10000
  • Palinko
    Valahogy ki kell próbálni, pár négyszetméterrel nem ártanék senkinek. Ezért is nem lehetne rögtön 100 embert küldeni, kéne még pár rover. Fúró-elemző.
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.09.29. 17:38:16
  • PetruZ
    Mert azok földi eredetűek, tudod, hogy nem okoznak gondot, fel tudsz rá készülni (legalábbis általában). De mi van, ha a marsi élet teljesen más? Akkor is beszántanád, ha nem tudod, milyen hatással lesz a rajta termett növényekre - és viszont?
  • Palinko
    Miért is beszélünk a mikróbák kiírtásáról? A földi talajban lévő mikróbákat sem nyírja ki a szántás stb.
  • Sequoyah
    De amikor arrol van szo, hogy esetleg az egyetlen helyet talaltuk meg, ahol megtelepedhetunk, akkor nem hiszem hogy ez fog barkit is megallitani. Ennel sokkal kevesebbert is sokkal tobb mindent elpusztitunk (sajnos) a sajat bolygonkon.
    Tudomanyos merfoldko az jogos, de mint emlitettem a tudomanyos vizsgalatok utan szabad lenne a palya attol tartok. Es oszinten en sem dontenek maskepp.
    Mas kerdes ha egy n+1-edig banyat kell betiltani miatta, vagy valami magasabbrendu eletet talalnank.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2016.09.29. 17:10:05
  • PetruZ
    Etikailag, morálisan, de még spirituálisan nagyon is számít - a nyilvánvaló tudományos gigantikus mérföldkő mellett.
  • Sequoyah
    Nem hiszem hogy barkit kulonosebben erdekelne valami mikrobaszeru elet a Marson a donteshozok kozul. Igazabol most is csak azert probaljak nem beszennyezni az idegen bolygokat, mert ha esetleg van rajta elet, akkor azt eredeti allapotaban szeretnenk megvizsgalni, es nem azon gondolkozni, hogy ez vajon valodi foldonkivuli elet (illetve panspermia), vagy a foldrol vittuk...
    .
    De ha mar alaposan megvizsgaltuk oket, akkor nem elsz visszatarto ero. Oszinten, nem sok embert fog erdekelni, hogy az ott eddig elo mikrobakbol milyen elet fejlodne ki evmilliardok mulva, senki nem lesz ott akkor mar.
  • PetruZ
    Pénteken a Rosetta is megpróbál leszállni, elvileg követhető lesz a folyamat egy webcast-on (magyar idő szerint valamikor délben / kora délután). Mivel nincs felkészítve ilyesmire, de tovább már nem nagyon lehetne fenntartani az üstökös körüli keringését, inkább lerakják. Valószínűleg össze fog törni, de ha le is érne egyben, későbbi felélesztésére nincs esély.
    Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2016.09.29. 16:56:14
  • [NST]Cifu
    Azért én nem picit részlehajlónak tartom, hogy zéró negatív dolgot tud elmondani az egész elképzelésről. Nullát.

Műszaki hibák? (Legyen 95%-os sikerarány indításoknál, ez esetben 500 úton fog ilyen bekövetkezni, ami akár 5000 ember életét jelentheti)
    Jogi kérdések? (Milyen jogok és törvények vonatkoznak az utasokra?)
    Biztonság kérdése? (Csak a Q&A-ban került érintőlegesen szóba)
    Felvetni, hogy akkor a BFR valójában nem is annyit visz fel, amennyit Musk állít? (Az űrsikló esetében sem számította bele senki az űrsikló száraz tömegét abba, hogy mennyit is visz fel)

Stb., stb., stb...
  • Fulcrum11
    Hogyan találták meg a Philae-t
    Baromi érdekes cikk az ESA-tól, részletesen leírva a kutatás menetét. Hogyan fényképezz precízen egy gyenge és kusza gravitációs mezejű üstököst, 680 millió km-re a Földtől.
    Utoljára szerkesztette: Fulcrum11, 2016.09.29. 12:55:36
  • Fulcrum11
    Wait But Why cikk a SpaceX Big F***ing Rocketről Jó hosszú, de szórakoztató, én nagyon bírom az író stílusát.
  • Dzsini
    Másik oldalról megközelítve: az ember a Földön már az aszfaltcsíkokkal vagy a fényszennyezéssel is iszonyú durván beavatkozott a Föld életterébe.

