9996
-
#1711 Erre gondoltam én is. Viszont ennyire nem értek hozzá. Hosszútávon ekkora eróziós hatása van? Mi a folyamat pontosan? -
#1710 Azokhoz senki nem akar menni? -
#1709 Napszél? -
#1708 Megakadályozni nem tudják, illetve ha nagyon akarnák, akkor igen (rádiózavarás). De ez a kegyhely, emlékhely dolog egy idő után erőltetetten hat. Okés, szép dolog megőrizni az utókornak, de az oroszok miért nem sipákolnak a Lunák és Lunokhodok miatt? :) -
#1707 A puli blogon említ olyat, hogy "már ami megmaradt a nyomokból"
Mégis mi tüntetné el meteorit becsapódáson kívül...? -
#1706 Ez is nyert amúgy, a cikkben említett folytatásban szó esik róla:
"Az Apollo 12, valamint az ezt követő három misszió (Apollo 14, 15, 16) tárgyi emlékeihez ugyanis robot-karnyújtásnyi közelségbe lehet merészkedni. Bár leszállóegységeiket legfeljebb három méterről lehet csak megugatni, az összes többi relikvia esetében mindössze egy méter távolságtartást kér az űrhivatal. Ilyen távolságból a Földön már intimgyantázást is vállalnak, hát még fotózást.
...
Egy tabu azért még ezeken a helyszíneken is maradt a potenciális holdjövevények számára.
Ez pedig nem más, mint a Föld-Hold távolság lézeres mérésére szolgáló kütyü, a retroreflektor." -
#1705 A NASA legféltettebb kincsei - ugyanonnan. Végtelenül egyszerű a hivatalos indok: az első és az utolsó holdraszállásuk emlékhelye. -
#1704 Már alig várom, mikor jönnek a konteósok, hogy megmagyarázzák, hogy szerintük miért nem lehet közel menni.
-
#1703 A hátrahagyott tudományos berendezéseket féltik, mint pl. a lézertükröt? -
#1702 Ezt a kettőt miért nem lehet semmilyen módon megközelíteni? Úgy egyébként meg hogan akadályozzák meg...? :) -
#1701 Nekem csak a szemem előtt van egy Wall-E-szerű jelenet, ahogy a kis gurulós valami áhítattal hozzáér egy leszállómodul egyik lábához... :) -
#1700 2km-t megtenni ilyen apró holdjárókkal nem kis dolog... -
#1699 "A Google által szponzorált Lunar X PRIZE (GLXP) verseny kiírása szerint az a csapat részesül a 4 millió dollár összértékű különdíjból, amelyik felkeres egy történelmi leszállóhelyet. A NASA ingerküszöbét ez a bejelentés minimum sípcsonton rúgta, ugyanis szakértői nagy sebességgel összeállítottak egy ajánlást. Ennek az a lényege, hogy leszállni ugyan csak több mint két kilométeres távolságban lehet a féltett műemlékeiktől, de a kis robot holdjárókkal – ilyen lesz a Puli is – az Apollo 11, valamint a 17 kivételével gyakorlatilag minden helyszínt egy méterre is meg lehet közelíteni. A NASA-val való egyeztetést követően pedig akár még hozzájuk is lehet érni."
forrás - Pulispace blog -
#1698 Én nem értek annyira az optikai kábelrendszerekhez - ha cáfolni akarják tudósék majd cáfolják ezt is :) -
Pares #1697 És mindenki bólogat, mindenki megnyugodhat. -
#1696 Mostanra úgy néz ki - legalábbis a hírek alapján - hogy megvan a "hiányzó" 60 ns, egy optikai kábel problémás csatlakozása okozhatta, és a neutrínó visszatért az Einstein bácsi által lerakott kerítés mögé :) -
#1695 443kg LEO pályára. -
JanáJ #1694 A Orbital Pegasus mennyit tehetne fel? -
#1693 500 kiló alatt "mini" műholdnak hívják :) -
#1692 Ez már böcsületes mennyiség. Ez már a "nehéz" műholdak kategóriája ugye? -
#1691 @Molnibalage: Mekkora tömeget terveznek velea LEO pályára tenni?
