870
Eszmecsere a LEHETSÉGES harmadik világháborúról, mely lehet egyben atomháború is.
-
Jozinho #350 Szerintem pár év mulva lesz mert biztos vagyok benne hogy az olajért lesz ! -
harcu #349 Irakban, az volt az izraeli F16-osok első bevetése, valamikor 1982 környékén. Szóval ha arra kerül a sor, simán lerombolják a dúsítót, képesek rá, és elszántságuk is lenne. A későbbi reakciók persze kérdésesek lennének. Bővebben szerintem keress rá a neten, találni fogsz rá linket. -
#348 Jó, azt gondoltam ,hogy nekünk nem sokat számít, mert elég messze vagyunk, de helyileg azért csak van hatása.
Nem ismerem a technikát, de mondjuk, ha egy urándúsítót lebombáznak ott azért sok sugárzó anyag szóródik szét(hisz ez a célja-nagy koncentrációjú hasadóanyag "létrehozása")Vélemény?
Iránban bombáztak?
-
harcu #347 Már bombáztak pár éve, aztán mégis élsz. -
#346 és ennek a tábortűznek a füstje nem csak az Arab Liga tagjait érintené érzékenyen. -
#345 NUKLEÁRIS létesítményeket akarnak lebombázni?
Ehhez képest Csernobil csak egy ártatlan kis tábortűznek fog tűnni.. -
dara #344 Volt öt is nem csak egy. -
#343 Én egy szóval se említettem háborút. Légicsapást említettem. Egyébként pedig Izraelnek cirka 200 nukleáris robbanótöltete van... :) -
#342 He is wounded... Hit him! :(((((
A végén. -
#341 Izrael Usa támogatása nélkül nem kezd háborút, + már volt egy arab -izraeli háború. szerintem nem kér belőle újból.Attól félek hogy egy nagy villanás vet véget a háborúnak. Iszonyat mennyi atomcuccról nem tudnak merre járhat. Sok a "dirty bomb". (már az 1 is sok). -
#340 Az elég valószínűtlen, hogy az Izraeli szárazföldi hadsereg Iránt megtámadná, már csak azért is, mert ehhez csak Jordánián és Irakon kellene először keresztülmasiroznia, ami sokaknak nem tetszene igazán. Én arra céloztam, hogy az Izraeli légierő támadja meg az Iráni nukleáris létesítményeket, és ez eléggé nagy hatással lehet az arab liga tagországaira... -
#339 Igen, Izrael hadserege még kegyetlenebb mint az USÁ-é. Láttam sok iraki háborús videót, ahogy az amerikaiak haladtak a nagyvárosok felé. A gyalogságnak nem sok minden jutott, a páncélosok és repülők mindent elintéztek.A katonák már csak szórakozásból lövöldözték szét a lakóházakat és "zabráltak", igen, az ép házakat fosztogatták. Érdekes hogy erről nem szól a híradó/tények/hírek.... -
#338 1.: Nem csak az USA gondolja úgy, hogy a perzsa állam atomprogramja nem békés célt szolgál (hanem az EU nagyobb tagállamai és Kína is). Az oroszok egy kiugrási lehetőséget kínáltak Iránnak, de azok nem éltek vele - namost ha egy harmadik világbéli ország szigorúan saját, zárt atomprogramot akar, az senkinek sem tetszik, mert ez esetben óhatattlan az atomfegyverkezés gyanúja.
2.: Előrelátó lenne a civil atomipar felfejlesztése, bár a probléma az, hogy az iránban található uránérc nehezen hozzáférhető, és nem a legjobb minőségű. Előre azért, mert az iráni olajkutak is ki fognak apadni pár évtizeden belül.
3.: Jobb, ha az USA támadja meg iránt, mintha Izrael tenné ezt... -
#337 Bizonyos források Irán megtámadását prognosztizálják a közeljövőre. Mint láttuk nem jött be az orosz ajánlat (náluk dúsítani az uránt). Szerintem az USA vagy fű alatt vagy nyíltan de meg fogja támadni Iránt.
