9996
  • COOLancs
    Szinte óránként változik az időpont, magyarul senki sem tudja előrejelezni.
  • Dzsini
    A mérési adatok alapján frissítették az előjelzést (nem fékeződött annyira, mint becsülték):

A nyíl az ablak közepére mutat, mi időnk szerint holnap éjjel 23 óra 51 percre, a kék vonal az előtte-utána kb. 6 órás időszakot jelzi.
  • Voyager5
    Programajánló - Hubble
  • Dzsini
    Lehet, hogy lesz - matematikailag (fizikailag) van rá esély ugyanúgy, ahogy eddig is megvolt, de meg kell nézni egy Föld térképet, vagy kézbevenni egy földgömböt otthon, és elgondolkodni rajta, hogy mekkora is Magyarország (vagy akár Európa) rajta.

(a legszebb egy rádiós híradás volt, ahol ma délben percre pontos(!) előrejelzést sütött el a hírolvasó)
  • Molnibalage
    Anyám is jött be, hogy úristen. Mire közöltem, hogy a fékomoly topikon már több napja is szóba került, hogy nincs itt semmi látnivaló...
  • Dzsini
    Így van, az MTI-nek is be kell szállni az Origo-színvonalú hülyeségbe - a Föld felszínének jó 3/4-e víz, a mostani becslések alapján pedig Európát szinte biztosan nem érinti a beérkezési ablak, de igen, meg kell szólaltatni a katasztrófavédőket is.
  • birdo #1585
    Nesze neked űrkutatás((
    " Pedig olyan izgi lenne élőben sci-fi-t nézni."
    Lehet, hogy fogunk ((
  • Pares
    Áh, szóval a szokásos. Még mindig évtizedekre van a Marsra-szállás ezek szerint... Bah. Pedig olyan izgi lenne élőben sci-fi-t nézni.
  • [NST]Cifu
    Jelenleg a VX200 teszt-hajtóműnél.

200kW energiafelvétel, 6 Newton tolóerő, 50km/s kiáramlási sebesség, hozzávetőleges ISP értéke: 5000 másodperc.

Elméletileg ígéretes technológia, a jelenlegi elektromos hajtóművek közül a jobbak közül való (az ion- és hall-hajtóművek nem képesek komoly tolóerőt előállítani, tehát nagy űrhajókhoz, emberes repüléshez a VASIMR hajtómű szupernek tűnik...).

Csakhogy... Robert Zubrin (röviden: nem egy előadóművész, mint de Grasse, de nagyon komoly mérnök háttere van, és lassan három évtizede készít folyamatosan Mars-űrhajó és Mars-misszió terveket, mellesleg a Mars Society egyik alapítója) nem annyira rajong érte:

Röviden:
    -Csak pár másodpercig képesek a VX200-at jelenleg üzemeltetni az adott teljesítményen.
    -Nem számolnak a veszteségekkel. Amik viszont brutálisak. A rendszer gyakorlatilag annyi hőt termel, hogy szinte lehetettlen lehűteni folyamatos működés közben.
    -Efektíve azt sugalja, hogy a VASIMR-re való csodavárás miatt torpedózzák meg a Zubrin- (és Mars Society)-féle Mars-terveket.
    -Rámutat, hogy ha akarná, akkor a NEAR küldetéseket már a mostani technológiával is megvalósíthatná a NASA.
    -Rámutat, hogy nincs nukleáris reaktor-program, ami táplálná a VASIMR hajtóművet.
  • mijki
    A VASIMR(Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket) program most hol tart?
  • Dzsini

Jönnek a jóslások, az első egy orosz hírügynökség tudományos csoportjától vasárnap este-éjszakára (mostantól 58-60 óra, a jóslás középpontja nyíllal jelölve), egy keringés kb. 87 perc.
  • [NST]Cifu
    (viszont mindenképpen olcsóbb, mint feldobálni egy-egy távcsövet az űrbe)

Az a baj, hogy a Földi távcsövek nem képesek pótolni az űrbéli telepítésű távcsöveket, az infravörös és UV tartományban túlságosan is sok a légköri zavarás, ott már nem sokat ér az adaptív technológia (megjegyzem, hogy a látható fény tartományában sem rajonganak érte annyira, de "ez van, ezzel kell főzni" elv miatt azért erőltetik. Lassan zöld utat kaphat ugye a TMT-nél is nagyobb European Extreme Large Telescope, ami hozzávetőleg 1 milliárd euro lesz.

