄(nem volt hozzá erõm), pedig nagyon érdekelne a dolog, érdekel a 3D grafika(a 2D is). Az sem baj, hogy ha ledorgáltok, gogy a gugli 2. találata az én anyagom😊 THX!
Jah, és az sem lenne baj, ha kicsit feléledne a topic. sokat segítene.

Chaos Anno Domini

akyyy
hogy lehet megcvsinálni hogy a kameranézetet oldara viszme egy kicsit? mert a tanár a zoomolást mutatta csak meg nekem, azzal emg sokra megyekk. ha széles tárgyat csinálok, a végét csak messzírõl látom és igy pontatlan lesz...

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

akyyy
melyik a legfrisebb verzió? mert mi a 4.42-eset csináljuk, de a tanár szerint van frisebb is, és õ is átkoztam h itt miért ilyen régi van😄

akyyy
annyira nem érdekel, majd ha megtanulom hqasználatát, meglátom menynire tetszik. bér régebben érdekelt, de nem mélyültem annyira el benne.

most meg ugye grafikán ezt tanuljuk... bár még ez a legjobb óra, minth a többin paintolunk meg wordözünk😄 nah most nekiálok egy autót megcsinálni mert ez volt a feladat suliba, ezt foyltatnánk, csak eléggé szarul sikerült, most meg itthon van idõ, és majd felteszem h letudjam szedni

Remélem legalább a legfrissebb verziót használjátok. Ha nem, akkor nem csodálkozom azon, hogy elszálldogál. Meg aztán amilyenek a sulis számítógépek szoktak lenni... <#wow3>
Ha érdekel a 3D-s modellezés téma, nézz szét a neten. Sokkal használhatóbb technikák is vannak, mint kockák egymásra pakolgatása. <#wink>

Mellesleg az egyik legnagyobb elõnye a proginak, hogy szabadon használható, így az otthoni gépedre is letöltheted, feltelepítheted anélkül, hogy warezolnod kellene.

akyyy
ehhe suliba elkesztük használni ezt a progit, hát eléggé érdekes, az én gépemen félpercenként elment a menü nyaralni meg ilyenek... ráadásul néha oylan érdekességeket csinál....
kétszer nyomjuk mega b betût<#wilting>

de remélem egy idõ után fasza kis emberkéket, 3d modelleket tudunk majd vele csinálni, egyenlõre egy "robotot" csináltunk, jövöhéten jön ennek a ruházata😄

Bár jelenleg nem "blenderelek", de talán néhány kérdésben tudok segíteni. Vagy legalábbis megpróbálok.

macselek
Sziasztok! Jó lenne ha újra beéledne a topic, mert elkezdtem vele foglalkozni és nemártana egy kis segítség

hali!! http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1158257712
lécci nézzetek be ide, mert sürgõs a dolog!!!
zvaragabor
Köszi szépen!

Chaos Anno Domini

Talán találtam egy megoldás félét a grafikai problémádra:
The Blender screen is blurred and unreadable. What can I do?
This problem is caused by having hardware anti-aliasing turned on for OpenGL applications. Since Blender uses OpenGL for its 2D display, anti-aliasing will interfere with Blender's operation. Please turn off OpenGL anti-aliasing in your graphics card driver settings to correct this behaviour. See here for more information on graphics card configuration.

Innen: http://www.blender.org/cms/Technical.198.0.html#500

Találtam még egy magyar oldalt.
http://b3nc33.ashes.hu/uj/

A belender opengl-t használ a megjelenítéshez. Szerintem érdemes lenne a videó kártyád opengl beállításai között szétnézni. Illetve a blenderes fórumokon rákeresni a problémára.
Magyarosításról ehhez a verzióhoz nem tudok, de talán ezen az oldalon fent lesz, ha készül hozzá: http://www.gimp.hu/

zvaragabor
Jah és tudnátok egy magyar verziót adni ha van, vagy akár egy magyarítást hozzá pls? THX!

Chaos Anno Domini

zvaragabor
Hali! Leszettem a Blender 2.42-õt, és ojan gondom van, hogy ha a kurzorral rámegyek valamieik gombra vagy menüre mutatok, akor eldeformálódik az egész kép. Ijenkor mi a baja? És hogy lehet megoldani? Kösz!

Chaos Anno Domini

gaalgergely
ez az, tamogass csak 😄
mondjuk meg kozosen a nepnek, egyesitsuk velemenyeinket! 😄DD
hejj, kreativ3, miota hasznalsz blendert? s csinaltal-e vele mar valami jot?

cr3ativ3
szerintem is ...

