Blender

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jeffjohnson
Blender egy teljesen ingyenes program ha megnézed a hivatalos oldalon a galériát vagy akármelyik blenderrel foglalkozó oldalt akkor látni fogod, hogy igazából a tudásod és a képzelõerõd az ami határt szab. Modellezni, animálni tökéletesen lehet vele van particle system is benne tehát részecske animációt (füst,tûz,víz) is készíthetsz sõt még 1 game engine része is van. Ingyenes program létére nagyon is felveszi a versenyt a nagy nevekkel. Millió +1 tutorial van hozzá, fejlesztése már hosszú évek óta töretlen. Én csak ajánlani tudom. Ha a kezdeti nehézségeken túllendülsz akkor könnyen kezelhetõ és akár profi célokra is használható a Blender.

sziasztok!
a 3ds max-hoz képest mennyivel gyengébb a Blender?

Jeffjohnson
zsír

fuszhi
túl fényes a hátsó nyelénél de hát ez van azóta már módosítottam rajta

"A memória a tapasztalat terméke. Így a tudat visszahatás a tapasztalatok útján b?vül."

fuszhi
készítettem egy :

"A memória a tapasztalat terméke. Így a tudat visszahatás a tapasztalatok útján b?vül."

fuszhi
Lehet soha nem fejezem már be, hiába szeretném mert nagyon fáradt szoktam lenni. Amúgy biztos jól tudna ki nézni.

Jeffjohnson
busz szimulátor készül 😊

fuszhi

Jeffjohnson
én a helyedben a buszt már az új blenderben folytatnám. 2 dolog miatt is az egyik a Bmesh a másik az új knife tool. Mind2 1000x könnyebbé teszi a modellezést de az új inset is ilyen.

fuszhi
Üdv kedves fórum társaim nem tudjátok a busz konvertáló programot honnan tudnám letölteni? elõre is köszi a helyes beküldõnek a választ üdv. 😊

fuszhi
Rendben. Biztosan kifogom próbálni. Bízok benne egyszer elkészülök vele és elégedettséggel tölt majd el, ha sikerül berakni az Omziba OMSI.

Jeffjohnson
Megjelent az új blender 2.63 szerintem minden idõk legjobb fejlesztéseivel. Bmesh, normális knife tool (elképesztõen jól használható), és rendes bevel. Mindenképpen rakd fel mert iszonyat jó.

Jeffjohnson
Bár ezt még sohasem próbáltam de van még a file->external data->make all path relaitve
opció ha ezt beállítod és utána mented el a munkád akkor minden elérési út relatív lesz tehát nálam is mûködnie kell ha elküldesz mindent úgy ahogy nálad volt.

Jeffjohnson
Könyvtárszerkezet:

Project könyvtár ez a fõkönyvtár ebbõl nyílik az összes többi
(pl:autós project)

alkönyvtárak:
modellek
referencia fotók
renderek
textúrák

Az a lényeg, hogy mindent rendszerezz és ne szanaszét az asztalon heverjenek a letöltött képek mert egyrészt lassítják a géped másrészt meg ha sok dologba fogsz bele akkor belekeveredhetsz és nem tudod mi hova kerül.

pl:ezeken a könyvtárakon belül is érdemes nyitni még több alkönyvtárt pl a modellek könyvtárban külön könyvtár legyen az autóknak, pályáknak...stb.
értelem szerûen legyen meg mindennek a saját kis helye.

A fontos az, hogy mindannyian ugyanazt a könyvtárszerkezetet használjuk és így könnyen el tudunk igazodni egymás munkáján.

Van egy funkció a file->external data-> pack into .blend file
ezzel a textúrákat be tudod csomagolni a .blend fájlba és így egyszerûen el tudod küldeni amit aztán ugyanitt én az unpack into files al ki tudok csomagolni akár ezt is lehetne használni.

