870
Eszmecsere a LEHETSÉGES harmadik világháborúról, mely lehet egyben atomháború is.
-
harcu #310 Vietnamra visszatérve, több, mint félmillió katonájuk volt Vietnamban. Pánikszerűen ennyit egyszerűen nem lehet kivonni, ahhoz szépen tervszerűen kellett leépíteni, ehhez pedig idő kellett. A végén a maradékot hülyék lettek volna anyahajókon elszállítani, mikor kiváló repülőgép-hordozóik voltak. -
harcu #309 Ja, és védekező haderőnek mi a fenéért van szüksége partraszállító hajókra, ha a hadsereg úgyis csak a saját anyaországukban fog harcolni? -
harcu #308 Ha szerinted naivitásra vall, akkor ajánlom, hogy nézd meg a térképet, valamint a történelem Japán-Kína részét, és a jelenlegi politikai helyzetet. -
harcu #307 A háborút nem vesztették el, a kivonulás azért volt, mert az otthoni közvélemény megunta a veszteségeket. A harci helyzet egyáltalán nem állt vesztésre, sőt. Ha a civilek nem kavarnak be, akkor még jó ideig eltartott volna. Avagy akkor Franciaország most győztes nagyhatalom volt a világháborúban, vagy vesztes? -
John Wayne #306 Naivitásra vall szerintem, hogy azt mondod, Japán beszállna. Japán máig nem heverte ki lelkileg a két atomtámadást, a biztonságpolitikájuk a legutóbbi időkig (Irak) védekező jellegű volt, küldtek ugyan békefenntartókat Irakba, de talán nem is fegyveres misszióra, és komoly vita előzte meg.
Ergo Japán biztos nem fog háborúzni, ha nem kényszerítik. Az Okinavai ami támaszpont az más kérdés, az beszállna a háborúba, ha lenne. De szerintem a kínaiak akkor fognak csak támadni, ha biztosak lesznek a győzelemben, az pedig ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, pár év, és teljesül.
Tajvan valószínűleg Kína része lesz, tetszik, vagy nem, max. 10-15 év, de most olyan 5 évet gondolok. -
#305 Én azért bízom kínában :) -
#304 Miért nem vesztették el? Mint a szart úgy elvesztették... páni zerű kivonulás a dél vietnámi hadsereget meg ott hagyták a szarban, angolosan kimenekítették magukat a közeli anyahajókra és tünés... Több 10 tonna iratot semmisítettek meg amit a szorgos rizsföldön edzett congok összerakta mert csak hoyyzában szecskázták szét a papirokat..:) -
#303 Vietnamot igen is elvesztették! -
harcu #302 Az azért komoly gondot okozhat, hogy a tajvaniak eléggé komoly SS védőfegyverzettel rendelkeznek, így a kínai flotta esetleg megszűnne létezni, mire elfoglalják Tajvant, a légierő fele meg a tengerben pihenne. Ezek után egy erős USA blokád a sziget körül szinte harcok nélkül megoldhatná a problémát. Egyébként Japán és Tajvan együtt nagyobb felszíni haditengerészettel bír, mint Kína, és egy Tajvan elleni háborúba Japán automatikusan beszállna. -
harcu #301 Azért Vietnamot nem is vesztették el. A 60-szoros emberveszteséget még Kína se bírná el az USA-val szemben. -
#300 Egyszer már belinkeltem ide azt hogy Kínának már megvannak az eszközei egy komoly partraszálláshoz! Szerintem legyőznék a tajvani védőket már a létszámbeli fölény miatt is! Az amcsikkal meg ellennének egy jó ideig ugyanúgy mint a vietnámiak! Ugyebár Vietnámban is hiába volt hatalmas amerikai technikai fölény nem tudtak nyerni! -
#299 És szerinted Kína egy letarolt, felégetett, romba döntött szigetet akar beolvasztani a népköztársaságba? -
#298 Najó, de Kínának vannak bazinagy rakétái meg mindenféle töltetű bombái.
Ha komolyra fordulna a dolog akkor Kína simán.. csak néhány ENSZ tagot kéne lecsitítani. -
#297 Hát, nyilván utána kellene pontosan nézni a témának, hogy tudjam, milyen fegyvezete van Kínának.
