5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • jefferson83
    Áá , köszi szépen. Így már nagyjábol értem. A szabad akarat megmagyarázhatja a kérdéseim túlnyomó többségét. Konkrétan nem tudtam, hogy az angyalok már rendelkeztek (rendelkeznek) vele.

Ez is érdesen hangzik:

"Lucifer akart lenni a földi nagykövet (mármint aki az emberekkel kommunikál Isten nevében), plusz azt akarta, hogy ne legyen az embereknek szabad akarata, mert akkor egyenes úton a mennyországba kerülhetnek."

"Isten tökéletes, de akkor miért ilyen a világ/miért ilyenek az emberek?"

Azért azt elfogadhatjuk, hogy a témában laikus embereknek egyből ezek a kérdések jutnak eszébe és nem véletlenül :)

Asszem leragadok ennél, mert tényleg érdekes és izgalmas téma (mármint az angyalok) és ahogy időm engedi, majd olvasgatok felőle.

Köszi a plusz információkat! :)
  • QuippeR
    "egyébként ha valami a keresztény mítosz kategóriába érdemes sorolni, az az angyalokról szóló rész"
    magamat ha nem is korrigálva, de kiegészítve azért hozzátenném, hogy Jézus nem egyszer beszélt angyalokról, és Lukács 10:18-nál azt is mondja, hogy emlékszik a látványra, mikor a sátánt izomból kidobták a mennyország kapuján (úgy nézett ki mintha villám csapott volna a földbe, ezért mondom, hogy izomból)
  • QuippeR
    Lucifer ugyanúgy bukott angyal mint mondjuk Azazel, Belzebub, Leviathan vagy Asmodeus. az általános vélekedés, hogy az angyaloknak ugyanúgy szabad akaratuk van, mint az embereknek, ezért lehetséges, hogy bűnt kövessenek el, Isten ellen forduljanak. Lucifer (a név egyébként fényhordozót jelent) volt az első az angyalok között, aki "fellázadt" Isten ellen, és vele tartottak néhányan. állítólag Lucifer akart lenni a földi nagykövet (mármint aki az emberekkel kommunikál Isten nevében), plusz azt akarta, hogy ne legyen az embereknek szabad akarata, mert akkor egyenes úton a mennyországba kerülhetnek. (ami persze először biztos jó ötletnek hangzik, de gyakorlatilag egy nagyon kegyetlen elképzelés.)

kis kutatás után találtam néhány érdekességet. 1273-ban XXI. János pápa azt mondta, hogy 133 306 668 angyal tartott Luciferrel, és mivel az egyharmad-kétharmad felosztás tűnik helyesnek, ez azt jelentené, hogy 266 millió Istenhez lojális angyallal harcoltak.

egyébként ha valami a keresztény mítosz kategóriába érdemes sorolni, az az angyalokról szóló rész, mert a bukott angyaloknak kb kétharmada más vallásokból jön, de a nem bukottak is jónéhány századdal Krisztus után válnak "populárissá", és növekszik meg a számuk. hasonlóan az ószövetségi történetekhez, nem érdemes ezek alapján átgondolni a kereszténységet, mert egyáltalán nem ez a lényege. (bár kétségtelenül nagyon érdekes, és izgalmas téma.)

de hogy visszatérjek a témához, általában az ilyen "Isten tökéletes, de akkor miért ilyen a világ/miért ilyenek az emberek?" kérdések a szabad akarat létére vezethetőek vissza. itt érdemes megemlíteni, hogy a protestáns vallások egy részében a szabad akarat elve nem éppen úgy működik, ahogy először gondolná az ember. (pl a kálvinisták ha jól tudom abban hisznek, hogy Isten kiválasztja azokat, akik követni fogják, és azok követni fogják, nincs vita. akit meg nem választ ki, az egyenes úton halad a pokolra. szerintem ez nonszensz, de mindegy, nem én fogom eldönteni, hogy ki miben higyjen.)

filmes példával élve Isten a rendező, aki ismeri a forgatókönyvet, de nem ő írja, hanem mi. (egyébként itt a különbség a teizmus meg a deizmus között, az utóbbi szerint ugyanis még csak nem is rendező, hanem díszlettervező. megcsinálta nekünk szépen a világot, aztán hadd játszunk benne, ő ment tovább. de ez nem tudom miért jutott eszembe.)
  • jefferson83
    Üdv, sziasztok!

