9996
  • Dzsini

A Vega VV01 az indítóálláson, benne két "rendes" (LARES és ALMASat-1) és hét pikoműhold - egy-egy magyar, román, lengyel, spanyol, francia, és két olasz.
  • Dzsini
    kezdődik a közvetítés
  • [NST]Cifu
    Máris hallgatom.
  • Dzsini
    A szombati [URL=http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2012-02-11]Történet, hangszerelve[/URL] műsorban (12 óra 22 perctől) beszélgettek dr. Gschwindt Andrással, a projekt vezetőjével (cím és az időpont között van a play gomb).
  • [NST]Cifu
    Holnap megy fel a MASAT-1, lehet rá készülni!

Honlap
  • immovable
    Értem. Jók a linkek nézem. Kösz.
  • Dzsini
    Mivel más megfigyelési mód nem nagyon lehetséges (elméletben van Hawking-sugárzása, de ezt még nem tudták megmérni), így tényleg csak a hatása alapján lehet ilyen becsléseket tenni.
    Egyrészt a lencsehatás segít benne, a hatása alapján jól vissza lehet vezetni a tömegre (az észlelt csillag fénye alapján következtetni tudnak a távolságra, az alapján pedig a szükséges torzításra, hogy az észlelt kép létrejöjjön).
    Másrészt a fekete lyuk körül keringő objektumok megfigyelése alapján is következtetni tudnak rá (csillagok, gázok keringési sebessége, távolsága - a kepleri egyenletekre és az általános relativitásra alapozva lehet becsléseket tenni).

A Tejút közepén levő fekete lyuk körül keringő kb. 90 csillag mozgása alapján annak tömegét kb. 4 millió naptömegre teszik - részletesebben itt olvashatsz róla angolul, a sugarára is becslést tesznek (6 fényóra környéke, a Nap-Uránusz távolság).
  • immovable
    Hi. Egy kérdés. A csillagászok/fizikusok hogyan számolják ki, becsülik meg a fekete lyukak tömegét. Nem számítás maga érdekel, hanem az elv. A környezetre gyakorolt gravitációs hatása alapján, vagy hogy?
  • polarka
    Nem buták, leközölték, ők mit hogyan számoltak. Lehet tévedek, de úgy gondolom, h ebben az OPERA kísérletben inkább alkalmazott/gyakorlati fizikusok vesznek részt. Nah mármost még az elméleti fizikusok sem feltétlenül tanulnak ált relt, az alkalmazottak meg még inkább nem. Tehát így én nem gondolnám "alapvető zűr"-nek, ha nem számoltak vele korrektül. Míg egy elm. fizikus számára alapvető zűrnek számítana.
    Ha jól emléxem már javítottak egy szisztematikus hibát az eredményeikben.
    Van egy olyan cikk is, ami elvégzi a nem inercia-rendszerbeli számításokat és vagy 60ns-os eltérés is jelentkezne a valós utazási időben.

Persze újabb, jobb és független mérésekre várnak.
  • Dzsini
    Köszi a kiegészítést, abban igazad van, hogy egy "bulvártudományos" (origo, vagy akár az időkép is ilyen szempontból) oldalnál nem várható az akadémiai reakciók leírása - kevésbé érdekes :)

... bár szerintem a publikálók sem olyan buták, hogy ne járjanak körbe eléggé egy témát azelőtt, hogy kiadják a kezükből, ha alapvető zűr lenne a méréssel vagy a következtetéssel, akkor nem került volna be a tudományos szakfolyóiratokba sem. A várakozás pedig egy oldalról tényleg az, hogy nem fogják igazolni, más oldalról pedig pont az :) Majd kiderül, ezért is készül még néhány mérés, hogy ki lehessen zárni a tévedést - bármelyik irányban.
  • polarka
    Korábban milyen fizikai sebességhatár dőlt meg?
  • polarka
    Ami hiányzik ezen cikkből:
    enwiki: Faster-than-light neutrino anomaly: Reception by the physics community

