11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    jobb klikk a desktop-on, new folder, látrehozol egyet, rákattintasz, kitallózod a filesystem/usr/bin/gnome-terminal-t, majd:

unity --reset
  • Máté94
    Mi a teendő ha bejelentkezés után csak a háttérkép fogad és sehol sincs a unity? Kéne pár adatom...
  • Ability
    Szívem mélyén még mindig linuxos vagyok, nem véletlenül követem nagy figyelemmel a változásokat. Szóval ne felejtsd el hogy én is egy vagyok ebből a bandából, aki több évig nyúzta a linuxot. A kérdés egyfajta költői kérdés lett volna, még ha nem is a legszerencsésebb módon lett megfogalmazva. Nem volt célom senkit megsérteni vele, nincs szó lenézésről, nincs benne semmilyen érzelmi töltet.

Ez egyszerű: a Humble Bundle statra nem alapozhat egy kiadó, és nem is fogja a saját cuccait 5 dolcsiért adni. Ebből a statból semmilyen következtetést nem lehet levonni. Hibás volt a feltételezés hogy ez alapján ítéljük meg a linuxosok fizetőkészségét. Ennyi itt a lényeg, nem több. Szerintem igenis szembe kell állítani a két érvet egymással, mert a statos következtetés irreleváns.

A kérdés nem arra akart utalni hogy a linuxosok szarszemétszarbanda. A kérdés szimlán más környzetbe helyezte az eredeti kijelentést. Vajon ha nem 5 dolcsi a tét akkor ugyan az az ember megvenne egy premier játékot lényegesen több pénzért? Ez egy fontos kérdés, a kiadóknak ez számít csak. Nem az hogy Humble Bundle alatt mi jött ki.
  • gothmog
    „ugyan ez a banda kiadna-e 60 eurót is vagy csak a szájuk jár?!”

Egyébként eszed ágában sincs kötekedni, ugye?
  • Ability
    Mielőtt még valaki félreérti: ez egy ellenpélda lett volna a Humble Bundle példára. A kiadóknak nem fontos hogy ilyen aprópénzzel ki mit kezd. Nekik az a fontos amit én kérdeztem: vajon a linuxosok vennének-e játékokat a premierkor drága pénzért. Az hogy a Humble Bundle alatt mennyi pénz jött össze a linuxosokból teljesen irreleváns.
  • Ability
    Szerintem annyira nem nagy feladat. Ugye szokták mondani hogy OSX-ről portolni linuxra nem lenne annyira nagy feladat. Szerintem az OSX-re portolás sem sokkal nagyobb. A mai legtöbb játék konzoljáték, amit kiadnak PS3-ra is. PS3 openGL-t használ, szóval azt a részét már nem is nagyon kell bántani, és feltételezem ez a nagyobb falat. Persze laikus vagyok, ez csak egy feltételezés. Én amúgy webfejlesztő vagyok és amit a saját szakmámban kell portolást csinálom az picsa egyszerű igazából és gyorsan halad.Nem tudom össze lehet-e mérni a kettőt, de aki tudja mit csinál annak nem hiszem hogy olyan sok. Ha meg azt nézem hogy a Feral másfél hónap alatt kiadott 6 új játékot akkor annyira sok idő nem megy el vele. És azért a Feral nem egy nagy fejelsztőbanda többezer programozóval. Aztán másik érdekes aspektus hogy a 2K Games játékait eddig mindig a Feral portolta, most viszont a nemrég megjelent The Darkness 2-t már maga a 2K portolta és szinte egyszerre jelent meg a PC verzióval. Nem hiszem hogy párhuzamosan dolgoztak rajta, az a kb fél hónap eltérés meg nem sok. Kiváltképp hogy a mac fejlesztőbanda biztos nem egy annyira nagy csoport mint az eredeti fejlesztők. Gondolom felvettek pár mac expertet és csinálták. Kevés ember relatív gyorsan elkészült vele. Szóval igazából csak az kell hogy felismerjék egy másik platform potenciálját és utána első kézből kapjuk a jóságot.

