10000
-
#5298 Oké, ilyen nem hiszem, hogy volt már, ez most valami új: egy tudósokból és jogi szakértőkből álló csoport javaslatot tett egy új nemzet, Asgardia létrehozására, amely minden államtól és kormányzattól függetlenül jönne létre az űrben. Ez kezdetben valamiféle kettős állampolgárságot jelentene, de később a nemzet kiköltözne az űrbe. További érdekességek a cikkben és a projekt weboldalán. -
#5297 Említettem már, amit itt megosztok, annak nagy része az aznapi /r/space tartalma, erősen megszűrve, az ismétlődéseket és a szemetet*, vagy a nem érdekes dolgokat kihagyva. A téma is csak gyerekkori hobbi és az aznapi "nahát!" szintjén - de azért a bulvár felett :) - érdekel. Délután és este szoktam ránézni, mikor a gép előtt ülők és átfutom a címeket.
Lehet, hogy konkrétan ebben az esetben a srácok már felvettek egy új marketingest és ez a kampány már vele indult el. Vagy a korábbiakra nem volt annyi figyelem pénzes körökben sem és/vagy maguk is bizonytalannak érzik. Egy ilyen űrtávcső viszont kellően populáris, felülhetnek vele a JWST "farvizére", kicsit vicces ("mosógép méretű"), és legfőképpen kézzelfogható és elérhetőnek tűnik. Az első cikk, amit linkeltem, PR felvezető lehetett, közben megtörtént a hivatalos bejelentés, ezután már volt mindenkinek konkrét, elemezhető sajtóanyaga, elindult a weboldal, stb.. Meg volt ez tervezve, szerintem.
* Csak példák, amikbe belenéztem és emlékszem rájuk: Pár hete valaki ahhoz kért segítséget, hogyan tudná meggyőzni mérnök munkatársát, akinek vallásos meggyőződése, hogy az emberiség nem juthat az űrbe, minden kép, film csak hamisítvány. Tegnap valaki megkérdezte, hogy a fellőtt űrrakétákkal hogy tudjuk eltalálni az ISS-t, miért nem megy mellé, egyenesen tovább az űrbe?...
A nullára downvote-olt bejegyzések között látni ilyen dolgokat főleg, ezek azért hamar ki is pottyannak a rendszerből, törlődnek.
Ma eddig persze a tegnapi Obama beszéd, a "publikus" ISS, és a Project Blue volt terítéken, jórészt más továbbközléseket linkelve, de azért itt is akad már érdekesség: új törpebolygó a naprendszerünkben, jócskán a Pluto pályáján túl, de elég nagynak (~530 km) tűnik ahhoz, hogy ez is megkapja a besorolást.
(És már jön fel a napokban az arxiv-ra feltöltött "ETI-szignálos" téma is...) -
#5296 Rgr.
Esetleg lehetne nekik írni, hogy lehetne ezt jobban is csinálni. -
#5295 És akkor itt érdemes egy pillanatra felemlegetni azt, amit Musk ad elő minden projekttel kapcsolatban - azt az összes, még kevésbé tudományos oldal is lehozza. És ez a céljuk. -
#5294 Ezzel együtt egy viszonylag minimális erőfeszítéssel el lehet érni, hogy megjelennek a médiában, pláne egy ilyen minőségű anyaggal. Csak annyit kell csinálni a marketingesnek, hogy szakmai fórumokra beregisztrál (NASASpaceflight.com, Space.com, stb.), és csinál egy topicot neki, videóval, szöveggel. Jelentkezni a blogoknál, oldalaknál, hogy sziasztok, van egy ilyen marketing anyagunk, kiraknátok? A Project Blue esetében felteszem ez történt. A SCIM és az Astro-1 esetében nem. a SCIM videója márciusban lett felrakva. Március óta tegnapig 76 megtekintés volt, most, hogy ide beraktam, meg te is megosztottad, már rögtön 96-nál járunk. Ez sem sok, de mindössze egy apró magyar fórumban lett megosztva, és ez 20 megtekintést hozott, ami az eddiginek a negyede. Ez se történik meg, ha PetruZ nem veszi a fáradtságot, és nem rakja be ide a Project Blue-s cikket, mert akkor én sem kezdek el utánanézni.
