5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
patiang #2542 A kat. egyház szerint a megfogantatástól már életnek számít. Nos képzeld el, ha egy anya egy hetes korában elvetél, akkor az a lélek amott hogy nézhet ki. Nem beszélve egy 120 éves aggastyánról. Az a baj, hogy szinte minden hívő szó szerint értelmezi a Bibliát. Pedig a Biblia jó értelemben a valós életre nevel, csak nem a csiribí-csiribákat kell csak benne megtalálni. -
#2541 Engem mégis érdekel, és csak egyetlen mondatot szeretnék, ha leírnál, ami a Biblia belső logikája szerint ellentétes lenne egy másik állításával.
Pontosan arra akarok kilyukadni, hogy az nem belső, de egyáltalán semilyen logika, ami nem enged meg ellentmondást.
Azok között, amiket AranyKéz felsorolt, jó pár van, ami saját maga logikai rendszerében ellentmondás. -
feamatar #2540 akit érdekel a mennyország: filozófiai értelemben a mennyország a teljességet jelképezi; tehát egy állapot; ahol és ez itt már keresztény szemszögből: Isten szeretetében van az illető; és ha megtapasztaljuk Isten teljes szeretetét; akkor boldogok vagyunk; teljesen boldogok; tehát nem vágyunk semmire. csak létezünk; ezért van az hogy odaát nem számít hogy ideát ki szeretett kit; mert az isteni szeretet sokkal nagyobb mint az emberi; s mindden emberiu dolog ami fontos volt számunkra az eltörpül az isteni dolgok mellett.
A kereszténységnek egy 2000éven át csiszolódott eszmerendszere van; és ez a kérdés teljesen független attól hogy hisz e valaki Istenben vagy nem, mivel a teológia olyan dolgokról szól amik túl vannak az emberi érzékelés határain állításainak javarészét se támogatni se cáfolni nem lehet. Ez egy vallás. Aki ateista; vagy más vallású joggal hitetlenkedhet benne. Még aki hisz benne az is gyakran kételkedik. A Bibliát meg mégha isteni sugallat hatására íródott is; bűnös embeerek írták le; ergo nem lehet tiszta könyv.
Arról hogy nem bűnös valaki Bibliai értelemben; már az eredendő bűn miatt lehetetlen; másrészt meg hogy valaki ne vétkezzen gondolatban szóban vagy cselekedetben szintén lehetetlen
-
#2539 arra akarsz kilyukadni, hogy ha valami belekerül a műbe, akkor része lesz a belső logikának, akkor is ha a külső logika szerint ellentmondás, ezért nem tud senki olyat mondani, ami a belső logika szerint is az. én ezt elfogadom, rendben van, de ettől még mindig értelmetlen lesz a külső logika szerinti értelmezés, és a belső logika ugyanúgy értelmes marad. ha az ellentmondásra lenne olyan magyar szó, ami nem foglal állást a belső logika hitelességével kapcsolatban, akkor miattam nyugodtan lehetne azt használni az említett szövegrészletekre. szerintem erre jó a látszólagos ellentmondás kifejezés.
(egyébként belső logika szerinti ellentmondás szerintem úgy kerülhet bele valamibe, ha nem tudatosan rakják bele. például egy nyelvben több dolgot jelent egy szó, és a fordító erre nem gondol. az tény, hogy az ilyesmit a Bibliával kapcsolatban szinte lehetetlen lenne megtalálni.)
(ui: hagyjuk a különböző logikákat. tudom, hogy én hoztam be, de most akkor kezdhetnénk arról beszélni, hogy egy fuzzy logic axiómái mennyire diszkrétek stb, ez meg nem ide való.) -
#2538 Nem írtad rosszul, értettem.
Szóval inkább 36-osra érdekel a válasz. -
#2537 azaz hülyeséget válaszoltam, egyik logika sem engedheti meg az ellentmondásokat, ellenben belső logikával szemlélve a dolgokat nem lesz ellentmondás, ami külső logikával ellentmondás. ezt akartam mondani. -
#2536 Jó, ezt magamnak is meg tudom válaszolni, előre látom a választ, hogy:
"az állítások belső logika szerint nem ellentétesek.." - főleg, hogy már elhangzott Quippertől a válasz, csak én voltam bolond, hogy újra feltettem a kérdést. Szóval legyen semmis az előző hozzászólásom.
