1768
Blender
  • Jeffjohnson
    Hányas verziószámú blender van neked fent?
  • Banki67
    Megvan az empty de csak simán kiválasztani tudom, nincs azon belül plain axes.
  • Jeffjohnson
    Na gyorsan kipróbáltam valamit, ami működött nálam.
    Object mode aztán shift+A kiválasztod az empty-t abból a plain axes-t.
    Aztán ezt az empty-t elmozgatod a kormány azon pontjához ahová szeretnéd a forgástengelyt (ha lenyomod a Z betűt akkor mutatja a térhálót lehet úgy egyszerűbb navigálni).

Ezután hozzá kapcsolod ehhez az emptyhez az összes alkatrészét az első villának (kormányt, kereket....stb.) ezt a CTRL+P (make parent) -vel tudod megtenni (lényeg az, hogy jelöld ki az összes részt (object mode) shift+jobb klikkel és a legvégén az empty-t, ezután jöhet a CTRL+P.

Ezután csak az empty legyen kijelölve és "R" (forgatás) utána "Z" (ez azt jelenti, hogy csak a Z tengely körül fog forogni) és elvileg jónak kell lennie.
    Remélem ez segít ha elakadtál szólj mert lehet így estére nem sikerült valami érthetően fogalmazni.
  • Jeffjohnson
    Azt szeretnéd, hogy úgy forogjon a kormány mint a valóságban? Hmmm jó kérdés. Az origint (ami körül forognak a tárgyak) úgy tudod állítani, ahogy írtad object mode transform panel és ott kiválasztod az opciókat. van origin to 3d cursor is és akkor bal klikkel előbb odarakod a 3d cursort ahova szeretnéd az origint és akkor a körül forog. Viszont, amit te szeretnél az egy bonyolultabb dolog. Így elsőre azt mondanám ,hogy vagy egy empty-vel vagy a csontozással oldanám meg. Sajna most nem nagyon van időm ennek utánanézni legjobb esetben pénteken lesz időm ha addig valaki nem írja be mi a megoldás vagy te nem jössz rá valamire akkor utánajárok.
  • Banki67
    Még annyi lenne, hogy szeretném az origint (azt hiszem így hívják azt amiből kijönnek a nyilak) az adott tárgy középpontjába juttatni. Volt amelyiknél sikerült az Object > Transform > Geometry to Origin funkcióval, de volt, ahol ez nem vált be :/
  • Banki67
    Hát akkor hogy ígértem íme az újabb kérdés:
    Az érdekelne, hogy hogyan lehetne megoldani azt, hogy a kormány egy általam beállított tengely körül forogjon? Megpróbálok képet is adni hozzá, hogy egyértelműbb legyen. Néztem tutorialt, de csak olyat találtam, ahol mozgatni lehet a tengelyen, de forgatni körülötte. nem.
  • Jeffjohnson
    Na ez már blender:
  • Banki67
    Jó ötlet amúgy ez a feladatmegoldós dolog, később szerintem be is szállok majd, de előbb megpróbálok valamit kezdeni ezzel a motorral :)
  • Jeffjohnson
    Mivel most hétvégén jön a karácsony. A mostani feladat (ezúttal remélhetőleg nem csak magamnak) egy karácsonyfa lenne. Nehéz feladat de találtam egy igen jó tutorialt méghozzá Andrew Price-tól.

• Jeffjohnson
  • Jeffjohnson
    Na, megint kissé késve de én azért nem adom fel :).
    Itt a papírlap. Igen, messze van a tökéletestől de gyakorlásnak jó volt.
  • Jeffjohnson
    Ugyan nem blender de inspirációnak tökéletes.
  • Jeffjohnson
    Azért van itt ez a totyik, hogy lehessen kérdezni :) de ha van egy kis angol tudásod akkor könnyű dolgod lesz mert rengeteg tutorial van fent a neten.
  • Banki67
    Hát nem hiszem, hogy valaha is olyan állapotba kerülne, hogy érdemes lenne ide feltenni :)
    Amúgy valószínűleg még lesz jó pár problémám, úgyhogy előre is bocsi a sok kérdésért :)
  • Jeffjohnson
    Azok a részek duplán voltak meg. Ezt érdemes mindig megcsinálni egyébként felül középen írja is mennyi duplát távolított el.