Ha közösségi pénzhajhászás van, akkor esszenciális a minél komolyabb netes jelenlét. Na a BoldlyGo Institute e téren eddig a hétig kvázi alig csinált valamit. Lehet köpködni rá, de marketing nélkül ez nem megy.
Ahogy egyik kedvenc mondásom is szól: 'Marketing nélkül üzleti tevékenységet folytatni olyan, mint egy sötét sikátorból egy szép lányra kacsingatni. Te tudod, hogy mit csinálsz, de senki más nem tud róla semmit.' -
#5293 Pont ezért próbáljuk legalább innen távoltartani az ilyesmit, de te újra és újra behozod. Nem tűnt még fel, hogy ez nem az a topic, ahol az ilyesmire vevő rajtad kívül bárki is? -
#5292 Rakéta meg kabin nevet biztos kevesen jegyeznek meg, de sztem a Space X egy átlagosan tájékozott embernek meg kell hogy legyen. Sok kísérletük szinte folyt a mainstream médiából is. Igaz átlagembert írtál és biztos megcáfolhatnál ha fognál egy videót megkérdeznél 100 embert valszeg lesújtó lenne az eredmény :D Pedig próbáltál könnyű helyzetbe hozni és direkt az egyik legjobban marketingelt céget hoztad példának.
Egy internetes sajtóterméket fogyasztó ember a Space X-el, a Virgin Galactic-kel és a Blue Origin-nel biztosan találkozott már. Valóban közel sem a teljes magánszektoros paletta és az is jogos ha azt mondod kis cégnél nem is feltétlen a marketingre kell sokat költeni, de őszintén a 76 megtekintést akkor is összehoznád, ha csak facebookon megosztanád minden nap meg megkérnéd a családot klikkeljen rá :D
Amit meg írsz a mérnök kollégáidról elég lesújtó :( Mert ehhez tényleg embertípus kéne, legtöbb szakmában okés hogy nem akar még otthon is azzal foglalkozni, de egy mérnökhöz mintha hozzá tartozna, hogy legyen valami hobbi projektje, mint egy zenészhez pl az, hogy néha csak saját kedvéért játszon valamit magának.
-
#5291 Én mindenesetre megosztottam két helyen és én is megnéztem. -
overseer-7 #5290 Izsák D kréter képeket nem talált valaki a holdról? -
overseer-7 #5289 bezzeg a hülyeség hogy terjed már a neten, facebookon?..
sokat elárul az ember készségeiről.. motivációiról -
#5288 Szerinted az átlagember mennyit tud a Dragonról, a Falconról és Space X-ről? Kb. semmit. Én azt tapasztalom, hogy a nálam elvileg nagyobb munkatapasztalatú mérnök társaimnak lövése sincs semmiről. Annak ellenére, hogy mérnökök semmiféle mérnök típusú hobbi és érdeklődés sincs. Nem értenek haditechnikához, űrtechnikához sőt, szomorúam látom, hogy mérnök emeberk is bekajálják és szajkózzák a zöld propagandát.
Vannak dolgok, amiket isten végételen pénzével sem lehet elterjeszteni, mert alapvetően a tömeget nem érdekli. -
overseer-7 #5287 a marketing ma már nagy úr..
nélküle minden elképzelhetetlen lenne ilyen vállalkozásoknál -
#5286 Nem, ez nem a net működése, ez a marketing csapat hiánya és vagy kudarca. -
#5285 Ez sajnos a net működése. Annyi minden van rajta, hogy a legtöbb dologba véletlenül botlasz bele. Pont most írtam a HT topikban. A logarlécről akartam megtudni ezt-azt, oszt a végén számítástechnika történeti előadássorozatot találtam.
A videó tényleg profi és tök jó, de ha te nem linkeled, soha nem látom. És nem azért, mert nem érdekel... -
#5284 Azért gondolom belátod, hogy ég és föld a két cikk minden szempontból. Itt pont azok vannak jelen, amiket hiányoltam - bővebb tervek, a csapat a terv mögött, CGI képek, sőt, még valamennyire kézzel fogható HW is van (a tükör protoját mutatták a videóban).
