9996
  • Dzsini
    #1604 - a térképek előre megadott adatok alapján rajzolgatnak, ha most betöltöd és lekapcsolod a netről a gépet, akkor még jövő héten is "keringeni" fog.
  • Klon
    http://www.satflare.com/track.html?q=phobos#MAP
  • Klon
    tuti, h már leesett?
    ezt a térképet figyelem. (jelzem nem értek hozzá, csak kiváncsi vagyok)
  • Tetsuo
    De olvastam, mashol viszont mas adatok voltak (lasd a linken). Nem nagyon volt idom, a google sem a hasznos linkekkel kezdi, ugye...
  • Dzsini
    Plusz nem olvastál vissza mondjuk 30 hozzászólást...
  • Tetsuo
    :) Ugy latszik szar oldalakat talaltam, a lenyeg itt lett volna, de mar lezuhant.
    (Most ertem haza :)
  • Tetsuo
    Ugy latszik az elozo linken nem nagyon frissitenek.. aszerint mar lezuhant.
    http://www.zarya.info/Diaries/Misc/PhobosGrunt2.php
    Azonos forrasbol eszerint meg nem. :)

Hol lehet eloben nyomon kovetni? Ami nem szamitott, hanem valos adatokon alapszik?
  • Tetsuo
    http://www.zarya.info/Diaries/Misc/PhobosGrunt3.php
  • Dzsini
    Egyelőre úgy néz ki ezt is sikerült problémamentesen megúszni (vagy még mindig túl magasan van, de ez azért elég valószínűtlen), és ez is vízbe pottyant... a következő pár napban még lesz róla pár hír, aztán ezt is elfelejtjük, mint a ROSAT-ot és az UARS-t.
  • tobias88
    Én most untam meg, nem volt semmi sajnos/hálaég
  • Voyager5
    Nem láttam én sem, habár eléggé felhős az ég itt is. De úgy olvasom, hogy nincs is Európai észlelés.
  • Dzsini
    Én sem láttam, pedig az ablakom jó irányba néz :) (és felhős az ég)
  • Voyager5
    Úgy tűnik nincs Spanyol észlelés.
  • Dzsini
    3-4 perc múlva mindenki nézzen a térkép szerint neki megfelelő irányba, hátha nem csak felhőket lát :)
  • Dzsini
    innen: Fragments of the station "Phobos-Grunt" fell into the Pacific, told RIA Novosti on Sunday, spokesman for the Russian Defense Ministry troops ASD Col. Alexei Zolotukhin.

"According to the main center of conditions in space exploration Space Command troops ASD, the point of falling fragments of the device" Phobos-Grunt "was held at the Pacific Ocean" - said Zolotukhin.

According to the controls, the debris fell in 1250 kilometers to the west of the island of Wellington.

#1615: honnan az információ? A ROSAT-ot is fél Kanada "látta", pedig a part közelébe sem jutott...
  • Voyager5
    Én azért még megvárom a Spanyolokat.
  • tobias88
    Amerika felett még látták, csendes óceánba nem hullhatott.
  • Dzsini
    És ahogy előzőleg is - addig nem fogják hivatalosan is leérkezettnek nyilvánítani, amíg 3 keringés el nem telik úgy, hogy nincs róla telemetriás adat vagy észlelés. Addig csak találgatni lehet, aztán majd pár nap múlva (az oroszok január 24-re jelezték előzetesen a nagy sajtótájékoztatót) pontosítják az adatokat.
  • Dzsini
    ...most már a RIA (a lent linkelt orosz híroldal) szerint is a Csendes-Óceánba hullott, egyre valószínűbb, hogy a spanyolok sem fognak semmit látni, úgyhogy mi sem.

A figyelmeztetést mindezek mellett ki kellett adni, nem kell leszólni a katasztrófavédelmet.
  • Dzsini
    Nem pánikot kelt, ez a dolga, hogy a lehetőséget jelezze - és az esély tényleg megvan rá, az oroszok legutolsó becslése utánunk 20 percet (19:40) jelzett, az nem jelent semmit, hogy az amerikaiak szerint már lent van.
  • COOLancs
    Közben látom a Tvben a Katasztrofavédelem sikeresen kelti a pánikot, ugylátszik nem kellett volna megnéznük az Armageddont, bár nem lepődnék meg ha Bruce Willist próbálnák kétségbeesetten elérni. Egyébként valszeg már tényleg elégett a légkörben, persze az UARS lepottyanásánál is csak fél nappal később sikerült közölni ezt a tényt.
  • Dzsini
    Az amerikaiak (mi a szép magyar neve a Strategic Commandnak?) szerint leérkezett a Csendes-Óceánba, az oroszok még nem nyilatkoztak :)
    Várják, hogy elméletileg Spanyolország fölé érjen, ott már éjszaka van, és meg lehet látni, ha még látszik... (és nem felhős az ég)
  • Dzsini
    Másik kedvencem a "most megint felment 125 km-re, úgysem fog ez leesni" stílusú hozzászólások, akik még:
    1: nem hallottak ellipszispályáról
    2: nem tudják, hogy a Föld nem tökéletes gömb alakú