Viszont az is kérdés hogy minek akar egy állam atomenergiát, ha temérdek és olcsó olaja van. Abból csinálni áramot sokkal olcsóbb és nem kell vesződni a bonyolult nukleáris berendezésekkel.
Szerintem versenyfutás megy az idővel. Irán minél hamarabb effektív atomfegyvert akar kifejleszteni.
1.Ha sikerül USA nem bántja,
2.ha nem lesznek készen USA lerombolja hadi- és vegyiparát, és kiterjesztheti a befolyását.
- mi van akkor ha Irán mégis elkészül, de ügyesen rejtegetik a cuccot és USA támad?
jobb nem rá gondolni... -
Tiberius B #336 Rosszul fogalmaztam az arab+olajjal, úgy gondoltam olajért támadnák őket tovább, és közben néhány államukban a terrorizmus virágozna.
Kínár egyébként direkt írtam, hogy POTENCIÁLIS, azaz nem hiper-szuperhatalom, de igazad van, egyébként én is írtam, csak rosszul és röviden megfogalmazva, hogy erősen exportőr: "szolga, éppen a "szimbionta-szakaszban" van", aztán írtam, egy lehetőséget, amit a kínaiak szeretnének, és hogy ennek (sarkosítva persze) mi lenne a hatása. Szerintem.
"ha szerencsénk van, akkor erre nem lesz majd esélye." ezt túl röviden és rosszul fogalmaztam, meg: szerintem vagy hamarosan elkezd sokat tenni a függetlenedésért, vagy egyáltalán nem lesz esélye rá, mert már most is eléggé exportra van berendezkedve. Sok benne a lehetőség, csak nem lehet még kihasználni. És remélhetőleg ha kihasználják, nem egy 3.vh előszél lesz az ok, vagy épp a 3.vh, ahol jó eséllyel az önös érdekei diktálnak majd, bár mostmár igazán nemtom, hogy vajon a belső presztízs, ideológia, propaganda vagy az export miatti függőség diktálja majd az érdeket. -
#335 Kína azért nem potenciális hiper-szuper hatalom, mert sem katonailag (lehet akár 200 millió katonája is, ha kevesebb modern harci repülőgépe van, mint Nagy-Britanniának), sem gazdaságilag, sem politikailag nincs olyan ereje még, mint akár az EU-nak. Kína gazdasága pont azért instabil, mert első sorban a kivitelre épít. Amíg nem lesz megfelelő belső kereslete, addig nagyon is függ a világkereskedelemtől, márpedig a belső fogyasztás azért messze van még a szükséges szinttől.
Az "arabok + olaj" azért nem stimmel, mert az arabok nem egységesek, nem valószinű, hogy komoly összefogásra lennének képesek, ráadásul az arabok szinte kizárólag az olajból élnek, amit első sorban nyugatra adnak el. Lehet zászlótégetni, meg tüntetni, de ha arab vs. nyugat hárobú lesz, akkor az araboknak rövid úton fel fog kopni az álluk. -
Tiberius B #334 Fogalmazni meg nem tudok. -
Tiberius B #333 "(összterületük>mint Oroszországé)" ez nem tom, miért volt fontos.
Asszem nyersanyag miatt. -
Tiberius B #332 Egyelőre, aztán jönnek az antianyag-bombák:)
Egyébként érdekes, hogy Kína potenciális hiper-szuperhatalom, csak épp egyelőre szolga, éppen a "szimbionta-szakaszban" van, aztán majd függetlenedik a gazdasága, és a Nyugatnak felkopik az álla, jaj nekünk, de ha szerencsénk van, akkor erre nem lesz majd esélye.
Egyébként szerintem érdekes, hogy az országok területi sorrendje így néz ki:
1. Oroszország
2. Kanada
3. USA
4. Kína
5. Vhol erre lenne: EU
Ebből gazdaságilag már más a helyzet, ugyanis Kanada és az USA egyre jobban egyesül ezen a téren (összterületük>mint Oroszországé), Oroszország, ha helyreáll akkor viszont megint szuperhatalom lehet, tehát lényegében lesz előbb, vagy inkább utóbb a triádot felváltja egy négyes, ponosabban Oroszországgal bővül, bár ezek közül egyelőre csak az USA szuperhatalom, de szerintem érdekes lesz akkoriban az élet, aztán ott lesz még Kína, függő gazdaság, éppen másképp, mint az USA mostanában, USA ipari termékeket importál, Kína pénzt. Ott van még India is, bár ő még Kína alatt van.