Jeffjohnson
Kicsit elfoglalt voltam én is az utóbbi idõben de igyekszem én is újra belelendülni.

fuszhi
Ezt készítettem ,nem nagyon írtál úr , de nem is baj mert nekem se van sok idõm a meló elviszi meg a kipihenése a nagy részét a napomnak.

Jeffjohnson
Okés leírom majd a tudnivalókat. Haladjuk szépen sorban a tervezésben milyen környezetben legyen(város, puszta,sivatag stb...) --->milyen a pálya nyomvonala,típusa(macskakõ,aszfalt..stb)-->milyen egyéb kiegészítõ tárgyak legyenek (pad,kerékvetõ,lámpa...stb.) nyilván ezt a pálya környezete majd befolyásolja mert mondjuk egy sivatagban nem sok ház van ---> milyen napszak legyen éééss a legnehezebb a pálya rendes bevilágítása. Szerintem textúrázást menet közben kellene végezni az egyes szakaszokban, hogy lássuk ha valamit át kell alakítani és ne a végén derüljön ki. Könyvtárszerkezetet meg a csomagolást leírom rendesen ha hazaértem.

fuszhi
Szerintem kéne csinálni egy verseny pályát 8 alakban ami hol alul hol fölül megy át saját magán kétsávos köré kell egy parkhoz hasonló rész és egy lelátó , mint egy csarnok. Világítás fények. Nem kell túl bonyolítani és a terelõ rámpák vagy mik hogy csak az úton lehessen autókázni mert ott is kell. Majd lerajzolom nagyjából ha lesz idõm. Meg is csinálhatom meg ilyesmi , de jó volna akkor ha leírnád nálad hogy van a blenderes részleg könyvtárfa szerkezete. Konkrétan mert ha elkészítem textúrázatlan megy át hiába lesz ott a textúrás fáj. Mindegy tudod mirõl beszélek. Hétvégén lesz idõm rá ha haza értem.

fuszhi
Világos-világos úr természetesen egyet értek. Holnap hazaérek megírom mi mellett döntöttem. Addig is a legjobbakat üdv

Jeffjohnson
Mit szólnál ha pályatartozékokat kezdenénk el gyártani. Minden héten csinálunk 1et legalább mindketten. Igazából majdnem minden lehet pályatartozék ház, fa, pad, lámpa...macskakõ....stb... Te választasz mi az e heti téma. Csak, hogy azzal a projectel is haladjunk.

Jeffjohnson
<#taps>

fuszhi
készítettem még ilyet is

meg egy ilyet :

fuszhi
Azért van különbség egy sík felület közt, és egy nem sík felület közt.

fuszhi
mai

fuszhi
köszi jeff úr. Jó fej vagy.
Biztos meglehetett volna élethûbbre. A fa sziínét igazából nagyon elrontottam meg a lustaságom lehetett volna tenni rá tudod az oldalára hogy (eur) meg stb 😞 😊))) na mindegy 😊 Mostmár így marad ,de nem haragszom meg ha ti is dobtok egy raklapot ha van kedvetek. Hátha valami jó fogást el tudok lesni.

fuszhi
van egy olyan pont mikor valaki úgy tud szerkeszteni hogy az átlépi azt a határt ami az életszerûség felé húz inkább és nem az ellenkezõ irányba a Theodora Aquareles palackok átlépik ezt a határt és inkább valósnak hatnak mint utánzatnak. Tényleg szép. Én gépem nem tudna ilyet mert mire le renderelné lemenne a fél nap. Sok gondot okozott mire kitapasztaltam hogy kábé mennyire menjek bele részletességbe nálam a felismerhetõ kategória már szupernek számít. 😊

Jeffjohnson
Jól sikerült gratula!

fuszhi
végül maradtam ennyibe

fuszhi
Szép munka gratulálok.

Jeffjohnson
Persze még csak tanulod. Ez nagyon jó! Jól néz ki gratula.

Jeffjohnson
2.62-es Blender alapból tud. Csak be kell kapcsolni.
User preferencies->addons->Import export-> aztán bepipálod a Import-export directx format-ot.

Csak nem a 3dRad miatt kellene?

