-
Említettem már, amit itt megosztok, annak nagy része az aznapi /r/space tartalma, erősen megszűrve, az ismétlődéseket és a szemetet*, vagy a nem érdekes dolgokat kihagyva. A téma is csak gyerekkori hobbi és az aznapi "nahát!" szintjén - de azért a bulvár felett :) - érdekel. Délután és este szoktam ránézni, mikor a gép előtt ülők és átfutom a címeket.
Lehet, hogy konkrétan ebben az esetben a srácok már felvettek egy új marketingest és ez a kampány már vele indult el. Vagy a korábbiakra nem volt annyi figyelem pénzes körökben sem és/vagy maguk is bizonytalannak érzik. Egy ilyen űrtávcső viszont kellően populáris, felülhetnek vele a JWST "farvizére", kicsit vicces ("mosógép méretű"), és legfőképpen kézzelfogható és elérhetőnek tűnik. Az első cikk, amit linkeltem, PR felvezető lehetett, közben megtörtént a hivatalos bejelentés, ezután már volt mindenkinek konkrét, elemezhető sajtóanyaga, elindult a weboldal, stb.. Meg volt ez tervezve, szerintem.
* Csak példák, amikbe belenéztem és emlékszem rájuk: Pár hete valaki ahhoz kért segítséget, hogyan tudná meggyőzni mérnök munkatársát, akinek vallásos meggyőződése, hogy az emberiség nem juthat az űrbe, minden kép, film csak hamisítvány. Tegnap valaki megkérdezte, hogy a fellőtt űrrakétákkal hogy tudjuk eltalálni az ISS-t, miért nem megy mellé, egyenesen tovább az űrbe?...
A nullára downvote-olt bejegyzések között látni ilyen dolgokat főleg, ezek azért hamar ki is pottyannak a rendszerből, törlődnek.
Ma eddig persze a tegnapi Obama beszéd, a "publikus" ISS, és a Project Blue volt terítéken, jórészt más továbbközléseket linkelve, de azért itt is akad már érdekesség: új törpebolygó a naprendszerünkben, jócskán a Pluto pályáján túl, de elég nagynak (~530 km) tűnik ahhoz, hogy ez is megkapja a besorolást.
(És már jön fel a napokban az arxiv-ra feltöltött "ETI-szignálos" téma is...)