Én már megtettem a Haditechnika Topicban, ahol ez a téma már le lett rágva 1x. ;)
Ennek eredménye lett az, amit FTranX beidézet. Tajvannak ~300 modern vadászgépe, egy viszonylag jelentős és modern haditengerészete van (ez 29 nagyobb felszini hadihajó, 2 modern és két elavult tengeralattjárót jelent, de az USA-tól az évtized második felében 10db vadonatúj hagyományos meghajtású vadász-tengeralattjárót kap még katonai támogatás gyanánt, és Tajvan valószinüleg további egy-két AEGIS rombolót vásárol majd még). A Kínai haditengerészet és légierő a számok tükrében elsöprő fölényben van, de a haditechnika döntő többsége az 1960-as és 1970-es évek színvonalát tükrözi, tehát maximum figyelemelterelésre használhatóak, van kb. 300-500db modernnek tekinthető vadászgépe, és kb. 30-40 nagyobb, modern, nagyobb hadihajója, 6 elavult atom-meghajtású és ~20 elavult valamint 8 modern hagyományos meghajtású vadász-tengeralattjárója. Ebből már látható, hogy Kína jelenleg ha még képes is lenne legyőzni a Tajvani védőket (csak Tajvannal számolva!), brutális árat kell fizetnie érte, amit nem túl valószinű, hogy megengedhetnek maguknak.
Arról a problémáról nem is beszélve, hogy a partraszálló hajók terén pár évvel ezelöttig szinte nulla volt a helyzetük, és valószinüleg csak 3-4 év múlva jutnak el oda, hogy képesek legyenek egy effektív partraszálláshoz szükséges hajóflottát felmutatni.
Szerintem a Kínaiak szép csendesen várnak még egy darabig, hátha magától az ölükbe hullik Tajvan. Hongkongot is kivárták. Ezt is ki fogják.
Hongkong esete teljesen más, ott sem önszántukból "térek meg", hanem egész egyszerűen lejárt az Angolokkal kötött egyezményben foglalt idő. Nem harapnám le a kezem azért, hogy ha népszavazásra került volna a dolog, a Hongkongiak a "nagy testvért" választották volna... -
John Wayne #296 Elnézést a lassú válaszért:). Gondolkodtam.:) Hát, az őszinte igazság az, hogy sajnos nem elméletekről, meg vallásokról, hanem egyszerű tényekről van szó.
Ami mellett elmegy mindenki. Szép ez a demokrácia, hogy 4 évenként választhatunk két teljesen egyenértékű, bár különbözőre színűre festett kormány közül, de egyébként sok beleszólásunk nincs a dolgokba, max. arra ügyelnek, hogy fel ne lázadjunk. Itt egy kis adalék a korábbi témához:
http://korny10.bke.hu/kovasz/kov13/kennedy.html -
#295 te vagy a huszadik aki beírja ezt a topikba :) -
John Wayne #294 Hát, nyilván utána kellene pontosan nézni a témának, hogy tudjam, milyen fegyvezete van Kínának. De abban egyetértünk, hogy hosszú távon igenis képessé válik arra, hogy elfoglalja Tajvant. Még ha abban nem is, hogy most képes-e, vagy sem.
Én pedig tutira biztos vagyok benne, hogy Amerika nem fog háborúzni Kínával Tajvanért. Egyszerűen beleroppanna gazdaságilag, már így is jelen van két helyen komoly erőkkel. És nem tudni, mikor mászhat ki belőle, nem egyhamar. És biztos vagyok benne, hogy komolyak lennének a veszteségek mindkét oldalon. Kína csak akkor támadna, ha biztos lenne a győzelemben, és azt senki sem vitatja, hogy legkésőbb 5-10 éven belül ez állni fog.
Szerintem a Kínaiak szép csendesen várnak még egy darabig, hátha magától az ölükbe hullik Tajvan. Hongkongot is kivárták. Ezt is ki fogják. A keletiek baromi türelmesek tudnak ám lenni. Nem hinném, hogy lerombolnák Tajvant, csak épp olyan helyzetet teremtenek majd, hogy nem lesz más kiút, mint a békés egyesülés. De persze ez csak hipotézis, a jövő majd megmondja, mi lesz. De nem hinném, hogy a kínaiak nekiállnának mészárolgatni egymást. -
John Wayne #293 Úgy emlékszem, Einstein, és kőszerszámok helyett kövekkel és botokkal volt:) -
#292 Valami nagy ember mondta, de már nem emlékszem, az idézet se biztos, hogy pontos:
Nemtudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvini, de a negyediket kőszerszámokkal! -
#291 "Valóság szerintem pont az, amit állít, hogy Kína már most is el tudná foglalni Tajvant, MIELŐTT még az USA egyáltalán beavatkozhatna."
