9996
  • Dzsini
    Humorosaranyosból, mert hihetetlen látvány és hang:

From the upcoming Special Edition Ascent: Commemorating Space Shuttle DVD/BluRay by NASA/Glenn a movie from the point of view of the Solid Rocket Booster with sound mixing and enhancement done by the folks at Skywalker Sound. The sound is all from the camera microphones and not fake or replaced with foley artist sound. The Skywalker sound folks just helped bring it out and make it more audible.
  • wantonly
    Én is ma délelőtt olvastam róla, jól eltitkolták. De kellemes meglepetés. Bár csak egy elég egyszerű kamera van benne, 640x480 felbontással.
  • Dzsini
    A MaSat fényképezget is

• Dzsini
    Földrengés - esetleg - a földön, felszín alatt levő pármillió amperes szupravezető kábeleket rongálhatja meg, ha azok megállnak, akkor viszont nagyot puffan 20 kilométerről a cső vége :P

Valamint amíg működik a környéken egyetlen iránytű sem mutat majd normális irányba.. egyéb mókákról nem is beszélve.
  • [NST]Cifu
    Mivel elektromágneses elven tartják fent, ezért a földrengés annyira nem probléma (gondolom egy sok km-es kábel tud annyit nyúlni, hogy azt a max. pár méteres elmozdulást kompenzálja). Mivel "csak" 20km magasan van a vége, ezért ott még űrszemét, meteor aligha probléma. Amitől védeni kell, az a légiforgalom, de lezárt légtér esetén, illetve félreeső vidékre telepítve ez sem probléma.
  • wantonly
    Ezt nevezem én magasépítésnek. :)

Amúgy ez kissé instabil lenne, nem? Nem is beszélve arról, hogy mi történik, ha földrengés van, belecsapódik egy meteorit darabka, űrszemét, stb.?
  • Dzsini
    Alábecsültem a technológia haladását :) Már 2-4 körül jár, a space elevator még számot se kapott :)
  • Dzsini
    Hát, a 1,1 és a 1,3 a tízes skálán végül is jelentős előrelépés :)

Akkor már inkább a launch loop stílus, nekem az tetszik.
  • [NST]Cifu
    Természetesen van olyan forgatókönyv, amely alapján visszahozná, hiszen a 60 milliárd a teljes költsége az embert is világűrbe juttatni képes rendszer, űrjármű included. 20 milliárdba kerülhet a teherhordó (Gen-1) verzió (a légkör fékező hatása miatt ennél 10-20g-s lehet az indítócső elhagyásakor fellépő gyorsulás).

50$/kg indítási költségszintet elérni csak hasonló rendszerekkel lehet...
  • [NST]Cifu
    Hát az egész Gizmodo a "Popular Science" magazinra hajaz. :)

De attól még szép elképzelés, és egy fokkal reálisabb, mint az űrlift. :)
  • Molnibalage
    Soha nem hozná vissza az árát...
  • Dzsini
    Csak néhány ezer mérföldnyi szupravezető kábel kell 200 millió amperrel feltöltögetve... hát, ez sem holnap lesz kész :)

A 60 milliárd dolláros 20 éves konstrukciót pedig elképzelhetetlennek tartom, ez az egész cikk valahogy a 70-es évek "Popular Science" jövőmagazinjaira hajaz...
  • [NST]Cifu
    [URL=http://www.gizmag.com/startram-maglev-to-leo/21700/]Újabb Maglev "első fokozat" elképzelés[/URL]

• Molnibalage
    Hát ez az. Nem értem, hogy hol és mikor nyit ernyőt.
  • [NST]Cifu
    36000 m / 420 sec (7x60sec) ~ 85 m/s átlag süllyedési sebesség. Nyilván a sűrűbb légkörben csökken a sebesség, mivel a fékernyő hatékonyabb, tehát a becsapódási sebessége valahol 30 m/s köré saccolnám.
  • Molnibalage
    Hogyan ért földet 7 perc alatt ernyő nyitástól...?
  • Dzsini
    Hobbirakéta, ami "csak" 36 kilométerre repül fel, de már itt is jól látszik a Föld görbülete:

...milyen végtelenül picike labdán élünk.
  • Dzsini
    Azért az utóbbi tizennéhány évből játékbejelentés terén nem tudok zseniálisabb dolgot említeni. A Rovionak meg valószínűleg van mit a kenyérbe aprítani - abból volt hír anno, mikor felvitték a madarat :)

"A vörös madárfigurához nem kötődik hasonló tudományos program, bár valószínű, hogy az űrhajósok megpróbálnak majd Angry Birds-pályát építeni neki a súlytalanság állapotában. A plüssfigurát Anton Skaplerov kozmonauta viszi magával kabalaként. A madár egy feladatot mégis ellát majd, lebegéssel jelzi, ha az űrhajósok átlépték a világűr határát. A kabalát Skaplerov ötéves kislánya választotta apjának." - Ez utóbbi mondat ezekszerint a figyelemelterelés része volt :)
  • [NST]Cifu
    Hát hogy is mondjam... :)
    Van humorérzéke (vagy jó szövegírója). :)