- Kukurikú törökcsászár, add ide a védelmipénzt! - Nem adom bize! - Akkor ereszd ki begyem a tisztiorvost!

gaalgergely
dehogynem....ha csinalsz eloszor text-et, az elobb valamifele vonal formaban van, elobb at kell alakitanod polygonokka, es akkor tudod oket csavargatni ahogy akarod....azt hiszem elobb ki kell lepned edit modbol, es utanna megnyomni az alt+c gombot.....ha tudsz angolul, erdemes lenne letolteni a blender dokumentaciot innet (jobb klikk save target as), itt sokmindenre valaszt talalsz.

vagyis nem tudom úgy formázni a szöveget ahogy egy átlagos testet vagy lapot
bocsee rosszol fogalmaztam: poligonokat nem tudok a textre tenni... sehogysem
gaalgergely
ezt most nem ertem, bovebben ird korul legyszi, mit akarsz....
blenderrel tudsz text-et kesziteni, s azt atalakitani poligonokka, amiknek vannak vertice-eik....lehet, hogy en nem ertem a kerdest...mi az a vertex?

csákány, tudna nekem vki segíteni? Hogy blenderben hogy a büdös frászba lehet vertexeket rakni egy szövegre?
gaalgergely
nagyon-nagyon tetszik az orange project. mar alig varom, hogy belenyomjak azt a
node texture creating izemizet vagy mit 😄D
apam, 2.36-ossal kezdtem, most meg mar fluid simu, haj simu, softbody simu is van....fejlodunk, fejlodunk 😊

gaalgergely
naszoval, fel eve semmi itt a forumban, asszem feldobom valamivel.
ezt a pikcsorszt blenderrel csinaltam, kicsit wipeout pure manias voltam mikor keszitettem 😄D
szal csak sima raytracing van bekapcsolva, specular shading nullan, es fuszernek egy kis cartoon shading. modell wings-ben keszult, kis modositasokkal blenderrel is hozzanyultam. extra stile gimp-pel keszult. pl: feliratok, plasma,
also-felso panel...
comments are welcome!

katt!

gaalgergely
machina

gaalgergely
meg arra gondoltam, hogy talan mielott meg simitottad volna a modelledet,
veletlenul megnyomtad a shift+d kombot, amivel duplikaltad a modelledet,
s ettol ket model ul egymason, az egyik felszerelve szepen anyagokkal, a masik meg nem. de nem ugy hangzott a leirasod, mintha ez lenne a problema, sajna
nem tudok segiteni.
talan itt kerdezd meg:
a sracoktol,
vagy ettol a szemelytol.
a forumba irva

PetruZ
Egyelõre idõhiány miatt jegeltem a dolgot, de nem felejtem el. A "mûvemet" nem féltem (nem egy nagy etvasz 😊 ), majd elküldöm, ha végképp nem boldogulok vele.
gaalgergely
ha nem felted a muvedet, atpasszolhatnad a mailcimemre, s megsasolhatnam.
[email protected]
legkozelebb szombat es vasarnap jovok ezen a heten, addigra tudnek valaszt adni, ill. mivel most pentek van, akkor csak vasarnap 😄

PetruZ
Azért nem ma kezdtem, egy keveset POV-oltam elõtte, csak a scriptnyelv után szokatlan még nekem az irányítás, és az elrendezés. 😊
Szóval az a bajom, hogy akár F12-vel, akár a Render-re kattintva csak a render ablak jön fel, benne a képpel, de egyrészt magát a képfájlt nem generálja le, másrészt nekem szemre úgy tûnik, hogy valami nem igazán kerek, a modellem ennél jóval részletesebb (huszon-valahányezer poligon, de a render képe sokkal durvább). A Render panel beállításait tüzetesen átnéztem, a path-ok jól beállítva, a default engine van kiválasztva (más engine nincs is a gépen), 8x AA, tga formátum, 640x480, a modell tulajdonságainál a felületsimítás rendernél 2-es értékû, satöbbi, de valami mégsem jó.
A másikkal kapcsolatban gondoltam, hogy a material körül kell majd keresgélni. Na, majd este megnézem alaposabban. Kösz a tutorialt, azt is megnézem este.
gaalgergely
gaalgergely
nem ertem a render problemadat....
van egy ablakod, amin az latszik, hogy a kameran keresztul
nezel a modelledre, meg a fenyeidre?
ha renderelni akarsz, nyomd meg az f12-t.
bocs, de nem esett le a problemad. talan atalitottad a blender
scanline renderjet yafrayra, mikozben nincs feltelepitve yafray a gepedre?
ez a nagy render gomb alatt talalhato.
cell vagy toon shading van a blenderben, az anyagkivalasztas korul keresgelj
van egy olyan anyagtipus, hogy toon. rajzfilmszeru, eles hatarokkal
a diffuz es a csillogo feluletek elvalasztasakor, persze lehet simitani. ha
megtalalom a linket egy tutohoz, berakom ide.

