10000
  • Renegade
    tegnap, amikor linkeltem a videókat, a világ összes pénzében fogadtam volna, hogy egy zsigeri negatív hozzászólás lesz reggelre a topikban, az pedig a tiéd lesz :)
  • [NST]Cifu
    Bezos mondjuk tényleg nem a befektetők, hanem a saját pénzét "égeti". Musk viszont a befektetőkét is, a SpaceX esetében erre vonatkozólag nem is tudunk semmit ugyebár.
  • Dzsini
    Vagy csak más a mentalitás, ami mentén ők gondolkodnak, mint ami mentén te gondolkodsz.

Pont ott írja Bezos, hogy ez NEM arról szól, hogy best risk-return.
  • molnibalage83
    Akkor sajons a befektetők, akik az emberek pénzét kezelik égetnivaló idióták... Az ekkora balfaszok rulettezik el a tőzsdén akkor az emberek pénzét...?
  • Dzsini
    Ahogy már régebben is beszélgettünk róla - Musk (és csapata) azért nagyon tudja, hogy mi a módja a világ figyelmével való játéknak.
    A befektetők és a közönség pedig zabálják az ilyesmit, így kell címlapokra kerülni.

És az, hogy ő (és Bezos, és talán még páran) még mindig hajtják gyermekkoruk álmait, az nagyon jó. Pénzt annyit tudnak "gyártani" amennyit akarnak - és ők ilyesmire is költik.

Bezos mondta: "I'm perfectly willing to fund this for as long as is required, There are way easier ways to make money. You don't go through the list of best risk-return possibilities and find spaceflight. That's not it. The reason you do this is because you're a missionary for this. You're passionate about it”
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.09.28. 08:52:08
  • [NST]Cifu
    de 2050-ig mi olyan lehetetlen ebben a tervben? Mert nagyobb dolgot akar építeni a Saturn V-nél? Gondolj bele mikor az épült volt 40 éves volt a modern rakéta tudomány és akkor az volt a csúcsteljesítmény.

Eleddig nem épült még SSTO űrjármű, amely egy fokozattal jut el a világűrbe. Itt az IST első és egyetlen fokozata ilyen, ha jól értem.

Vagy akkor az űrhajó maga a 2. fokozat, és a saját hajtóműveivel áll pályára.

Idén 90 éves miért ne terveznénk már végre valamit ami meghaladja a Saturn V-öt mikor jó okunk van rá?

Tervezni már nagyon sok mindent terveztünk, ami meghaladja. A kérdés, hogy sikerül-e megvalósítani-e...
  • [NST]Cifu
    Tervek eddig is voltak.

-Anno a Falcon 1 esetén is folyamatosan próbálták visszaszerezni az első fokozatot ejtőernyővel, egyszer sem sikerült.
    -A Falcon 5 rakétát úgy anblokk átugorták, nem valósult meg.
    -A Falcon 9 esetében az első két repüléskor az első fokozatot megint ejtőernyővel akarták visszaszerezni - nem volt sikeres egyik sem.
    -A Falcon 9 esetében a koncepció szerint mindkét fokozatot vissza akarják hozni. Erre vonatkozólag még nem volt teszt sem. Feltehetően a második fokozatot nem is fogják soha visszahozni, túlságosan is sok hasznos (felvihető) tömeget kell beáldozni érte.
    -Az IST első fokozat effektíve egy SSTO, ami ráadásul vissza is tér. Hm. Senki se csinált még ilyet. Itt rögtön hatalmas méretekben akarnak...

Ezzel együtt a kezdeményezés szép, de várjuk meg mi lesz belőle. A Falcon Heavy első indítása is már több, mint másfél évet csúszott...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.28. 08:40:08
  • Palinko
    Jó ezt tudjuk, de valld be azt sem gondoltad volna 14 éve ezt látván:

Hogy ez nem csak még egy tőzsdére felpumpált cég lesz amit majd jó áron eladnak és 14 évvel később több első fokozatot is vissza tudnak majd hozni... Mert én sem mondtam volna reálisnak, azt mégis sikerült. Persze 2-3 éve már nem volt nagy jóslás megmondani.

Az oké, hogy ez biztosan tarthatatlan:

de 2050-ig mi olyan lehetetlen ebben a tervben? Mert nagyobb dolgot akar építeni a Saturn V-nél? Gondolj bele mikor az épült volt 40 éves volt a modern rakéta tudomány és akkor az volt a csúcsteljesítmény.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    1926-ot vettem talán még nagyon koránra ugrottam, szerény kezdetek:

Idén 90 éves miért ne terveznénk már végre valamit ami meghaladja a Saturn V-öt mikor jó okunk van rá?