Az elképzelés egyébként határozottan tetszik.
Tudom, kukacos vagyok, de azért rögtön hozzá is kell tegyem, hogy nem lehet közvetlenül a programot támogatni, csak a BoldlyGo Institute oldalán lévő támogatás áll rendelkezésre. A BoldlyGo pedig élből három programot is futtat, van egy Mars-programjuk (SCIM), egy nagyobb, 1.8 méteres tükörrel bíró űrtávcső programjuk (Astro-1) és most a Project Blue. Te pedig a működésüket tudod támogatni, azt nem, hogy melyik programra szánod a támogatásod...
És most a fekete leves. Megnéztem a SCIM videóját, íme:
Én voltam a 76. Mármint aki megnézte. Ami brutálisan alacsony. Maga a videó a maga módján nagyon professzionális, jól össze van vágva, illusztrálva, közérthetően van elmondva, és közben mégis tartalmas (a teljes küldetésprofilt bemutatják, pályákkal). De mindössze 76 ember kattintott rá. Félelmetes...
A Project Blue mondjuk szerintem már most előrébb jár, köszönhetően a TechCrucnh-nak. Azonban itt a nagyon durva, akár a BoldlyGo, akár az ArsTechnica szemszögéből nézem, a cikket abban a formában nem szabadott volna megjelentetni. Inkább árt, mint használ a BoldlyGo-nak, és az ArsTechnicának is.
Drukkolni tudok nekik, de pénzt így ebben a formában sajnos nem adok nekik, pedig amúgy szimpatikus csapat...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.10.11. 22:11:41 -
#5283 Na, ebben a cikkben már vannak terv konkrétumok és linkek is a Project Blue-ról. -
Ninju #5282 Én inkább egy Európa küldetésre adnék pénzt. Mondjuk arra ~35 EUR-t minden további nélkül. -
overseer-7 #5281 ??? :( -
#5280 Eddig is voltak kvázi privát érdeklődők, csak éppen a NASA lehetőségeire ácsingóztak (lásd Bigelow BEAM).
"In April 2010, the President challenged the country – and NASA – to send American astronauts on a Journey to Mars in the 2030s."
Ami szép, de a mai napig nincs lefektetett idő és feladatterv a NASA emberes Mars-utazásához, csak elképzelések. Gyakorlatilag a mai napig a 2009-es NASA Mars Reference Mission 5.0 az élő program. Az SLS és az Orion jól van pénzelve, a NEXTStep-2, amivel előjött az egyetlen másik dolog, ami élő. Meghajtás, űrhajótervek, landertervek, stb. Voltak elképzelések, de nem kerültek bele már az ajánlásba se.
"Following the President’s vision, NASA has worked over the past 6 years to help catalyze a vibrant new sector of the economy by enabling the commercial transportation of cargo and soon crew from American soil to the International Space Station."
Kár, hogy a COTS már 10 éve erről szól, és hogy szinte minden évben mindig a kértnél kevesebb pénzt kaptak erre a feladatra (is). Legutóbb ugye most a CCDev-re. Bezzeg a Szojuz ülésekre egyből megszavazták a pénzt. Auuuu....
And today, Americans are working at more than a thousand companies across virtually every state to support commercial space initiatives and with them, the growth of a new commercial market in Low Earth Orbit.
Alapvetően a NASA pénzén. A Virgin Galactic az egyetlen cég, amely nem kapott (még) NASA pénzt, még a Blue Origin is pályázott NASA pénzekre, és kapott is valami 30 milliót. Szép, hogy fejlődik a kereskedelmi űrutazás, de azért ne felejtsük el, hogy alapvetően miből is...