De egy másik kérdés annál jobban érdekel:
A Biblia belső logikája szerint milyen lenne kettő ellentétes állítás?
-
#2535 külső logikával vagy belső logikával szemlélve? (belső logikával nem, külsővel igen, ellenben külső logikával szemlélni dolgokat nem értelmes szemléletmód. erről szólt az előző hozzászólásom is...) -
#2534 A Biblia belső logikája lehetővé teszi, hogy kettő ellentétes állítás igaz legyen?
1, Igen
2, Nem
Nos, melyik? -
#2533 túlzottan nem érdekel, hogy mit vársz el, amíg nem kiabálsz ellentmondást olyasmire, amit egész egyszerűen nem megfelelően értelmezel. -
A vizsgált objektum lehet témacsoport, művészeti válfaj, irodalmi mű, szakrális mű, a szemlélődőtől eltérő intelligens lény. Az érzék helyett tudományos könyvekben általában magyarázatot használnak, hogy a külső logikáról belső logikára váltást elősegítsék. -
AranyKéz #2531 Én meg elvárom hogy amit olvasok ne vérezzen ezer sebből.
Például hogy egy szeretetteljes, mindenható isten ne hozzon fel kifogásokat hogy miért nem tünteti el az összes rossz dolgot a világból.
Vagy hogy hogyan is dönthetett fair módon ádám és éva arról a bizonyos almáról, MIELŐTT megismerték a jó és a rossz fogalmát. Egyáltalán, volt már akkor szabad akaratuk ? És ha isten előre látta ezt, mi a francért csinálta ezt a kitérőt ? Miért nem teremtette őket egyből "bűnösnek".
-
#2530 Tehát az a belső logika, ami szerint kettő ellentétes állítás igaz. -
#2529 én elvárom, hogy a belső logikája ellentmondás-mentes legyen. a külső logika szerint pedig nem lehet értelmezni, ezért nem lehetnek benne külső logika szerinti ellentmondások. (más nézőpontból: a külső logika és a belső logika keresztmetszetében értelmezhető a mű külső logikával is, ezért hiszi azt a külső logikával szemlélődő, hogy a csak belső logikát tartalmazó részekben ellentmondást talált. de téved, mert nem a belső logikával szemlélődik, ezáltal szinte értéktelenné téve a művet.) -
#2528 a vallás hasonlít a művészetekhez abban, hogy kell hozzá érzék. akinek nincs, annak nem fog menni az elemzés.
egyébként meg ha Ady műveire építene valaki egy teljes civilizációt, az sem változtatna a tényen, hogy érzék nélküli logikával nem lehet értelmezni a verseket. érzék+logika=értelmezés. külön-külön nem mész velük sokra. -
#2527 Sem egy verstől, sem a Bibliától nem várom el, hogy ellentmondás mentes legyen. -
AranyKéz #2526 Ady művei nem egy vallás alapját képezik, nem sok ember van akik szentül hiszik hogy igazságokat írt. És főleg nem fogja megpróbálni senki se aszerint élni az életét, vagy aszerint országokat vezetni.
-
#2525 ha Ady azt írja, hogy Góg és Magóg fia, akkor ellenőrzöd az életrajzát, hogy hogyan hívták a szüleit, és mikor kiderül, hogy nem Góg és Magóg a nevük, akkor Ady versei ellentmondásos hülyeségek? vagy egyszerűen csak jobb költő írta őket mint te vagy én? (tudom, hogy ez most nem költészet, de a szituáció ugyanaz, ugyanis Ady verseit is lehet direkt rosszindulatúan olvasni, és akkor ellentmondásos baromságnak tűnnek. csakhogy nem azok.) -
#2524 miért baj az, ha valaki ellentmondásnak lát egy ellentmondást? -
#2523 teljesen rossz helyeken kapisgálsz. pont a kevésbé érdekes részeket emeled ki.