Persze, persze a 200 ezer dolláros jegyár, meg 100 év múlva az egymillió ember mind csak egy hasraütés, de ha a NASA-nak valóban célja lesz a Mars komolyabban és nekik is biztos össze is fognak, akkor meg nem tűnik annyira elérhetetlennek a 20-as évek vége se, hogy odaérjenek ezzel a felhőkarcoló rakétával :D
  • molnibalage83
    Musk számomra olyan szinten optimista, hogy az már a kreténség határát súrolja.
  • Palinko
    Ha a 42 hajtóművön nem is akadok ki :D, de nekem az a furcsa, hogy ennyire piti dolognak mondja a sugárzásokat. Mert a napkitörés jól van, egy faraday kalicka az egész jármű és meg van oldva, én meg pont azt nem tartom nagy ügynek. Viszont a többi sugárzással ami a Napból jön mi van? Mert ha jól értesültem a röntgen meg a gamma az igazán veszélyes.

Bár a napkitörésnél sem biztos hogy az elektronikát féltené, ott is megnövekedhet a gamma meg röntgen és szétcseszi a szöveteket. Ráadásul nem csak az űrhajón kéne megvédeni az embereket, hanem a Marson is, mivel nincs olyan erős mágneses mezeje mint a Földünknek. Tényleg a föld alá kell bújni az tűnik legjobb ötletnek :D Nem lenne vicces 1 millió rákos ember a Marson 100 év múlva se.

A másik, hogy tervet kell készíteni a légkör visszaállítására mert még első kutatók elvannak szkafanderben, de folyamatos munkát jelentene az oxigén pótlása. Lehet emberek lövöldözése helyett értelmesebb lenne:
    1. földer szerezni a Marsról, kielemezni
    2. Génmódosított növényeket előállítani
    3. Kertész robotokat kifejleszteni, ültető, meg locsoló, víz előállító stb
    Aztán azokkal megpróbálni négyzetméterről négyzetméterre haladni. Permetezni elméletileg úgy sem kéne, az lenne csak az igazán bio termelés
  • Fulcrum11
    Itt vannak a részletes slide-ok a ITS járműről, amik a prezentáción is voltak most.
  • Fulcrum11
    HTKA-n már van egy jó kis összefoglaló egy fórumtárs jóvoltából
    Baromi megalomán projekt, de pont ilyen kell, hogy lázba hozza az embereket! Bakker ez a rakéta egy fellövéssel el tudná vinni az ISS-t mindenestül :) Elon gyakran optimista, de szerintem ha valaki, ők megcsinálják.
    Utoljára szerkesztette: Fulcrum11, 2016.09.28. 01:01:14
  • PetruZ
    Holnapra biztos lesz már rengeteg összefoglaló és leirat (talán feliratos videó is), megvárom azt. :)
  • Palinko

Milyen Space X liveot találtam, siessetek mert talán hamarosan vége lesz 40 perc után vettem észre.
  • Renegade

LIVE!!

• PetruZ
    Tudom, valamennyire emlékeztem rá. Most azt jelentették be, hogy kész az indítóállomásuk.
  • [NST]Cifu
    #4148 ;)
  • PetruZ
    A Peter Beck-féle Rocket Labs megépítette a világ első, valóban privát űrkikötőjét Új-Zélandon. A bázis akár 72 óránként is képes lenne indításokra, de egyelőre havi néhánnyal számolnak. A cég saját Electron rakétája kis méretű (150 kg) terhek nap-szinkron pályára juttatására alkalmas, egy indításra 5.5 millió dolláros díjat számítanának fel. Egyelőre még csak a tesztek következnek, de a cégnek már szerződései és szándéknyilatkozatai vannak a NASA-tól, plusz a Moon Express holdjáróját is ők vinnék a Holdra.
  • overseer-7
    + Ha rp1 helyett metánra állnak át..
    Át kell tervezni az egész kamra rendszert és hozzá optimalizálni a laval fúvókát is.
    Változik a chamber pressure, injectorok elhelyezése és száma, injectorok megfelelő kamra nyomásra optimalizálása, a fuvoka ratio ja, stb.. szinte mindenbe beleszól az üzemanyag típusa.. mivel más az üzemanyag density ..súlya térfogata.. még a turbo pumpát is át kell méretezni..
  • [NST]Cifu
    Igen, még szeptember 13.-án bejelentették, hogy a Falcon Heavy/Demo és a Falcon 9/Crew Dragon Demo is csúszik. A Falcon Heavy a hírek szerint 2017 Q1-re.
  • Palinko
    jó hogy felhoztad a Falcon Heavyt, legalább eszembe jutott megkérdezni, hogy a múltkori műholdas malőr elhalasztja a Heavy tesztelését? mert úgy volt hogy lesz idén szeptember-december között valamikor egy Heavy demo. nagyon megnéznék egy háromszoros első fokozat visszatérést :D
  • [NST]Cifu
    A Raptor két alkalmazásban fordulhat elő, az egyik a Falcon Heavy és a IST felső fokozat (vagyis vákumban, nagyobb fúvócsővel). A másik pedig az IST első fokozatában, ez viszont tengerszinti kialakításban.

