870
Eszmecsere a LEHETSÉGES harmadik világháborúról, mely lehet egyben atomháború is.
  • stoner27
    azért ha az usa megtámadja Iránt,abból lehet megint egy kisebb-nagyobb perpatvar :S
  • Freeda Krueger
    Remélem én is hogy egyik sem ér annyit.
    Bár láttunk már ijesztő példát.
  • [NST]Cifu
    A manapság folyó harcok közül egyik sem olyan, ami potenciális világválsággal fenyegetne, legalábbis szerintem...
  • Freeda Krueger
    Igen ez igaz,de augusztus elején még meglehetősen kevesen gondolhatták,tudhatták hogy mi lessz.
    Ha tovább visszük a gondolatot,elméletileg holnap is kitörhet egy világháború,mert konfliktusok ma is folynak.
  • [NST]Cifu
    Érdekes kérdés, bár én személy szerint egy kicsit falsnak tartom. 1939-ben csak annak a világméretű konfliktusnak az európai régióban lévő része indult el, amit később II.Vh-ként neveztünk el. Japán 1937-ben rohanta le Kínát, ezzel meg a távol-keleti régióban lévő része indult el. A mi számunkra természetes, hogy az Európai hadszíntér a fontosabb, de ha összesítve nézzük, akkor valójában ekkor már két éve folyt a világháború...
  • Freeda Krueger
    Képzeld el hogy akkor valakinek azt mondod,szeptemberben kitőr egy világháború.
    Körberöhögött volna,és nem naivitásból.
    Max helyi konfliktusokra lehetett számitani az átlagembernek,nem arra ami jött.
  • Molnibalage
    Csak a naívak hitték...
  • Freeda Krueger
    Ez nem túl megnyugtató,1939 augusztusában is sokan ezt mondták nyilván.
  • Rundstedt17
    mer mostanában nem lesz haramadik világháború
  • stoner27
    kihalt a fórum
  • Scottt
    Szvsz csak célbalövészet lenne NATOnak.Nem kell parádézni...
  • Molnibalage
    Ez már nekem is eszembe jutott. MINDEN hír kapcsán apokalipsziben meg világháborút lát... A NATO a kubai rakétaválságban sem esett szét. Majd pont egy koszovó méretű katonailag jelentéktelen méretű villongsától esne szét. A szerbek legkisebb ugrálására megint szépen szarrá bombárzza őket a NATO 0 erőlködéssel.
  • Scottt
    Figy: Pszichológus látott már?Kapsz majd finom köpenyt meg gumis falakat jó?Beteg vagy tesa.Főleg ha hiszel a multkori harmadik vh-s világmegváltó emberekben
  • Molnibalage
    NATO szétesése??? Annál ehhez LÉNYEGESEN több kéne...
    EU eddig sem volt egységek, most mitől lenne?? Az én szememben az EU elég nagy részben egy rossz vicc..
  • Északi fény
    Óvatosan azzal a kárörömmel!
    Ez egy "lavinát" fog elindítani...meg a NATO szétesését és az EU érdekszövetségekre bomlását!
  • Pluskast
    Na igen legalább most tudják milyen érzés....
  • SA2B
    HÁHÁ ku... szerbek kaptak trianont
  • Scottt
    A lovasíjászok voltak nagy probléma.A nehézlovassággal elbírtak a legionáriusok,azért egy jókor megküldött pilum eső szép tarolást vágott a lovasok közt utánna már csak a gladiust kellett forgatni.Ellenben a lovasíjászok ellen nem tudtak mit kezdeni mert Róma ugyebár nehézgyalogosokra épített.
  • Pluskast
    Illetve a népvándorlásnak köszönhetően. Egyszerűen nem volt felkészűlve arra a hatalmas népmozgásra ami bekövetkezett.
  • Rundstedt17
    a betelepítési politikájuk volt a végzet
  • Molnibalage
    Nono! A római birodalom részben azért omlott össze, mert az általuk képviselt hadviselési forma és taktika elavult volt a nehézlovassággal és más egyéb kihívásokkal szemben. (legalábbis tudtommal)
  • horthy
    " Egy superhatalom pedig attól szuperhatalom, hogy megteheti,hogy a világ fontosabb pontjain katonai jelenlétet tartson fent "