Az igazi kérdés az hogy a linux felhasználók készen állnak-e erre. Lehet jönni egy Humble Bundle példával, de 5-10 dodo az semmi egy populáris játék ellenében. Kíváncsi vagyok ugyan ez a banda kiadna-e 60 eurót is vagy csak a szájuk jár?! Ha igen, vajon az rendszeres lenne-e?Általában szerintem nem nagy baromság azt mondani hogy a mac-es felhasználók fizetőképesebbek. Nameg míg a linux nem éri el az 1%-ot, addig az OSX ennél jóval elterjedtebb. Hazai fronton (USA) meg szerintem sinám van 30-40% is a részesedésük. Ez ellen meg annyi szól hogy a linuxosok elkeseredetten keresik a lehetőségeket, csak ez sem fog kitartani sokáig ha tényleg lesz választási lehetőségük. Nem akarok igazából belemenni ilyen kicsinyes dolgokba, én is linux felhasználó voltam évekig, szóval értem én hogy nem lehet ráhúzni mindenkire ezt a sablont, de a szálat elindító kommenttel szerintem sok baj van.
  • donatus13
    Nálam nagyon fontos szempont a játék :D ami egyenlőre még nem az igazi rajta. De szerintem majd eljön az idő ,hogy felgyorsul a portolás és egyre több játék jelenik meg rá. Szerintem megéri mert azért biztos hoz némi bevételt a cégeknek, én is programozónak készülök és ilyesmit tanulok de azt nem tudom ,hogy a portolás mennyi időbe telik és mi a folyamata.
  • Ability
    Nem javaslat volt, bár igazából bátran merem ajánlani. Amúgy igen, drága, tényleg az. Én úgy vagyok vele hogy nekem megérte, nagyon fasza kis masina, az OSX pedig egy valóra vált álom. :D
  • donatus13
    OSX re sajnos nem telik :)
  • Ability
    És akkor folytatnám azzal hogy ne várd hogy majd hopp jönnek a játékok. Akkor sem ha tényleg lesz steam. Akkor sem ha már 1-2 éve van steam. OSX-nél sem gyors folyamat ez és relatív elhanyagolható azok a játékok amit már szándékosan multiplatformra terveztek. Kivétel ugye a sok indie cucc. OSX-nél is csak azért van relatív elég sok játék mert van két nagy mac kiadó akik portolják a sikerjátékokat. Linux mögött nem áll senki. És OSX-en sem vagyunk teljesen elkényeztetve, nem kapunk meg mindent. Mostanában kezd beindul, pedig már régóta van steam. És mégis, steam-en alig van pár cucc. Egyébként pont a kettő példa olyan játék ami van mac-re. Total war új része még talán nincs, de a széria előző részei igen, tehát feltételezhető hogy jön az új is.
  • donatus13
    Igazad van :) én nekem is nagy szopás volt a hanggal például és a driverekkel emiatt nem is használom sűrűn , de nekem a külseje az tetszett a rendszernek.
  • Ability
    Szerintem meg nem csak ezen múlik. Én rengeteg ismerősömnek ajánlottam a linuxot, de ebből egyetlen egy sem akadt aki kitartott volna mellette. Azt mondták rá hogy ronda, még akkor is amikor feltettem nekik szép témát. Azt mondták hogy az alternatív programok szarok, még akkor is, ha tudta ugyan azokat a funkciókat. Mindenkinek csak nyűg volt vele, semmilyen problémát nem tudtak elhárítani, pedig ott voltam nekik segíteni. Az egyiknek nem ment a wifi, a másiknak az 5.1-es hangokkal volt baja, a harmadiknak meg megint csak valami más baja. Senkinek sem volt problémamentes. Ahogy nekem sem. Én sem egyik napról a másikra álltam át. Nagyon sokáig kerülgettük egymást mire megbarátkoztunk. Ugye azt tudni kell hogy minden rendszerhez kell valamilyen alap szintű ismeret. Nekik ez megvolt windowson, de linux alatt még egy drivert sem tudtak telepíteni, mert ami van csomagban Ubi mellé az nem ment mindenkinek.

Ezután tedd fel magadnak a kérdést hogy mit számítanak a játékok ha az egész rendszer idegen és nem annyira kielégítő elsőre. Mert alapból a linux ronda és kb használhatatlan. Rengeteg cuccot fel kell nyomni hogy azt mondjam rá hogy kényelmesebb mint a windows. Ez az én véleményem. Mert jobbá lehet tenni, de alapból nem az.