ráadásul egyértelmű, hogy szándékos rosszindulattal kezeled a szöveget. ha nem szándékos, akkor meg -már elnézést- idióta vagy, és kezelési útmutatókon kívül nem lenne érdemes más, értéket rejtő szöveget olvasnod. elképzelni nem tudom, hogy ha alapállásban így olvasol, akkor mihez kezdesz egy regénnyel, rosszabb esetben verssel. -
#2522 Ha nem hely, akkor mi? Egy érzés, egy gondolat? Valami tudatállapot? -
#2521 de a kérdésre válaszolva:
nem a menyország nem egy hely
de lehet az is, ha valaki egy helyen érzi jól magát
de az a hely belül van -
#2520 igazából azon csodálkozom, hogy vannak akik még idejönnek és próbálják elmagyarázni nektek a dolgokat
de hát ők bizonyára újregek (vagy nagyon optimisták)
jézus is megmondta: ahol nem hisznek neked, gyere el onnan és még a port is verd le a lábadról -
#2519 a tapasztalat mást mutat
a dogmatikuson tagadáson kívűl eddig egy tapodtat nem jutottatok előbbre -
AranyKéz #2518 Azért próbáld meg. Ne aggódj, menni fog. -
AranyKéz #2517 Ó milyen buta is vagyok hogy nem veszem figyelembe a biblia többi részét.
Zsoltárok 137:9 - "Áldott legyen, a ki megragadja és sziklához paskolja kisdedeidet!"
Jeremiás 19:9 - "És megétetem velök az ő fiaik húsát és leányaik húsát és megeszi kiki az ő barátjánák húsát, a megszállás alatt és a veszedelem alatt, a melylyel megszorongatják őket ellenségeik és a kik keresik az ő lelköket."
5 Mózes 28:53 - "És megeszed a te méhednek gyümölcsét, a te fiaidnak és leányidnak húsát, a kiket ád néked az Úr, a te Istened - a megszállás és szorongattatás alatt, a melylyel megszorongat téged a te ellenséged."
3 Mózes 26:29 - "És megeszitek a ti fiaitok húsát, és megeszitek a ti leányaitok húsát."
2 Királyok 2:23 - "Felméne azután onnét Béthelbe; és mikor az úton felfelé méne, apró gyermekek jövének ki a városból, a kik őt csúfolják vala, ezt mondván: Jöjj fel, kopasz, jöjj fel, kopasz!"
2 Királyok 2:24 - "És hátratekintvén és meglátván őket, megátkozá őket az Úr nevében, és az erdőből két nőstény medve jövén ki, szétszaggata közülök negyvenkét gyermeket."
Szóval tuti pokol, mert eredendő bűn, meg amúgy is, isten roston sütve szereti a csecsemőket.
-
#2516 szerinted felfognád? -
AranyKéz #2515 Nem halljuk az érveidet, mikike.
-
#2514 lövésed nincs az egészről -
#2513 "A Biblia a poklot a halottak öntudatlan állapotának a leírására használja."
-akkor a menny meg az öntudatos állapot, és nem egy hely, vagy mi? -
#2512 biztos nem hagyja figyelmen kívül az összes többit. :) -
#2511 Nincs ellentmondás semmiben sem. Az ellentmondás abból ered, hogy kiragadsz bizonyos részeket, vagy verseket, az összes többit meg figyelmen kívül hagyod és így nem egészében látod a Bibliát. Mivel az egy összefüggő egész.
Magzatok meg nem rohangálnak a mennyországban sem kisgyermekek. Miért mennének oda kisgyermekek, hogyha az ember a Földre lett teremtve?
Gondolkozzál már normálisan.
Jézus sehol nem mondja hogy a gyerekek a mennybe mennek. Ezt sehogy sem tudod bebiznyítani a Bibliából. Inkább azt mondja, hogyha a tanítványai el akarják nyerni a jutalmat, akkor alázatosaknak és taníthatóknak kell lenniük mint a gyerekeknek.