(ezeket a hibákat én is elkövettem eleinte, bár elég hamar sikerült rájönni, hogy hülyeségeket nézek :) )

A lenti képen is a piros és a kék "szélső" vonalak a maximum és minimum távolságot mutatják (apogee és perigee), a középtáv (mean) pedig azt a távolságot, amennyi akkor lenne, ha pont kör alakú pályán menne, és a Föld egy olyan sugarú gömb lenne, mint amekkora az egyenlítőnél.
  • Dzsini
    A sima vonalak a különféle becslések, a zöld csík a pluszjelekkel a valós, telemetriával megerősített pozíció (UTC, tehát 1 órával kevesebbet írnak rajta, mint ami nálunk van).
  • Dzsini
    Vagy az oroszok (ha már ez az övék) :)

Mindenesetre az elmúlt 1 év 3 nagy leérkezése közül ennél lenne a legnagyobb esély arra, hogy mi is lássunk belőle valamit... ha nem lenne felhős az ég.
  • COOLancs
    Sok észlény sajnos az ilyen site-okat bámulja, holott csak onnan lehet tudni hogy vége, ha a NORAD bejelenti, és általában ők is csak jó néhány órával a bekövetkezte után tudják megmondani hol és mikor történt.
  • Dzsini
    de azért itt van egy térképre rajzolós oldal - de a megbízhatósága a lentiek miatt kétséges... az útvonalat nagyjából mutatja, de nem telemetriára épít (és látni, hogy kb. hol repülhet át fölöttünk, ha akkor még fent lesz).
  • Dzsini
    Az előző két alkalommal a NASA és az ESA által jóval tovább adtak még telemetria adatokat, viszont ott is kiderült, hogy az ilyen követőoldalak csak számított adatok alapján rajzolgatnak, így volt, aki egy nappal a leérkezés után is vidáman követte a pöttyöt valamelyik weboldalon :)
    Biztos most is van ilyen, lesz is, de már nem keresgéltem, igazából felesleges.

Ha 19:20 körül a térképen jelölt irányba nézel, akkor tiszta égen, és ha még nem szédült le a pályáról, láthatod szabad szemmel. -1 magnitúdó körül lehet a fényessége: igen fényes lesz a csillagok között, és láthatóan száguldani fog kelet-északkeleti irányban.
  • Voyager5
    Jaa. Értem. Köszi!
  • Dzsini
    Most írtam, hogy már nincs olyan, ami megbízható adatokra épít. Mostantól 2 órán belül szinte biztosra vehető, hogy leérkezik, mostanában hagyhatta el a 1594-ben mutatott térképen Görögországot északkeleti irányban még a vékony kék vonalon, egy fordulat kb. 87 perc (ez alapján van 19 óra 20 percre időzítve a következő áthaladás Európa fölött).
  • Voyager5
    Nincs valami site ahol lehet követni?
  • Rincewind
    Koszonom!
  • Dzsini
    Az orosz űrügynökség már lekapcsolta a trackert - kérdés, hogy azért, mert már nem tudják mérni, vagy azért, mert nem akarnak felesleges izgalmat okozni? (valamint előnyt adni a hulladékvadászoknak - hiába minden darabka állami tulajdon)

Szabad szemes megfigyelésben lehet bízni (twitteren próbálkoznak vele), a hivatalos adatok már nem frissülnek, ahol még vannak számok, azok a korábbi pályaadatok alapján számított értékek.
  • birdo #1598

Még nem esik le...akár láthatjuk is.
  • sanzik
    makszutov.hu
  • Rincewind
    Tudtok egy megbizhato magyarorszagi boltot, ahol arulnak asztronomiai eszkozoket? Szeretnek venni egy filtert meg par kiegeszitot a teleszkopomhoz, de 250 forintos dollarnal nem a legcelszerubb kulfoldrol rendelni. :P
  • Dzsini

...ha nem lesz felhős az ég, viszont már izzik ÉS nem esett még le, akkor egész jól lehet majd látni.
    forrás
  • Dzsini
    A legfrissebb, eddigi "legbátrabb" becslés:

eszerint 1-3 órán belül eléri a légkört, onnantól végképp kiszámíthatatlan, hogy mi történik vele.
  • Dzsini
    Reggelre már a lenti csík "korai" felére pontosították a becslést, helyi idő szerint 19:30 +- 3 óra - ez a képen az Európától keletre eső felfele irányuló kék vonalak területe, Kína és Oroszország feletti "fordulókkal".
  • Dzsini
    Ezért nem mentek az eddigi visszatéréseknél sem 4-6 órás intervallum alá, a lenti becslés már 12 órán belül helyezi, egy napja kb. 18 óra volt, két hete még 5-6 nap.

Ugyanúgy van "időjárás" a felső légkörben is, sűrűbb és ritkább részek, valamint egy bukdácsoló, pattogó, csak nagyjából leírható pályán közlekedő valami...

de azért elég jól tartja magát a becslésekhez