10000
  • overseer-7
    "zero-propellant propulsion, use beams of sunlight to propel them forward rather than fuel. And they only generate force up to 6.67 micronewtons per kilowatt - two orders of magnitude less than NASA's EM Drive"

Ha ez igaz, akkor TALÁN egy nagy áttörés előtt állhat az űrkutatás és a fizikai tudományok egy része.

A kvantum mechanika sohasem tagadta, hogy energia átalakulhat bizonyos körülmények között, valamekkora valószínűséggel tömeges impulzussá.. végülis végső soron minden a fizikai világon csak az energia egy bizonyos minőségű megnyilvánulása.
  • PetruZ
    Egy kiszivárgott, nem végleges és megerősítetlen jelentés szerint az EM Drive mégiscsak működik. Egyelőre földi körülmények között tesztelték, de hamarosan az űrbe is felmegy egy kísérleti példány.

Musk pedig azt mondta, már tudják, mitől robbant fel a rakétájuk, de konkrétumot még nem árult el. Egyes elejtett utalásokból a folyékony, szuperhideg oxigén megszilárdulása következhetett be bizonyos körülmények együttállása miatt.
  • PetruZ
    A Juno-t kibillentették a biztonsági üzemmódból, rendben követi a parancsokat és 31 perces pályakorrekciós manővert hajtottak végre vele a másodlagos hajtóművekkel. Az október 18-i zavarnak még nem tudni az okát és a főhajtómű két, furcsán viselkedő szelepét sem sikerült még helyrehozni, de folytatják a küldetést.
  • molnibalage83
    Pedig még Kolbert az egyetlen, aki próbálkozik valami minőséggel, de nagyon sokszor ő is lyura fut...
  • PetruZ
    Szokásos Kolbert-cikk... A kiadása előtt két nappal jött ki a SpaceX "anomaly updates" oldalán egy friss hír, amiben taglalják, hogy éppen szimulációkat végeznek és találtak valamit, ami közel lehet a hiba forrásához.
  • _rudi
    Szerintem semmi szükség nem volt szabotázsra.
    A Falcon-9-es hélium tartályának 380 bar nyomást és -269 C-ot kell elviselnie úgy, hogy v.színűleg súlytakarékosság miatt az egész rendszert meglehetősen alacsony biztonsági tartalékkal méretezték.
    Szerintem természetes hogy néha valami enged....

Mellesleg amt ír a cikk hogy az elmúlt hatvan évben nem történt ilyen baleset nem teljesen igaz.
    Az űrhajózás történetének eddigi - emberéletekben mért - legsúlyosabb balesetét egy hasonló, földi tesztelésnél bekövetkezett baleset okozta.

• Pares
    A távcsöves puskán kívül biztos van még módja, hogy szabotáljanak egy rakétát...
  • overseer-7
    "folyékony hélium"
    Az egy olyan dolog amiről ma még nem nagyon teljes körűek az ismereteink.
    a folyékony hélium bizonyos hőmérsékleten képes makrofizikailag kvantummechanikai tulajdonságokat mutatni.

Pl.. edények között átfolyik.. megérzi, melyikben lehet közelebb a földhöz.. és odamegy az akadályokon át is.
  • [NST]Cifu
    Összeesküvés-elméleteg @Index.hu
  • overseer-7
    látod erről beszélek..

nem kellene, hogy szabad legyen olyasmi, hogy innen vagy onnan tiltva vannak ilyen vagy olyan weboldalak..

ez nagyon nem jó dologhoz vezetne.
  • [NST]Cifu
    Oki, majd még dolgozom rajta. ;)
  • Teppik Amon
    Én csak olvasom ezt a topikot, pont miattatok. Nekem a blogspot jön be, mert "külföldről" ez jön be, a bloghu tiltva van :\
  • Irasidus
    A "cikk" címe csali és kattintásvadász, hiszen ugyanúgy kimutatta sötét energiát mint bárki más, de neki csak 3 szigmás érték jött ki, viszont szépséghiba az egészben, hogy a SWE, CD, RSD más (ismeretlen eredetű?) modelleket használt, vagy nem használt :( . Magyarul ha más modellt használsz, akkor más érték jön ki, ez így minimum csalás. Azonkívül, az SN-1a csak a puzzle egy darabja, a sötét energia hatása máshol is kimutatható, úgymint a BAO és a CMB-ben, meg az RSD, és persze CDM modell is visszafejthető, és csak így van "értelme". Illetve QFT is számításai is igazoltál a létét (ez már 60' években), szóval itt több független kutatási területről és számításról van szó, de ezeket egyetlen mondattal intézi el, vagyis a tudományban ugye bizonyítékok hálója van, és Occam-borotváját alkalmazva a legegyszerűbb magyarázatot választjuk, mert ugye, ha tényleg nincs ilyen hatás, és mindenki tévedett, akkor vakarhatjuk a fejünket, hogy tulajdonképpen mi okozza, hogy mégis, van ilyen hatás... Röviden, és tömören. Amúgy mindig van valaki aki meg akarja cáfolni, nincs ezzel baj, csak talán ne így, hanem valami húrelméleti (marhasággal) amit legalább nem lehet igazolni, mert ez viszont igen.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.23. 20:50:38
  • Pares
    Légyszi vedd végig miért "nem kell vele foglalkozni".
  • Irasidus
    Végig olvastam az eredeti publikációt, és ez sajnos egy publikációs szemét. Nem kell vele foglalkozni, sok ilyen van. Nem tudom érdemes-e végig venni mi hiba? (Amúgy a vicc az egészben, hogy a cikkben ők is igazolták a DE létét... )
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.23. 13:44:41
  • _rudi
    Ez is érdekes...
    Öt évvel ezelőtt Nobel díjat kapott Brian P. Schmidt és Adam G. Riess azért mert 20 évvel ezelőtt az Ia típusú szupernóvákat felhasználva bizonyították az univerzum tágulását (sőtt..gyorsulva tágulását)
    Ezt azóta az egész tudományos közvélemény elfogadta mint igazságot, és olyan további elméletek alapulnak rajta mint a sötét energia.