Ezt az egyik általam beidézett cikkben ezt is ecsetelik:
Kína semmiképpen nem tudná elrejteni az invázió előkészületeit. Például a harcigépeinek behatárolt hatótávolsága miatt, jó pár repülőteret/haditámaszpontot kellene építenie a "közelbe". A másik topicban Cifu pedig azt írta, hogy a térségben 2-4 amerikai flottacsoport állomásozik, amelyek gond esetén 1-2 napon belül ott tudnának lenni Tajvannál.
De ittvan tőle egy konkrét idézet is: "Kínának nincs elegendő partraszálló hajója, és megfelelő tengeri szállítókapacitása, hogy egy katonai inváziót végrehajtson. Plusz a haditengerészete néhány éve még csak reménykedhetett volna azon, hogy képes lenne akár csak a Tajvani haditengerészettől, légierőtől és partvédelmi egységektől megvédeni a partraszálló és szállítóegységeket. Szépen lassan azonban beszereztek újabb orosz hadihajókat és tengeralattjárókat, valamint a saját hajódokkjai is nagyon beindultak, és már olyan hajók is jönnek le a sólyákról, amelyek valóban versenyképesek a mai harctereken. A kínai haditengerészet technikájának elsöprő többsége azonban még most is az 1960-as és 70-es éveket idézi, de ez elmondható szinte bármelyik fegyvernemről. Viszont az utóbbi időben nagyon elkezdtek ráfeküdni arra, hogy egy tényleg modern és korszerű hadsereget tudhassanak magukénak..."
Szóval szerintem a helyzet egyáltalán nem olyan egyértelmű.
"A nukleáris háború természetesen jó eséllyel elpusztítaná az emberiséget, ezzel csak egy bolond vitatkozik."
Maximum a jelenlegi civilizációt, és államokat.
Egy kínai-amerikai -totális- atomháborúban pedig csak Kínának lenne jó esélye a teljes pusztulásra. Ezt valószínüleg ők is nagyon jól tudják, éppen ezért nem hiszem, hogy atomvegyverhez mernének nyúlni az amcsik ellen.
"Az amik pedig biztosan nem fognak háborúzni Kínával Tajvan miatt. Elég nehéz lenne ezt beadni az amerikai népnek. Túlzottan nagy pusztulást okozna ez ahhoz."
Egyrészt az USA biztonsági garanciát adott Tajvannak. Másrészt, mint már említettem, az USA-nak nagyon erős gazdasági érdeke fűződik a térségbeli stabilitás megőrzéséhez és a politika befolyásának megőrzése is legalább annyira fontos. Ezt minden bizonnyal erőszakkal is hajlandó lenne megvédeni, ahogy ezt tette már számtalanszor pl. a 2. világháborúban, Európában vagy Vietnámban. Ráadásul itt nem feltételenül kellene súlyos emberveszteségeket okozó szárazföldi harcokba bocsátkozni, így szerintem a politikusok simán lenyomhatnák a nép torkán. -
John Wayne #290 Nem értem, mi a problémád a cikkel, egész korrektnek tűnt. Sőt, nagyon is korrektnek. A valóság szerintem pont az, amit állít, hogy Kína már most is el tudná foglalni Tajvant, MIELŐTT még az USA egyáltalán beavatkozhatna.
A nukleáris háború természetesen jó eséllyel elpusztítaná az emberiséget, ezzel csak egy bolond vitatkozik.
Kína nukleáris technológiában közel utolérte az USA-t, kb. 1-2 éve voltak ebből botrányok, kínai tudósok kémkedései címszó alatt. Nyilván mennyiségileg nem tud akkora arzenált felvonultatni, de bőven eleget ahhoz, hogy bibliai méretű pusztulást tudjon okozni vele.