Ehhez kapcsolódva érdekesség: Európa felületén több a beton, mint a víz - kb. 10% beépített terület.
  • Pares
    Nyilván, és bár mi is a "természet" részei vagyunk, egy idegen bolygó "evolúciójába" kívülről beavatkozni elég természetellenes dolognak tűnik. Persze ha élettelen kődarabról van szó, az teljesen más. De fordított esetben, ha holnap megjelennének az idegenek a Föld körül, és szó nélkül elkezdenék a saját igényeiknek megfelelően megváltoztatni a Föld éghajlatát, akkor azt a földi élet szempontjából nem hiszem, hogy természetesnek lehetne nevezni. Bár ez is csak nézőpont kérdése.
  • Palinko
    Való igaz, és akkor még az elektronika esetleges megbolondulásáról nem is beszéltünk ami elég ciki lenne ilyen helyzetben :D
  • Prof William
    Én is technikai megoldásra gondolok, nem pedig arra hogy beindítjuk mars magját.

Teszem azt kitalálnak valami pilont ami x kilométeres körzetet lefed... És ezzel teleszórják mars felszínét stb...
  • PetruZ
    A terraformáláshoz: az #5114-ben Dzsini linkelte be azt, hogy a NASA mely marsi területeket zárta le az emberek elől. Ez persze "csak" a NASA és változhat még, mindenesetre azt is jelenti, hogy ők biztosan nem szeretnének környezeti átalakítást.
  • [NST]Cifu
    Apró probléma, hogy ezek a mágneses mezők egymásra is hatással vannak. Irtó mókás lesz, amikor két űrhajó közelít egymáshoz:

-Figyelem Osztyapenkó-6, kérem kapcsolja ki a mágneses erőpajzsát, és emelkedjen 50km-et a Z tengelye mentén.
    -Negatív Sherman-3, kérem, hogy Ön kapcsolja ki a mágneses erőpajzsát, hogy ne vonzódjuk egymásba, és emelkedjen 50-el magasabb keringési pályára!
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.28. 22:17:43
  • [NST]Cifu
    Nekem ez a terraformálás elég durva természetbe való belenyúlásnak tűnik

A "természet" saját maga sem egy fix, sose változó dolog. Pont ellenkezőleg. Simán kiírthatott volna egy kicsivel nagyobb üstökös minden életet a földön. Hogy nem történt meg, csak vakszerencse (no meg a Jupiter óvó kis gravitációs kútja).

Természetesen ha van élet a Mars-on, akkor a terraformálást alaposan át kell gondolni.
    De ha nincs, akkor semmi ok sincs arra, hogy ne tegyük számunkra kellemesebbé tehetjük a bolygót.

Másik oldalról megközelítve: az ember a Földön már az aszfaltcsíkokkal vagy a fényszennyezéssel is iszonyú durván beavatkozott a Föld életterébe. Miért zavartatná magát pont a Marson?
  • Palinko
    Ráadásul szerintem jobban járnánk, ha tudnánk egy olyan gépet építeni ami létrehoz lokális mágneses teret. Ezt a technológiát máshová is vihetnénk még nem jövünk rá a magot hogy tudnánk beindítani és kevésbé látszik lehetetlennek egy ilyen gép létrehozása.
  • Prof William
    Ha már odajutunk hogy normálisan terraformáljuk marsot akkor addigra szerintem már magnetoszféra -mesterséges- létrehozása se lesz olyan nehéz.

Ki tudja hova vezet majd a fejlődés? Még el sem tudjuk képzelni...