Tehát a Falcon 9 első fokozatában nem várható. Már csak azért sem valószínű, mert alaposan át kell tervezni hozzá a tartály- és vezetékrendszert, hogy az RP-1 helyett kirogenikus folyékony metánt tankolhassanak bele.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.27. 11:10:08
  • Palinko
    kicsit talán olyan mint az autó motor fejlesztés. ott is be tudják lőni, hogy oké ez most x lóerős biztos lesz, mehet is a széria gyártásba, aztán az a motor majd megy sportra is, ott meg egyre csak nyomják fel a lóerőt és nézik mit enged az a konstrukció, persze van egy elvárás, de van hogy meglepődnek és egy két trükkel jobban szerepel a motor mint gondolták, betesznek egy új tömítést, nagyobb nyomást visel el mint amivel számoltak stb stb.

nyilván meg akarják tudni mi az a max amit még stabilan kibír. érdekes lesz a 9 fúvóka helyett csak hármat látni, bár tudom nem ez a cél, de lehet a standard rakétánál is csökkentik a motorok számát majd talán.
  • [NST]Cifu
    Kicsit túltolták az igényeket, legutóbb még 2,7MN tolóerő és 362 Isp@vac volt az adat vele kapcsolatban...
  • Dzsini
    Még mindig dolgozzák fel az adatokat a MESSENGER szondától is - nagyon úgy néz ki, hogy a Merkúr is tektonikusan aktív, a Jupiter holdjai között vannak még aktívak, a Marsról tudjuk, hogy már nem az, a Vénusz még lehet, hogy az, de nem látjuk.

Plusz meghatározták azokat a zónákat ahova nem fognak emberes küldetést küldeni, nehogy megfertőzzék a Marsot.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.09.27. 08:01:52
  • PetruZ
    A nagy bejelentés az volt, hogy a Hubble lefotózott valamit az Europa felszínén, ami gejzírféle lehet. A potenciális létezésükről tudtunk eddig is, a mostani észlelés csak egy újabb nyom, de még mindig nincs bizonyíték a felszín alatti óceánra.
    Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2016.09.26. 22:19:40
  • PetruZ
    Közben a SpaceX beröffentette a következő, "Raptor" becenevű hajtóművét, ami elvileg háromszor erősebb az F9-esen találhatóknál. Ez lesz az alapja a marsi és azon túli kalandozásoknak - a tervek szerint.

Az indiai ISRO sikeresen megcsinált egy igen komplex manővert: nyolc műholdat állítottak különböző pályára egyetlen rakétával a negyedik fokozat repülés közbeni többszöri újragyújtásával.
  • [NST]Cifu
    The bill requires that NASA make it an official goal to send crewed missions to Mars in the next 25 years.

Hihi, szóval 2041-re...
  • Palinko
    Érdekes pár újság totál máshogy hozza a NASA költségvetés elfogadását mint ahogy mi reagáltuk.

but it has a critical mission for the space agency: send men to Mars.
  • Prof William
    Vagy elhíresztelni hogy olaj van ott. :)

Esetleg marsi terroristák...