Márameddig birja pénzel ,és anyagiakkal !
    Elég sokba kerül neki ez a játék ! Roma is szuperhatalom volt de egyszercsak eltünt a sülyesztőbe . Pedig azt se hitte el akkoriban senki hogy ez bekövetkezhet . Ha akkoriban valaki azt mondta hogy Roma egyszer elbukik ketyerének nézték volna . Akkoriban is sokmindenkit megvakitott a fény , méghozzá annyira hogy nemlátták az árnyékot tőle !
    Persze egy erős birodalom nem dől össze csak ugy magátol külső ellenség által kivéve akkor ha a bajok belülről kezdödnek el és ezen nem tud vagy nem akar változtani .
  • [NST]Cifu
    Óóóó... ez egy roppant összetett dolog. Vége vala a II. Világháborúnak, Japánt az amerikaiak gyakorlatilag helytartói szinten vezeti egy bizonyos McArthur tábornok. A hidegháború kezd elmérgesedni, így amerika a világ minden táján "körbeveszi" a kommunista blokkot. A legnagyobb bázisait a légierő Németországban, Angliában, Olaszországban, Portugáliában és Törökországban, illetve Guamon, Japánban, majd a Koreai háború után Dél-Koreában építi ki. Ezek a bázisok szolgáltak arra, hogy egy esetleges Szovjetúnio elleni háborúban egyfelől megvédjék az amerikai érdekeket (a szovjet légierő bombázóit és hadihajóit elpusztítva), másfelől csapást mérhessenek az oroszokra.

Ezek a bázisok szolgálnak az amerikai politikai érdekek katonai kivetítésének bástyáiként, lásd még Koreai konfliktus, vagy Vietnami konfliktus.

Japán alkotmánya elveti a háborús és katonai megoldásokat, sőt a hadsereget, az amerikai haditengerészet és légierő felel az ország biztonságáért. Ezt később rugalmasan úgy kezelik, hogy önvédelemre azért van joga, és létrehozzák a Japán Önvédelmi Erőket (JSDF - Japan Self-Defense Forces), amelyik például a világ 5. legnagyobb haditengerészetével rendelkezik jelenleg (olyan alapjában véve offenzív egységekkel, mint partra szálló hajók), a világ 8. legnagyobb légiereje mellett, és szárazföldi hadereje is igencsak decens.

Sem Dél-Koreának, sem Japánnak jelenleg nincs igazából szüksége az amerikai légierőre, de egyfelől ez politikai üzenet (aki Dél-Koreával/Japánnal kezd ki, az amerikával kezd ki), másfelől az USA ezen bázisairól adott esetben bármikor gyorsan beavatkozhat, ha szükséges.

Hogy miért lehet szükséges? Nos egyfelől hajdan ott volt/van Szovjetunió-Oroszország, másfelől Kína, harmadrészt Észak-Korea, mint veszélyforrás. Ezen bázisok nélkül eléggé problémás lenne megfelelő katonai jelenlétet biztosítani a térségben. Egy superhatalom pedig attól szuperhatalom, hogy megteheti, hogy a világ "fontosabb" pontjain katonai jelenlétet tartson fent.
  • Molnibalage
    Mert részben ők a tartalék dél-koreai konfliktus estén, de tajvan felé is közel van és a hidegháború esetén az oroszat is fogta volna a Kadena-n és Misawa-n állomásozó gépek. NAGYON ideális helyen van.
  • Csirke4
    Cifu ha nagy leszek olyan okos akarok lenni mint te .

Miért van az USAF Japánban?:O
  • Csirke4
    ŐŐŐ erről a maja naptárról azt kell tudni, hogy ez lesz a 7ik világvége a maják szerint (ebben nem vagyok biztos) viszont azt tudom, hogy világméretű földrengések lesznek mindenhol ezáltal összerázódik az emberek agya és a fejfájásban fognak meghalni de 2 ember túléli, hogy megalapítsák a következő emberiséget. A maják voltak azok akik emberek szívét vágták ki, hogy a nap tovább mozogjon az égen.

És ezektől a "tény"-ektől fossuk össze magunkat.

