9996
  • Molnibalage
    És hogyan akadályozod meg, hogy ne más szedje össze? Milyen jog vonatkozik egyáltalán erre..?
  • [NST]Cifu
    Ha több tízezer, százezer dollárt ér tonnája, akkor megéri...

De ugye ez még erősen a távoli jövő kategóriája...
  • Molnibalage
    Háááááááááát. A semmi közepéről több ezer tonnát elszállítani? Ugye rémlik még az 100 vagy 1000 dolláros gázolaj ára Afganisztában?
  • [NST]Cifu
    Sivatagos, lakatlan területen (amerikában is van ilyen) tökéletesen megfelel a célnak, összegyűjteni egy eféle terepen pedig még mindig egyszerűbb, mint a tenger fenekéről...
  • polarka
    addigra majd lifttel hozzák le xD
  • Astro Mike
    Hátha így majd működik.
  • Astro Mike
    Teljes konferencia:

• Molnibalage
    Jó. Akkor 60 tonnás egységekben kell lehozni. Sok szerencsét az összegyűjtéshez. Meg ahhoz, hogy ne essen senki fejére egy sem. :)
  • polarka
    és ha nem egyszerre próbálnád lehozni a több ezer m^3-nyi vasadat (több 10ezer tonna nyomán)?
  • Molnibalage
    Aha. Ha tengert ér, akkor csak kisebbb helyi szökőárt csinál, meg akkora hangrobbanást ha az alacsony légkörben fékeződik le, hogy a környéken kő kövön nem marad. A szárazföldre érkezéskor akkor meg kisebb földrengést.

Elképzelni sem tudok olyan visszatérő egységet a kor jelent szintjét ami lejönne. Apró hiba, hogy ezt az egységet is fel kell előtte vinni.
  • polarka
    Nekem is. Csak idéztem.
  • [NST]Cifu
    Az STS esetében egy repülőgéppel tértek vissza. Pontosan az volt a gond (és ez a cikkben is megemlítésre került) hogy a hagyományos űrkapszula és hővédő pajzs megoldás kisebb méretet jelent, olcsóbb és hatékonyabb.

E téren pont, hogy nem az STS, hanem, a Dragon vagy a Szojuz mutatná az utat -> ráadásul itt ömlesztett árúkról beszélünk, tehát nincs szükség fékező rakétákra, és nagyon nagy méretű fékezőernyőkre...
  • Molnibalage
    Nem. Hogy a rákba hozol le több tízezer tonnát...? Az SS visszatérő töemge mennyi és mekkora műszaki igénye volt...?

Továbbra is vicc az egész. Koncepcióterv szinten sem jut tovább a dolog, ha elkezded költségelni.
  • [NST]Cifu
    Megvannak a kétségeim, hogy egy LEO pályás "olcsó" űrteleszkóp sokkal olcsóbb lehet, mint egy hasonló képességű Földi teleszkóp megfelelő helyre telepítve. Vagy már létező távcsövek bérleti díja...
  • polarka
    még egy kis enwiki cikk is van: Asteroid mining
    egyelőre távcsöveket küldenek fel LEO-ra, h több NEO-t figyeljenek meg és vizsgáljanak (azt mondják, h egy nagyságrenddel olcsóbb teleszkópok, mint másoké)
  • [NST]Cifu
    A gond az, hogy sok tonnányi anyag kibányászásához már olyan bányász-robotokat és szállító robotjárműveket kell gyártani, amelyek tömege aligha szerény -> megint ott tartunk, hogy a feljuttatás a fő költségtényező.
  • polarka
    De amelyik számmal dobálóztak, h az egyévi világtermelés, stb. az egy nagy 100km-es kisbolygó volt. És nem volt arról szó, h arról milyen ütemben tudnának szállítani.

