5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • AranyKéz
    nna, ez a #2618-ra ment volna.

// egyébként kocsmába se járok
  • AranyKéz
    Miért járna egy ateista templomba ?
  • sz4bolcs
    templom mellé, a kocsmába. xD
  • mikike
    kocsmába jár
  • Nagydorog
    Hát aki így beszél, nem tudom elképzelni, hogy az templomba járjon.
  • AranyKéz
    Ezt arra értette hogy nincs benne ellentmondás.

Ami természetesen fasság, rengeteg van.
  • Tetsuo
    ki?
  • mikike
    nincs benne
  • Tetsuo
    A Biblia tele van hasonló ellentmondással. Ez tény.
  • Tetsuo
    a készakarva, az nem igaz.. a katolikus 1ház szerint, minden csecsemő eredendő bűnnel születik!
  • Tetsuo
    azt tudták h Istent imádni kell és mindent úgy kell csinálni ahogy ő mondja. Ha azt mondta, akkor tilos volt arról a fáról enni. Lelkiismeretük még nem volt, pl ezt is használta ki a kígyó..
  • Tetsuo
    Több szemlélet van, attól melyik vallást v szektát nézzük.
    Pl Isten(ek) teremtette a világot, nekünk szabad akaratot teremtett, de közben terelget minket..
    Vagy, Isten(ek) teremtette a világot, de majd a végső pillanatban avatkozik csak be (újra) helyrerakni a dolgokat.
    Vagy, a természet szabályozza a történéseket, kezdetektől fogva..
    Stb.
  • Hypo #2610
    ezt mondta neki amit te kiemeltél, csak nem ezért bújkált mivel ha már ismeri a jót és a rosszat a bűnt és a többit akkor a hazugság is megjelenik, amikor isten azt mondja talán ettél ad neki még egy lehetőséget a beismerésre de ő az asszonyra kente

• sz4bolcs
    -"hogy tudták"
  • sz4bolcs
    Én most csak arról beszéltem, hogy Isten törvényét megszegni bűn.
    Nem pedig a magyar alkotmányról meg hasonlókról.

Nem arról van szó, hogy nem értjük egymás gondolatmenetét.

Te azt állítod, hogy tudták, hogy tudták hogy rossz nekik, de nem tudták, hogy bűnt követnek el.
    Én pedig azt, hogy tudták, hogy bűnt követtek el, de nem tudták, hogy ez rossz nekik.

Amit ugye alá is támasztottam, amennyiben helyes az idézet:
    "3,5 Hanem jól tudja Isten, hogy ha esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek, mint az Isten: tudni fogjátok, mi a jó, és mi a rossz."
    És amennyiben áll az, hogy Isten azt mondta Ádámnak, hogy ne egyen belőle.

Ennyi.
  • QuippeR
    "Neked ezek elkerülik a figyelmed, vagy régen olvastál Bibliát?"

épp most olvastam újra. egyszerűen csak nem értem a gondolkodásodat, te meg gondolom az enyémet.

egyébként nem tudom te milyen fordítást olvasol. íme a 3,6:
    "Az asszony látta, hogy a fa élvezhető, tekintetre szép és csábít a tudás megszerzésére. Vett tehát gyümölcséből, megette, adott férjének, aki vele volt, és az is evett belőle."
  • QuippeR
    írtam egy hosszút de leegyszerűsítem, mert nincs értelme hosszan foglalkozni vele: a bűn része a rossznak. a rossz egy tágabb fogalom a bűnnél.

(az pedig valóban nem feltétel a bűn elkövetéséhez, hogy annak a következményeit is akarja az ember, csak hogy magát az eseményt. nem büntetőjogi vagy nem tudom milyen fogalomról beszélünk, hanem a keresztény egyházak szerinti bűnről, aminek a definíciójában szerepel, hogy készakarva követik el. enyhítő körülmények meg nem léteznek, Isten a langyos vizet is kiköpi.)
  • sz4bolcs
    itt még nincs vége:
    3,5 Hanem jól tudja Isten, hogy ha esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek, mint az Isten: tudni fogjátok, mi a jó, és mi a rossz.