Az meg, hogy felérnek-e a legújabb amcsi techhel az orosz, vagy éppen echte kínai cuccok, érdektelen, mivel a legújabb tech még az amiknál sincs hadrendben, Tajvannak meg tuti nem jutott belőle. Tajvan F-16-osaival felérhetnek az orosz gépek, mire meg az amik lépni tudnának, addigra pedig már tök mindegy lenne.
De nem akarok ebbe belefolyni, utána kellene nézni, hogy pontosan hogy is áll a kínai haderő.
Az amik pedig biztosan nem fognak háborúzni Kínával Tajvan miatt. Elég nehéz lenne ezt beadni az amerikai népnek. Túlzottan nagy pusztulást okozna ez ahhoz. -
John Wayne #289 Jaja, a skorpiók egész jól viselnék. -
#288 Az életet nem is, de az emberiséget könnyen :) -
Fen3gyerek #287 Neked kéne benézni oda, különösen amikor a kurszki esetet "tárgyaljuk".
/Kb 1 hete/ -
#286 Az élet erősebb annál hogy holmi atomháborúval el lehetne törölni erről a bolygóról... -
#285 hopp nyitva hagytam a linket... -
#284 "Simán felérnek az amcsi technológiával a legújabb orosz dolgok..."
Legfeljebb a 20-30 évvel ezelőtti amcsi technológiával. Nézz be mondjuk a Haditechnikai topicba...
Bár távol állok a katonai szakértőségtől, de a beidézett cikk komolyságát erősen megkérdőjelezhetőnek tartom. Mintha a blikkből ollózták volna össze. :)
Tételesen cáfolgatni most nincs időm/ sem erőm de azért idéznék néhányat:
"de ezegyben valószínűleg a Föld pusztulását is, vagyis élettelen nukleárissivataggá válását is jelentené."
"Nemkizárt, hogy az egész Föld elpusztul"
Az ilyen mondatok nem egy komoly szakértő tollából származnak.
"A tajvaniak ugyanisarról máig nem feledkeztek meg, hogy ők ugyanolyan kínaiak, mint aszárazföldön lakó társaik."
Ezt kapásból tudom cáfolni:
Itt van egy pár komolyabb elemzés:
http://www.airpower.au.af.mil/airchronicles/apj/apj01/win01/record.html
Hogyan foglalná el Kína Tajvant
Éves jelentés a Kínai Népköztársaság Haderejéről - 2004 Na ezt nem olvastam végig. :)
Szóval, Kína valóban látványosan a fejlődik katonai téren, de azért a hátrányok ledolgozásához nagyon sok idő kell.
Igazából két kérdés van: Az egyik, hogy Kína mikor ér el olyan katonai fejlettségi szintet, amivel már viszonylag "nyugodtan" le tudná rohanni Tajvant, a másik pedig az, hogy az USA-nak "mennyit ér" a sziget?
Az elsőre a válasz: a közeljövőben, a másodikra pedig, hogy "nagyon sokat".
Ahogy Kína gazdasága erősödik Tajvannak egyre nehezebb lesz vele katonailag lépést tartani. Azt olvastam, hogy Kína leghamarabb az évtized végére érhet el olyan fejlettségi szintet, hogy túlzottan nagy veszteségek és az USA közbeavatkozása nélkül esélye legyen elfoglalni a szigetet. Mert ugyebár más dolog egy Tajvanénál nagyobb haderőt kiállítani és más elfoglalni a szigetet (ami nagyon jó természetes védelem).
Azonban itt jön a képbe az USA. Egy kínai-tajvani háború destabilizálná az egész Kelet-ázsiai térséget, amit az USA nem igen tűrne el. (Gyk: kínai-amerikai háborúhoz vezetne)
Még ha valamilyen csoda folytán (pl. egy váratlan invázióval, az USA késlekedése esetén) sikerülne is elfoglalni a szigetet, annak túlságosan nagy ára lenne:
Tajvan (az egyik legnagyobb tőkeexportőr) szétbombázása, az USA (a legfontosabb piac és befektető) ellen vívott esélytelen háború (ami természetesen együttjárna egy Kína elleni kereskedelmi embargóval) csődbe taszítaná a kínai gazdaságot és vele együtt a pekingi elvtársak hatalmát is... Ezt pedig nem hiszem, hogy meg mernék kockáztatni. -
#283 "Sőt a haditengerészete már fejletteb is mint az amerikai!!"