*Úgy csinál mint aki kemény gyerek közbe bespájzolt már 1 tonna aszpirint a fejfájás ellen*
  • [NST]Cifu
    Koszovó érdekes kérdés, de kétlem, hogy Szerbia háborúba kezdene. Egyfelől rengeteg EU békefentartó megy oda, ill. van ott, másfelől Szerbia ezzel elvágná magát az EU-tól. Ezt meg nem nagyon teheti meg. Maximum a félkatonai szervezetek miatt kell félni, de komoly összecsapásokat, a szerb hadsereg bevetsét én várom. Oroszország pedig max. politikailag szólhat be, pl. az ENSZ-be való felvételét megvétózhatja.

Tajvan teljesen más kérdés. Kína nagyon akarja, a Tajvaniak többsége meg nagyon nem. Kína jelenlegi állapotában nem valószinű, hogy egy belekezdene egy katonai megszállásba, de ha olyan esemény történik, ami úgymond megfelelő alapot nyújt egy ilyesmire (provokáció például), akkor megindulhat. Az USA iraki és afganisztáni helyzete ilyen téren nem sokat nyom a latba, mivel a szigeten szárazföldi csapatokkal úgysem ér sokat. Emlékeztetőleg: Tajvan mindössze egyharmad magyarország méretű sziget. Ott a haditengerészet és a légierő játszik. Namost az USAF legjobban "tápolt" egységei Japánban állomásoznak, ők kapták meg nemrég elsőként az F-22A Raptorokat. Ott van Guam, ami a légierő stratégiai bombázó egységének (B-52, B-1B, B-2A) egyik fő állomáshelye. Másfelől állandóan ott állomásozik a haditengerészet egy Repülőgép-Hordozója, és további kettőt tudnak szükség esetén azonnal átcsoportosítani a Csendes-Óceáni flottától.

A kérdés, hogy bevállalnák-e a katonai összecsapást. Ez politikai kérdés, Bush szerintem gondolkodás nélkül odaküldené az erőit, és ha McCain lesz az új elnök, ő is. Clintonné vagy Obama más kérdés viszont...
  • Pluskast
    Na igen számomra itt 2 dolog érdekes. Koszovó, hogy mit fognak leragálni a ruszkik ha elszakad a tartomyány Szerbiától. Merthogy a szerbek tuti harcolni fognak. A másik Tajvan ami azért érdekes mert mi lesz ha a kínaiak megtámadják a szigetet? Az amiknak szövetségese. Kockáztatnak egy háborút úgy hogy az erőik nagy része le van kötve a Közel-Keleten vagy inkább diplonmáciai úton próbálnak majd sikert elérni. Én azt mondom nem fognak kockáztatni Tajvan miatt. Bár az is kérdéses, hogy ez esetben mit reagál Dél-Korea és Japán.
  • [NST]Cifu
    Katonapolitikai szempontból rövid távon európai szinten nem látok komoly problémára való lehetőséget. Világviszonylatban kisebb konfliktusok elképzelhetőek Koszovó terén, esetleg Ukrajna és Oroszország között, bár az már nagyon európa széle. Oroszország pattog az amerikai rakétavédelmi rendszer miatt, de a szóbeli fenyegetésen túl katonai eszközei nincsenek ezek beváltásra (azt hagyjuk, hogy ballisztikus rakétákat irányoz Lengyelországra és Csehországra, nem reális, hogy elindítanák ennyi miatt a nukleáris világégést). Inkább az olaj- és gázfegyvert vetheti be, de azzal meg nem nyer, mert jól fizető ügyfeleit veszítheti el.