E szerint a cikk szerint a mostani - jóval nagyobb mintán megismételt - vizsgálatok azt az eredményt hozták hogy az eredeti mérési eredmények "csak statisztikai fluktuációk".

Könnyen lehet hogy megint rossz irányba ment a tudomány...

Utoljára szerkesztette: _rudi, 2016.10.23. 12:45:37
  • [NST]Cifu
    Miután sem brit, sem amerikai űrügynökség nem érintett, így feltehetően ettől nem kell félni. :D
  • PetruZ
    Röhögni fogok, ha ez is az angolszász - SI eltérések miatt ment tönkre...
  • Dzsini
    A Beaglenek se jött össze a landolás, ennek se, a Curiosityt meg egy lebegő daruról engedték le gond nélkül.

• [NST]Cifu
    Hát ez sajnos már tegnap sejthető volt... :(
  • PetruZ
    Az ESA bejelentése és további részletek.
  • fonak
    Jó cikk, rendesen körüljárva. Kár, hogy az sg már gondolom nem tart igényt/nem fizet neked az ilyenekért (emlékszem még a régi sorozatokra).
  • PetruZ
    Az MRO lefotózta a Schiaparellit, vagyis inkább a maradványait (kép).
  • PetruZ
    A blogspot egyértelműen jobban néz ki (nekem), én is azt használom.
  • [NST]Cifu
    Én csak arra utalok vissza, hogy ha hirtelen össze akarsz kalapozni egy nagyobb összeget, akkor kőkeményen rá kéne menni a marketingre, ami valahol egy normális oldal / facebook / blog körül kezdődik...
  • Palinko
    Mondjuk a honlap, meg videó minősége nem mindig reprezentálja a céget. Mert volt hogy már a marketingesek szép csomagolásban eladták a cukrozott szart, máshol meg tök igénytelen text plain weblapokon is nagyon hasznos dolgok tudnak lenni.

Abban viszont egyetértünk, hogy ekkora technikai ugrás valszeg nem egy garázsban, indiegogo meg kickstarter kampányokból fog összejönni, hanem valami titkos kutatási project keretében, amit 100 évre titkosítanak, hogy egyáltalán sikerült.
  • [NST]Cifu
    Írtam még anno domini bő 2 hete egy bővebbet a SpaceX-féle ITS bejelntésről. Mivel normálisan sehol sem tudtam megjelentetni, gondoltam feldobom egy blogra. Aha, de melyikre? Végül kipróbáltam a blog.hu-t és a blogspot.com-ot, az előbbi szebb, viszont az, hogy nem lehet széjjelebb húzni a tartalmat, iszonyú sz@rul fogyaszthatóvá teszi az egészet. Ellenben alapból szép a sablon designja...

Blog @ Blog.hu
    Blog @ Blogspot.hu

Vélemények, észrevételek jöhetnek...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.10.21. 17:04:17
  • PetruZ
    A NASA adott nekik korábban, csak elfogyott.... :P
  • [NST]Cifu
    Te mennyi pénzt adnál ennek a cégnek, hogy fejlessze ki az antianyag-hajtóművet?

Nem akarom bántani, de korábban a emlegetett BoldlyGo legalább egy normális weblapot összerakott és szakmai szintű videót prezentált.
  • molnibalage83
    A két bolygóból hogyan nem lett csillag? Én eddig úgy tudtam, hogy már a 10-szeres tömeg is szinte csillag.
  • PetruZ
    És tessék, be lehet szállni egy antiproton hajtómű kifejlesztésének közösségi gyűjtésébe (link a cikk végén).
  • PetruZ
    Még egy Planet Nine kapcsolódó hír: kevésbé ismert, de régóta tudott, hogy a naprendszerünk bolygóinak keringési síkja (ami pár fokon belül egyforma mindegyiknél) rendelkezik egy 6 fokos "billegéssel", amire eddig nem nagyon volt magyarázat az általános, valamikor a kialakulóban lévő naprendszer múltjára vonatkozó feltételezéseknél. De ha a kilencedik bolygó létezik, abban az extrém, 30 fokos síkban és kb. tízszeres tömeggel, az megmagyarázná ezt a furcsaságot (is).
    Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2016.10.21. 16:03:16
  • Dzsini
    Érdekes: térkép a landolási pozíciókról.