"Don't ask me, how i get eggs in the space station" :D

Másfelől igen... kíváncsi vagyok, mennyibe került ez a játék kiadójának...
  • Dzsini
    Azért ez...
  • [NST]Cifu
    Érdekesen néz ki az Orlan űrruha LED fejlámpákkal. :)

• Dzsini
    Utazás a Naprendszerben (érdemes 1280-ra állítani).
  • [NST]Cifu
    Én olyan mondást ismerek, hogy aki csokoládégyárban dolgozik, annak fejedelmi étel a sós kifli. :D

Ettől függetlenül (bár gondolom ezzel mindenki így van) el tudnám viselni, ha ilyen dilemmákkal kellene foglalkoznom. :)
  • Dzsini
    Pár hét/hónap után? Én is szeretem pl. a csirkepörköltet, de mindennap unalmas lenne :)

Sok idejük amúgy sincs ott lógni a gép előtt, nem nyaralni mentek, de legalább twittereznek. Meg fényképeznek, ahogy lent is látszik.
  • [NST]Cifu
    Tudod mikor jutna eszembe online játék, ha LEO pályán keringek... :P
  • Dzsini
    Mióta van rendes (25/300 megabites - igen, a "feltöltés", a Föld felé irányított a gyorsabb) kapcsolatuk, és épp nincs lefoglalva a teljes sáv a kutatómunkára, azóta ömlenek a szebbnél szebb dolgok :)

Játszani viszont nem nagyon tudnak, átlagban 500-as a ping
  • [NST]Cifu
    Hogy a pokol vigye el, de szép felvételek...
  • Dzsini
    Volt már pár ilyen, lesz is még, ez is jó - és van 1080p felbontásban.
  • Dzsini
    Ahogy Cifu írta az első lábnyom se valószínű, hogy az első lesz, hanem az egyik jó állapotban megmaradt :) Ez már csak egy ilyen sport.
  • Punkerwork
    kivéve amit ledózerolnak a francba pl alamo se az eredeti, kb olyan mint az "egri vár" a pilisben :D
  • Dzsini
    Én Bristolban jártam:

De azért más megőrizni, és más frissen építeni.
  • [NST]Cifu
    Az angolok nem kevésbé ügyelnek a történelmi nagyságuk megőrzésére (csak végig kell nézni, milyen múzeumok vannak Londonban :D), és lassan az oroszok is igyekeznek ebbe az irányba visszatámolyogni, bár náluk még sok a szovjet-időkből származó beidegződés. :)

A Piramis és a Kolosszeum szintű emlék akkor már inkább a VAB floridában. ;)

(érdekessége a fenti képnek, hogy mindhárom Mobile Launch Platform is látható rajta)
  • Dzsini
    Az amerikai érzésben mindig benne volt az ilyen relikviák tisztelete, őrzése - csak meg kell nézni mekkora gyűjteményük van a szabadságháborús emlékekből, és milyen a történelemoktatásuk. Egy olyan nemzetről van szó, ami csak néhány száz éve létezik, építik a "történelmüket". Egyiptomnak piramisai vannak, Rómának Kolosszeuma, nekik Első Lábnyomuk a Holdon.

(megkerestem: James Follett: Earthsearch / Földhajsza - First Footprint City a fejezet címe)
  • [NST]Cifu
    Az első lábnyomot magát nyilván már Armstrongék pusztították el, hiszen aligha ügyeltek arra, hogy nehogy rálépjenek, amikor visszamásztak az Eagle-be. :)

Szigorúan saját vélemény, de magának a leszállómodulnak a megőrzése még érthető, de itt lábnyomok megőrzése miatt aggódni... nekem egy kicsit erőltetett...
  • Dzsini
    Mert Armstrong akkora császár volt, hogy 2 hüvelykkel a Holdfelszín fölött lebegett :) (ami azért nem 5 centi, mert amerikai)
  • Molnibalage
    A híre felvétel az Aldrin lábnyomát ábrázolja. :)
  • Astro Mike
    Szerintem sem nagyzolás. Armstrong lábnyoma (az első emberi lábnyom, amely egy idegen világra lépett) túlzás nélkül az emberi fejlődés egyik mérföldköve. Teljesen érthető, hogy meg akarják őrizni. Én úgy gondolom, hogy valahol mindannyiunk érdeke, hogy megmaradjon az utókornak. Ráadásul, ha mi lettünk volna az elsők, akik embert küldtek a holdra, akkor valószínűleg mi is kérnénk, hogy tartsák az emlékeinket tiszteletben.
  • Dzsini
    Valamilyen scifiben olvastam (Asimov - Alapítvány és Föld / James Follett - Földhajsza) az "Első Lábnyom Temploma" című dolgot - nem tartom elrugaszkodott dolognak, hogy meg akarják őrizni mindaddig, amíg vissza nem érnek és nem konzerválják valahogy.
  • Dzsini
    Plusz bármi apróság ha becsapódik a környéken az port ver fel, és az lerakódik ide-oda. Ha egy rover kereke felveri a port, azzal párezer év munkáját végzi el egy perc alatt :)
  • Dzsini
    A Lunohodok is védett kategóriába tartoznak :)