11431
Ubuntu Linux
-
#10027 Nem Linux az Linux, Windows az Windows. Emulátorral pedig semmi sem olyan mint natívan. Pár régi játék fut, de azok sem tökéletesen. A Linux natív játékok viszont kiválóan futnak és van belőlük több ezer:)
Pár minőségi natív (nem ingyenes) játék:
And Yet It Moves
Anomaly
Aquaria
Avadon
Binding Of Isaac
Bit Trip Runner
Blocks Matter
Braid
Canabalt
Chocolate Castle
Cogs
Crayon Physics Deluxe
Darwinia
Defcon
Edge
Frozen Synapse
Gish
Hammerfight
Jack Claw
Jamestown
Jaspers Journeys
Lugaru
Machinarium
Mari0
Multiwinia
Nightsky
Osmos
Penumbra Overture
Prey
Quake 3
Revenge Of The Titans
Samorost 1-2
Shadowgrounds
Shank
SpaceChem
Steel Storm
Super Meat Boy
Toki Tori
Trauma
Trine
Uplink
Voxatron
Vvvvvv
World Of Goo
Zen Puzzle Garden -
#10026 Sziasztok! Nem tudom mennyire lehet játszani Ubuntu-n ,de érdekelne ,hogy megoldott e a dolog...gondolom mondjuk natív-an nem ,de wine-on keresztül esetleg ,és ez mennyire használható? -
#10025 Természetesen csak beszélgetésre:) -
#10024 Látom ott van a steam. Szépen futnak a játékok vagy csak beszélgetésre van fenn? -
#10023 Asztalbeállítások-nál 32px-re veszed az oldalsáv ikonjainak méretét. -
#10022 Amit hiányolok a precise-ben levő myunity-ből, az oldalsáv elrejtésének az a módja, hogy csak akkor tűnik el, amikor ablak ér hozzá. Most csak Fixed (mindig látszik) vagy Hidden (csak akkor látszik, ha odahúzom az egeret) lehetőség van. Az ocelotos verzióban még volt egy Smart és egy Avoid Window lehetőség is. -
#10021 Vagy nagyobb monitor, ;) vagy telepíted a myunity csomagot (beépül a rendszerbeállítások közé, de indíthatod magában is) és ott állíthatod -többek között- az ikonok méretét is. -
#10020 Csókolom.
Hogyan sikerült ennyi ikont bevarázsolni az oldalsávba?
Vagy fél éve kubi s vagyok de lehet visszatérek majd az új ubira.
Kubi -
#10019 Igen conky. -
#10018 Not bad. :) Jobb alul az a körös téma conky?
Nem rég jött ki a Beta2, azt megnézem. Megnéztem az előző bétát is, tényleg alakul, az tetszett például, hogy a unity-t most már lehet méretezni, és ki-be kapcsolható az auto-hide.
Lubuntu van most fent, de az nem jön be, és bugos is, szóval nyomok majd egy fresh install precise-t, ha kijön véglegesen. -
#10017 Játszottam kicsit:
-
#10016 Daily build-et telepítettél, valszeg valami éppen el lett szúrva. Ez normális. Várj pár napot, vagy telepíts 11.10-et és frissítsd 12.04-re. -
#10015 Ez fura. Eddig három különböző gépre telepítettem (beta1), egy ilyenre (tesztelni tartom), egy dell minire és egy két éves asus laptopra. Utóbbi kettőn windows mellé, úgy, hogy a kiterjesztett partíción hagyott üres helyen a telepítővel hozattam létre a partíciót neki. De ebbe a hibába nem futottam bele. -
#10014 sudo rm /var/lib/apt/lists/* -vf
sudo apt-get update
link -
#10013 Ezt hogy lehet kijavítani? Nem tudok programokat telepíteni vagy törölni. :/
-
Garfield #10012 Nálam ezzel elszáll, amikor a telepítés megkezdésénél "Something else"-t választok. Elvileg holnap jön a beta 2, majd azt megpróbálom. -
#10011 Nulláról. Minden gond nélkül felkúszott. -
Garfield #10010 Hogyan telepítetted? Nulláról vagy dist-upgrade-del? Mert nálam a nulláról telepítés eddig nem ment, mert már a telepítő is elszállt hibával. -
alfa20 #10009 sikerült,
telepítés után a grub-nál "e"-t választottam ott beírtam az "acpi=off"-ot "ctrl+x"-el el is indult szépen. igaz nem tochpad, de a terminált elértem így onnan fel tudtam tenni mindent ami kellett, találtam egy leírást hozzá.