3,6 Az asszony úgy látta, hogy jó volna enni arról a fáról, mert csábítja a szemet, meg kívánatos is az a fa, mert okossá tesz: szakított a gyümölcséből, evett, majd adott a vele levő férjének is, és ő is evett.

A kígyó amúgy azóta sem eszik port...

Neked ezek elkerülik a figyelmed, vagy régen olvastál Bibliát?

Amúgy tényleg kafa ez a Biblia, én 2 percig röhögtem, mikor a kígyó mondta Évának, hogy tök jó ez, mert ha eszik belőle, olyan lesz, mint Isten, tudni fogja, mi a jó, és mi a rossz.
    Az asszony erre úgy látja, hogy jó volna enni a fáról. xDDD

"hát jó... legyen." xDD
  • sz4bolcs
    "2,17 de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert ha eszel róla, meg kell halnod."

-íme.
    Tehát az sem kérdés, hogy tudták-e hogy jó-e nekik..

Ezek szerint azt nem tudták, hogy rossz.
    Ha valamit tudtak inkább, az az, hogy bűn, mert ellenkezik Isten szavával.
  • sz4bolcs
    Válaszod: Nem tudták, hogy bűnt követnek el.

Na akkor egy pár dolog:
    A bűn nem attól bűn, hogy készakarva követi el valaki, még csak nem is attól, hogy tud-e a törvényről, vagy sem. Maximum enyhítő körülmény.
    De itt még csak nem is erről volt szó:
    Ha valami tiltott, akkor annak a megszegését bűnnek lehet nevezni.
    Tudták, hogy ez tiltott, hiszen Isten mondta nekik.

Nos. Akkor a kérdés: Egy Istentől kapott tiltást lehet-e törvénynek nevezni? Szerintem minden további nélkül.
    Törvényt megszegni pedig bűn, ha ecsetelte Isten a következményeket, és a miértet, ha nem..

Tudták, hogy törvénytelent cselekszenek = tudták, hogy bűnt követnek el.
    Mert bűn=törvény ellen cselekedni.
  • QuippeR
    idézzek?

'Azután meghallották az Úristen lépteit, aki a nappali szellőben a kertben járkált. Az ember és az asszony elrejtőztek az Úristen elől a kert fái között. De az Úristen hívta az embert és így szólt hozzá: "Hol vagy?" Ő így válaszolt: "Hallottam lépteidet a kertben, s féltem, mert meztelen vagyok, tehát elrejtőztem." De ő így szólt: "Ki adta tudtodra, hogy meztelen vagy? Ettél a fáról, amelyről megtiltottam, hogy egyél?"'

(kiemelés tőlem)
  • Hypo #2601
    Nem a meztelenseget szegyelte főleg nem Isten elott hanem a vacilalt és ez a kétely a (rossz ösztön) ami azóta is bennünk van sajnos
  • QuippeR
    lehet rossz a humorom, de nem értem ez miért vicces.
  • sz4bolcs
    Tudták, hogy rosszat tesznek, de nem tudták, hogy az bűn? xDDD
    Ennél már nem lehet viccesebb.
  • QuippeR
    miért lenne az a legfontosabb, hogy kétszer kellett hívni? ez csak annak a jele, hogy szégyenli a meztelenségét (nem szó szerint, de valami ilyesmit mond, hogy hallottam lépteidet, és elbújtam, mert meztelen vagyok). gyakorlatilag a történet szerint ebből jön rá Isten, hogy ettek a fa gyümölcséből.

az élet fájából történő evés meg örök életet ad. Isten azután tiltja meg nekik, hogy egyenek róla, miután elátkozta a kígyót.
  • QuippeR
    nem, azt kérdezted, hogy tudták-e, hogy rossz. hát hogy a fenébe ne tudták volna? Isten személyesen mondta nekik, hogy ne csinálják.
  • Hypo #2596
    Elnézést hogy belekotnyeleskedek itt a nagyopk vitajaba, de de ha már biblia elemzést csinálunk nem árt pontossan lehetőleg az eredeti szöveget elemezve, forditasok sok mindent befolyasolnak es sok miatt eleg sok a hulyeseg is a fejekben de ez most itt nem téma:}