2 éven belül már ott lennénk. :)
  • PetruZ
    Ez szerintem csak a fejedben létezik...
  • overseer-7
    Szerencsétlen név azonosság.. szegény tyson-t állandóan összekeverik a boxoló tysonnal..
    azon csodálkoznak, hogy nem is tudták, hogy tyson ennyire művelt és magastudású az astrofizikában is.. az mellett, hogy világbajnok boxoló.. hmm
  • Dzsini
    Neil DeGrasse Tyson szokott azzal viccelődni, hogy azzal lehetne meggyorsítani a Mars-missziót, ha valahogy sikerülne elterjeszteni a pletykát, hogy Kína bázist akar ott építeni.
  • _rudi
    Én nem gondolom hogy akkora lökést kapna az űrkutatás állami oldalról a közeljövőben.
    A 60-as években is a lökést az váltotta ki hogy a rakéta technika fontos eleme volt a nukleáris fegyverkezésnek, és voltak olyan pillanatok amikor úgy tűnt hogy az USA hátrányba került ezen a téren.
    Az egész "lökés" - beleértve a holdprogramot is - ezt a vélt/valós hátrányt volt hivatott ledolgozni. Egyszerűen nemzetbiztonsági kérdésként kezelték az ügyet...

A Mars misszióval kapcsolatban kifejezetten pesszimista vagyok. Szerintem az elkövetkezendő 30 évben erre nem kerül sor.
    Persze ha esetleg katonailag valamiért fontossá válik a mélyűr (nem a föld körüli térség!!) akkor talán, de csak "magamutogatás" miatt egyik nagyhatalom se fog több száz milliárd dollárt elkölteni egy olyan programra, aminek közvetlen haszna zéró. A tudományos munkát a robotok pont olyan jól el fogják tudni végezni töredék áron, persze kicsit hosszabb idő alatt.
  • overseer-7
    Ami jó a zűrkutatásnak, az végső soron jó nekünk is.
    Iszonyatos hatással volt az űrverseny az ember technológiai fejlődésére.. csak mert volt igény és sok sok milliárdos kereslet a tudomány számára.
  • overseer-7
    Eszembe jutott egy gondolat..
    Az az érzésem, hogy még a mi életünkben kap egy hatalmas lökést az űrkutatás.

Látható az űr történelemben, hogy mekkora hatással volt az űr meghódítására a hidegháború.
    Két nagyhatalom versengése egymással.
    Nagyhatalmak szintjén nem kockáztatnak direkt háborút másik nagyhatalommal szemben.. helyette megy a magamutogatás, pózolás, képességek demonstráció sorozata.

Ha kína feljön annyira, hogy mint nagyhatalom helyet követel az usa mellé vagy elé .. globálisan, akkor bizony beindul a hidegháború 2.0
    Lehet ámúlni, bámúlni a magunkfajtának .. megint.

Sőt.. megkockáztatom, hogy a tervezett usa mars misszió is már az előjátéka ennek az idővel kiélesedő hatalmi játszmának.
  • PetruZ
    A SpaceX tegnapi közleménye szerint az AMOS-6 küldetés előkészítésénél tapasztalt anomália (azaz, hogy felrobbant az egész) során nagy valószínűséggel a második fokozat oxigéntartályának hűtéséhez használt folyékony hélium rendszerben történt valami átszakadás, sérülés, ami beindította az egész reakciót. Közölték azt is, hogy a 40-es indítóálláson esett károk nem annyira jelentősek, mint elsőre tűntek, értékes felszerelések (oxigéntartályok, hűtőrendszerek, irányító épületek) maradtak sértetlenek, a legtöbb kár magában az indítóállásban és az állványzatban keletkezett. A tőle több mérföldre lévő másik állás, a 39A, sértetlen.
    Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2016.09.24. 09:01:43
  • PetruZ
    Elég vad elméletnek tűnik, de lehet, hogy a Plutó felszíne alatt, a mélyben folyékony víz van, nem is kevés.
  • Pares
    Talán pont azért, mert a NASA teljesen amerikai szervezet, az ESA meg "európai", vagyis mindenkié és senkié egyszerre, és ezért nem kap akkora támogatást...
  • [NST]Cifu
    Ettől még az ESA egy közös űrügynökség, és a tagállamai közel azonosak az EU tagállamaival. Mint említettem, még ha a tagállamok saját űrügynökségei és az ESA-nak történt befizetést is nézzük, akkor sem érik el a 10 milliárd dollárnak megfelelő összeget (9,7 milliárd jött ki nekem, de néhány esetben csak tavalyi adatok vannak fent). Ami hozzávetőleg a fele annak, amennyit a NASA kap.

Ha az USA-nak "kell" az űrkutatással foglalkozni, akkor az európai államoknak illene minimum annyival, de inkább még többet szánni erre.