Az elm. fizikusok nem foglalkoznak vele egyelőre, mivel inkább azt gyanítják, h vmit elqrtak annál a kísérletnél. Ekkora sebességkülönbség ugyanis egy szupernóva észlelésnél jelentős különbséget okozott volna a beérkező fény és neutrínó ideje között.
    A publikációjukban, amennyire tudom nem számoltak az ált rel szerint, ami megkerülhető lenne, ha fény és neutrínó egymás mellett, ugyanazon úton haladt volna, de ebben a kísérletben nem ez történt.
    Tehát a várakozás nem az, h később igazolni fogják.
  • [NST]Cifu
    LoL
  • Dzsini
    Cifunak sok szeretettel:

"It was the cheapest way to simulate low gravity."
  • Dzsini
    Bár ez már nem nagyon űrkutatás, de végül is én kezdtem bele :)
    A jelenlegi modellek szerint a felső hőmérséklethatár a Planck-féle 10^32 Kelvin, ha sikerül ezt az alapvető modellt olyan mértékben megdönteni, hogy másfajta számítások illeszkednek a mostani mérésekre is, akkor még változhat, de ezt előre nem lehet tudni.

Ahogy azt sem, hogy a mostani neutrínós dolognak mi lesz a vége. Hawking is bejelentette már párszor, hogy tévedett, revideálta többször is az álláspontját pl. fekete lyukak tekintetében, bármi jöhet.
  • Molnibalage
    Szerintem ez nem idő kérdése...
  • Pares
    Idő kérdése volt pusztán, hogy egy újabb sebességhatár megdől. Egyébként azon gondolkodtam, hogy ha talán sebességben van is abszolút korlát, de hogy állunk a hőmérséklettel? Az abszolút nulla fok, vagyis a 0 Kelvin az alsó határ, de hol a felső? Létezik felső? Mi a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a legmagasabb elérhető hőmérséklet? Egyedül egy rövid wiki cikket találtam róla, ez a Planck hőmérséklet.
    Érdekes.
  • Dzsini
    a link újra - rosszul sikerült bezárni előzőre, elnézést.
  • Dzsini
    Ettől még ők feltételezhetik, hogy igazolva lesz, ha már az általuk leírt világképhez (lásd Kvantum-radaros cikkek) illeszkedik a dolog. Ott írnak elég sok olyan cifra dolgot, amihez képest az, hogy mondjuk nem a fény a sebesség-abszolút, hanem a neutrínó, és a fényről csak azért hittük eddig, mert nagyon közel áll egymáshoz a kettő, az apróság.

Érdekes korban élünk, sok olyasmit kezdenek el most feszegetni, ami jó száz éve majdnem dogmaszerűen jelen van a fizikában - itt látszik amúgy, hogy kik azok (a tudósok közül is), akik képesek az általuk igaznak tartott dolgok cáfolatát elfogadni, figyelembe venni, és kik azok, akik inkább nekitámadnak azoknak, akik a Szent Igazságokat meg merik támadni*. Én kíváncsian várom ezeknek a kutatásoknak az eredményét is, a Higgs-bozon utáni kutatás kifutását is, hogy sikerül-e valamit kezdeni az új távcsövekkel megismert ezernyi, tízezernyi exobolygóval, hogy mire jutnak a Naprendszerünk felfedezésével... és bár hiú álomnak tűnik manapság, én azért szeretnék látni embert legalább a Marson.

*: fontos, hogy itt tudományos jellegű, tudományos igényességű "támadásról" van szó - kísérletek útján, azok eredményeivel, és nem "én jobban tudom" típusú áltudósokról, akik két mondattal cáfolják az elmúlt több száz év eredményeit, majd megsértődnek, ha valaki esetleg megkérdezi tőlük, hogy ugyan miért is nem publikálnak a végtelen tudásukból valamit, miért elhagyatott útszéli fórumokon osztják az igét.
  • patiang
    Nekem nem jött le a linkelt oldal, de azért köszi, már olvastam róla.
    Nekem csak azért érthetetlen, mert még nincs 100%-osan bizonyítva.
  • Dzsini
    Mostanában cikkezett róla az SG is, és más, komolyabb oldalak is, miszerint a neutrínók bizonyos mérések alapján egy picit gyorsabbnak tűnnek a fénynél, de egyelőre egymásra várnak a kutatóhelyek, hogy a méréseket megerősítsék vagy megcáfolják.