Ez ugyan sokkal olcsóbbnak tűnik, mint a James Webb jelenleg 8,7 milliárd dollárra taksált költsége, de viszont sem a TMT, sem az E-ELT nem lesz képes arra, amire a JWST képes lehet.

Szóval egymás mellett élhetnek, de nem pótolják egymást...

Megjegyzem a tervek szépen visszafejlődtek, volt 100 méteres teleszkóp terv is (OWL) és 50 méteres is (Euro50). Ehhez képest az E-ELT először 42 méteresre volt tervezve, majd visszavágták 40 méter alá.
  • immovable
    Hát nincs mit. :)

Én akkor is belenéznék.
  • Dzsini
    Ebbe már nem nagyon nézegetnek bele, monitorokat bámulnak, ha az automatika jelez valamit :( a klasszikus csőbebámulás egy bizonyos méret fölött nem nagyon él, inkább CCD-k üldögélnek az okulár helyén :)

Adaptív optika: ahogy ezt olvasgattam jó ez, de azért nem egy világmegváltó dolog...

pontszerű fényforrás képe adaptív optika nélkül és azzal - sokat számít, de nem lesz belőle pont. (viszont mindenképpen olcsóbb, mint feldobálni egy-egy távcsövet az űrbe)
    Mindenesetre köszönöm az információt, újdonság volt.
  • immovable
    Ahogy Molni, mondja, "szinte" teljesen ki tudják küszöbölni a torzítást. Adaptív optikának hívják.
  • immovable
    Én meg olyan szívesen belenéznék egy ilyenbe. Nekem egy 15cm-es van(), az is állat, milyen lehet ez.
  • Molnibalage
    A Natgeon láttam olyan filmet amin azt mutatták, hogy valami új távcső tudja komenzálni még a légköri torzítást és majdnem olyan szinű felvételeket csinál idelentről, mint ami a Hubble ~15 éve.

Persze ez magával hozza azt a kérdést, hogy ha odafent lenne ilyen távcső...
  • Dzsini
    A légköri zavarokat meg addig is elkergetik az útból, hogy jobban lásson :) Talán nem véletlen, hogy a Kepler hozta el az exobolygók felderítését...
  • Pares
    Szép és jó, de akarok már látni egy fényképet egy exobolygóról végre!
  • immovable
    30 méteres távcső épül.
  • Dzsini
    Hát, ahhoz legalább egy, bizonyíthatóan rajtunk kívül eső (aktuális vagy utólagos) nyom kellene, hogy egyáltalán el lehessen kezdeni a számolgatást.
    Ráadásul ezek a távcsöves megfigyelések egyelőre túlságosan gyengék ahhoz, hogy egy bolygó felszínét megpillantsák (még a saját naprendszerünkben sem térképeztük fel behatóan az égitesteket, főleg azokat, ahol a felszín valamilyen gázba/felhőbe burkolt - lásd Vénusz, ami itt van egy köpésre), így marad a Drake-féle tudja a fene állapot, mint ahogy a bolygóknál is volt pár évvel ezelőttig. :)
  • Pares
    Személyes véleményem szerint csak idő kérdése, és az élet jelenlétével kapcsolatban is hasonló következtetésre jutunk majd...
  • Dzsini
    Pár oldal már lehozta, én inkább az általam követett Hubblesite-ot teszem meg forrásként:
    Úgy néz ki a bolygók jelenléte inkább szabály, mint kivétel: minden hatodik csillagnak van Jupiter-tömegű, felüknek Neptunusz méretű, és kétharmaduknak(!) Föld-méretű bolygója. A statisztika ez alapján azt mondja, hogy minden csillagra jut legalább egy bolygó, és inkább kicsik, mint nagyok.