Szóval alapvetően az egész arról szól, hogy Bolden arra utal, hogy 2024 után az ISS-ről részben vagy egészen leválnának, hogy a kereskedelmi űrbázisokra térjenek át (egy ilyen terv van kéznél, a Bigelow BA330), hogy a pénz aztán már a Mars-repülésekre mehessen. Apró probléma, hogy ehhez csak a rohadt drága SLS/Orion rendszer áll rendelkezésre...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.10.11. 17:29:52 -
#5279 Na, itt az első reakció is az Obama beszédre: Bolden, a NASA főnök bejelentése, hogy még idén elkezdik megnyitni az ISS-t a potenciális privát érdeklődők felé. -
#5278 Nagyon jó képek, köszi a linket! :) -
#5277 Meglátjuk, mi ez az egész.
Közben a JAXA publikussá tette a Kaguya/SELENE holdszonda összes felvételét a videókkal együtt, HD-ben. (A lap alján az "I agree"-vel kell továbblépni.) -
#5276 A bejelentésig legalább egy blogoldalt nem tudtak összehozni? Egy fényképet letenni, hogy tessék, ők dolgoznak a programon, hamarosan indul a pénzgyűjtés majd? Izé...
Ne legyen igazam, és csak egy botlás a projekt szervezőitől és PR-osaitól, de a szememben pont itt kezdődik a komolyan vehető crowdfunding projektek határa. Ha legalább annyira komolyan veszik a célt, hogy átgondolják előre a kommunikációt, és minimum egy blogoldalt összehoznak (itthon a Pulispace is így indult, aztán lett normális(abb) oldaluk).
Ha én 25 millió dollárt akarnék összekalapozni, akkor nem azzal kezdem, hogy Kedden csinálok egy bejelentést, majd a vicc kedvéért csinálok egy interjút egy nappal előtte egy elég komoly weboldallal, miközben nulla link vagy kép jelenik meg mellette.
Pont ezért akkor már minimum egy 15 perc alatt összedobható minimál blogot legalább elindítok, és odarakatom a linkjét a cikkbe. Ha kell GIMP-ben és/vagy google sketchup-ban csinálok egy minimál logót és CGI képet, ami ad egy hátteret és minimális rálátást, hogy mit szeretnék elérni (az ember vizuális állatfajta...), és tessék, tegyétek ezt be. Ha még erre se vagyok képes, akkor mit jelentek be kedden? Hogy van egy álmom, adjatok 25 milliót?
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.10.11. 16:54:19 -
#5275 Ma lesz a bejelentés a részletekkel, ott van a cikk elején is. De nekem is úgy tűnt, nincs még igazán kigondolt pénzügyi modell. -
#5274 10 USD-t én is rászánnék, ha...
De a cikk eléggé kattintásvadász. Se egy link az oldalukra (google-val nem találom őket), se egy link a gyűjtést intéző oldalra, se semmi. Legalább látnám, hogy kik akarják összekalapozni a pénzt... -
#5273 köszi, akkor át sem futom. üres duma ettől kíméltél meg -
overseer-7 #5272 Az űrkutatásnak most legégetőbb szüksége arra van, hogy legyen egy újabb JF kennedy, aki meghírdet egy újabb űrversenyt,.. így ezzel az ellenpólus államait is beszálásra.. vállalásokra kényszeríti.
A pszichológia még mindig nagy úr a internacional politikában..
várjuk JFK legújabb reinkarnációját.. hátha -
#5271 Szép beszéd, nulla tartalommal. Se vállalások, se határidők, se pénzügyekről való szó, se konkrét támogatások. Oké, ő a leköszönő elnök, de ettől még bőven hatalmában lett volna, hogy hathatósabban támogassa meg a NASA-t és/vagy az űripari cégeket... -
overseer-7 #5270 én támogatom az ötletet.. nemártana még egy mosogép méretű egyben interferométer, és spectrograph..
az életet támogató légkörre, oxigénre optimalizálva, amivel lehetne kutatni a közeli exobolygók légkörét. -
#5269 Ki mennyit adna ebben a topikban erre? Kíváncsi vagyok. Én 10 USD-t. -
#5268 És egy friss, ropogós Obama beszéd leirata a CNN-en az űrkutatásról és a Mars-programról. -
#5267 Tudósok közösségi adakozással és egyéb támogatásokból szednének össze 25 milliót egy mosógép méretű űrtávcsőre, amit Föld körüli pályára állítva a közeli csillagok bolygóit (elsősorban az Alfa/Béta Centaurit) szeretnék megfigyelni. -
overseer-7 #5266 a meghajtórendszerekre visszatérve..