Felvetődött bennem egy kérdés és szeretném ha valaki kisegítene, mivel pappal mostanában nem valószínű, hogy találkozom :) Mégis érdekel.

Szokták volt mondani, hogy tévedni emberi dolog ugye? Szóval Isten a "hivatalos" álláspont szerint (Biblia szerint) tévedhetetlen? Minden amit létrehozott az tökéletes?

Amennyiben erre a válasz az IGEN, akkor valamit nem értek. Én úgy tudom (kicsit utánna olvasott), hogy Isten teremtette az angyalokat még a Föld teremtése előtt. Aztán még az emberek teremtése előtt (tényleg ekkor?) kitört ugyebár egy háború az angyalok között, mert Lucifer fellázadt. Lucifer a túlerővel találta szemben magát 1/3-ad, a 2/3-al szemben (így tudom), és vesztett...stb. Pontosan miért is tört ki ez a háború? Lucifer szeretett volna hasonlítani Istenhez, vagy az a változat is előjött, hogy féltékeny volt az emberekre, de hisz akkor még nem is voltak. Hogy is van ez? Akkor Lucifer nem volt tévedés? Logikusan belegondolva szerintem az volt. Vagy Isten nem tudhatta mi lesz? Nem lát a jövőbe?

Erről az időszakról jól jönne egy kis infó, esetleg link ha van (nem angol, elég magyarul is értelmezni :) ).

Kb. Hirtelen ennyi lenne. Előre is köszi.

• Sickorchid
    Ez az Apokalipszis hisztéria sztem valahol végtelenül nevetséges...Már az ókori egyiptomaik,thebaiak, hinduk, perzsák is megalkották ama elméletet,(kb ezer évvel a kereszténység előtt) mely szerint a világ "tizenkétezer jelből" áll,amelynek egyik fele a jók, a másik a gonoszok korszakának hatezer jelében fog lefolyni,(jósoltak megváltókat, antikrisztusokat stb), ezenkívül megalkottak a csillagjegyek szimbólumaiból egy olyan sztorit ami teljes egészében magában foglalja a keresztények Megváltójának születését, életét, halálát, és feltámadását...A Bibliában semmi új dolog nincs, csak az ősi vallási kultuszok átformálása, félreértelmezése...

• Nagydorog
    Erről a bibliában is van írva. A jános jelenések könyvben. Máshol is van az utolsó idökről, de itt találhotó a legtöbb utalás.
  • lord nihilus
    loooool, mondtam h felületesek ismereteim és az egyszerű embert képviselem :D úgyhogy nem valószínű h értem ezt a mondatot...:DDDDDD
  • patiang
    Csak úgy mellékesen: szerinted az az 1500 évvel ezelőtt egzisztált egyház hiveivel együtt ugyanaz mint a mostani?
    Bár a katolikus klérus szeretné ha ugyanaz lenne.
  • HUmanEmber41st
    A New World Order topicban ezek a dolgok egész jól össze vannak szedve.
    A mikrocsipet RFID chipnek hívják és létezik már 0,02 miliméteres oldalhosszúságú kis négyzetlap méretben.
    Az említett világuralkodót az Illuminat nevelgeti, mint a Bene Geserit a Kwisatz Haederach-ot ( Herbert Franke, Dűne regénysorozat). A vérvonalnak itt is nagy szerepe van... Valszeg nem csak a keresztényeket, hanem általában a vallásos életet, felfogást fogja nagyon üldözni, mert ugye a vallásos embernek másik ember nem parancsol, csak Isten. Isten pedig egészen mást kér az emberektől, mint amit az Antikrisztus fog majd követelni.
  • lord nihilus
    akkor jólgondoltam, thx