Persze a játékok is megtennék a maguk szerepét, nem mondom hogy nem fontos, csak azt hogy ez kevés lesz ha egy tök tudatlan ki akarja próbálni a linuxot.
  • donatus13
    Általában csak olvasni járok ide , de mint nagy játékos ehez hozzá szólok :D abban igaza van merlinnek ,hogy a játékosok zöme csak játék miatt tart windowst , mint ahogy én is. Abban a pillanatban ,hogyha civ 5 , shogun 2 total war, meg még az a pár játék megjelenne linuxon jól működő üzemmódban , amit szeretek akkor azonnal váltanék és az életbe többet nem windowsoznék.
  • Ability
    Szerintem a steam kevesebbet nyomott ebbe a trendbe mint gondolnád. Többnyire a Feral és az Aspyr szárnyal és vállalnak be egyre több portot. Ezeket a játékokat pedig még csak fel sem teszik streamre. Nem tudom mennyire érte meg nekik egyébként mert steamen relatív kevés mac-es játék van, míg az appstore toplistában találsz minden földi jót.

A trendi mac-re én meg csak annyit mondanék hogy több évig linuxoztam és még mindig aktívan figyelem a fejleményeket, sőt, ha nem lenne más opció akkor újra elővenném a linuxot, szurkolok is nekik, de ennek ellenére marhára nem bántam meg hogy váltottam. És nem látom hogy én mint "trendi mac-es" mivel lennék szegényebb. Őszintén kíváncsi vagyok rá hogy a tisztelt fórumozótárs mi olyat tudna mondani amit az én mac illúzióm nem lát.

• MerlinW
    "humble bundle pakkok tanulsága hogy a linuxos akár kétszer annyit is fizet"

Ezt kifejtenéd?:) A sok pénzt nem a Linuxosok adják, hanem többnyire informatikai multik vezetősége, alapítványok-alapítványoknak, gazdag fejlesztők, stb. Nem a Linuxosok, nem a Windows-osok, nem az átlagfelhasználók (illetve elenyésző).
    Arról nem is beszélve, hogy mit értesz kétszer annyit? Hogy nem 5$-t hanem 10$-t ad az 50-100$ értékű csomagokért? Ugyanmár...

Ha elolvasod a teljes cikket, jobban megérted. Persze, a pénztől szól, de ugyanakkor a Linux fellendüléséről is. Mert ha van Steam, akkor jönnek a játékok. Lásd OSX. Amióta van Steam, csak özönlenek rá a nagy címek. Amit pedig megírtak OSX-re, azt pikk-pakk portolják Linuxra.

Az emberek nagy része pedig csak azért nem áll át Linuxra, mert lusta a játékok miatt 2 OS-t tartani.
    Összefoglalva, lényegtelen, hogy Valve milyen célból csinálja ezt. A pénzért, mi másért. A lényeg, hogy végre 20+ év után kitörhet a Linux az 1%-ból.

A trendi Mac-es dologra pedig nem is reagálok. Mindenestre tisztán lejön, hogy sosem ültél még Mac előtt 10 percnél többet:) Különben nem ezt mondanád:)
  • shaddam
    Gondolom majd a dotát akarják mindenáron kiadni, mert a humble bundle pakkok tanulsága hogy a linuxos akár kétszer annyit is fizet mint a trendi maces.
  • MerlinW
    L4D2 Natívan...:)

• MerlinW
    VALVE IS WORKING ON STEAM FOR LINUX
  • MerlinW
    Le van írva pontosan 4 pontban a linkelt oldalon.

/home/neved/.conky könyvtár
    /home/neved/.lua/scripts/clock_rings.lua
    /home/neved/.conkyrc

A pontokra figyelj.