Úgy gondolom, hogy elméletileg, logikailag lehetséges olyan akció-reakció-s meghajtó építése, amely kellő teljesítményű.. több Knewton tolóerővel bír és óriási SPI je van.. tehát kevés üzemanyagot eszik.
Gyakorlatilag még beláthatatlan ideig elérhetetlen. ez tény.
De elméletileg reális a folyamat.
Kell egy nagy teljesítményű kis tömegű elektromos teljesítmény forrás.
A meghajtó anyagot radiátorokkal felmelegíteni.. majd EM antennákkal ionizált állapotba hozni.. aztán ezt a plazmát beinjektálni egy nagy teljesítményű linear accelerator-ba. Ami rövid úthossz alatt képes az ion részecskéket a fénysebesség bizonyos töredékére felgyorsítani.. ami itt nem a szokásos kémiai-thermodinamikailag elérhető 4.5 km/s.
Elméletileg és gyakorlatilag is lehetséges a fénysebesség közelébe gyorsítani ionokat.. pl cernben.
De már az is jó lenne, ha ilyen 50 000 km/s re lehetne hatékonyan gyorsítani a részecskéket.
Hirtelen elérhetővé válna a teljes naprendszer.. nem kellenének több száz tonnás rakéták hozzá. -
#5265 Nem, nem éri meg. Majd egy egyszer lesz hozzá fúziós erőmű...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.10.10. 19:33:30 -
overseer-7 #5264 én ezért mondtam régebben, hogy megérné He3 at bányászni a hold porából.. mert hazahozva millió évekre elláthatna így is energiával.
Persze a tóriumos tenyésztő reaktorokat favorizálom, mert az reálisabb megoldás, csak akarat kérdése lenne az egész.
De B tervnek alig rosszabb a holdból bányászott He3 izotop -
overseer-7 #5263 He3 al nagyságrendileg könnyebben megoldható a fúzió.. igaz, hogy a kinyert energia is egy nagyságrenddel kevesebb, mint D+T, vagy H+T -
#5262 Nem ez az, valami másik böngészővel szvsz próbáld meg (Win10 alatt a legújabb FF, Vivaldi, Chrome alatt is megjelenik nálam, mondjuk mivel PDF, a foxit reader is számíthat). -
_rudi #5261 Én arra gondoltam hogy ez a hajtómű is - úgy mint a TAE berendezése - szupravezető mágnesek között forgatott / fűtött plazma fúziós elven alapul.
Az tény hogy a TAE az deutérium - boron aneutronos fúzióban gondolkozik. Amúgy a linkelt .pdf nekem nem nyíliik meg, de gondolom az lehet amit innen is le lehet tölteni.
A hajtómű rajza a preziből:
-
#5260 A TAE deutárium-boron-alapú fúziós reakcióban gondolkodik.
A DPD a Princeton Field-Reversed Configuration (PFRC) féle He3 fúziós reakcióban.
Itt van egy részletesebb doksi a DPD-ről. Többek között emberes mars-űrutazáshoz is felhasználnák (laza 16,6km/s Delta-V a Föld-Mars úton, 46 napos útidő ideális esetben - viszonyítás képen a SpaceX ITS ~9km/s max. Delta-V-vel rendelkezik 50 tonna hasznos teher esetén, és 200 tonna hasznos teherrel 80 napos a leggyorsabb Föld-Mars útidő). -
_rudi #5259 .. de hogyan akarjak mindezt megoldani, ha egyenlőre zero működő fúziós reaktor van..
Szerintem úgy hogy a fúziós reaktoruk működési elve erősen hasonló a Tri Alpha Energy cég reaktorához.
A tudományos munka jelentős részét a Tri Alpha már elvégezte....ők csak ahogy elnézem az egyik végén kinyitották a reaktort s ott "termelnek" tolóerőt.