Jelenlegi elgondolás szerint, egy világsztár szintű ember lesz. Az egész világot kezében tartja majd, keresztényüldözést csinál, megszüntet minden nemű pénzt és csak valami fajta kódrendszer segítségével lehet boldogulni világában(beültetett mikrochip vagy vmi hasonló)...egyszóval Hitler hozzáképest óvodás kislány szintjén van.
  • patiang
    Krisztus a végtelen szeretet, antikrisztus a végtelen gyülölet.

Mind a kettő megteremtésére csak az Isten képes, mint ahogy meg is tette.
    Mert hogy is kezdödött: vala az Egy
  • patiang
    Erre szokták mondani az "okosok":....az Isten útjai kifürkészhetetlenek.
  • lord nihilus
    sry akkor biztos elírtam, pedig vhogy így van ez a kifejezés vagy mégse?
  • lord nihilus
    Persze, de ez már kivédhetetlen. Ha nem a közeljövőben(pl. életemben - amennyiben nem halok holnap meg balesetben, és teljes életet élek), akkor sohasem...
  • Nagydorog
    Mi za az anti krisztus? Én ezt igy nem halotamó.
  • HUmanEmber41st
    Szinte minden korban megvoltak ezek az események, melyekre ráillik János leírása. Kihirdetik ( a hívők, most éppen Jehova tanúi) h na már csak kis idő...aztán elmarad az utolsó ítélet. Megint kihirdetik, megint elmarad és ez már így megy régóta.
  • lord nihilus
    Eléggé kezdetlegesek ebben a témában az információim, de arról már tudtam h a bizonyos idők amik a Jelenések könyvében vannak leírva tul.képpen közel vannak, egyesek szerint az antikrisztus már él is. Nem tudok mit mondani már a témához kapcsolódóan...
  • Decooy
    "Biblia értelmezése" a topic neve igaz? Tessék:

http://www.earthsfinalwarning.com/Hungarian%20BHC.PDF

• sz4bolcs
    másról írtam?
  • Nagydorog
    Vonatkozik,de nem sokan tartják be.
  • HUmanEmber41st
    Én erkölcsi normarendszerről beszélek. Ez a normarendszer minden emberre vonatkozik.
  • Decooy
    http://www.earthsfinalwarning.com/hungarian.html
    olvassátok el mind2-t elejétől a végéig,érdemes !!!
    szép napot....
  • sz4bolcs
    Akkor miért van az, hogy ateista családokból is kijöhet jószívű ember?
  • HUmanEmber41st
    Nos, teljesen mindegy h pap vagy a gyerek gondviselője az, aki egy összegyűjtött erkölcsi normarendszert ad át a gyereknek. Ha elakad, ott a Könyv :D :D Kell, h ez le legyen írva. Világosan, félreértésektől mentesen.
  • Nagydorog
    A papok sokszor csak a munkájukat végzik és lehet el se hiszik amit mondanak.
  • sz4bolcs
    ott egy felnőtt - Papokra célzol?
    Mert ha a családra, az mindenféle Biblia nélkül is tud nevelni.
  • HUmanEmber41st
    Nem mindenki születik akkora intelligenciával, h kicsi gyermek korától tudja mi a jó és a rossz.
    ( Pl Irakban is Szaddamosat játszott egy óvodás korú és egy kisiskolás korú testvérpár, és a lány [mivel sokszor látták a TVben] szabályosan felakasztotta a kisöccsét, aki azonnal meg is halt)
    Hogy ilyen és ehhez hasonló eseteket elkerüljük, intelligencia híján ott van egy könyv, ott van egy felnőtt, aki elmondja, mit kell tenni különféle élethelyzetekben, h az jó legyen.
  • sz4bolcs
    Szerintem nem kell ahhoz Biblia, hogy valaki tudja, mi jó, és mi rossz, ugyanis a tettei következményeit a saját bőrén tapasztalja.
    Persze lehet, hogy aki abból nem jön rá, majd a Biblia menti meg.
  • Nagydorog
    Nem csak a 10 parancsolatban vanvizselkedésre való irás hanem majdnem minden részében ez van.(Legalábbis az újszöv.-ben)
  • sz4bolcs
    De neked a 10 parancsolatra van szükséged ahhoz, hogy tudd a helyes viselkedési normát?
  • HUmanEmber41st
    Konkrétan a 10 parancsolatra gondoltam és az Újszövetségre.
  • sz4bolcs
    Te a Bibliából olvasod ki a helyes viselkedési normát?
  • HUmanEmber41st
    Sorry, de ez valahogy kikívánkozott belőlem...Tudom, nem fogom ezzel posttal megváltani a világot. Még annyit hozzátennék, h manapság legalább nem dugdossák a Bibliát az emberek elől, mint anno. Így legalább kiolvasható belőle a helyes viselkedési norma
  • QuippeR
    *szélmalomharc off*
  • HUmanEmber41st
    Igen, felhánytorgattam a régi "húzásait" a Katolikus Egyháznak a mostaniakkal együtt.
    A történtekből egyértelműen kiderül, h a vezetés nem zárta ki soraiból a vétkes papokat, hanem megpróbálta eltussolni az ügyet a pedofil papok ide-oda helyezgetésével, időhúzással, nagy összegű kártérítésekkel.