A lentebbi katonai/társadalmi fejtegetések alapján szerintem elég érdekes lenne, ha Kína megpróbálná lerohanni Taiwant.
Szerintem, a tudásom alapján, két lehetséges kiváltója lehet annak a bizonyos 3.vh-nak: arabok+olaj vs Izrael+Nyugat ill. É-Korea+esetleg Kína (presztízsből) vs D-Korea+Nyugat+ha Kína, akkor Japán. Ha ezek közül bármelyik is teljesül, és eddig bővülnek, akkor esetleg a másik kihasználhatja, ergo ha Távol Kelet, arabok lecsapnak, ha arabok terrorizálnak, Korea használhatja ki. Szerintem ez a két lehetséges. Na persze, most még nem járunk itt, a Nyugatnak meg se kottyant Irak, csak most, de ez nem foglalná le egy esetleges koreai-kérdésben.
Szerintem. Várom a kritikát. -
Tiberius B #331 Igaz. Az atomot nem lehet überelni, és ráadásul, ha jól tom, ami egyáltalán nem biztos, manapság 1-3 cm-es pontossággal dolgoznak a legújabb raketták.
A szemük közé lőnek:) -
#330 Énis voltam az előadáson :D
De tökmind1 mert ha a kína 1millió ember fut a mezőn gépfegyverrel és esetleg bekerülnek egy gombafelhő alá és elpárolognak akkor nincs olyan nagy előnyük :) -
Tiberius B #329 Ja és az a bizonyos olló, amit vki emlegetett, "a gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lesznek" Biblia asszem, ez így nem igaz: a szegények gazdagabbak, a gazdagokk mégannyira gazdagabbak lesznek, egyszerűen csak a különbség lesz nagyobb max., tehát az olló tényleg nyílik, csak éppen nem a nyele a fix, hanem a lenti szárát nyomjuk felfele nyitás közben, na ezt aztán jól megasszontam!
Vki említette a környezeti katasztrófákat: volt az ELTE-n erről egy előadás, ahol ezt vesézték, környezeti kataszrófák ugyanolyan sűrűn, ugyanolyan erővel vannak, mi és az anyagi javaink vagyunk/vannak egyre többen. Ergo több pusztul el. Ezért nekünk nagyobbnak is tűnik a csapás, az embereknek mág attól katasztrófa marad.
Inkább megyek aludni, fáradt vagyok. -
Tiberius B #328 Én is eléggé nagynak tartom az USA-t, jelenleg egyedüli szuperhatalom, már egyszr írtam máshol: USA gazdasági fejlődése értékben sokszorosa a kínainak, bár erre mondtak már előttem egy jó szemléltetést. Volt egy film, amit itthon a Katrina csapása után mutattak be a tévék, érdekes volt, olajválság az USA-ban, szinte napokra lebontva, az USA elkezdi a pénzét beleölni az olaj visszaszerzésébe vagy mi, mezőgazdasági támogatások csökkentése, tüntetések, miegymás, két év múlva jobban állt, mint a hurrikán előtt, pedig abban a filmben nem is szerepelt háború, de elég érdekes volt, ahogy az a szakértőgárda kielemezte.
Terrorizmus és USA: Fahrenheit 9/11- ben volt sszm, hog a bin Laden család meg az amcsik így meg úgy voltak puszipajtások, ebből egyből mindenki Oszamára gondol, egy pár hónapja volt egy érdekes dolog: a bin Laden család utálja Oszamát. Kitagadnák, ha lehetne, van vmi akadálya (asszem, hogy ezt ő tehetné meg, vagy vmi ilyesmi, mert most ő örökölt), nem emlékszem pontosan.