PetruZ
Üdv!
Újabb kérdések... Adott egy kész modell, amihez már nem nagyon kell nyúlni. Elég részletes, stb., nincs vele gond. Fény, kamera jó és jó helyen. Két problémám van, ebbõl az elsõ bizonyára marha egyszerû, csak én vagyok lüke: a Render nem csinál semmit. Az ablakba felhozza a képet, de az csak draft-nak néz ki, semmi AA, semmi felületsimítás nincs rajta. A path, méret, miegyéb a tul. panelon beállítva, az objektum tulajdonságainál a render közbeni finomítás is beállítva (3-mas értékre), de mégsem generál képet, csak ablakos nézetet. Milyen lépést hagyok ki?
A másik: errõl a modellrõl szeretnék egy olyan képet is csinálni, amely nem "valós", hanem olyasmi, mintha cell-shading lenne rajta. Tehát matt egyszínû, csillogásmentes, kisebb foltos árnyékokkal. Ezt alapból meg lehet csinálni a Blenderrel, vagy kell vmi extra plug-in hozzá?
gaalgergely
engem erdekel a dolog.
csakhogy van egy kis bibi..
nincs netem (meg), s csak hetvegeken tudok jonni sasolni a szitut a halon..
ha ez neked okes, marmint elore le tudnad irni, mi kellene, mi nem,
akkor en modellezhetnek par dolgot. annyira nem vagyok tul jo, de nehany
tapasztalatom azert van (vagy nincs, majd kiderul.. ).
fogalmam sincs mi az a call of duty, de ha nem ut el elg messze a half life-tol,
akkor oke, ugyanis tudok mapot kesziteni half life-hoz. meg 3d animot is
tudok. ja, meg levegot is tudok venni...de ez most nem szamit 😄DD
ha gondolod, nezz szet az oldalamon, s ertesits, de vedd figyelembe, hogy
csak napi 4 orat tudok modellezni hetkoznap, hetvegen meg amennyit birok,
ugyanis melozom.
oldalam cime:
www.gportal.hu/ggarts
itt bal oldalt a my pictures link alatt valassz: 2d, vagy 3d

Slipknot14
Hellosztok. Lene egy óriási kérésem. Egy játékhoz(Call of Duty) új mod-ot készítünk. Vagyis átalakítjuk az egész játékot. És ehhez a mod-hoz kellene egy-két ember nekünk modellezni. Ez egy óriási kérés de azért megkérdezem. Valakinek lenne kedve beszállni a csapatba? Nagyon nagy szükségünk lenne modellezõre. Elõre 1000 thx. Slipknot.

Elérhetõségek:

-MSN: [email protected]
-Oldal: http://huntc.aw.hu
-Másik MSN: [email protected]
-Forum:
http://www.callofduty.hu/forum/index.php?board=10;action=display;threadid=1728

gaalgergely
probald elmenteni gimp-pel tga formatumba, en mindig
ezzel csinalom, s egyszer sem volt emiatt problemam.
gimp menteskor megkerdezi, hogy rle compression, s nyomj igent, ennyi.
sok sikert. s tetszik az avatar image-ed

PetruZ
Válaszolok magamnak, hátha más is belefut: a PSP9 által mentett tga-t nem eszi meg. Jpeg, gif, bármi más jó neki, és mûködik.
PetruZ
Üdv!
Ma belefutottam egy apró, de annál bosszantóbb dologba, ami miatt megakadtam. Szóval, adott egy már nagyjából kész objektum, fények, kamera, estébé. UV textúrát szeretnék pakolni bizonyos részeire, de egy ponton hibával eldurran és kilép. Az UV editorban kijelölöm a face-eket, szétbontom (unwrap), a megosztott képernyõn a másik ablakban UV nézetet használok, és látom is a kijelölt részeket. Le is tudom menteni tga-ba, szerkesztem (PSP-vel), de amikor visszatölteném a nézetbe (Image - Load...), a Blender elpukkan Dr. Watson hibával (tehát olyan belsõ hibával, amit nem tud lekezelni). Win XP SP1 + full patch, AMD XP 1700+, GF4 Ti4200/128, 512 mega mem, Blender 2.37a. Az UV textúrázást ezen tutorial alapján csinálnám, a hiba a 8. lépésben következik be.
gaalgergely
summer of code.
ez is egy erdekes resze a blendernek.
remelem mind megvalosul, s hasznalhato
formaban persze.
blender barka`cs!

gaalgergely
<#vigyor3><#pardon1><#vigyor2><#vigyor5><#smile><#nevetes1>

gaalgergely
missing action to step 5.
hit delete button to delete
all unwanted vertices, so now
you have a nice row of vertices

gaalgergely
gaal gergely recipe for easy jedi laser sword:
1. erase the basic cube, that appears, when you open blender.
2. hit "space", choose add-plane.
3. if you not in edit mode, hit tab
4. press "w", and choose subdivide. do this 3-4 time.
5. now, you have a nice plane subdivided for to many faces, we
dont need that, we just need the left colum side of vertices.
so... hit "b" to box select mode, and drag a nice selection for
all the unwanted vertices.
6. go to materials panel, and add a new material.
7. chose material tipe "halo", adjust the colors (example red).
8. render "f12-key".

gaalgergely
narancs projekt narancs projekt, kiwi vagyok rad...