A Schiaparellit kb. ugyanabba a 100x25 kilométeres ellipszisbe szánták, mint tizenpár éve az Opportunityt, ezért vannak közös pöttyön.
  • [NST]Cifu
    A Schiaparelli egy dolog, de a Juno-ért nagyon nagy kár lenne...
  • PetruZ
    Ma érdekességek:
    - Dupla bináris rendszert találtak. A korábban is kettős csillagként ismert HD 87646 (amelynek két tagja meglepően közel, mindössze "uránusznyi" (22 AU) távolságra van egymástól) fő csillaga körül két igen méretes bolygó kering (az egyik 12-szer, a másik 57-szer nehezebb a Jupiternél, utóbbi már barna törpének számít). Egyelőre nem tudni, honnan volt ennyi anyag a keletkezéskor, ami két, a Napunkkal összemérhető (1.12 és 0.9 naptömegű) méretű csillagot és két ekkora bolygót eredményezett.
    - A Juno tovább rakoncátlankodik és tegnap, egyelőre ismeretlen okból biztonsági módba kapcsolt, minimális kommunikációt tartva a földi irányítással.
    - A Schiaparelli lander adatait még elemzik, de egyre biztosabbnak látszik, hogy az utolsó lépések valamiért túl hamar indultak be és a szonda még túl magasan lehetett, amikor szabadesésben gyakorlatilag lezuhant.
    - És egy kis bulvár a végére: a Planet Nine napjai meg vannak számlálva, mondta Brown (aki az adatokból levont következtetésekkel először állt a nyilvánosság elé még januárban). Azt mondta, hogy 8-10 csapat dolgozik a felkutatásán és legkésőbb jövő tél végéig, azaz kb. 16 hónapon belül elő kell kerüljön.
  • [NST]Cifu
    Nem látnak még tisztán, az a lényeg. A leszállóegység belépett a légkörbe, és a süllyedés első szakasza a vártaknak megfelelően alakult. Viszont onnantól, kezdve, hogy a felső védőburkolat a vártnál korábban vált le, már nem alakultak megfelelően a dolgok, és a fékezőhajtóművek is begyulladtak, ám az elsődleges adatok szerint magasabban, mint kellett volna. A leszállóegység jeladóját Indiából nyomon követték, de a leszállás közben a nyomjelző elhallgatott, sac per kábé akkor, amikor az ejtőernyőnek kellett kinyílnia.

A TGO viszont sikeresen végrehajtotta az első elfogó manőverét, és pályára állt a Mars körül.
  • Dzsini
    10 órától (20 perc múlva) sajtótájékoztató lesz az Exomars helyzetéről.
  • overseer-7
    Amit írsz valós problémák.
    Ha gyorsan halad könnyen manőverezhető és stabil.. de pont az a cél, hogy csökkenjen a sebesség.
    Tehát valamennyi AIR DRAG ot kell termelni a csökkenés érdekében.. de csak annyit amennyit még kibírnak a könnyű pajzs betétek.
    Aztán ha nagyon lecsökken a sebesség.. átesik könnyen, hiszen nyilvánvaló okokból csak kis felületű vezérsíkokat lehet használni, ami nagyon labilissá teszi az egész irányító rendszert.
    Teljesen magától értetődő, hogy egy ilyen koncepciót nem lehet megvalósítani precíz számítógépes vezérlés nélkül.
    Ami szerencsére a jelenben.. MOST.. már elérhető.
    Olyan rendszerek állnak készen objektumok vezérlésével, amelyek megpróbálnak BELELÁTNI a jövőbe.. statisztikát készítenek a jövő eseményeinek valószínűségéről és a szerint módosítják viselkedésüket, számításaikat.
    Itt tart ma az MI. Ami már képes ellátni a támasztott igényeket...
    ..szerintem
  • PetruZ
    A kettős küldetés egyik fele, a TGO pályára állítása rendben sikerült. A lander viszont - a jelenlegi hírekkel ellentétben - nem beszél az irányítással (18:53 CEST állapot). Volt egy jel-töredék, amit a Mars Express vett, de ez nem elég a megerősítéshez. A Mars Reconnaisance Orbiter is hamarosan átrepül a terület felett és megpróbál kapcsolatot teremteni.
  • Palinko
    Én meg azt nem tudom, hogy mennyire megvalósítható lenne az, hogy ilyen J alakban jönnének le a szárnnyal. Tehát amint nyer egy kis sebességet felhúzza a szerkezetet, átesik, megint zuhanni kezd tehát sebességet nyer, megint túlhúzza, hogy átessen és így több ciklusban mennyire lenne elképzelhető hogy leérkezzen? Talán ejtőernyő sem kéne már egy precízebb kivitelezéshez elég lenne pár fékező rakéta.