6100kg -
#1690 Haditechnika topicból, légi indítás téma:
Orbital Pegasus: L-1011 + Pegasus rakéta:
Virgin Galactic: WhiteKnight 2 + LauncherOne:
Stratolaunch: Stratolaunch + Falcon 9:
-
#1689 Na, Rincewind közben megcsinálta a linkeket is, úgyhogy a Bannerbe visszatért az élet. :)
Szerk: bakker, kitöröltem a háttérképet... -
#1688 A régi hátterét feldobta Rince.
Ha valakinek van ötlete / lehetősége hogy cirka 10mb-nyi megbízható tárhelyet biztosítson, vagy tud megbízható ingyenes tárhelyet, ne tartsa magában. :D -
#1687 ennek volt egy olyan változata, ahol távolabb voltak egymástól a betűk/tömörebb volt - engem erre emlékeztet -
#1686 Nem hiszem, mert a kínai zászlónak csak a bal felső negyedében van sárga jel, itt viszont ha jól látom a zászlón középső részén végig. -
Pares #1685 Jó az. De mi az ott? Csak nem a kínai zászló? -
#1684 Na, gyorsan csináltam egy placeholder bannert, sajnálom, 10 perc alatt tőlem ennyi telt. :) -
#1683 Kicsit bővebben: egy Föld-Hold L2 pontra telepítendő űrállomás terveinek részletesebb kidolgozoásával bízták meg a NASA egy csoportját. Semmi konkrétum. A saját véleményem az, hogy célt keresnek a SLS rakétának és az Orion űrhajónak, és egy űrállomás (még ha a Hold mögött is van) olcsóbb, mint egy Holdbázis. Aztán jöhet a Holdbázis, és később a Mars.
De ismét: ez csak egy vázlat, ilyen vázlatokból évente több tucat is készül, és készült. Ezekből alig pár valósult meg... -
EnxTheOne #1682 Bulvár weblapon olvstam hogy NASA akar egy űrbáziszt a Hold másik oldalán.
Kiváncsi vagyok hogy élek-e addig amig ez megvalosul. :D -
#1681 Ha kiraksz egy passzív képet a noob.hu-ról és alárakod normál html-ben a linkeket, addig jó az úgy is. -
#1680 Rince említette, hogy amíg nem talál új hostot, addig nem lesz. Töröljük vagy mi lészen? -
(csak nekem 403 Forbidden a fejléc?) -
#1678 Három órakor Horváth Gyula (projektmenedzser) megerősítette, hogy Magyarországról is sikerült fogni a Masat–1 jelét. A projekt Facebook-oldala a csapat egyik tagjától Gschwindt Andrástól idéz. Eszerint minden a menetrendnek megfelelően, másodpercnyi pontossággal történt. Ismertetése szerint a Masat–1 a Föld felszíne felett 300-1300 kilométeres magasságban, elliptikus pályán halad. Az eddigi adatok szerint a napelemekkel működő műhold akkumulátora teljesen fel van töltve, az eszköz hőmérséklete 19 Celsius–fok, ami optimális működési feltételeket biztosít. A Masat–1 környezetének a paramétereit a hőmérséklet, a gyorsulást méri.
(forrás: index) -
Ha minden jól megy, akkor az első lehetőség érzékelésre 13:15 körül lesz (bár nagyon alacsony szögben), utána 15:00 környékén.
Itt vannak a további elhaladások - idő, irányszög, magasságszög (vízszinteshez képest), távolság adatokkal. -
COOLancs #1676 Mikor jelentkezik be először a MaSat? -
#1675 Megy az ünneplés, a VEGA oldaláról minden rendben ment, most a műholdakon a sor, hogy működjenek :) -
#1674 Pont lemaradtam róla :(
majd megnézem a videót ha lesz időm -
#1673 A rakéta nagyon lendületesen indult, a közismert űrsiklós lassú, méltóságteljes emelkedéshez képest kilőtt, mint egy nyílvessző. -
#1672 "Feszülten, de türelmesen várjuk hogy felérjen, még 1000 km"