Zöldek: hülye ötlet fél évvel ezelőttről, pár hónapja a kormányunk el is gondolkozott rajta , Energiafű! termesszünk füvet, majd égessük el. Kicsit sem környezetszennyező, ááááá.
USA-ban vmit tudnak, (brain drain az egyik ok, azaz az immigráció) vagy tudtak, ami bejött. Most meg egyszer egy hétvégén volt az, hogy szombat: az USA nem is írta alá a Kiotói jegyzőkönyvet, EU meg a többiek meg nem tudják teljesíteni. Vasárnap, v. hétfőn meg olvasom, hogy amerikában a hibrid kocsikon támogatás, meg az üzemanyagcellásokon, éppen amit hoztak pl.-nek ott a hibrid így olcsóbb volt. Meg odakinn sokminden van, amiről itt mi átlagmagyarok nem is álmodunk, pedig néhány magyar is lökte ugye az USA-t a szuperhatalomság felé.
bla....bla....bla
Én meg olvastam egy könyvet: A birodalom után, egy francia elemző írja (az elején), hogy az USA olyan, mint Róma, és már nincs benne igazi ipari termelés, és csak a pénzből csinálja a pénzt, ergo el fog bukni, ha nem tesz vmit. A könyv végére meg már olyn, mintha az USA nemis lenne birodalom, hanem csak afelé tart, és már tér is le az útról.
Terrorizmust nem szeretem, hülyeség, szegényeket etetik az ál-koránnal, mert l. benne van: ne ölj stb...stb...
Tudtátok, hogy a zsidó és a palesztin nép egy testvérpártól származtatja magát, ennek a testvérpárnak a nagybácsijától meg az arabok? Érdekes nem?
Atomháború nem lesz csak úgy! Szerintem. Én alapvetően vmi Star Trek-félét tartottam egy ideig valószínűnek, de azt az elméletet vagy húsz éve alkották meg, és már nem aktuális, jelenleg afelé tartunk, hogy világbéke vagy 3.vh, nem mindegy. Kína nem kezdene ki senkivel a Nyugati világból, miért? Mert tőlük függ, a Birodalom után-ban egyébként az is érdekes volt, hogy a végéra már ott tartott a hapi, hogy az USA gazdasága éppen helyreáll, látszik, hogy sokat dolgozott a könyvvel, tudjátok, mi volt ledöbbentő nekem a közelmúltban hasonló USA-s + olajos témában, mikor náálunk 300 Ft volt a benzin literje!, ott 1,60 $ volt gallonja! (5-ször olcsóbb volt a benzin), mért? Mert 1. vannak ott eléggé nagy tartalékok 2. mert nagyrész a lakossági fogyasztást belülről fedezik, különben nem lett volna nagy csapás egy nagyobb hurrikán délen. Szerintem.
3.vh terroristák miatt lesz az fix. (Vagy É-Korea miatt) Szerintem, tudtommal. -
G.Freeman #327 usa: 297 millió + európa 726 millió = 1023 millió emberke
nyersanyagokat tekintve jól áll siman USA+EU mert oroszok azsiai területeit is beleszamolom
3. vh esetén európa az usa mellé állna és ugy már fejlett kina is kevés volna, szóval én nem aggódok -
nbj #326 egy másik sztálintól aminek uyganaz a lényege: " A halálmegold minden problémát, nincs ember nincs probléma." sztem te uyganarr gondolsz csak msáképp írtad le -
John Wayne #325 Jah, csak a fürdővízzel együtt a gyereket is sikerült kiönteni. -
#324 pontosítok: Minden probléma alapja az ember, nincs ember, nincs probléma....így hangzott ez a bölcselet :)) -
Taibi #323 Megvan a 3.vh kitörésének ürügye: az érettségi botrány! -
#322 Politikai célját..:D Má azér is Észak Vietnám elérte...