köszi a segítséget. -
#10008 Esetleg a fájlrendszeredet nézd meg, létezik-e a fájl amit meg szeretnél nyitni szerkesztésre:)
Egyébként 1mp-es guglizás után kiderült, hogy Mint GRUB 1-et használ, tehát:
gksudo gedit /boot/grub/grub.cfg
és ott a használt kernel szekciójában (általában az első) a "linux" sorban quiet splash után beírod: acpi=off
pl: linux /boot/vmlinuz-2.6.32-21-generic root=UUID=32054218-5964-40c0-84e7-efb0cd3a3a2e ro quiet splash acpi=off
majd sudo update-grub
GRUB 1 hátránya, hogy minden kernelverzió váltásnál el kell játszanod ezt. Azaz gyakran (1-2 havonta biztos). Esetleg frissíthetsz GRUB 2-re, ha ez zavar. Viszont előtte olvass utána a hogyannak, mert sírás lehet a vége, ha nem jól csinálod:) -
alfa20 #10007 szia,
ma kipróbáltam, beírtam amit ajánlottál, kérte a jelszót és utána az alábbit dobta a gép :)
"sudo: gedit /etc/default/grub command not fund"
(mondjuk én nem adtam neki ":"-ot)
próbáltam gksudo-val is de azzal sem történt semmi. aztán probáltam root-al de azzal se jött össze.
Az igazsához azért az hozzá tartozik hogy végül Linux Mint-et tettem fel, lehet ez a baj és ennél máshol kell állítani?
gugliban probáltam keresni, de nem találtam megodást. -
#10006 Érdemes szerintem megpróbálkozni az Xfce-vel is, elég jó lett szerintem, tényleg rengeteget javítottak rajta. Bár a netbookomon a Lubuntura kényszerültem, meg még a Xubi is elég lassú volt. Asztalin meg leragadtam a debiannál. -
#10005 Hát hívhatják aminek akarják, az a Gnome 3 fallback módja akkor is. :) És sajnos úgy látszik a dolog hogy az a terület nem igazán élvez túl sok támogatottságot. Legalábbis a Gnome csapat részéről. Nem tudom Ubuntuék mit adtak még hozzá pluszba. Ezért is kérdeztem, hogy mennyire használható. A Unity-vel konkrétan nekem az a bajom hogy nagyon ronda. Meg ha jól tudom nem lehet átpakolni bal oldalról alulra. Gnome Shell megint csak ronda. Az egész Gnome ronda. Minden túlméretezett, meg nevetséges hogy leszedték a minimalizáló gombokat. Gondolom egyébként vissza lehet tenni, de maga az irány is borzalmas. Még a Shell része kinéz valahogy, de a panel és társai az borzasztó. És kényelmetlen hogy nincs egy task váltó panel, dock, akármi, mindig be kell lépni hozzá a Shell-be. Amire azért szükség lenne ha az ember használja az ablakok minimalizálást. Már ha tényleg vissza lehet állítani. A docky meg nem tudom szereti-e a Gnome 3-at.
Kár is ezekra a szavakat fecsérelni, én konkrétan azért váltottam Mac-re, mert a Unity és a Gnome Shell nem tetszett, a KDE meg köszönhetően az Nvidia csodás drivereinek nem igazán volt használható. Mondjuk egyébként is lehet váltottam volna, de így ezzel a helyzettel nagyobb megkönyebbüléssel tettem.
Most egy ismerősömről van szó, neki kellene tanács hogy mit használjon. Én meg a Unity és Gnome Shell egyikét sem szívesen ajánlom neki. Ez a fallback mód meg akár jó is lehetne, ha tényleg rendbeszedték és szinte Gnome 2 élmény.
A témákra visszatérve: én is csak használom a rendszert, de szerintem nem túlzó azt mondani hogy a Gnome/Unity vonal egyszerűen igénytelen. Az ambriance téma nem annyira rossz, de nekem nem tetszik. Nyomába sem ér annak amit az elementary project képvisel. Még az ő új OS-ükre leszek kíváncsi. Itt lehet megnézi a fő grafikusuk munkáit. Lehet hogy Apple-re hajaz, na de ez tényleg igényes. Ez hiányzik az egész Linuxból. Majd ha az Ubuntu is elő tud állni valami hasonló kinézettel akkor azt mondom hogy szép. Amíg linuxoztam is ilyesmi témákat használtam, az alapot mindig rondának tartottam. És ez egy elég nagy érvágás egyébként. Nem azt várom hogy Apple-feeling legyen, ennél még a Win7 is szebb, pedig a Linuxot jobban szerettem.