Egyszerűen nem viselkedtek keresztényhez méltóan. Sem a múltban, sem a jelenben.
    A magyarok magyar módra viselkedtek: portyáztak, hódítottak, Mohácsnál széthúztak.
    A magyaroknak nem volt akkor írásos viselkedés kódexük.
    A Katolikus Egyháznak már akkor is volt.
  • QuippeR
    leírtam, hogy hol hagytam abba az olvasást. olyan ez az egész, mintha lenne egy magyar sorozatgyilkos, majd azt olvasnám, hogy "a magyarok hosszan titkolt bűne és szégyene" a gyilkosság. csúsztatás, az intelligencia látszatát is mellőző propaganda-szöveg. a felsorolásod akkor most úgy nézne ki, hogy "portyázás, honfoglalás, fekete sereg, monarchia, fasizmus, kommunizmus, sorozatgyilkosság"? nevetséges.
  • HUmanEmber41st
    Ki mondta, h hagy el a hitedet?
    Csak nekem úgy tűnik, mintha az egyház a saját tanításait követné, és nem Jézusét. Egyébként miért nem bírjátok elolvasni? Megtörtént eseményekről tudósít. A perek lezajlottak. Ok, én csak nemrég találtam ezt az oldalt.
    Ha nem beszélünk róla akkor talán meg nem történtté tehetőek az események?
    Minden megy tovább a maga útján?
    Niceai Zsinat, Szent Inkvizíció, rabszolgakereskedelem, keresztes hadjáratok, a reformerek üldözése, kivégzése, hadsereg fegyvereinek megáldása, a pedofil botrány... sztem ezeket nem kérte Jézus még burkoltan sem.. sry
  • sz4bolcs
    Érdekes, én is kb. eddig tudtam komolyan venni, pedig nem sok minden fűz a katolikus egyházhoz.
  • QuippeR
    "a katolikus egyház hosszan titkolt bűne és szégyene"
    eddig olvastam. egyértelmű csúsztatás és egyházellenes propaganda.

egyébként nem igazán értem, hogy mi bajod van velem, mint katolikus emberrel azért, mert a világ másik felén valaki más bűnt követett el. nem gondolhatod komolyan, hogy nekem kéne szégyellnem magam, vagy hogy emiatt kéne elhagynom a hitem.
  • Nagydorog
    Szerintem nem lesz 4- v.háború. De ki tudja?