1768
Blender
  • Jeffjohnson
    Ez ügyben annyit találtam ,hogy 2.61 ben mindent úgy csinálsz ahogy írtad és nem látszik a textúra csak renderelésnél akkor nyomsz egy "n" betűt ezzel bejön az oldalsó kis sáv ott kikeresed a display-t azon belül a shading-et és átállítod GLSL re és mindjárt látszik is a textúra.
  • Jeffjohnson
    2.61 minden szempontból többet tud! Konvertálni akarsz File->user preferencies->addons-> és bal alul export import. UV problémádnak utánanézek.
    Viszont javaslom, hogy használd a legújabb blendert mindig mert a régivel amit küldesz sohasem jók a textúrák.

2 Kocsi egyelőre elég lesz én hétvégén átalakítom letextúrázom a pályát amit készítettél azt kérném tőled, hogy a kocsikon finomíts kicsit és véglegesítsd őket ha 2.61 et használsz akkor textúrázd is őket a kerekek mehetnek külön fájlba mert a 3dradban külön kell őket behozni. Kb. ennyi lenne a hétvégi feladat ha tudsz majd ts en vagy msn-en hozzunk össze egy kis megbeszélést mert jó híreim vannak.
  • fuszhi
    Néha nem értem, neki álljak e valaminek vagy se. Ja hogy félbe marad e vagy nem.
  • fuszhi
    Még egyszer mert nagyon megaszontam. :))) tehát uv map majd kikeresem a képet nem rakja be , majd ok mondom semmi baj a másik felén átváltok text nézetbe és ha jobb oldalt vakon is huzingálom a csúcsokat akkor is látom baloson hogy a testen hogy helyezkedik épp. Viszont mostmár ott se mutatja. Csak renderelésnél láthatom :( kivagyok máár
  • fuszhi
    Nem tudom hogy valaki tud e segíteni ,de kicsit elegem van a blenderből mivel egyszer csak olyat kezdett csinálni hogy : behívom az uv maphoz magát a képet amit ráhúzni kívánok az objektum határvonalaira de nem mutatja a képet, oké erre mondom jó bekapcsolom a szolid nézet helyett a texture nézetet hogy lássam mit csinálok ha már ahol kéne nem láthatom. Odáig rendben most azonban már ott se mutatja solid nézetben hogy ráhelyezte volna azt a szájba tekert textúrát. Csak is renderelésnél látszik hogy mit alkottam ez így használhatatlan hiszen minden egyes igazításnál renderelés után látom milyen lett. Ez nem így van kitalálva. Érted elkezdek valamit majd el is felejthetem. Nem igaz hogy nincs egy normális blender és hogy ha eddig normális volt amivel dolgoztam annak be kell diliznie. Pedig annyi formátumba tud konvertálni . A legújabb a 2.61 az feleannyi konvertet se tud. De ez most mellékes amúgy is.
  • Jeffjohnson
    Próbáld ki az új blendert hátha jobban megy. Pályát majd én is próbálok csinálni.
  • fuszhi
    Esetleg az jutott eszembe még hogy a blenderrel van egy olyan lehetőség hogy a vertextek számát csökkentendő a felületek élével lehet dolgozni és akkor kapnék egy domború felületet vagy görbét ami csak az objektumok végén található pontok közti sarkok végénél látszó vertextet jeleníti meg és akkor talán a nem látszó pontok miatt felszabadulna a memória , bár olvastam azt is hogy ettől független ott vannak azok a pontok csak nem látszanak és másként számoltat a program a kártyával. De ezt a módszert még nem ismerem majd igyekszem elsajátítani.ÜDv
  • fuszhi
    tudom más téma de jól látszik blenderrel készült és sok blender játékmotort készítettek. Csak sajnos a gépem ennyi objektumot nem bír meg pedig Intel p dual core 3000 es a gépem ati radeon 5670 kártyával , de nekem nem telik 100 000 ft os kártyára ami majdnem annyiba kerül mint maga a gép haha :) szóval ha meg egyszerűsítünk akkor az a gáz hogy csúnyácska lesz . Az ötletem az hogy aki tudja az készítse el a nagyobb memóriával járó mondjuk terepdomborzatot. Nekem sajnos nem működik bedadog a gépem. Hallottam valami progi segíti a video kártyának a blender marhaságait felgyorsítani esetleg azt próbálhatom még ki hátha. A videó kártyámat már próbáltam elereszteni de nem volt sok javulás úgyhogy azt vissza is állítottam.