A terraformálásal sem kell sietni. Szépen "lakjuk be" a marsot ismerjük meg töviről-hegyire és akkor majd megpróbálkozhatunk a dologgal. Közben is sok mindenre rájöhetünk.
  • Pares
    Nekem ez a terraformálás elég durva természetbe való belenyúlásnak tűnik, arról nem is beszélve, hogy nagyon a jövő zenéje az még. Mi van, ha mégis csak találunk életet a Marson? Mi alkalmazkodjunk az ottani körülményekhez, vagy akár a bennszülötteket is kiirtva változtassuk meg a körülményeket? Lehet, hogy ezt mások sem néznék jó szemmel
  • Sequoyah
    A Mars magja valoszinuleg azert hult ki, mert elfogyott a nafta. Egesz egyszeruen egy ilyen kicsi bolygoban ennyi volt. A Foldnek is ez a hosszutavu sorsa.
    Namost hiaba robbantasz te barmit belul, onfenntarto folyamat nem lesz belole uzemanyag nelkul. Az pedig meg Sci-Finek is meredek otlet, hogy a Mars teljes magjat csereljuk ki:)
  • Sequoyah
    Szerintem mocskosul nyereseges, csak nehez a 100 eves megterulesi idovel mit kezdeni:) Valamint azzal, hogy 10bol 9 ut tevut es csod.
  • overseer-7
    mielőtt a elkövetkező ezer években belekezdenénk a mars terraformálásába..
    Azzal kell kezdenünk az egész folyamatot, hogy beindítjuk a mars magjának a fázis váltását.. folyékonyba.
    Ehhez bizony le kell fúrnunk mélyen a mars gyomrába.. és hatalmas energiákkal.. nukleáris fúziós bombákkal fel kell melegítenünk a mars magját..
    Hogy aztán a nagy nyomás és a nagy hőmérséklet hatására újra mozgásba jöjjön, létrejöjjön a magnetoszféra.. és mágneses védőpajzsot alkossanak az erővonalak a mars körül..
    Fel kell még melegítenünk valamennyire a mars köpenyét, hogy gázokat termeljen.. a gázok megvastagítják a légkört.. és felmelegedéshez vezetnek.. borzasztó sok.. felfoghatatlan energiára van ehhez szükség.. és szinte.. értelmezhetetlen technológiára..

De.. elméletileg sikerülhet.
    Beláthatatlan időn belül persze.
    Gyakorlatilag is több ezer, vagy több millió éves folyamat lesz a mars terra formálása..
    azaz.. odáig eljutni, hogy a folyékony víz megmaradjon a felszínen..
    amint folyékony víz van a felszínen.. onnan már szinte gyerek játék lesz a további finomhangolás.. az előzményekhez képest.

Ha van víz.. tervezhetünk olyan bio mechanizmusokat, amelyek oxigént állítanak elő, és élhetővé teszik a marsot a módosított emberi lények számára..
    .. TALÁN..
  • Prof William
    Ezt az atmoszférát évmilliók alatt fújta el a napszél. Ha létrehoznánk egy újat akkor még jó pát ezer évig nem kellene aggódunk amiatt hogy elillan.
  • _rudi
    A Mars kizöldítése tényleg elég furcsa volt mikor egyre nyilvánvalóbb hogy nulla esély van rá.

Még ha fel is olvasztaná a jeget akkor is az a bolygó ennyit tud...
    Ezzel a gravitációval, mágneses mező nélkül a légkört elfúja a napszél
  • overseer-7
    Csak nehogy azzal a sok raptor hajtóművel az orosz N-1 sorsára jusson..
    a sok hajtómű.. káros a rendszer rezonanciára.. és öngerjesztéshez..végül felrobbanáshoz vezethet
  • PetruZ
    (Én még valami egeres, vagy delfines dolgot is vártam ezek után. :) )
  • PetruZ
    Itt vannak a slide-ok, amiket mutogatott előadás közben.
  • gothmog
    Az megvan, hogy "arany szív" pont 42 darab hajtóművel? :P
  • gothmog
    Végülis neki van űrhajógyára, akár lehetnek a zsebében olyan folyamatban levő fejlesztések, amik alapján magabiztosan tud ilyeneket állítani.
    Jó, azért amikor a hajó megérkezése után pár pördülettel kizöldül a Mars, ott egy kicsit megszaladt a hatásvadászat, még akkor is, ha tudom, hogy nem úgy értette :)
  • overseer-7
    én megtaláltam álmaim befektetését..
    Nem bíznám másra a pénzemet.. saját magam akarom megforgatni.
    Venni akarok egy nagy satut.. hatalmasat. Olyat ami tudja a 10 Gpascal, 100 000 atmoszféra nyomást.