Szépen módosulnak a Drake-egyenlet értékei :)
  • Molnibalage
    Amen atyám.
  • [NST]Cifu
    Ha kérhetnék mindenkit, hogy a összeesküvés-elméletekkel fáradjon az NWO topicban. Roppant fogékony lelkeket lehet találni ott az ilyesmire.

A továbbiakban viszont törlöm innen az ilyen marhaságokat.
  • Pares
    Igaz vagy nem, mára újra kiéleződött a hidegháborús ellentét a ruszkik és a jenkik között.
  • patiang
    ki tudja?
  • [NST]Cifu
    A többség úgy akarja, hogy maradjon az Universe Today. Esetleg ha valakinek nagyon hiányzik a Galaxy Zoo, akkor egyszer majd lesz egy kicsivel magasabb banner, amiben az is benne lesz. :)

Érdekes, hogy az UT amúgy nem jutott eszembe, pedig szoktam látogatni.
  • Pares
    Há' miféle demokrácija ez?
  • Rincewind
    Utolagos engedelmetekkel hozzaadtam egy linket a fejlechez a Universe Today "szemelyeben" (frissiteni kell a fejlecet hozza). A Space.com es a Bad Astronomy utan az egyik legnagyobb latogato-bazissal rendelkezo urkutatassal foglalkozo blog. Tulajdonosa pedig az a Fraser Cain, aki Dr. Pamela Gay-el az Astronomycast-et csinalja mar sok-sok eve. Hozzaerto es naponta frissulo oldalrol van szo, raadasul rendkivul nyitottak a kozosseg fele. Rendszeresen rendeznek live event-eket, amihez barki csatlakozhat a Google+-on.

Viszont, tekintve, hogy nem volt ennyi hely a fejlecben, kenytelen voltam kikukaztam a Galazy Zoo-t, ami egy fantasztikus site azoknak, akik konkretan reszt szeretnenek venni amator tudomanyos munkaban, viszont nem volt egy kimondottan hir site. Igy ugy iteltem meg, hogy arra volt legkevesbe szukseg.

Termeszetesen ha valaki nem ert velem egyet az kerem jelezze es akkor megbeszeljuk. Elismerem ha tul gyorsan cselekedtem es termeszetesen visszateszem a regi allapotot ha a tobbseg ugy akarja.
  • Pares
    Gondoltam, hogy valami nem fog stimmelni, elvégre index cikk... :D
  • kamov
    Nem.

Egy hibát adott tovább a sajtó.

1. Az X-37B hónapokkal előbb állt pályára mint a Tiangong.

2. Hiába hasonlít a pályahajlásszög és a magasság, a pályáik síkjai majdnem derékszöget zárnak be egymással (máshol metszik az egyenlítőt). A közelségek ezért nagyon ritkák és 8km/s feletti relatív sebességgel történnek. Így semmivel sem lehet többet megtudni, mint egy földi távcsővel.
  • Pares
    Kína után kémkednek?
  • Rincewind
    Addig befejezzuk a "konyvet." ;)
  • Dzsini
    Jövő hét végére ígérik a Phobosz-Grunt lepottyanását :)
  • Rincewind
    Picit megint uborkaszezon van, ugyhogy szeretnek egy ujabb videot megosztani veletek. Ezuttal Stephen Hawking - A Brief History of Time cimu konyvenek teljes hanganyagat. A konyv fantasztikus--tenyleg orom hallgatni minden szavat--igy szinte barkinek ajanlom (persze titkon remelem, hogy senkit nem fog erdekelni, mert mar mindenki olvasta ). A video talan egyetlen hatranya, hogy mellozi az eredeti konyv abrait (legalabbis ameddig eljutottam benne, mert meg en sem fejeztem be [majdnem 3 ora]).

• [NST]Cifu
    Pedig ez jobbára elektromosan gerjesztett fény. ;)
  • [NST]Cifu
    Eredeti kép.
  • Molnibalage
    Ez létezik nagyobban is? Honnan van az eredeti?
  • ManoNegra
    Olyan mintha lángokban állna.