ui.: mire megírtam ezt a kommentet a böngésző olyan szinten belassult hogy másodperces késések vannak a karakterek kirajzolásánál. Nem lehetne ezt a Flash cuccot kicsit kevésbé terhelőre csinálni? Tuti az a ludas. -
#10004 kernel paraméternek megadható, szóval nyugodtan telepítheted.
terminált elindítod,
sudo gedit /etc/default/grub
(átírod ezt:)
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
(erre)
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=off"
(elmented)
sudo update-grub
és készen is vagy. -
alfa20 #10003 Ha csak úgy hajlandó elindulni az ubi live cd, hogy előtte F6-al kikapcsolom a "acpi"-t, akkor semmi esélyem a wubi-ra? Sajna mint-nél is ez a helyzet. -
#10002 12.04-ben már gnome-panel-nek hívják a csomagot, nem fallback-nek és egész jó lett (értelemszerűen még nincs kész). Viszont miután lassan egy hónapja 12.04-en dolgozom, azt kell mondjam, a Unity is kezd egyre használhatóbb lenni. Mondhatni észre sem veszem, mikor dolgozom.
Nyugodtan telepítheted a panelt, bekerül mint második gui, váltogathatod a login képernyőn. Témázni lehet de még kicsit körülményes, még egy hónap van a kiadásig, biztos változik a dolog, most eléggé ráugrottak a fejlesztésére. Hogy mennyire kompatibilis a régi témákkal, azt nem tudom, én többnyire használom a rendszert, nem cicomázom. Háttérképet megváltoztatom oszt annyi. Főleg most, hogy ilyen pofás lett az Ambiance téma, nincs is rá kényszerem.
Gnome Shell sem olyan rossz, legalábbis Arch linuxon. Viszont mint említettem Unity is kellemes lett - most még a beta-ban ugyan a compiz néha elszáll és kell neki egy unity --reset parancs - én teljesen hozzászoktam a használatához. Win gombot hosszan nyomva tartva előjön a gyorsbillentyű súgó, ott vannak az okosságok.
Mindent összevetve, amint megoldják a apróbb összeomlásokat, ismét egy kellemes disztrót kapunk a kezeink közé. Ez abból is látszik, hogy sosem használtam beta Ubuntut éles rendszernek, sőt, kiadás után fél évvel szoktam frissíteni, ezzel pedig jól elvagyok már kiadás előtt is. -
#10001 Hali!
Sok év kihagyás után lenne pár kérdésem. Ismerősöm gépére akarunk Kubuntu-t tenni, de totális katasztrófa volt. Fagyott a panel, a plasma, az egész szaggatott, nagyon rosszul futott mindenféle anomáliával megtűzdelve.
Unity-t és Gnome 3-at viszont nem akarunk. Ezért feltettük a 11.04-et amiben még van Gnome 2. Csomagforrásokat is találtunk, mindenből van friss, elvileg még a Canonical is támogatja, szóval nincs vele különösebb baj. Viszont most olvastam hogy a 12.04-ben a Gnome Fallback körülbelül olyan mint a Gnome 2. Van panel, testre is lehet szabni, témázni is lehet, most már állítólag stabil is.
A kérdés hogy érdemes-e rá frissíteni? Tényleg ugyan azt kapom? Nincs limitáció? Stabil is? Mert hiába Gnome 2 féle a kinézet, ez már igazából Gnome 3. És a Gnome Shell valami borzalom. A Fallback módra meg olyan sok erőforrást nem pazarolnak, nem tudom milyen állapotban lehet. A témázás is érdekes, mert a Gnome Shell teljesen más, nem tudom hogy a Fallback tényleg olyan-e mint anno, tényleg ugyan azt el lehet-e vele érni, kompatibilis-e a régi témákkal, stb.
Erről ha valaki tudna írni egy kicsit bővebben azt megköszönném. -
xxxpaulxxx #10000 No közben megoldódott minden problémám (újratelepítettem az egészet és céltudatosan beállítottam mindent... erre azért volt szükség, mert valami nagyon összeakadt és egyszer sem akart elindulni:D)
Nah de most annyi a problémám, hogy alapból iszonyat lassan indul újra/kapcsol le a rendszer (ilyen nálatok is előfordul?) vagy egyáltalán nem... szóval úgy marad néha az ubuntu felirat és annyi:/ -
#9999 Hali ! Üdvözlet Újra a Klubban ! :)
Néhány év kihagyás után, hardvercserének köszönhetően újra nyüvöm a rendszert.