Ázsia más kérdés. Egyfelől ott van Pakisztán vs. India, másfelől Kína vs. Tajvan, harmadrészt Észak- vs. Dél-Korea. Mind potenciális probléma, igaz egyik sem igazán III.Vh szintű konfliktussal fenyegető veszélyforrás.
  • Pluskast
    Nekem meg ezekről mindíg az elődök jutnak eszembe - nemhiába márcsak ezért is érdemes a történelemmel foglalkozni - akik állandóan világvégét jósóltak. Ott volt az 1000. év amikor szentűl meg volt győződve fél európa, hogy 1000-ben jön az Armageddon. Nem jött. Meg lehetne említeni a 19 sz-i amerikát amikor több szekta is szentűl hitte hogy jön a világ vége. Akkor sem jött. kb 30 éve azt mondták, hogy Nostredamus jóslatai alapján 1998-ban kitör a harmadik világháború és vége a világnak. Az sem jött el. Aztán azt is mondták, hogy 2000 a világ vége. Na az sem jött be. Most 2012 az új évszám amivel riogatják a jó népet. Jön az atomháború, megjelenik a semmiből a Niburu bolygó és olyan közel kerül a földhöz, hogy kihal az emberiség 80%-a. Aztán Nostredámus szerint is ugye az okosok elkezdték magyarázni, hogy nem az nem 1998 volt hanem 2012 ja és akkor még kifelejtettem a maja naptárt is amit ha átszámítunk a mai időszámításba akkor az 2012 dob ki világvégének. Lehet választani majd kíváncsi leszek mi lesz ebből 4 év múlva (bár ha ismét csak a történelemre támaszkodom valószínüleg semmi).
  • Scottt
    Utolsó mondatodban az igazság.Egy ideig én is gondolkoztam rajta mi lenne ha..De utánna kivertem ezt a marhaságot a fejemből..
  • Csirke4
    Én is olvastam egy darabig de aztán láttam, hogy mennyire hosszú és nem sok időm van rá. De amúgy nagyon olvasmányosan tud írni, jobban örülnék ha ez az ember írta vólna a kötelezőmet mint valami más híres író. Esküszöm jobban olvasható, könnyebben megy mint a kőszívű ember fiai. (Ej de paraszt vagyok. ÉS ráadásul büszke vagyok rá :D)

Amúgy amiket írt a végén (oda lescrolloztam) azokkal az a baj, hogy ezeket 1000 meg 1000 filmben és játékban lehetett mág látni (Vörös Hajnal, Red Alert és egyéb).
    Nagyon sablonos témák. De persze lehet hogy pár hónap és egy hatalmas kráter lesz itt ahonnan ezt a postot írom de nem valószínű.
  • Csirke4
    Kedves Északi fény.
    Ajánlom neked a travian nevezetű játékot.
    Nem viccből mondom de rengeteg olyan dolog van amire az a játék megtanítana. Ott is lehet háborúzni szövetséget kötni és egyéb dolgok és nagyon hasonlít a valóságra. Vannak dolgok amik miatt már ott sem indítanak háborút hiába éleződnek ki az ellentétek pedig ott nincs semmi veszíteni valójuk csak egy szar virtuális birodalmuk van de munkát energiát és egyebet fektettek bele és nem akarják veszni hagyni.
    A való életben az ilyem emberkék akik hülyeségeket beszélnek csak arra vannak, hogy az olyanokat mint te (nem sértés) megfélelmítsék és ezáltal manipulálni tudják őket.
  • Rundstedt17
  • Scottt
    Úgy a feléig elolvastam.Hát szvsz agyament marhaság...
  • Északi fény
    A lengyeleket Amerika védi majd az oroszoktól
    2008. február 1. 10:39

Lengyelország kész arra, hogy saját területén létrehozzon egy a NATO felügyelete alatt álló katonai bázist a szervezettel való szorosabb együttműködés érdekében – mondta a lengyel külügyminiszter.

Moszkva ismét kikelt a rakétapajzs ellen Radoslaw Sikorski washingtoni látogatása alatt arról folytatott tárgyalásokat amerikai kollégájával, hogy Lengyelország milyen feltételek mellett hajlandó az Egyesült Államok által az országba telepítendő rakétapajzsot elfogadni - írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a The New York Times.

Az ország politkai nyomás alatt áll, számos szomszédos országtól érkezett fenyegetés arra az esetre, ha létrejönne a rakétapajzs – nyilatkozta, utalva arra, hogy Moszkva figyelmeztette Varsót: nukleáris rakétákat irányoz be lengyel célpontokra, ha az ország befogadja az amerikai rakétákat.

Ezek telepítése moszkvai álláspont szerint aláásná Oroszország nukleáris elrettentő képességét. Az Egyesült Államok szerint a tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs, amelynek részeként Lengyelországba kerülnének az amerikai ellenrakéták, Irán és más „lator államok” esetleges rakétatámadásai ellen lenne hivatott védeni a nyugati országokat. Azaz egyáltalán nem irányulna Oroszország ellen az amerikai érvelés szerint.