  • Jeffjohnson
    kb. ilyen jellegű pályák kellenek LINK szerintem próbáld úgy megcsinálni, hogy több darabból rakod össze magyarán először csak rakd össze a közvetlen verseny nyomvonalat 1 kis 2sávos utat. Egyelőre egy beton pálya bőven elég lenne. Nem kell túl szélesnek lennie. Megcsinálod az utat aztán hozzáadjuk a különböző tereptárgyakat. Póznákat bódékat hidakat ilyesmi.
  • Jeffjohnson
    höhöhööö jóféle tetszik
  • fuszhi
    majd átküldöm még a pályával kísérletezgetek, mert a gépem nem bírja azt amit kérnék túl sok e vertext
  • fuszhi
    Igen nekem is ez jutott eszembe rögtön.
  • Jeffjohnson
    Nekem az is jó ha a tesztautón pofozol egy kicsit, ne felejtsd, hogy felülnézetes lesz a játék így ebből a nézetből kell jól kinéznie. Ami egyelőre fontos az ,hogy külön layeren legyenek a kerekek. Majd nézegetem még, hogy mik a fontosak a 3drad nak. Mert a méretezés sem mind1. A textúrázást meg megoldom én.
  • Jeffjohnson
    Február végére egy működő demót szeretnék összehozni. 1000el nekiugrok a 3dradnak meg a textúrázásnak.
  • fuszhi
    Remek hogy jól alakulgatnak a dolgok. Készítek egy pályát meg igyekszek akkor még autókat. Tetszik a videó.
  • Jeffjohnson
    3drad egész használható beledobtam a tesztautódat. Blog is frissült pár új dologgal. Kezdhetnél gyártani pár autót még :) meg pályát. Texturázásra lehet ráállok és akkor azzal nem kell szöszölnöd.
  • fuszhi
  • fuszhi
    Oké átküldöm , ha gondolod alakíts rajta egész nyugodtan.
    #350 : Szerintem teljesen rendben van igazad van ahhoz képest hogy hamar valamit összedob az ember eléggé látványos. Majd lehet én is kipróbálom. Akkor becsomagolom és átküldöm. ha nem megy itt a fórumon akkor feltöltöm a ...hu ra és megadom a letöltő linket. Szerintem tök jó az út még simán lehetne szaggatott vonalat meg két simát a szélére. Láttam egy videót nem rég majd beillesztem ide ha megtalálom még.
  • Jeffjohnson
    Tegnap szórakoztam kicsit a pálya készítéssel. Fogtam egy plane-t subdivideoltam kb 5x aztán smooth rá. Ezután átváltottam sculpt mode ba és és elkezdtem a draw meg smooth tool-al szerkeszteni egy terepet iszonyat élvezetes mindenképpen próbáld ki ha kell írok ahhoz is egy kis tutorial-t. Ezután uv map és texture painting és kb. 10 perc alatt ezt hoztam össze. Tudom ennél simán lehet 100x jobbat csinálni de ilyen rövid idő alatt jópofa eredmény ha több időt töltök vele akkor ennél sokkal szebb lenne pláne ha a világítást meg a world-ot is rendesen belövöm és változatosabb textúrákat festek.
  • Jeffjohnson
    küldd át úgy ahogyan van megnézem hátha rájövök mi a gond
  • fuszhi
    Remek kiváló én meg egy másik kocsit igyekszek össze dobni mert ezzel nem tudom mi van.
  • Jeffjohnson
    Blogra remélem szombatra képekkel együtt fel tudom rakni a tutorialt de ha addig van kérdésed szólj megpróbálok segíteni.
  • Jeffjohnson
    Azért tükröződik ilyen szépen mert van mit "visszaverni" sok tárgy és tükör viszont ha te azt akarod, hogy egymagában is jól mutasson anélkül, hogy bármi is lenne körülötte akkor annyi a dolgod, hogy hozzáadsz egy textúrát (materialban be kell a tükröződést bekapcsolni) texture menüben a type image or movie kiválasztasz netröl ingyenesen letölthető hdr reflectiont pl ezt LINK én ezt használtam. Mapping-et beállítod reflection re projection-t olyanra ami a tárgyad. Influence nél pedig legyen bekapcsolva a mirror ,ray mirror a color nem. Kb. ennyi... de játszhatsz még a világítással illetve a world színével vagy oda is bedobhatsz egy textúrát mondjuk valami felhős képet.