Még csak tanulom a Blender-t, de ha már ásványvíz, akkor itt az én blender ásványvizem! <#hehe>

ETS2 képgaléria: http://www.flickr.com/photos/_retoucher/sets/

Nekem olyan kell ami .x-be konvertál.

AMD A8-3850,ASUS GT640-2GD3,8 Gb RAM 1600MHz

Jeffjohnson
töltsd le a 2.62-t

Nekem nincs 2.49-ben nincs uv face select.Mit csináljak?

AMD A8-3850,ASUS GT640-2GD3,8 Gb RAM 1600MHz

fuszhi
Abszolút igazat kell hogy adjak. Bizony bizony a raklapra tervbe volt véve az asztalnál nem. Az asztalos képen, kérlek szépen tisztelettel a cini mini a lényeg a többi csak köré építettem. A raklapos témánál lesz egy két szeg fej , de szerintem majd nem annyira látszik. telenyomom kötésbe késõbb árúval. 😊 Az takarni fogja azt a részt. Remélem jó lesz olyan hasonló mint az életben is. 😊

Jeffjohnson
Jól néz ki. A fa asztalnak jók a textúrái. Ha gonosz akarnék lenni azt mondanám, hogy hol vannak a szegek 😊.

fuszhi
készítek egy kompozíciót remélem be is tudom majd fejezni két részletet beteszek érdekesség ként

fuszhi
jeff úr az átlátszóságot hol tudnám állítani? Mit gondolsz?
Mert a lámpáknál ha berakok egy fény forrást az izzóba vagy egy fóliával le van takarva valami halványan látszódik a mögötte lévõ tárgy.

fuszhi
😊 a békát hagytam a ... ba mert valamit elállítottam a kamerán és nm akarta használni a kameranézetet át állítani se lehetett úgyhogy készítettem egy új kompozíciót íme:

fuszhi
Ja meg amúgy se tudnám fúllosra még ahhoz "gyenguci" vagyok 😊))))))))))))))))))))))))))

fuszhi
Neeem egy kis és nagy kereskedésben dolgozok és ott sokat használom a "brekit". 😊)))))))))) sokszor kevés az idõm de gondoltam felrakom mint érdekességet nem akarom fúllosra mert bármit készítek gyakorlás ként van.

Jeffjohnson
Tescoban jártál? 😊 Jópofa, kicsit világítsd meg jobban.

fuszhi
...egyenlõre eddig jutottam:

fuszhi
...mutatok valamit tegnap este próbálkoztam még valamivel

fuszhi
nagyon komoly lett jó jön ki hogy a háttérben ott van a kompozícióban egy csillag ami ugye teljesen jól ellett találva hogy egy legyen a történettel meg hát az effekt ahogyan a csillag visszatükrözi környezetét. "Ütõs" lett 😊))) jaja<#taps>

fuszhi
Dedurva nagyon komoly nyomassál majd másfajtát is ahogyan én is, jók ezek. Komoly lett. 😊)) Ma itthon vagyok ma tudok keveset ügyködni. Terveztem is hogy készítek valamit, az új munkahelyemmel kapcsolatos, majd ha elkészült mutatom. Tök jó lett. 😊))) Ja meg lehet újra rakom a gépet is és akkor majd írd már meg hogy legyen a blenderem ahogyan neked is van könyvtár szerint és hova mentsem mert akkor a textúrákat meg mindent a aszerint készítek el hogy legalább az segítse a munkánkat majd. Fontos nyilván hogy ugyan úgy legyen mert akkor nálad is gondolom én rajta lesz megjeleníti a textúrát és nem kell még egyszer felraknod vagy csak ha egy kettõt cserélnél nem kell az egésszel szórakoznod. Na mindegy majd alakul akkor.

Jeffjohnson

Kicsininja visszatért 😊 majd még javítok rajta.

Jeffjohnson
<#eljen>

fuszhi
Nem is rossz ötlet. Hoztam mára még valamit egyik kedvenc könyvem :