Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Például ha csak egy hatlapfejű anyacsavart akarsz gyártani, kell egy megfelelő méretű nyers munkadarab, amiből forgácsolással csinálsz hatlapfejet és egy furatot, majd a furatba egy menetet vághatsz. Ezt egyetlen CNC munkagép is megcsinálja neked, de az egész folyamat mégis bonyolult (hiszen kell megfelelő nyers munkadarab) és sok fémhulladék marad utána, amivel nem tudsz mit kezdeni (hulladék).
3D nyomtatóval csak betáplálod a hatlapfejű anyacsavar fájlját, és a nyomtató legyártja neked (igen, a menetes furatnak lehet, hogy nem fog ártani egy menetfuróval egyszer átmenni, de ezzel együtt is sokkal egyszerűbb folyamat). Ha pedig a nyomtató működéséhez szükséges fémport sikerülne az adott égitesten kitermelni / legyártani, akkor effektíve ez a két dolog (fémpor és 3D nyomtató) segedelmével szinte bármit le tudsz gyártani (ami belefér a nyomtatóba).
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Van még azonban egy kis bibi a beterjesztett költségvetési törvénytervezettel: belecsempészték a totális megfigyelést lehetővé tevő CISA tervezet, ráadásul az NSA-t korlátozó szabályokat is kivették belőle. Tehát a nagyobb NASA pénznek lehetnek még keserű mellék-következményei, és lehet, hogy ez volt az ára az egésznek.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.12.17. 21:20:13
Én ezt tartom a legfonotosabbnak. Mikorra lesz outputja..?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.12.17. 14:55:26
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
- SLS 2 milliárdot kap
- A planetary science 1,6 milliárd
- Europa Orbiter programjának elkezdik egy leszállóegység fejlesztését is, ez korábban erősen a vad projektek közé tartozott.
- Mars 2020 lander is
- Megkapja a pénzt a plutónium-238 gyártás is
- Megfelelő támogatást kap a commercial crew is, minkét űrhajó (Dragon és Starliner) tudják fejlesztenu és 2017-től repülni.
An Extraordinary Budget for NASA in 2016
A Hyperloop fejlesztőgárdáját első sorban részvényekkel fizetik ki, az indulótőkét leginkább Crowdsourcing módszerrel szerezték. A SpaceX építi meg az első 1,6km-es tesztpályát, hogy "kisegítsék" a Hyperloop gárdáját.
Harmadszor: noha csak két nevet emeltél ki, valójában jóval több cég és magánszemély adta össze az 1 milliárd dollárt, nem tudni, ebből mennyit adott Musk, és miként (ha pl. Tesla részvényekkel "fizetett", az ugyebár egy opció, de el is adható, az alapításkori értéken számolják, márpedig a Tesla eléggé túl van értékelve a részvénypiacon valódi értékéhez képest).
Az OpenAI pedig non-profit vállalkozásnak van bejelentve, ami annyit tesz, hogy az alapítók semmiféle módon nem kapnak a 'részvényeikért' jutalékot, magyarul nem vehetnek ki pénzt a cégből, cserébe adózási kedvezményeket kapnak. Csendben megjegyzem, hogy Musk és Hoffman a felügyelőbizottság elnökei, ilyen minőségükben pedig kapnak fizetést.
Elon Musk, Peter Thiel (Paypal társ-alapító) és Reid Hoffman (LinkedIn társ-alapító) csekély 1 milliárd dollárt dobtak be egy OpenAI nevű cégbe, ami a nevéhez hűen mesterséges intelligenciák kutatásával és fejlesztésével foglalkozik. Érdekes, hogy Musk egyébként aggódik az AI-k és a biztonságosságuk miatt, de az OpenAI non-profit jellege és nyíltsága (a kutatók megosztják a fejlesztett szoftvereket, algoritmusokat, szabadalmakat, hogy mások is átvizsgálhassák azokat) meggyőzte a befektetésről.
Szerintem azért valamit mégiscsak szeretnének viszontlátni a pénzből, magánszemélyek nem dobálóznak csak úgy milliárdokkal, pláne, hogy pl. űrkutatást és hipervasutat is finanszíroznak még...