A pokolba sem mennek, mert a pokol, nem is létezik. A Biblia a poklot a halottak öntudatlan állapotának a leírására használja. Az újabb fordítások már nem is használják a pokol kifejezést. Több helyen is nyíltan le van írva, hogy a halottak öntudatlanok. Nem mennek semelyik helyre. A Biblia ezért tanítja a feltámadást. Máskülönben ugyan mi szükség lenne rá.
-
AranyKéz #2510 Igen ? És mit ér az a lélek több évtizednyi tudásanyag nélkül ?
És az értelmi fogyatékosok ? Azokkal mi van a mennyekben ?
Kicsit sántít ez az egész mennyország dolog, nem gondolod ?
-
AranyKéz #2509 Abszolút nem, tanuljál már némi logikát.
Ha nem olyan mint egy kisgyerek, akkor biztosan nem kerül a mennyekbe, avagy "nem K -> nem M".
Ebből csak azt lehet levezetni hogy "M -> K", azaz ha bekerül(t) a mennyekbe, biztosan olyan (volt) mint egy kisgyerek.
Amit te mondasz, az "K -> M", vagyis "ha kisgyerek, akkor biztosan a mennyekbe kerül". Ez természetesen nem következik belőle.
(Az már más kérdés, hogy a biblia más helyen említi, de olyan jó volt kötekedni :D)
-
Nagydorog #2508 "Na igen, érdekes lehet hogy magzatok is rohangásznak a mennyországban"
A test az nem kerül sehova, hanem csak a lélek. -
Nagydorog #2507 "És monda: Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek és olyanok nem lesztek mint a kis gyermekek, semmiképen nem mentek be a mennyeknek országába"
Ezzel márt meg is magyaráztam, hogy miért nem kerülnek a kisgyermekek a pokolba. -
AranyKéz #2506 << no itt azért egy két dolgot kiforgattál... >>
Ezért jók az ilyen szövegek. Úgy csűröd csavarod, ahogy neked kedvez :)
A 'szeresd felebarátod, mint magadat' és 'gyűlöld felebarátod' alól ki lehet bújni, ha magadat is ugyanúgy 'szereted', vagyis gyűlölöd mint a felebarátodat. (Persze kérdés, hogy a többi 'szeresd felebarátod' típusú mondat hogy van megszerkesztve)
A 'tiszteld apád, anyád' és 'gyűlöld apád, anyád' alól is ki lehet bújni, ha elfogadjuk hogy akit gyűlölsz, azt is lehet tisztelni.
A te általad említett összekötőkapcsot nem nagyon értem, attól még ugyanúgy fennállna az ellentmondás. Viszont ha a bűnökre értjük (ami igen nagy ferdítés az én nagyon objektív értelmezésemhez képest :D), akkor feloldódik a szeress/gyűlölj mindenkit ellentmondás, viszont ekkor előbukkan egy másik: ha betartom a bibliát, nincs bibliai értelemben vett bűnöm, tehát nincs mit gyűlölni saját magamban, és nem tudom teljesíteni a feltételeket. Ellenben ha van bibliai értelemben vett bűnöm, akkor ugyebár megyek sülni.
Az ószövetséget érdemes lenne figyelembevenni, hisz jézus elég világosan kimondja hogy be KELL tartani (a biblia isten szava, tehát igaz, tehát jézus ezt mondta, és be kell tartani...), akármit mond az egyház. De legyen.
A testevést, vérivást is lehet szimbólikusan érteni. (Bár ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ki határozza meg hogy mit kell szó szerint, mit szimbólikusan érteni?)
Meg persze avval is ki lehet bújni ez alól az ellentmondás alól, hogy akkoriban kicsit vérszomjas gyerkőcök rohangáltak :D
És még mindig ott van az a fránya 'add el mindenedet', amit a biztonság kedvéért kétszer is említenek :D :D :D
-
feamatar #2505 no itt azért egy két dolgot kiforgattál...
Luk 10:27 és 14:26 közt van egy fontos összekötőkapocs. Mégpedig hogy a szeretet elsősorban az Úrra kell irányulnia és másodsorban mindenki másra. Ez azért is kell hogy így lenni; mert ha az Urat szeretjük akkor tudunk igazán mást is szeretni mert ő ad nekünk lehetőséget az IGAZ szeretetre.