A mocirol meg várjuk a képeket ha elkészült!
  • Banki67
    Nagyon szépen köszönöm! Úgy néz ki ez volt az, bár pár helyen még kicsit manuálisan rá kellett segíteni :)
  • Jeffjohnson
    Mindent kijelölsz aztán "remove doubles" (edit mode-ban bal oldali panelen van).
    Ha ez nem segít akkor jobb tippem sajna nincs de nekem nagyon annak tűnik.
  • Banki67
    Sziasztok!
    Meg tudnátok mondani, hogy mitől lesz ilyen furcsa az árnyék nálam?
    Ha a kép nem beszélne magáért elég kezdő vagyok, úgyhogy ha lehet lépésről lépésre mondjátok meg, hogy mit hol kell állítani :)
  • Jeffjohnson
    E heti legyen mondjuk egy (vagy több) papírlap, amire ez a gémkapocs rá van tűzve.
  • Jeffjohnson
  • Jeffjohnson
    Nah kicsit késtem én is a hétvégi meló miatt de nagyjából 1 óra alatt ezt hoztam össze.
  • Jeffjohnson
    Okés, nem kell túlbonyolítani :)
  • Neoncsoves
    ne haragudj csak közelednek a zhk és mással is foglalkoztam meg kiment a fejemből (pedig már elkezdtem!). jövőhéten lehet befejezem és utólag azért még belinkelem :)
  • Jeffjohnson
    Következő heti feladat egy gémkapocs lenne. Remélem akkor már nem leszek ennyire egyedül :)
  • Jeffjohnson
  • Jeffjohnson
    Itt lenne az én tollam :)
    Nem tökéletes csak kb. 2órát szántam rá.
  • Jeffjohnson
    :)
  • Neoncsoves
    na, asszem neki is állok valamelyik előadáson :D
  • Jeffjohnson
    Nem tudom mennyire lenne kedve az ide látogatóknak de fel lehetne dobni egy kicsit a topic "forgalmát". Arra gondoltam, hogy kis feladatokat kellene kiadni, ami könnyű. Pl: csinálj egy tollat aztán mindenki berakná az alkotását. Vagy kinézünk egy egyszerű tutorialt, amit végigcsinálunk és a végeredményt berakjuk.
    Egy próbát megér aztán meglátjuk mennyire lesz ez hosszútávú.

Legyen akkor a heti feladat egy toll. Akinek van kedve vegyen részt benne függetlenül attól, hogy kezdő vagy profi. Jövő vasárnapig(12.01.) van idő.
  • Jeffjohnson
    Ha még nem láttad, akkor itt egy jó tutorialt emberi "fejre" sok hasznos infó van benne.
    Link
  • MasterMason
    Köszi. Nem, a csillogás az nem sss az szimplán specular. Az sss-el, ami egyébként van rajta, azt tudod állítani, hogy milyen mélyen hatoljon be a fény a bőrbe.
  • Jeffjohnson
    Jól néz ki mind2 gratula. Esetleg a fáraó bőréhez egy kis SSS kellene. Bár ebben annyira nem vagyok járatos de ha jól tudom ezzel szokták az emberi bőr felületének azt a kis csillogását megadni.
  • MasterMason
    Készül már a fáraó kígyója is, ez a jószág lesz a karján meg körbe a nyakában. :D

• MasterMason
    Renderteszt 2: Kicsit babráltam shaderekkel, de még mindig nem vagyok teljesen elégedett vele. Oké, hogy a kaukázusi rasszhoz tartozott a genetikai vizsgálatok alapján, de azért arra fele süt a nap szépen szóval azért barnábbnak kéne lenni, majd még lebarnítom kicsit. :D

• Jeffjohnson
  • MasterMason
    Egy renderteszt. :)

• fuszhi
    Elvileg az OMSI-hoz(omzihoz) ilyen műszerfalat szerettem volna valakitől látni, de hát sajnos senki se készintett. :) pedig bírtam volna a 263 as busz szépen berendezett hátsó és külső részét egy pontosan ilyen műszerfallal. Sok buszt megnéztem a 260 as szériából és hibásak. Jó lehet vezetni őket, viszont egyik sem pattent. Valószínű mert sajnos van aki a programozáshoz ért van aki a 3d hez inkább aztán gondolom ha nincs meg két ember közt az összhang a dolgok nem aránylanak egymáshoz megfelelő kép akkor soha nem lesz egy igazi ikarus. A hátsórészt le lehetne butítani profi textúrákkal észre se venne belőle senki semmit. A másik fele a műszerfal a fülke volna a lényeg hiszen ott ül a sofőr azt nézi az ember a legtöbbet. Na mindegy.
  • fuszhi
    De hát a sok gyakorlást semmi sem helyettesítheti arra pedig nincs mindenkinek ideje. Sajnos ez van nekem sincs már annyi mint régen. Még emlékszem a jó öreg Jeff úr javasolta hogy szokjak át az új bleder kezelőfelületére mert idővel rájövök hogy jobb az új blender. ..És tényleg. :)
  • TNH
    Huh, ne is mond. Én is anno azzal kezdtem, egész jól ki is tanultam az alap modellezést, de úgy, hogy kb. 2 év múlva elővettem, csak bámulni tudtam magam elé. Jobb lett, csak fura volt. Meg akkor még be volt építve az x import/export lehetőség, most meg plug-inok vannak...
  • fuszhi
    értem, én például nem innen tanultam meg uv hanem sok külföldi okító videókat néztem végig és jegyzetelgettem. Majd régi 249 b verzióról kellett a csekély angolommal átszokni az új felületre. Vagy ha valamit blender tutorialokban nem találtam meg megnéztem más videóra rá keresve és ha megtaláltam elgondolkoztam hol találom az adott funkciót a jó öreg blendiben.