Ezt hol olvastad? :) -
#282 működő, helyes link -
#281 A keresett oldal nem található -
#280 ajánlom figyelmedbe
Ezred forduló előtt tényleg nem lett volna túl sok esélye kínának tajvan sikeres lerohanására, mert olyan elavult technológiája volt. Viszont a rohamos gazdasági fejlődéssel együtt a hadiiparát is elkezdte erőteljesen fejleszteni ( orosz csúcstechnológiát vásároltak ) amit tömegszámban gyártanak.
Simán felérnek az amcsi technológiával a legújabb orosz dolgok... -
#279 Kínának már elég feljett a hadserege! Sőt a haditengerészete már fejletteb is mint az amerikai!! Már régen nem az orosz mintára épült kínai hadsereget kell elképzelni. -
#278 Ahhoz, hogy Kína le tudja rohanni Tajvant (tömegpusztító fegyverek nélkül), először egy megfelelően modern és ütőképes hadseregre (haditengerészet, csapatszállító egységek) lenne szüksége, amivel jelenleg nem rendelkezik. Tajvan "elég rendesen" be van védve, főleg USA-ból importált haditechnikával.
Ha jövőben mégis megtámadná Tajvan-t, azt az USA valószínüleg nem nézné tétlenül.
Bár, szerintem sem Kínának, sem Tajvannak nem áll igazán érdekében egy háború. Inkább fejlődgetnek szépen nyugodtan. -
#277 Miért szerinted a lengyelek olyan fontosak voltak, hogy miattuk vh-ztak. Vagy a balkán az i. vh-nál. -
Emmegki #276 Ha Kína lerohanja Tajvant, abból nem lesz háború. Ha kitörne tajvanon a háború és szétlőnének mindent, Tajvannak elveszne az értéke, ami miatt nyugati cégeknek fontos. Ráadásul kína is csak névben kommunista, a termelés folyhatna tovább tajvanon. Senkinek se ér meg egy világháborút. -
Emmegki #275 Na ez most egy kicsit off lesz, de: Mi jó a környezetvédőknek?
Az atomerőmű sugároz
A hőerőmű füstöl
A vízerőmű tönkreteszi a folyókat
A szélerőmű zavarja a madarakat
A napelem/napkollektor drága és kis hatásfokú
Az atomenergia a legkevézbé szennyező dolog. Ha kifejlesztenének egy megbízható űrbe juttatási módot, nem lenne baj a hulladékkal se. -
harcu #274 És mindezt természetesen a keresetéből vette, ugye?????????????? -
#273 És, ha összehasonlítod a kettőt lesz egy fekete és egy fehér? -
#272 Nem hányok tőle csak túlságosan polarizált, csak fekete van és csak fehér. Az embernek ez a két választása van. Hányszor használták már fel ezt a vallást pl. arra hogy legalizálják a tömeggyilkosságokat. A középkorban lásd eretnekség az még inkább csak a félelemből fakadt, de a 2.vh-alatt az egyház nem kevés háborús bűnbe keveredett bele. Lehet hogy a vezettőkkel azonosítom az egyházat is de nem csak egy vezetőtől ilyen hanem ez jellemző volt rá vallás kezdetétől. Egy jól működő biznisz lett belőle, az egyház meg jól meghízott közben.
A keresztény egyház elterjedése, a hit hirdettése sem volt mindig szelid és szerény mint azt a biblia írja...
"-Amivé vált ha az "eredetit" is lehet annak tekinteni..." Tulajdonképpen nem itélem el, de behálózza ezt is a korrupció és az önkény a kezdetektől....
Mi is ezt kapjuk kaptuk mindig, polarizáltan gondolkodunk mi is és el is várjuk hogy ilyen képet fessenek le elénk midig. Ott vannak a filmek nagy részükben van egy jó és van egy rossz köztes álapot alig. A jónak nincsenek hibái a rossz pedig velejéig az. A keleti értékrendet pl. japán mellérakva kicsit máshogy fest már a kép... -
#271 "-Az értékrend maga? Talán az emberek, akik rosszul használják."
Most homályosítasz, vagy egyáltalán nem volt világos a kérdésem?
"-Amivé vált ha az "eredetit" is lehet annak tekinteni..."
-erre kérdeztem rá.
Annyi viszont világos, hogy hánysz a keresztény értékrendtől.