Másrészt a gyűlölet a bűnöknek szól. És ne felejtsük el hogy a megbocsájtás az egyik legfőbb motívum ami a Bibliában előfordul mint az isteni szeretet megnyilvánulása. Tehát; a valláson keresztül el tudjuk fogadni hogy környezetünk bűnös és magunk is azok vagyunk. Ennek ellenére nem szabad elfeledni hogy bűnösök vagyunk; és a bűnt gyűlölni kell.
A másik ami a Mát18:3 és 517es részek. Itt különbséget kell tenni a korabeli zsidó és nem zsidó keresztények közt. Ezen szavai Jézusnak a kereszténység terjedésénél gondot is okoztak. Hisz a körülmetélést nem kényszeríthették rá a nem zsidókra. Azt hiszem az első zsinat alkalmával döntöttek úgy hogy a törvények csak zsidókra vonatkozzanak. Tehát: Jézus szavai azt mondják, hogy a régi hagyományokat nem akarja eltötölni. De akik nem ezen hagyományok szerint éltek annak is van helye a vallásban. És: a legyetek olyanok mint a gyermekek: legyetek tiszták és egyszerűek.
János 6:54 az egyik legfontosabb. Aki elfogadja az egységet Krisztussal, annak örök élete van. Ha földhöz ragadt gondolkodásod nem lát túl azon hogy spirituális egyesülésről van szó... akkor azt sajnálom. Bár pl a Katolitikusok az átváltoztatásban hisznek; a protestáns irányzatok(legalábbis a református) ezt csak szimbolikusan teszi. A cselekvés maga egy szimbólum; hogy veszed a kenyeret és a bort és ezáltal magadat is emlékezteted ara mit vállaltál és ki vagy.
-
AranyKéz #2504 Röviden:
- szeresd felebarátodat
- gyűlöld felebarátodat (meg amúgy mindenkit)
- szeresd apádat és anyádat
- gyűlöld apádat és anyádat
- legyél olyan mint egy kis gyermek
- áldozz állatokat
- egyed meg a testét és idd meg a vérét jézusnak
- add el mindenedet
---
Hosszan:
Lukács 10:27 - "Az pedig felelvén, monda: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből és minden erődből és teljes elmédből; és a te felebarátodat, mint magadat"
- szeresd felebarátodat
Lukács 18:20 - "A parancsolatokat tudod: Ne paráználkodjál; ne ölj; ne lopj; hamis tanubizonyságot ne tégy; tiszteld atyádat és anyádat."
Lukács 18:22 - "Jézus ezeket hallván, monda néki: Még egy fogyatkozás van benned: Add el mindenedet, a mid van, és oszd el a szegényeknek, és kincsed lesz mennyországban; és jer, kövess engem."
- szeresd apádat és anyádat
- add el mindenedet
- legyél jézus tanítványa
Lukács 14:26 - "Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom."
Lukács 14:33 - "Ezenképen azért valaki közületek búcsút nem vesz minden javaitól, nem lehet az én tanítványom."
- gyűlöld apádat,
- gyűlöld felebarátodat,
- add el mindenedet,
- ha jézus tanítványa akarsz lenni
Máté 18:3 - "És monda: Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek és olyanok nem lesztek mint a kis gyermekek, semmiképen nem mentek be a mennyeknek országába."
- legyél olyan mint egy kis gyermek
Máté 5:17 - "Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem."
Máté 5:20 - "Mert mondom néktek, hogy ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképpen sem mehettek be a mennyeknek országába."
- tartsd be az Ószövetség mind a 613 törvényét; az állatáldozatokat is. nem éppen kisgyermekes viselkedés.
János 6:54 - "A ki eszi az én testemet és iszsza az én véremet, örök élete van annak, és én feltámasztom azt az utolsó napon."
- edd meg jézus testét, idd meg jézus vérét. nem éppen kisgyermekes viselkedés
-
#2503 mi az a három?