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.12.13. 13:40:39
- A fénylő foltok egyre biztosabb, hogy a korábban gyanított sófélék lesznek. Ezt most pontosították annyiban, hogy a mérések szerint egyfajta fagyott magnézium-szulfát oldat, ami hasonló, mint egy bizonyos típusú földi... fürdősó. 😊
- A jellegzetes, nagy Occator kráter, amelyről olyan sok kép készült a legnagyobb és legfényesebb foltok miatt, elég fiatal, kb. 78 millió éves. Bizonyos szögből készült képeken halvány páraréteg figyelhető meg az alján, jellemzően a helyi délidőben, ami víz szublimációjára utal, de ez még nem bizonyított. Mindenesetre a jelenség hasonló az üstökösök napközeli "párolgásához", csak sokkal kisebb mértékben.
- Szintén érdekes, hogy a felszíni rétegekben sok ammóniát találtak. Ilyen közel a Naphoz ennek már rég el kellett volna tűnnie, de be vannak ágyazódva különféle ásványokba. Ezeknek a jelenléte erős gyanút ébreszt, hogy a Ceres a Naprendszer külső, Neptunusz-közeli régióiban keletkezett (ahol most is sok az ammónia és a nitrogén) és később vándorolt be, vagy jelentősen több illékony anyagot olvasztott be magába, mint más, a belső régiókból származó meteorok.
- A felszíni hőmérséklet nem is olyan alacsony, mint gondolnánk: a leghidegebb pontjai 180 K (~ -93 C) körüliek, de a meleg egyenlítői részeken 240 K-ig (~ -33 C) is felmehet.
- A Dawn szonda a héten elérte a tervezett legmélyebb pályát a törpebolygó körül és hamarosan kb. 380-390 km magasságból fog készíteni kb. 35 méteres felbontású képeket mindenféle hullámhosszon, valamint a gravitációt is nagy pontossággal feltérképezi.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.12.08. 18:42:49
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.12.08. 18:30:30
Lehet valami hasonlora vannak mar tervek es ezert nyilatkoztak ezt a NASA-nal. Tobb reszletet kene tudni...
Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2015.12.08. 18:23:07
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.12.08. 18:13:36
Folyik ott egyaltalan barmi ilyan munka ami barmifele rovid, vagy kozeptavu haszonnal, es igy profittal kecsegtethet?
A Bigelow űrállomás 15 éve "lóg" a levegőben, már nagyon régóta mondogatják, hogy most már aztán tényleg felküldik az első valóban saját űrállomásukat, de ehhez képest rábeszélték a NASA-t, hogy egy felfújható teszt modult finanszírozzon meg, amit az ISS-hez csatlakoztathatnak. Ez lesz a jövőre induló BEAM (Bigelow Expandable Activity Module).
Vagyis a civil űripar per pillanat ott tart, hogy ha a NASA fizet, akkor megcsinálnak ezt-azt. Ez tök jó, de ebből nem lesz az ISS-hez fogható űrállomás egyhamar.
Utoljára szerkesztette:
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Akár még be is jöhet nekik. Mindenestre furcsa, hogy nem a WhiteKnightTwo-t használják...
Lehet, hogy a szükséges hordozórakéta túl nehéz lett volna neki?
Utoljára szerkesztette:
Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2015.12.04. 16:33:08
Pontosan erről beszélek, nem lehet tudni mennyi pénzt fordítanak az űrkutatásra, így azt sem, jelentheted ki, hogy ""csak 2-3 évente indítanak egy-egy Szen-Csou űrhajót, mert ennyire van pénze a Kínai űrkutatási hivatalnak." - mivel nem tudod, hogy mennyi pénzük van. Más oka is lehet annak, hogy csak 2-3 évente indítanak űrhajót, nem csak anyagi természetű. Kínában terveszűen haladnak, ez lehet, hogy egy előre programozott tudományos/katonai program. Kb. három év alatt össze lehet állítani egy-egy tudományos csomagot. És még számtalan más oka lehet. Akár az is, hogy nincs rá pénzük, de ezt nem tudjuk. Így van, csak vélemény, találgatás az ezzel kapcsolatos kijelentés. Engem az lepett meg, hogy ezt tényszerűen írtad, azt hittem tényleg így van. Megtévesztő voltál.