Nem a nagyokkal kezdenének.
  • polarka
    LEO csak a kisebbeknél merült fel és azok közül is csak NEO-knál. Ha már úgyis itt száguldanak el a közelünkben, lehet nem kell sok a pályájuk módosítására. De megcsinálhatják, h bányászrobotot küldenek rá és x évente (amikor újra Föld közelbe ér) egy szállító modul hozza vissza a "termést".
    Ezekről a cikkben is szó volt.
    A lényeg, h ez koncepció és vannak, akik úgy látják nincsen annyira távol a megvalósulástól, h ne érné meg nekik érdeklődni/befektetni.
  • Molnibalage
    A dolog szépséghibája az, hogy ha valamiből hirtelen sok lesz, akkor az ára is zuhan. Tehát a bibi az, hogy ha lehetővé válig nagy mennyiségben mai árak mellett űrányászni, akkor a kínálat bővülése az, ami alávág a dolognak...
  • Dzsini
    Gondolom az ásványokkal, fémekkel nem kell olyan kesztyűs kézzel bánni, mint emberekkel, tehát valamelyest olcsóbb lehet a visszajuttatása a felszínre - vannak arról számítások, hogy mennyivel?
  • [NST]Cifu
    Az emberes misszió volt, és eredetileg nem az volt a célja, hogy Holdkőzetet hozzanak vissza. Az csak "mellékes".

Egy bányászati rendszer nyilván más megoldásokhoz, más megközelítéshez fordul.

A dolog fő mozgatórugója az, hogy hosszú távon megtérülhet a befektetés...
  • uwu201
    Én nem látom akkora képtelenségnek, de az biztos hogy nem mostanában lesz ez jövedelmező. Szerintem a szükséges technológia egyenlőre túl drága.
    Ha mondjuk találnék egy nagyobb darab aranyrögöt, lehet én is elgondolkoznék rajta, hogy aszteroidát csináljak belőle.
  • Molnibalage
    Vicc az egész. 400 kg holdkőzet lehozatalan volt 61-es dollárban 24 millárd. Ha 100-zal osztod akkor is reménytelen. Ha csiszolt gyémátok hevernének odafent azokért sem érné meg felmenni.

Az meg külön facpalmos, hogy LEO-ra akarnak rángatni ekkora tömegeket? És, ha elkezdenek magasságot veszteni? Tényleg saját magunknak kell aszterodiát a Földbe vezetni...?
  • polarka
    origo: Az évszázad üzlete lehet a kisbolygóbányászat
  • [NST]Cifu
  • Pares
    Nagyon fasza!
  • Dzsini
    NASA Naprendszer-felfedező
    (Origoról hoztam)
  • Pares
    Dísznek jók, meg fényt is adnak csöppet. Most egy villanykörte hogy nézett volna már ki...
  • Dzsini
    A Discovery utolsó útja
  • kamov
    Stressz helyzetben könnyebb és gyorsabb átkapcsolni egy kapcsolót, mit kijelzők menüiben zongorázni. Plusz így az MS1 kezei is rendelkezésre állnak.
  • patiang
    Köszi szépen!
    Nem értem, miért nem sikerül néha.
  • [NST]Cifu
    Nem igazán értettem, hogy a digitális "glass cockpit" upgrade után miért nem szüntették meg az összes analóg műszert... Hatásosan néz ki, de ergonómikusnak nem nevezném...
  • patiang

Endeavour pilótafülke

[b](javítottam a linket - Cifu)
  • Dzsini
    Azért vannak kevésbé vitatható égi tünemények is, a fejlécben is szereplő Lófej-köd például egészen rendben van :)

...pedig az sem olyan fotogén más spektrumban fotózva:
  • polarka
    a kék foltokból egy nyuszi vagy egy szamár fejet is össze lehet rakni

ezt a tarantulát meg a mai képeken... inkább hagyjuk
  • Dzsini
    Hát, ha 1751-ben te írod le, akkor lehet, hogy az lett volna a neve :)
  • Molnibalage
    Nekem ez inkább nagyszemű ördögnek tűnik.
  • Dzsini
    Nagyjából így:

A lenti kép ennek a középső, bal alsó részét mutatja más színekkel - a leírója a 18. század közepén még jóval kisebb pontosságú eszközökkel rendelkezett.
  • polarka
    jah én is bírom az ilyen elnevezéseket
    gyak minden mást beleképzelek, de akárhogyan keresem, amiről a nevet kapta, azt már nem találom (persze van néhány kivétel)
    olyan képet kéne mutassanak az 1. ránézőnek, ahol körülhatárolják, h miért látszik olyan alakúnak
  • Punkerwork
    én ebben nem látok pókot, nem lehet hogy a lencsére mászott rá? :)