Szóval a fa sztori, ott nem az volt a fo baj hogy ettek belole hanem hogy mikor mar ettek nem akartak bevallalni. Ugyanis e törtenet utan fordsul elo hogy isten 2 szer hivja adamot addig mindig elsore jott a valasz, most ketszer kellett szolni neki.

Ami meg isten mindentudasat illeti a sok lehetseges jövőt tudja de hogy melyik lesz a valós az RAJTAD dől el, te döntesz, te választassz.
  • sz4bolcs
    de materialista. :)

..hogy nem tudsz különböző méretű és tulajsonságú lelkeket elképzelni
  • sz4bolcs
    Csak én nem azt kérdeztem, hogy tudták-e, hogy tiltva van, vagy nincs, hanem, hogy tudták-e hogy bűn enni róla?
  • Nagydorog
    << És mi van ha a pokol pont az, hogy nem érezheted isten szeretetét? Ergó minnél távolabba vagy tölle annál jobban szenvedsz. >>

A pokol az itt lesz a földön valahol.
    A menny meg nem és az is bisztos, hogy egy hely mert megvan a mérete és hogy milyen anyagok vannak benne(Jelenések könyve 21. rész)
  • QuippeR
    de, azt tudták, hogy tiltva volt. sőt, csak az volt tiltva.
  • sz4bolcs
    te azt állítod, nem tudták, hogy ha esznek a tudás fájáról, az rossz??
  • QuippeR
    tisztázzuk már egy pillanatra, hogy Ádám és Éva szabad akarattal rendelkeztek már megteremtésükkor (mint az angyalok), csak nem tudták mi a bűn. a bűnnek a definíciójában szerepel, hogy készakarva követed el, így mivel nem tudták mi a bűn, elkövetni sem lehetett. csak aztán ettek a Tudás Fájáról... szabad akaratukból, és ha jól tudom ez volt az egyetlen tiltott dolog a Paradicsomban.

Isten meg nem szadista. tegyük fel ismerek egy drogost, akiről ezer százalékig biztos vagyok, hogy sosem szokhat le. szadista vagyok-e, ha megadom neki a lehetőséget, hogy leszokjon? nem fog leszokni, de közben felfedezi majd azokat a tulajdonságait, amik igazán emberré teszik, és örökre megváltoztatják a lelkét a tapasztalatok, függetlenül attól, hogy a célját nem éri el (és igen, szenvedni fog, sokat). vajon szadizmus megadni a lehetőséget másoknak, hogy a határaikon egyensúlyozva megtudják mennyit érnek? vajon mennyire értékelné a soha meg nem született lélek a mennyországot egy olyannal szemben, aki egy emberöltőt töltött idelent? az a gondolkodás, amely csak a legvégső célt veszi figyelembe, az utat nem, az öngyilkosok gondolkodásmódja.
  • Pluskast
    Na ez egy jó kérdés! Én ezt annó mikor még első áldozó voltam (valamikor a kőkorszak hajnalán) kérdeztem a paptól aki hittant oktatot nekünk. Igazság szerint nem győzött meg a válasza.....
  • sz4bolcs
    de mjivel indokolják, hogy akkor nem avatkozott be?
  • AranyKéz
    Me' a biblia aztat monggya
  • sz4bolcs
    Nem direkt rendezte. Nem avatkozott be. De akkor azt honnan képzelik, hogy máskor beavatkozik/beavatkozott?
  • patiang
    Bocsi, elkéstem, mert látom, hogy alant már volt említve a két "fa".
  • patiang
    Egyébként a Biblia kettő fáról ír.
  • patiang
    Engem is ez zavar, de fenemód.