  • Jeffjohnson
    Készítettem egy egyszerű scene-t. Egy kocka egyik oldalát levágtam megnyújtottam kicsit és beleraktam 3 másik kockát amit subdiv.-eltem párszor és smooth. Ezután a materiálnál bekapcsoltam a mirrort és kb 0.900 ra állítottam mind a háttérnek mind a kockáknak adtam egy kis színt mert alapból nem szép az eredmény 3 lámpával megvilágítottam és ez lett az eredmény:
  • Jeffjohnson
    Ma lesz kicsit több időm és megírom, hogy érdemes csinálni a tükröződést viszont én mindig a legújabb blendert használom így abban fogom megírni.

Próbálgattam a blender "új" cycles renderét is, eszméletlenül jó dolog, érdemes utánanézni
  • fuszhi
    hát nem tudom tükröződni tükröződik de egyáltalán nem az a kifejezetten acélgolyó vagy tükörfelület.

• fuszhi
    nem szépségre megy mert csak összedobtam és csak poénból teszem fel hátha valaki rajtunk kívül is jár erre :)))) azt lássa hogy a fórumra fellehet rakni képeket vagy ötletet kap. Az autót még nem küldtem át tudom mert kis gondom akadt vele bedilizett a blenderem , vagy valamit el állítottam vagy nem tudom a renderelt képen nem jeleníti meg a textúrát pedig készítettem neki ablakot ablaktörlőt meg fűtőszálakat hátra meg egy tanuló vezető matrincát meg rá van írva hogy tesztkocsi meg egy olyan jelet is raktam rá. A fizika teszteléséhez lehetne pályát is készíteni amin különböző akadályon hajthatnánk át a kocsival ezzel ellenőrizve a kocsi viselkedését terepen.
  • Jeffjohnson
    Itt a link : 3DRAD amíg nincs programozónk szerintem megoldás lenne egy ilyen program használata. Jövő héten szerintem nekiugrok a 3drad-nak. Ezen a héten meg tutorial írás és BGE tesztelés.
  • Jeffjohnson
    Ha átküldöd akkor hétvégére megpróbálom beüzemelni. BGE hez van pár script amivel a kocsi vezérlését meg lehetne oldani illetve van több ingyenes program 3d rad amit lehet használni
  • Jeffjohnson
    Jól néz ki! Gyakorolni több mint tökéletes.
  • fuszhi
    Nézd Jeff úr csináltam neked egy kicsi kocsit tudom nem nagy szám, de ha betudjuk üzemelni, akkor van értelme készíteni szebbet. Ameddig a finom beállításokat végzi valaki addig lehetne dolgozni egy komolyabb autón. Én most csak úgy szabad kézzel készítettem.Üdv
  • fuszhi
    Lehet a frász. Inkább lenne nagyon is. Úgyhogy köszi előre is.
  • fuszhi
    Igen köszönöm hasznos lehet.
  • Jeffjohnson
    na még 1x jeff-blender.blogspot.com
  • Jeffjohnson
    Jah és lett egy blogunk is jeff-blender.blogspot.com ha van valami amit ott megosztanál szólj. Héten kirakok oda akkor 1 kis tükröződés tutorialt legalábbis ahogy én csináltam.
  • Jeffjohnson
    írjak neked egy kis tutorialt, hogy én hogyan csináltam?
  • fuszhi
    Neked olyan szépre sikerül ez a tükröződés, én már próbáltam hogy üvegfelületet adok a szürkének, és nem mondom hogy nem lett belőle tükröződő felület, de nem lett ennyire tiszta. A bump map sajnos nem segített a bajomon, de találtam valami hasonló megoldást az ajtó középső részére. Igaz nem ugyan olyan, de hasonló. Majd ha rárakom az ajtóra középre dobok egy képet.
  • Jeffjohnson
    Kicsit próbálgattam a tükröződést ma és ezt sikerült alkotnom
  • Jeffjohnson
    A tank "lenyomata" az bumpmap, olyat tehetnél a rücskös részre illetve asszem skydome-ot csináltam a pénzérmék köré amire egy nagyfelbontású hdr textúrát raktam aztán a tükröződéssel játszadoztam még kicsit. Ígérem hétvégén utánajárok kicsit a dolognak keresek valamit ami neked jó lehet.

Jó dolgokat lehet a node editorból is kihozni. Illetve az új blender cycles render is csodákra képes bár ezekhez nem értek de vannak nagyon jó tutorialok majd keresek párat.
  • fuszhi
    Nagyon elképesztő látványt nyújt a pénzed meg hogy tükröződik. A tank formája ahogy hiányzik a pénzből és ott érdes. Iszonyú jó. De gondolom ezt tudod. Nekem is jól jönne a tudományod :)