Egy ilyen satuval, milliárdosra ..nagyon meg tudja szedni magát az ember. Nem részletezem hogyan.. mert ez nem az a topik.

De szerintem az űrkutatás az egyik leg kevésbé nyereséges "üzletág"..
    bár kétség kívül nagyon izgalmas és érdekes terület.
    De kizárólag csak milliárdosok és az államok érdekeltek benne..
  • Sequoyah
    A befektetok is tisztaban vannak vele, hogy mibe fektetnek be. En is elgondolkozok rajta, hogy egy kisebb osszeget belejuk fektetek, es ezzel is tamogatom az urkutatast es a jovonket (vagy mas hasonlo cegbe), megha akkor is ha talan sose terul meg.
  • fonak
    Nyilván okos, de el tudom képzelni, hogy kicsit már elszállt magától...
  • overseer-7
    ja ja..
    Musk egy intelligens ember.. valószínűleg bőven a mensa szint felett van.
    Intelligenciájáról, előrelátásáról, szervező képességéről többször is tanubizonyságot tett.

Ez a túláradó optimizmus.. nyilván valóan a project érdekét szolgálja.
    Marketing.. befektetők.. közvélemény.. stb
    Musk nyilván valóan tudja, hogyan működik az emberi elme.. és tudja milyen irányban hogyan kell manipulálni a közvéleményt..
    és nyilvánvalóan nem a szakmában, tudomány ágban kicsit is járatos kisebbséghez szól, hanem a tudatlan tömegekhez.
    én is így csinálnám..
  • Palinko
    Másképp nem tudná kitágítani a valóságot ha nem szakadna el. Max jól vagy rosszul csinálná amit eddig is csináltunk azt meg megteszik mások. Az igaz hogy a számok, időpontok vastag marketing dumák, de maga a terv mögött már ott vannak a mérnökök, akik nyilván ugyanígy ki vannak borulva a korai időpontokon meg az olcsóságon, de valamivel motiválni kell őket :D
  • Dzsini
    “Shoot for the moon. Even if you miss, you'll land among the stars.” ― Norman Vincent Peale
  • molnibalage83
    Ez nem zsigeri negatív, csak amikor valaki ennyire el van szakadva a valóságtól, az számomra egyszerűen irritáló...
  • overseer-7
    Valamit figyelembe kell venni a jövővel való tervezést illetően.

Megfigyelések alapján amikor az ember a technológia fejlődésével, vagy egy fejlődő folyamattal számol.. egy 3 éves szakaszt tekintve ÁLTALÁBAN.. túl értékeli a fejlődést.. tehát ebben a szakaszban érdemes pesszimistának lenni.
    Egy 10 éves periódust tekintve, meg általában under estimate, alulértékeli a fejlődés ütemét.
    Azaz 10 éves projectnél lehetséges az optimizmus.
    Az indoklás.. a technológia exponenciális fejlődésének a jelensége.
    10 év múlva olyan megoldások, eszközök válnak hozzáférhetővé, amit ma még nem is látunk.
  • [NST]Cifu
    A Falcon Heavy esetében nincs szó ilyenről, az indítóállás már tavaly készen állt rá.

Az IST űrhajója most már biztos, hogy maga a második fokozat egyébként. Így mondjuk reális az elképzelés.
  • Palinko
    Jó igaz Orion projekt stb, de ez mennyivel reálisabb még a saját megalomán módján is. Azért én is nagyot néztem, hogy csak 1 fokozat, de miért is ne, lehet már könnyebb tartályokat is tudunk tervezni mint régebben és így is megéri a plusz súlyt cipelni mert a végén olcsóbban jövünk ki. Lehet az űrhajó a második fokozat mert ha nem fogyna az üzemanyagából nem kéne egy másik ami tankolja. Így meg két félből hoznak majd össze 1 teli tankot az utazó hajóra.

A Falcon Heavy meg nem véletlenül csúszott másfél évet, szerintem megvárták, hogy magabiztosan visszatérjenek az első fokozatok nem lett volna kedvük 3-at elveszteni egy nap és ezt meg is értem. Most meg ugye már kb ott vagyunk hogy jó eséllyel lehoznák a fokozatokat, erre ez a baleset épp betett :( Szerencse is kell a dolgokhoz.