Pontosan ezért írtam. De miért is lenne nagyon kevés? Mihez képest?
Ha megnézed a wikiben is évi 1,3 milliárdot írnak a becsült teljes költségre, a hivatkozás is ennyit ír, és a wiki hivatkozásában is ennyi szerepel.
Direkt nem a becsült összeget írtam, ugyanis az Asia Times linkjén nincs forrásmegjelölés, most végigtúrtam a netet, és 500 milliótól 2 milliárdig minden előfordul. Itt 1,2-1,3 milliárd dollárt írnak például, de zéró forrásmegjelöléssel, és hozzávetőlegesen.
Szóval még mindig nem tudom, honnan veszed, hogy nincs pénz rá (remélem nem a wikiről).
Nem, saját vélemény, mégpedig onnan származtatva, hogy látványosan kijelölt célok vannak a kínai űrprogramban (első kínai ember az űrben, első emberes űrrepülés, első kínai űrséta, stb.) és az első emberes repülés előtt még olyan is volt, egy évben két indítást hoztak össze (2002, SzenCsou 3-4). Aztán jött egy évre rá az első egy emberes repülés, utána 2 évre rá jött a következő (2 ember, 5 nap, SzenCsou-6), újabb 3 év kellett a következőre, ahol az első űrsétát lezavarták. Utána nagy csönd, jön a kínai űrállomás, majd az első ember nélküli dokkolás három évre rá, és újabb egy évre rá az első emberes repülés az űrállomásra, majd megint egy év kihagyás, és még egy.
Érdemes megfigyelni, hogy a lépések között hatalmas kihagyások vannak, még úgy is, hogy ezt semmi sem indokolja, a sikeres ember nélküli űrállomás dokkolás után 8 hónapot vártak a következő, emberes űrhajó indítására. Megint egy évet vártak a következőre. Nem indokolja semmi azt, hogy ne lehessen akár több indítás egy évben, csak az, hogy egyszerűen ennyire van pénze a kínai űrügynökségnek.
Megjegyzés: te is konkrétan zéró érvet hoztál fel, miért is nem lenne igaz. Szóval a tied is pont olyan vélemény, mint az enyém, semmivel sem tudtad alátámasztani, miért ne így lenne, és te is csak egy wikiről származó forrásmegjelölést tudtál felhozni...
Utoljára szerkesztette:
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.12.01. 00:39:18
köszi Dzsini, az űrvilág.hu is jónak tűnik fentről, meg ez is.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Arra elég egy .38-as...
Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.
egyébként ha ezekről az igénytelen portálokról ha nem érdemes tájékozódni akkor honnan érdemes?
Beszarok ezeken a muszlimokon.... komolyan, hihetetlen.
A NASA-nak nincs egyirányú Mars-programja, sőt, még csak tartós Mars-bázis terve se nagyon. Az emberes NASA Mars programok 7, 30, 90 vagy 270 napos Marsi tartózkodással számolnak általában, és utána mindenképpen visszahozzák a Földre az űrhajósokat.
A Dzsini által említett Mars One az egyetlen "élő" egyirányú Mars-program (ami amúgy ugyebár per pillanat nem él, hiszen a jövőre tervezett Mars-szondájuk sehogy sem áll), de abban sincs valamilyen kislány, akit végleg odaküldenének.
De Dzsini linkjét olvasva nem lesz ebből semmi...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Csak reménykedtem, hogy igaz a hír...
Hivatalos költségvetése a Kínai Űrügynökségnek évi 500 millió dollár.
Egy Szen-Csou indítás árát a különféle források ~100-110 millió USD-re teszik (Wikin dettó olvasható).
igen a Luna 27-re gondoltam, persze az "újságírók" megint félrevezettek, tényleg sok helyen emlegetnek 2020-at:
itt meg az említett csak női, 2030-ra datálva.
mondjuk én sem igazán hiszek ezeknek az időpontoknak. majd meglátjuk, könnyen lehet le is fújják ezeket.