12.04 Kubuntu van fenn, amivel szinte teljesen elégedett vagyok. Persze van ez-az ami még megoldásra vár de, nem sok.
Itt lenne egyből egy probléma:
Feltelepítettem a rendszert egy monitorral, úgy hogy az a videokártya DVI kimenetén volt ( ATI HD6670 ).
Most rátettem a HDMI kimenetre a TV-t, minek következtében a GRUB eltőnt a régi monitorról, csak a TV-n jelenik meg. A bootolási folyamat végén aztán bekapcsol szépen a rendszer a monitoron is clone-ban.
Szóval jó lenne, ha a GRUB mindkét kimenetre vissza kerülne.
Valahol írják hogy ez BIOS beállítás kérdése, mert a GRUB onnan indul. De én nem hiszem, illetve ott nincs is semmilyen beállítási lehetőség erre.
Máshol felvetették lehetőségként az /etc/grub.d/00_header -fájl szerkesztését, de konkrét megoldást nem találtam.
Esetleg valaki ?
-
#9998 GNOME Classic in Ubuntu 12.04: It’s Like Nothing Ever Changed -
xxxpaulxxx #9997 Köszi szépen:)
Monitorból működik most már mindkettő, viszont a másodlagos állandóan 60hzben megy... pedig a catalystnál beállítottam többször is, hogy 70 legyen, de újraindításnál resetelődik:/
Az indítási probléma pedig még mindig fenn áll sajnos... minden 2.nál indul csak el, amúgy ha nem, akkor csak lila képernyő... szétnéztem ott, amit írtál, de sajna nem sokat mondott nekem:$ -
#9996 Akkor két sorral feljebb nézelődj. GRUB_DEFAULT=0, emlékeim szerint 5-ös kell neked oda
kernel(0), rescue(1), korábbi kernelek(2) a két memóriaellenőrző (3,4) ) és a Windows (5)
Utána pedig sudo update-grub -
xxxpaulxxx #9995 Köszi, a monitor most már úgy néz ki működik:)
Viszont ezt az utóbbit félreértetted, azt szeretném, hogy alapból a windows induljon el magától, nem pedig a Linux:) -
#9994 - sudo gedit /etc/default/grub
- GRUB_TIMEOUT=7 <--átírod
- sudo update-grub -
xxxpaulxxx #9993 Még 1 kérdés mostanra (szerintem lesz majd még bőven, amit nem találok, vagy nem tudok hogy rákeresni:D)
Ugye van a bootképernyő, ahol ki lehet választani melyik rendszert indítsam, windows-t, vagy Ubuntut... alapjáraton 7 mp van a választásig, ha nem nyomok semmit és alapból az Ubuntut indítja... hogy lehet beállítani, hogy a windows induljon el, ha nem nyúlok semmihez? -
xxxpaulxxx #9992 Köszi, hazaérek és próbálom:) -
#9991 Neked jó hír, hogy a 12.04-ben elvileg sokat fejlődött a multi monitor támogatás.
Egyébként próbáld ezt:
- sudo aticonfig --initial
- gksu amdcccle
- A Monitor management-ben állítsd be ahogy szeretnéd.
- sudo update-initramfs -u
- Végül reboot.
-
xxxpaulxxx #9990 Igen, radeon 4890 kártyám van és valszeg az okozza a problémát... próbáltam már innen is feltelepíteni, ahonnan mondod, de nem szereti a két monitort... próbáltam ez alapján a consoleból feltelepíteni, jó sokáig tartott, mindent szépen meg is csinált, de ugyan úgy nem szereti a két monitort... viszont úgy vettem észre, hogy ha ezt rakom fel, akkor nem kell 2x indítani.
Illetve talán akkor sem, ha nincs fent driver.
No de majd otthon megnézem ezt a hibaüzenetet:)
szerk: amúgy a 2. monitoromnál szól be, ami egy 17es darab és a felbontásra panaszkodik... nem értem mi nem jó neki:/ -
#9989 /var/log -ban nézz körül, hol hal meg. Xorg környékén elsősorban. Illetve ha Radeon kártyád van proprietary driver-t telepítsd az additional drivers-ből, ne a post-release-t. -
xxxpaulxxx #9988 Nem tudjátok az miért van, hogy csak minden második indításkor indul el ténylegesen az Ubuntu?
Első indításnál csak egy (nagyon sötét) lila monitort kapok, aztán reset után normálisan elindul:/
A rendszer szinte friss, ropogós:D