Igen számos háború végződőtt békakötéssel asszem az összes...:) És ha mondjuk egymás mellé állízjuk a két harcoló felet a békekötés tekintetében biztos vagyok benne hogy valamelyikük a békekötéssel nem elégedett mert nem érte el a célját..:) A katonaság egy eszköz a hatalmi célok kivívására a politika kezében
A 321-re Lehet hogy neked más de általában egy politikai döntésből, vagy körülmény vagy bármi lesz egy katonai konfliktus vagy azok csak úgy vannak? Kimegyünk a htárra oszt lesz valahogy? Emberek nem lehet így elválasztani a kettőt.... -
harcu #321 Na jó, hanyagolom a témát, mert úgysem fogunk sohasem szót érteni. Számomra messze más a politikai és a katonai vereség. -
harcu #320 A háború vesztesét az dönti el, hogy eléri-e a kitűzött célját? KOMOLYAN??????????????????????
A világtörténrlrm jópár olyan háborút ismer, ami békekötéssel zárult, és egyik fél sem érte el az eredeti céljait. Akkor ezek egyértelműen vesztesek voltak. De elméleted szerint lennie kell nyertesnek is, mert mindenki nem veszíthet. Akkor ki a nyertes? -
harcu #319 Na persze, megelőzésképpen partaszállunk Észak-Koreában, vagy esetleg Kínában? Ezt a nemzetközi jog nem fogja elfogadni megelőzésnek, sokkal inkább megtámadásnak. A védekezés azonban 100%, hogy nem fog megállni. -
harcu #318 Nem az állítom, hogy az USA a legerősebb, de a haditengerészete mindenképpen erősebb, mint bárkié, és a kínai haditengerészetnél még Japán is erősebb. Kína főleg a kisebb méretű gyorsnaszádokat létesítette előnyben, a többiek a rakétás rombolókat és fregattokat. A szárazföldi hadserege ellenben biztosan fölényben lenne az egymás elleni összecsapásban, a légiereje is számbelileg biztosan, de technikailag az USA ezt ellensúlyozza. Az is tény, hogy Kína nagyon gyorsan fejleszt, ez pár éven belül az abszolút világhatalommá fogja tenni. Jelenleg még nem az. -
#317 Szvsz -bár erősen szubjektív-, Kínának ez presztizs kérdés. Jó lenne ha mégegy gazdasági központot kapna Hszian-Kang után, de asse nagy baj, ha nem. A lényeg, h példát statuálnak és stabilizálják a határokat. -
#316 Sztálin: Van ember, van probléma. Nincs ember, nincs probléma. -
#315 Láttál te Saigoni Ami nagykövetség előtt tobzódó helyieket kik menekülni akaratak? Láttad azokat az archive felvételeket melyekben a lebegő Huey-ekra a követség tetejéről menekítették az embereket? Elég egyértelmű képek voltak azok asszem.... -
#314 megelőzés? hmmm -
#313 Franciaország egyáltalán nem volt nagyhatalom a II. vh-ban mivel Németország leigázta... Igaz nem vagyok tisztában azzal hogy a gyarmatot ilyen esetben minek is lehetne tekinteni de hogy nagyhatalom akkor nem volt az tuti...
Nézd, amerika ilyen-olyan nyomás ide vagy oda véghez vitte a Vietnámban mindazt amit kitűzött maga elé a kommunizmus terjedésének megállítását avagy sem, ha nem akkor vesztett. Eccerű ez...:)
Amúgy meg Észak Vietnám maradt a seggén? Csak nem bevonult délre???? Na most mond... -
John Wayne #312 Hát, nem bocsátkoznék találgatásba, tény, hogy japánnak komoly háborús múltja van.
De az is tény, hogy a mai japán alig emlékeztet arra a japánra, ami a második világháború előtt volt. Az emberek gondolkodása is megváltozott. Inkább kínai részről figyelhető meg újjáéledő japánellenesség. -
John Wayne #311 Hát, kár ebbe energiát ölni. Nem tudom, kicsit olyan futballfan stílusban nyomod ezt az USA a legerősebb témát. Hogy katonailag mennyire vesztette el, érdekes kérdés, de tény, hogy kivonultak, és feladták a háborút, és hogy komoly veszteségeket szenvedtek. Lélektanilag pedig mindenképp súlyos csapást szenvedtek el, egyfajta Vietnam szindróma él bennük. Sok fiatal ameriaki lett drogfüggő a háború alatt.