Például [URL=http://www.origo.hu/tudomany/20111118-neutrinok-fenysebesseg-megerositettek-a-fenynel-gyorsabb-neutrinokat-a-felfedezok.htmliinnen kezdve[/URL] olvashatsz róla, ez a közérthető változat.
  • patiang
    "A fény a neutrínóknál kicsit visszafogottabb, de még így is közel 300 ezer kilométeres, másodpercenkénti sebességgel száguld a Föld felé;"

Mondjuk ezt nem teljesen értem
  • patiang
    Igazad van, bár néha a dolgok nem azok aminek tűnnek.
  • Dzsini
    Mókás kis cikk, pár napja olvastam (és el is felejtettem, hogy ide be lehetne linkelni) - meglehetősen hatásvadász, de ez a dolga, ilyen az ottani stílus.

(a kvantumradaros cikkeiket néha elolvasom, és próbálom felfogni, vagy rájönni, hogy hol hülyeség)
  • patiang
    Már ha lesz.
  • patiang
    Ami ellen nagyon nehéz lesz védekeznünk: X osztályú napkitörés
  • [NST]Cifu
    Immár az űrsugárzás felelős a Fobosz-Grunt vesztéért.

Mellesleg pedig a következő Szojuz-TMA indítását laza másfél hónappal eltolták, mert az űrkapszula nem ment át a hermetikai teszteken, ezért a következő (május 30.-ai) útra szánt űrhajó indul majd, valamikor ápriisban.
  • Voyager5
    Astronomy Picture of the day
    :)
  • ManoNegra
    Lélegzetelállító fotók az űrből – Douglas Wheelock asztronatuta képei

(bocs ha volt már)
  • morcosqtya
    Majd a SZÉP kártyával... :)
  • Dzsini
    Sikerült megegyezésre jutni az orosz, az európai és az amerikai vizsgálatnak (utolsóként az ESA nyilatkozott), eszerint a légkörbe érkezés mi időnk szerint 18:46-kor (plusz mínusz 1 perc), 80 kilométer magasságban, nagyjából ezen a ponton történt. Az utolsó mért adat 7 perccel későbbről van, csupán 10 kilométeres magasságból, ez a fenti becsléshez jól illeszkedik. A darabokból szinte bizonyosan semmi nem érkezett szárazföldre, elég meredek volt a pálya vége.
  • Molnibalage
    Most mondjam, ha te mész, akkor én is. Az én listámon is rajta van. Az sem baj, ha az ISS-ről. :)
  • Dzsini
    Ha már mostanában söpört át rajtunk egy adag Napocska, nézegessünk sarki fényt (ezt még egyszer látni szeretném élőben, teljes napfogyatkozás már megvolt, ehhez "csak" utazni kellene):

Bjørn Jørgensen fotója Norvégiából, és három különféle webkamera és egy fotósorozat Skóciából
  • [NST]Cifu
    Mann Adrián (?) képei a Space.com-on. Bolygó- és csillagközi űrhajók, Skylon és egyebek.

[center]
    Méretarányok: Daedalus vs. Saturn V.

Troy Mars-küldetés
  • [NST]Cifu
  • Dzsini
    Sok a bizonytalanság a leérkezés időpontja körül, előfordulhat, hogy akár Európa fölött is látszódott néhány darab a szétesés után - mivel nagyon nagy eszköz volt, történhetett olyasmi, hogy széttöredezett, és sokkal hosszabb sávban érkezett a légkörbe.
  • Dzsini
    A lizard-tail is ugyanúgy csak számíttgat, legfeljebb gyakrabban frissítik telemetria alapján az adatokat (és képesek időben lekapcsolni egy pöttyöt :) )

A leginkább másodpercre kész forrás most is, és a ROSAT-nál is a twitter volt.
  • Tetsuo

A legtobb oldal "live tracking" es hasonlo kifejezesekkel csabit, de koze sincs se a live-hoz se a trackinghez. A fenti link meg el volt rejtve meg a google ajanlatok kozott is.
  • Klon
  • Tetsuo
    Raadasul ugy gondoltam, az index forumain jobban kovetik a temat... de ahogy latom, anak is csokken a nepszerusege. Van vmi ujabb forumportal v mindenki facebookozik? Normalis (kozel objektiv es messze a bulvartol) hircsatornat sem latok jo ideje.
    Egy masik kedvenc forumom is behalni latszik. :S