A hálózat mérőhöz pedig nyisd meg a .conkyrc-t, keresd meg benne és írd át a hálókártya interfészt arra, amit használsz (eth0, eth1, wan0, stb)
  • alfa20
    Fel tettem a Conky-t Ezt szeretem volna, de nem igazán értek ehhez az időjárást be tudtam állítani, viszont azt hogy ilyen karikák legyenek azt nem tudom, meg a net mérő sem mutat semmit,
    valaki tudna segíteni mit kell és hol beállítani?
  • xxx007
    OK,nagy THX neked!
  • MerlinW
    Topikfejléc?:)
  • MerlinW
    terminál indít
    sudo gedit /etc/default/grub

szerkeszted, elmented, majd:
    sudo update-grub
  • Palinko
    holnap délután
  • Beast Machine
    Mikor gyün mán a 12.04? :)
  • xxx007
    Szia,

nekem is ez lenne a gondom,viszont nekem nem engedi átírni 0-ról 5-re,nagyon kezdö vagyok linux téren ...
  • MerlinW
    Szia,

1. grub.cfg-t nem bántjuk

2. /etc/default/grub-ban a GRUB_DEFAULT=0 -át írd át 4-re vagy 5-re (grub képernyőn nézd meg hányadik a Windows, 0-tól számolj, és az az értéked. Ha vannak régebbi kernelek, akkor általában a 6. bejegyzés, ami 5-ös értéket jelent, egyébként az 5. ami 4-es értéket jelent.)

Módosítás után: sudo update-grub paranccsal aktiválod a beállításokat.
  • alfa20
    Szia MerlinW,

Sikerült fel tenni az ubit Win mellé, viszont most sehogy sem tudom állítani a grub-ban hogy mi induljon el előbb, azt szeretném, hogy a win legyen az alap egyenlőre (ubuntu 11.04-et tettem fel, Grub 1.99).
    Fel telepítettem a Rendszerbetöltés-kezelő-t is ott hiába állítóm be, hogy mi induljon újraindítás után akkor is az elsőt indítja.

innen fel tettem a v3.3.3-precise-t mert csak a v3 feletti kernel-el működik rendesen minden a notimon.

"/boot/grub/grub.cfg" és a "/etc/default/grub"-ban is a win7 van meg adva (GRUB_DEFAULT=8)

tudnál segíteni, hol próbálkozzam, mit próbáljak meg?
  • zeli
    Ubuntu 12.10 Named ‘Quantal Quetzal’
  • MerlinW
    ezt nézegesd:)
  • Palinko
    ez vezetett félre, bocsi
    http://www.ubuntubuzz.com/2011/10/ubuntu-1204-lts-release-schedule.html
  • MerlinW
    Évek óta nincs RC. 2 alpha, 2 beta és a kiadás az ütem. Beta 2 március 29-én jött ki, a végleges pedig egy hét múlva jön 26.-án
  • Palinko
    nem adták még ki az RC-t? :O
  • Lullaby
    Sziasztok!
    Feltettem a netbookomra az Ubuntu 11.10-et és az lenne a bajom, hogy aMSN-el nem megy a webcamera, azt írja, hogy nincs telepítve (a Cheese látja), vagy más használja. Próbáltam gúgliban találni megoldást rá, de nem jutottam előrébb ): Van valakinek valami tippje?
  • Ryleh
    koszonom
  • MerlinW
    gtk-recordmydesktop

nem skype kieg, viszont tökéletesen működik.
  • Ryleh
    sziasztok

skype -ba,ra,ala keresek kiegeszitot,ami videofelvetelt is rogzit....hangrogzitot talaltam csak....

koszi,s kellemes napot:)
  • MerlinW
    Sok tökölés után megoldottam az X-Fi 5.1 problémáját (főleg a center volt a gond). Nekem ExtremeGamer-em van, de működik minden 6+ csatornás X-Fi kártyával.

1. A home könyvtárban hozzatok létre egy .asoundrc fájlt ezzel a tartalommal.

2. /etc/pulse/daemon.conf-ban keressétek meg az alábbi paramétereket és módosítsátok eszerint (a ";"-t vegyétek ki előlük):
    default-sample-channels = 6
    default-channel-map = front-left,front-right,front-center,rear-left,rear-right,lfe

Ha a mélyládával gond van, ugyanitt az enable-lfe-remixing-et állítsátok yes-re és szintén vegyétek ki előle a ; karaktert.

A módosítások után pulseaudio-t újra kell indítani, de a reboot sem árt:)
  • Hecker007
    Ubuntu egy 8bites mikrovezérlőn
  • peti193
    köszi :)