Oroszország korábban felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy használják közösen az Azerbajdzsánban lévő orosz katonai támaszpontot, amelyről jól ellenőrizhető Irán területe. Moszkva feltétele, hogy Washington szakítsa meg tárgyalásait Prágával és Varsóval.

www.3dikvilaghaboru.hu
  • Molnibalage
    "Én egy ilyen kijelentésnek, amit lent belinkeltél nem adnék túl nagy hangsúlyt..."

Én is épp erről beszélek.
  • [NST]Cifu
    Az orosz hadsereg vezetői finoman szólva nincsenek a helyzet magaslatán. Ha akarod összegyűjthetek pár aranyköpést tőlük. Pár, ami fejből megy:

-1990-es évek végén a szárazföldi erők parancsnoka meglátogatta a Morozov harckocsitervező irodát. Ott bemutatták a pre-proto szinten leledző T-95-öst. A főmufti erre tett egy nyilatkozatott, miszerint hamarosan rendszerbe állítják az új szuperharckocsit. Ez azóta sem történt meg, ellenben kemény 300db "régebbi" T-90-est vettek.

-2004 környékén az északi-tengeri flotta parancsnoka nagy nyilvánosság előtt arról beszélt, hogy a Nagy Péter (Kirov-osztályú) rakétás cirkáló nukleáris reaktorai életveszélyes állapotban vannak, és bármikor felrobbanhat. Erre nagy kivizsgálás történt, lévén a Nagy Péter az egyik legújabb egysége az Északi flottának, és nagyon nehéz szülés volt az, hogy az 1990-es években rendszerbe tudták állítani. Végül kiderült, hogy vaklárma és belső hatalmi harc áll az egész mögött...

-2002-ben az orosz légierő parancsnoka a MAKS-on (a Moszkvai légi show-n) bejelentette, hogy az MFI tendert (ami az amerikai ATF tender ellenpontja lett volna, vagyis az F-22A Raptor orosz ellenpárjáról szól) a Szuhoj S-37-es nyerte, amelyet hamarosan sorozatban gyártanak, az új típusjelölése pedig Szu-47 (az "S" jelölés kísérleti gépre, a "Szu" pedig sorozatgyártási jelölés). A Szuhoj azonban hiába várt a valódi megrendelésre, az S-37-es program, amit az orosz légierő pénztelensége miatt jobbára a saját zsebéből finanszírozott, végül egy kanyit sem hozott a Szuhojnak (ebből később lett még egy víszhang, mikor 2005-ben a Szuhoj megnyerte a légcsavaros kiképzőgépekre vonatkozó tendert is, ami 1000 gépre szólt volna, viszont a Szuhoj az S-37 fiaskó után csak azután lett volna hajlandó a sorozatgyártásra, ha a légierő előre kifizeti a kiképzőgép fejlesztési költségeit, a légierő erre nem volt hajlandó, a Szuhoj meg erre beintett nekik).

-Az Orosz nukleáris erők parancsnoka a világ leghatékonyabb, legveszélyesebb és leglopakodóbb tengeralattjárójának nevezte a Szeversztal-t (Typhoon-osztályú rakétahordozó tengeralattjáró). Tette mindezt nemzetközi ünnepség keretében, egy rakéta-éleslövészet kapcsán. Azt az apróságot nem tette hozzá, hogy a Szeversztal azért volt kénytelen éleslövészetet tartani, mert az R-39-es rakétáit az 1980-as években gyártották, és elkezdett lejárni a tervezett élettartamuk. A Szeversztal végül mindössze 10 ilyen rakétával járörözik jelenleg is, noha a tengeralattjárót eredetileg 20 rakéta hordozására képes, mivel egyszerűen nincs több olyan rakéta, amelynek az élettartama még nem járt le, és a gyártósorok már régen szét lettek szedve és el lettek adva ócskavasnak...

Én egy ilyen kijelentésnek, amit lent belinkeltél nem adnék túl nagy hangsúlyt...
  • Északi fény
    Nem vicceltem...mert nincs miről!
    Visszatérve #469-re, igazat adnék a véleményednek, ha egy "iszákos tábornok" mondta volna....csak hogy a vezérkari főnök nem egy "idióta orosz vén seggfej" hanem az elnök után Ő a hadsereg főparancsnoka!!!! Tehát egyáltalán nem mindegy mit mond!!!
  • Rundstedt17
    vicces vagy